NORMA SANITARĂ VETERINARA din 31 iulie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 743 din 11 octombrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 245 11/10/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
CAP. 2REFERIRE LAORDIN 278 24/07/2001
CAP. 2REFERIRE LANORMA 24/07/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 245 11/10/2006
ActulAPROBAT DEORDIN 342 31/07/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 342 31/07/2002

privind condiţiile sanitare veterinare specifice aplicabile schimburilor şi importurilor de melci destinaţi consumului uman



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generaleFără a aduce atingere dispoziţiilor naţionale, comunitare sau internaţionale privind protejarea faunei sălbatice, melcii la care se referă prezenta norma sanitară veterinara sunt gasteropode terestre din speciile Helix pomatia, Helix aspersa Muller, Helix lucorum şi din speciile care aparţin familiei de achinide.
 + 
Capitolul 2Condiţii pe care trebuie să le îndeplinească melcii scoşi din cochilii, gatiti sau conservatiI. Melcii care fac obiectul schimburilor pentru consum uman trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:1) Melcii trebuie să provină dintr-o întreprindere:a) care respecta condiţiile de producţie specifice;b) în care sunt stabilite şi folosite metodele de supraveghere şi control al punctelor critice, în funcţie de procedeele utilizate;c) în care se recolteaza probe pentru examen de laborator, într-un laborator recunoscut de autoritatea competentă;d) care deţine un registru în care se înscriu parametrii obţinuţi în aplicarea literelor precedente, în vederea prezentării lor autorităţilor competente;e) în care se asigura gestiunea marcarii şi etichetarii;f) care este supusă unui control exercitat de autoritatea competentă pentru a se asigura ca managerul sau conducătorul întreprinderii cunoaşte şi respecta condiţiile prevăzute de prezenta norma sanitară veterinara.Rezultatele controalelor şi testelor se păstrează în mod obligatoriu cel puţin 2 ani.Dacă rezultatele examenului de laborator sau celelalte informaţii de care se dispune releva existenta unui risc sanitar grav, se informează autoritatea competentă;g) care a fost autorizata de autoritatea competentă şi îndeplineşte condiţiile prevăzute în cap. III şi IV din anexa la Norma sanitară veterinara privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit;h) care este supusă unei supravegheri de către autoritatea competentă privind condiţiile de producţie şi unui control sanitar veterinar de sănătate conform cap. V pct. I.3) şi 5) şi pct. II.3) şi 4) din anexa la Norma sanitară veterinara privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit;i) în care se aplică un program de autocontrol conform prevederilor Normei sanitare veterinare cu privire la autocontroalele sanitare pentru produsele din pescuit, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 278/2001, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 555 din 6 septembrie 2001.2) Melcii trebuie să fie supuşi unui examen organoleptic efectuat prin prelevarea de probe (esantioane).Dacă examenul organoleptic evidenţiază ca melcii sunt improprii consumului uman, aceştia vor fi retrasi de pe piaţa, confiscati şi denaturati astfel încât sa nu mai poată fi reutilizati pentru consum uman.3) Pentru prelucrarea carnurilor de melci scoşi din cochilie trebuie ca:a) întreprinderile, în funcţie de capacitatea de producţie, sa dispună de spaţii speciale pentru:1. depozitarea ambalajelor;2. recepţia şi depozitarea melcilor vii;3. spalarea, oparirea, scoaterea din cochilii şi fasonarea;4. stocarea şi, dacă este cazul, curatarea şi tratarea cochiliilor;5. tratarea termica a carnurilor, dacă este cazul;6. condiţionarea sau ambalarea carnurilor;7. spaţii frigorifice pentru depozitarea produselor finite;b) înainte de a