NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR din 24 ianuarie 2005 (**actualizată**)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 230 bis din 18 martie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 13 24/01/2005
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 24/01/2005
ANEXA 1ARE LEGATURA CUORDIN 268 14/11/2006 ART. 1
 Nu exista acte care fac referire la acest act

ce stabilește regulile pentru prelevare de probe de produse de origine animala pentru examenul de laborator*)(actualizată până la data de 20 noiembrie 2006**)



–––*) Aprobată prin ORDINUL nr. 13 din 24 ianuarie 2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 230 din 18 martie 2005.**) Textul inițial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 230 bis din 18 martie 2005. Aceasta este forma actualizată de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra Neamț până la data de 20 noiembrie 2006, cu modificările și completările aduse de: ORDINUL nr. 268 din 14 noiembrie 2006. + 
Capitolul IDISPOZIȚII GENERALE + 
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara și pentru siguranța alimentelor stabilește modul de prelevare a probelor din produsele de origine animala, produse care conțin materii prime de origine animala, ingrediente care intră în compoziția produselor de origine animala sau materiale care vin în contact cu acestea, în vederea efectuării examenului de laborator.
 + 
Capitolul IIDISPOZIȚII SPECIALE + 
Articolul 2Situațiile în care este necesar examenul sanitar veterinar de laborator sunt următoarele:1. Pentru controlul periodic în unitățile care produc, proceseaza, depozitează, manipuleaza, transporta și valorifica produse alimentare de origine animala, în scopul verificării respectării condițiilor de salubritate și calitate, în conformitate cu reglementările în vigoare;2. La produsele destinate exportului, când eliberarea certificatului sanitar veterinar este condiționată de efectuarea examenului de laborator;3. La produsele importate în conformitate cu reglementările în vigoare;4. În situația în care prin examenul organoleptic nu se poate preciza dacă produsele controlate sunt bune pentru consum;5. Ori de câte ori produsele sunt suspecte de alterare, substituiri sau pentru stabilirea speciei de animal de la care provin;6. Când exista suspiciuni ca produsele provin de la animale bolnave sau au venit în contact cu diverse surse de contaminare în timpul preparării, manipulării, depozitarii sau transportului;7. Când produsele provin de la animale aparent sanatoase, dar suspecte de a fi purtătoare și eliminatoare de germeni patogeni;8. În cazul cărnii provenite din tăieri de necesitate;9. Când la examinarea carcaselor lipsesc organele;10. Când eviscerarea animalului s-a făcut mai târziu de o ora de la tăiere sau când sangerarea s-a făcut necorespunzător, iar carnea și organele prezintă modificări;11. În cazul în care carnurile provin de la animale intoxicate sau suspecte de intoxicatie;12. Când exista suspiciunea contaminării produselor în timpul preparării, manipulării, depozitarii, transportului sau desfacerii lor de către persoane bolnave sau suspecte de boli transmisibile sau de către persoane purtătoare și eliminatoare de germeni patogeni;13. În cazurile când produsele sunt suspectate în declanșarea unor toxiinfectii alimentare la om;14. În cazuri de reclamații, litigii, expertize sau contraexpertize;15. Ori de câte ori medicul veterinar sau alte autorități abilitate considera necesar.
 + 
Articolul 3Reguli generale de recoltare sunt următoarele:1. Pentru examenul de laborator se recolteaza probe reprezentative în unități care produc, proceseaza, depozitează, manipuleaza, transporta și valorifica produse alimentare de origine animala și atunci când situația o impune, de la domiciliul cumpărătorului sau producătorului, în condițiile legii.2. Recoltarea probelor se face de către medicul veterinar oficial care are în raza lui de activitate obiectivele supuse controlului sau de către personalul auxiliar autorizat sub supravegherea și pe răspunderea medicului veterinar.3. Înainte de recoltarea probelor, medicul veterinar oficial trebuie să se informeze amănunțit asupra originii produsului, data fabricării, condițiile de fabricare, depozitare, manipulare, transport sau desfacere, rezultatul controalelor sau analizelor de laborator efectuate până la acea data, aspectul general al produsului sau lotului, starea ambalajului, modul de etichetare sau stantare, dacă se afla în termenul de valabilitate.4. Probele trebuie să fie reprezentative și să fie adecvate examenului solicitat. Pentru examenul microbiologic se vor folosi instrumente sterilizate și se vor ambala în recipiente sterilizate sau în pungi de polietilena de uz alimentar. Pentru recoltarea fiecărei probe se vor folosi alte instrumente sterilizate. Recoltarea succesiva a mai multor probe trebuie să se facă în asa fel încât sa nu se amestece părți din acestea sau sa nu se contamineze între ele.5. Lot – cantitatea de produse de origine animala identificabila, asa cum este el definit în normele sanitare veterinare în vigoare.6. Proba elementara – cantitatea de material prelevata dintr-un singur punct al lotului.7. Proba globală – totalul combinat al tuturor probelor elementare prelevate din lot.8. Proba de laborator – parte din proba globală, destinată examenului de laborator.9. După recoltare, fiecare proba se va individualiza prin etichetare, se ambalează separat în asa fel încât sa nu se deterioreze în timpul transportului, se sigileaza pentru a nu face posibila substituirea produsului. Numărul sigiliului aplicat va fi menționat în procesul verbal de recoltare probe.10. Verificarea calității conservelor se face pe lot. Lotul este format din recipiente (cutii sau borcane) de același tip și aceeași capacitate, care conțin același sortiment, aceeași calitate, provenite din producția realizată în aceeași zi de fabricație și prezentate deodată la verificare.