NORMA SANITARĂ VETERINARA din 6 septembrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 268 din 17 aprilie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 67 12/07/2005
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LAORDIN 425 19/09/2002
ART. 2REFERIRE LAORDIN 236 05/06/2002
ART. 2REFERIRE LANORMA 05/06/2002
ART. 2REFERIRE LANORMA 19/09/2002
ART. 2REFERIRE LAORDIN 504 28/12/2001
ART. 2REFERIRE LANORMA 28/12/2001
ART. 2REFERIRE LAORDIN 156 27/12/1999
ART. 2REFERIRE LANORMA 27/12/1999
ART. 23REFERIRE LAORDIN 236 05/06/2002
ART. 23REFERIRE LANORMA 05/06/2002
ART. 25REFERIRE LAORDIN 144 27/04/2001 ANEXA 2
ART. 25REFERIRE LAORDIN 144 27/04/2001 ANEXA 5
ART. 25REFERIRE LANORMA 27/04/2001 ANEXA 2
ART. 25REFERIRE LANORMA 27/04/2001 ANEXA 5
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 156 27/12/1999
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 27/12/1999
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 67 12/07/2005
ActulREFERIT DEORDIN 108 09/02/2004
ActulREFERIT DENORMA 09/02/2004
ActulAPROBAT DEORDIN 404 06/09/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 404 06/09/2002

cu privire la măsurile de control al pestei porcine clasice



 + 
Articolul 1ObiectivePrezenta norma sanitară veterinara prevede măsurile minime pentru controlul pestei porcine clasice.
 + 
Articolul 2DefiniţiiÎn sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin următorii termeni se înţelege:a) porc – orice animal din familia Suidae, inclusiv porcii salbatici;b) porc salbatic – un porc care nu este ţinut sau crescut într-o exploatatie;c) exploatatie – orice incinta agricolă sau de alta natura, localizata pe teritoriul României, în care porcii sunt crescuti sau ţinuţi permanent sau temporar. Nu sunt incluse abatoarele, mijloacele de transport şi zonele imprejmuite în care porcii salbatici sunt ţinuţi şi pot fi vanati. Aceste zone imprejmuite trebuie să aibă o mărime şi o structura care fac inaplicabile măsurile stabilite la art. 5 alin. (1);d) manual de diagnostic – manualul de diagnostic al pestei porcine clasice la care face referire art. 17 alin. (3);e) porc suspect de a fi infectat cu virusul pestei porcine clasice – orice porc care manifesta simptome clinice sau orice carcasa de porc care prezintă leziuni post-mortem ori reactii la testele de laborator efectuate conform manualului de diagnostic şi care indica prezenta posibila a pestei porcine clasice;f) caz de pesta porcina clasica sau porc infectat cu virusul pestei porcine clasice – orice porc sau carcasa de porc:(i) la care au fost confirmate oficial simptome clinice sau leziuni post-mortem de pesta porcina clasica;şi(îi) la care prezenta bolii a fost confirmată oficial ca rezultat al unei examinari de laborator efectuate conform manualului de diagnostic;g) focar de pesta porcina clasica – exploatatia în care a fost detectat unul sau mai multe cazuri de pesta porcina clasica;h) focar primar – focarul în sensul Normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli transmisibile ale animalelor, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 156/1999;i) zona infectata – zona din teritoriul României în care, în urma confirmării unuia sau mai multor cazuri de pesta porcina clasica la porcii salbatici, măsurile de eradicare a bolii sunt puse în aplicare conform art. 15 sau 16;j) caz primar de pesta porcina clasica la porcii salbatici – orice caz de pesta porcina clasica, care este detectat la porcii salbatici într-o zona în care nu se aplică nici o măsura conform art. 15 sau 16;k) metapopulatie de porci salbatici – orice grup sau subpopulatie de porci salbatici cu contacte limitate cu alte grupuri sau subpopulatii;l) populaţie de porci salbatici susceptibilă – acea parte a unei populaţii de porci salbatici, care nu a dezvoltat imunitate faţă de virusul pestei porcine clasice;m) deţinător – orice persoană fizica sau juridică care deţine porci sau care este însărcinată cu îngrijirea animalelor menţionate, contra cost sau nu;n) medic veterinar oficial – medicul veterinar desemnat de autoritatea veterinara centrala a României;o) prelucrare – unul dintre tratamentele pentru materiile cu risc crescut, stabilite de Norma sanitară veterinara privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlăturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animala sau peste, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001, aplicate astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine clasice;p) deşeuri menajere – orice deşeuri provenite de la alimentele destinate consumului uman din restaurante, unităţi de aprovizionare cu alimente sau bucatarii, inclusiv din bucatarii industriale şi gospodării ale fermierului sau ale persoanelor care ingrijesc porcinele;r) vaccin cu marker – vaccin care poate induce o imunitate de protecţie ce poate fi diferenţiată, prin intermediul testelor de laborator efectuate conform manualului de diagnostic, de răspunsul imun provocat de infectia naturala cu tipul salbatic de virus;s) ucidere – uciderea porcilor în sensul art. 2 lit. f) din Norma sanitară veterinara privind protecţia animalelor în timpul sacrificarii sau uciderii, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 425/2002;t) tăiere – sacrificarea porcilor în sensul art. 2 lit. g) din Norma sanitară veterinara cu privire la protecţia animalelor în timpul sacrificarii sau uciderii;u) zona cu o densitate mare de porci – orice zona geografică cu o raza de 10 km, în jurul unei exploataţii care conţine porci suspecti sau cunoscuţi ca fiind infectati cu virusul pestei porcine clasice, care are o densitate a porcilor mai mare de 800 de porci pe kmp. Exploatatia în cauza trebuie să fie localizata într-o regiune, definită la art. 2 alin. (2) lit. p) din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate a animalelor, ce afectează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 236/2002, unde exista o densitate a porcilor crescuti în exploataţii, mai mare de 300 de porci pe kmp sau la o distanta de mai puţin de 20 km de o astfel de regiune;v) exploatatie de contact – o exploatatie posibil contaminata cu pesta porcina clasica, ca urmare a localizarii, circulaţiei persoanelor, porcilor ori a vehiculelor sau în oricare alt mod.
 + 
Articolul 3Notificarea pestei porcine clasice(1) Autoritatea veterinara centrala a României dispune ca prezenta pestei porcine clasice şi prezenta suspiciunii de pesta porcina clasica să fie notificate acesteia, obligatoriu şi imediat.(2) Fără a aduce atingere prevederilor naţionale referitoare la notificarea focarelor de boli ale animalelor, dacă este confirmată pesta porcina clasica, autoritatea veterinara centrala a României trebuie:a) sa notifice boala şi sa furnizeze informaţii Comisiei Europene, conform anexei nr. 1, cu privire la:(i) focarele de pesta porcina clasica care sunt confirmate în exploataţii;(îi) cazurile de pesta porcina clasica care sunt confirmate într-un abator sau în mijloacele de transport;(iii) cazurile primare de pesta porcina clasica, care sunt confirmate la porcii salbatici;(iv) rezultatele anchetei epizootologice efectuate conform art. 8.b) sa furnizeze informaţii Comisiei Europene cu privire la cazurile ulterioare confirmate la porcii salbatici dintr-o zona infectata cu pesta porcina clasica, conform art. 16 alin. 7 lit. a) şi alin. (4).(3) Prevederile anexei nr. 1 pot fi suplimentate sau amendate conform procedurii naţionale elaborate de autoritatea veterinara centrala a României.
 + 
Articolul 4Măsuri în cazul suspectarii prezentei pestei porcine clasice la porcii dintr-o exploatatie(1) Atunci când o exploatatie conţine unul sau mai mulţi porci suspecti de a fi infectati cu virusul pestei porcine clasice, autoritatea veterinara centrala a României trebuie să dispună punerea în aplicare imediat a mijloacelor oficiale de investigare, pentru a confirma sau a infirma prezenta bolii menţionate, conform procedurilor stabilite în manualul de diagnostic.(2) Atunci când exploatatia este inspectata de un medic veterinar oficial, trebuie să se controleze şi registrul şi mărcile de identificare a porcilor.(3) Atunci când autoritatea veterinara locală considera ca prezenta suspiciunii de pesta porcina clasica într-o exploatatie nu poate fi exclusa, trebuie să pună exploatatia sub supraveghere veterinara oficială şi sa dispună următoarele:a) toţi porcii de diferite categorii din exploatatie să fie numarati şi să fie alcătuită o lista cu numărul porcilor deja bolnavi, morţi sau susceptibili de a fi infectati, din fiecare categorie; lista trebuie actualizată în funcţie de fatarile şi de moartea porcilor pe durata perioadei de suspiciune.Datele din lista respectiva sunt prezentate la cerere şi pot fi controlate la fiecare inspecţie a autorităţii veterinare centrale a României;b) toţi porcii din exploatatie să fie mentinuti în adăposturile lor sau ţinuţi inchisi în alt loc în care pot fi izolati;c) nici un porc sa nu între sau sa nu iasa din exploatatie. Autoritatea veterinara locală poate extinde, dacă este cazul, interdicţia cu privire la ieşirea din exploatatie şi la alte specii de animale şi poate impune, de asemenea, aplicarea de măsuri corespunzătoare pentru distrugerea rozatoarelor sau insectelor;d) nici o carcasa de porc sa nu iasa din exploatatie fără o autorizaţie eliberata de autoritatea veterinara locală;e) nici un sortiment de carne, produse provenite de la porcine, material seminal, ovule şi embrioni proveniţi de la porci, furaje pentru animale, ustensile, materii sau deşeuri care pot transmite pesta porcina clasica sa nu iasa din exploatatie fără o autorizaţie eliberata de autoritatea veterinara locală. Carnea, produsele provenite de la porcine, materialul seminal, ovulele şi embrionii nu vor fi livraţi din exploatatie pentru a face obiectul comerţului cu statele membre ale Uniunii Europene;f) deplasarea persoanelor spre sau din exploatatie să fie supusă autorizării scrise de către autoritatea veterinara locală;g) deplasarea vehiculelor spre sau din exploatatie să fie supusă autorizării scrise de către autoritatea veterinara locală;h) să fie utilizate mijloace corespunzătoare de dezinfecţie la intrările şi ieşirile din exploatatie, precum şi din clădirile ce adapostesc porci. Orice persoană care intra sau iese dintr-o exploatatie de porcine trebuie să respecte măsurile de igiena corespunzătoare necesare pentru a reduce riscul de răspândire a virusului pestei porcine clasice. Toate mijloacele de transport trebuie să fie dezinfectate minutios înainte de a ieşi şi de a intră în exploatatie;i) să se efectueze o ancheta epizootologica conform art. 8.(4) Când este necesar, datorită situaţiei epizootologice şi dacă exploatatia care conţine porci suspecti este localizata într-o zona cu o densitate mare de porci, autoritatea veterinara locală:a) poate aplica măsurile prevăzute la art. 5 alin. (1) în exploatatia la care se referă alin. (3) de mai sus. Autoritatea veterinara locală poate limita, atunci când considera ca este posibil, aplicarea acestor măsuri doar la porcii suspecti de a fi infectati sau contaminati cu virusul pestei porcine clasice şi la partea exploatatiei în care aceştia au fost ţinuţi, cu condiţia ca aceşti porci sa fi fost adapostiti, ţinuţi şi furajati complet separat de ceilalţi porci din exploatatie. Trebuie prelevat un număr suficient de probe de la porci atunci când aceştia sunt ucisi, pentru ca prezenta virusului pestei porcine clasice să poată fi confirmată sau infirmata, conform manualului de diagnostic;b) poate stabili o zona temporară de control în jurul exploatatiei la care se referă alin. (3). Unele sau toate măsurile la care se referă alin. (1) sau (2) sunt aplicate în exploatatiile de porcine din cadrul acestei zone.(5) Măsurile prevăzute la alin. (3) nu trebuie ridicate până ce suspiciunea de pesta porcina clasica nu a fost infirmata oficial.
