NORMA SANITARĂ VETERINARA din 31 ianuarie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 198 din 2 martie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 44 23/02/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LAORDIN 34 17/02/2006
ART. 2REFERIRE LANORMA 17/02/2006
ART. 2REFERIRE LALEGE 150 14/05/2004
ART. 3REFERIRE LAORDIN 34 17/02/2006
ART. 3REFERIRE LANORMA 17/02/2006
ANEXA 2REFERIRE LAORDIN 34 17/02/2006
ANEXA 2REFERIRE LANORMA 17/02/2006
ANEXA 2REFERIRE LAORDIN 723 29/09/2003
ANEXA 2REFERIRE LANORMA 29/09/2003
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 44 23/02/2007
ActulAPROBAT DEORDIN 23 31/01/2006
ActulCONTINUT DEORDIN 23 31/01/2006
ActulREFERIT DEORDIN 34 17/02/2006
ActulREFERIT DENORMA 17/02/2006
ActulREFERIT DEORDIN 142 21/06/2006
ActulREFERIT DENORMA 21/06/2006
ActulREFERIT DEORDIN 160 04/07/2006
ActulREFERIT DENORMA 04/07/2006
ActulREFERIT DEORDIN 300 21/12/2006
ActulREFERIT DEPROGRAM 21/12/2006
ART. 11REFERIT DEORDIN 160 04/07/2006
ART. 11REFERIT DENORMA 04/07/2006

referitoare la controlul privind Salmonella şi alţi agenţi zoonotici specificati ce se transmit prin alimente



 + 
Capitolul IPrevederi introductiveConţinut şi domeniu de aplicare + 
Articolul 1(1) Scopul prezentei norme sanitare veterinare este de a asigura ca sunt luate măsuri efective şi adecvate pentru a se depista şi controla Salmonella şi alţi agenţi zoonotici în toate etapele relevante de producere, procesare şi distribuţie, în special la nivelul producţiei primare, incluzând hrana pentru animale, cu scopul de a se reduce prevalenta acestora şi riscul pe care îl reprezintă pentru sănătatea publică.(2) Prezenta norma sanitară veterinara reglementează:a) adoptarea de obiective pentru reducerea prevalentei zoonozelor specifice în populaţii de animale:(i) la nivelul producţiei primare; şi(îi) unde este cazul pentru zoonoza şi agentul zoonotic implicat, în alte etape ale lantului alimentar, incluzând alimentele şi hrana pentru animale;b) aprobarea programelor specifice de control stabilite de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor şi de operatorii cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale;c) adoptarea de reguli specifice privind anumite metode de control aplicate pentru reducerea prevalentei zoonozelor şi agenţilor zoonotici;d) adoptarea de reguli privind comerţul intracomunitar şi importul din tari terţe de anumite animale şi produse ale acestora.(3) Prezenta norma sanitară veterinara nu se aplică producţiei primare:a) pentru uz particular; saub) în raport cu aprovizionarea directa, de către producător, cu cantităţi mici de produse primare a consumatorului final sau a magazinelor locale de comerţ cu amănuntul ce aprovizioneaza direct consumatorul final cu produsele primare.(4) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor adopta măsuri privind activităţile prevăzute la alin. (3) lit. b), pentru atingerea obiectivelor prezentei norme sanitare veterinare.(5) Prezenta norma sanitară veterinara trebuie să se aplice fără a se aduce atingere mai multor prevederi comunitare specifice, transpuse în legislaţia naţionala, referitoare la sănătatea animala, nutritia animala, igiena alimentara, boli umane declarabile, sănătatea şi siguranţa la locul de muncă, tehnologia genica şi encefalopatiile spongiforme transmisibile.Definiţii
 + 
Articolul 2Pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare sunt aplicabile următoarele definiţii:a) definiţiile stabilite deLegea nr. 150/2004privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 462 din 24 mai 2004, cu modificările şi completările ulterioare, care preia parţial prevederileRegulamentului 178/2002/CE;b) definiţiile stabilite de Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199 din 2 martie 2006, ce transpune în legislaţia naţionalaDirectiva 2003/99/CE; şic) efectiv de animale înseamnă un animal sau grup de animale întreţinut într-o exploatatie ca o unitate epidemiologica; şid) efectiv de păsări înseamnă toate păsările cu acelaşi status de sănătate, întreţinute în aceleaşi spaţii sau în aceeaşi împrejurare şi constituind o singura unitate epidemiologica. În cazul pasarilor crescute în adaposturi închise, definitia include toate păsările care împart acelaşi spaţiu vital.Autoritate competenţa
 + 
