privind condiţiile de sănătate şi igiena pentru producerea şi comercializarea produselor din oua
+
Articolul 1(1) Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte condiţiile de sănătate şi de igiena privind producerea şi comercializarea produselor din oua destinate ca atare consumului uman sau producerii de alimente pe bază de oua. … (2) Prezenta norma sanitară veterinara nu se aplică: … a) produselor alimentare fabricate din produsele din oua definite conform art. 2 şi care întrunesc condiţiile prevăzute în art. 3; … b) produselor din oua care sunt obţinute în unităţi de capacitate mica, fără să fie supuse vreunei prelucrari, şi care sunt utilizate în aceeaşi unitate pentru fabricarea alimentelor destinate comercializării directe sau sunt consumate imediat după producere la faţa locului. … +
Articolul 2În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:1. produse din oua – produsele destinate consumului uman obţinute din oua, componentele acestora sau amestecul lor, după îndepărtarea cojilor şi a membranelor; în compozitia lor pot intră în proporţii reduse diferite produse de origine animala sau aditivi; produsele din oua pot fi lichide, concentrate, uscate, cristalizate, congelate, congelate rapid sau coagulate;2. unitate de producţie – unitatea autorizata pentru fabricarea şi/sau prelucrarea produselor din oua;3. oua crapate – oua cu o coaja deteriorata, care au membrana interna intactă şi care nu prezintă scurgeri de conţinut;4. lot – cantitatea de produse din oua care au fost obţinute în aceleaşi condiţii, în aceeaşi unitate şi care au fost prelucrate printr-o singura operaţie continua;5. transport – cantitatea de produse din oua livrate la o singura destinaţie în vederea prelucrării în industria alimentara sau destinate direct consumului uman;6. ţara exportatoare – ţara de origine a produselor din oua;7. ţara de destinaţie – ţara în care ajung produsele din oua obţinute într-o unitate producătoare din ţara exportatoare;8. ambalarea – introducerea produselor din oua într-o formă de ambalaj;9. autoritate veterinara centrala – autoritatea veterinara centrala reprezentată prin Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor;10. autoritate veterinara competenţa – autoritatea veterinara centrala, autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti reprezentată prin direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi autoritatea veterinara locală reprezentată prin circumscripţia sanitară veterinara pentru controlul alimentelor şi circumscripţia sanitară veterinara zonala, cu atribuţii în domeniul supravegherii şi controlului sanitar veterinar;11. ferma de producţie – unitatea pentru producerea oualor destinate consumului uman sau destinate fabricării produselor din oua. +
Articolul 3Autoritatea veterinara centrala trebuie să se asigure ca numai produsele din oua care întrunesc următoarele condiţii se admit ca alimente sau sunt utilizate în fabricarea alimentelor:a) sunt obţinute din oua provenite de la gaini, rate, gaste, curci, bibilici, dar nu sunt obţinute din amestec de oua, provenite de la specii diferite; … b) au menţionat pe eticheta procentul în componente din oua, atunci când conţin alte ingrediente, şi, de asemenea, întrunesc cerinţele art. 10; … c) sunt produse într-o unitate autorizata în conformitate cu prevederile art. 6 şi respecta toate condiţiile prevăzute în cap. I şi II din anexa la prezenta norma sanitară veterinara; … d) sunt produse în condiţiile de igiena prevăzute în cap. III şi V din anexa şi întrunesc condiţiile stabilite în cap. IV din anexa; … e) sunt supuse unei prelucrari, astfel încât să respecte toate prevederile cap. VI din anexa. În anumite cazuri autoritatea veterinara centrala întocmeşte lista cu produsele din oua care nu necesita o conservare înainte de a fi procesate în alte produse alimentare. În acest caz produsele din oua trebuie să fie utilizate imediat în unitate pentru producerea alimentelor; … f) respecta parametrii de laborator prevăzuţi în cap. VI din anexa; … g) sunt supuse unui control sanitar veterinar conform cap. VII din anexa; … h) sunt ambalate în condiţiile prevăzute în cap. VIII din anexa; … i) sunt depozitate şi transportate în condiţiile prevăzute în cap. IX şi X din anexa; … j) poarta marca de sănătate în condiţiile prevăzute în cap. XI din anexa, iar când sunt destinate comercializării, trebuie să întrunească cerinţele legislaţiei specifice privind etichetarea, prezentarea şi reclama alimentelor pentru vânzarea către consumatorul final. … +