În cazul conservelor pentru verificarea ermeticitatii, masei nete, și pentru efectuarea examenelor de laborator, în funcție de mărimea lotului, se iau în considerare următoarele:┌─────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐│Mărimea lotului (număr de recipiente)│ Număr de recipiente │├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤│ Până la 500 │ 13 │├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤│ 501-1.200 │ 20 │├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤│ 1.201-3.200 │ 32 │├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤│ 3.201-10.000 │ 32 │├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤│ 10.001-35.000 │ 50 │├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤│ 35.001-150.000 │ 80 │├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤│ 150.001-500.000 │ 80 │├─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤│ Peste 500.000 │ 125 │└─────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘11. Recoltarea probelor de semiconserve se face astfel:– până la 1000 recipiente se recolteaza 2 recipiente;– de la 1.001-2.000 recipiente se recolteaza 4 recipiente;– de la 2.001-3.000 recipiente se recolteaza 6 recipiente;– de la 3.001-5.000 recipiente se recolteaza 8 recipiente;– pentru fiecare 5.000 recipiente în plus se recolteaza 5 recipiente.12. Conservele se vor trimite la analiza totdeauna în ambalaje originale, nedeschise, iar semiconservele în ambalaje originale, nedeschise dacă acestea nu depășesc 1000 g. Dacă aceste produse poseda banderole, etichete sau alte modalități de identificare care servesc marcarii sau prezentării, acestea vor rămâne obligatoriu la proba ce se trimite la laborator.13. Pentru probele de oua se deschid 10% din ambalajele (lazile) care formează lotul și din fiecare ambalaj deschis se recolteaza 12 oua din lazile de 360 oua și 16 oua din lazile de 480 oua. Numărul total al oualor recoltate dintr-un lot pentru examen de laborator complet nu va fi mai mic de 60 și mai mare de 100. Pentru efectuarea unui singur tip de examen de laborator se vor trimite cel puțin 30 și cel mult 60 de oua.În depozitul unității producătoare se vor recolta probe în același mod având în vedere data ouatului.14. La prelevarea probelor se întocmește un proces verbal de recoltare care va fi semnat de medicul veterinar oficial care recolteaza proba/probele, contrasemnat de un reprezentant legal al unității asupra căreia se afla în gestiune sau proprietate produsul. În cazul în care reprezentantul unității refuza să semneze, procesul verbal de recoltare poate fi semnat numai de medicul veterinar oficial și de un martor. Procesul verbal se întocmește în trei exemplare, din care primul va însoți probele expediate la laborator, al doilea va rămâne la medicul veterinar oficial care a efectuat recoltarea, iar cel de al treilea va rămâne la unitatea deținătoare a produsului.15. După fiecare procedura de recoltare a probelor se va întocmi un proces verbal de recoltare conform anexei 1.Medicul veterinar oficial va avea în vedere la întocmirea procesului verbal de recoltare a probelor următoarele:● denumirea și adresa autorității competente care a efectuat recoltarea;● numele medicului veterinar sau codul de identificare;● codul (numărul) oficial al probei;● data recoltarii;● numele și adresa proprietarului sau persoanei care are în păstrare produsele de origine animala;● numărul de autorizare al unității;● identificarea animalului (număr matricol) sau produsului respectiv (număr lot-sarja);● specia și vârsta animalului;● proba (matricea/substrat) respectiva;● medicatia folosită pe perioada de 4 săptămâni înaintea recoltarii probelor (în cazul în care prelevarea se face de la ferma);● examenele solicitate;● mențiuni speciale – date suplimentare (ca de exemplu: destinația produsului, condițiile de păstrare a produsului până la primirea buletinului de analiza și altele).16. Concomitent cu recoltarea probelor reprezentative, medicul veterinar oficial va recolta, în aceleași condiții, contraprobe la probele recoltate pentru examenul de laborator. Contraprobele recoltate în condițiile legii se vor depozita sub responsabilitatea producătorului (proprietarului) în condiții care să permită respectarea integrității acestora. Numărul sigiliului contraprobei va fi precizat în procesul verbal de recoltare a probei. Analiza contraprobelor se poate face contracost la solicitarea unității (proprietarului) sau atunci când situația o impune.17. Probele recoltate se trimit la laborator pe cheltuiala proprietarului. Ele trebuie transportate la laborator în timp util, în asa fel încât acestea să își păstreze nemodificati parametrii de integritate.18. Destinația produselor din care s-au prelevat probe reprezentative pentru examenul de laborator va fi stabilită de medicul veterinar oficial care a efectuat recoltarea acestora, coroborand datele oferite de examenul de laborator, respectiv buletinul de analiza, cu toate datele menite să contribuie la luarea unei decizii în condițiile legii.19. Nu se reexamineaza produsele necorespunzătoare din punct de vedere microbiologic.