Articolul 3(1) Autoritatea competenţa pentru scopul prezentei norme sanitare veterinare este Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, care funcţionează ca punct de contact pentru legătură cu Comisia Europeană în scopul implementariiRegulamentului 2.160/2003/CEpreluat în legislaţia naţionala prin prezenta norma sanitară veterinara. Comisia Europeană este notificată în acest sens.(2) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor este responsabilă în special de:a) întocmirea programelor prevăzute la art. 5 alin. (1) şi pregătirea oricăror amendamente la acestea, ce se demonstreaza a fi necesare în special în lumina datelor şi rezultatelor obţinute;b) colectarea datelor necesare pentru a se evalua mijloacele utilizate şi rezultatele obţinute în executarea programelor naţionale de control prevăzute la art. 5 şi pentru transmiterea anuală către Comisia Europeană a acelor date şi rezultate, incluzând rezultatele oricărei supravegheri întreprinse, având în vedere regulile stabilite în conformitate cu art. 9 alin. (1) din Norma sanitară veterinara referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2006, ce transpune în legislaţia naţionalaDirectiva 2003/99/CE;c) efectuarea de controale regulate în spaţiile de desfăşurare a activităţilor în domeniul alimentar şi, dacă este necesar, a celor în domeniul hranei pentru animale, cu scopul verificării conformitatii cu prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Capitolul IIObiective comunitareObiective comunitare pentru reducerea prevalentei zoonozelor şi agenţilor zoonotici + 
Articolul 4(1) Se stabilesc obiective comunitare pentru reducerea prevalentei zoonozelor şi agenţilor zoonotici, menţionaţi în col. 1 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitară veterinara, în populatiile de animale precizate în col. 2 din aceeaşi anexa.(2) Obiectivele şi orice amendament la acestea se stabilesc în conformitate cu procedura comunitara.(3) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor asigura Comisiei Europene, la cerere, toată asistenţa necesară pentru a-i permite sa pregătească analiza costurilor şi beneficiilor preconizate, pe care le stipulează în definirea fiecărui obiectiv comunitar.
 + 
Capitolul IIIPrograme de controlPrograme naţionale de control + 
Articolul 5(1) Pentru atingerea obiectivelor comunitare prevăzute la art. 4, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte programe naţionale de control pentru fiecare zoonoza şi agent zoonotic menţionat în anexa nr. 1. Programele naţionale de control trebuie să aibă în vedere distribuţia geografică a zoonozelor pe teritoriul României şi implicatiile financiare ale stabilirii de controale efective pentru producători primari şi operatori cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale.(2) Programele naţionale de control trebuie să fie continue şi sa cuprindă o perioadă de cel puţin 3 (trei) ani consecutivi.(3) Programele naţionale de control trebuie:a) să asigure depistarea de zoonoze şi agenţi zoonotici, în conformitate cu cerinţele şi regulile minime de prelevare de probe stabilite în anexa nr. 2 la prezenta norma sanitară veterinara;b) sa definească responsabilităţile autorităţilor competente şi, respectiv, ale operatorilor cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale;c) sa specifice măsurile de control care urmează să fie luate după depistarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, în special pentru a se proteja sănătatea publică, incluzând implementarea măsurilor specifice stabilite în anexa nr. 2 la prezenta norma sanitară veterinara;d) să permită evaluarea progresului în baza prevederilor proprii şi revizuirea acelor programe, în special în lumina rezultatelor obţinute în urma depistarii zoonozelor şi agenţilor zoonotici.(4) Programele naţionale de control trebuie să cuprindă cel puţin următoarele etape ale lantului alimentar:a) producţia de hrana pentru animale;b) producţia primara a animalelor;c) procesarea şi prepararea de alimente de origine animala.(5) Programele naţionale de control trebuie să conţină, atunci când este relevant, prevederile stabilite cu privire la metodele de testare şi criteriile de evaluare a rezultatelor acestor testări pentru cercetări efectuate pe animale de testare şi oua de incubaţie expediate în limitele teritoriului naţional ca parte a controalelor oficiale prevăzute în partea A a anexei nr. 2 la prezenta norma sanitară veterinara.