Articolul 4Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti trebuie să se asigure ca producătorii de produse din oua iau toate măsurile necesare pentru a se conformă prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi, în special, ca:a) probele pentru examenul de laborator sunt prelevate pentru a se verifica respectarea parametrilor prevăzuţi în cap. VI din anexa; … b) produsele din oua care nu pot fi păstrate la temperatura mediului ambiant trebuie depozitate sau transportate la temperaturile prevăzute în cap. IX şi X din anexa; … c) termenul de valabilitate este inscripţionat corespunzător pe fiecare produs din oua; … d) rezultatele diferitelor controale şi rezultatele examenelor de laborator se înregistrează şi se păstrează în fiecare unitate de producţie timp de cel puţin 2 ani; … e) fiecare lot de produse din oua trebuie marcat corespunzător şi inscripţionat cu data de fabricaţie. Datele inscriptionate pe fiecare lot marcat trebuie înregistrate în fişele de producţie împreună cu modelul marcii de sănătate aplicate fiecărui lot de produse, respectându-se condiţiile stabilite în cap. XI din anexa. … +
Articolul 5(1) Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti trebuie să se asigure ca fiecare unitate producătoare efectuează examenele de laborator, în vederea decelarii oricăror substanţe reziduale care pot pune în pericol sănătatea umană sau pot sa modifice caracteristicile fizico-chimice şi organoleptice ale produselor din oua. … (2) În cazul în care în urma analizelor de laborator se deceleaza urme de reziduuri peste nivelurile permise, produsele din oua nu trebuie să fie folosite pentru consum uman sau pentru fabricarea altor produse alimentare. … +
Articolul 6(1) Autoritatea veterinara centrala trebuie să întocmească lista unităţilor producătoare autorizate, împreună cu numărul de autorizare al acestora. … (2) Autoritatea veterinara competenţa nu trebuie să autorizeze o unitate producătoare decât dacă se respecta în totalitate condiţiile prevăzute în prezenta norma sanitară veterinara. Autoritatea veterinara competenţa trebuie să retragă autorizaţia în cazul în care condiţiile pentru acordarea acesteia nu mai sunt îndeplinite. … (3) În vederea asigurării respectării prevederilor prezentei norme sanitare veterinare autoritatea veterinara competenţa inspecteaza şi controlează toate unităţile producătoare şi centrele de ambalare. Autoritatea veterinara competenţa are acces liber în orice moment pentru a controla unitatea. … (4) Dacă în urma acestor controale se constată că cerinţele prezentei norme sanitare veterinare nu sunt respectate în totalitate, autoritatea veterinara competenţa va lua toate măsurile corespunzătoare de remediere sau chiar de interzicere a activităţii. … +
Articolul 7(1) Experţii Comisiei Europene, în cooperare cu experţii autorităţii veterinare centrale, pot desfăşura controale şi inspecţii în unităţile producătoare ori de câte ori este necesar, pentru a verifica aplicarea uniforma a prezentei norme sanitare veterinare. … (2) România, ca stat pe teritoriul căruia se efectuează controlul, trebuie să acorde experţilor Comisiei Europene toată asistenţa necesară în vederea îndeplinirii sarcinilor acestora. … (3) Experţii Comisiei Europene trebuie să informeze autoritatea veterinara centrala în legătură cu rezultatele controalelor efectuate. … (4) Autoritatea veterinara centrala, în funcţie de rezultatele controlului, trebuie să îşi asume toate responsabilităţile pentru remedierea deficienţelor constatate în urma controalelor. … (5) În cazul în care autoritatea veterinara centrala nu îşi respecta responsabilităţile asumate, Comisia Europeană poate decide, în concordanta cu legislaţia comunitara, interzicerea comercializării în Uniunea Europeană a produselor din oua provenite din unitatea care nu respecta prevederile prezentei norme sanitare veterinare. … +
Articolul 8Autoritatea veterinara centrala poate modifica anexa la prezenta norma sanitară veterinara. +