 + 
Capitolul IIINORME DE RECOLTARE PENTRU EXAMENE DE LABORATOR + 
Articolul 4Norme de recoltare pentru examenul microbiologic:A. CARNE ȘI ORGANE1. Carne în carcase și semicarcase(1)Din carcase și semicarcase sau carnea în bucăți care cântărește mai mult de 2 kg, se fac prelevări randomizat din 1% din numărul acestora, dar nu mai puțin de doua și nu mai mult de cinci din lotul examinat, aceasta reprezentând unitatea elementara de eșantionare.(2)Pentru obținerea unui eșantion elementar reprezentativ pentru lot, se preleveaza unități secundare de esantionat, reprezentate de câte doua cuburi de carne și grasime, cu latura de minim 8-10 cm, decupate una de la suprafața, iar alta din profunzimea maselor musculare din vecinătatea oaselor, cu masa cuprinsă între 500 g și 1 kg, când este posibil pornind de la o suprafața deja taiata astfel încât sa nu se producă decât o pierdere minima; din unitățile secundare de esantionat se preleveaza o cantitate medie de minimum 500 g necesară pentru examenul microbiologic; se vor recolta obligatoriu și porțiuni cu eventuale modificări.(3)Când se suspecteaza anumiți germeni specifici, se vor recolta și organele sau părțile din carcasa în care aceștia se localizeaza de predilectie și în care produc modificări și os lung.2. Carne preambalata, organe, carcase păsări(1)Se recolteaza randomizat 1% din ambalajele care formează lotul controlat, însă nu mai puțin de doua și nu mai mult de cinci unități elementare de eșantionare. Când lotul controlat este format din ambalaje cu greutate mai mare de 2 kg, se recolteaza părți din acestea, de 250-500 g în aceeași proporție.(2)Din unitățile elementare de eșantionare se recolteaza o proba medie de cel puțin 250 g pentru organe și cel puțin 500 g pentru celelalte produse specificate.(3)Organele se recolteaza întregi sau porțiuni.3. Carne lucru(1)Se recolteaza o proba pentru examen microbiologic de 500-1000 g din fiecare lot, când acestea sunt uniforme în privința caracterelor organoleptice. Dacă lotul este neuniform în privința caracterelor organoleptice, se va face trierea acestuia, în următoarele categorii:a)cu caractere organoleptice aparent normale;b)cu ușoare modificări organoleptice;c)cu caractere organoleptice evident modificate.(2)Din fiecare categorie se recolteaza câte o proba de 500-1000 g.4. Semipreparate din carne neportionate(1)Se recolteaza randomizat unități elementare de eșantionare de 200-300 g din fiecare recipient sau ambalaj, în proporție de 1% din numărul acestora, dar nu mai puțin de doua și nu mai mult de cinci ambalaje.(2)Pentru examenul microbiologic se va recolta din unitățile elementare de eșantionare, o proba medie de 300 g.(3)Pentru carnea tocata, conform reglementărilor în vigoare, proba recoltata pentru analiza microbiologica, trebuie să fie alcătuită din 5 unități reprezentative pentru producția zilnica, însumând 300 g din unitățile elementare stabilite conform alin. 1.5. Produse din carne(1)Pentru verificarea aspectului exterior, formei, dimensiunii, aspectului pe secțiune, mirosului, gustului și consistentei, din ambalaje se recolteaza randomizat:– 2% din numărul unităților din fiecare sortiment de produs, dar nu mai puțin de 2 bucăți și nu mai mult de 6 bucăți, cantitatea necesară pentru examen fizico-chimic, fiind de cel puțin 300 g.– se recolteaza maximum 2% din numărul batoanelor sau calupurilor, dar nu mai puțin de doua bucăți și nu mai mult de șase. Din preparate de carne prezentate în ambalaje mici (sub 1 kg) se recolteaza o cantitate de 1,5-2 kg;– batoanele sau calupurile recoltate se sectioneaza longitudinal, în jumătăți egale, la fața locului, de către medicul veterinar și se face un examen organoleptic. Pentru preparatele în ambalaje mici (sub 1 kg), proba inițială se desparte în doua jumătăți egale. Cele doua jumătăți rezultate constituie proba și contraproba reprezentativa.(2)Din batoanele secționate, dintr-una din jumatatile rezultate care reprezintă proba reprezentativa, se detașează de la mijloc și de la capete câteva porțiuni, în greutate totală de 300-800 g, care se trimit la laborator.6. Carne separată mecanicPentru examenul microbiologic, se ia câte o proba de aproximativ 1.000 g din proba omogenizata, care se obține prin amestecarea probelor recoltate pentru examenul organoleptic.7. Grăsimi animale(1)Se iau randomizat 5% din numărul ambalajelor unui lot și după ce se verifica ambalarea și marcarea se deschid. Din fiecare ambalaj, cu ajutorul unei sonde, se scot probe din toate straturile. La loturile formate din ambalaje de până la 1 kg, se iau randomizat 1% din numărul ambalajelor, dar nu mai puțin de cinci și se recolteaza câte o proba din fiecare pachet. Din probele recoltate astfel se face o proba medie din care se trimit la laborator aproximativ 500 g.