(6) Cerinţele şi regulile minime de prelevare de probe stabilite de anexa nr. 2 la prezenta norma sanitară veterinara pot fi amendate, adaptate sau completate în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.(7) După data aderării României la Uniunea Europeană şi în decurs de 6 luni de la stabilirea obiectivelor comunitare prevăzute la art. 4, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor transmite Comisiei Europene programele naţionale de control şi stabileşte măsurile care trebuie să fie implementate.Aprobarea programelor naţionale de control
 + 
Articolul 6(1) După înaintarea programului naţional de control în conformitate cu art. 5, în vederea aprobării de către Comisia Europeană, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor pune la dispoziţie acesteia, ori de câte ori aceasta solicita, orice informaţie ulterioară necesară şi relevanta. Termenul de transmitere a informaţiilor este de maximum doua luni de la data primirii solicitării.(2) Amendamentele la un program aprobat anterior în conformitate cu procedura comunitara pot fi aprobate în conformitate cu aceasta, pentru a se lua în consideraţie evoluţia privind situaţia din România, în special în lumina rezultatelor la care s-a referit art. 5 alin. (3) lit. d).Programe de control ale operatorilor cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale
 + 
Articolul 7(1) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale sau organizaţiile ce reprezintă astfel de operatori pot sa stabilească programe de control care să cuprindă, în măsura în care este posibil, toate etapele de producţie, procesare şi distribuţie.(2) Dacă aceştia doresc ca programele lor de control să facă parte dintr-un program naţional de control, operatorii cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale sau organizaţiile care îi reprezintă trebuie să înainteze, pentru a fi aprobate de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, programele proprii de control şi orice amendamente la acestea. Dacă operaţiunile respective au loc în România şi în diferite state membre ale Uniunii Europene, programele sunt aprobate separat pentru fiecare stat membru.(3) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor aproba programe de control înaintate în conformitate cu alin. (2) numai dacă se asigura conformitatea programelor de control cu cerinţele relevante stabilite în anexa nr. 2 la prezenta norma sanitară veterinara şi cu obiectivele programului naţional de control relevant.(4) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să menţină liste la zi cu programele de control aprobate ale operatorilor cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale sau ale organizaţiilor reprezentative ale acestora.(5) Listele menţionate la alin. (4) vor fi puse la dispoziţie Comisiei Europene, la solicitarea acesteia.(6) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale sau organizaţiile reprezentative ale acestora trebuie să comunice cu regularitate Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor rezultatele programelor proprii de control.
 + 
Capitolul IVComerţComerţ intracomunitar + 
Articolul 8(1) Începând cel târziu de la datele menţionate în coloana 5 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitară veterinara, efectivele de animale şi efectivele de păsări provenind din speciile precizate în coloana 2 trebuie să fie testate pentru zoonozele şi agenţii zoonotici indicaţi în coloana 1, anterior oricărei expedieri de animale vii sau oua de incubaţie din activitatea din domeniul alimentar de provenienţă. Data şi rezultatul testarii trebuie să fie incluse în certificatul de sănătate relevant prevăzut de legislaţia comunitara.(2) În conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, România, ca stat de destinaţie, poate fi autorizata, pentru o perioadă de tranzitie, să solicite ca rezultatele testelor la care se face referire în certificatul de sănătate relevant pentru loturi de animale şi oua de incubaţie supuse testarii în statele membre ale Uniunii Europene de expediere sa îndeplinească aceleaşi criterii privind Salmonella ca şi cele stabilite în baza programului naţional aprobat, în conformitate cu art. 5 alin. (5), pentru loturi expediate în limitele teritoriului propriu. Autorizaţia poate fi retrasă în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.