Articolul 9(1) Până la intrarea în vigoare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, pentru importul de produse din oua provenite din ţările terţe se vor aplica prevederile legislaţiei naţionale existente. Prevederile naţionale care reglementează importul de produse din oua din ţările terţe nu trebuie să favorizeze schimburile cu ţările terţe faţă de schimburile intracomunitare. … (2) Inspecţiile şi controalele comune, efectuate de către inspectorii autorităţii veterinare centrale împreună cu inspectorii Comisiei Europene, pot fi neanuntate, iar costurile aferente acestor acţiuni sunt suportate de Comisia Europeană. … (3) Autoritatea veterinara centrala va elabora o lista a unităţilor care întrunesc condiţiile stabilite în anexa. … (4) Produsele din oua importate trebuie să fie însoţite de modelul de certificat de sănătate stabilit de autoritatea veterinara centrala. … +
Articolul 10Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti verifica lista aditivilor şi trebuie să se asigure ca numai aditivii autorizaţi sunt utilizaţi în produsele din oua sau în alte alimente pe bază de produse din oua. +
Articolul 11(1) Autoritatea veterinara centrala poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia. … (2) Autoritatea veterinara centrala va lua măsurile administrative adecvate şi, după caz, va aplica sancţiuni pentru încălcarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. … (3) Autoritatea veterinara centrala poate modifica, completa sau abroga total ori parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare. … (4) Atunci când autoritatea veterinara centrala adopta actele menţionate la alin. (1)-(3), trebuie să facă o referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara. … +
Anexa 1––-la norma sanitară veterinara–––––––––- +
Capitolul 1Condiţii generale de autorizare şi funcţionare a unităţilor de producţieUnităţile de producţie trebuie să posede, în spaţiile unde se depozitează ouăle şi în spaţiile în care produsele din oua sunt fabricate sau depozitate, cel puţin:1. pardoseala construită din materiale impermeabile, rezistente, uşor de spălat şi dezinfectat, care să faciliteze scurgerea uşoară a apei. Pentru evitarea mirosurilor nedorite pardoseala trebuie să fie prevăzută cu un număr suficient de sifoane de pardoseala cu grilaj;2. pereţi netezi, construiti din materiale impermeabile, rezistente, vopsiti într-o culoare deschisă, şi care pot fi spalati cel puţin până la o înălţime de 2 metri şi cel puţin până la înălţimea de depozitare în spaţiile de refrigerare şi în spaţiile de depozitare. Linia de jonctiune a pereţilor cu pardoseala trebuie să fie rotunjita sau construită astfel încât să permită curatarea şi dezinfectia corespunzătoare;3. uşi sau alte sisteme de închidere construite din materiale rezistente şi impermeabile. Uşile din lemn trebuie să fie placate cu materiale netede şi impermeabile pe ambele fete;4. tavane construite şi finisate astfel încât sa nu permită acumularea prafului, formarea mucegaiului, desprinderea uşoară a vopselei şi formarea condensului pe suprafaţa acestora;5. sistem de ventilaţie corespunzător, construit astfel încât să permită o evacuare eficienta şi rapida a aerului;6. sistem corespunzător de iluminare naturala sau artificiala;7. număr suficient de spalatoare amplasate cat mai aproape de punctele de lucru, prevăzute cu apa calda pentru spalarea şi dezinfectarea mainilor şi spalarea echipamentului. Robinetele spalatoarelor nu trebuie să fie acţionate manual. Pentru spalarea şi dezinfectarea mainilor spalatoarele trebuie să fie prevăzute cu apa calda şi rece sau cu apa premixata, substanţe de spalare şi dezinfectare, prosoape de unica folosinţă;8. un număr suficient de instalaţii pentru curatarea şi dezinfectia utilajelor;9. un număr suficient de vestiare prevăzute cu pereţi şi pardoseli netede, impermeabile şi lavabile, cu spalatoare şi toalete. Toaletele nu trebuie să comunice direct cu spaţiile de producţie. Spalatoarele trebuie să fie într-un număr suficient. Robinetele spalatoarelor nu trebuie să poată fi acţionate manual. Pentru spalarea şi dezinfectarea mainilor spalatoarele trebuie să fie prevăzute cu apa calda şi rece sau cu apa premixata, substanţe pentru spalarea şi dezinfectarea mainilor, prosoape de unica folosinţă;10. spaţiu separat prevăzut cu instalaţii corespunzătoare pentru spalarea şi dezinfectarea recipientelor. Acest spaţiu nu este necesar dacă spalarea recipientelor se realizează în spaţiul aparţinând altor unităţi autorizate de autoritatea veterinara competenţa;11. instalaţii pentru furnizarea exclusiva a apei potabile. Instalaţiile ce furnizează apa nepotabila sunt destinate pentru producerea vaporilor, pentru stingerea