(2)Când lotul este format din ambalaje de până la 500 g se trimit la laborator 1% din ambalajele originale prelevate randomizat, dar nu mai puțin de doua și nu mai mult de cinci.B. PESTE, CRUSTACEE MOLUSTE, BATRACIENI1. Peste(1)Când peștele este în vrac se va recolta câte o proba de 1 kg, pentru fiecare 1.000 kg, însă nu mai puțin de trei probe și nu mai mult de 10. Probele se vor recolta atât din suprafața, cat și din profunzime.(2)Dacă lotul este alcătuit din ambalaje, se deschid randomizat 5% din numărul acestora.– când greutatea individuală a pestilor nu depășește 2 kg câte 2 exemplare din fiecare lot, unul de la suprafața și celălalt din profunzimea ambalajului;– când greutatea individuală a pestilor depășește 2 kg, se sectioneaza o bucata de circa 1 kg, dintr-un peste de la suprafața și o bucata dintr-un peste din profunzimea ambalajului.(3)Dacă peștele este ambalat în butoaie cu saramura, din fiecare ambalaj controlat se recolteaza și o proba de circa 200 ml saramura.(4)Pentru verificarea calității de ansamblu a lotului (peștele congelat) se pot trimite la laborator brichete întregi (1-2 brichete din fiecare specie aparținând unui lot).(5)Probele de peste pentru analiza microbiologica se iau separat și înainte de luarea probelor pentru alte analize. Probele se recolteaza în mod aseptic, cu instrumente sterile, luându-se din diferite puncte și introducându-se în recipiente sterile, sau în pungi din polietilena de uz alimentar. Mărimea probelor pentru analiza microbiologica este: 500-1.000 g din probele de peste proaspăt și congelat, luat sub forma de pești întregi sau bucăți, 500 g din probele de semiconserve și 250 ml sos de acoperire, în cazul produselor cu sos, 100 g din probele de pasta de peste, icre, lapti și 500 g din produsele de pescarie care pot fi supuse unui tratament termic.2. Icre(1)Se desfac randomizat 10% din ambalajele unui lot și se recolteaza câte o proba (suprafața și profunzime) de circa 250 g din minimum 2 și maximum cinci ambalaje deschise.3. Crustacee, moluste(1)Din diferite puncte ale lotului se recolteaza unități elementare de eșantionare constituite din 1% din numărul exemplarelor care formează lotul. Pentru examen microbiologic, din unitățile elementare se face o proba medie de 500-1.000 g. Conform reglementărilor în vigoare, pentru examenul microbiologic al crustaceelor și molustelor fierte, proba este formată din 5 eșantioane.4. Pulpa de broasca(1)Se recolteaza randomizat ambalaje originale (brichete) în proporție de 5 la mie, dar nu mai puțin de 2 și nu mai mult de 5. Pentru examen microbiologic cantitatea minima necesară este de 300 g.C. CONSERVE(1)Pentru analiza microbiologica a conservelor alimentare în recipiente închise ermetic pentru incubarea prin termostatare sunt necesare minimum cinci recipiente din esantionul recoltat pentru examenul de laborator conform cap. II art. 3 pct. 10.D. SEMICONSERVE(1)Pentru analiza microbiologica a semiconservelor alimentare sunt necesare minimum 250 g din esantionul recoltat pentru examenul de laborator conform cap. II art. 3 pct. 11.E. OUA ȘI PRODUSE DIN OUA1. Oua consumPrelevarea se va face conform cap. II art. 3 pct. 13.2. Praf de oua sau produse de oua pasteurizate, congelate(1)Se recolteaza o proba de 100-150 g din fiecare sarja.(2)Când produsul se găsește ambalat, pregătit pentru livrare, se recolteaza randomizat probe în proporție de 2 la mie din numărul ambalajelor, dar nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 10, cu condiția ca din producția fiecărei zile care formează lotul de livrare să fie recoltata cel puțin o proba.F. MIERE DE ALBINESe deschid randomizat 10% din numărul ambalajelor din fiecare lot, însă nu mai puțin de trei și nu mai mult de șapte. După o omogenizare atenta se recolteaza din fiecare ambalaj deschis circa 250 g miere, făcându-se o proba medie. Aceasta se omogenizeaza bine și din ea se recolteaza 250 g, pentru examenul microbiologic.G. LAPTE ȘI PRODUSE LACTATE1. Lapte crud– se recolteaza probe din cisterne, bazine și tancuri, minimum 500 ml din fiecare, după o prealabilă omogenizare;– din bidoane se formează o proba medie recoltata randomizat din 10% din bidoanele care constituie lotul. Din proba medie bine omogenizata se recolteaza 500 ml pentru examen de laborator.2. Lapte consum– se recolteaza din ambalaje câte 2-3 unități din fiecare lot. Probele recoltate trebuie să ajungă la laborator în maximum 4 ore de la recoltare, transportul lor făcându-se în condiții de refrigerare.3. Produse lactate(1)La ambalajele de până la 1 kg, proba va fi constituită din ambalajul original.(2)Din ambalajele mai mari de 1 kg se recolteaza în mod aseptic câte o proba de 250-500 ml pentru produse lichide sau 250-500 g pentru produsele solide.(3)Produse lactate acide în ambalaje originale se recolteaza randomizat 1% din ambalajele care alcătuiesc lotul, nu mai puțin de 2 și nu mai mult de 5.