(3) Prevederile alin. (2) se aplică şi în situaţia în care România este stat de expediere către un stat membru al Uniunii Europene.(4) Măsurile speciale privind Salmonella, care s-au aplicat animalelor vii expediate către Finlanda şi Suedia anterior intrării în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare, trebuie să se aplice în continuare ca şi cum ar fi autorizate în conformitate cu alin. (2).(5) Fără a se aduce atingere art. 5 alin. (6), pot fi stabilite reguli specifice privind stabilirea de către România a criteriilor menţionate la art. 5 alin. (5) şi la alin. (2) al prezentului articol, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.Import din tari terţe
 + 
Articolul 9(1) Începând cu datele menţionate în coloana 5 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitară veterinara, admiterea sau menţinerea pe listele ţărilor terţe prevăzute în legislaţia comunitara privind specia sau categoria relevanta, din care statele membre sunt autorizate sa importe acele animale sau oua de incubaţie la care se referă prezenta norma sanitară veterinara, este condiţionată de transmiterea către Comisia Europeană de către ţara terta vizata a unui program echivalent cu cele prevăzute în baza art. 5 şi autorizarea acestuia în conformitate cu acest articol.(2) Programul trebuie să dea detalii ale garanţiilor oferite de acea ţara referitor la inspecţii şi controale pentru zoonoze şi agenţi zoonotici. Acele garanţii trebuie să fie cel puţin echivalente cu garanţiile prevăzute deRegulamentul 2.160/2003/CE, preluat în legislaţia naţionala prin prezenta norma sanitară veterinara.(3) Aceste programe trebuie să fie aprobate în conformitate cu procedura comunitara, cu condiţia ca echivalenta măsurilor descrise în baza programului cu cerinţele relevante care se aplică în baza regulilor comunitare să fie demonstrata obiectiv.(4) Garanţii alternative celor prevăzute de prezenta norma sanitară veterinara pot fi permise în conformitate cu respectiva procedura, cu condiţia ca acestea sa nu fie mai avantajoase decât cele ce se aplică comerţului intracomunitar.(5) Pentru ţările terţe cu care este stabilit un flux comercial regulat trebuie să se aplice prevederile art. 5 alin. (7) şi art. 6 alin. (1) privind perioadele de timp pentru transmiterea şi aprobarea de programe. Pentru stabilirea sau reluarea unui flux comercial cu tari terţe trebuie să se aplice perioadele de timp prevăzute la art. 6.(6) Efectivele de animale şi de păsări din speciile precizate în coloana 2 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitară veterinara trebuie să fie testate anterior oricărei expedieri a animalelor vii sau oualor de incubaţie din activitatea de origine din domeniul alimentar.(7) Efectivele de animale şi de păsări trebuie să fie testate pentru zoonozele şi agenţii zoonotici precizati în coloana 1 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitară veterinara sau, dacă este necesar, trebuie să se atinga obiectivul de garanţii echivalente cu cele prevăzute deRegulamentul 2.160/2003/CEpentru astfel de zoonoze şi agenţi zoonotici, astfel cum poate fi specificat în conformitate cu procedura comunitara.(8) Data şi rezultatul testarii trebuie să fie incluse în certificatele relevante de import, motiv pentru care modelele stabilite de legislaţia comunitara trebuie să fie amendate în consecinţa.(9) România, ca stat de destinaţie finala, poate solicita, pentru o perioadă de tranzitie, ca rezultatele testarii menţionate la alin. (4) sa îndeplinească aceleaşi criterii ca şi cele stabilite în baza programului naţional de control, în conformitate cu art. 5 alin. (5).(10) Autorizaţia poate fi retrasă şi pot fi stabilite reguli specifice privind asemenea criterii fără a se aduce atingere art. 5 alin. (6), în conformitate cu procedura comunitara.(11) Admiterea sau menţinerea pe listele ţărilor terţe prevăzute de legislaţia comunitara privind categoriile relevante de produse, din care România importa acele produse la care se referă prezenta norma sanitară veterinara, este condiţionată de înaintarea către Comisia Europeană de către ţara terta respectiva a garanţiilor echivalente cu cele prevăzute deRegulamentul 2.160/2003/CE.