incendiilor şi racirea instalaţiei de refrigerare. Conductele pentru apa nepotabila trebuie să fie bine diferenţiate de conductele pentru apa potabilă. Apa nepotabila nu trebuie să fie utilizata în alte scopuri decât cele menţionate mai sus, iar conductele nu trebuie să prezinte nici un risc de contaminare a produselor din oua;12. instalaţii corespunzătoare de protecţie împotriva insectelor şi rozatoarelor;13. toate instalaţiile sau cel puţin suprafeţele lor, care vin în contact cu produsele din oua, trebuie să fie fabricate, din materiale rezistente, netede, lavabile, uşor de curatat şi dezinfectat şi care să nu elimine în produsele din oua substanţe ce pot pune în pericol sănătatea umană sau substanţe ce modifica ori degradeaza caracteristicile produselor din oua. +
Capitolul 2Condiţii speciale pentru autorizarea unităţilor de producţieÎn afară condiţiilor generale stabilite în cap. I, unităţile de producţie mai trebuie să fie prevăzute cu:1. spaţii corespunzătoare suficient de mari pentru depozitarea separată a oualor şi a produselor din oua, spaţii de răcire pentru conservarea produselor din oua la temperatura corespunzătoare. Spaţiile de răcire trebuie prevăzute cu cel puţin un termometru cu posibilitate de înregistrare a temperaturii;2. instalaţii pentru spalarea şi dezinfectia oualor, în cazul în care sunt utilizate oua murdare. Pentru dezinfectia oualor se vor utiliza numai substanţe dezinfectante autorizate de autoritatea veterinara competenţa;3. a) spaţiu dotat cu instalaţii corespunzătoare pentru spargerea oualor, colectarea conţinutului şi îndepărtarea cojilor şi membranelor;b) spaţiu dotat cu instalaţii corespunzătoare pentru alte operaţiuni decât cele menţionate la lit. a) de mai sus. În cazul în care produsele din oua sunt pasteurizate, aceasta poate fi realizată în spaţiul menţionat la lit. a) de mai sus numai când unitatea producătoare dispune de un sistem închis de pasteurizare. În celelalte cazuri pasteurizarea trebuie să fie realizată în spaţiul prevăzut în prezenta litera numai după ce sunt luate toate măsurile pentru a evita contaminarea produselor din oua; … 4. dotări corespunzătoare pentru transportul în unitate al conţinutului de oua;5. instalaţiile autorizate de autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti pentru producerea produselor din oua trebuie să fie dotate cu:a) în cazul pasteurizarii: … 1. control automat al temperaturii;2. termometru prevăzut cu instalatie pentru înregistrarea temperaturii;3. sistem automat de siguranţă pentru prevenirea pasteurizarii insuficiente a amestecului;b) în cazul pasteurizarii continue: … 1. sistem de siguranţă pentru prevenirea amestecarii produselor din oua pasteurizate cu produsele din oua pasteurizate incomplet;2. sistem de înregistrare automat pentru a preveni formarea amestecului mai sus menţionat;6. spaţiu pentru depozitarea altor produse alimentare şi a aditivilor folosiţi în producţie;7. spaţiu separat pentru depozitarea materialelor pentru ambalaj;8. spaţii pentru depozitarea imediata a cojilor de oua, a oualor şi a resturilor din oua care sunt improprii consumului uman;9. instalaţii corespunzătoare pentru ambalarea igienica a produselor din oua;10. în vederea respectării prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, materiile prime şi produsele din oua vor fi analizate în laboratorul propriu care trebuie să fie autorizat de autoritatea veterinara competenţa. Dacă unitatea producătoare nu deţine laborator propriu, materiile prime şi produsele din oua vor putea fi analizate în cadrul altui laborator autorizat, numai cu acordul autorităţii veterinare competente;11. spaţiu corespunzător pentru decongelare, când în procesul tehnologic al unităţii producătoare se folosesc produse din oua congelate;12. un spaţiu pentru depozitarea substanţelor folosite la igienizare şi dezinfecţie. +