 + 
Articolul 5Măsuri în cazul confirmării prezentei pestei porcine clasice la porcinele dintr-o exploatatie(1) Când prezenta pestei porcine clasice este confirmată oficial într-o exploatatie, autoritatea veterinara locală trebuie ca, suplimentar măsurilor la care se referă art. 4 alin. (3), sa dispună următoarele:a) toţi porcii din exploatatie să fie ucisi fără întârziere, sub supraveghere veterinara oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine clasice în timpul uciderii sau transportului;b) să fie prelevat un număr suficient de probe de la porci, conform manualului de diagnostic, atunci când aceştia sunt ucisi, pentru ca să poată fi stabilite modul de contaminare a exploatatiei cu virusul pestei porcine clasice, precum şi perioada dintre contaminare şi notificarea bolii;c) cadavrele provenite de la porcii care au murit sau care au fost ucisi să fie prelucrate sub supraveghere oficială;d) carnea provenită de la porcii taiati în perioada dintre contaminarea probabila a exploatatiei cu pesta porcina clasica şi aplicarea măsurilor oficiale să fie identificata şi prelucrata sub supraveghere veterinara oficială, ori de câte ori este posibil;e) materialul seminal, ovulele şi embrionii proveniţi de la porci, colectati din exploatatie în cursul perioadei dintre contaminarea probabila a exploatatiei cu virusul pestei porcine şi aplicarea măsurilor oficiale, să fie identificati şi distrusi sub supraveghere veterinara oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine clasice;f) toate substantele şi deşeurile suspecte de a fi contaminate, cum ar fi furajele, să fie supuse unui tratament care să asigure distrugerea virusului pestei porcine clasice. Toate materialele de unica folosinţă care pot fi contaminate, în special cele utilizate pentru operaţiile de tăiere, trebuie distruse. Aceste reguli trebuie să se aplice conform instrucţiunilor medicului veterinar oficial;g) după ce porcii au fost eliminati, clădirile în care au fost adapostiti, vehiculele utilizate pentru transportul lor sau al cadavrelor lor, precum şi echipamentul, asternutul, gunoiul de grajd şi purinul, care sunt suspecte de a fi contaminate, să fie curatate şi dezinfectate sau tratate conform art. 12;h) în cazul unui focar primar de boala, izolatul de virus al pestei porcine clasice să fie supus procedurii de laborator stabilite în manualul de diagnostic, pentru a se identifica tipul genetic;i) să se efectueze o ancheta epizootologica, conform art. 8.(2) Când un focar a fost confirmat într-un laborator, o gradina zoologica, o rezervatie naturala sau o zona imprejmuita în care porcii sunt ţinuţi în scopuri ştiinţifice sau în scopuri legate de conservarea speciei sau conservarea raselor rare, autoritatea veterinara centrala a României poate acorda derogări de la alin. (1) lit. a) şi e), cu condiţia ca interesele naţionale fundamentale sa nu fie periclitate. Aceste derogări trebuie notificate imediat Comisiei Europene.(3) În toate cazurile, Comisia Europeană revizuieste imediat situaţia împreună cu autoritatea veterinara centrala a României. Dacă este cazul, sunt aplicate măsuri de prevenire a răspândirii bolii, conform procedurii naţionale elaborate de autoritatea veterinara centrala a României, care pot include vaccinarea de necesitate conform procedurii prevăzute la art. 19.
 + 
Articolul 6Măsuri în cazul confirmării prezentei pestei porcine clasice în exploataţii ce conţin diferite unităţi de producţie(1) Când se confirma prezenta pestei porcine clasice în exploatatiile care conţin doua sau mai multe unităţi de creştere a porcilor pentru producţie separate, pentru ca ingrasarea porcilor să poată fi finalizată, autoritatea veterinara centrala a României poate acorda derogări de la prevederile art. 5 alin. (1) lit. a) pentru unităţile cu animale sanatoase, chiar dacă exploatatia este infectata. Derogarile se acordă cu condiţia ca medicul veterinar oficial sa confirme ca structura, mărimea şi distanta dintre aceste unităţi de creştere, precum şi operaţiile efectuate sunt de asemenea natura încât sunt asigurate incinte complet separate pentru adăpostire, întreţinere şi furajare, astfel încât virusul sa nu poată difuza dintr-o unitate de producţie către alta.(2) Dacă se acordă derogarea prevăzută la alin. (1), autoritatea veterinara centrala a României trebuie să elaboreze reguli detaliate pentru a oferi garanţii de sănătate a animalelor.(3) Dacă autoritatea veterinara centrala a României acorda derogarea prevăzută la alin. (1), trebuie să notifice imediat aceasta Comisiei Europene. Comisia Europeană revizuieste imediat situaţia împreună cu autoritatea veterinara centrala a României. Dacă este cazul, sunt aplicate măsuri de prevenire a răspândirii bolii, conform procedurii naţionale stabilite de autoritatea veterinara centrala a României.
 + 
Articolul 7Măsuri în exploatatiile de contact(1) Exploatatiile la care se referă art. 4 sau 5 trebuie considerate exploataţii de contact atunci când medicul veterinar oficial constata, pe baza anchetei epizootologice efectuate conform art. 8, ca exista posibilitatea de contaminare cu pesta porcina clasica din alte exploataţii sau exploatatia la care se referă art. 4 sau 5 este posibil sa fi contaminat alte exploataţii.(2) Prevederile art. 4 trebuie să se aplice exploataţiilor de contact până când suspiciunea de pesta porcina clasica a fost infirmata oficial.(3) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să aplice măsurile prevăzute la art. 5 alin. (1) în exploatatiile de contact la care se referă alin. (1) din prezentul articol, dacă situaţia epizootologica o impune.(4) Trebuie să se preleveze un număr suficient de probe de la porci, conform manualului de diagnostic, atunci când aceştia sunt ucisi, pentru ca prezenta virusului pestei porcine clasice în aceste exploataţii să poată fi confirmată sau infirmata.(5) Principalele criterii şi factori de risc ce trebuie luati în considerare pentru aplicarea măsurilor prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) în exploatatiile de contact sunt stabilite în anexa nr. 5. Criteriile şi factorii de risc pot fi modificati sau suplimentati ulterior, pentru a se tine cont de evolutiile şi experientele ştiinţifice, conform procedurii naţionale elaborate de autoritatea veterinara centrala a României.
 + 
Articolul 8Ancheta epizootologica(1) Autoritatea veterinara locală trebuie să efectueze ancheta epizootologica privind cazurile suspecte sau focarele de pesta porcina clasica, pe baza chestionarelor pregătite în cadrul planului de urgenta la care se referă art. 22. O astfel de ancheta trebuie să determine cel puţin:a) perioada de când exploatatia a fost contaminata cu virusul pestei porcine clasice, înainte ca boala să fie notificată sau suspectata;b) originea posibila a pestei porcine clasice din exploatatie şi identificarea altor exploataţii în care porcii s-ar fi putut infecta sau contamina de la aceeaşi sursa;c) deplasarea persoanelor, vehiculelor, porcilor, carcaselor, materialului seminal, carnii sau a oricărui material care ar fi putut transporta virusul către sau de la exploatatia în cauza.(2) Dacă rezultatul acestei anchete epizootologice indica faptul ca pesta porcina clasica s-ar fi putut răspândi de la sau către exploataţii localizate în statele membre ale Uniunii Europene sau în România, Comisia Europeană şi statele membre ale Uniunii Europene în cauza trebuie informate imediat.
 + 
Articolul 9Stabilirea zonelor de protecţie şi de supraveghere(1) Imediat după ce diagnosticul de pesta porcina clasica a fost confirmat oficial la porcii dintr-o exploatatie, autoritatea veterinara locală trebuie să stabilească o zona de protecţie cu o raza de cel puţin 3 km în jurul focarului, care să fie inclusă într-o zona de supraveghere cu o raza de cel puţin 10 km. În aceste zone se vor aplica măsurile prevăzute la art. 10 şi 11.(2) Când stabileşte zonele de protecţie şi supraveghere, autoritatea veterinara locală trebuie să ţină cont de:a) rezultatele anchetei epizootologice efectuate conform art. 8;b) situaţia geografică, în special granitele naturale sau artificiale;c) localizarea şi proximitatea exploataţiilor;d) modalităţile de deplasare şi de comerţ cu porci, precum şi disponibilitatea abatoarelor;e) instalaţiile şi personalul disponibil pentru a controla orice deplasare a porcilor în cadrul zonelor de protecţie şi de supraveghere, în special dacă porcii ce urmează să fie ucisi trebuie mutati din exploatatiile lor de origine.(3) Dacă o zona de protecţie sau de supraveghere include părţi din teritoriul României şi din teritoriul unuia sau mai multor state vecine, autorităţile veterinare centrale ale statelor respective şi a României cooperează pentru a stabili zona respectiva.(4) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să ia toate măsurile necesare, inclusiv semnalizarea evidenta, avertizarea, precum şi utilizarea resurselor media, cum ar fi presa şi televiziunea, pentru ca toate persoanele din zonele de protecţie şi de supraveghere să fie informate cu privire la restricţiile în vigoare, conform art. 10 şi 11.
