NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ din 30 septembrie 1997

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 21 octombrie 1997
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
CAP. 1REFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974 ART. 25
CAP. 1REFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974 ART. 26
CAP. 4REFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 68 30/09/1997
ActulCONTINUT DEORDIN 68 30/09/1997

cu privire la condiţiile sanitare veterinare pentru admiterea la import a produselor de origine animala şi a furajelor



 + 
Capitolul 1Condiţii generale1. În conformitate cu art. 25 şi 26 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicată, importul produselor de origine animala şi al furajelor se poate efectua numai în condiţiile stabilite de Agentia Naţionala Sanitara Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentatiei.2. Importul produselor de origine animala şi al furajelor se poate efectua din tarile care conferă garantii asupra situaţiei epizootologice, stabilite prin tratative bilaterale între autorităţile sanitare veterinare sau sunt atestate de către organismele sanitare veterinare internationale ca fiind indemne epizootologic.3. Importul produselor de origine animala şi al furajelor se poate efectua numai din unităţi agreate, cuprinse în listele publicate în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene.În alte condiţii, aceste unităţi vor fi verificate în scopul agrearii pentru export de către autoritatea centrala veterinara din România.Verificarea unităţilor condiţioneaza acceptarea importurilor din tarile respective şi se efectueaza la cererea şi pe cheltuiala agentilor economici importatori interesati.
 + 
Capitolul 2Condiţii de ambalare, de marcare şi de transport1. Produsele de origine animala şi furajele care se importa trebuie să fie insotite de certificate sanitare veterinare eliberate de un medic veterinar de stat, care să ateste indeplinirea condiţiilor sanitare veterinare stabilite de Agentia Naţionala Sanitara Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentatiei.Fiecare transport va fi insotit, de asemenea, şi de declaratia de conformitate emisa de către producător.2. Eticheta aplicata pe ambalajele de desfacere şi de transport ale produselor de origine animala şi ale furajelor va include în mod obligatoriu data de fabricatie şi data expirarii (valabilitatea). Aceste elemente se inscriu în certificatul sanitar veterinar însoţitor şi în declaratia de conformitate.3. Marca de sănătate (stampila de control veterinar) se aplică pe certificatul sanitar veterinar şi pe fiecare unitate de ambalaj.4. Importul produselor de origine animala şi al furajelor este permis numai în condiţiile în care acestea sunt protejate în ambalaje de desfacere şi de transport care să le asigure integritatea.Carnea de pasare în carcasa şi carnurile transate în piese se admit la import numai ambalate individual şi protejate în cutii de carton.
 + 
Capitolul 3A. Condiţii speciale1. Produsele de origine animala şi furajele importate trebuie să prezinte parametrii fizico-chimici şi microbiologici, cel puţin la nivelul reglementarilor naţionale.2. Condiţiile de valoare nutritiva pentru toate produsele de origine animala şi pentru furaje (continut de apa, proteine, lipide, glucide, substante minerale vitamine) vor fi declarate prin înscrierea nominala şi cantitativa pe eticheta fiecarei unităţi de ambalaj şi în declaratia de conformitate.3. Pentru preparatele din carne nu se admite o proportie de colagen mai mare de 20% din conţinutul proteic total, iar adaosurile din aceste produse (faina de soia, amidon, clorura de sodiu, nitrati, fosfati) vor fi, de asemenea, menţionate nominal şi cantitativ pe eticheta fiecarei unităţi de ambalaj.4. Importul de amestecuri de adjuvanti alimentari (agenti de sarare, emulgatori, conservanti, coloranti, condimente şi aromatizanti) şi de premixuri furajere se admite cu condiţia nominalizari ingredientelor şi proportiei acestora pe eticheta fiecarei unităţi de ambalaj.5. Importul de carne tocata sau de pasta de carne, indiferent de specia de la care provine, se poate efectua:– numai în stare congelata (minimum – 18 gr. C);– numai pentru