(4)Pentru smantana în ambalaje originale se recolteaza randomizat 1% din ambalajele care alcătuiesc lotul, nu mai puțin de 2 și nu mai mult de 5.(5)Untul vrac se recolteaza randomizat de la 10% din ambalajele care formează lotul, dar nu mai puțin de 3, cu sonde speciale din suprafața și profunzime, formandu-se o proba medie de 250 g pentru examen microbiologic.Untul ambalat în pachete de până la 200 g – se recolteaza randomizat pachete întregi în proporție de 2 la mie din numărul ambalajelor care formează lotul, dar nu mai puțin de 2 și nu mai mult de 5. Cantitatea minima necesară pentru examenul microbiologic este de 200 g.(6)Laptele praf în ambalaje mari se recolteaza randomizat de la 10% din numărul ambalajelor care formează lotul, formandu-se o proba medie de 250 g.(7)Laptele praf în ambalaje mici (sub 1 kg) se recolteaza randomizat 1% din numărul ambalajelor care alcătuiesc lotul, dar nu mai puțin de 2 și nu mai mult de 5.(8)Pentru probele de lapte praf, prelevarea probelor se face cu echipament pentru eșantionare și recipiente ce se sterilizeaza folosind metoda de sterilizare cu aer cald, la 170°C … 175°C, timp de cel puțin 2 h sau sterilizare cu vapori, la 121°C, timp de cel puțin 20 min. Poate fi folosit, de asemenea, un echipament presterilizat. Esantioanele pentru examenul microbiologic se preleveaza întotdeauna primele. Se indeparteaza stratul superficial al produsului, din zona de eșantionare, cu ajutorul unei linguri sau spatule sterile. Esantionul se preleveaza cu o sonda sterila, dacă este posibil din centrul recipientului. Se introduce sonda, cu deschiderea orientata în jos și cu o viteză uniforma, în produs, dacă este necesar cu recipientul în poziție inclinata. Când atinge fundul vasului, sonda se roteste cu 180°, se scoate și se descarca conținutul ei, în recipientul pentru esantionat. Pentru examenul microbiologic cantitatea minima necesară este de 250 g.(9)Pentru probele de lapte și produse lactate, conform reglementărilor în vigoare, proba recoltata pentru analiza microbiologica, trebuie să fie alcătuită din 5 eșantioane recoltate randomizat.H. ADITIVI ALIMENTARI(1)Lotul este constituit din ambalaje care conțin aditivi din același tip, același producător și data de fabricație, parte determinata dintr-o livrare, de calitate uniforma.(2)Proba pentru analize microbiologice în cantitate de minim 300 g este formată prin omogenizarea probelor elementare recoltate randomizat.I. APA(1)Recoltarea probelor de apa se face în flacoane de sticlă cu dop slefuit, sterile. Sterilizarea flacoanelor se face în etuva, la căldura uscata (180°C, timp de o ora) sau în autoclav (la 1 atmosfera și 121°C, timp de 20 min.).(2)În cazul recoltarii apelor clorinate, înainte de sterilizarea flaconului pentru recoltarea probei, se introduce în flacon 1 ml soluție 0,5% tiosulfat de sodiu, pentru fiecare 100 ml apa ce urmează a fi recoltata.(3)Din apele tratate sau dezinfectate provenite din ape de suprafața sau de profunzime, probele se recolteaza din puncte reprezentative fiecărei trepte de tratare.(4)Pentru recoltare, inclusiv a probelor din rețeaua de distribuție, se deschide robinetul și se lasă să curgă apa, timp de 5-10 min. Se închide robinetul și se flambeaza. Se deschide din nou robinetul și se regleaza debitul apei, astfel încât să se formeze o coloana de apa continua de maxim 1 cm diametru. Se scoate dopul flaconului iar flaconul ținut cu mana de partea lui inferioară se aseaza vertical sub coloana de apa, se umple și se acoperă cu dopul.(5)Când nu exista posibilitatea recoltarii probei de la robinet, flaconul sterilizat se introduce în bazin sau rezervor, se umple și se acoperă cu dopul.(6)Din surse locale (fantani și izvoare), probele se recolteaza direct cu flaconul sau prin turnare în flacon din galeata fantanii.(7)Probele de apa recoltate pentru examen microbiologic vor avea un volum minim de 500 ml, iar flacoanele vor fi umplute până la aproximativ 2 cm sub dop.(8)Probele se transporta la laborator în ziua recoltarii, în condiții de refrigerare, în special în anotimpul cald, dacă acest lucru nu este posibil probele se vor trimite în maxim 24 de ore fiind păstrate la temperatura de 4°C.J. PRODUSE DE COFETARIE ȘI PATISERIERecoltarea probelor pentru examenul microbiologic se face în funcție de modul de ambalare al produselor. Pentru produsele ambalate se recolteaza, prin sondaj, ambalaje întregi iar pentru produsele vrac se recolteaza prin sondaj o cantitate minima de 250 g.K. MEMBRANE ARTIFICIALE, AMBALAJE(1)În cazul membranelor artificiale pentru examenul microbiologic se recolteaza prin sondaj porțiuni însumând minim 2 m liniari.(2)În cazul ambalajelor – recipiente pentru examenul microbiologic se recolteaza prin sondaj un număr minim de 5 și maxim de 10.