 + 
Articolul 10Măsuri în zona de protecţie(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să dispună aplicarea următoarelor măsuri în zona de protecţie:a) întocmirea cat de curând posibil a unei evidente a tuturor exploataţiilor. După stabilirea zonei de protecţie, aceste exploataţii trebuie inspectate de un medic veterinar oficial într-o perioadă maxima de 7 zile, pentru efectuarea examinării clinice a porcilor şi pentru controlul registrului şi marcilor de identificare a porcilor;b) deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private, excluzând, când este cazul, drumurile de deservire a exploatatiei, sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinara locală, pentru a permite deplasarile la care se referă lit. f). Aceasta interdicţie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe sosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire. Autoritatea veterinara centrala a României poate acorda o derogare pentru miscarea porcilor destinaţi tăierii imediate, care provin din exteriorul zonei de protecţie, conform procedurii naţionale în vigoare, dacă abatorul unde vor fi taiati este situat în zona menţionată;c) camioanele şi alte vehicule şi echipamente care sunt utilizate pentru a transporta porci, alte animale vii sau materii ce pot fi contaminate (de exemplu: carcase, furaje, gunoi de grajd, purin etc.) sunt curatate, dezinfectate şi tratate cat de curând posibil după contaminare, conform procedurilor prevăzute la art. 12. Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat pentru transportul porcilor nu poate ieşi din zona de protecţie fără a fi curatat şi dezinfectat, iar apoi verificat şi autorizat de către autoritatea veterinara locală;d) nici un alt animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploatatie fără autorizarea autorităţii veterinare locale.e) toţi porcii morţi sau bolnavi dintr-o exploatatie sunt notificati imediat la autoritatea veterinara locală, care efectuează investigaţiile necesare conform procedurilor stabilite în manualul de diagnostic;f) porcii nu pot fi mutati din exploatatia în care aceştia sunt ţinuţi, cel puţin 30 de zile după efectuarea curatarii şi dezinfectiei preliminare a exploataţiilor infectate. După 30 de zile, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (3), autoritatea veterinara locală poate aviza ieşirea porcilor din exploatatia menţionată, pentru a fi transportaţi direct către:(i) un abator desemnat de către autoritatea veterinara locală, preferabil în cadrul zonei de protecţie sau de supraveghere, pentru tăiere imediata;(îi) o întreprindere de prelucrare sau un loc corespunzător în care porcii sunt ucisi imediat, iar cadavrele lor sunt prelucrate sub supraveghere veterinara oficială: sau(iii) în cazuri excepţionale, către alte incinte localizate în zona de protecţie. Dacă autoritatea veterinara centrala a României aplica aceasta prevedere, trebuie să informeze imediat Comisia Europeană despre aceasta;g) materialul seminal, ovulele şi embrionii proveniţi de la porci nu ies din exploatatiile situate în zona de protecţie;h) orice persoană care intra sau iese din exploatatiile de porcine va respecta măsurile de igiena corespunzătoare necesare pentru a reduce riscul răspândirii virusului pestei porcine clasice.(2) Atunci când interdicţiile prevăzute la alin. (1) sunt menţinute mai mult de 30 de zile, datorită focarelor ulterioare de boala, iar, ca urmare, în creşterea porcilor apar probleme de bunastare a animalelor sau de alta natura, dacă sunt îndeplinite condiţiile stabilite la alin. (3), autoritatea veterinara centrala a României poate aviza, dacă proprietarul adresează o cerere motivată, ieşirea porcilor dintr-o exploatatie din zona de protecţie, pentru a fi transportaţi direct către:a) un abator desemnat de către autoritatea veterinara centrala a României, preferabil în cadrul zonei de protecţie sau de supraveghere, pentru tăiere imediata;b) o întreprindere de prelucrare sau un loc corespunzător în care porcii sunt ucisi imediat, iar cadavrele lor sunt prelucrate sub supraveghere veterinara oficială; sauc) în cazuri excepţionale, către alte incinte localizate în zona de protecţie. Dacă autoritatea veterinara centrala a României aplica aceasta prevedere, trebuie să informeze imediat Comisia Europeană despre aceasta.(3) Autoritatea veterinara locală poate aviza ieşirea porcilor din exploatatia în cauza, cu condiţia ca:a) un medic veterinar oficial sa fi efectuat o examinare clinica a porcilor din exploatatie, în special a celor ce trebuie transportaţi, incluzând înregistrarea temperaturii corporale la un număr dintre aceştia, precum şi un control al registrului şi al marcilor de identificare porcina;b) controalele şi examinarile de mai sus sa nu fi evidenţiat nici un semn de pesta porcina clasica;c) porcii să fie transportaţi în vehicule sigilate de către autoritatea veterinara locală;d) vehiculele şi echipamentele care au fost utilizate la transportul porcilor să fie curatate şi dezinfectate imediat după transport, conform prevederilor art. 12;e) dacă porcii trebuie taiati sau ucisi, să se preleveze un număr suficient de probe de la aceştia, conform manualului de diagnostic, pentru ca prezenta virusului pestei porcine clasice în aceste exploataţii să poată fi confirmată sau infirmata;f) dacă porcii trebuie transportaţi către un abator:(i) autoritatea veterinara locală responsabilă de abator va fi informată cu privire la intenţia de a se trimite porci către abatorul respectiv, iar la sosirea lor notifica acest fapt autorităţii veterinare locale de la locul de expediere;(îi) la sosirea în abator aceşti porci vor fi cazati şi taiati separat de alţi porci;(iii) în cursul inspecţiei ante- şi post-mortem efectuate la abatorul desemnat, autoritatea veterinara locală va lua în considerare orice semne corelate cu prezenta pestei porcine clasice;(iv) carnea proaspăta provenită de la aceşti porci va fi prelucrata sau marcată cu o ştampila specială conform legislaţiei în vigoare şi tratata ulterior conform legislaţiei în vigoare. Aceasta operaţiune trebuie să se efectueze într-o întreprindere desemnată de autoritatea veterinara locală. Carnea va fi trimisa întreprinderii menţionate, cu condiţia ca transportul să fie sigilat înainte de plecare şi sa rămână sigilat pe tot parcursul transportului.(4) Măsurile din zona de protecţie continua să se aplice până când:a) au fost efectuate curăţenia şi dezinfectia în exploatatiile infectate;b) porcii din toate exploatatiile au fost supuşi examinarilor clinice şi de laborator efectuate conform manualului de diagnostic, pentru a se depista posibila prezenta a virusului pestei porcine clasice. Aceste examinari nu trebuie să fie efectuate înainte de 30 de zile de la realizarea operaţiilor preliminare de curăţenie şi dezinfecţie în exploatatiile infectate.
 + 
Articolul 11Măsuri în zona de supraveghere(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să dispună aplicarea următoarelor măsuri în zona de supraveghere:a) se efectuează o evidenta a tuturor exploataţiilor de porcine;b) deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private, excluzând drumurile de deservire a exploatatiei, sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinara locală. Aceasta interdicţie nu trebuie aplicată nici tranzitului porcilor pe sosea sau pe calea ferată, dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire, şi nici porcilor pentru tăiere imediata care provin din exteriorul zonei de supraveghere, dacă abatorul unde sunt taiati se afla în zona menţionată;c) camioanele şi alte vehicule şi echipamente care sunt utilizate pentru a transporta porci, alte animale vii sau materii ce pot fi contaminate (de exemplu: carcase, furaje, gunoi de grajd, purin etc.) sunt curatate, dezinfectate şi tratate cat mai urgent posibil după contaminare, conform procedurilor prevăzute la art. 12. Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat pentru transportul porcilor nu poate ieşi din zona de supraveghere fără sa fi fost curatat şi dezinfectat;d) nici un alt animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploatatie în cursul primelor 7 zile de la stabilirea zonei de supraveghere, fără avizarea autorităţii veterinare locale;e) toţi porcii morţi sau bolnavi dintr-o exploatatie sunt notificati imediat autorităţii veterinare locale, care efectuează investigaţiile necesare conform procedurilor stabilite în manualul de diagnostic;f) porcii nu pot fi mutati din exploatatia în care aceştia sunt ţinuţi, cel puţin 21 de zile după efectuarea curatarii şi dezinfectiei preliminare ale exploataţiilor infectate. După 21 de zile, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 10 alin. (3), autoritatea veterinara locală poate aviza ieşirea porcilor din exploatatia menţionată, pentru a fi transportaţi direct către:(i) un abator desemnat de către autoritatea veterinara locală, preferabil în cadrul zonei de protecţie sau de supraveghere, în scopul tăierii imediate;(îi) o întreprindere de prelucrare sau un loc corespunzător în care porcii trebuie ucisi imediat, iar cadavrele lor trebuie prelucrate sub supraveghere veterinara oficială;(iii) în cazuri excepţionale, către alte incinte localizate în cadrul zonei de protecţie sau de supraveghere. Dacă autoritatea veterinara centrala a României aplica aceasta prevedere, trebuie să informeze imediat Comisia Europeană despre aceasta. La solicitarea autorităţii veterinare centrale a României, în condiţiile în care exista o justificare corespunzătoare conform procedurilor naţionale în vigoare, dacă porcii trebuie transportaţi la un abator, pot fi acordate derogări de la prevederile art. 10 alin. (3) lit. e) şi f) (iv), dar cu respectarea măsurilor cu privire la marcarea carnii provenite de la aceşti porci, la utilizarea sa ulterioară şi la destinaţia produselor tratate;g) materialul seminal, ovulele şi embrionii proveniţi de la porci nu ies din exploatatiile situate în cadrul zonei de supraveghere;h) orice persoană care intra sau iese din exploatatiile de porcine respecta măsurile de igiena corespunzătoare necesare pentru a reduce riscul răspândirii virusului pestei porcine clasice.(2) Atunci când interdicţiile prevăzute la alin. (1) sunt menţinute mai mult de 30 de zile, datorită focarelor ulterioare de boala, iar, ca urmare, în creşterea porcilor apar probleme de bunastare a animalelor sau de alta natura, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (3), autoritatea veterinara locală poate autoriza, dacă proprietarul adresează o cerere motivată, ieşirea porcilor dintr-o exploatatie din zona de supraveghere, pentru a fi transportaţi direct către:a) un abator desemnat de către aceasta, preferabil în cadrul zonei de protecţie sau de supraveghere, în scopul tăierii imediate;b) o întreprindere de prelucrare sau un loc corespunzător în care porcii trebuie ucisi imediat, iar cadavrele lor trebuie prelucrate sub supraveghere veterinara oficială;c) în cazuri excepţionale, către alte incinte localizate în zona de protecţie sau de supraveghere. Dacă autoritatea veterinara centrala a României aplica aceasta prevedere, trebuie să informeze imediat Comisia Europeană despre aceasta.(3) Măsurile din zona de supraveghere continua să se aplice cel puţin până când:a) au fost efectuate curăţenia şi dezinfectia în exploatatiile infectate;b) porcii din toate exploatatiile au fost supuşi examinarilor clinice şi, după caz, examinarilor de laborator conform manualului de diagnostic, pentru a depista posibila prezenta a virusului pestei porcine clasice. Aceste examinari nu se efectuează înainte de 20 de zile de la realizarea operaţiilor preliminare de curăţenie şi dezinfectie în exploatatiile infectate.
 + 
Articolul 12Curăţenia şi dezinfectia(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să aibă certitudinea ca:a) dezinfectantele ce urmează să fie utilizate şi concentratiile lor sunt aprobate oficial de către aceasta;b) operaţiunile de curăţenie şi dezinfecţie sunt efectuate sub supraveghere veterinara oficială conform cu:(i) instrucţiunile date de medicul veterinar oficial; şi(îi) principiile şi procedurile de curăţenie, dezinfecţie şi tratament prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta norma sanitară veterinara.(2) Principiile şi procedurile de curăţenie şi dezinfecţie prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta norma sanitară veterinara pot fi amendate sau suplimentate ulterior, pentru a se tine cont de evolutiile ştiinţifice, conform procedurii naţionale în vigoare.
 + 
Articolul 13Repopularea exploataţiilor de porcine în urma focarelor de boala(1) Reintroducerea porcilor în exploatatia la care se referă art. 5 nu trebuie să se realizeze mai devreme de 30 de zile de la efectuarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie, conform art. 12.(2) La reintroducerea porcilor trebuie luat în considerare tipul de creştere practicat în exploatatia respectiva şi trebuie respectate următoarele proceduri:a) în exploatatiile de porcine în aer liber, reintroducerea porcilor trebuie să înceapă cu introducerea porcilor santinela care au fost controlati şi care au reactionat negativ la controlul prezentei anticorpilor contra virusului pestei porcine clasice sau care provin din exploataţii ce nu fac obiectul nici unei restrictii legate de pesta porcina clasica. Conform solicitărilor autorităţii veterinare centrale a României, porcii santinela trebuie plasati în întreaga exploatatie infectata, iar după 40 de zile de la introducere, de la aceştia trebuie să se preleveze sânge şi organe în vederea testarii pentru prezenta anticorpilor, conform manualului de diagnostic. Dacă nici unul dintre porci nu a dezvoltat anticorpi contra virusului pestei porcine clasice, poate avea loc repopularea completa. Nici un porc nu poate ieşi din exploatatie înainte de a fi disponibile rezultatele negative ale examinării serologice;b) în exploatatiile cu celelalte forme de creştere, reintroducerea porcilor trebuie să se realizeze conform măsurilor prevăzute la lit. a) sau să se bazeze pe repopularea totală, cu condiţia ca:(i) toţi porcii să fie introdusi pe o perioadă de 20 de zile şi sa provină din exploataţii care nu fac obiectul nici unei restrictii legate de pesta porcina clasica;(îi) porcii din efectivul repopulat să facă obiectul unei examinari serologice, conform manualului de diagnostic. Prelevarea probelor pentru examinarile serologice se efectuează, cel mai devreme, după 40 de zile de la sosirea ultimilor porci;(iii) nici un porc nu poate ieşi din exploatatie înainte de a fi disponibile rezultatele negative ale examinării serologice.(3) Dacă au trecut mai mult de 6 luni de la efectuarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie a exploatatiei, autoritatea veterinara centrala a României poate acorda o derogare de la prevederile alin. (2), ţinând cont de situaţia epizootologica.