 + 
Capitolul VLaboratoareLaboratoare de referinţa + 
Articolul 10(1) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor desemnează laboratoarele naţionale de referinţa pentru analiza şi testarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici menţionaţi în coloana 1 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitară veterinara.(2) Numele şi adresele laboratoarelor trebuie să fie comunicate Comisiei Europene.(3) Anumite responsabilităţi şi sarcini ale laboratoarelor naţionale de referinţa, în special cu privire la coordonarea activităţilor acestora şi ale laboratoarelor relevante din România desemnate în baza art. 11 alin. (1) lit. a), pot fi stabilite în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.Autorizarea laboratoarelor, cerinţe de calitate şi metode de testare autorizate
 + 
Articolul 11(1) Laboratoarele care participa la programele de control în conformitate cu art. 5 şi 7, cu scopul testarii de probe de analiza pentru prezenta zoonozelor şi agenţilor zoonotici menţionaţi în coloana 1 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitară veterinara, trebuie:a) să fie desemnate de autoritatea competentă; şib) să aplice sistemele de asigurare a calităţii care sunt în conformitate cu cerinţele standardului ISO/EN actual, cel târziu la data aderării României la Uniunea Europeană sau în decurs de 24 de luni de la adăugarea de noi zoonoze şi agenţi zoonotici în coloana 1 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitară veterinara.(2) Laboratoarele trebuie să participe în mod regulat la testări interlaboratoare, organizate sau coordonate de laboratorul naţional de referinţa.(3) Testarea pentru prezenta de zoonoze sau agenţi zoonotici menţionaţi în coloana 1 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitară veterinara trebuie să fie efectuată folosindu-se ca metode de referinţa metodele şi protocoalele recomandate de organisme internaţionale de standardizare.(4) Pot fi folosite metode alternative dacă au fost validate în conformitate cu reguli recunoscute internaţional şi oferă rezultate echivalente cu cele obţinute de metoda de referinţa relevanta.(5) Atunci când este necesar pot fi autorizate alte metode de testare în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.
 + 
Capitolul VIPrevederi generale şi finaleControale comunitare + 
Articolul 12Experţi din partea Comisiei Europene efectuează controale la faţa locului, în cooperare cu Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a se asigura ca prevederile Regulamentului 1.260/2003/CE, preluat în legislaţia naţionala prin prezenta norma sanitară veterinara, hotărârile adoptate în conformitate cu acestea şi orice măsuri de securitate sunt aplicate constant. Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să asigure experţilor comunitari toată asistenţa necesară pentru desfăşurarea controalelor efectuate pe teritoriul României.
 + 
Articolul 13Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Anexa 1––-la norma sanitară veterinara–––––––––-ZOONOZE ŞI AGENŢI ZOONOTICI SPECIFICIpentru care sunt stabilite sau urmează să fie stabilite obiective comunitarepentru reducerea prevalentei acestora

           
  1. Zoonoză sau agent zoonotic 2. Populaţie de animale 3. Etapă a lanţului alimentar 4. Data până la care Comisia Europeană trebuie să stabilească obiectivul*) 5. Data de la care trebuie să aibă loc testarea
  Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică Efective de păsări de reproducţie din specia Gallus gallus Producţie primară 12 iunie 2005 18 luni de la data menţionată în coloana 4
  Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică Găini ouătoare Producţie primară 12 decembrie 2005 18 luni de la data menţionată în coloana 4
  Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică Broileri Producţie primară 12 iunie 2006 18 luni de la data menţionată în coloana 4
  Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică Curcani Producţie primară 12 decembrie 2006 18 luni de la data menţionată în coloana 4
  Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică Efective de porci pentru Tăiere tăiere 12 decembrie 2006 18 luni de la data menţionată în coloana 4
  Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică Efective de porci pentru reproducţie Producţie primară 12 decembrie 2007 18 luni de la data menţionată în coloana 4

––––    *) Datele pentru stabilirea obiectivului pot fi amânate, în conformitate       cu prevederile Regulamentului 2.160/2003/CE. + 
