privind problemele de sănătate publică şi de sănătate a animalelor, care reglementează producerea şi comercializarea carnii de iepure şi a carnii de vanat de crescatorie
+
Capitolul 1Dispoziţii generale +
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte condiţiile de sănătate publică şi de sănătate a animalelor, care reglementează producerea şi comercializarea carnii de iepure şi a vânatului de crescatorie. +
Articolul 2În sensul prezentei norme sanitare veterinare se aplică următoarele definiţii:a) carne de iepure – toate părţile provenite de la iepurele domestic, apte pentru consumul uman; … b) carne de vanat de crescatorie – toate părţile provenite de la mamiferele terestre sălbatice şi de la păsările sălbatice, inclusiv de la speciile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate animala ce reglementează importul din tari terţe de păsări şi oua de incubaţie, precum şi struti obţinuţi, crescuti şi taiati în captivitate, şi declarate apte pentru consum uman; … c) vanat de crescatorie – mamiferele terestre, inclusiv renii sau păsările care nu sunt considerate domestice şi nu sunt menţionate la art. 1 alin. (1) din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002, sau la art. 2 din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 402/2002, dar care sunt crescute ca animale domestice. Animalele sălbatice care trăiesc într-un teritoriu închis în condiţii de libertate similare celor sălbatice nu sunt considerate vanat de crescatorie; … d) ţara de origine – statul membru al Uniunii Europene, pe care se afla ferma/exploatatia; … e) definiţiile prevăzute la art. 2 din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, şi cele de la art. 2 din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare. … +
Capitolul 2Condiţii necesare producerii şi comercializării carnii de iepure +
Articolul 3(1) Autoritatea veterinara competenţa trebuie să se asigure, referitor la carnea de iepure, ca: … a) este obţinută în unităţi care îndeplinesc condiţiile generale prevăzute de Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare şi care sunt aprobate conform prevederilor art. 14; … b) provine de la animale crescute în ferme sau zone fără restrictii sanitare veterinare; … c) provine de la animale examinate ante-mortem de către un medic veterinar oficial, conform art. 4 din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare, inspecţie care a fost efectuată în conformitate cu prevederile cap. I al anexei nr. 1; … d) a fost obţinută în condiţii de igiena similare celor din cap. V al anexei nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare, cu excepţia celor de la pct. 28 lit. a) şi b); … e) nu a prezentat nici o modificare, cu excepţia leziunilor traumatice care au survenit cu puţin timp înainte de sacrificare, sau modificări localizate, depistate la inspecţia post-mortem efectuată de medicul veterinar oficial conform cap. II al anexei nr. 1, completată atunci când este nevoie de teste de laborator care să stabilească ca aceste modificări nu fac carnea, carcasa sau organele improprii pentru consumul uman ori periculoase pentru sănătatea publică; … f) poarta marca de sănătate conform cap. III al anexei nr. 1. Atunci când este cazul, autoritatea veterinara centrala a României poate emite o decizie de amendare sau completare a prevederilor acestui capitol referitor la diversele forme de prezentare, prin care se vor stabili condiţiile în care vânzarea carcaselor, a părţilor din carcase sau a organelor poate fi autorizata în ambalaje mari conform capitolului menţionat; … g) este depozitata conform cap. IV al anexei nr. 1, după inspecţia post-mortem, în condiţii igienice corespunzătoare, în unităţi sau depozite aprobate; … h) a fost transportată în condiţii igienice, conform cap. V al anexei nr. 1; … i) părţile din carcasa sau carnea dezosata au fost obţinute în condiţii similare celor prevăzute la art. 3 din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare, în unităţi special autorizate în acest scop, prevăzute la art. 14. … (2) Transportul carnii de iepure către un stat membru al Uniunii Europene se efectuează numai când carnea este însoţită de certificat de sănătate publică. Certificatul se eliberează de medicul veterinar oficial la încărcare şi trebuie să fie conform modelului prezentat în anexa nr. 2. Acesta va fi redactat cel puţin în limba tarii de destinaţie şi a tarii de origine. … +
