NORMA SANITARĂ VETERINARA din 29 august 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 739 din 9 octombrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 240 06/10/2006
ART. 8SUSPENDAT PARTIAL DEORDIN 455 14/07/2003
ART. 8SUSPENDAT PARTIAL DENORMA 14/07/2003
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LAORDIN 474 05/12/2001 ANEXA 1
ART. 2REFERIRE LANORMA 05/12/2001 ART. 2
ART. 5REFERIRE LAORDIN 312 08/08/2001 ANEXA 1
ART. 5REFERIRE LANORMA 08/08/2001 ART. 2
ART. 10REFERIRE LAORDIN 312 08/08/2001 ANEXA 1
ART. 10REFERIRE LANORMA 08/08/2001
ART. 11REFERIRE LAORDIN 474 05/12/2001 ANEXA 1
ART. 11REFERIRE LANORMA 05/12/2001
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 240 06/10/2006
ActulREFERIT DEORDIN 95 20/04/2006
ActulREFERIT DENORMA 20/04/2006
ActulREFERIT DEORDIN 153 27/06/2006
ActulREFERIT DENORMA 27/06/2006
ActulREFERIT DEORDIN 110 17/11/2004
ActulREFERIT DENORMA 17/11/2004
ActulREFERIT DEORDIN 21 15/01/2003
ActulREFERIT DENORMA 15/01/2003
ActulAPROBAT DEORDIN 391 29/08/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 391 29/08/2002
ActulREFERIT DEORDIN 402 05/09/2002
ActulREFERIT DENORMA 05/09/2002
ART. 5MOD DE APLICARENORMA 21/06/2006
ART. 5REFERIT DEORDIN 145 21/06/2006
ART. 5REFERIT DENORMA 21/06/2006
ART. 5REFERIT DEORDIN 578 10/12/2002
ART. 5REFERIT DENORMA 10/12/2002
ART. 8SUSPENDAT PARTIAL DEORDIN 455 14/07/2003
ART. 8SUSPENDAT PARTIAL DENORMA 14/07/2003

privind condiţiile de sănătate animala care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de carne proaspăta de pasare



 + 
Capitolul 1Condiţii generale + 
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte condiţiile de sănătate animala care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de carne proaspăta de pasare.
 + 
Articolul 2(1) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se aplică definiţiile pentru păsări cuprinse în art. 2 din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate a animalelor, care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de păsări şi oua de incubaţie, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 474/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199 din 25 martie 2002.(2) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:a) carne – părţile din pasare care sunt proprii pentru consumul uman;b) carne proaspăta – carnea care nu a fost supusă nici unui tratament decât tratamentul prin frig, pentru a asigura conservarea ei, inclusiv carnea ambalata în vid sau ambalata într-o atmosfera controlată.
 + 
Capitolul 2Condiţii care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene + 
Articolul 3(1) Pentru a fi comercializata carnea proaspăta trebuie să fi fost obţinută de la păsări care:1. au fost crescute pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene sau al României de la eclozionare sau au fost importate din tari terţe în conformitate cu cerinţele cap. III din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate a animalelor, care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de păsări şi oua de incubaţie;2. provin dintr-o exploatatie care:a) nu a fost pusă sub restrictii de sănătate a animalelor în legătură cu o boala la păsări;b) nu este situata într-o zona care din motive de sănătate a animalelor este supusă măsurilor de restrictie, implicând controale ale carnii de pasare în conformitate cu legislaţia sanitară veterinara naţionala, ca rezultat al evoluţiei unei boli la care păsările sunt susceptibile;3. în timpul transportului spre abator nu au venit în contact cu păsări bolnave de influenţa aviara sau boala de Newcastle; un astfel de transport printr-o zona care a fost declarata zona infectata cu influenţa aviara sau boala de Newcastle trebuie să fie interzis, cu excepţia cazului în care sunt utilizate legături rutiere sau feroviare principale;4. provin din abatoare în care, în timpul tăierii, nu a fost înregistrat nici un caz de influenţa aviara sau boala de Newcastle. Carnea proaspăta suspectata ca s-a infectat la abator, în unitatea de transare sau în spaţii de depozitare ori în timpul transportului trebuie să fie exclusa de la comercializare;5. sunt comercializate în conformitate cu art. 4 şi 5.(2) Prevederile prezentului capitol nu se aplică în cazul carnii care:a) face parte din bagajul personal al călătorilor şi este destinată consumului lor personal;b) este expediată în pachete mici pentru persoane particulare, cu condiţia ca acestea sa nu fie destinate comercializării;c) este destinată pentru consumul echipajului şi pasagerilor de la bordul mijloacelor de transport internaţional.
