NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ din 5 august 2003
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024 |
|
Informatii Document
Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUIPublicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 683 bis din 29 septembrie 2003
Actiuni suferite de acest act: |
SECTIUNE ACT | TIP OPERATIUNE | ACT NORMATIV |
Actul | ABROGAT DE | ORDIN 76 26/10/2011 |
Nu exista actiuni induse de acest act |
Acte referite de acest act: |
Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACT | REFERA PE | ACT NORMATIV |
Actul | ARE LEGATURA CU | ORDIN 507 05/08/2003 |
ART. 5 | REFERIRE LA | ORDIN 504 28/12/2001 |
ART. 5 | REFERIRE LA | NORMA 28/12/2001 |
ART. 8 | REFERIRE LA | ORDIN 294 11/07/2002 |
ART. 8 | REFERIRE LA | NORMA 11/07/2002 |
Acte care fac referire la acest act: |
Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACT | REFERIT DE | ACT NORMATIV |
Actul | ABROGAT DE | ORDIN 76 26/10/2011 |
Actul | REFERIT DE | HG 545 21/05/2008 |
Actul | REFERIT DE | ORDIN 18 01/02/2007 |
Actul | REFERIT DE | NORMA 01/02/2007 |
Actul | REFERIT DE | ORDIN 22 01/02/2007 |
Actul | REFERIT DE | NORMA 01/02/2007 |
Actul | REFERIT DE | ORDIN 196 23/08/2006 |
Actul | REFERIT DE | NORMA 23/08/2006 |
Actul | REFERIT DE | ORDIN 120 16/11/2005 |
Actul | REFERIT DE | NORMA 16/11/2005 |
Actul | APROBAT DE | ORDIN 507 05/08/2003 |
Actul | CONTINUT DE | ORDIN 507 05/08/2003 |
ART. 2 | REFERIT DE | ORDIN 33 16/02/2006 |
ART. 2 | REFERIT DE | NORMA 16/02/2006 |
ART. 6 | REFERIT DE | ORDIN 807 10/10/2003 |
ART. 6 | REFERIT DE | NORMA 10/10/2003 |
ANEXA 1 | REFERIT DE | ORDIN 15 30/01/2007 |
ANEXA 1 | REFERIT DE | NORMA 30/01/2007 |
privind circulaţia şi utilizarea materiilor prime furajere*)
Notă *) Aprobata de Ordinul nr. 507 din 5 august 2003, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 683 din 29 septembrie 2003
ANEXĂ")
*)Anexaestereprodusăînfacsimil.
Art. 4. Prevederile generale cuprinse in partea A, a anexei se aplică pentru punerea în circulaţie a materiilor prime furajere. Art. 5. (1) Materiile prime furajere nu pot fi puse în circulaţie decât dacă specificaţiile acestora vor fi vizibile, lizibile şi de neşters. Acestea angajează responsabilitatea producătorului, ambalatorului, importatorului, vânzătorului sau distribuitorului, stabilit în România. Specificaţiile vor fi înscrise într-un document de însoţire sau, după caz, pe ambalaj, pe
container sau pe o etichetă fixată pe acesta si se refera la:
-
a) cuvintele „materie prima furajeră”;
-
b) denumirea materiei prime furajere şi după caz alte specificaţii prevăzute la art. 7;
-
c) materiile prime furajere enumerate in partea B a anexei, specificaţiile prevăzute la coloana a patra a părţii B a anexei;
-
d) materiile prime furajere care nu sunt cuprinse in partea B a anexei, specificaţiile prevăzute in coloana a doua a tabelului din partea C a anexei;
-
e) după caz, specificaţiile prevăzute de partea A, a anexe,;
-
f) cantitatea netă, exprimată în unităţi de masă, în cazul produselor solide şi în unităţi de masă sau volum, în cazul produselor lichide;
-
g) numele sau denumirea comerciala şi adresa sau locul de înregistrare al unităţii producătoare, numărul de aprobare, numărul de referinţă al lotului sau orice altă indicaţie care asigură trasabilitatea materiei prime furajere, in cazul in care unitatea trebuie să fie aprobată în conformitate cu prevederile „Normei sanitare veterinare privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlăturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animala sau peşte” aprobata prin Ordinul MAAP nr. 504 /28 12 2001 si publicat in Monitorul Oficial al României Partea I nr. 78 din 01. 02. 2002.
-
h) numele sau denumirea comerciala şi adresa sau sediul persoanei, fizice sau juridice, responsabile pentru specificaţiile anterioare, dacă acestea sunt
diferite de cele ale producătorului, in conformitate cu cele prevăzute la lit. g).
-
(2) Pe ambalaje, recipiente, etichete si pe documentele de însoţire, pot fi înscrise si alte informaţii, cu condiţia ca acestea, să se refere la parametri obiectivi sau cuantificabili ce pot fi justificaţi şi sa nu inducă în eroare cumpărătorul. Aceste informaţii trebuie să fie separate de informaţiile prevăzute la alin. (1).
-
(3) Pentru cantităţi de materii prime furajere, de până la 1O kilograme, destinate utilizatorului final, specificaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie sa fie furnizate cumpărătorului prin intermediul unei inscripţionări corespunzătoare la punctul de vânzare.
-
(4) Dacă un lot este divizat în cursul circulaţiei, specificaţiile, prevăzute la alin. (1), referitoare la lotul iniţial, trebuie să fie preluate si înscrise pe ambalajele, recipientele si documentele de însoţire pentru fiecare diviziune a lotului.
-
(5) ln cazul in care compoziţia unei materii prime furajere, aflate în circulaţie, este schimbata, specificaţiile prevăzute la alin. (1) trebuie să fie modificate în consecinţă, sub responsabilitatea persoanei care furnizează noile specificaţii.
Art. 6. (1) Prin derogare de la prevederile art. 5,
specificaţiile la care se referă art. 5, alin. (1), lit. c) şi d) şi Cap. V, pct. 2 şi 3 din partea A, a anexei, nu vor fi solicitate dacă:
-
a) înainte de fiecare tranzacţie, cumpărătorul a declarat în scris, că nu solicită aceste informaţii;
-
b) materiile furajere de origine vegetală sau animală, proaspete sau conservate, supuse sau nu unui tratament fizic simplu, sunt în cantităţi de până la 1O kilograme, destinate hrănirii animalelor de companie şi furnizate direct utilizatorului final, de un distribuitor stabilit teritoriul României, fără a se aduce atingere prevederilor „Normei sanitare veterinare privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlăturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni
-
din furajele care conţin produse de origine animala sau peşte".
-
(2) ln cazul in care unei materii prime furajere provenite dintr-o ţară terţ:ă, pusă în circulaţie pentru prima dată pe teritoriul României şi căreia, nu este posibil să se furnizeze garanţiile referitoare la compoziţie, prevăzute la art. 5, alin. (1), lit. c) şi d) şi la Cap. V, pct. 2 şi 3 a părţii A, a anexei, si în cazul lipsei în ţara noastră a mijloacelor ce asigură determinările analitice necesare, autoritatea veterinară centrală a Ron1âniei poate admite ca, datele provizorii privind compoziţia să fie furnizate de către persoana responsabilă in conformitate cu art. 5, alin. (1), lit. ·g) in conditiile urmatoare:
-
a) a' utorităţile competente responsabile pentru control să
fie informate în avans despre sosirea materiei prime furajere;
-
b) specificaţiile definitive privind compoziţia să fie furnizate cumpărătorului şi autorităţilor veterinare competente, în termen de 1O zile lucrătoare de la sosirea lor în România;
-
c) specificaţiile privind compoziţia, înscrise in documente să fie însotite de următoarea mentiune cu
caractere aldine: ''
,,date provizorii ce vor fi confirmate de ……….. (numele şi adresa laboratorului mandatat pentru efectuarea analizelor), referitoare la ……… (numărul de referinţă al probei de analizat) înainte de (data)”
-
d) România va informa Comisia Europeană despre circumstanţele în care aplică derogarea la care se face referire in prezentul alineat.