Articolul 4(1) Prin derogare de la art. 3 se pot autoriza: … a) aprovizionarea directa a unei persoane particulare de către un mic producător pentru consumul propriu; … b) aprovizionarea cu carne de iepure proaspăta, în cantităţi mici, de către fermieri care produc iepuri în număr redus, fie direct către consumatorul final prin pieţele locale cele mai apropiate de fermele lor, fie către un comerciant intermediar care va vinde consumatorului final, cu condiţia desfacerii în aceeaşi localitate sau în localitatea imediat vecina. Derogarea menţionată nu va include vânzările ambulante, vânzările en detail prin corespondenta şi vânzările pe piaţa. … (2) Autoritatea veterinara competenţa va asigura controlul de sănătate pentru operaţiunile prevăzute în alin. (1). … (3) În conformitate cu procedura naţionala, autoritatea veterinara centrala a României poate să adopte reglementări pentru aplicarea prezentului articol şi, în special, sa stabilească limitele maxime de cantităţi care pot fi furnizate în aplicarea alin. (1). … +
Capitolul 3Condiţii privind producerea şi comercializarea carnii de vanat de crescatorie +
Articolul 5Autoritatea veterinara centrala a României se va asigura, referitor la comerţul cu carne de vanat de crescatorie, ca acesta se efectuează conform:a) condiţiilor prevăzute de Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate animala ce reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe cu carne proaspăta de pasare, când este vorba de vanat de crescatorie cu pene; … b) condiţiilor prevăzute de Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate care reglementează comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspăta. … +
Articolul 6(1) Carnea de vanat de crescatorie, provenită de la mamiferele terestre sălbatice cu copita despicata, care a fost supusă inspecţiei sanitare veterinare şi a fost declarata sanatoasa, trebuie să îndeplinească condiţiile art. 3 şi 6 alin. (1) lit. b)-k) din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete. Modelul de certificat de sănătate este cel prezentat în anexa nr. 4. Carnea de la porcii mistreti sau de la alte specii receptive la Trichinella spiralis va fi examinata prin digestie artificiala, conform Normei sanitare veterinare privind examenul pentru trichina pentru importul din tari terţe de carne proaspăta ce provine de la porcine domestice. Animalele la care se referă prezentul articol vor fi tăiate în perioade diferite faţă de animalele din speciile bovine, porcine, ovine şi caprine. … (2) În afară prevederilor alin. (1), autoritatea veterinara competenţa poate autoriza taierea vânatului la locul de origine, când acesta nu poate fi transportat, pentru a evita orice risc de manipulare sau pentru a asigura protejarea animalelor conform Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificarii sau uciderii, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 425/2002. … (3) Autorizarea tăierii vânatului la locul de origine se face când: … a) animalele sunt supuse inspecţiei periodice şi nu se afla sub restricţiile prevăzute la art. 12; … b) este înaintată o cerere în acest sens de către proprietarul animalelor; … c) autoritatea veterinara competenţa este informată din timp asupra datei tăierii; … d) ferma are un spaţiu amenajat pentru inspecţia ante-mortem; … e) ferma dispune de condiţii corespunzătoare pentru sacrificare, injunghiere şi sangerare. Taierea prin injunghiere şi sangerare va fi precedată de asomare, conform Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificarii sau uciderii, impuscarea fiind autorizata numai în cazuri speciale; … f) animalele tăiate şi sangerate sunt agatate imediat după tăiere şi sunt transportate în condiţii de igiena la un abator aprobat conform Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete. Când animalul tăiat nu poate fi adus la abator într-o ora, acesta trebuie transportat într-un mijloc de transport la temperatura de 0-4 °C. Eviscerarea trebuie facuta până la 3 ore după asomare. Pentru taierea renilor se pot folosi abatoare mobile de tăiere autorizate în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete. … g) transportul animalului la abator se face însoţit de certificatul de sănătate conform modelului prezentat în anexa nr. 3, eliberat de medicul veterinar oficial, care atesta efectuarea inspecţiei antemortem cu rezultat favorabil şi realizarea corecta a sangerarii în timpul tăierii. … (4) Taierea vânatului mare de crescatorie, transarea şi depozitarea carnii la care se face referire la alin. (1) se pot face prin derogare de la acest alineat, în unităţi autorizate pentru piaţa interna de către autorităţile naţionale, cu condiţia ca aceasta carne sa nu facă obiectul exportului în statele membre ale Uniunii Europene. Carnea dezosata mecanic poate fi vândută numai dacă a fost anterior supusă tratamentului termic, conform Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate ce reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu produse din carne, în unitatea de producere sau în alta unitate desemnată de autoritatea veterinara competenţa. … +