 + 
Articolul 5Norme de recoltare pe categorii de produse pentru examenul fizico-chimic:A. CARNE ȘI PRODUSE DIN CARNE1. Carne și organe(1)Din carnea provenită de la animalele tăiate, probele se recolteaza astfel:– în cazul carcaselor analizate se recolteaza din zonele ce prezintă modificări,– în situația în care se suspicioneaza modificări ale stării de prospetime, în lipsa modificărilor, din musculatura cervicală dintre vertebra a 4-a și a 5-a și din musculatura spatei pentru sfertul anterior, iar pentru sfertul posterior din musculatura interna a pulpei. Prelevarile se vor face conform cap. III art. 4 lit. A pct. 1 alin. 1.(2)Fiecare proba pentru efectuarea examenului fizico-chimic trebuie să fie în cantitate de 250-300 g și recoltata sub forma unei felii care să cuprindă toate straturile musculare până la os, respectiv 300 g pentru organe.2. Carne preambalata, organe, carcase păsăriSe vor preleva conform cap. III art. 4 lit. A pct. 2.3. Produse din carnePentru verificarea aspectului exterior, formei, dimensiunii, aspectului în secțiune, mirosului, gustului și consistentei, din ambalaje se recolteaza randomizat 2% din numărul unităților din fiecare sortiment de produs, dar nu mai puțin de 2 bucăți și nu mai mult de 6 bucăți, cantitatea necesară pentru examen fizico-chimic, fiind de cel puțin 300 g.4. Carne tocata(1)Se recolteaza randomizat unități elementare de eșantionare de 200-300 g din fiecare recipient sau ambalaj, în proporție de 1% din numărul acestora, dar nu mai puțin de doua și nu mai mult de cinci ambalaje.(2)Pentru examenul fizico-chimic se ia câte o proba de aproximativ 300 g, după care se omogenizeaza, rezultând o proba medie.5. Carne separată mecanicPentru examenul fizico-chimic, se ia câte o proba de aproximativ 300 g, prelevarea se va face conform pct. 3 alin. 1.B. PESTE ȘI PRODUSE DE PESCARIE1. Peste(1)La peștele ambalat pentru examenul fizico-chimic se recolteaza o proba de min. 2 exemplare din fiecare ambalaj, iar la peștele mic se recolteaza 250 g din fiecare ambalaj:┌─────────────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐│ Mărimea │Mărimea probei supusă│ Nr. ambalajelor necorespunzătoare ││ lotului/nr. │ verificării chimice │organoleptic în funcție de care se decide││ ambalaje │ │ respingerea lotului │├─────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤│ Până la 500 │ 3 ambalaje │ 2 ambalaje │├─────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤│ 501-1.200 │ 4 ambalaje │ 2 ambalaje │├─────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤│ 1.201-3.200 │ 5 ambalaje │ 3 ambalaje │├─────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤│3.201-10.000 │ 10 ambalaje │ 4 ambalaje │├─────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤│10.001-20.000│ 30 ambalaje │ 13 ambalaje │└─────────────┴─────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘(2)Când peștele este în vrac se va recolta câte o proba de 1 kg, pentru fiecare 1.000 kg, însă nu mai puțin de trei probe și nu mai mult de 10. Probele se vor recolta atât din suprafața, cat și din profunzimea ambalajului.2. IcrePrelevarea probelor se face conform cap. III art. 4 lit. B pct. 2, cantitatea necesară pentru examenul fizico-chimic este 100 g.3. Crustacee, molustePrelevarea probelor se face conform cap. III art. 4 lit. B pct. 3, cantitatea necesară pentru examenul fizico-chimic este 100 g.4. Pulpe de broascaPrelevarea probelor se face conform cap. III art. 4 lit. B pct. 4, cantitatea necesară pentru examenul fizico-chimic este 100 g.C. CONSERVEPentru analiza fizico-chimica a conservelor alimentare în recipiente închise ermetic sunt necesare minimum trei recipiente din esantionul recoltat pentru examenul de laborator conform cap. II art. 3 pct. 10.D. SEMICONSERVEPentru analiza fizico-chimica a semiconservelor alimentare sunt necesare minimum 250 g din esantionul recoltat pentru examenul de laborator conform cap. II art. 3 pct. 11.E. OUA ȘI PRODUSE DE OUA1. Oua consumPrelevarea se va face conform cap. II art. 3 pct. 13.2. Praf de oua sau alte produse de oua pasteurizate, congelate (ou integral, galbenus, albus)(1)Se recolteaza câte o proba de 100-150 g din fiecare sarja (producția unei zile sau când se lucrează în schimburi, producția unui schimb).