 + 
Articolul 4Carnea proaspăta la care face referire prezenta norma sanitară veterinara trebuie să poarte marca de sănătate menţionată la art. 3 alin. 1.A lit. e) din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare, cu condiţia să respecte cerinţele stabilite la art. 3 pct. 1 din prezenta norma sanitară veterinara şi sa provină de la păsări tăiate conform cerinţelor de igiena stabilite în norma sanitară veterinara menţionată anterior.
 + 
Articolul 5(1) Carnea proaspăta de pasare care nu satisface cerinţele stabilite la art. 3 pct. 2, 3 şi 4, fără a aduce atingere prevederilor art. 4 şi în măsura în care nu este destinată comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspăta, poate purta o marca de sănătate în conformitate cu art. 3 alin. 1. A lit. e) din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare, cu condiţia ca imediat marca de sănătate să fie aplicată:a) fie imprimata astfel încât marca de sănătate definită la pct. 44.1 lit. a) şi b) din cap. X al anexei nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare să fie acoperită de o cruce diagonala constând în doua linii drepte ce se incruciseaza în unghi drept, cu punctul de intersectie în centrul ştampilei, iar informaţiile de pe aceasta sa rămână lizibile;b) fie înlocuită de o singura marca de sănătate specială care consta în marca de sănătate definită la pct. 44 lit. a) şi b) din cap. X al anexei nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare, supraimprimata în conformitate cu lit. a);c) fie pentru deţinerea şi utilizarea instrumentelor de marcat se aplică prevederile pct. 43 din cap. X al anexei nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare.(2) Carnea menţionată la alin. (1) trebuie să fie obţinută, transata, transportată şi depozitata separat, nu în acelaşi timp cu carnea destinată comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene, şi trebuie să fie utilizata astfel încât să se evite introducerea ei în produsele din carne destinate comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia cazului în care a fost supusă tratamentului termic menţionat în legislaţia românească referitoare la problemele de sănătate a animalelor care afectează comerţul intracomunitar cu produse din carne.(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) şi (2) şi în cazul unei epizootii de boala de Newcastle carnea proaspăta de pasare poate să fie marcată, în conformitate cu art. 3 lit. a) şi e) din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care afectează comerţul cu carne proaspăta de pasare, cu marca de sănătate descrisă în cap. X pct. 44 lit. a) şi b) din anexa nr. 2 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare, cu condiţia ca aceasta carne să fie de la păsări care:a) provin dintr-o exploatatie situata în zona de supraveghere, astfel cum este definită la art. 2 lit. g) din Norma sanitară veterinara privind măsurile de profilaxie, supraveghere şi combatere a bolii de Newcastle (pseudopesta aviara), aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 312/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628 din 5 octombrie 2001, dar nu în zona de protecţie definită la art. 2 lit. f) din aceeaşi norma, şi pentru care, în urma unei anchete epidemiologice, nu a fost înregistrat nici un contact cu o exploatatie infectata;b) provin dintr-un efectiv în care examenul virusologic efectuat pe un esantion de probe reprezentativ pentru efectiv cu 5 zile înaintea expedierii pasarilor a avut un rezultat negativ; prelevarea de probe trebuie să fie efectuată de un medic veterinar desemnat de autoritatea veterinara competenţa;c) provin dintr-o exploatatie în