Capitolul 3Condiţiile de igiena a spaţiilor, instalaţiilor şi personalului din unităţile de producţieUrmătoarele condiţii de igiena a spaţiilor, instalaţiilor şi personalului trebuie să fie respectate:1. personalul din spaţiile de producţie, împreună cu personalul care transporta ouăle şi produsele din oua în unitate, trebuie să poarte echipament de lucru corespunzător;2. personalul trebuie să îşi spele şi să îşi dezinfecteze mâinile înainte de reluarea lucrului sau ori de câte ori este necesar;3. nu sunt permise fumatul şi consumul de alimente în spaţiile de prelucrare şi depozitare a oualor sau produselor din oua;4. nu este permisă prezenta animalelor în unitatea de producţie. Trebuie să se realizeze sistematic distrugerea rozatoarelor, insectelor sau a altor animale dăunătoare din unitatea de producţie;5. spaţiile, instalaţiile şi echipamentele utilizate pentru producerea produselor din oua trebuie să fie menţinute într-o buna stare de funcţionare şi să fie corespunzătoare din punct de vedere igienic;6. instalaţiile şi echipamentele de lucru trebuie să fie curatate şi dezinfectate de mai multe ori pe zi, la sfârşitul fiecărei zile de producţie şi ori de câte ori este necesar. Instalaţiile şi echipamentele folosite pentru transportul produselor din oua lichide trebuie să fie prevăzute cu sisteme de închidere care să permită curatarea şi dezinfectarea tuturor componentelor. Curatarea şi dezinfectarea instalaţiilor şi echipamentelor vor fi urmate de spalarea cu apa potabilă;7. spaţiile, instalaţiile şi echipamentele nu trebuie să fie utilizate în alte scopuri decât la obţinerea produselor din oua. Cu avizul autorităţii veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, spaţiile, instalaţiile şi echipamentele pot fi utilizate şi la obţinerea altor produse alimentare, numai după ce s-au luat toate măsurile corespunzătoare pentru evitarea contaminarii produselor din oua;8. utilizarea apei potabile este obligatorie în unitatea de producţie. Apa nepotabila poate fi utilizata în cazuri excepţionale pentru producerea vaporilor, cu condiţia ca instalaţiile cu apa nepotabila sa nu permită utilizarea acestei ape în alte scopuri şi sa nu prezinte nici un pericol de contaminare a oualor sau produselor din oua. În unele cazuri utilizarea apei nepotabile poate fi permisă pentru racirea instalaţiilor de frig. Conductele cu apa nepotabila trebuie să fie bine diferenţiate de conductele cu apa potabilă;9. substantele folosite pentru spalarea şi dezinfectarea spaţiilor, instalaţiilor şi echipamentelor trebuie să fie depozitate şi utilizate astfel încât sa nu producă contaminarea produselor din oua. Utilizarea lor trebuie să fie urmată de spalarea completa cu apa potabilă;10. nu este permisă pătrunderea în spaţiile de producţie a persoanelor care pot contamina ouăle sau produsele din oua;11. fiecare persoana angajata care îşi desfăşoară activitatea în spaţiile de producţie trebuie să deţină un carnet de sănătate care să ateste că nu exista nici un pericol din punct de vedere medical pentru contaminarea produselor din oua. Carnetul de sănătate trebuie vizat anual şi atunci când situaţia o impune conform prevederilor legale în vigoare, în afară de cazul când se impune un alt program de control medical al personalului. +
Capitolul 4Condiţii privind ouăle destinate fabricării produselor din oua1. Ouale destinate fabricării produselor din oua trebuie să respecte prevederile legislaţiei naţionale.2. a) Pentru fabricarea produselor din oua este permisă numai utilizarea oualor neincubate, cu coaja întreaga şi care pot fi destinate consumului uman.b) Ouale cu coaja crapata pot fi utilizate pentru fabricarea produselor din oua, cu condiţia să fie livrate direct din centrele de ambalare sau de la fermele de producţie către unitatea de producţie unde vor fi prelucrate imediat, fără o depozitare prealabilă. … 3. Ouale şi produsele din oua care sunt improprii consumului uman trebuie să fie indepartate şi denaturate astfel încât sa nu poată fi reintroduse în consumul uman. Acestea trebuie să fie introduse imediat în spaţiul prevăzut în cap. II pct. 8. +
Capitolul 5Condiţii speciale de igiena pentru fabricarea produselor din ouaPentru a se evita contaminarea în timpul producerii, manipulării şi depozitarii produselor din oua trebuie respectate următoarele condiţii de igiena:1. ouăle şi produsele din oua destinate prelucrării în unitatea de producţie trebuie să fie depozitate, imediat după sosire, în spaţiul prevăzut în cap. II pct. 1. În aceste spaţii de depozitare trebuie să se asigure o temperatura corespunzătoare până când ouăle sau produsele din oua vor fi prelucrate. Depozitarea oualor sau a produselor din oua nu se va face direct pe pardoseala;2. ouăle nu trebuie să fie dezambalate şi, dacă este cazul, spalate şi dezinfectate în spaţiul în care se sparg şi se colectează conţinutul lor. Nu este permisă prezenta ambalajelor în spaţiul în care se sparg şi se colectează conţinutul oualor;3. ouăle