Articolul 7(1) Ţările de destinaţie pot să ofere ţărilor furnizoare autorizaţii generale sau autorizaţii speciale pentru cazurile când carnea proaspăta la care se referă art. 6 alin. (1) lit. b) şi lit. i)-k) din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete poate fi admisă pe teritoriul acestora. … (2) Dacă o ţara de destinaţie oferă o autorizaţie generală conform alin. (1), aceasta va informa imediat celelalte state membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană. … (3) Ţările furnizoare vor asigura certificatele de sănătate conform modelului prevăzut în anexa nr. 4, în care se va menţiona care opţiune de la alin. (1) s-a avut în vedere. … +
Articolul 8(1) Carnea de vanat de crescatorie în pene trebuie să îndeplinească condiţiile art. 3 din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare. Carnea de vanat de crescatorie în pene destinată comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene va fi însoţită de certificatul de sănătate prevăzut în anexa nr. 4. … (2) În cazul prepelitelor şi porumbeilor, când eviscerarea utilizata nu permite inspecţia de sănătate completa a viscerelor fiecărei păsări, inspecţia poate fi efectuată pe o mostra de cel puţin 5% din numărul pasarilor din fiecare lot de 500 de păsări şi în proporţie corespunzătoare la mai mult de 500 de păsări, cu condiţia ca loturile să fie omogene în ceea ce priveşte natura, greutatea şi originea lor. … (3) În cazul când rezultatele nu sunt pe deplin corespunzătoare, rezultatul inspecţiei viscerelor se va aplica întregului lot. … +
Articolul 9(1) Statele membre ale Uniunii Europene pot autoriza abatoare sau unităţi de tăiere naţionale cu derogare de la prevederile referitoare la tăiere şi eviscerare din cap. VII al anexei nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare. … (2) În aceste situaţii este interzisă folosirea marcii de sănătate din cap. XII al anexei nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare. … +
Articolul 10(1) Prevederile art. 8 nu se aplică carnii de vanat în pene atunci când în cazuri izolate este furnizată de producător direct consumatorului final pentru consumul propriu, altfel decât prin vânzare ambulanta, vânzare prin corespondenta sau vânzare pe piaţa. … (2) În conformitate cu procedura naţionala autoritatea veterinara centrala a României poate adopta norme detaliate pentru aplicarea prezentului articol şi poate stabili limite maxime privind cantităţile ce pot fi furnizate în aplicarea primului alineat al prezentului articol. … +
Capitolul 4Prevederi comune +
Articolul 11(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să se asigure de efectuarea controalelor privind sănătatea iepurilor şi a vânatului de crescatorie la intervale periodice de timp în exploatatiile pentru vanat de crescatorie şi iepure. … (2) În acest scop autoritatea veterinara competenţa trebuie să monitorizeze rezultatele inspecţiilor de sănătate efectuate în conformitate cu prezenta norma sanitară veterinara şi să le comunice autorităţii veterinare centrale a României spre evaluare în cazul când sunt diagnosticate boli transmisibile la om sau animale ori în cazul prezentei reziduurilor peste limitele maxime admise. … (3) În cazul diagnosticarii unei boli sau al depăşirii limitelor maxime admise, rezultatele evaluării vor fi comunicate de urgenta autorităţii veterinare competente responsabile cu supravegherea efectivului din care provin animalele. … (4) În funcţie de situaţia epidemiologica autoritatea veterinara centrala a României va efectua teste specifice privind vanatul de crescatorie pentru a detecta prezenta bolilor la care se referă anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli transmisibile ale animalelor. … (5) Prezenta acestor boli va fi comunicată Comisiei Europene, conform normei sanitare veterinare sus-menţionate. … +
Articolul 12(1) Autoritatea veterinara centrala a României va completa planurile cuprinzând măsurile privind reziduurile la care se face referire în Norma sanitară veterinara privind măsurile de supraveghere şi control a anumitor substanţe şi reziduuri de la animale vii şi produse de animale, pentru a supune iepurii şi vanatul de crescatorie inspecţiilor prevăzute în prezenta norma sanitară veterinara şi, de asemenea, pentru a monitoriza vanatul salbatic referitor la contaminantii prezenţi în mediu. … (2) Ţinând seama de rezultatele testelor la care se face referire la art. 11 alin. (4), autoritatea veterinara centrala a României va stabili limite cu privire la utilizarea carnii de vanat din exploatatiile sau teritoriile implicate în monitorizare. … +