(2)Când produsul se găsește ambalat, pregătit pentru livrare, se recolteaza randomizat probe în proporție de 20/00 din numărul ambalajelor, dar nu mai puțin de cinci și nu mai mult de zece, cu condiția ca din producția fiecărei zile care formează lotul de livrare să fie recoltata cel puțin o proba.F. MIERE DE ALBINESe deschid randomizat 10% din numărul ambalajelor din fiecare lot, însă nu mai puțin de trei și nu mai mult de șapte. După o omogenizare atenta se recolteaza din fiecare ambalaj deschis circa 250 g miere, făcându-se o proba medie. Aceasta se omogenizeaza corespunzător și din ea se recolteaza pentru examen fizico-chimic 250 g.G. LAPTE ȘI PRODUSE LACTATE1. Lapte crudPrelevarea probelor se face conform cap. III art. 4 lit. G pct. 1 cantitatea necesară pentru examenul fizico-chimic este 1.000 ml.2. Lapte de consum(1)Pentru verificarea masei, ambalării se recolteaza randomizat din fiecare lot, un număr de ambalaje de transport sau de desfacere conform tabelului următor și se supun verificării:┌──────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐│ Nr. ambalajelor de transport sau de │ Nr. ambalajelor de transport sau de ││ desfacere din lot │ desfacere care se iau din lot │├──────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│ până la 20 │ 2 ││ 21-50 │ 4 ││ 51-100 │ 8 ││ 101-200 │ 10 ││ 201-300 │ 14 ││ 301-500 │ 20 ││ 501-800 │ 26 ││ peste 800 │ 30 │└──────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘(2)Pentru verificarea proprietăților organoleptice se recolteaza jumătate din numărul de ambalaje de desfacere luate conform tabelului și se examinează organoleptic.(3)Pentru verificarea proprietăților fizico-chimice se recolteaza o proba medie de circa 1.000 ml.3. Produse lactate (1) La ambalajele de până la 1 kg, proba va fi constituită din ambalajul original.(2)Din ambalajele mai mari de 1 kg se recolteaza în mod aseptic câte o proba de 250-500 ml pentru produse lichide sau 250-500 g pentru produsele solide.(3)Produse lactate acide în ambalaje originale se recolteaza randomizat 1% din ambalajele care alcătuiesc lotul, nu mai puțin de 2 și nu mai mult de 5.(4)Smantana în ambalaje originale se recolteaza randomizat 1% din ambalajele care alcătuiesc lotul, nu mai puțin de 2 și nu mai mult de 5.(5)Untul vrac se recolteaza randomizat de la 10% din ambalajele care formează lotul, dar nu mai puțin de 3, cu sonde speciale din suprafața și profunzime, formandu-se o proba medie de 250 g pentru examen fizico-chimic.(6)Unt ambalat în pachete de până la 200 g se recolteaza randomizat pachete întregi în proporție de 2 la mie din numărul ambalajelor care formează lotul, dar nu mai puțin de 2 și nu mai mult de 5. Cantitatea minima necesară pentru examenul fizico-chimic este de 200 g.(7)Lapte praf în ambalaje mari se preleveaza randomizat de la 10% din numărul ambalajelor care formează lotul, constituindu-se o proba medie de 500 g.(8)Lapte praf în ambalaje mici (sub 1 kg) se recolteaza randomizat 1% din numărul ambalajelor care alcătuiesc lotul, dar nu mai puțin de 2 și nu mai mult de 5.H. ADITIVI ALIMENTARIProba pentru analize fizico-chimice în cantitate de minim 300 g este formată prin omogenizarea probelor elementare recoltate randomizat din lotul definit la cap. III art. 4 lit. H.I. APA POTABILĂ(1)Probele de apa se recolteaza în butelii de sticlă incolore, cu dop rodat, curațate în prealabil cu amestec oxidant și apoi cu apa și în urma cu apa distilata. Pentru apele de adâncime, râuri, lacuri, bazine, etc., se vor utiliza butelii de sticlă incolora, prevăzute cu un dispozitiv de scoatere a dopului în momentul în care butelia a ajuns la stratul de apa din care se scoate proba.(2)Probele se vor recolta după ce s-au recoltat probele pentru examenul bacteriologic. Buteliile se vor clati de 3 ori cu apa de analiza, umplandu-se apoi până la 2 … 3 cm sub dop. Se va avea grija ca apa de clatire sa nu ajungă înapoi în sursa de unde s-a luat proba.(3)Cantitatea de apa luată este în funcție de analiza sau analizele care se executa și este prevăzută în standardele de metode de analiza respective.(4)Din rețea, probele se preleveaza după ce s-a curățat bine robinetul cu o carpa curata atât pe dinafara, cat și pe dinauntru și s-a lăsat să curgă apa cel puțin 10 min.(5)Din rețelele cu distribuție intermitenta, o primă proba se va preleva la deschiderea apei pentru a avea prima apa care curge prin robinet și a doua proba se va preleva după 2 ore de curgere continua.(6)Din forajele noi, probele se preleveaza după o pompare continua până la stabilirea debitului de regim al captării și până când conținutul de cloruri, substanțe organice și fier din cel puțin 3 probe de control, luate consecutiv în timpul pomparii, la intervale de circa o ora, nu mai variaza.(7)Din fantani cu extragerea apei prin pompare, probele se vor preleva de la gura pompei, după o pompare de minimum 20 min.(8)Din fantani cu galeata, probele se vor preleva de la adâncimea de 10 … 30 cm sub oglinda apei.(9)De la izvor:– pentru caracterizarea sursei de apa se va preleva de la punctul de curgere libera a izvorului, evitand tulburarea și ridicarea artificială a oglinzii apei (nu se vor recolta frunzele sau materialele solide care plutesc la suprafața);– pentru controlul sanitar al apei de consum, probele se iau de la punctul de deservire a populației.