NORMA SANITARĂ VETERINARĂ din 7 martie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 233 din 4 aprilie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAORDIN 256 23/10/2006
ART. 1REFERIRE LAORDIN 206 25/08/2006
ART. 1REFERIRE LANORMA 25/08/2006
ART. 1REFERIRE LANORMA 23/10/2006
ART. 2REFERIRE LAORDIN 206 25/08/2006
ART. 2REFERIRE LANORMA 25/08/2006
ART. 3REFERIRE LAORDIN 82 28/03/2006
ART. 3REFERIRE LANORMA 28/03/2006
ART. 4REFERIRE LAORDIN 82 28/03/2006
ART. 4REFERIRE LANORMA 28/03/2006
ART. 5REFERIRE LAORDIN 256 23/10/2006
ART. 5REFERIRE LANORMA 23/10/2006
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 54 28/02/2007
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 28/02/2007
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 247 13/10/2006
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 153 27/06/2006
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 133 16/06/2006
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 99 26/04/2006
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 82 28/03/2006
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 43 24/02/2006
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 28/03/2006
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 24/02/2006
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 27/06/2006
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 26/04/2006
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 16/06/2006
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 13/10/2006
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 117 11/11/2005
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 67 12/07/2005
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 11/11/2005
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 7 12/02/2010
ActulAPROBAT DEORDIN 63 07/03/2007
ActulCONTINUT DEORDIN 63 07/03/2007
ActulREFERIT DEORDIN 113 27/04/2007
ActulREFERIT DENORMA 27/04/2007
ActulREFERIT DEORDIN 188 02/11/2007
ActulREFERIT DENORMA 02/11/2007
ANEXA 2REFERIT DEORDIN 206 21/12/2007
ANEXA 2REFERIT DEORDIN 202 14/12/2007
ANEXA 3REFERIT DEORDIN 206 21/12/2007
ANEXA 3REFERIT DEORDIN 202 14/12/2007

care stabileşte reguli de sănătate animală ce reglementează producţia, prelucrarea, distribuţia şi introducerea produselor de origine animală destinate pentru consum uman



 + 
Articolul 1Scop(1) Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte regulile generale de sănătate animală care reglementează toate etapele de producţie, procesare şi distribuţie pe teritoriul României şi introducerea din ţări terţe de produse de origine animală şi de produse obţinute din acestea, destinate pentru consum uman.(2) Aceste reguli nu aduc atingere prevederilor Normei sanitare veterinare privind controalele veterinare aplicabile comerţului intracomunitar cu produse de origine animală, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 256/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 935 din 17 noiembrie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 89/662/CEE , ale Normei sanitare veterinare care stabileşte principiile ce reglementează organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intră în Comunitatea Europeană din ţări terţe, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 752 din 4 septembrie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 97/78/CE , şi ale normelor sanitare veterinare menţionate în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 2DefiniţiiÎn sensul prezentei norme sanitare veterinare, se aplică, după caz, definiţiile din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 178/2002/CE care stabileşte principiile generale şi cerinţele legislaţiei în domeniul alimentelor ce instituie Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor şi de stabilire a procedurilor referitoare la siguranţa produselor alimentare, precum şi cele din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 97/78/CE . De asemenea, se aplică următoarele definiţii:a) toate etapele de producţie, prelucrare şi distribuţie înseamnă orice stadiu de la (inclusiv) producţia primară a unui aliment de origine animală până la (inclusiv) depozitarea, transportul, vânzarea sau furnizarea acestuia către consumatorul final;b) introducere înseamnă aducerea de bunuri în unul dintre teritoriile menţionate în Directiva Consiliului 97/78/CE , transpusă în legislaţia naţională prin norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, în scopul punerii pe piaţă a acestora în baza procedurilor vamale menţionate la art. 4 alin. (16) lit. a)-f) din Regulamentul Consiliului nr. 2.913/92/CE din 12 octombrie 1992, care stabileşte Codul vamal comunitar;c) medic veterinar oficial înseamnă un medic veterinar calificat să acţioneze în competenţa stabilită de autoritatea competentă;d) autoritate competentă înseamnă autoritatea competentă, aşa cum este definită la art. 2 alin. (2) lit. k) din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 97/78/CE ;e) produse de origine animală înseamnă produse obţinute de la animale şi produse obţinute din acestea, destinate pentru consum uman, inclusiv animale vii, dacă acestea sunt destinate acestui tip de utilizare.