-
-
(3) Prin derogare de la art. 5:
-
a) fără a se aduce atingere „Normei sanitare veterinare privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlăturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animala sau peşte1', specificaţiile prevăzute la art. 5, alin. (1), nu vor fi solicitate, în cazul produselor de origine
vegetală sau animală, în starea lor naturală, proaspete sau conservate, supuse sau nu unui simplu tratament fizic şi netratate cu aditivi, cu excepţia agenţilor de conservare, care sunt furnizate de un producător agricol, unui utilizator crescător de animale, ambii aflaţi pe teritoriul României;
-
b) indicaţiile ia care se referă art. 5, alin. (1), lit. c), d), e) şi f) şi în partea A, a anexei, nu vor fi solicitate atunci când sunt puse în circulaţie subproduse de origine vegetală sau animală, rezultate dintr-un proces de prelucrare agro-industrială şi care au o umiditate mai mare de 50%.
-
Art. 7 (1) Materiile furajere enumerate la partea B a anexei, pot circula numai sub denumirile ce sunt prevăzute de aceasta şi cu condiţia ca acestea să corespundă descrierilor respective.
-
(2) Se admite circulaţia materiilor prime furajere, altele decât cele la care se referă alin. (1), cu condiţia ca, aceste materii prime furajere, să circule sub denumiri şi/sau cu calificative diferite de cele enumerate în anexa şi să nu poată induce în eroare cumpărătorul, în ceea ce priveşte identitatea reală a produsului care îi este oferit.
Art. 8 (1) Materiile prime furajere al căror conţinut de substanţe sau produse indezirabile depăşeşte nivelul permis pentru materiile prirne furajere, in conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului agriculturii, alimentaţiei si pădurilor nr.294/11.07.2002 pentru aprobarea „Normei sanitare veterinare privind conţinutul maxim admis pentru unele substanţe şi produse în furaje", publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 731/07 1O 1002, pot fi puse în circulaţie numai dacă sunt destinate întreprinderilor aprobate, producătoare de nutreţuri combinate înscrise pe lista naţională în conformitate cu prevederile „Normei sanitare veterinare ce stabileşte condiţiile şi modalităţile pentru aprobarea şi
înregistrarea unor întreprinderi si intermediari ce operează în sectorul nutritiei animalelor".
(2) Prin' derogare de la prevederile art. 5 alin. (1) lit. a),
materiile prime furajere, în sensul primului alineat, trebuie să fie
etichetate ca „materii prime furajere destinate întreprinderilor aprobate producătoare de nutreţuri combinate".
Art. 9 În scopul circulaţiei pe teritoriul României, indicaţiile înscrise pe documentul de însoţire, pe ambalaje, pe recipiente sau pe eticheta ataşată acestora vor fi redactate în limba română.
Art. 1O Autoritatea veterinară centrală a României trebuie să se asigure, că restricţiile aplicabile circulaţiei materiilor prime . ft)rajere, in conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, nu vor putea fi impuse in alte cazuri decât cele prevăzute in prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 11 În conformitate cu procedura legislativă naţională vor fi adoptate următoarele:
-
a) un sistem de codificare numerică pentru materiile prime furajere, bazat pe glosare care indică originea, partea utilizată a produsului/subprodusului utilizat, modul de prelucrare şi maturitatea/calitatea materiilor prime furajere, permiţând identificarea la nivel internaţional, în special prin denumire şi descriere;
-
b) stabilirea unei liste a materiilor prime furajere a căror circulaţie sau utilizare, în scopuri furajere, este limitată sau interzisă, pentru a se asigura respectarea prevederilor art.3;
-
c) amendamentele la lista la care face referire lit. b), vor fi
adoptate ţinând cont de evoluţia cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice;
-
d) anexa, la prezenta norma sanitara veterinara, poate fi modificata ţinând cont de evoluţia cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice.
Art. 12 Materiile prime furajere sunt supuse controlul oficial pentru verificarea respectării cerinţelor, prezentei norme sanitare veterinare, prin sondaj, cel puţin prin prelevare de probe, in conformitate cu reglementările in vigoare.
Art. 13 (1) Autoritatea veterinară centrală a României, prin Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor si Mediului, poate adopta acte normative sau prevederi administrative
suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
-
(2) Autoritatea veterinară competenta va dispune măsurile necesare si va sancţiona, potrivit legii, orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
-
(3) Atunci când autoritatea veterinară centrală a României adoptă cele menţionate la alineatele precedente, trebuie să facă referire expresă la prezenta normă sanitară veterinară.
Art.14 – Anexa, face parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara.
ANEXĂ
lanormasanitarăveterinară
6
Fulguire-rulare
Aplatizarea unui produs supus
acţiunii căldurii umede.
Fulgi
7
Măcinare uscata
Tratament fizic aplicat boabelor în scopul reducerii dimensiunii particulelor şi a facilitării separării în fracţiunile constituente (în
principal făină şi tărâţe)
Făină, tărâţe
8
Tratament termic
Termen general care se referă la diverse tratamente termice efectuate în anumite condiţii pentru a influenţa valoarea nutriţională sau structura
materialului
Prăjite, fierte, tratate termic
9
Hidrogenare
Transformarea gliceridelor
nesaturate în gliceride saturate (din uleiuri şi grăsimi)
Saturate, parţial saturate
10
Hidroliză
Degradarea în constituenţi chimici Hidrolizate simpli printr-un tratament adecvat
cu apă şi eventual cu enzime sau
acizi/baze
11
Presare
Îndepărtarea materiei grase sau a uleiului din produsele bogate in grăsimi sau a sucului din fructe sau alte produse vegetale, prin extracţie mecanică (presare cu un şurub sau un alt tip de presă), eventual cu un uşor tratament
termic,
Turte (în cazul produselor oleaginoase), pulpă, marc
(pentru fructe),
pulpă presată
(pentru trestia de zahăr)
12
Peletare
Compresare speciala prin
trecerea printr-o filieră
pelete
13
Pregelatinizare
Modificarea amidonului pentru a Pregelatinizate creşte semnificativ capacitatea sa
de hidratare în apă rece
14
Rafinare
Îndepărtarea completă sau
Rafinat, parţial
parţială a impurităţilor din zahăr,
rafinat
uleiuri si grăsimi sau din alte
substanţe naturale printr-un
tratament fizic sau chimic
15
Măcinare umedă
Separarea mecanică a părţilor
Germeni, gluten,
componente ale boabelor, după amidon
înmuiere în apă ce conţine
eventual dioxid de sulf, în
vederea extrageri amidonului
16
Uruire
Prelucrare mecanică a boabelor Uruieli sau altor materii furajere pentru a
le reduce dimensiunile
17
lndepărtarea
Îndepărtarea completă sau
Produs fără zahar,
zaharurilor
parţială a mono- si dizaharidelor
produs parţial fără
din melasă sau alte produse ce
zahar
conţin zahăr prin mijloace fizice
sau chimice
(1) Expresia „decorticare" poate fi înlocuită cu „depeliculizare" sau „decojire", după
caz, situaţie în care se va utiliza calificativul „depeliculizat" sau „decojit"
CAP. V DISPOZITII REFERITOARE LA CONTINUTUL
' '
INDICAT SAU CARE SE VA DECLARA CONFORM PĂRTILOR
'
BŞI C
-
1. Conţinutul indicat sau care se va declara, se referă la greutatea materiei furajere, cu excepţia cazurilor în care este altfel stabilit.