trebuie să fie sparte în spaţiul prevăzut în cap. II pct. 3 lit. a). Ouale cu coaja deteriorata trebuie să fie prelucrate imediat, fără o depozitare prealabilă, respectându-se condiţiile prevăzute în cap. IV pct. 2 lit. b);4. ouăle murdare trebuie să fie curatate înainte de a fi sparte. Curatarea oualor murdare trebuie să se facă într-un spaţiu separat astfel încât să se evite contaminarea conţinutului oualor. Cojile oualor trebuie să fie uscate în momentul spargerii şi colectării conţinutului, pentru a se evita contaminarea conţinutului;5. ouăle provenite de la alte specii decât cele de gaina, curca sau bibilica se vor prelucra în partide separate. Instalaţiile şi echipamentele trebuie curatate şi dezinfectate în momentul reluării prelucrării oualor de gaina, curca sau bibilica;6. a) colectarea conţinutului oualor trebuie să se facă astfel încât să se evite contaminarea acestuia. În acest scop este interzisă colectarea conţinutului prin centrifugarea sau zdrobirea oualor. Este interzisă centrifugarea cojilor sau membranelor sparte pentru obţinerea resturilor de conţinut;b) centrifugarea nu poate să fie utilizata nici pentru a obţine resturile de albus din cojile goale. Resturile cojilor sau membranelor sparte trebuie indepartate imediat de produsele din oua şi nu trebuie să depăşească cantităţile menţionate în cap. VI pct. 2 lit. c); … 7. a) imediat după obţinere, conţinutul oualor trebuie să fie prelucrat sau conservat;b) prelucrarea termica este reprezentată de acţiunea corespunzătoare a temperaturii şi timpului în scopul eliminării microorganismelor patogene; … c) în timpul prelucrării termice temperaturile trebuie să fie înregistrate permanent. Înregistrările de temperatura pentru fiecare lot de produse din oua prelucrate termic trebuie să fie puse la dispoziţie autorităţii veterinare competente şi trebuie păstrate timp de 2 ani; … d) lotul de produse din oua care a fost supus unei prelucrari termice insuficiente se supune imediat unei noi prelucrari în aceeaşi unitate producătoare, cu condiţia ca noua prelucrare sa îl facă propriu consumului uman; … e) în cazul în care un lot de produse din oua este impropriu consumului uman, acesta trebuie îndepărtat şi denaturat conform prevederilor cap. IV pct. 3; … 8. dacă prelucrarea nu se realizează imediat după colectarea conţinutului oualor, produsele din oua trebuie să fie depozitate în condiţii de igiena satisfăcătoare şi să fie congelate sau refrigerate, în acest ultim caz depozitandu-se la o temperatura care să nu depăşească +4°C. Perioada de depozitare a produselor refrigerate nu trebuie să depăşească 48 de ore;9. autoritatea veterinara centrala stabileşte condiţiile specifice în care produsele din oua provenind dintr-o unitate de producţie pot fi transportate în vederea prelucrării în alta unitate. În acest caz se impun următoarele condiţii speciale:a) imediat ce au fost obţinute, produsele din oua vor fi congelate sau vor fi refrigerate la o temperatura care să nu depăşească +4°C. În cazul în care produsele din oua vor fi refrigerate, acestea vor fi prelucrate în unitatea de destinaţie în cel mult 48 de ore de la producere; … b) produsele din oua trebuie să fie ambalate, analizate şi transportate conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare; … c) produsele din oua trebuie să fie marcate conform prevederilor cap. XI. Pe ambalajul acestora se va aplica o eticheta suplimentară cu următoarele precizări: "produse din oua nepasteurizate care vor fi procesate la unitatea ………… din judeţul ………. şi au fost produse la data de …….. ora ….."; … 10. operaţiile de prelucrare suplimentară după tratare trebuie să asigure că nu exista nici o recontaminare a produselor din oua. Produsele lichide sau produsele concentrate ce nu au fost stabilizate astfel încât să poată fi păstrate la temperatura camerei trebuie să fie sau uscate, sau racite la o temperatura ce nu depăşeşte +4°C, imediat sau după supunerea la un proces de fermentare. Produsele pentru refrigerare trebuie să fie congelate imediat după tratare;11. produsele din oua trebuie să fie păstrate la temperaturile impuse de prezenta norma sanitară veterinara până când vor fi utilizate;12. în unităţile de producţie este interzisă, chiar şi în scopul utilizării tehnice, fabricarea produselor din oua din materii prime improprii preparării alimentelor. +