 + 
Capitolul ICerinţe de sănătate animală aplicabile tuturor etapelor de producţie, prelucrare şi distribuţie a produselor de origine animală + 
Articolul 3Cerinţe generale de sănătate animală(1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor adoptă măsurile necesare, astfel încât în toate etapele de producţie, procesare şi distribuţie a produselor de origine animală desfăşurate pe teritoriul României operatorii din domeniul industriei alimentare să nu provoace răspândirea bolilor transmisibile la animale, în conformitate cu prevederile alin. (2) şi (3).(2) Produsele de origine animală trebuie să fie obţinute de la animale care îndeplinesc condiţiile de sănătate animală stabilite de legislaţia comunitară.(3) Produsele de origine animală se obţin de la animale care:a) nu provin dintr-o exploataţie, unitate, teritoriu sau parte a unui teritoriu supus unor restricţii de sănătate animală, în baza regulilor stabilite în anexa nr. 1;b) în ceea ce priveşte carnea sau produsele din carne, nu au fost tăiate într-o unitate în care, în timpul tăierii sau al procesului de producţie, existau animale infectate sau suspectate de a fi infectate cu una dintre bolile reglementate de dispoziţiile menţionate la lit. a), carcase sau părţi de carcase ale acestor animale, în afara cazului în care aceste suspiciuni au fost excluse;c) în cazul animalelor şi al produselor de acvacultură, sunt conforme cu prevederile Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate a animalelor, care reglementează punerea pe piaţă a animalelor şi a produselor de acvacultură, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 399 din 9 mai 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 91/67/CEE .
 + 
Articolul 4Derogări(1) Prin derogare de la prevederile art. 3 şi cu respectarea măsurilor de control al bolilor menţionate în anexa nr. 1, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate autoriza producţia, prelucrarea şi distribuţia produselor de origine animală care provin dintr-un teritoriu sau parte a unui teritoriu supus unor restricţii de sănătate animală, dar care nu provin dintr-o exploataţie care este infectată sau suspectată de a fi infectată, cu condiţia ca:a) înainte de aplicarea tratamentului menţionat în anexa nr. 3, produsele să fi fost obţinute, manipulate, transportate şi depozitate separat sau la intervale diferite faţă de produsele care îndeplinesc toate condiţiile de sănătate animală, iar condiţiile pentru transportul în afara teritoriului supus restricţiilor de sănătate animală să fi fost aprobate de către autoritatea competentă;b) produsele care urmează a fi supuse tratamentului să fie clar identificate;c) produsele să fie supuse tratamentului astfel încât să fie eliminate problemele de sănătate animală respective; şid) tratamentul să se aplice la o unitate aprobată în acest scop de către statul membru în care au apărut problemele de sănătate animală.(2) Prevederile alin. (1) se aplică în conformitate cu anexa nr. 2 şi pct. 1 din anexa nr. 3 sau cu regulile detaliate ce urmează să fie adoptate în conformitate cu procedura comunitară.(3) Producţia, prelucrarea şi distribuţia produselor de acvacultură care nu sunt în conformitate cu condiţiile stabilite la art. 3 se autorizează în baza condiţiilor stabilite de norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 91/67/CEE şi, atunci când este necesar, în conformitate cu condiţiile suplimentare ce vor fi adoptate potrivit procedurii comunitare.(4) Atunci când stadiul de sănătate permite, se pot acorda derogări de la prevederile art. 3, în conformitate cu procedura comunitară. În astfel de cazuri trebuie să se ţină cont în special de:a) caracteristicile specifice ale bolii la speciile respective;b) testele sau măsurile la care animalele trebuie să fie supuse.(5) Atunci când sunt acordate astfel de derogări, trebuie să se garanteze că nu va fi afectat gradul de protecţie faţă de bolile animalelor. Măsurile necesare pentru garantarea protecţiei sănătăţii animalelor în Comunitatea Europeană se adoptă în conformitate cu procedura comunitară.