-
2. Conform art. 3 şi 6 alin. (3) lit. b) cu condiţia ca în părţile B şi C ale prezentei anexe să nu fie stabilit un alt Qivel, umiditatea materiilor furajere trebuie declarată, dacă depăşeşte 14%) din greutatea materiei furajere. În cazul materiilor furajere care au o umiditate ce nu depăşeşte limita indicată mai sus, aceasta trebuie declarată la cererea cumpărătorului.
-
3. Conform art. 3 al normei sanitare veterinare cu condiţia ca un alt nivel să nu fie stabilit la părţile B sau C ale prezentei anexe, nivelul de cenuşă insolubilă în acid clorhidric al materiei furajere trebuie să fie declarat, dacă depăşeşte 2,2°/o
din substanta uscată.
'
CAP. VI DISPOZITII REFERITOARE LA AGENTII DE
' '
DENATURARE ŞI LIANŢI
Atunci când produsele la care se face referire in coloana a 2-a a părţii B sau la prima coloană a părţii C a prezentei anexe, sunt folosite pentru denaturarea sau înglobarea materiilor furajere, trebuie furnizate următoarele informaţii:
-
a) pentru agenţi de denaturare: natura ş, cantitatea produsului utilizat,
-
b) pentru lianţi: natura produsului utilizat; În cazul lianţilor, cantitatea de produs utilizat nu trebuie să depăşească 3%, din greutatea totală.
-
-
-
-
CAP. VII DISPOZITII REFERITOARE LA TOLERANTELE
' '
MINIME INDICATE SAU CARE TREBUIE DECLARATE CONFORM PĂRŢILOR B ŞI C
Atunci când, cu ocazia unui control oficial, conform art. 12 al normei sanitare veterinare, se constată o diferenţă între compoziţia unei materii furajere şi compoziţia declarată a acesteia, susceptibilă de a îi reduce valoarea, următoarele toleranţe minime sunt permise:
-
a) pentru proteina brută:
-
1. două unităţi pentru conţinutul declarat de 20°/o sau mai mult,
-
2. 10% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de până la 20% dar nu mai puţin de 10%,
-
3. o unitate pentru conţinutul declarat de până la 10%;
-
-
b) pentru glucidele totale, glucidele reducătoare, zaharoză, lactoză şi glucoză (dextroză)
-
1. 2 unităţi pentru conţinutul declarat de peste 20%
-
2. 10% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de până la 20% dar nu mai puţin de 5%,
-
3. 0,5 unităţi pentru conţinutul declarat de până la 5%
-
-
c) pentru amidon şi inulină:
-
1. 3 unităţi pentru conţinutul declarat de peste 30%,
-
2. 10% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de până la 30% dar nu mai puţin de 10% _
-
3. o unitate pentru conţinutul declarat de până la 10%>
-
-
d) pentru materiile grase brute:
I
I
I
CAP. VIII DISPOZITII REFERITOARE LA ETICHETAREA MATERIILOR FURAJERE CE CONTIN PROTEINE DERIVATE DIN TESUTURI DE MAMIFERE
-
1. Etichetele materiilor furajere ce conţin proteine derivate din ţesuturi de mamifere trebuie să cuprindă următoarea declaraţie: ,,Aceste materii furajere conţin proteine derivate din ţesuturi de mamifere, fiind interzise în furajarea rumegătoarelor”.
Această prevedere nu se aplică:
-
a) laptelui şi produselor lactate,
-
b) gelatinei,
-
c) proteinelor hidrolizate cu o greutate moleculară sub 10000 de daltoni ce:
-
1. provin din piei obţinute de la animale ce au fost tăiate într-un abator şi au fost supuse unei inspecţii antemortem, de către medicul veterinar oficial, in conformitate cu prevederile cap. VI din anexa nr. 1 a „Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea cărnii proaspete” şi în urma acestei inspecţii, au fost declarate apte pentru tăiere, în scopurile menţionatei norme sanitare veterinare;
ŞI
11. au fost produse printr-un procedeu de fabricaţie care implică măsuri corespunzătoare, pentru
minin1izarea contaminării pieilor: pregătirea pieilor prin saramurare, tratare cu var şi spălare abundentă, urmată de expunerea produsului la un pH de peste 11, pentru o perioadă de cel puţin 3 ore, la o temperatură de cel puţin 80°C şi urmată de un tratament termic la 140°C, pentru 30 de minute la o presiune de peste 3,6 bari sau produse, printr-un procedeu echivalent apr_obat de autoritatea veterinară centrală;
ŞI
111. provin din unităţi ce efectuează un program propriu de controale (HACCP);
-
-
d) fosfatului dicalcic obţinut din oase degresate, şi
-
e) plasmei deshidratate ş altor produse obţinute din sânge.
-
-
2. Atunci când autoritatea veterinară centrală a României interzice utilizarea în furajele destinate anumitor specii de animale, altele decât rumegătoarele, a proteinelor derivate din ţesuturi de mamifere, la care se referă prima propoziţie a pct. 1, după cum se prevede la art. 1, alin. (2) al „Normei sanitare veterinare stabilind reglementările veterinare pentru distrugerea şI prelucrarea deşeurilor de origine animală, pentru comercializarea lor şi pentru prevenirea agenţilor patogeni din furajele de origine qnimală sau din peşte”, declaraţia solicitată la pct. 1 trebuie să n1enţioneze, suplimentar, celelalte specii sau categorii de animale pentru care s-a extins interzicerea utilizării produselor în cauză.
PARTEA B
LISTA NEEXCLUSIVĂ A PRINCIPALELOR MATERII FURAJERE
-
1. GRĂUNT,E DE CEREALE, PRODUSELE ŞI
SUBPRODUSELE LOR
Nr.
Denumire
Descriere
Declaraţii
obligatorii
(1)
(2)
(3)
(4)
1.01
Ovăz
Grăunţe de Avena sativa L şi alte soiuri
cultivate de ovăz
1.02
Fulgi de ovăz
Produsul obţinut prin tratarea cu abur şi
rulare-fulguire a ovăzului decorticat. Poate conţine o mică proporţie de tegumente.
Amidon
1.03
Tărâţe de ovăz decorticat
Subprodus obţinut după transformarea ovăzului în prealabil cernut şi decorticat în crupe şi făină. Este constituit în principal din
tărâţe de ovăz şi o parte a endospermului.
Celuloză brută
1.04
Tărâţe de ovăz
Subprodus obţinut după prelucrarea ovăzului în prealabil cernut şi decorticat în crupe de ovăz. Este constituit în principal din
învelişurile externe şi tărâţe de ovăz.
Celuloză brută
1.05
Orz
Grăunţe de Hordeum vulgare L.
1.06
Tărâţe de orz
Subprodus obţinut după transformarea orzului
în prealabil cernut şi decorticat în arpacaş, griş sau făină de orz.