 + 
Articolul 14Măsuri aplicate în cazul suspiciunii şi confirmării prezentei pestei porcine clasice la porcii dintr-un abator sau mijloc de transport(1) Atunci când exista o suspiciune a prezentei pestei porcine clasice într-un abator sau mijloc de transport, autoritatea veterinara centrala a României dispune autorităţii veterinare locale punerea în aplicare imediat a mijloacelor oficiale de investigare, pentru a confirma sau a infirma prezenta bolii, conform procedurilor stabilite în manualul de diagnostic.(2) Dacă este depistat un caz de pesta porcina clasica într-un abator sau mijloc de transport, autoritatea veterinara locală va dispune următoarele:a) toate animalele susceptibile din abator sau din mijlocul de transport să fie ucise fără întârziere;b) carcasele, organele şi deşeurile animale provenite de la animalele posibil infectate şi contaminate să fie prelucrate sub supraveghere veterinara oficială;c) curăţenia şi dezinfectia clădirilor şi echipamentelor, inclusiv a vehiculelor, să aibă loc sub supravegherea medicului veterinar oficial, conform art. 12;d) să fie efectuată o ancheta epizootologica, mutatis mutandis, conform art. 8;e) izolatul de virus al pestei porcine clasice să facă obiectul procedurii de laborator conform manualului de diagnostic, pentru a se identifica tipul genetic de virus;f) să se aplice măsurile prevăzute la art. 7 în exploatatia de unde provin porcii sau carcasele infectate, precum şi în celelalte exploataţii de contact. Dacă nu este indicat altfel de ancheta epizootologica, măsurile prevăzute la art. 5 alin. (1) se vor aplica în exploatatia de origine a porcilor sau carcaselor infectate;g) nici un animal nu este reintrodus pentru tăiere sau transport mai devreme de 24 de ore după efectuarea operaţiilor de curăţenie şi dezinfecţie realizate conform art. 12.
 + 
Articolul 15Măsuri în cazul suspiciunii şi confirmării prezentei pestei porcine clasice la porcii salbatici(1) Imediat după ce autoritatea veterinara centrala a României are informaţii conform cărora porcii salbatici sunt suspectati de a fi infectati cu virusul pestei porcine clasice, dispune aplicarea tuturor măsurilor corespunzătoare pentru a confirma sau a infirma prezenta bolii, informarea deţinătorilor de porci şi vânătorilor, precum şi investigarea tuturor porcilor salbatici impuscati sau gasiti morţi, inclusiv prin teste de laborator.(2) Dacă s-a confirmat un caz primar de pesta porcina clasica la porcii salbatici, pentru reducerea răspândirii bolii, autoritatea veterinara centrala a României trebuie:a) sa stabilească imediat un grup de experţi care include medici veterinari, vânători, biologi şi epizootologi specialişti în fauna sălbatică. Grupul de experţi acorda consultanţa autorităţii veterinare locale pentru:(i) studierea situaţiei epizootologice şi definirea zonei infectate, conform prevederilor art. 16 alin. (7) lit. b);(îi) stabilirea măsurilor corespunzătoare ce trebuie aplicate în zona infectata, suplimentar celor prevăzute la lit. b) şi c). Aceste măsuri pot include suspendarea vânătorii şi interzicerea furajarii porcilor salbatici;(iii) întocmirea planului de eradicare ce trebuie trimis Comisiei Europene conform art. 16;(iv) efectuarea controalelor în vederea verificării eficientei măsurilor aplicate pentru eradicarea pestei porcine clasice din zona infectata;b) sa pună imediat sub supraveghere veterinara oficială exploatatiile de porcine din zona infectata definită şi sa dispună:(i) să fie efectuat un recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploatatiile. Recensământul va fi ţinut la zi de către proprietar. Informaţiile din recensământ trebuie prezentate la cerere şi pot fi verificate la fiecare inspecţie. Pentru exploatatiile de porcine în aer liber, primul recensământ efectuat poate fi realizat pe baza unei estimari;(îi) toţi porcii din exploatatie să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alt loc în care aceştia pot fi izolati de porcii salbatici. Porcii salbatici nu trebuie să aibă acces la nici un material care poate veni ulterior în contact cu porcii din exploatatie;(iii) nici un porc sa nu între sau sa nu iasa din exploatatie, exceptând cazul în care miscarea este avizată de autoritatea veterinara locală, ţinând cont de situaţia epizootologica;(iv) să fie utilizate mijloace de dezinfecţie corespunzătoare la intrările şi ieşirile exploatatiei şi clădirilor ce adapostesc porci;(v) să fie respectate măsurile de igiena corespunzătoare de către toate persoanele care vin în contact cu porcii salbatici, pentru a reduce riscul de răspândire a virusului pestei porcine clasice; aceste măsuri pot include interdicţia temporară de a intra într-o exploatatie porcina a persoanelor care au venit în contact cu porcii salbatici;(vi) toţi porcii morţi sau bolnavi dintr-o exploatatie, cu simptome de pesta porcina clasica, să fie testati pentru detectarea prezentei pestei porcine clasice;(vii) sa nu fie introduse într-o exploatatie porcina nici o parte a unui porc salbatic, fie impuscat, fie găsit mort, şi nici un material sau echipament care poate fi contaminat de virusul pestei porcine clasice;(viii) porcii, materialul seminal, embrionii sau ovulele provenite de la aceştia sa nu iasa din zona infectata, pentru comercializare într-un stat membru al Uniunii Europene;c) sa dispună imediat ca toţi porcii salbatici impuscati sau gasiti morţi în zona infectata să fie examinati de către un medic veterinar oficial pentru pesta porcina clasica, conform manualului de diagnostic. Carcasele tuturor animalelor care au reactionat pozitiv trebuie să fie prelucrate sub supraveghere veterinara oficială. Atunci când rezultatul testarii este negativ pentru pesta porcina clasica, autoritatea veterinara locală trebuie să aplice măsuri conform legislaţiei naţionale în vigoare privind producerea şi comercializarea vânatului. Părţile care nu sunt destinate consumului uman sunt prelucrate sub supraveghere veterinara oficială;d) izolatul de virus al pestei porcine clasice să fie analizat conform procedurii de laborator menţionate în manualul de diagnostic, pentru a se identifica tipul genetic de virus.(3) Dacă un caz de pesta porcina clasica a apărut la porcii salbatici dintr-o zona a României din apropierea teritoriului unui stat vecin, autoritatea veterinara centrala a României şi a statului în cauza trebuie să coopereze pentru stabilirea măsurilor de combatere a bolii.
 + 
Articolul 16Planuri de eradicare a pestei porcine clasice dintr-o populaţie de porci salbatici(1) Fără a aduce atingere măsurilor prevăzute la art. 15 autoritatea veterinara centrala a României trebuie să trimită Comisiei Europene, în termen de 90 de zile de la confirmarea cazului primar de pesta porcina clasica la porcii salbatici, un plan scris al măsurilor aplicate pentru a eradica boala în zona infectata şi al măsurilor aplicate în exploatatiile din acea zonă.(2) Comisia Europeană examinează planul pentru a stabili dacă aplicarea acestuia va avea ca rezultat eradicarea pestei porcine clasice. Planul, împreună cu amendamentele, după caz, va fi aprobat de către Comisia Europeană.(3) Planul poate fi amendat sau suplimentat ulterior, pentru a se tine cont de evoluţia situaţiei.(4) Dacă aceste amendamente vizează redefinirea zonei infectate, autoritatea veterinara centrala a României trebuie să informeze imediat statele membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană cu privire la aceste amendamente.(5) Dacă amendamentele au în vedere alte prevederi ale planului, autoritatea veterinara centrala a României trebuie să trimită planul amendat Comisiei Europene, în vederea examinării şi aprobării.(6) După ce măsurile prevăzute în planul menţionat la alin. (1) au fost aprobate, acestea trebuie să înlocuiască măsurile aplicate iniţial, prevăzute la art. 15, la o dată stabilită în momentul când este obţinută aprobarea.(7) Planul menţionat la alin. (1) trebuie să conţină informaţii cu privire la:a) rezultatele investigatiilor şi controalelor epizootologice efectuate conform art. 15, precum şi distribuţia geografică a bolii;b) zona infectata din teritoriul României. Atunci când se defineste zona infectata, autoritatea veterinara centrala a României trebuie să ia în considerare următoarele:(i) rezultatele investigatiilor epizootologice efectuate şi distribuţia geografică a bolii;(îi) populaţia de porci salbatici din zona;(iii) existenta unor obstacole naturale sau artificiale majore în calea miscarii porcilor salbatici;c) organizarea unei cooperări strânse între biologi, vânători, organizaţiile de vânătoare, serviciile de protecţie a faunei sălbatice şi serviciile veterinare (sănătatea animalelor şi sănătate publică);d) campania informationala ce trebuie pusă în aplicare pentru a spori cunoştinţele vânătorilor privind măsurile pe care aceştia trebuie să le aplice în cadrul planului de eradicare;e) eforturile specifice realizate pentru a determina numărul şi localizarea metapopulatiilor de porci salbatici în interiorul şi în jurul zonei infectate;f) numărul aproximativ al metapopulatiilor de porci salbatici şi mărimea lor din interiorul şi din jurul zonei infectate;g) eforturile specifice realizate pentru a determina extinderea infectiei la populaţia de porci salbatici, prin examinarea porcilor salbatici impuscati de vânători sau gasiti morţi şi prin testarea de laborator a probelor provenite de la aceştia, inclusiv investigaţiile epizootologice pe categorii de vârsta;h) măsurile care trebuie aplicate pentru a reduce răspândirea bolii datorită miscarii porcilor salbatici şi/sau contactului între metapopulatiile de porci salbatici. Aceste măsuri pot include interzicerea vânătorii.i) măsurile care trebuie aplicate pentru a reduce populaţia susceptibilă de porci salbatici şi în special de purcei tineri;j) condiţiile care trebuie respectate de către vânători pentru a se evita orice răspândire a bolii;k) metoda de eliminare a porcilor salbatici gasiti morţi sau impuscati, care se bazează pe:(i) prelucrarea sub supraveghere veterinara oficială;sau(îi) inspecţia de către un medic veterinar oficial şi efectuarea testelor de laborator prevăzute în manualul de diagnostic. Carcasele tuturor animalelor care prezintă reactii pozitive sunt prelucrate sub supraveghere veterinara oficială. Când rezultatul testarii este negativ pentru pesta porcină clasica, autoritatea veterinara locală trebuie să aplice măsuri conform prevederilor legislative naţionale privind producerea şi comercializarea vânatului salbatic. Părţile care nu sunt destinate consumului uman sunt prelucrate sub supraveghere veterinara oficială;l) ancheta epizootologica care este efectuată pentru fiecare porc salbatic, fie impuscat, fie găsit mort. Aceasta ancheta trebuie să includă completarea unui chestionar care furnizează informaţii despre:(i) zona geografică în care animalul a fost găsit mort sau a fost impuscat;(îi) data la care animalul a fost găsit mort sau a fost impuscat;(iii) persoana care a găsit sau a impuscat animalul;(iv) vârsta şi sexul porcului;(v) dacă a fost impuscat: simptomele înainte de impuscare;(vi) dacă a fost găsit mort: starea carcasei;(vii) constatările de laborator;m) programele de supraveghere şi măsurile de prevenire aplicabile exploataţiilor situate în zona infectata definită şi, dacă este cazul, în jurul zonei, inclusiv transportul şi miscarea animalelor în interiorul, de la şi către zona. Aceste măsuri trebuie să includă interdicţia miscarii porcilor, a materialului seminal, a embrionilor şi a ovulelor provenite de la aceştia, din zona infectata, destinate comercializării într-un stat membru al Uniunii Europene;n) alte criterii ce trebuie aplicate pentru ridicarea măsurilor luate în vederea eradicarii bolii în zona definită şi măsurile aplicate exploataţiilor din zona;o) autoritatea însărcinată cu supravegherea şi coordonarea departamentelor responsabile pentru implementarea planului;p) sistemul stabilit pentru ca grupul de experţi, desemnat conform art. 15 alin. (2) lit. a), să poată revizui cu regularitate rezultatele planului de eradicare;q) măsurile de monitorizare a bolii, care sunt puse în aplicare după ce a trecut o perioadă de cel puţin 12 luni de la ultimul caz confirmat de pesta porcina clasica la porcii salbatici din zona infectata. Aceste măsuri de monitorizare trebuie să se aplice pentru minimum 12 luni şi sa includă măsurile puse deja în aplicare conform lit. g), k) şi l) de mai sus.(8) Un raport cu privire la situaţia epizootologica din zona infectata şi rezultatele planului de eradicare trebuie transmise Comisiei Europene la fiecare 6 luni.(9) Reguli detaliate referitoare la informaţiile care trebuie furnizate de autoritatea veterinara centrala a României cu privire la acest subiect pot fi adoptate conform procedurii naţionale.