 + 
Articolul 5Certificate veterinare(1) Produsele de origine animală destinate consumului uman sunt supuse certificării veterinare, în cazul în care:a) dispoziţiile adoptate din motive de sănătate animală în baza art. 9 din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 256/2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 89/662/CEE , prevăd că produsele de origine animală care provin dintr-un stat membru trebuie să fie însoţite de un certificat de sănătate;b) a fost acordată o derogare în baza art. 4 alin. (3).(2) În baza procedurii comunitare pot fi elaborate reguli detaliate de implementare şi, în special, un model pentru astfel de certificate, ţinând cont de principiile generale stabilite în anexa nr. 4. Certificatele pot include detalii solicitate în conformitate cu alte dispoziţii legislative comunitare privind sănătatea publică şi sănătatea animală.
 + 
Articolul 6Controale oficiale veterinare(1) Experţii Comisiei Europene pot efectua controale la faţa locului, inclusiv activităţi de audit, în cooperare cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în măsura în care este necesar pentru aplicarea uniformă a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. În cazul în care controalele sunt efectuate pe teritoriul României, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să asigure experţilor toată asistenţa necesară pentru îndeplinirea îndatoririlor acestora. Comisia Europeană va informa Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor despre rezultatele controalelor efectuate.(2) Dacă se identifică un risc grav pentru sănătatea animală pe parcursul unui audit sau al unei inspecţii a Comisiei Europene, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să ia imediat toate măsurile necesare pentru protecţia sănătăţii animalelor. Dacă aceste măsuri nu sunt luate sau dacă acestea sunt considerate insuficiente, Comisia Europeană, în conformitate cu procedura comunitară, adoptă măsurile necesare pentru protecţia sănătăţii animalelor şi informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor despre aceasta.(3) Regulile pentru aplicarea acestui articol şi în special cele care reglementează procedura pentru cooperarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu Comisia Europeană sunt adoptate în conformitate cu procedura comunitară.
 + 
Capitolul IIImporturi din ţări terţe + 
Articolul 7Prevederi generaleProdusele de origine animală destinate consumului uman sunt introduse din ţări terţe numai dacă acestea sunt conforme cu cerinţele prevăzute la cap. I, aplicabile tuturor etapelor de producţie, prelucrare şi distribuţie a acestor produse în Comunitatea Europeană, sau dacă acestea oferă garanţii echivalente de sănătate animală.
 + 
Articolul 8Conformitatea cu regulile comunitarePentru a se asigura conformitatea cu obligaţiile generale stabilite la art. 7, în conformitate cu procedura comunitară, trebuie să fie stabilite următoarele:a) listele cuprinzând ţările terţe sau regiunile ţărilor terţe din care sunt permise importurile de produse specificate de origine animală. O ţară terţă trebuie să apară pe o astfel de listă numai dacă în ţara respectivă a fost efectuat un audit comunitar care să demonstreze că autoritatea veterinară competentă acordă garanţii corespunzătoare în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei comunitare;b) regulile de origine pentru produsele de origine animală şi animalele de la care sunt obţinute aceste produse;c) condiţiile speciale de import pentru fiecare ţară terţă sau grup de ţări terţe, avându-se în vedere situaţia sănătăţii animalelor din ţara sau din ţările terţe respective.
 + 
Articolul 9Documente(1) La intrarea în România, loturile de produse de origine animală trebuie să fie însoţite de un certificat veterinar care să îndeplinească cerinţele stabilite în anexa nr. 4.(2) Certificatul veterinar trebuie să certifice faptul că produsele îndeplinesc:a) cerinţele stabilite pentru aceste produse în baza prezentei norme sanitare veterinare şi în baza legislaţiei comunitare care stabileşte cerinţele de sănătate animală sau prevederile echivalente cu aceste cerinţe; şib) condiţiile speciale de import stabilite în conformitate cu procedura comunitară.(3) Documentele pot include detalii solicitate în baza prevederilor legislaţiei comunitare privind sănătatea publică şi sănătatea animală.