Celuloză brută
1.07
Proteină din orz
Subprodusul deshidratat rezultat după obţinerea amidonului din orz. Este constituit în principal din proteină obţinută după separarea
amidonului.
Proteină brută Amidon
1.08
Brizură de orez
Subprodus rezultat după obţinerea orezului glasat Oryza sativa L. Este constituit în principal din boabe de orez subdimensionate
şi/sau boabe sparte.
Amidon
1.09
Tărâţe (făină
Subprodus rezultat după prima polizare a
Celuloză brută
brună furajeră)
de orez
orezului decojit. Este constituit în principal din
particule ale stratului aleuronic, endosperm şi germeni.
1.10
Tărâţe (făină albă furajeră) de
orez
Subprodus rezultat după polizarea orezului decojit. Este constituit în principal din particule
ale stratului aleuronic, endosperm şi germeni.
Celuloză brută
1.11
Tărâţe de orez cu carbonat de calciu
Subprodus rezultat după polizarea orezului decojit. Este constituit în principal din peliculele argintii, din particule din stratul aleuronic, endosperm şi germeni şi într-o măsură mai mică din carbonat de calciu
provenit din procesul de fabricaţie.
Celuloză
brută
Carbonat
de calciu
1.12
Făină furajeră din orez fiert
Subprodus rezultat după polizarea orezului decojit fiert. Este constituit în principal din peliculele argintii, din particule din stratul aleuronic, endosperm şi germeni şi într-o măsură mai mică din carbonat de calciu
provenit din procesul de fabricaţie.
Celuloză
brută
Carbonat
de calciu
1.13
Orez măcinat
furajer
Produs rezultat după măcinarea orezului furajer, constituit fie din boabe verzi, cretoase sau imature, cernute pe parcursul măcinării orezului decojit sau din boabe normale
decojite de culoare galbenă sau pătate.
Amidon
1.14
Turte de orez
germeni
Subprodus rezultat în industria uleiurilor prin presarea germenilor de orez de care rămân încă aderente părţi din endosperm şi testa.
Proteină
brută
Grăsime
brută
Celuloză
brută
1.15
Şrot din germeni de orez
Subprodus rezultat în industria uleiurilor prin extracţia germenilor de orez de care rămân
încă aderente părţi din endosperm şi testa.
Proteină brută
1.16
Amidon din orez
Amidon din orez tehnic pur
Amidon
1.17
Mei
Grăunţe de Panicum miliaceum L.
1.18
Secară
Grăunţe de Secale cereale L.
1.19
Şrot de secară
C)
Subprodus rezultat de la fabricarea făinii obţinut din secară cernută. Este constituit în principal din particule de endosperm, cu fine particule din învelişul extern al grăunţelor şi
spărturi de boabe.
Amidon
1.20
Secară furajeră
Subprodus rezultat de la fabricarea făinii, obţinut din secară cernută. Este constituit în principal din fragmente ale învelişului extern şi din particule de boabe din care a fost îndepărtat mai puţin endosperm decât în
tărâţele de secară.
Amidon
1.21
Tărâţe de secară
Subprodus rezultat de la fabricarea făinii, obţinut din secară cernută. Este constituit în principal din fragmente ale învelişului extern şi din particule de grăunţe din care cea mai
mare parte a grăunţelor a fost îndepărtată.
Celuloză brută
1.22
Sorg
Grăunţe de Sorghum bicolor (L.) Moencb s. 1
1.23
Grâu
durum Desf. Şi alte soiuri cultivate de grâu.
1.24
Şrot de grâu C )
Subprodus rezultat de la fabricarea făinii, obţinut din grăunţe de grâu sau de alac decorticat cernute. Este constituit în principal din particule de endosperm cu fine fragmente de înveliş extern al grăunţelor şi spărturi de
grăunţe.
Amidon
1.25
Grâu furajer
Subprodus rezultat de la fabricarea făinii,
obţinut din grăunţe de grâu sau de alac decorticat cernute. Este constituit în principal
Celuloză brută
-
• Grăunţe de Triticum aesti.tum (L.), Triticum
din fragmente de înveliş extern al grăunţelor din care a fost îndepărtat mai puţin
endosperm decât în tărâţele de grâu.
1.26
Tărâţe de grâu Subprodus rezultat de la fabricarea făinii,
(3) obţinut din boabe de grâu sau de alac decorticat cernute. Este constituit în principal din fragmente de înveliş extern al grăunţelor
şi din particule de grăunţe din care a fost
îndepărtată cea mai mare parte a endospermului.
Celuloză brută
1.27
Germeni de grâu Subprodus rezultat de la fabricarea făinii constituit în principal din germeni de grâu, transformaţi în fulgi sau nu, de care pot adera încă fragmente de endosperm sau de
învelişuri externe.
Profeină brută Grăsime brută
1.28
Gluten de grâu Subprodus deshidratat rezultat în urma extragerii amidonului din grâu. Este constituit în principal din gluten obţinut în urma
separării amidonului.
Proteină brută
1.29
Gluten de grâu Subprodus rezultat în urma obţinerii furajer amidonului şi glutenului de grâu. Este constituit din tărâţe, din care germenii au fost
sau nu parţial îndepărtaţi şi gluten, la care pot fi adăugate foarte mici cantităţi de componente rezultate de la cernerea grăunţelor, precum şi foarte mici cantităţi de reziduuri provenite din procesul de hidroliză a
amidonului.
Proteină brută Amidon
1.30
Amidon de grâu Amidon tehnic pur obţinut din grâu.
Amidon
1.31
Amidon de grâu Produs constituit din amidon de grâu
pregelatinizat expandat prin tratament termic.
Amidon
1.32
Alac Grăunţe de alac Triticum spelta L., Triticum
dioccum Schrank, Triticum monococcum.
1.33
Triticale Grăunţe de hibrizi Triticum X Secale.
1.34
Porumb
Grăunţe de Zea mays L.
1.35
Şrot de porumb Subprodus rezultat de la fabricarea făinii sau
(4) a grişului de porumb. Este constituit în principal din fragmente ale învelişului extern al grăunţelor şi din particule de grăunţe din care endospermul a fost îndepărtat într-o proporţie mai mică decât în tărâţele de
porumb.
Celuloză
brută
1.36
Tărâţe de porumb
Subprodus rezultat de la fabricarea făinii sau a grişului de porumb. Este constituit în principal din învelişuri externe ale grăunţelor şi fragmente de germeni de porumb alături de
particule de endosperm.
Celuloză brută
1.37
Turte germeni de porumb
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin presarea germenilor de porumb prelucraţi pe cale uscată sau umedă de care sunt încă aderente părţi de endosperm şi de
testa.
Proteină brută Grăsime brută
1.38
Şrot din germeni de porumb
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin extracţie din germenii de porumb prelucraţi pe cale uscată sau umedă de care sunt încă aderente părţi de endosperm şi de
testa.
Proteină brută
1.39
Gluten de
Subprodus rezultat de la obţinerea amidonului
Proteină
furajer de porumb. Este constituit din tărâţe şi gluten,
brută
la care pot fi adăugate spărturi de porumb
Amidon
obţinute la cernerea grăunţelor într-o proporţie
Grăsime
nu mai mare de 15% şi/sau reziduuri
brută,
provenite din apa de înmuiere, folosită pentru dacă
producerea alcoolului sau a altor produse
>4,5%
derivate din amidon. Produsul poate conţine
de asemenea reziduuri provenite de la
extracţia uleiului din germenii de porumb,
obţinut pe cale umedă.