 + 
Articolul 17Proceduri de diagnostic şi cerinţe de biosecuritate(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să dispună ca:a) procedurile de diagnostic, prelevarea probelor şi testarea de laborator pentru depistarea prezentei pestei porcine clasice să fie efectuate conform manualului de diagnostic;b) un laborator naţional să fie responsabil pentru coordonarea standardelor şi metodelor de diagnostic în România, conform prevederilor anexei nr. 3.(2) Laboratorul naţional menţionat la alin. (1) lit. b) trebuie să coopereze cu laboratorul comunitar de referinţa menţionat în anexa nr. 4 la prezenta norma sanitară veterinara. Competentele şi îndatoririle laboratorului sunt cele prevăzute în anexa nr. 4 la prezenta norma sanitară veterinara.(3) Pentru a se asigura proceduri uniforme în vederea diagnosticarii pestei porcine clasice, într-un interval de doua luni de la data la care intră în vigoare prezenta norma sanitară veterinara autoritatea veterinara centrala a României trebuie să aprobe un manual de diagnostic pentru pesta porcina clasica, conform procedurii naţionale, stabilind:a) cerinţele minime de biosecuritate şi standardele de calitate ce trebuie respectate de laboratoarele de diagnostic al pestei porcine clasice şi pentru transportul probelor;b) criteriile şi procedurile ce trebuie urmate atunci când sunt efectuate examene clinice sau post-mortem pentru a se confirma sau a se infirma prezenta pestei porcine clasice;c) criteriile şi procedurile ce trebuie urmate pentru colectarea probelor de la porcii vii sau de la carcasele lor, pentru a confirma sau a infirma pesta porcina clasica prin examene de laborator, incluzând metode de prelevare pentru controalele serologice sau virusologice de depistare, efectuate în cadrul aplicării măsurilor prevăzute de prezenta norma sanitară veterinara;d) testele de laborator ce trebuie utilizate pentru diagnosticul pestei porcine clasice, incluzând:(i) teste pentru diagnosticul diferential între virusul pestei porcine clasice şi alte pestivirusuri;(îi) dacă sunt disponibile şi corespunzătoare, teste pentru a distinge modelul de anticorp produs de un vaccin marker de unul produs de tipul salbatic de virus al pestei porcine clasice;(iii) criterii de evaluare a rezultatelor testelor de laborator;e) tehnicile de laborator pentru tipizarea genetica a izolatului de virus al pestei porcine clasice.(4) Pentru a fi garantate condiţii de biosecuritate corespunzătoare, în scopul de a proteja sănătatea animalelor, virusul pestei porcine clasice, genomul sau, precum şi antigenele şi vaccinurile destinate cercetării, diagnosticului sau fabricării de vaccinuri sau reactivi trebuie manipulate şi utilizate numai în locuri, întreprinderi sau laboratoare aprobate de autoritatea veterinara centrala a României. Lista locurilor, întreprinderilor sau laboratoarelor aprobate trebuie transmisă Comisiei Europene înainte de 1 ianuarie 2004 şi ţinuta la zi după acea data.(5) Prevederile anexelor nr. 3 şi 4 la prezenta norma sanitară veterinara şi ale manualului de diagnostic pot fi suplimentate sau amendate conform procedurii naţionale elaborate de autoritatea veterinara centrala a României.
 + 
Articolul 18Utilizarea, fabricarea şi vânzarea vaccinurilor pestei porcine clasice(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să dispună ca:a) utilizarea vaccinurilor vii contra pestei porcine clasice să fie interzisă;b) manipularea, fabricarea, depozitarea, aprovizionarea, distribuţia şi vânzarea vaccinurilor pestei porcine clasice pe teritoriul României să fie efectuate sub supravegherea oficială a autorităţii veterinare centrale a României.(2) Dacă este cazul, pot fi adoptate reguli privind producţia, ambalarea, distribuţia şi starea stocurilor de vaccinuri ale pestei porcine clasice în ţara noastră, conform procedurii naţionale elaborate de autoritatea veterinara centrala a României.
 + 
Articolul 19Vaccinarea de necesitate în exploatatiile de porcine(1) Fără a aduce atingere prevederilor art. 18 alin. (1) lit. a), când pesta porcina clasica a fost confirmată în exploatatiile de porcine, iar datele epizootologice disponibile indica faptul ca exista posibilitatea să se raspandeasca, vaccinarea de necesitate poate fi introdusă în exploatatiile de porcine, conform procedurilor şi prevederilor stabilite la alin. (2)-(9) ale prezentului articol.(2) Fără a aduce atingere prevederilor art. 5 alin. (2), principalele criterii şi factori de risc care trebuie luati în considerare pentru aplicarea vaccinarii de necesitate sunt stabiliţi în anexa nr. 6 la prezenta norma sanitară veterinara. Aceste criterii şi factori de risc pot fi amendati sau suplimentati ulterior, pentru a se tine cont de evolutiile ştiinţifice, conform procedurii naţionale elaborate de autoritatea veterinara centrala a României.(3) Dacă autoritatea veterinara centrala a României intenţionează să aplice vaccinarea, trebuie să trimită Comisiei Europene un plan al vaccinarii de necesitate care să includă informaţii cu privire la:a) situaţia bolii care a condus la solicitarea vaccinarii de necesitate;b) extinderea zonei geografice în care trebuie efectuată vaccinarea de necesitate şi numărul de exploataţii de porcine din aceasta zona;c) categoriile de porci şi numărul aproximativ de porci ce trebuie vaccinati;d) vaccinul ce urmează să fie utilizat;e) durata campaniei de vaccinare;f) identificarea şi înregistrarea animalelor vaccinate;g) măsurile referitoare la miscarea porcilor şi a produselor acestora;h) criteriile ce vor fi luate în considerare pentru a decide dacă vaccinarea sau măsurile la care se referă art. 7 alin. (2) se vor aplica în exploatatiile de contact;i) alte elemente corespunzătoare stării de necesitate, incluzând examinarile clinice şi de laborator ce trebuie efectuate pe probe prelevate în exploatatiile în care animalele au fost vaccinate şi în celelalte exploataţii localizate în zona de vaccinare, în special dacă urmează să fie utilizat un vaccin marker.(4) Comisia Europeană examinează planul în colaborare cu autoritatea veterinara centrala a României. Planul vaccinarii de necesitate poate fi aprobat sau pot fi solicitate amendamente şi adaugari înainte de a fi aprobat.(5) Conform procedurii naţionale elaborate de autoritatea veterinara centrala a României, planul de vaccinare de necesitate poate fi amendat sau suplimentat ulterior, pentru a se tine cont de evolutiile situaţiei.(6) Fără a se aduce atingere art. 10 şi 11 în cursul perioadei de vaccinare de necesitate, autoritatea veterinara centrala a României trebuie să dispună ca:a) nici un porc viu sa nu iasa din zona de vaccinare, exceptând cazul în care urmează să fie transportat, în vederea tăierii imediate, la un abator desemnat de autoritatea veterinara locală, situat în cadrul zonei de vaccinare sau în apropierea acelei zone sau la o întreprindere de ecarisare ori la un loc corespunzător unde porcii sunt ucisi imediat, iar cadavrele lor sunt prelucrate sub supraveghere veterinara oficială;b) toată carnea de porc proaspăta provenită de la porci vaccinati în cursul vaccinarii de necesitate să fie prelucrata sau marcată şi tratata conform prevederilor art. 10 alin. (3) lit. f) (iv);c) materialul seminal, ovulele şi embrionii colectati de la porci ce urmează să fie vaccinati de necesitate pe o perioadă de 30 de zile înainte de vaccinare să fie identificati şi distrusi sub supraveghere oficială.(7) Prevederile alin. (6) trebuie să se aplice pentru o perioadă minima de 6 luni consecutiva realizării operaţiilor de vaccinare în zona în cauza.(8) Conform procedurii naţionale elaborate de autoritatea veterinara centrala a României, înainte de încheierea perioadei de 6 luni la care se referă alin. (7), trebuie luate măsuri pentru a se interzice:a) ieşirea porcilor serologic pozitivi din exploatatia în care aceştia sunt ţinuţi, cu excepţia cazului în care sunt destinaţi tăierii imediate;b) colectarea materialului seminal, a embrionilor sau a ovulelor provenite de la porcii serologic pozitivi; c) ieşirea purceilor proveniţi din scroafe serologic pozitive din exploatatia de origine, exceptând cazul în care sunt transportaţi către:(i) un abator pentru tăiere imediata;(îi) o exploatatie desemnată de autoritatea veterinara centrala a României, de unde aceştia urmează să fie trimişi direct la abator;(iii) o exploatatie, după obţinerea unui rezultat negativ la testul serologic pentru anticorpii contra virusului pestei porcine clasice.(9) Prin derogare de la alin. (3), decizia de a aplica vaccinarea de necesitate poate fi luată de autoritatea veterinara centrala a României, cu condiţia sa nu fie periclitate interesele Comunităţii Europene şi să fie îndeplinite următoarele condiţii:a) un proiect de plan de vaccinare de urgenta să fie întocmit conform art. 22. Planul specific şi decizia de a aplica vaccinarea de necesitate trebuie notificate Comisiei Europene înainte de începerea operaţiilor de vaccinare;b) pe lângă informaţiile la care se referă alin. (3), planul trebuie să stipuleze ca toţi porcii din exploatatiile în care urmează să fie utilizat vaccinul trebuie taiati sau ucisi cat mai rapid posibil după realizarea operaţiilor de vaccinare, conform alin. (4), iar carnea proaspăta provenită de la aceştia trebuie prelucrata sau marcată şi tratata conform prevederilor art. 10 alin. (3) lit. f) (iv). Atunci când este luată aceasta decizie, planul de vaccinare este revizuit imediat.(10) Fără a aduce atingere prevederilor stabilite la alin. (7) şi (8), măsurile prevăzute la alin. (6) pot fi ridicate după ce:a) toţi porcii din exploatatiile în care a fost utilizat vaccinul au fost taiati sau ucisi conform alin. (6) lit. a) al prezentului articol, iar carnea proaspăta provenită de la aceştia a fost prelucrata sau marcată şi tratata conform prevederilor art. 10 alin. (3) lit. f) (iv).b) toate exploatatiile în care au fost ţinuţi porcii vaccinati au fost curatate şi dezinfectate conform art. 12. Când măsurile prevăzute la alin. (6) sunt ridicate, autoritatea veterinara locală trebuie să aplice următoarele măsuri:c) interzice reintroducerea porcilor în exploatatiile de mai sus până ce nu au trecut cel puţin 10 zile de la realizarea operaţiilor de curăţenie şi dezinfecţie şi după ce toţi porcii din exploatatiile în care vaccinul a fost aplicat au fost taiati sau ucisi;d) după reintroducere, porcii din toate exploatatiile din zona de vaccinare sunt supuşi examinarilor clinice şi de laborator stabilite în manualul de diagnostic, pentru a se depista posibila prezenta a virusului pestei porcine clasice. În cazul porcilor reintrodusi în exploatatiile în care a fost aplicat vaccinul, aceste examinari nu se efectuează mai devreme de 40 de zile de la reintroducere, perioada în care porcilor nu li se permite sa iasa din exploatatie.(11) În cazurile în care a fost utilizat un vaccin marker în cursul campaniei de vaccinare, pot fi autorizate derogări de la prevederile la care se referă alin. (6), (7) şi (8), conform procedurii naţionale elaborate de autoritatea veterinara centrala a României, în special cu privire la marcarea carnii provenite de la porcii vaccinati şi utilizarea ei ulterioară, precum şi destinaţia produselor tratate. O astfel de autorizare trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) planul de vaccinare sa fi fost aprobat înainte de începerea operaţiilor de vaccinare, conform alin. (4);b) sa fi fost trimisa Comisiei Europene o solicitare specifică de către ţara noastră, însoţită de un raport cuprinzator cu privire la punerea în aplicare a campaniei de vaccinare, rezultatele acesteia şi situaţia epizootologica generală; şic) efectuarea unui control la faţa locului pentru a se evalua dacă punerea în aplicare a campaniei de vaccinare a fost efectuată conform procedurilor la care se referă art. 21.(12) La acordarea de derogări de la prevederile alin. (6), (7) şi (8) trebuie ţinut cont de riscul răspândirii virusului pestei porcine clasice prin miscarile sau comerţul cu porci vaccinati, descendenţii acestora sau produsele lor.