 + 
Capitolul IIIPrevederi finale + 
Articolul 10(1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor informează Comisia Europeană cu privire la actele normative şi prevederile administrative necesare pentru implementarea prezentei norme sanitare veterinare.(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să comunice Comisiei Europene textul principalelor prevederi pe care aceasta l-a adoptat în domeniul reglementat de prezenta normă sanitară veterinară.
 + 
Articolul 11Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară.
 + 
Anexa 1––-la norma sanitară veterinară–––––––––-BOLI RELEVANTEîn ceea ce priveşte comerţul cu produse de origine animală şi pentru care au fost introduse măsuri de control în baza legislaţiei naţionale ce transpune legislaţia comunitarăPesta porcină clasică: Norma sanitară veterinară cu privire la măsurile pentru controlul pestei porcine clasice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 707 din 5 august 2005, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 2001/89/CE .Pesta porcină africană: Norma sanitară veterinară privind controlul pestei porcine africane, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 99/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 426 din 17 mai 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 2002/60/EC .Febra aftoasă: Norma sanitară veterinară privind măsurile pentru controlul febrei aftoase, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 43/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 217 din 9 martie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 2003/85/EC .Influenţa aviară: Norma sanitară veterinară privind măsurile de control pentru gripa aviară, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 54/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 191 din 20 martie 2007, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 2005/94/CE .Boala de Newcastle: Norma sanitară veterinară privind controlul bolii de Newcastle (pseudopesta aviară), aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 153/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 622 din 19 iulie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 92/66/CEE .Pesta bovină, pesta rumegătoarelor mici, boala veziculoasă a porcului: Norma sanitară veterinară care introduce măsuri generale pentru controlul unor boli ale animalelor şi măsurile specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 133/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 617 din 18 iulie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 92/119/CEE .Boli ale animalelor de acvacultură:– Norma sanitară veterinară privind condiţiile de sănătate a animalelor, care reglementează punerea pe piaţă a animalelor şi a produselor de acvacultură, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 399 din 9 mai 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 91/67/CEE ;– Norma sanitară veterinară cu privire la introducerea măsurilor comunitare minime pentru controlul anumitor boli ale peştilor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 247/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 921 din 14 noiembrie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 93/53/CEE ;– Norma sanitară veterinară ce stabileşte măsuri minime naţionale pentru controlul unor boli care afectează moluştele bivalve, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 117/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.035 din 22 noiembrie 2005, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 95/70/CE .
 + 
Anexa 2––-la norma sanitară veterinară–––––––––-MARCĂ SPECIALĂ DE IDENTIFICAREpentru carnea provenită dintr-un teritoriu sau o parte a unui teritoriu1. Marca de sănătate pentru carnea proaspătă trebuie să prezinte o cruce în diagonală, constând în două linii drepte care se intersectează la centrul ştampilei şi care permit ca indicaţiile conţinute de aceasta să rămână lizibile.2. Marca menţionată la pct. 1 poate fi aplicată, de asemenea, folosindu-se o singură ştampilă ovală, cu lungimea de 6,5 cm şi cu lăţimea de 4,5 cm, iar pe marcă trebuie să apară, într-o formă perfect lizibilă, următoarele informaţii:a) în partea superioară, numele sau codul ISO al statului membru, cu majuscule: AT, BE, DE, DK, FI, FR, GR, IE, IT, LU, NL, PT, SE, UK ŞI RO;b) în centru, numărul de aprobare veterinară a abatorului;c) în partea inferioară, una dintre următoarele seturi de iniţiale: CE, EC, EF, EG, EK sau EY;d) două linii drepte care se încrucişează în centrul ştampilei, astfel încât informaţiile de pe ştampilă să rămână vizibile.Literele trebuie să aibă înălţimea de cel puţin 0,8 cm, iar cifrele de cel puţin 1 cm.Ştampila trebuie să cuprindă, de asemenea, informaţii prin care să poată fi identificat medicul veterinar care a efectuat inspecţia cărnii.Marca trebuie să fie aplicată sub supravegherea directă a medicului veterinar oficial care controlează implementarea cerinţelor de sănătate animală.