fi scoşi din cochilie melcii să fie supuşi controlului. Melcii morţi se exclud de la prelucrare pentru consum uman;c) după scoaterea din cochilie a melcilor, în mod obligatoriu se indeparteaza hepato-pancreasul.4) ConserveÎntreprinderile trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute la cap. IV pct. IV.4 din anexa la Norma sanitară veterinara privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit.5) Melcii gatitiA. Întreprinderile, în funcţie de activitatea lor, vor dispune de:1. spaţii de depozitare a carnurilor de melci scoşi din cochilie, prevăzute cu instalaţii frigorifice adecvate;2. spaţii de depozitare corespunzătoare a cochiliilor;3. spaţii de depozitare a produselor de panificatie;4. spaţii de pregătire a umpluturii;5. spaţii de tratare termica şi refrigerare;6. spaţii pentru încorporarea carnurilor şi a umpluturii în cochilii şi spaţii de ambalare cu temperatura dirijata;7. spaţii de congelare, dacă este cazul;8. spaţii pentru depozitarea produselor finite, dotate cu instalaţii frigorifice.Întreprinderile care produc melci gatiti trebuie să aibă un spaţiu separat pentru preparare şi ambalare.Carnea de melci este necesar să fie:a) amestecata cu celelalte ingrediente cat mai repede posibil, iar temperatura produsului tratat termic trebuie asigurata între 1°C şi 60°C timp de maximum doua ore; saub) refrigerata la 10°C sau mai puţin într-un interval de timp nu mai mare de doua ore, după ce s-a terminat tratamentul termic (gatitul), şi depozitata la temperatura corespunzătoare cat de repede posibil.Autoritatea competenţa poate să facă derogare pentru perioada de doua ore în cazul în care este justificată o perioadă mai lungă datorită tehnologiei de producţie utilizate, cu condiţia să se garanteze siguranţa produsului finit.Când se impune, melcii gatiti se supun congelarii sau congelarii rapide imediat după răcire.Etichetarea melcilor gatiti se efectuează conform legislaţiei în vigoare şi trebuie să evidenţieze specia de animal de la care provine carnea. Se marcheaza clar pe una dintre suprafeţele ambalajului data fabricaţiei.Rezultatele controalelor efectuate de managerul sau de responsabilul întreprinderii se păstrează o perioadă minima stabilită de autoritatea competentă conform timpului de valabilitate a produsului şi sunt prezentate autorităţii competente ori de câte ori sunt solicitate.B. Carnea de melci incorporată trebuie să îndeplinească înainte de a fi supusă tratamentului termic condiţiile prevăzute pentru carnurile de melci scoase din cochilie.6) Examene microbiologiceAutoritatea competenţa va emite criterii microbiologice care vor include programe de recoltare a probelor şi metode de analiza.7) Melcii se condiţioneaza, se preambaleaza, se depozitează şi se transporta conform condiţiilor prevăzute la cap. VI şi VIII din anexa la Norma sanitară veterinara privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit.8) Ambalajele şi preambalajele melcilor trebuie să poarte o marca de identificare (sănătate) având inscripţionat numele sau initialele tarii exportatoare în majuscule, urmate de numărul de agreere al întreprinderii şi de inscripţia "Inspecţie guvernamentală".II. Condiţii pentru importul de melci destinaţi consumului uman1) Ambalajele şi preambalajele melcilor scoşi din cochilie, gatiti sau în conserve, trebuie să poarte clar numele sau codul ISO al tarii de origine şi numărul de agreere al întreprinderii producătoare.2) Modelul de certificat de sănătate care trebuie să însoţească fiecare transport de melci scoşi din cochilie, gatiti sau conservati, care provin dintr-o ţara terta, este cel prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Anexa 1––-la norma sanitară veterinara–––––––––-ModelCERTIFICAT DE SALUBRITE RELATIF AUX ESCARGOTS DECOQUILLES,CUISINES OU EN CONSERVECERTIFICAT DE SĂNĂTATE PENTRU MELCI DECOCHILIATI,PREPARATI SAU CONSERVATI