Articolul 13Carnea de iepure sau de vanat de crescatorie în pene nu poate fi destinată pentru consumul uman dacă:a) s-a depistat una dintre anomaliile enumerate la pct. 9 lit. a) al anexei nr. 1; … b) provine de la animale cărora li s-au administrat substanţe susceptibile sau dăunătoare sănătăţii umane pentru care s-a luat o decizie, în conformitate cu procedura naţionala; … c) fără a aduce atingere reglementărilor legislaţiei naţionale aplicate în domeniul ionizarii, au fost aplicate tratamente cu radiatii ionizante sau cu ultraviolete ori tratamente cu agenţi de fragezire sau alte substanţe care ar putea afecta proprietăţile organoleptice ale carnii ori cu coloranti, alţii decât cei utilizaţi pentru marca de sănătate. … +
Articolul 14(1) Autoritatea veterinara centrala a României va stabili lista unităţilor aprobate pentru comerţul cu statele membre ale Uniunii Europene cu carne de iepure şi vanat de crescatorie, fiecare unitate având un număr de aprobare sanitară veterinara. Autoritatea veterinara centrala a României poate aproba pentru taierea şi transarea iepurilor şi a vânatului de crescatorie unităţile autorizate conform Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare sau Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, cu condiţia ca acele unităţi să fie echipate pentru prelucrarea carnii de iepure şi/sau a carnii de vanat de crescatorie şi ca operaţiunile să fie realizate astfel încât să respecte normele de igiena. Autoritatea veterinara centrala a României va trimite aceasta lista Comisiei Europene. … (2) Autoritatea veterinara centrala a României va aproba o unitate numai dacă este asigurata conformitatea cu prezenta norma sanitară veterinara şi va retrage aprobarea acordată dacă nu mai sunt îndeplinite condiţiile sanitare veterinare. … (3) Dacă s-a efectuat un control în conformitate cu art. 16, autoritatea veterinara centrala a României va ţine seama de concluziile acestuia. În cazul retragerii dreptului de a exporta în statele membre ale Uniunii Europene, se va informa Comisia Europeană. … (4) Inspecţia şi supravegherea unităţilor aprobate vor fi efectuate de către medicii veterinari oficiali care, fără a aduce atingere responsabilităţii ce revine tehnicienilor, în condiţiile Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare, pot fi asistaţi în sarcinile exclusiv materiale de către personal special autorizat în acest scop. Medicii veterinari oficiali trebuie întotdeauna să aibă acces liber la toate încăperile unităţilor respective pentru a se asigura ca prezenta norma sanitară veterinara este respectata. … (5) Reguli detaliate care reglementează aceasta asistenţa vor fi stabilite în conformitate cu procedura naţionala. … +
Articolul 15Experţii veterinari ai Comisiei Europene pot, în măsura în care este necesar, să se asigure de aplicarea uniforma a prezentei norme sanitare veterinare, să efectueze controale ad-hoc în România, în cooperare cu autoritatea veterinara centrala a României. Ei pot verifica dacă unităţile autorizate respecta într-adevăr prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Dacă un asemenea control este efectuat pe teritoriul României, autoritatea veterinara centrala va acorda toată asistenţa necesară experţilor pentru a-şi efectua misiunea. Autoritatea veterinara centrala a României va stabili prevederi generale pentru aplicarea prezentului articol, în conformitate cu procedura naţionala. +
Articolul 16Regulile stabilite de Norma sanitară veterinara privind controalele veterinare referitoare la comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene, cu produse animaliere şi de origine animala, se vor aplica în special măsurilor care urmează a fi luate în urma controalelor efectuate de către autoritatea veterinara competenţa şi măsurilor de siguranţă care urmează a fi aplicate în legătură cu problemele de sănătate care afectează producţia şi distribuirea carnii de iepure şi de vanat pe teritoriul României. +