(10)Din rezervoarele de apa, probele se vor lua de la punctul de ieșire.(11)Dacă analiza nu se face în maxim 4 ore de la luarea probelor, acestea se vor conserva astfel:– pentru determinarea tuturor formelor de azot și oxidabilitatii, probele se recolteaza separat în butelii în care se adauga 2 ml acid sulfuric 1 : 3 la un litru de apa;– pentru suspensii și reziduu uscat, se adauga 2 ml cloroform la litru de apa, agitandu-se bine;– pentru determinarea fenolilor, se alcalinizeaza cu 0,5 g hidroxid de sodiu la 1 litru de apa;– pentru determinarea hidrogenului sulfurat sau a sulfurilor, probele se iau în butelii speciale, în care s-au pus 2 ml soluție acetat de cadmiu 5% sau o alta sare solida de cadmiu;– pentru oxigenul dizolvat și formele de CO(2), probele vor fi condiționate prin adăugare de 2 ml clorura manganoasa 80% și 2 ml soluție amestec alcalin (67ml sol. hidroxid de sodiu 33% și 33 ml sol. iodura de sodiu 10%).J. PRODUSE DE COFETARIE ȘI PATISERIERecoltarea probelor pentru examenul fizico-chimic se face în funcție de modul de ambalare al produselor. Pentru produsele ambalate se recolteaza, prin sondaj, ambalaje întregi iar pentru produsele vrac se recolteaza prin sondaj o cantitate minima de 250 g.
 + 
Articolul 6(1)Norme de recoltare pe categorii de produse pentru determinarea nivelului de contaminare radioactiva.(2)Pentru fiecare sortiment de produs recoltat în condițiile prevăzute la cap. III art. 5, cantitatea unei probe va fi de minimum 200 g (ml).
 + 
Capitolul IVDISPOZIȚII FINALE + 
Articolul 7Pentru stabilirea cantității totale de produs necesară pentru efectuarea examenelor de laborator solicitate medicul veterinar oficial vor lua în considerare cantitățile pentru fiecare tip de determinare stabilite în prezenta norma. + 
Articolul 8Contraprobele se vor preleva în aceleași condiții stabilite pentru probe de prezenta norma.
 + 
Anexăla norma sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor(față) AUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANța ALIMENTELOR Postul de inspecție la frontieră …………………….. Direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor ……………………………………….. Circumscripția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor ………………………………………..                               PROCES-VERBAL                          de recoltare a probelor                           de produse de origine                           animală pentru examen                               de laborator                        Nr. ……../ data ………    Astăzi, data de mai sus, la ora …., subsemnatul ………………., medic veterinar oficial, am prelevat, în conformitate cu normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în vigoare, de la ……….. …………., din localitatea …………………………………..,                                                 (adresa) următoarele probe de produse de origine animală: ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Natura Data Cantitatea Probele recoltate Examenele Nr. probei fabricației totală ─────────────────── de DVCI         și/sau termenul a lotului Nr. Cantitatea laborator         de valabilitate probei solicitate ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────    Probele au fost ambalate, etichetate (individualizate) și sigilate cu sigiliul nr. ………….în fața noastră, conform instrucțiunilor în vigoare, și se vor expedia imediat Laboratorului sanitar-veterinar……………….., prin grija ………………………… .(verso)    Contraprobele identice sigilate cu sigiliul nr. ………………… și un exemplar din prezentul proces-verbal s-au lăsat în păstrare la ………….., sub responsabilitatea……………………….., care îndeplinește funcția de………………., având actul de identitate seria ……. nr. ………., eliberat de poliția ………………… la data de ……………… .    Până la sosirea rezultatelor examenelor de laborator, lotul de alimente din care s-au recoltat probele menționate mai sus se pot supune următoarelor restricții: ……………………………. .    Prezentul proces-verbal s-a încheiat în 3 exemplare, dintre care unul însoțește probele ce se trimit la laborator, unul rămâne la medicul veterinar oficial, iar un exemplar, la unitate (proprietar).      Medic Martor, Reprezentantul    veterinar …………. legal al     oficial, unității,   …………. …………..   (L.S. Semnătura (proprietar)"      și parafa)    Anexa la Norma sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor a fost modificată de art. I din ORDINUL nr. 268 din 14 noiembrie 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 20 noiembrie 2006.                                        

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x