Anexa 2––-la norma sanitară veterinara–––––––––-CONTROLULzoonozelor şi agenţilor zoonotici menţionaţi în anexa nr. 1A. Cerinţe generale pentru programele naţionale de controlProgramul trebuie să ia în consideraţie natura zoonozei şi/sau agentului zoonotic respectiv şi situaţia specifică din România. Acesta trebuie:a) sa stabilească obiectivul programului, luând în consideraţie importanţa zoonozei sau a agentului zoonotic respectiv;b) să fie în conformitate cu cerinţele minime de prelevare de probe stabilite în partea B;c) atunci când este relevant, să fie în conformitate cu cerinţele specifice stabilite de părţile C şi E; şid) sa precizeze următoarele aspecte:1. Generale1.1. Apariţia zoonozei şi agentului zoonotic în cauza în România, cu referire specifică la rezultatele obţinute în cadrul monitorizarii în conformitate cu art. 4 din Norma sanitară veterinara referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2006, ce transpune în legislaţia naţionalaDirectiva 2003/99/CE1.2. Zona geografică sau, după caz, unităţile epidemiologice în care va fi implementat programul1.3. Structura şi organizarea autorităţilor competente relevante1.4. Laboratoarele autorizate în care sunt analizate probe prelevate în cadrul programului1.5. Metodele utilizate pentru investigarea zoonozei sau a agentului zoonotic1.6. Controale oficiale (care includ scheme de prelevare de probe) la nivel de efectiv de păsări/animale sau hrana pentru animale1.7. Controale oficiale (care includ scheme de prelevare de probe) în alte etape ale lantului alimentar1.8. Măsuri luate de către autoritatea sanitară veterinara competenţa cu privire la animalele sau produsele la care au fost depistate zoonoze ori agenţi zoonotici, în special pentru a se proteja sănătatea publică, şi orice măsuri de profilaxie luate, precum vaccinarea1.9. Legislaţia naţionala relevanta, care include orice prevederi naţionale privind activităţile menţionate la art. 1 alin. (3) lit. b) din norma sanitară veterinara1.10. Orice asistenţa financiară prevăzută pentru activităţi în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale în contextul programului naţional de control.2. Referitoare la activităţi în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale la care se referă programul2.1. Structura producţiei speciilor date şi a produselor acestora2.2. Structura producţiei de hrana pentru animale2.3. Ghiduri relevante pentru bune practici de creştere a animalelor sau alte linii directoare, obligatorii ori voluntare, care definesc cel puţin:a) managementul de igiena la ferme;b) măsuri pentru a se preveni infectiile transmise prin animale, hrana pentru animale, apa de baut, muncitori care lucrează la ferme; şic) igiena pentru transportul animalelor de la şi către ferme.2.4. Supraveghere veterinara de rutina a fermelor2.5. Înregistrarea fermelor2.6. ţinerea evidentelor la ferme2.7. Documentele care trebuie să însoţească animalele la expediere2.8. Alte măsuri relevante pentru a se asigura trasabilitatea animalelor.B. Cerinţe minime pentru recoltare de probe1. După aprobarea programului relevant de control menţionat la art. 5 din norma sanitară veterinara, operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie să preleveze şi sa analizeze probe în scopul testarii pentru zoonozele şi agenţii zoonotici menţionaţi în coloana 1 din anexa nr. 1 la norma sanitară veterinara, respectând cerinţele minime pentru prelevarea de probe, stabilite de următorul tabel:

       
  1. Zoonoză sau agent zoonotic 2. Populaţie de animale 3. Etapă de producţie pe care trebuie să o deservească prelevarea de probe
  Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică Efective de păsări pentru reproducţie aparţinând speciei Gallus gallus:  
  – efective de păsări de creştere – pui de o zi
      – păsări de 4 săptămâni
      – cu două săptămâni înainte de intrare în faza de ouat sau de mutare în unitatea pentru ouat
    – efective de păsări adulte pentru reproducţie – la fiecare două săptămâni în timpul perioadei de ouat
  Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică Găini ouătoare:  
  – efective de păsări de creştere – pui de o zi
    – puicuţe cu două săptămâni înainte de intrare în faza de ouat sau de mutare în unitatea pentru ouat
    – efective de păsări ouătoare – la fiecare 15 săptămâni în timpul fazei de ouat
  Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică Broileri – păsări pentru tăiere*)
  Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică Curcani – păsări pentru tăiere*)
  Toate serotipurile de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică Efective de porci:  
  – porci pentru reproducţie – animale pentru tăiere sau carcase la abator
  – porci pentru tăiere – animale pentru tăiere sau carcase la abator