 + 
Anexa 3––-la norma sanitară veterinară–––––––––-TRATAMENTEpentru eliminarea unor riscuri privind sănătatea animală, pe care le prezintă carnea şi laptele┌──────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐│ │ Boala ││ CARNE ├────┬────┬────┬─────┬────┬──────┬────┬─────┤│ Tratament*) │Fe- │Pes-│Boa-│Pes- │Pes-│Boa- │În- │Pes- ││ │bra │ta │la │ta │ta │la de │flu-│ta ││ │af- │por-│ve- │por- │ru- │New- │enta│ru- ││ │toa-│cina│zi- │cina │me- │castle│avi-│me- ││ │sa │cla-│cu- │afri-│ga- │ │ara │ga- ││ │ │sica│loa-│ca- │toa-│ │ │toa- ││ │ │ │sa │na │re- │ │ │re- ││ │ │ │a │ │lor │ │ │lor ││ │ │ │por-│ │mari│ │ │mici ││ │ │ │cu- │ │ │ │ │ ││ │ │ │lui │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤│a) tratament termic într-un │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + ││recipient închis ermetic, cu o │ │ │ │ │ │ │ │ ││valoare F(0) mai │ │ │ │ │ │ │ │ ││mare sau egală cu 3,00**) │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤│b) tratament termic la o │ + │ + │ + │ 0 │ + │ + │ + │ + ││temperatură minimă de 70°C, care │ │ │ │ │ │ │ │ ││trebuie să fie atinsă în toată │ │ │ │ │ │ │ │ ││carnea │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤│c) tratament termic la o │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + ││temperatură minimă de 80°C, care │ │ │ │ │ │ │ │ ││trebuie să fie atinsă în toată │ │ │ │ │ │ │ │ ││carnea │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤│d) tratament termic într-un │ + │ + │ + │ + │ + │ – │ – │ + ││recipient închis ermetic la o │ │ │ │ │ │ │ │ ││temperatură de cel puţin 60°C timp│ │ │ │ │ │ │ │ ││de cel puţin 4 ore, pe durata │ │ │ │ │ │ │ │ ││căruia temperatura internă │ │ │ │ │ │ │ │ ││trebuie să fie de cel puţin 70°C │ │ │ │ │ │ │ │ ││timp de 30 de minute │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤│e) fermentare şi maturare naturală│ + │ + │ + │ + │ + │ 0 │ 0 │ 0 ││de cel puţin 9 luni pentru carnea │ │ │ │ │ │ │ │ ││dezosată rezultând următoarele │ │ │ │ │ │ │ │ ││caracteristici: │ │ │ │ │ │ │ │ ││valoarea Aw să nu fie mai mare │ │ │ │ │ │ │ │ ││de 0,93 sau valoarea pH să nu │ │ │ │ │ │ │ │ ││fie mai mare de 6,0 │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤│f) acelaşi tratament cu cel │ + │ + │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 ││descris la lit. e), dar carnea │ │ │ │ │ │ │ │ ││poate conţine oase*) │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤│g) salam: tratament în conformi- │ + │ + │ + │ 0 │ + │ 0 │ 0 │ 0 ││tate cu criteriile ce vor fi │ │ │ │ │ │ │ │ ││definite în conformitate cu │ │ │ │ │ │ │ │ ││procedura comunitară după avizul │ │ │ │ │ │ │ │ ││Comitetului Permanent pentru │ │ │ │ │ │ │ │ ││Lanţul Alimentar şi Sănătatea │ │ │ │ │ │ │ │ ││Animalelor │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤│h) jamboane şi muşchi file: │ 0 │ 0 │ 0 │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 ││tratament ce implică fermentare şi│ │ │ │ │ │ │ │ ││maturare naturală timp de cel │ │ │ │ │ │ │ │ ││puţin 190 de zile pentru jambon şi│ │ │ │ │ │ │ │ ││140 de zile pentru muşchiul file │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤│i) tratament termic ce asigură o │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ + ││temperatură de cel puţin 65°C │ │ │ │ │ │ │ │ ││atinsă