Articolul 17(1) Referitor la importul de carne de iepure şi de vanat din ţările terţe, autoritatea veterinara centrala a României va aplica prevederile prezentei norme sanitare veterinare. … (2) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să se asigure ca la importul din ţările terţe se vor aplica regulile stabilite la art. 6 alin. (1) lit. c) din Norma sanitară veterinara privind controalele veterinare referitoare la comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene, cu produse animaliere şi de origine animala, şi, de asemenea, ca: … a) carnea proaspăta de iepure şi de vanat de crescatorie nu poate purta marca de sănătate publică la care se referă cap. XII al anexei nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare, iar dacă aceasta este transata şi dezosata, se vor aplica prevederile art. 3 lit. B pct. 1 al aceleiaşi norme; … b) carnea de la speciile receptive la trichineloza va fi supusă examenului prin digestie artificiala, în conformitate cu Norma sanitară veterinara privind examinarea pentru Trichinella spiralis, referitoare la importul din ţările terţe de carne proaspăta de porc domestic. … +
Capitolul 5Dispoziţii finale +
Articolul 18Prevederile prezentei norme sanitare veterinare nu trebuie să aducă atingere legislaţiei în vigoare referitoare la protejarea faunei sălbatice. +
Articolul 19(1) Autoritatea veterinara centrala a României va adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare necesare aplicării prezentei norme sanitare veterinare. … (2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua măsuri administrative adecvate pentru a sanctiona orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. … (3) Autoritatea veterinara centrala a României poate completa, modifica sau abroga total ori parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare, pentru a da posibilitate implementarii progresului ştiinţific şi tehnologic. … (4) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta măsurile menţionate la alin. (3), trebuie să se facă o referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara. … +
Anexa 1––-la norma sanitară veterinara–––––––––- +
Capitolul 1Inspecţia ante-mortem a iepurilor1. Animalele vor fi supuse în mod obligatoriu unei inspecţii ante-mortem, efectuată înainte de încărcare la ferma/exploatatie:a) dacă inspecţia ante-mortem a fost efectuată la ferma de origine cu 24 de ore înainte, iar iepurii au fost gasiti sanatosi, inspecţia ante-mortem la abator se limitează la depistarea rănilor provocate pe timpul transportului şi identitatea acestora; … b) dacă inspecţia ante-mortem nu se efectuează la ferma de origine, iepurii destinaţi tăierii vor fi supuşi unei inspecţii ante-mortem în 24 de ore de la sosirea la abator şi se va repeta imediat înainte de tăiere dacă au trecut mai mult de 24 de ore de la prima inspecţie ante-mortem; … c) conducătorul abatorului sau reprezentantul sau va facilita operaţiunile pentru realizarea inspecţiei ante-mortem, precum şi orice manipulare care este considerată necesară; … d) fiecare animal sau lot de animale trimise pentru tăiere va fi identificat pentru a permite autorităţii veterinare competente sa stabilească originea sa; … e) atunci când inspecţia ante-mortem nu este efectuată de acelaşi medic veterinar la ferma şi la abator, este necesar ca iepurii să fie însoţiţi de un certificat de sănătate în care să fie înscrise detaliile prezentate în anexa nr. 3. … 2. Inspecţia ante-mortem se efectuează de medicul veterinar oficial printr-o procedură corespunzătoare şi în concordanta cu prevederile legale în vigoare.3. Inspecţia ante-mortem trebuie să stabilească următoarele:a) dacă animalele suferă de o boala care poate fi transmisă la oameni sau animale, dacă prezintă simptome de boala ori dacă starea generală este de natura sa conducă la suspiciunea unei boli; … b) dacă animalele prezintă simptomele unei boli sau tulburări ce afectează starea generală şi care poate face carnea improprie pentru consum uman. … 4. Animalele nu vor fi tăiate pentru consum uman atunci când se stabileşte ca ele prezintă simptomele afectiunilor la care face referire pct. 3.5. Animalele la care face referire pct. 4 vor fi ucise separat după taierea celorlalţi iepuri şi după ce carnea a fost depozitata. +