1.40
Gluten de Subprodus deshidratat rezultat de la
Proteină
porumb
obţinerea amidonului de porumb. Este
constituit în principal din gluten obţinut din separarea amidonului.
brută
1.41
Amidon
porumb
de
Amidon tehnic pur obţinut din porumb
Amidon
1.42
Amidon de
porumb pregelatinizat (6)
Produs constituit din amidon expandat prin tratament termic.
de
porumb
Amidon
1.43
Colţi de malţ
Subprodus rezultat de la maltificare, constituit în principal din radicele uscate de cereale
germinate.
Proteină brută
1.44
Borhot de bere
Subprodus rezultat în industria berii obţinut prin deshidratarea reziduurilor de cereale maltificate sau nemaltificate şi din alte
produse amidonoase.
Proteină brută
1.45
Borhot deshidratat
cereale (7)
de
Subprodus rezultat în urma distilării alcoolului obţinut prin deshidratarea reziduurilor solide
de cereale fermentate.
Proteină brută
1.46
Borhot cereale (8)
de
Subprodus de distilerie obţinut prin deshidratarea reziduurilor solide de cereale fermentate la care a fost adăugată o parte de sirop sau de reziduuri rezultate din
evaporarea apei de înmuiere.
Proteină brută
-
(1) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind „bogate în amidon”.
-
(2) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind „bogate în amidon”.
-
(3) Dacă ingredientul a fost supus unei măcinări mai fine, termenul „fin” poate fi adăugat denumirii sau aceasta poate fi înlocuită cu o denumire corespondentă.
-
(4) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind „bogate în amidon”.
-
(5) Această denumire poate fi înlocuită cu denumirea „gluten furajer de porumb”.
-
(6) Această denumire poate fi înlocuită cu denumirea „amidon de porumb extrudat”.
-
(7) Denumirea poate fi suplimentată cu denumirea speciei de cereale.
-
(8) Această denumire poate fi înlocuită cu denumirea „borhot şi solubilizate de cereale”. Denumirea poate fi suplimentată cu denumirea speciei de cereale.
-
-
2. BOABE ŞI FRUCTE OLEAGINOASE, PRODUSELE ŞI
-
-
SUBPRODUSELE LOR
Nr. |
Denumire |
Descriere |
Declaraţii obligatorii |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
2.01 |
Turte de arahide parţial decorticate |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin presarea arahidelor parţial decorticate Arachis hypogaea L. şi alte specii de Arachis (conţinut maxim în celuloză brută 16% din substanţa uscată). |
Proteină brută Grăsime brută Celuloză brută |
2.02 |
Şrot de arahide parţial decorticate |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin extracţie din arahidele parţial decorticate (conţinut maxim în celuloză brută 16% din substanţa uscată). |
Proteină brută Celuloză brută |
2.03 |
Turte de arahide decorticate |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin presarea arahidelor decorticate. |
Proteină brută Grăsime brută Celuloză brută |
2.04 |
Şrot de arahide decorticate |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin extracţie din arahidele decorticate. |
Proteină brută Celuloză brută |
2.05 |
Boabe de rapiţă C) |
Boabe de rapiţă Brassica napus L. ssp.oleifera (Metzg.) Sinsk., de sarson indian Brassica napus I. var. Glauca (Roxb.) O. E. Schulz şi de nap Brassica campestris L. ssp. Oleifera (Metzg.) Sinsk. (puritate botanică minimă 94%). |
|
2.06 |
Turte de boabe de rapiţă (1) |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin presarea boabelor de rapiţă(puritate botanică minimă 94%). |
Proteină brută Grăsime |
brută Celuloză brută |
|||
2.07 |
Şrot de boabe de rapiţă |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin extracţie din boabele de rapiţă(puritate botanică minimă 94%). |
Proteină brută |
2.08 |
Coji de boabe de rapiţă |
Subprodus obţinut în urma decojirii boabelor de rapiţă. |
Celuloză brută |
2.09 |
Şrot de boabe de şofran parţial decorticate |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin extracţie din boabele parţial decorticate de şofran Carthamus tinctorius L. |
Proteină brută Celuloză brută |
2.10 |
Turte de copra |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin presarea miezului uscat (endosperm) şi cojilor (tegument) nucilor de cocotier Cocos nucifera L. |
Proteină brută |
2.11 |
Şrot de copra |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin extracţie din miezul uscat (endosperm) şi cojile (tegument) nucilor de cocotier. |
Proteină brută |
2.12 |
Turte de nuci de palmier |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin presarea nucilor de palmier din speciile Elaeis guineensis jacq., Corozo oleifera (HBK) L. H. Bailey (Elaeis melanococca auct.) din care a fost îndepărtată cât mai mult posibil din învelişul lemnos. |
Proteină brută Grăsime brută Celuloză brută |
2.13 |
Şrot de nuci de palmier |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin extracţie din nucile de palmier din care a fost îndepărtată cât mai mult posibil din învelişul lemnos. |
Proteină brută Celuloză brută |
2.14 |
Soia (boabe) prăjită |
Boabe de soia (Glycine max. L. Merr.) supuse unui tratament termic corespunzător (activitatea ureazei maxim |
0,4 mg N/g X min.). |
|||
2.15 |
Turte de soia (boabe) prăjită |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut după extracţie şi tratament termic corespunzător din boabele de soia (activitatea ureazei maxim 0,4 mg N/g X min.). |
Proteină brută Celuloză brută, dacă >8% |
2.16 |
Şrot de soia (boabe) decojită, prăjită |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut după extracţie şi tratament termic corespunzător din boabele decojite de soia (conţinut maxim de celuloză brută 8% la substanţa uscată) (activitatea ureazei maxim 0,5 mg N/g X min.). |
Proteină brută |
2.17 |
Concentrat proteic din soia (boabe) |
Produs obţinut din boabe de soia decojite din care s-a extras grăsimea, supuse unei a doua extracţii pentru a reduce conţinutul de extract neazotat. |
Proteină brută |
2.18 |
Ulei vegetal Cc) |
Ulei obţinut din plante. |
Umiditatea, dacă >1% |
2.19 |
Coji de soia (boabe) |
Subprodus rezultat din decojirea boabelor de soia. |
Celuloză brută |
2.20 |
Seminţe de bumbac |
Seminţe de bumbac Gossypium ssp. din care au fost îndepărtate fibrele. |
Proteină brută Grăsime brută Celuloză brută |
2.21 |
Şrot de seminţe de bumbac parţial decorticate |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin extracţie din seminţele de bumbac din care au fost îndepărtate fibrele şi o parte din coji (celuloză brută maxim 22,5% din substanţa uscată). |
Proteină brută Celuloză brută |
2.22 |
Turte de seminţe de bumbac |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin presarea seminţelor de bumbac din care au fost îndepărtate |
Proteină brută Grăsime |
fibrele. |
brută Celuloză brută |
||
2.23 |
Turte de seminţe de Guizotia abyssinica |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin presarea seminţelor de Guizotia abyssinica (Le Cass.) (cenuşă insolubilă în HCI: maxim 3,4%) |
Proteină brută Grăsime brută Celuloză brută |
2.24 |
Seminţe de floarea soarelui |
Seminţe de floarea soarelui Helianthus annuus L. |
|
2.25 |
Turte de seminţe de floarea soarelui |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin extracţie din seminţe de floarea soarelui. |
Proteină brută |
2.26 |
Şrot de seminţe de floarea soarelui parţial decorticate |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin extracţie din seminţe de floarea soarelui de la care s-au îndepărtat o parte din coji (celuloză brută maxim 27,5% din substanţa uscată). |
Proteină brută Celuloză brută |
2.27 |
Seminţe de in |
Seminţe de in Linum usitatissimum L. (puritate botanică minim 93%). |
|
2.28 |
Turte de seminţe dein |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin presarea seminţelor de in (puritate botanică minim 93%). |
Proteină brută Grăsime brută Celuloză brută |
2.29 |
Şrot de seminţe de in |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin extracţie din seminţele de in (puritate botanică minim 93%). |
Proteină brută |
2.30 |
Pulpă de măsline |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin extracţie din măslinele presate Olea europea L. separate pe cât posibil de sâmbure. |
Proteină brută Celuloză brută |
2.31 |
Turte de presare din seminţe de susan |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin presarea seminţelor de susan Sesamum indicum L. (cenuşă insolubilă în HCI: maxim 5%) |
Proteină brută Grăsime brută Celuloză brută |
2.32 |
Şrot de boabe de cacao parţial decorticate |
Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin extracţie din boabele uscate şi prăjite de cacao Theobroma cacao L. din care au fost îndepărtate o parte din coji |
Proteină brută Celuloză brută |
2.33 |
Coji de boabe de cacao |
Tegumentul boabelor de cacao Theobroma cacao L. uscate şi prăjite. |
Celuloză brută |
(') După caz poate fi adăugată menţiunea „conţinut scăzut în glucosinolat", definită în legislaţia naţională armoniz.ată cu cea comunitară. (2) Denumirea trebuie suplimentată cu denumirea speciilor. |
-
4. TUBERCULI, RĂDĂCINI, SUBPRODUSELE LOR
PRODUSELE ŞI
Nr.