–––-    *) Rezultatele analizei probelor trebuie să fie cunoscute înainte ca       animalele să fie trimise la abator.2. Cerinţele stabilite la pct. 1 nu aduc atingere cerinţelor legislaţiei comunitare privind inspecţia ante-mortem, transpuse în legislaţia naţionala.3. Rezultatele analizelor trebuie să fie înregistrate împreună cu următoarele informaţii:a) data şi locul de prelevare; şib) identificarea efectivului de păsări/animale.4. Nu poate fi utilizata testarea imunologica dacă animalele au fost vaccinate, cu excepţia cazului în care s-a demonstrat ca vaccinul utilizat nu interfereaza cu metoda de testare aplicată.C. Cerinţe specifice privind efectivele de păsări pentru reproducţie aparţinând speciei Gallus gallus1. Măsurile stabilite la pct. 3 şi 5 trebuie să fie luate de fiecare data când analiza probelor efectuată în conformitate cu partea B indica prezenta de Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium într-un efectiv de păsări pentru reproducţie aparţinând speciei Gallus gallus, în condiţiile stabilite la pct. 2.2. Dacă autoritatea competentă a autorizat metoda de analiza folosită pentru probele prelevate în conformitate cu partea B, poate solicita să fie luate măsurile stabilite la pct. 3 şi 5, când asemenea analize depisteaza prezenta Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium.2.1. În caz contrar, măsurile prevăzute la pct. 3 şi 5 trebuie să fie luate de fiecare data când autoritatea competentă confirma o suspiciune de prezenta a Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium prin analiza probelor efectuată în conformitate cu partea B.3. Ouale neincubate din efectivul de păsări trebuie să fie distruse.Asemenea oua pot fi utilizate pentru consum uman dacă sunt tratate într-un mod care garantează eliminarea Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium în conformitate cu legislaţia comunitara privind igiena alimentelor, transpusa în legislaţia naţionala.4. Toate păsările din efectiv, incluzând pui de o zi, trebuie să fie tăiate sau distruse cu scopul de a se reduce cat mai mult posibil riscul de a disemina Salmonella. Taierea trebuie să fie efectuată în conformitate cu legislaţia comunitara privind igiena alimentelor, transpusa în legislaţia naţionala. Produsele derivate din astfel de păsări pot fi puse pe piaţa pentru consum uman în conformitate cu legislaţia comunitara, transpusa în legislaţia naţionala privind igiena alimentelor, şi cu partea E din momentul aplicării acesteia. Dacă nu sunt destinate consumului uman, asemenea produse trebuie să fie utilizate sau tratate în conformitate cuRegulamentul 1.774/2002/CEtranspus în legislaţia naţionala prinOrdinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 723/2003pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte reguli de sănătate cu privire la subprodusele de la animale, ce nu sunt destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 din 26 noiembrie 2003.5. În cazul în care într-un incubator exista încă oua de incubaţie din efective de păsări în care sunt prezente Salmonella enteritidis şi Salmonella typhimurium, acestea trebuie să fie distruse sau tratate în conformitate cuRegulamentul 1.774/2002/CEtranspus în legislaţia naţionala prinOrdinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 723/2003.D. Cerinţe specifice privind efective de gaini ouatoare1. Începând cu 12 decembrie 2009, trebuie să fie folosite pentru consum uman direct (ca oua de consum) numai ouăle care provin dintr-un efectiv comercial de gaini ouatoare supus unui program naţional stabilit în baza art. 5 din norma sanitară veterinara şi care nu este supus restrictiilor oficiale.2. Ouale provenind din efective de păsări cu status al sănătăţii necunoscut, ce sunt suspecte de infectare, sau din efective de păsări infectate pot fi utilizate pentru consum uman numai dacă sunt tratate într-un mod ce garantează eliminarea tuturor serotipurilor de Salmonella cu semnificaţie pentru sănătatea publică, în conformitate cu legislaţia comunitara privind igiena alimentara, transpusa în legislaţia naţionala.Când sunt tăiate sau distruse păsările din efective infectate trebuie să fie luate măsuri pentru a se reduce riscul de diseminare a zoonozei cat mai mult posibil. Taierea trebuie să fie executată în conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în legislaţia naţionala privind igiena alimentelor. Produsele derivate din astfel de păsări pot fi puse pe piaţa pentru consum uman în conformitate cu legislaţia comunitara privind igiena alimentelor şi cu partea E din momentul aplicării acesteia. Dacă nu sunt destinate consumului uman, astfel de produse pot fi utilizate sau eliminate în conformitate cuRegulamentul 1.774/2002/CEtranspus în legislaţia naţionala prinOrdinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 723/2003.E. Cerinţe specifice privind carnea proaspăta1. Începând cu 12 decembrie 2010, carnea proaspăta de pasare de la animalele precizate în anexa nr. 1 la norma sanitară veterinara poate fi pusă pe piaţa pentru consum uman numai dacă îndeplineşte următorul criteriu: "Salmonella: absenta în 25 grame"2. Până la data de 12 decembrie 2009 trebuie să fie stabilite reguli detaliate pentru acest criteriu în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. Acestea vor specifică în special scheme de metode de prelevare şi metode analitice.3. Criteriul stabilit la pct. 1 nu se aplică carnii proaspete de pasare destinate tratamentului termic industrial sau altui tratament pentru a se elimina Salmonella, în conformitate cu legislaţia comunitara privind igiena alimentelor, transpusa în legislaţia naţionala.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x