Capitolul 2Inspecţia post-mortem a iepurilor6. Iepurii taiati se supun inspecţiei post-mortem imediat după sacrificare.7. Inspecţia post-mortem se efectuează conform prevederilor legale.8. Inspecţia post-mortem va include:a) inspecţia vizuala a animalului după tăiere; … b) palparea şi, când se impune, incizia plamanilor, ficatului, splinei, rinichilor şi părţilor carcasei care prezintă modificări; … c) investigarea anomaliilor de consistenta, culoare, miros şi gust, când se impune; … d) examenul de laborator, atunci când este necesar. … 9. Iepurii vor fi declaraţi necorespunzatori consumului uman când la inspecţia post-mortem se constata următoarele:1. boli transmisibile la oameni sau animale;2. tumori maligne sau multiple, abcese multiple;3. infestare parazitara extinsă în tesuturile subcutanate sau musculare;4. prezenta reziduurilor de substanţe interzise sau reziduuri peste nivelurile permise de legislaţia în vigoare, inclusiv substanţe cu efect farmacologic;5. intoxicatie;6. rani intinse sau infiltratii extinse cu sânge sau ser;7. modificări de culoare, gust sau miros.10. Părţile din animalele tăiate, care prezintă leziuni localizate sau contaminari care nu afectează sănătatea restului de carne, vor fi declarate improprii pentru consumul uman.11. Rezultatele inspecţiei ante-mortem şi post-mortem se înregistrează de către medicul veterinar oficial. Când se depisteaza prezenta bolilor prevăzute la pct. 3 al cap. I sau existenta reziduurilor, acestea vor fi comunicate autorităţii veterinare competente, care este responsabilă pentru supravegherea efectivului din care provin animalele, precum şi persoanei responsabile pentru respectivul efectiv. +
Capitolul 3Marca de sănătate publică12. Marca de sănătate publică se aplică sub responsabilitatea medicului veterinar oficial, care are obligaţia sa păstreze:a) instrumentele pentru aplicarea marcii de sănătate pe carne. Acestea se înmânează numai personalului ajutator în momentul marcarii şi numai pe durata necesară efectuării marcarii; … b) etichetele şi ambalajele care poarta deja una dintre mărcile sau sigiliile prevăzute la pct. 13 se înmânează personalului ajutator în momentul în care sunt folosite în cantitatea solicitată; … 13.1. Marca de sănătate va fi o ştampila de forma ovala, în care inscriptionarea în relief va avea o înălţime de 0,2 cm, cu următorul text:a) în partea de sus, litera sau literele iniţiale ori numele tarii de origine; … b) în centru, numărul de aprobare veterinara a abatorului sau, când este cazul, a unităţii de transare; … c) în partea de jos, unul dintre următoarele seturi de iniţiale: CEE, EOEF, EWG, EOK, EEG, CER-RSM, (tratatul de aderare), ETY sau initialele de identificare a tarii terţe de origine, iar pentru România: "INSPECŢIA GUVERNAMENTALĂ"; literele vor avea o înălţime de 0,8 cm, iar cifrele 1,1 cm; … d) va avea forma ovala în interiorul căreia se înscriu informaţiile de la lit. a), literele vor avea 0,8 cm înălţime, iar cifrele 1,1 cm. … 2. Marca de sănătate care se aplică la carnea de iepure şi vanat de crescatorie destinate comercializării pe piaţa interna va fi stabilită de autoritatea veterinara centrala.14. Marca de sănătate se va aplica:a) pe carcasele neambalate; … b) pe acesta sau vizibil pe un alt ambalaj al carcaselor ambalate; … c) pe acesta sau pe un alt ambalaj al părţilor carcaselor ori al viscerelor ambalate în cantităţi mici. … 15. Marca de sănătate publică se va aplica pe pachetele mari.16. În cazul în care marca de sănătate publică se aplică pe pachete sau ambalaje conform pct. 14 lit. c), se vor avea în vedere următoarele:a) să se aplice astfel încât aceasta să fie distrusa când pachetul ori ambalajul este deschis; sau … b) pachetul ori ambalajul să fie sigilat astfel încât acesta sa nu poată fi reutilizat după deschidere. … +
Capitolul 4Depozitarea17. După inspecţia post-mortem carnea de iepure se refrigereaza sau se congeleaza la temperaturi care nu trebuie să depăşească niciodată -4° C pentru carnea refrigerata sau -12° C pentru carnea congelata. +
Capitolul 5Transportul18. Carnea de iepure va fi expediată astfel încât în timpul transportului aceasta să fie protejata de orice posibilitate de contaminare. Vehiculele utilizate pentru transport vor fi echipate astfel încât să asigure temperaturile stabilite la cap. IV. +
Anexa 2–––la norma sanitară veterinara––––––––––Model de certificat de sănătate publicăpentru carnea proaspăta de iepure(1) destinatăStatelor Membre ale Uniunii Europene(Model public health certificate)(for fresh rabbit meat(1) intended for consignmentto European Union Member States)Ţara exportatoare: ……………(exporting country)Nr.(2): ………………….No.(2):Ministerul: …………………Ministry:Serviciul competent: ………….Competent service:Ref.(2) ………………………Ref.(2)I. Identificarea carniiIdentification of meatCarnea de: ……………………………(Meat of): (specia animalelor) (animal species)Felul transarii: ………………………..(Nature of cuts)Felul ambalajului ………………………..(Nature of packaging)Numărul pachetelor ……………………….(Number of packages)Greutatea neta …………………………..