în profunzimea cărnii, pe o│ │ │ │ │ │ │ │ ││perioadă de timp necesară pentru │ │ │ │ │ │ │ │ ││atingerea unei valori de pasteuri-│ │ │ │ │ │ │ │ ││zare (vp) mai mari sau egale │ │ │ │ │ │ │ │ ││cu 40 │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤│Lapte şi produse lactate (inclusiv│ │ │ │ │ │ │ │ ││smântână) destinate consumului │ │ │ │ │ │ │ │ ││uman: │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤│a) temperatură foarte înaltă (UHT)│ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 ││= tratament minim la temperatura │ │ │ │ │ │ │ │ ││de 132°C cel puţin o secundă │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤│b) dacă laptele are un pH mai mic │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 ││de 7,0, se aplică pasteurizare de │ │ │ │ │ │ │ │ ││scurtă durată la o temperatură │ │ │ │ │ │ │ │ ││înaltă simplă (HTST) │ │ │ │ │ │ │ │ │├──────────────────────────────────┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┼────┼─────┤│c) dacă laptele are un pH mai mare│ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 ││sau egal cu 7,0, se aplică dublă │ │ │ │ │ │ │ │ ││pasteurizare (HTST) │ │ │ │ │ │ │ │ │└──────────────────────────────────┴────┴────┴────┴─────┴────┴──────┴────┴─────┘–-Notă *) Trebuie să fie luate toate măsurile necesare pentru a evita contaminarea încrucişată.Notă **) F(0) este efectul bactericid calculat asupra sporilor bacterieni. O valoare F(0) de 3,00 înseamnă că cel mai rece punct din produs a fost încălzit suficient pentru a realiza acelaşi efect bactericid ca la temperatura de 121°C (250°F), în 3 minute, cu încălzire şi răcire instantanee.+ – eficienţă recunoscută.0 – eficienţă nerecunoscută.
 + 
Anexa 4––-la norma sanitară veterinară–––––––––-PRINCIPII GENERALE DE CERTIFICARE1. Reprezentantul autorităţii competente a ţării de expediere, care emite un certificat ce însoţeşte un lot de produse de origine animală, trebuie să semneze certificatul şi să se asigure de faptul că certificatul poartă o ştampilă oficială. Această cerinţă se aplică pentru fiecare pagină a certificatului, dacă acesta are mai multe pagini.2. Certificatele trebuie să fie întocmite în limba oficială sau în limbile oficiale ale statului membru de destinaţie şi ale statului membru în care are loc inspecţia la frontieră sau să fie însoţite de o traducere autorizată în limba ori limbile respective; totuşi, un stat membru poate accepta utilizarea unei limbi comunitare oficiale, alta decât a acestuia.3. Versiunea oficială a certificatului trebuie să însoţească loturile la intrarea în Comunitatea Europeană.4. Certificatele trebuie să cuprindă:a) o singură foaie de hârtie; saub) două sau mai multe pagini care constituie parte a unei foi de hârtie indivizibilă; sauc) o succesiune de pagini numerotate astfel încât să indice o anumită pagină într-o succesiune finită (de exemplu: "pagina 2 din 4").5. Certificatele trebuie să prezinte un număr unic de identificare. În cazul în care certificatul constă într-o succesiune de pagini, acest număr trebuie să fie indicat pe fiecare pagină.6. Certificatul trebuie să fie emis înainte de finalizarea controlului efectuat de autoritatea competentă a ţării de expediere asupra lotului la care se referă.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x