 + 
Articolul 20Vaccinarea de necesitate a porcilor salbatici(1) Fără a aduce atingere prevederilor art. 18 alin. (1) lit. a), când pesta porcina clasica a fost confirmată la porcii salbatici, iar datele epizootologice disponibile indica faptul ca exista posibilitatea ca aceasta să se raspandeasca, poate fi introdusă vaccinarea de necesitate a porcilor salbatici conform procedurilor şi prevederilor stabilite la alin. (2) şi (3).(2) Dacă România intenţionează să aplice vaccinarea de necesitate, trebuie să trimită Comisiei Europene un plan de vaccinare de necesitate, care să includă informaţii cu privire la:a) situaţia bolii care a condus la solicitarea aplicării vaccinarii de necesitate;b) extinderea zonei geografice în care trebuie efectuată vaccinarea de necesitate. Aceasta zona reprezintă o parte a zonei infectate definite conform art. 16 alin. (7) lit. b);c) tipul de vaccin ce urmează să fie utilizat şi procedura de vaccinare;d) eforturile speciale ce trebuie realizate pentru a vaccina tineretul porcin;e) durata prevăzută a campaniei de vaccinare;f) numărul aproximativ de porci salbatici ce urmează să fie vaccinati;g) măsurile adoptate pentru a se evita fluctuatia mare a populaţiei de porci salbatici;h) măsurile adoptate pentru a se evita orice răspândire a virusului vaccinal la porcii ţinuţi în exploataţii, dacă este cazul;i) rezultatele anticipate ale campaniei de vaccinare şi parametrii care se vor lua în considerare pentru a verifica eficienta acesteia;j) autoritatea însărcinată cu supravegherea şi coordonarea departamentelor responsabile cu punerea în aplicare a planului;k) sistemul stabilit pentru ca grupul de experţi desemnat conform art. 15 alin. (2) lit. a) să poată revizui în mod regulat rezultatele campaniei de vaccinare;l) alte elemente corespunzătoare stării de necesitate.(3) Comisia Europeană examinează imediat planul, în colaborare cu România, în special pentru a se asigura de conformitatea sa cu măsurile aplicate conform planului de eradicare prevăzut la art. 16 alin. (1). Planul de vaccinare de necesitate poate fi aprobat sau amendat şi pot fi solicitate orice adaugari înainte de a fi aprobat, de asemenea poate fi amendat sau suplimentat ulterior pentru a se tine cont de evolutiile situaţiei.(4) Dacă zona de vaccinare este apropiată de teritoriul unui stat vecin în care, de asemenea, se aplică măsuri pentru a eradica pesta porcina clasica la porcii salbatici, trebuie realizată concordanta între planul de vaccinare şi măsurile aplicate în acest stat.(5) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să transmită Comisiei Europene, la fiecare 6 luni, un raport cu privire la rezultatele campaniei de vaccinare, împreună cu raportul la care se referă art. 16 alin. (8).
 + 
Articolul 21Controale comunitareExperţi ai Comisiei Europene pot efectua controale în România la faţa locului, în cooperare cu experţi ai autorităţii veterinare centrale a României, în măsura în care este necesar, pentru ca să se asigure de aplicarea uniforma a prezentei norme sanitare veterinare. În acest caz România trebuie să furnizeze experţilor comunitari tot sprijinul necesar pentru îndeplinirea misiunii lor. Comisia Europeană informează autoritatea veterinara centrala a României cu privire la rezultatele controalelor efectuate. Regulile de aplicare a prezentului articol şi în special cele ce guvernează procedura de cooperare cu autorităţile naţionale trebuie adoptate conform procedurii naţionale elaborate de autoritatea veterinara centrala a României.
 + 
Articolul 22Planuri de urgenta(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să întocmească un plan de urgenta, în care să fie specificate măsurile naţionale ce trebuie aplicate în cazul apariţiei unui focar de pesta porcina clasica. Acest plan trebuie să permită accesul la utilităţi, echipamente, personal şi la toate celelalte materiale corespunzătoare necesare pentru eradicarea rapida şi eficienta a focarului. Acesta trebuie să ofere detalii precise cu privire la:a) necesarul de vaccin în eventualitatea aplicării vaccinarii de urgenta;b) regiunile din România unde pot fi identificate zone cu o densitate mare de porci, pentru ca în aceste regiuni să fie asigurat un nivel crescut de vigilenta şi pregătire.(2) Criteriile şi condiţiile ce trebuie aplicate pentru întocmirea planului de urgenta sunt cele prevăzute în anexa nr. 7 la prezenta norma sanitară veterinara. Conform procedurii naţionale elaborate de autoritatea veterinara centrala a României, criteriile şi condiţiile respective pot fi amendate sau suplimentate, luându-se în considerare natura specifică a pestei porcine clasice şi progresul făcut în evoluţia măsurilor de control al bolii.(3) Comisia Europeană examinează planul de urgenta pentru a determina dacă aplicarea acestuia este în măsura sa ducă la eradicarea pestei porcine clasice şi propune autorităţii veterinare centrale a României amendamente, pentru a se asigura compatibilitatea cu planurile de urgenta ale statelor membre ale Uniunii Europene. Planurile de urgenta, amendate, după caz, sunt aprobate.(4) Planurile pot fi amendate sau suplimentate ulterior pentru a se tine cont de evoluţia situaţiei. La fiecare cinci ani autoritatea veterinara centrala a României trebuie să actualizeze planul şi sa îl trimită Comisiei Europene pentru aprobare.
 + 
Articolul 23Centre de combatere a bolilor şi grupuri de experţi(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să ia măsuri pentru ca, în cazul apariţiei focarelor de pesta porcina clasica, să fie stabilit imediat un centru naţional de combatere a bolii pe deplin funcţional.(2) Centrul naţional de combatere a bolii dirijeaza şi monitorizează operaţiunile centrelor locale de combatere a bolii, prevăzute la alin. (3), şi are următoarele atribuţii:a) defineste măsurile de combatere necesare;b) asigura aplicarea prompta şi eficienta a măsurilor menţionate mai sus, de către centrele locale de combatere a bolii;c) asigura personal şi alte resurse centrelor locale de combatere a bolii;d) furnizează informaţii Comisiei Europene, statelor membre ale Uniunii Europene, organizaţiilor veterinare naţionale, autorităţilor naţionale şi organismelor agricole şi comerciale;e) organizează vaccinarile de necesitate, atunci când este necesar, şi defineste zonele de vaccinare;f) cooperează cu laboratoarele de diagnostic;g) cooperează cu presa şi cu alte mijloace de informare;h) cooperează cu forţele de poliţie pentru a asigura aplicarea măsurilor legale specifice.(3) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să ia măsuri pentru ca, în cazul apariţiei focarelor de pesta porcina clasica, să fie stabilite imediat centre locale de combatere a bolii pe deplin functionale.(4) Unele atribuţii ale centrului naţional de combatere a bolii pot fi delegate centrelor locale de combatere a bolii, care intervin la nivelul administrativ prevăzut la art. 2 alin. (2) lit. p) din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate a animalelor, ce afectează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene, cu animale din speciile bovine şi porcine, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 236 din 5 iunie 2002, sau la un nivel superior, cu condiţia ca acesta sa nu compromita obiectivele centrului naţional de combatere a bolii.(5) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să creeze un grup de experţi, operational permanent, pentru a realiza expertiza în vederea sprijinirii autorităţii veterinare locale în vederea asigurării pregătirii în cazul apariţiei bolii. În cazul apariţiei unui focar grupul de experţi trebuie să sprijine autoritatea veterinara locală pentru:a) efectuarea anchetei epizootologice;b) prelevarea probelor, efectuarea testelor şi interpretarea rezultatelor testelor de laborator;c) stabilirea măsurilor de combatere a bolii.(6) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să ia măsuri pentru ca centrul naţional şi centrele locale de combatere a bolii, precum şi grupul de experţi sa beneficieze de personal, utilităţi şi echipament, inclusiv sisteme de comunicaţie, după caz, precum şi un lant de comanda şi management clar şi eficient pentru a se asigura aplicarea prompta a măsurilor de combatere a bolii, stabilite în prezenta norma sanitară veterinara. Detalii privind personalul, instalaţiile, echipamentul, lantul de comanda şi managementul centrului naţional şi centrelor locale de combatere a bolii şi ale grupului de experţi sunt stabilite de planul de urgenta la care se referă art. 22.(7) Criterii şi condiţii ulterioare cu privire la competentele şi atribuţiile centrului naţional de combatere a bolii, ale centrelor locale de combatere a bolii şi ale grupurilor de experţi pot fi stabilite de autoritatea veterinara centrala a României, conform procedurii naţionale elaborate de aceasta.