(Net weight)II. Originea carniiOrigin of meatAdresa(ele) şi numărul(ele) de autorizare veterinar(e) al abatorului(lor)(3):(Address(es) and veterinary number(s) of the slaughterhouse(s)(3))………………………………………………………..Adresa(ele) şi numărul(ele) de autorizare veterinara a unităţilor de transare autorizate(3)(Address(es) and veterinary number(s) of the approved cutting premises(3)):………………………………………………………..III. Destinaţia carnii(Destination of meat)Carnea va fi expediată din …………………………….. (locul de încărcare) (place of loading)la …………………………………………………..(to) (ţara şi locul de destinaţie) (country and place of destination)cu următoarele mijloace de transport(4):………………….(by the following means of transport(4)Numele şi adresa expeditorului ………………………….(Name and address of consignor)Numele şi adresa destinatarului: ………………………..(Name and address of consignee)IV. Atestarea sănătăţii publice(Public health attestation)I. subsemnatul, medic veterinar oficial, certific ca:(the undersigned, official veterinarian, certify that)a) – carnea de iepure descrisă(3), … (the rabbit meat described(3)) – ambalajul carnii descrise mai sus (%) poarta o marca care atesta ca: (the packaging of the meat described above (%) bears a mark proving that:) – carnea provine de la animale tăiate în abatoare autorizate(3), (the meat comes from animals slaughtered în approved slaughterhouses(4) – carnea a fost transata în unităţi de transare autorizate(3); (the meat was cut în approved cutting premises(3))b) aceasta carne a fost considerată proprie pentru consum uman, ca urmare a unei inspecţii veterinare efectuate în conformitate cu Directiva 90/495/CEE privind problemele de sănătate publică şi sănătate a animalelor ce afectează producţia şi comercializarea carnii de iepure şi carnii de vanat de crescatorie; … (this meat has been passed as fit for human consumption following a veterinary inspecţion carried out în accordance with Council Directive 90/495/EEC of 27 November concerning public health problems affecting the production and placing on the market of rabbit meat and farmed game meat;)c) vehiculele sau containerele de transport şi condiţiile de încărcare ale acestui transport întrunesc cerinţele de igiena stabilite în prezenta norma sanitară veterinara, … (the transport vehicles or containers and the loading condiţions of this consignment meet the hygiene requirements laid down în that Directive)Întocmit ……………. la data de …….(Done at) (on)Ştampilaoficială/OfficialStamp ………………………………… (semnatura medicului veterinar oficial) (signature of official veterinarian)–––––-(1) carnea de iepure proaspăta care nu a fost tratata pentru a se asigura păstrarea sa; carnea de iepure refrigerata sau congelata este considerată carne proaspăta. … (1) fresh rabbit meat which has not been treated to ensure its preservation; however, rabbit meat which has been chilled or frozen shall be considered to be fresh.) … (2) optional … (2) optional … (3) se şterge atunci când este cazul. … (3)(delete as appropriate)(4) pentru vagoanele de cale ferată şi camioane numărul de înregistrare, pentru avioane numărul de zbor şi pentru vapoare trebuie să se dea un nume. … (4) for railway wagons and lorries the registration number, for aircraft the flight number and for ships the name should be given. … +
Anexa 3––-la norma sanitară veterinara––––––––––Model de certificat de sănătate(Model health certificate)Pentru iepurii de crescatorie sau vanatul(1) transportatde la crescatorie la abator(for farmed rabbits or game(1) transported from the farmto the slaughterhouse)Autoritatea competenţa: …………………………….(Competent authority)Numărul(2) ………………………………………..(No(2)I Identificarea animalelor (Identification of animals)Specia animalului: ……………………………(Animal species)Numărul animalelor: …………………………..(Number of animals)Marca de identificare: …………………………(Identification marking:)II. Originea animalelor (Origin of animals)Adresa exploatatiei de origine: …………………(Address of holding of origin:)III. Destinaţia animalelor (Destination of animals)Animalele vor fi trimise la următoarele abatoare:(the animals will be sent to the following slaughterhouse: ………cu următoarelor mijloace de transport: ………………………..(by the following means of transport:)IV. Atestarea(Attestation)Eu, subsemnatul, medic veterinar oficial, certific prin acesta ca animalele descrise mai sus au fost supuse unei inspecţii ante-mortem la exploatatia de mai sus la …………………….. pe data de ………………… şi au fost găsite sanatoase.(I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify that the animals described above underwent an ante-mortem inspecţion at the above holding at …………… on …………….. and were found clinically healthy)Întocmit la …………….. pe data de ……… (Done at) (on)Ştampilaoficială/OfficialStamp ………………………………… (semnatura medicului veterinar oficial) (signature of official veterinarian)–––––-(1) în condiţiile prevăzute la articolul 6(3) al Directivei 90/495/EEC … (1) under the condiţion provided for în the article 6(3) of Directive 90/495/EEC … (2)(optional)(2)(optional) +