Denumire
Descriere
Declaraţii
obligatorii
(1)
(2)
(3)
(4)
4.01
Tăiţei de sfeclă de
Subprodus rezultat de la fabricarea
Cenuşă
zahăr
zahărului, constituit din bucăţi extrase şi
insolubilă
deshidratate de sfeclă de zahăr Beta
în HCI,
vulgaris L. ssp. vulgaris var. altissima Doell.
dacă
(Conţinut maxim de cenuşă insolubilă în
>4,.5% din
HCI: 4,5% din substanţa uscată)
substanţa
uscată
Glucide
totale,
calculate
în
zaharoză,
dacă
>10,5%
4.02
Melasă de sfeclă de
Subprodus constituit din siropul rezidual
Glucide
zahăr
colectat în cursul fabricării şi rafinării
totale,
zahărului din sfecla de zahăr.
calculate
în
zaharoză
Umiditate,
dacă
>28%
4.03
Tăiţei de sfeclă de zahăr melasaţi
Subprodus rezultat de la fabricarea zahărului constituit din tăiţei de sfeclă de
zahăr deshidrataţi la care s-a adăugat
Glucide
totale, calculate
melasă. (Conţinut maxim de cenuşă
în
insolubilă în HCI: 4,5% din substanta
zaharoză
uscată)
Cenuşă
insolubilă
în HCI, dacă
>3,5% din substanţa uscată
4.04
Borhot de sfeclă de zahăr
Subprodus obţinut după fermentarea melasei de sfeclă de zahăr pentru producerea de alcool, drojdie, acid citric sau alte substanţe organice.
Proteină brută Umiditate, dacă
>35%
4.05
Zahăr (de sfeclă de
zahăr) (1)
Zahăr extras din sfecla de zahăr.
Zaharoză
4.06
Batate
Tuberculi de lpomoea batatas (L.) Poir,
indiferent de forma de prezentare.
Amidon
4.07
Manioc t)
Rădăcini de Manibot esculenta Crantz, indiferent de forma de prezentare. (Conţinut maxim de cenuşă insolubilă în HCI: 4,5% din substanţa uscată)
Amidon Cenuşă insolubilă în HCI, dacă
>3,5% din
substanţa uscată
4.08
Amidon de manioc pregelatinizat (3)
Amidon obţinut din rădăcinile de manioc expandat printr-un tratament termic
adecvat.
Amidon
4.09
Pulpă de cartof
Subprodus rezultat în urma obţinerii
amidonului din cartofi Solanum tuberosum L.
4.10
Amidon din cartofi
Amidon din cartofi tehnic pur.
Amidon
4.11
Proteină din cartofi
Subprodus deshidratat constituit în principal din substanţe proteice obţinut după
separarea amidonului.
Proteină brută
4.12
Fulgi de cartofi
4.13
Suc condensat de cartofi
Subprodus rezultat de la obţinerea amidonului din care au fost parţial îndepărtate proteinele şi apa.
Proteină brută Cenuşă
brută
4.14
Amidon din cartofi
pregelatinizat
Produs constituit din amidon de cartofi
solubilizat prin tratament termic.
Amidon
(') Această denumire poate fi înlocuită cu cea de „zaharoză".
-
(2) Această denumire poate fi înlocuită cu cea de ,,tapioca”.
-
(3) Această denumire poate fi înlocuită cu cea de „amidon de tapioca”.
-
-
5. ALTE SEMINTE
'
ŞI FRUCTE, PRODUSELE ŞI
SUBPRODUSELE LOR
Nr.
Denumire
Descriere
Declaraţii
obligatorii
(1)
(2)
(3)
(4)
5.01
Păstăi de roşcove
Produsul obţinut prin zdrobirea fructelor uscate (păstăilor) de Ceratonia seliqua L. din care au fost îndepărtate învelişului
extern.
Celuloză brută
..
5„02
Pulpă de citrice
Subprodus obţinut în cursul fabricării
sucului de citrice prin presarea fructelor de Citrus ssp.
Celuloză brută
5.03
Pulpă de mere
Subprodus obţinut în cursul fabricării
sucului de mere prin presarea fructelor.
Celuloză
brută
5.04
Pulpă de tomate
Subprodus obţinut prin presare în cursul
fabricării sucului de tomate Solanum lycopersicum Kars. L.
Celuloză brută
5.05
Turte de extracţie din sâmburi de struguri
Subprodus obţinut în cursul extragerii uleiului din sâmburii de struguri.
Celuloză brută, dacă
>45%
5.06
Boască
Pulpă de struguri deshidratată rapid după extracţia alcoolului din care au fost îndepărtate pe cât posibil sâmburii şi
pedunculii
Celuloză brută, dacă
>25%
5.07
Sâmburi de struguri
Sâmburi extraşi din boabele de struguri din care a fost îndepărtat uleiul.
Grăsime brută Celuloză brută, dacă
>45%
(') Denumirea poate fi suplimentată cu cea a fructelor.
-
6. NUTREŢURI ŞI FURAJE GROSIERE
Nr.
Denumire
Descriere
Declaraţii
obligatorii
(1)
(2)
(3)
(4)
6.01
Făină de lucernă (1)
Produs obţinut prin uscarea şi măcinarea lucernei tinere Medicago sativa I. şi Medicago var. Martyn. Poate conţine până la 20% trifoi tânăr sau alte plante furajere uscate şi măcinate în acelaşi timp cu lucerna.
Proteină brută Celuloză brută Cenuşă insolubilă în HCI, dacă
>3,5% din substanţa
uscată
6.02
Brichete de lucernă
Subprodus deshidratat obţinut prin presare
după separarea sucului de lucernă.