     
  No de reference . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Nr. de referinţă . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Pays expediteur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ţara expeditoare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Autorite competente . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Autoritatea competentă . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  I. Identification des escargots
  Identificarea melcilor
   
  Description du produit:
  Descrierea produsului:
  espece (nom scientifique) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  specia (numele ştiinţific) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  etat1) et nature du traitement . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  starea1) şi natura tratamentului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  ___________
  1) Refrigeres, congeles, decoquilles, cuisines, en conserve.
  1) Refrigeraţi, congelaţi, decochiliaţi, gătiţi, conservaţi.
   
  Numero de code (eventuellement) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Număr de cod (eventual) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Nature de l'emballage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Natura ambalajului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Nombre des unites d'emballage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul unităţilor de ambalaj . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Poids net . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Greutatea netă . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Temperature d'entreposage et de transport requise . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Temperatura de depozitare şi de transport solicitată . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  II. Origine des escargots
  Originea melcilor
   
  Nom(s) et numero(s) d'agrement officiel de l' (les) etablissement(s) agree(s) par l'autorite competente pour l'exportation vers la CE
  Numele, numărul(ele) de agreere oficială al(ale) unităţii(lor) agreate de autoritatea veterinară pentru export
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  III. Destination des produits
  Destinaţia produselor
   
  Les escargots sont expedies de:
  Melcii sunt expediaţi de la:
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (lieu d'expedition) (locul de expediere)
  a/la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (pays et lieu de destination) (ţara şi locul de destinaţie)
  par le moyen de transport suivant1) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  cu următorul mijloc de transport1) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Nom et adresse de l'expediteur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa expeditorului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Nom du destinataire et adresse du lieu de destination . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele destinatarului şi adresa locului de destinaţie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  IV. Attestation sanitaire
  Atestare de sănătate
  L'inspecteur officiel soussigne certifie que les escargots designes ci-dessus:
  Subsemnatul, inspector oficial, prin prezentul certific că melcii menţionaţi:
  1) ont ete manipules, et le cas echeant, blanchis, decoquilles, cuisines, conserves, congeles, emballes et entreposes de facon hygienique dans le respect des conditions prevues au chapitre 3 partie I de l'Annexe II de la Directive 92/118/CEE;
  au fost manipulaţi şi, după caz, blanşaţi, extraşi din cochilie, preparaţi, conservaţi, congelaţi, ambalaţi şi depozitaţi igienic cu respectarea condiţiilor din Directiva 92/118/CEE;
  2) ont fait l'objet d'un programme d'autocontrole etabli et execute par le responsable de l'etablissement selon les dispositions prevues par la Decision 94/356//CEE;
  au făcut obiectul unui program de autocontrol stabilit şi executat de către responsabilul unităţii cu respectarea dispoziţiilor prevăzute prin Decizia 94/356/CEE;
  3) ont ete soumis a un controle sanitaire officiel conformement aux dispositions pertinentes du chapitre V de l'Annexe de la Directive 91/493/CEE.
  au fost supuşi unui control sanitar oficial conform dispoziţiilor prevăzute în Directiva 91/493/CEE.
  ___________
  1) Numero d'immatriculation du vehicule ou du container, numero du train ou du vol ou nom du navire.
  1) Numărul de înmatriculare al vehiculului sau al containerului, numărul trenului sau al zborului ori numele vasului.
   
  L'inspecteur officiel soussigne declare avoir connaissance des dispositions prevues au chapitre 3 partie I de l'Annexe II de la Directive 92/118/CEE du Conseil, des dispositions prevues a l'Annexe, chapitres III, IV, VI, VIII, de la Directive 91/493/CEE et des dispositions prevues par la Decision 94/356/CEE et l'Annexe B chapitre IX de la Directive 77/99/CEE.
  Subsemnatul, inspector oficial, declar că am luat cunoştinţă de dispoziţiile prevăzute în Directiva 92/118/CEE, Directiva 91/493/CEE şi de dispoziţiile prevăzute în Decizia 94/356/CEE, precum şi în anexa B a Directivei 77/99//CEE.
   
  Fait . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . le . . . . . . . .
  Întocmit la . . . . . . . . . . . . data . . . . . . . . . .
   
  Sceau . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  officiel Nom en lettres capitales et signature
  Ştampila de l'inspecteur officiel1)
  oficială Numele cu majuscule şi semnătura
    inspectorului oficial1)
  ___________
  1) La couleur du sceau et la signature doit 1tre differente de celle des autres mentions du certificat.
  1) Culoarea ştampilei şi a semnăturii trebuie să fie diferită de cea a altor menţiuni din certificat.

––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x