Anexa 4––-la norma sanitară veterinara–––––––––-Model de certificat de sănătate(Model health certificate)pentru carnea proaspăta de vanat de crescatorie(1) destinatăStatelor Membre ale Uniunii Europenefor fresh farmed game meat(1) intended for consignment toEuropean Union Member StatesŢara exportatoare: ……………….(exporting country)Nr.(2): …………………………No(2):Ministerul: ……………………..Ministry:Autoritatea competenţa: …………..Competent authority:Ref.(2) …………………………Ref.(2)I. Identificarea carniiIdentification of meatCarnea de: ………………………………………..(Meat of): (specia animalelor) (animal species)Felul transarii: ………………………………….(Nature of cuts)Felul ambalajului …………………………………(Nature of packaging)Numărul de ambalaje ……………………………….(Number of packages)Greutatea neta ……………………………………(Net weight)II. Originea carniiOrigin of meatAdresa(ele) şi numărul(ele) de autorizare veterinar(e) al abatorului(lor)(3): …………………………………..(Address(es) and veterinary number(s) of the slaughterhouse(s)(3)…………………………………………………………Adresa(ele) şi numărul(ele) de autorizare veterinara ale unităţilor de transare autorizate(3) ………………………………………(Address(es) and veterinary number(s) of the approved cutting premises(3): ………………………………………………….III. Destinaţia carnii(Destination of meat)Carnea va fi trimisa din …………………………….. (locul de încărcare) (place of loading)la ………………………………………………….(to) (ţara şi locul de destinaţie) (country and place of destination)cu următoarele mijloace de transport(4): …………………(by the following means of transport(4)Numele şi adresa expeditorului ………………………….(Name and address of consignor)Numele şi adresa destinatarului: ………………………..(Name and address of consignee)IV. Atestarea de sănătate(Health attestation)Eu, subsemnatul, medic veterinar oficial, certific ca:(I, the undersigned, official veterinarian, certify that)(a) – carnea speciilor descrise mai sus(3),– ambalajul carnii descrise mai sus(3), poarta o marca ce dovedeşte ca:– aceasta provine de la animale tăiate în abatoare autorizate(3),– aceasta a fost transata în unităţi de transare autorizate(3);(a) – the meat of species described above(3),– the packaging of the meat described above(3), bears a mark providing that:– the meat comes from animals slaughtered în approved slaughterhouses(3),– the meat was cut în approved cutting premises(3)),(b) aceasta carne este considerată proprie pentru consum uman, ca urmare a unei inspecţii veterinare efectuată în conformitate cu:– Directiva 71/118/CEE privind problemele de sănătate ce afectează comerţul cu carne proaspăta de pasare(3),– Directiva 64/433/CEE privind problemele de sănătate ce afectează comerţul intracomunitar cu carne proaspăta(3);(b) (this meat has been passed as fit for human consumption following a veterinary inspecţion carried out în accordance– with Council Directive 71/118/EEC of 15 February 1971 on health problems affecting trade with fresh poultry meat(3),– with Council Directive 64/433/EEC of 26 June 1964 on health problems affecting intra-community trade with fresh meat(3))(c) vehiculele de transport sau containerele şi condiţiile de încărcare ale acestui transport întrunesc cerinţele de igiena stabilite în prezenta norma sanitară veterinara.(c) (the transport vehicles or containers and the loading condiţions of this consignment meet the hygiene requirements laid down în that Directive)Întocmit ………….. la data de …………… (Done at) (on)Ştampilaoficială/OfficialStamp ………………………………… (semnatura medicului veterinar oficial) (signature of official veterinarian)–––––-(1) carnea proaspăta de vanat de crescatorie şi de mamifere sălbatice de crescatorie care nu au fost tratate pentru a se asigura conservarea lor; carnea refrigerata sau congelata este considerată carne proaspăta … (1) fresh meat of farmed game birds and farmed wild mamals which has not been treated to ensure its preservation; however, meat which has been chilled or frozen shall be considered to be fresh.) … (2) optional … (2) optional … (3) se şterge atunci când este cazul … (3) (delete as appropriate) … (4) pentru vagoanele de cale ferată şi camioane numărul de înregistrare, pentru avioane numărul de zbor şi pentru vapoare trebuie să se dea un nume. … (4) for railway wagons and lorries the registration number, for aircraft the flight number and for ships the name should be given. … ––-