care nu au fost depistate semne sau simptome clinice care ar putea indica prezenta bolii de Newcastle în urma examinării clinice efectuate de un veterinar desemnat de autoritatea veterinara competenţa; o asemenea examinare trebuie să fie realizată cu maximum 24 de ore înaintea transportului pasarilor;d) fără a aduce atingere prevederilor art. 3 alin. (1) pct. 1, sunt transportate direct de la exploatatia de origine la abator; mijloacele de transport utilizate trebuie să fie sigilate de medicul veterinar oficial, curatate şi dezinfectate înainte şi după fiecare transport;e) sunt examinate în abator în timpul inspecţiei ante- şi post-mortem, în vederea detectarii simptomelor bolii de Newcastle. Atunci când autoritatea veterinara centrala invoca aceste prevederi, ea trebuie să informeze alte state membre şi Comisia Europeană despre măsurile pe care le adopta în acest sens. Criteriile generale pentru prelevarea de probe, frecventa prelevarii şi orice alte condiţii care trebuie respectate pentru aplicarea prevederilor lit. a), b) şi c) se stabilesc de autoritatea veterinara centrala conform procedurii naţionale.
 + 
Articolul 6Prevederile menţionate în Norma sanitară veterinara privind controalele veterinare referitoare la comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu produse animale şi de origine animala trebuie să se aplice în special cu privire la organizarea şi urmărirea controalelor efectuate de România ca ţara de destinaţie şi cu privire la măsurile de protecţie ce urmează să fie aplicate.
 + 
Articolul 7(1) Experţii veterinari ai Comisiei Europene pot să efectueze inspecţii la faţa locului în România, în măsura necesităţii de a asigura aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, în colaborare cu autoritatea veterinara centrala. Comisia Europeană va informa autoritatea veterinara centrala asupra rezultatului acestor inspecţii.(2) Autoritatea sanitară veterinara trebuie să acorde experţilor toată asistenţa necesară pentru îndeplinirea sarcinilor acestora, în cazul inspecţiilor efectuate pe teritoriul naţional.(3) Condiţiile pentru aplicarea prezentului articol trebuie să fie adoptate în conformitate cu procedura naţionala. Regulile care trebuie urmate pentru efectuarea inspecţiilor prevăzute în prezentul articol trebuie să fie adoptate conform aceleiaşi proceduri.
 + 
Capitolul 3Condiţii aplicabile importului din tari terţe + 
Articolul 8(1) Carnea proaspăta de pasare importata în România trebuie să corespundă condiţiilor stabilite la art. 9-12.(2) Acest capitol nu se aplică pentru:a) carnea de pasare care face parte din bagajul personal al călătorilor şi este destinată consumului lor personal, cu condiţia ca aceasta cantitate transportată sa nu depăşească un kilogram de persoana şi sa provină dintr-o ţara terta sau parte a acesteia care este înscrisă în lista elaborata în conformitate cu art. 9 şi din care importul nu este interzis, în condiţiile art. 14;b) carnea de pasare expediată în loturi mici persoanelor fizice, cu condiţia ca aceasta carne sa nu fie destinată comercializării, cantitatea sa nu depăşească un kilogram şi sa provină dintr-o ţara terta sau parte a acesteia care este înscrisă în lista elaborata conform art. 9 şi din care importul nu este interzis, în condiţiile art. 14;c) carnea pentru consumul echipajului şi pasagerilor de la bordul mijloacelor de transport internaţional. Când o astfel de carne sau deşeurile alimentare sunt descărcate, acestea trebuie distruse. Nu este necesar să fie distrusa carnea când aceasta este transferata, direct sau după ce a fost plasata provizoriu sub supraveghere vamală, dintr-un mijloc de transport în altul.