producţia preparatelor din carne, tratate termic în unităţi de industrializare aflate sub supraveghere sanitara veterinara;– numai din unităţi verificate şi agreate în prealabil de către autoritatea centrala veterinara din România.Carnea tocata sau pasta de carne nu trebuie să conţină organe şi fragmente de oase.B. Condiţii de temperatura şi de depozitare1. Importul de carne în carcasa, semicarcasa, sferturi se admite în stare congelata (minimum – 18 gr. C în profunzime) sau în stare refrigerata, cu condiţia ca aceasta să fie zvantata şi sa ajunga la destinatie în maximum 72 de ore de la data taierii animalelor, iar pe toata durata transportului, temperatura la os să fie de 0 gr. – + 4 gr. C. Se interzice transportul în vrac al carnii refrigerate.2. La sosirea în tara, la destinatie, produsele importate se depozitează obligatoriu într-un depozit adecvat sortimentului de produs importat şi care poseda autorizatie sanitara veterinara emisa de către Directia sanitara veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti.
 + 
Capitolul 4Controlul sanitar veterinar al produselor de origine animala şi al furajelor importate1. Loturile de produse de origine animala şi ale furajelor sosite la punctele de trecere a frontierei, care în urma inspecţiei sanitare veterinare, se constată că nu indeplinesc condiţiile stabilite prin prezentul ordin, nu se admit la import.Inspectoratele de politie sanitara veterinara de frontieră notifica, de îndată, la Agentia Naţionala Sanitara Veterinara şi la Directia sanitara veterinara judeteana sau a municipiului Bucureşti, fiecare caz de neindeplinire a condiţiilor sanitare veterinare de import.2. Agentul economic importator are obligaţia sa anunte medicul veterinar de stat, teritorial, asupra intrarii produselor în depozitul autorizat, în vederea verificării concordantei dintre datele inscrise în documentele insotitoare şi condiţiile de import stabilite.3. Medicul veterinar de stat are obligaţia verificării produselor şi recoltarii probelor reprezentative pentru examenul de laborator.Numărul de probe care se recolteaza dintr-un lot şi din fiecare sortiment de produs este de minimum 5. Pentru conserve numărul de 5 probe (recipiente) se referă la fiecare sortiment şi la fiecare data de fabricatie.4. Primele 3 loturi de produse din aceleasi sortimente importate în cursul unui an, din aceeasi tara şi de la acelasi producător, se supun examenului complet de laborator: organoleptic, fizico-chimic, microbiologic, reziduuri biologice, metale grele, radioactivitate.5. În cazul în care examenele de laborator atesta rezultate corespunzătoare pentru toate cele 3 loturi, urmatoarele loturi de produse din aceleasi sortimente importate în cursul unui an, din aceeasi tara şi de la acelasi producător, vor fi supuse numai examenului organoleptic, fizico-chimic, microbiologic şi, trimestrial, prin sondaj, examenului complet de laborator.Dacă cel puţin un lot dintre cele 3 nu corespunde la unul din examenele efectuate, examenul complet se va efectua şi la urmatoarele 3 loturi importate.6. Produsele de origine animala importate, care nu indeplinesc condiţiile de securitate pentru consumator, atestate prin examene de laborator, se confisca de către medicul veterinar de stat şi se dirijeaza pentru utilizare conform prevederilor Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicată.7. Înainte de avizarea valorificarii produselor importate, medicul veterinar de stat va analiza din nou condiţiile de pastrare, starea de prezentare şi va decide asupra extinderii concluziilor din buletinul de analiza la intregul lot de produse examinate.
 + 
Capitolul 5Dispozitii finale1. Agentul economic nu are dreptul de a valorifica sau de a instraina din depozit produsele de origine animala şi furajele importate până la stabilirea deciziei privind modul de valorificare a acestora de către medicul veterinar de stat care a recoltat probele.2. Produsele care se distribuie altor agenti economici vor fi insotite, în condiţiile legii, de certificat sanitar veterinar de transport, certificat de calitate şi o copie de pe buletinul de analiza şi se mai supun unui nou examen de laborator, numai când situaţia o impune.–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x