Informatii Document
Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 614 din 17 iulie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act: | |
Nu exista actiuni induse de acest act | |
Nu exista acte referite de acest act | |
Acte care fac referire la acest act: | |
privind asistenţa şi cooperarea acordate Comisiei Europene pentru cercetarea ştiinţifică a problemelor referitoare la alimente
+
Articolul 1Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să ia măsurile necesare pentru a permite instituţiilor şi autorităţilor competente din România ca, împreună, să coopereze cu Comisia Europeană şi să îi acorde asistenţa necesară în examinarea ştiinţifică a problemelor de interes public referitoare la alimente şi, în special, din domeniul sănătăţii publice, prin discipline precum cele asociate cu medicina, nutriţia, toxicologia, biologia, igiena, tehnologia alimentelor, biotehnologia, procesele şi alimentele noi, tehnicile de evaluare a riscului, fizica şi chimia. +
Articolul 2(1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor reprezintă autoritatea responsabilă pentru cooperarea cu Comisia Europeană şi pentru distribuţia sarcinilor instituţiilor corespunzătoare din România, în ceea ce priveşte îndatoririle stabilite la art. 3, şi notifică Comisia Europeană în mod corespunzător. … (2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trimite Comisiei Europene o listă a instituţiilor care participă la procedura de cooperare din jurisdicţia sa şi orice modificări ale acestei liste. … +
Articolul 3(1) Principalele îndatoriri ce trebuie să fie îndeplinite de instituţiile care participă la cooperare sunt menţionate în anexa la prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. … (2) Următoarele măsuri trebuie să fie adoptate în conformitate cu procedura comunitară: … a) stabilirea de reguli pentru managementul administrativ al cooperării, care include: … (i) măsuri pentru a se asigura transparenţa recomandărilor elaborate de Comitetul Ştiinţific pentru Alimente;(îi) proceduri pentru prezentarea şi evaluarea dosarelor;b) stabilirea şi actualizarea, la cel puţin 6 luni, a inventarului de îndatoriri şi a priorităţilor asociate acestora. … (3) Îndatoririle care trebuie îndeplinite în concordanţă cu inventarul adoptat conform alin. (2) lit. b) sunt distribuite în conformitate cu procedura comunitară, pe baza expertizei ştiinţifice şi în cadrul limitelor stabilite de resursele disponibile din statele membre ale Uniunii Europene. … +
Articolul 4Anexa face parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. +
Anexa ––la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor––––––––––––––––––––PRINCIPALELE ÎNDATORIRIce trebuie să fie îndeplinite de instituţiile care participă la cooperarea) Întocmirea de protocoale pentru evaluarea riscului cu privire la componentele din alimente şi elaborarea de metode de evaluare nutriţionale … b) Evaluarea compatibilităţii nutriţionale a dietei … c) Examinarea datelor rezultate în urma testării trimise Comisiei Europene şi elaborarea unei monografii pentru evaluarea de către Comitetul Ştiinţific pentru Alimente … d) Efectuarea de studii privind consumul alimentelor, în special cele necesare pentru determinarea sau evaluarea condiţiilor de utilizare a aditivilor din alimente sau stabilirea valorilor-limită pentru alte substanţe din alimente … e) Conducerea de investigaţii cu privire la componentele dietei ori ale contaminanţilor biologici sau chimici din alimente … f) Acordarea de asistenţă Comisiei Europene în respectarea angajamentelor comunitare internaţionale, furnizând expertiză pentru problemele privind siguranţa alimentelor. … –––-