 + 
Articolul 24Utilizarea deşeurilor menajere(1) Autoritatea veterinara centrala a României dispune:a) interzicerea furajarii porcilor cu deşeuri menajere;b) colectarea şi distrugerea deşeurilor menajere rezultate din mijloacele de transport internaţionale, cum ar fi: navele, vehiculele terestre şi avioanele, se vor face sub supraveghere veterinara oficială.(2) Informaţiile cu privire la aplicarea prevederilor lit. a) şi b) şi controalele relevante efectuate de autoritatea veterinara centrala a României vor fi transmise Comisiei Europene începând cu anul 2004, cel târziu până la data de 31 octombrie a fiecărui an.(3) Reguli detaliate pentru măsurile de control care trebuie aplicate şi informaţiile care trebuie furnizate de către autoritatea veterinara centrala a României, referitoare la prevederile alin. (2), pot fi adaptate procedurii naţionale elaborate de aceasta.(4) Prevederile alin. (1) şi (2) sunt în vigoare până la data aplicării legislaţiei comunitare cu privire la utilizarea deşeurilor menajere pentru furajarea porcilor, din cadrul regulilor referitoare la subprodusele animale care nu sunt destinate consumului uman sau cu privire la nutritia animalelor.
 + 
Articolul 25Dispoziţii tranzitorii(1) Anexele nr. 2 şi 5 la Norma sanitară veterinara privind măsurile de supraveghere, profilaxie şi combatere a pestei porcine clasice, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 144/2001, vor rămâne în vigoare pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare până la intrarea în vigoare a deciziei de aprobare a manualului de diagnostic prevăzut la art. 17 alin. (3).(2) Planul de urgenta pentru combaterea pestei porcine clasice, aprobat conform art. 12 alin. 2 din Norma sanitară veterinara privind măsurile de supraveghere, profilaxie şi combatere a pestei porcine clasice, se va aplica şi după data intrării în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare. Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să trimită Comisiei Europene, înainte de 1 octombrie 2003, amendamente la acest plan, ţinând cont de prevederile art. 16 alin. (3). Planul, amendat după caz, va fi supus aprobării Comisiei Europene.(3) Planul de urgenta pentru combaterea pestei porcine clasice, aprobat conform art. 12 alin. (2) din Norma sanitară veterinara privind măsurile de supraveghere, profilaxie şi combatere a pestei porcine clasice, se va aplica şi după data intrării în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare. Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să trimită Comisiei Europene, înainte de 1 ianuarie 2004, amendamente la aceste planuri, luând în considerare prevederile art. 22. Planul, amendat după caz, va fi supus aprobării Comisiei Europene.(4) Până la aplicarea prezentei norme sanitare veterinare pot fi adoptate prevederi tranzitorii cu privire la controlul pestei porcine clasice, conform procedurii naţionale stabilite de autoritatea veterinara centrala a României.
 + 
Articolul 26Aplicarea(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să pună în aplicare prevederi administrative necesare pentru a se conformă prezentei norme sanitare veterinare, până cel târziu la data de 31 octombrie 2003. Aceasta trebuie să informeze imediat Comisia Europeană despre acest aspect.(2) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta aceste măsuri, ele vor face referire la prezenta norma sanitară veterinara sau vor fi însoţite de o astfel de referire în momentul publicării lor oficiale. Metodele de realizare a unei astfel de referiri vor fi stabilite de către autoritatea veterinara centrala a României.
 + 
Articolul 27Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Anexa 1––-la norma sanitară veterinara–––––––––-NOTIFICAREAbolii şi informaţii epizootologiceulterioare ce trebuie furnizate de către autoritatea veterinaracentrala a României atunci când pesta porcina clasica a fost confirmată1. În termen de 24 de ore de la confirmarea fiecărui focar primar, caz primar la porcii salbatici sau caz într-un abator sau mijloc de transport, autoritatea veterinara centrala a României trebuie să notifice prin intermediul Sistemului de notificare a bolilor la animale, stabilit conform Normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli transmisibile ale animalelor, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 156/1999:a) data expedierii;b) ora expedierii;c) numele tarii noastre;d) numele bolii;e) numărul de focare sau de cazuri;f) data la care pesta porcina clasica a fost suspectata;g) data confirmării;h) metodele utilizate pentru confirmare;i) dacă prezenta bolii a fost confirmată la porcii salbatici sau la porcii dintr-o exploatatie, abator sau mijloc de transport;j) localizarea geografică unde focarul sau cazul de pesta porcina clasica a fost confirmat;k) măsurile de combatere a bolii, aplicate.2. În cazul focarelor sau cazurilor primare în abatoare sau mijloace de transport, pe lângă datele la care se referă pct. 1 autoritatea veterinara centrala a României trebuie să trimită, de asemenea, următoarele informaţii:a) numărul de porci susceptibili din focar, abator sau mijloc de transport;b) numărul de porci morţi din fiecare categorie din exploatatie, abator sau mijloc de transport;c) pentru fiecare categorie, morbiditatea bolii şi numărul de porci la care pesta porcina clasica a fost confirmată;d) numărul de porci ucisi în focar, abator sau mijloc de transport;e) numărul de carcase prelucrate;f) în cazul unui focar, distanta acestuia faţă de cea mai apropiată exploatatie porcina;g) dacă pesta porcina clasica a fost confirmată într-un abator sau mijloc de transport, localizarea exploatatiei sau exploataţiilor de origine a porcinelor sau a carcaselor infectate.3. În cazul focarelor secundare, informaţiile prevăzute la pct. 1 şi 2 trebuie trimise în termenul limita stabilit de Norma sanitară veterinara privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli transmisibile ale animalelor.4. Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să întocmească un raport scris referitor la informaţiile ce trebuie furnizate privind orice focar sau caz de pesta porcina clasica dintr-o exploatatie, abator sau mijloc de transport, conform pct. 1-3, care va fi trimis cat mai urgent Comisiei Europene şi care va cuprinde:a) data la care porcii dintr-o exploatatie, abator sau mijloc de transport au fost ucisi, iar carcasele acestora prelucrate;b) rezultatele testelor efectuate pe probe prelevate în momentul uciderii porcilor;c) atunci când a fost acordată derogarea prevăzută la art. 6 alin. (1) din norma sanitară veterinara, numărul de porci ucisi şi prelucrati, precum şi numărul de porci care urmează să fie taiati la o dată ulterioară şi termenul limita stabilit pentru taierea acestora;d) orice informaţie referitoare la posibila origine a bolii sau originea bolii, dacă aceasta a fost stabilită;e) în cazul unui focar primar sau al unui caz de pesta porcina clasica dintr-un abator sau mijloc de transport, tipul genetic al virusului responsabil de focar sau de caz;f) în cazurile în care porcii au fost ucisi în exploatatiile de contact sau în exploatatiile ce conţin porci suspectati de a fi infectati cu virusul pestei porcine clasice, informaţii cu privire la:(i) data uciderii şi numărul de porci din fiecare categorie, ucisi în fiecare exploatatie;(îi) legătură epizootologica dintre focarul sau cazul de pesta porcina clasica şi fiecare exploatatie de contact sau motivele care au condus la suspiciunea de pesta porcina clasica din fiecare exploatatie suspectata;(iii) rezultatele testelor de laborator efectuate pe probele prelevate de la porcii din exploataţii în momentul uciderii acestora;g) în cazurile în care porcii din exploatatiile de contact nu au fost ucisi, informaţii cu privire la motivele acestei decizii.
 + 
Anexa 2––-la norma sanitară veterinara–––––––––-PRINCIPII ŞI PROCEDURIpentru curăţenie şi dezinfecţie1. Principii şi proceduri generale:a) operaţiunile de curăţenie şi dezinfecţie şi, când este cazul, măsurile de distrugere a rozatoarelor şi insectelor sunt efectuate sub supraveghere veterinara oficială şi conform instrucţiunilor date de medicul veterinar oficial;b) substantele dezinfectante ce trebuie utilizate şi concentratiile acestora sunt aprobate oficial de către autoritatea veterinara centrala a României, pentru a se asigura distrugerea virusului pestei porcine clasice;c) eficienta substanţelor dezinfectante trebuie verificata înainte de utilizare, deoarece eficienta anumitor substanţe dezinfectante este diminuată de depozitarea prelungită;d) alegerea substanţelor dezinfectante şi a procedurilor de dezinfecţie trebuie facuta luând în considerare natura incintelor, vehiculelor şi obiectelor care urmează să fie tratate;e) condiţiile în care sunt utilizaţi agenţii de degresare şi substantele dezinfectante trebuie să fie astfel încât eficacitatea acestora sa nu fie alterata. Trebuie respectati, în special, parametrii tehnici indicaţi de producător, cum ar fi: presiunea, temperatura minima şi timpul de contact solicitat;f) indiferent de dezinfectantul utilizat, trebuie să se aplice următoarele reguli generale:(i) inmuierea minuţioasă cu dezinfectant a asternutului şi a materiilor fecale;(îi) spalarea şi curatarea prin perierea şi frecarea meticuloasa a solului, podelelor, rampelor şi pereţilor, după evacuarea sau demontarea, dacă este posibil, a echipamentului sau a instalaţiilor, astfel încât să se evite deteriorarea procedurilor de curăţenie şi dezinfecţie;(iii) aplicarea ulterioară a dezinfectantului pentru un timp minim de contact stipulat în recomandările producătorului;(iv) apa utilizata pentru operaţiunile de curăţenie trebuie eliminata astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului şi conform instrucţiunilor medicului veterinar oficial;g) atunci când spalarea este efectuată cu lichide aplicate sub presiune, trebuie evitata recontaminarea părţilor curatare anterior;h) trebuie să se efectueze spalarea, dezinfectia sau distrugerea echipamentului, instalaţiilor, articolelor sau a compartimentelor susceptibile de a fi contaminate;i) consecutiv procedurilor de dezinfecţie, trebuie evitata recontaminarea;j) curăţenia şi dezinfectia solicitate în cadrul normei sanitare veterinare trebuie înscrise în registrul exploatatiei sau al vehiculului şi trebuie certificate de către medicul veterinar oficial însărcinat cu supravegherea.2. Prevederi speciale cu privire la curăţenia şi dezinfectia exploataţiilor infectate:a) curăţenia şi dezinfectia preliminare:(i) în cursul uciderii animalelor trebuie luate toate măsurile necesare pentru a se evita sau minimaliza dispersarea virusului pestei porcine clasice. Aceasta trebuie să includă, printre altele, instalarea echipamentului temporar de dezinfecţie, furnizarea de îmbrăcăminte protectoare, duşuri, decontaminarea echipamentului utilizat, a instrumentelor şi a aparaturii şi întreruperea sursei de energie a ventilatiei;(îi) carcasele animalelor ucise trebuie pulverizate cu dezinfectant;(iii) în cazul în care carcasele trebuie evacuate din exploatatie pentru prelucrare, trebuie utilizate containere acoperite şi etanse;(iv) de îndată ce carcasele porcilor au fost evacuate pentru prelucrare, acele părţi ale exploatatiei în care aceste animale au fost adapostite şi orice părţi ale altor clădiri, curţi etc. contaminate în cursul uciderii, tăierii sau examinării post-mortem trebuie pulverizate cu substanţe dezinfectante, aprobate pentru utilizare conform art. 12 din norma sanitară veterinara;(v) orice tesut sau sânge care ar fi putut fi răspândit în cursul tăierii sau post-mortem ori care a produs contaminarea globală a clădirilor, curţilor, ustensilelor etc. trebuie colectat şi prelucrat minutios împreună cu carcasele;(vi) dezinfectantul utilizat trebuie să rămână pe suprafaţa tratata pentru cel puţin 24 de ore;b) curăţenia şi dezinfectia finale:(i) gunoiul de grajd şi asternutul folosit trebuie indepartate şi tratate conform pct. 3 lit. a);(îi) grasimea şi murdaria trebuie indepartate de pe toate suprafeţele prin aplicarea unui agent de degresare şi spalarea suprafeţelor cu apa;(iii) după spalare cu apa trebuie efectuată pulverizarea cu dezinfectant;(iv) după şapte zile incintele trebuie tratate cu un agent de degresare, clatite cu apa, pulverizate cu dezinfectant şi clatite din nou cu apa.3. Dezinfectia asternutului, gunoiului de grajd şi a purinului contaminat:a) gunoiul de grajd şi asternutul folosit trebuie stivuite pentru a se incalzi, aspersate cu dezinfectant şi lăsate pentru cel puţin 42 de zile sau distruse prin incinerare sau îngropare;b) purinul trebuie depozitat pentru cel puţin 42 de zile după ultima adaugare de material infectant, în afară cazului în care autorităţile locale autorizeaza o perioadă redusă de depozitare pentru purinul care a fost tratat efectiv, conform instrucţiunilor date de medicul veterinar oficial, astfel încât să se asigure distrugerea virusului.4. Prin derogare de la pct. 1 şi 2, în cazul exploataţiilor în aer liber, autoritatea veterinara centrala a României poate stabili proceduri specifice de curăţenie şi dezinfecţie, luând în considerare tipul exploatatiei şi condiţiile climatice.