Capitolul 6Parametrii de laborator pentru produsele din oua1. Parametrii microbiologici: după prelucrare toate loturile de produse din oua vor fi supuse analizelor microbiologice efectuate în baza probelor recoltate din unitatea de producţie. Din punct de vedere microbiologic produsele din oua trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) salmonela: absenta în 25 g de produs din oua sau în 25 ml de produse din oua; … b) alte criterii: … 1. bacterii aerobe mezofile: M = 10^1/1 g sau 1 ml de produse din oua;2. enterobacteriacee: M = 10^2/1 g sau 1 ml de produse din oua;3. Staphylococcus aureus: absent/1g de produse din oua;M = valoarea maxima a numărului de bacterii; rezultatul este considerat pozitiv dacă numărul de bacterii este egal sau mai mare ca M.2. Alţi parametri: toate loturile de produse din oua trebuie să fie supuse analizelor de laborator efectuate în baza probelor recoltate din unitatea de producţie, în vederea garantarii îndeplinirii următorilor parametri:a) concentraţia de acid 3 hidroxi-butiric nu trebuie să depăşească valoarea de 10 mg/kg din substanţa uscata a produselor din oua; … b) în vederea unei manipulari igienice a oualor şi produselor din oua înaintea prelucrării trebuie să se respecte următorii parametri: … 1. cantitatea de acid lactic nu trebuie să depăşească valoarea de 1.000 mg/kg din substanţa uscata a produselor din oua neprelucrate;2. cantitatea în acid succinic nu trebuie să depăşească valoarea de 25 mg/kg din substanţa uscata a produselor din oua; în cazul produselor fermentate, aceste valori sunt cele înregistrate înaintea procesului de fermentare;c) gradul de impurificare al produselor din oua nu trebuie să depăşească valoarea de 100 mg/kg produse din oua; … d) produsele nu trebuie să conţină reziduuri peste limitele maxime admise de legislaţia în vigoare. … 3. Autoritatea veterinara competenţa va stabili condiţiile pentru:a) analizele şi metodele de testare ce vor fi utilizate; … b) realizarea programelor de prelevare a probelor; … c) numărul de probe ce urmează a fi prelevate; … d) valorile limitelor maxime pentru analizele de laborator. … +
Capitolul 7Controlul şi supravegherea produselor din oua1. Unităţile de producţie sunt supuse controlului şi supravegherii de către autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti. Supravegherea şi controlul autorităţii veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti implica verificarea modului în care se aplică prevederile prezentei norme sanitare veterinare şi în special:a) controalele privind originea oualor, destinaţia produselor din oua şi înregistrările la care se referă art. 4 din norma sanitară veterinara; … b) inspecţia oualor destinate fabricării produselor din oua; … c) inspecţia produselor din oua livrate din unitate; … d) controlul gradului de curăţenie a spaţiilor, instalaţiilor şi echipamentelor, precum şi controlul igienei personalului; … e) efectuarea examenelor de laborator pentru a se verifica dacă ouăle şi produsele din oua îndeplinesc prevederile normei sanitare veterinare. Rezultatele acestor examene de laborator trebuie să fie înregistrate în unitatea de origine a produselor din oua. … 2. La cererea autorităţii veterinare competente, unitatea de producţie trebuie să intensifice frecventa examenelor de laborator la care se referă art. 4 lit. a) din norma sanitară veterinara, în vederea asigurării respectării prevederilor normei sanitare veterinare. +
Capitolul 8Ambalarea produselor din oua1. Produsele din oua trebuie să fie ambalate în condiţii corespunzătoare de igiena. Ambalajele destinate produselor din oua trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) nu trebuie să deterioreze caracteristicile organoleptice ale produselor din oua; … b) nu trebuie să transmită produselor din oua substanţe care pun în pericol sănătatea umană; … c) să fie rezistente pentru a proteja corespunzător produsele din oua. … 2. Spaţiul destinat depozitarii ambalajelor trebuie să fie protejat de acţiunea prafului şi a dăunătorilor. Materialele din care se confectioneaza ambalajele nu trebuie depozitate direct pe pardoseala.3. Înainte de folosire ambalajele reutilizabile destinate produselor din oua trebuie să fie curatate, dezinfectate şi spalate.4. Ambalajele introduse în spaţiile de producţie trebuie utilizate în cel mai scurt timp.5. Imediat după ambalarea produselor din oua ambalajele trebuie închise şi introduse în spaţiile de depozitare conform prevederilor