Proteină
brută
6.03
Concentrat proteic din lucernă
Produs obţinut prin uscarea artificială a fracţiunilor sucului presat de lucernă, centrifugat şi tratat termic pentru
precipitarea proteinelor.
Carotene Proteină brută
6.04
Faină de trifoi(1)
Produs obţinut prin uscarea şi măcinarea trifoiului tânăr Trifolium ssp. Poate conţine până la 20% lucernă tânără sau alte plante furajere uscate şi măcinate în acelaşi timp cu trifoiul.
Proteină brută Celuloză brută Cenuşă insolubilă în HCI, dacă
>3,5% din
substanţa uscată
6.05
Făină de iarbă (1)
Produs obţinut prin uscarea şi măcinarea
Proteină
(')
plantelor furajere tinere.
brută
Celuloză
brută
Cenuşă
insolubilă
în HCI,
dacă
>3,5% din
substanţa
6.06
Paie de cereale e)
Paie de cereale
6.07
Paie de cereale
Produs obţinut prin tratarea adecvată a
Sodiu,
tratate (4)
paielor de cereale.
dacă sunt
tratate cu
NaOH
C) Termenul ,,făină" poate fi înlocuit cu „pelete". Metoda de uscare poate fi adăugată denumirii.
-
(2) Specia de plante furajere poate fi adăugată denumirii.
-
(3) Speciile de cereale trebuie să fie indicate în denumire.
-
(4) Denumirea trebuie să fi suplimentată cu indicarea naturii tratamentului chimic efectuat.
-
-
7. ALTE PLANTE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
Nr.
Denumire
Descriere
Declaraţii
obligatorii
(1)
(2)
(3)
(4)
7.01
Melasă din trestie de zahăr
Subprodus constituit din reziduul siropos colectat pe parcursul fabricării sau rafinării zahărului din trestia de zahăr Saccharum officinarum L.
Glucide totale calculate în zaharoză Umiditate, dacă
>30%
7.02
Borhot din trestie de zahăr
Subprodus obţinut după fermentarea melasei din trestie de zahăr pentru fabricarea alcoolului, drojdiei, acidului citric sau a altor substanţe organice.
Proteină pură Umiditate, dacă
>35%
7.03
Zahăr din trestie de
zahăr (1)
Zahăr extras din trestia de zahăr
Sucroza
7.04
Făină de alge
Produs obţinut prin uscarea şi măcinarea algelor, în special a algelor brune. Acest produs poate fi spălat în scopul reducerii
conţinutului de iod.
Cenuşă brută
(1) Această denumire poate fi înlocuită cu cea de „zaharoză"
-
8. PRODUSE LACTATE
Nr.
Denumire
Descriere
Declaraţii
obligatorii
(1)
(2)
(3)
(4)
8.01
Lapte praf degresat
Produs obţinut prin deshidratarea laptelui degresat.
Proteină brută Umiditate, dacă >5%
8.02
Zară praf
Produs obţinut prin deshidratarea zarei.
Proteină brută Grăsime brută Lactoză Umiditate,
dacă >6%
8.03
Zer praf
Produs obţinut prin deshidratarea zerului
Proteină brută Lactoză Umiditate, dacă >8% Cenuşă
brută
8.04
Zer praf cu conţinut
scăzut în glucide
Produs obţinut prin deshidratarea zerului
din care a fost parţial eliminată lactoza
Proteină
brută
Lactoză
Umiditate,
dacă >8%
Cenuşă
brută
8.05
Pudră de proteină din zer (1)
Produs obţinut prin uscarea componenţilor proteici extraşi din zer sau lapte prin tratamente chimice sau fizice
Proteină brută Umiditate,
dacă >8%
8.06
Pudră de cazeină
Produs obţinut din lapte ecremat sau zară prin deshidratarea cazeinei precipitată cu ajutorul acizilor sau a cheagului
Proteină brută Umiditate, dacă
>10%
8.07
Pudră de lactoză
Glucidul separat din lapte sau zer prin purificare şi deshidratare.
Lactoză
Umiditate, dacă >5%
C) Această denumire poate fi înlocuită cu „praf de albumină din lapte".
-
9. PRODUSE PROVENITE DE LA ANIMALE TERESTRE
Nr.
Denumire
Descriere
Declaraţii
obligatorii
(1)
(2)
(3)
(4)
9.01
Făină de carne (1)
Produsul obţinut prin încălzirea, uscarea şi măcinarea întregului corp sau a părţilor din corpul animalelor terestre cu sânge cald din care grăsimea a fost parţial extrasă sau îndepărtată fizic. Produsul trebuie să fie liber de copite, coarne, păr şi pene, precum şi de conţinutul tubului digestiv (conţinut de proteină brută minim 50% din substanţa
uscată, conţinut în fosfor total maxim 8%)
Proteină brută Grăsime brută Cenuşă brută Umiditate, dacă >8%
9.02
Făină din carne şi oase (1)
Produsul obţinut prin încălzirea, uscarea şi măcinarea întregului corp sau a părţilor din corpul animalelor terestre cu sânge cald din care grăsimea a fost parţial extrasă sau îndepărtată fizic. Produsul trebuie să fie liber de copite, coarne, păr şi pene, precum şi de conţinutul tubului digestiv.
Proteină brută Grăsime brută Cenuşă brută Umiditate,
dacă >8%
9.03
Făină de oase
Produsul obţinut prin încălzirea, uscarea şi măcinarea fină a oaselor animalelor terestre cu sânge cald din care grăsimea a fost în mare măsură extrasă sau îndepărtată fizic. Produsul trebuie să fie liber de copite, coarne, păr şi pene, precum şi de conţinutul
tubului digestiv.
Proteină brută Cenuşă brută Umiditate, dacă >8%
9.04
Jumări
Produsul rezidual de la fabricarea seului, unturii sau a altor grăsimi de origine animală extrase sau eliminate fizic.
Proteină brută Grăsime brută Umiditate,
dacă >8%
9.05
Făină din carne de pasăre
Produsul obţinut prin încălzirea, uscarea şi măcinarea subproduselor rezultate de la sacrificarea păsărilor. Produsul trebuie să nu conţină pene.
Proteină brută Grăsime brută Cenuşă brută Cenuşă insolubilă în HCI
>3,3%
Umiditate, dacă >8%
9.06
Făină de pene hidrolizată
Produs obţinut prin hidrolizarea, deshidratarea şi măcinarea penelor
Proteină brută Cenuşă insolubilă în HCI
>3,4%
Umiditate, dacă >8%
9.07
Făină de sânge
Produs obţinut prin deshidratarea sângelui provenit de la animalele terestre cu sânge cald sacrificate. Produsul trebuie să fie liber
de materii străine.
Proteină brută Umiditate,
dacă >8%
9.08
Grăsime animală (L)
Produs constituit din grăsimea animalelor
terestre cu sânge cald.
Umiditate,
dacă >1%
(') Produsele ce conţin peste 13% grăsime din substanţa uscată trebuie să fie calificate ca „bogate în grăsime".
(2) Această denumire poate fi suplimentată printr-o descriere mai exactă a tipului de
grăsime animală în funcţie de originea sa sau a procesului de fabricaţie (seu, untură, grăsime din oase, etc).
-
10. PEŞTI, ALTE ANIMALE MARINE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR
Nr.