 + 
Anexa 3––-la norma sanitară veterinara–––––––––-A. Lista laboratoarelor comunitare pentru pesta porcina clasicaLaboratoarele naţionale pentru pesta porcina clasica sunt următoarele:BelgiaCentre d'etude et de recherche veterinaires et agrochimiques, 1180 BruxellesDanemarcaStatens Veterinere Institut for Virusforskning, Lindholm, 4771 KalvehaveGermaniaBundesforschungsanstalt fur Viruskrankheiten der Tiere, 17498 Insel RiemsGreciaVeterinary Institute of Infectious and Parasitic Diseases, 15310 Ag. ParaskeviSpaniaCentro de Investigacion en Sanidad Animal, 28130 Valdeolmos (Madrid)FranţaAFSSA-Ploufragan, Zoopole des Cotes d'Armor, 22440 PloufraganIrlandaVeterinary Research Laboratory, Abbotstown, Castleknock, Dublin 15ItaliaIstituto Zooprofilattico Sperimentale dell'Umbria e delle Marche, 06100 PerugiaLuxemburgLaboratoire de Medicine Veterinaire de l'Etat, 1020 LuxembourgOlandaInstituut voor Veehouderij en Diergezondheid (ID-Lelystad), 8200 AB LelystadAustriaBundesanstalt fur Veterinarmedizinische Untersuchungen în Modling, Robert-Koch-Gasse 17, 2340 ModlingPortugaliaLaboratorio Nacional de Investigaca Veterinaria, 1500 LisabonaFinlandaElainlaakinta- ja elintarviketutkimuslaitos, 00231Helsinki/Anstalten for veterinarmedicin och livsmedel, 00231HelsingforsSuediaStatens veterinarmedicinska anstalt, 751 89 UppsalaRegatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de NordVeterinary Laboratories Agency, New Haw, Weybridge, Surrey KT 15 3NBB. Atribuţiile laboratorului naţional pentru pesta porcina clasica1. Laboratorul naţional pentru pesta porcina clasica din România este Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animala, Bucureşti, str. Dr. N. Staicovici nr. 63.2. Laboratorul naţional pentru pesta porcina clasica din România este responsabil pentru asigurarea ca în ţara noastră testarea de laborator pentru a detecta prezenta pestei porcine clasice şi identificarea tipului genetic al culturilor virale sunt efectuate conform manualului de diagnostic. În acest scop laboratorul poate încheia acorduri speciale cu laboratorul de referinţa comunitar sau cu alte laboratoare naţionale.3. Laboratorul naţional pentru pesta porcina clasica din România este responsabil de coordonarea standardelor şi metodelor de diagnostic în fiecare laborator de diagnostic pentru pesta porcina clasica din ţara. În acest scop acesta:a) furnizează reactivi de diagnostic laboratoarelor din România;b) trebuie să controleze calitatea tuturor reactivilor de diagnostic utilizaţi în România;c) trebuie să organizeze teste comparative interlaboratoare periodice;d) trebuie să păstreze izolate de virus al pestei porcine clasice de la cazurile şi focarele confirmate în România.
 + 
Anexa 4––-la norma sanitară veterinara–––––––––-LABORATORULcomunitar de referinţa pentru pesta porcina clasica1. Laboratorul comunitar de referinţa pentru pesta porcina clasica este: Institut fSr Virologie, der Tiererztlichen Hochschule Hannover, BSnteweg 17, D-30559 Hanovra, Germania.2. Competentele şi atribuţiile laboratorului comunitar de referinţa pentru pesta porcina clasica sunt:a) sa coordoneze, în consultare cu Comisia Europeană, metodele utilizate în România şi statele membre ale Uniunii Europene pentru diagnosticul pestei porcine clasice, în special prin:(i) depozitarea şi furnizarea de culturi celulare pentru utilizarea în diagnostic;(îi) tipizarea, depozitarea şi furnizarea de tulpini de virus al pestei porcine clasice pentru testele serologice şi prepararea antiserurilor;(iii) furnizarea de seruri standardizate, seruri conjugate şi alţi reactivi de referinţa laboratoarelor naţionale, în scopul standardizarii testelor şi reactivilor utilizaţi în România şi statele membre ale Uniunii Europene;(iv) realizarea şi păstrarea unei colecţii de virusuri ale pestei porcine clasice;(v) organizarea de teste comparative periodice ale procedurilor de diagnostic la nivel comunitar;(vi) colectarea şi compararea de date şi informaţii cu privire la metodele de diagnostic utilizate şi rezultatele testelor efectuate;(vii) caracterizarea culturilor de virus prin cele mai actuale metode disponibile pentru a permite o înţelegere cat mai buna a epizootologiei pestei porcine clasice;(viii) urmărirea evolutiilor privind supravegherea, epizootologia şi prevenirea pestei porcine clasice în întreaga lume;(ix) efectuarea expertizei cu privire la virusul ce determina pesta porcina clasica şi alte virusuri relevante pentru a permite un diagnostic diferential rapid;(x) dobândirea unor cunoştinţe aprofundate referitoare la prepararea şi utilizarea produselor de imunologie veterinara utilizate pentru a eradica şi a controla pesta porcina clasica;b) să efectueze toate pregatirile necesare pentru instruirea sau reinstruirea experţilor în diagnosticul de laborator, în vederea armonizării tehnicilor de diagnostic;c) sa dispună de personal instruit disponibil pentru situaţii de urgenta ce apar în cadrul Comunităţii Europene;d) să efectueze activităţi de cercetare şi sa coordoneze, ori de câte ori este posibil, activităţi de cercetare dirijate către un control îmbunătăţit al pestei porcine clasice.
 + 
Anexa 5––-la norma sanitară veterinara–––––––––-PRINCIPALELE CRITERII ŞI FACTORI DE RISCce trebuie luati în considerare în decizia deucidere a porcilor din exploatatiile de contact

       
  Criterii Decizia
    de ucidere împotriva uciderii
  Semne clinice ce sugerează prezenţa pestei porcine clasice în exploataţiile de contact Da Nu
  Mişcările de porci din focar către exploataţiile de contact după perioada probabilă de introducere a virusului în exploataţia infectată Da Nu
  Localizarea exploataţiilor de contact într-o zonă cu o densitate mare de porci Da Nu
  Răspândirea probabilă a virusului din focar înainte de aplicarea măsurilor de eradicare Masivă/ necunoscută Limitată
  Localizarea exploataţiilor de contact pe o distanţă de 500 de metri de la focar Da Nu
  Proximitatea exploataţiilor de contact de mai mult de un focar Da Nu
  Numărul porcilor din focar şi/sau din exploataţiile de contact Crescut Scăzut

 + 
Anexa 6–––la norma sanitară veterinara–––––––––-PRINCIPALELE CRITERII ŞI FACTORI DE RISCce trebuie luati în considerare în decizia de aaplica vaccinarea de necesitate în exploatatiile de porcine

       
  Criterii Decizia
    pentru vaccinare împotriva vaccinării
  Numărul/incidenţa focarelor în ultimele 10-12 zile Mare/ creştere rapidă Mică/ creştere mică sau lentă
  Localizarea exploataţiilor în care vaccinarea ar putea fi aplicată într-o zonă cu o densitate mare de porci Da Nu
  Probabilitatea de focare ulterioare în zonă în următoarele două luni sau mai mult Foarte probabilă Improbabilă
  Lipsa capacităţii de prelucrare Da Nu

 + 
Anexa 7––-la norma sanitară veterinara–––––––––-CRITERII ŞI CONDIŢIIreferitoare la planul de urgentaPlanul de urgenta trebuie să îndeplinească următoarele criterii şi condiţii:a) trebuie prevăzute dispoziţii pentru a se asigura faptul ca exista competente juridice necesare pentru implementarea planului de urgenta, care fac posibila efectuarea unei campanii de eradicare rapide şi eficiente;b) trebuie prevăzute dispoziţii pentru a se asigura accesul la fondurile de urgenta, la mijloacele bugetare şi resursele financiare, în scopul de a acoperi toate cheltuielile induse de aspectele luptei împotriva unei epizootii de pesta porcina clasica;c) trebuie stabilit un lant de comanda pentru a se asigura ca procedura de luare a deciziei este rapida şi eficienta. Dacă este cazul, lantul de comanda trebuie plasat sub autoritatea unei unităţi centrale de luare a deciziei, responsabilă de dirijarea tuturor strategiilor de lupta împotriva unei epizootii. Directorul general al autorităţii veterinare centrale a României trebuie să fie membru al unităţii respective şi sa realizeze legătură dintre unitatea centrala de luare a deciziei şi centrul naţional de combatere a bolii prevăzut la art. 23 din norma sanitară veterinara;d) trebuie prevăzute dispoziţii pentru ca resursele corespunzătoare să fie disponibile, în scopul asigurării unei campanii rapide şi eficiente, inclusiv personalul, echipamentul şi infrastructura laboratorului;e) trebuie furnizat un manual de instrucţiuni. Acesta trebuie să ofere o descriere completa, practica şi în detaliu a tuturor procedurilor, instrucţiunilor şi măsurilor ce trebuie utilizate în cazul unui focar de pesta porcina clasica;f) dacă este cazul, trebuie furnizate planuri detaliate pentru vaccinarea de necesitate;g) personalul trebuie să participe periodic la:(i) instruirea cu privire la semnele clinice, anchetele epidemiologice şi combaterea pestei porcine clasice;(îi) exercitii de alerta organizate cel puţin de doua ori pe an;(iii) instruirea cu privire la tehnicile de comunicaţii, pentru a organiza campanii de informare privind o epozootie în curs, destinată autorităţilor, fermierilor şi medicilor veterinari.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x