cap. II pct. 1.6. Ambalajele destinate produselor din oua pot fi utilizate pentru ambalarea altor alimente, cu condiţia ca ele să fie curatate şi dezinfectate în asa fel încât sa nu se contamineze produsele din oua.7. Ambalajele destinate transportului produselor din oua în cantităţi mari trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) suprafeţele interioare şi orice parte componenta a ambalajelor care poate intră în contact direct cu produsele din oua trebuie să fie dintr-un material neted, rezistent, uşor de spălat, curatat şi dezinfectat, care să nu transmită produselor din oua substanţe dăunătoare pentru sănătatea umană şi care să nu deterioreze caracteristicile fizico-chimice şi organoleptice ale produselor din oua; … b) trebuie să fie confectionate astfel încât să permită îndepărtarea completa a produselor din oua. Dacă sunt dotate cu robinete, acestea trebuie să fie uşor de îndepărtat, demontat, curatat şi dezinfectat; … c) trebuie să fie curatate, spalate şi dezinfectate cu apa potabilă după fiecare utilizare sau înainte de a fi reutilizate; … d) după ce au fost umplute, trebuie să fie sigilate corespunzător şi sa rămână sigilate în timpul transportului până când sunt utilizate; … e) nu se accepta ambalarea produselor din oua decât în ambalaje corespunzătoare. … 8. Autoritatea veterinara competenţa poate să fixeze, după caz, fără a aduce atingere prevederilor prezentului capitol, condiţiile specifice pe care trebuie să le îndeplinească ambalajele pentru a putea fi utilizate la transportul altor produse alimentare. Aceste condiţii se referă la:a) curatarea, spalarea şi dezinfectarea acestora înaintea reutilizarii; … b) condiţiile în care se poate face transportul acestora; … c) perioada şi condiţiile de utilizare. … 9. Dacă autoritatea veterinara centrala interzice transportul pe teritoriul României al altor alimente în containere desemnate pentru transportul produselor din oua, poate supune transportul produselor din oua ce provin din alte state aceloraşi cerinţe. +
Capitolul 9Depozitarea produselor din oua1. Produsele din oua trebuie să fie depozitate în spaţiile de depozitare prevăzute în cap. II pct. 1.2. Produsele din oua pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie să fie depozitate la temperaturile prevăzute. Temperaturile de depozitare trebuie să fie înregistrate continuu, iar viteza de refrigerare trebuie să fie astfel încât produsul sa atinga cat mai repede posibil temperaturile prevăzute. Ambalajele trebuie să fie depozitate astfel încât să se asigure ventilatia necesară în spaţiul de depozitare.3. Temperaturile de depozitare nu trebuie să depăşească următoarele valori:a) produse supracongelate: -18°C; … b) produse congelate: -12°C; … c) produse refrigerate: ±4°C. … +
Capitolul 10Transportul produselor din oua1. Vehiculele şi containerele pentru transportul produselor din oua trebuie să fie echipate astfel încât temperaturile prevăzute în norma sanitară veterinara să poată fi menţinute pe toată perioada transportului.2. Pe durata transportului produsele din oua trebuie să fie protejate corespunzător pentru a se preveni contaminarea acestora.3. Temperaturile prevăzute în cap. IX pct. 3 trebuie să fie menţinute pe toată durata transportului. +
Capitolul 11Marcarea produselor din oua1. Fiecare transport de produse din oua care părăseşte unitatea trebuie să aibă marca de sănătate în care să fie inscriptionate următoarele:a) în partea superioară, iniţială sau initialele tarii de origine a produselor din oua, urmate de numărul de autorizaţie al unităţii; … b) în partea de jos, autoritatea veterinara competenţa care a autorizat unitatea de origine; sau … c) vor fi prevăzute următoarele: … 1. în partea superioară – numele tarii expeditoare, cu litere majuscule;2. în centru – numărul de autorizare al unităţii;3. în partea de jos – "produse din oua";d) de asemenea, se înscrie temperatura la care produsele din oua trebuie să fie menţinute şi perioada în timpul căreia conservarea poate fi astfel asigurata; … e) marca de sănătate trebuie să fie lizibila, sa nu se poată şterge şi cu caractere uşor descifrabile. … 2. Documentele de transport trebuie să includă în special:a) natura produselor, cu indicarea speciilor de origine; … b) numărul lotului; … c) locul de destinaţie, numele şi adresa primului destinatar. … 3. În cazul exportului de produse din oua se aplică legislaţia specifică.–––––