Denumire
Descriere
Declaraţii
obligatorii
(1)
(2)
(3)
(4)
10.01
Făină de peşte C)
Produs obţinut prin prelucrarea peştilor întregi sau a părţilor provenite de la aceştia din care o parte a uleiului poate fi îndepărtată şi la care poate fi readăugat solubilizat de peşte.
Proteină brută Grăsime brută Cenuşă brută, dacă
>20%
Umiditate, dacă >8%
10.02
Solubilizat de peşte concentrat
Produs obţinut în cursul fabricării făinii de peşte care a fost separat şi stabilizat prin acidifiere sau deshidratare.
Proteină brută Grăsime brută Umiditate,
dacă >5%
10.03
Ulei de peşte
Ulei obţinut din peşti sau părţi provenite de
la peşti.
Umiditate,
dacă >1%
10.04
Ulei de peşte, rafinat, saturat
Ulei obţinut din peşti sau părţi provenite de la peşti care a fost rafinat şi supus hidrogenării.
Indice de iod Umiditate,
dacă >1%
(1) Produsele ce conţin peste 75% proteină brută din substanţa uscată pot fi calificate
ca „bogate în proteină".
-
11. MINERALE
Nr.
Denumire
Descriere
Declaraţii
obligatorii
(1)
(2)
(3)
(4)
11.01
Carbonat de calciu
(1)
Produs obţinut prin măcinarea surselor de carbonat de calciu, cum ar fi calcarul, cochiliile de midii sau stridii, sau prin precipitare din soluţii acide.
Calciu Cenuşă insolubilă în HCI,
dacă 5%
11.02
Carbonat de calciu
şi magneziu
Amestec natural de carbonat de calciu şi
carbonat de magneziu.
Calciu
Magneziu
11.03
Alge marine calcaroase (Maerl)
Produs de origine naturală obţinut din alge calcaroase, măcinate sau granulate.
Calciu Cenuşă insolubilă în HCI,
dacă 5%
11.04
Oxid de magneziu
Oxid de magneziu tehnic pur (MgO)
Magneziu
11.05
Sulfat de magneziu
Sulfat de magneziu tehnic pur
(MgSO4X7H2O)
Magneziu
Sulf
11.06
Fosfat dicalcic (L)
Fosfat de calciu monohidrogenat precipitat din oase sau surse anorganice
(CaHPO4X2H2O)
Calciu
Fosfor total
11.07
Fosfat monocalcic- dicalcic
Produs obţinut pe cale chimică şi compus din părţi egale de fosfat dicalcic şi fosfat
monocalcic (CaHPO4 – Ca(H2PO4)zXH2O
Fosfor
total Calciu
11.08
Fosfat natural defluorinat
Produs obţinut prin măcinarea fosfaţilor naturali purificaţi şi deflourinaţi
corespunzător
Fosfor total
Calciu
11.09
Făină de oase degelatinizate
Oase degelatinizate, sterilizate, degresate şi măcinate
Fosfor
total Calciu
11.10
Fosfat monocalcic
Fosfat de calciu dihridogenat tehnic pur
(Ca(H2PO4)zXH2O)
Fosfor
total
Calciu
11.11
Fosfat de calciu şi magneziu
Fosfat de calciu şi magneziu tehnic pur
Calciu Magneziu Fosfor
total
11.12
Fosfat monoamoniacal
Fosfat monoamoniacal tehnic pur (NH4H2P04)
Azot total Fosfor
total
11.13
Clorură de sodiu
Clorură de sodiu tehnic pură sau produsul obţinut prin măcinarea surselor naturale de clorură de sodiu, cum ar fi sarea gemă sau
sarea marină
Sodiu
.
11.14
Propionat de
magneziu
Propionat de magneziu tehnic pur
Magneziu
11.15
Fosfat de magneziu
Produs constituit din fosfat dibazic de magneziu tehnic pur (MgHP04XH20)
Fosfor total
Magneziu
11.16
Fosfat de sodiu, calciu şi magneziu
Produs constituit din fosfat de sodiu-calciu- magneziu
Fosfor total Magneziu Calciu
Sodiu
11.17
Fosfat monosodic
Fosfat monosodic tehnic pur (NaH3P04)
Fosfor
total Sodiu
11.18
Bicarbonat de
sodiu
Bicarbonat de sodiu tehnic pur (NaHC03)
Sodiu
C) Natura sursei poate fi indicată suplimentar în denumire sau o poate înlocui.
(2) Procesul de fabricare poate fi inclus în denumire.
-
12. DIVERSE
Nr. |
Denumire |
Descriere |
Declaraţii obligatorii |
(1) |
(2) |
(3) |
(4) |
12.01 |
Deşeuri de brutărie |
Produse sau subproduse obţinute de la fabricarea pâinii, prăjiturilor, biscuiţilor sau pastelor făinoase |
Amidon Glucide totale calculate în zaharoză |
12.02 |
Deşeuri de cofetărie |
Produse sau subproduse obţinute de la fabricarea produselor de cofetărie, inclusiv a ciocolatei |
Glucide totale calculate în zaharoză |
12.03 |
Deşeuri de patiserie şi de la fabricarea îngheţatei (1) |
Produse şi subproduse obţinute de la fabricarea produselor de patiserie sau a îngheţatei |
Amidon Glucide totale calculate în zaharoză |
12.04 |
Acizi graşi |
Subprodus obţinut în cursul deacidifierii cu leşie sau prin distilarea uleiurilor sau grăsimilor de origine vegetală sau animală nespecificată |
Grăsime brută Umiditatea, dacă >1% |
12.05 |
Săruri de acizi graşi (2) |
Produs obţinut prin saponificarea acizilor graşi cu hidroxid de calciu, de sodiu sau de potasiu |
Grăsime brută Ca (Na sau K,după caz) |
|
PARTEA C
DISPOZIŢII REFERITOARE LA DENUMIREA ŞI DECLARAREA OBLIGATOR/EA UNOR CONSTITUENT./ Al MATERIILOR FURAJERE NELISTATE
Pentru materiile furajere puse în circulaţie şi care nu sunt enumerate la Partea B a prezentei anexe, trebuie efectuată o declaraţie obligatorie a constituenţilor indicaţi de coloana a doua a tabelului de rnai jos, in conformitate cu prevederile _art. 5 alin. (1) lit. d) al normei sanitare veterinare. Materiile furajere ce nu sunt enumerate la Partea 8, trebuie denumite conform criteriilor menţionate la Partea A 1.1 a prezentei anexe.
Materie furajeră compusă din: |
Declararea obligatorie a: |
|
(1) |
(2) |
|
1. |
Grăunţe de cereale |
|
2. |
Produse şi subproduse din boabe de cereale |
Amidon, dacă >20% Proteină brută, dacă >10% Grăsime brută, dacă >5% Celuloză brută |
3. |
Boabe şi fructe oleaginoase |
|
4. |
Produse şi subproduse din boabe şi fructe oleaginoase |
Proteină brută, dacă >10% Grăsime brută, dacă >5% Celuloză brută |
5. |
Boabe de leguminoase |
|
6. |
Produse şi subproduse din boabe de leguminoase |
Proteină brută, dacă >10% Celuloză brută |
7. |
Tuberculi, rădăcini |
|
8. |
Produse şi subproduse din tuberculi şi rădăcini |
Amidon Celuloză brută Cenuşă insolubilă în HCI, dacă >3,5% |
9. |
Alte produse şi subproduse rezultate |
Celuloză brută, dacă >15% |