 + 
Articolul 9(1) Carnea proaspăta trebuie să provină dintr-o ţara terta sau parte a unei tari terţe care este înscrisă în lista cuprinsă în anexa la prezenta norma sanitară veterinara. Aceasta lista poate fi completată sau amendata de autoritatea veterinara centrala, în conformitate cu procedura naţionala, ori de câte ori este necesar.(2) La luarea deciziei dacă o ţara terta sau parte a acesteia poate fi inclusă pe lista menţionată la alin. (1) trebuie să se ţină seama în special de:a) starea sănătăţii pasarilor, a altor animale domestice şi sălbatice din ţara terta, o atenţie specială fiind acordată bolilor exotice ale animalelor, precum şi de starea sănătăţii mediului din acea ţara, când acestea pot sa pericliteze sănătatea publică şi a animalelor din România;b) frecventa şi rapiditatea furnizarii informaţiilor de către ţara terta cu privire la existenta bolilor contagioase ale animalelor de pe teritoriul sau, în special a bolilor prevăzute în listele A şi B ale Oficiului Internaţional de Epizootii;c) reglementările acelei tari terţe cu privire la prevenirea şi controlul bolilor;d) structura serviciilor veterinare din ţara terta şi competentele acestora;e) organizarea şi aplicarea măsurilor de prevenire şi control al bolilor contagioase ale animalelor;f) legislaţia tarii cu privire la utilizarea substanţelor interzise, în special legislaţia referitoare la interzicerea sau autorizarea de substanţe, distribuirea lor, comercializarea şi regulile cu privire la administrarea şi controlul acestora;g) garanţiile pe care ţara terta le poate da cu privire la regulile stabilite de prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 10(1) Carnea proaspăta de pasare trebuie să provină din tari:a) în care influenţa aviara şi boala de Newcastle sunt boli notificabile prin lege pe întreg teritoriul tarii, în conformitate cu standardele internaţionale;b) libere de influenţa aviara şi boala de Newcastle sau care, deşi nu sunt libere de aceste boli, aplica măsurile de control al acestora care sunt cel puţin echivalente cu cele stabilite în Norma sanitară veterinara privind măsurile de profilaxie, supraveghere şi combatere a influentei aviare (pesta aviara clasica), aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 312/2001.(2) Criteriile suplimentare pentru clasificarea ţărilor terţe din punct de vedere al alin. (1) trebuie să fie adoptate în conformitate cu procedura naţionala.(3) Autoritatea veterinara centrala, în conformitate cu procedura naţionala, poate decide în ce condiţii prevederile alin. (1) urmează să se aplice unei părţi a teritoriului tarii terţe.
 + 
Articolul 11(1) Carnea proaspăta de pasare trebuie:a) sa satisfacă cerinţele de sănătate a animalelor, adoptate în conformitate cu procedura naţionala. Aceste cerinţe pot sa difere în funcţie de speciile de păsări;b) sa provină din efective care, înaintea transportului, fără întrerupere, au fost crescute în ţara terta sau o parte a acesteia pentru o perioadă ce urmează să fie stabilită în conformitate cu procedura naţionala.(2) Condiţiile de sănătate a animalelor trebuie să fie stabilite pe baza cerinţelor prevăzute la cap. II şi în anexele la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate a animalelor, care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de păsări şi oua de incubaţie, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 474/2001. Conform procedurii naţionale, pot fi acordate derogări de la caz la caz dacă ţara terta vizata oferă garanţii similare de sănătate a animalelor care sunt cel puţin la un standard echivalent.
 + 
Articolul 12(1) Carnea proaspăta de pasare trebuie să fie însoţită de un certificat de sănătate întocmit de un medic veterinar oficial al tarii terţe exportatoare, care trebuie:a) să fie eliberat în ziua încărcării pentru transportul spre ţara de destinaţie;b) să fie redactat în limba oficială a tarii de expediere, a tarii de destinaţie şi în una dintre limbile oficiale de circulaţie internationala;c) exemplarul în original trebuie să însoţească lotul de produse;d) sa ateste ca acea carne proaspăta corespunde condiţiilor prezentei norme sanitare veterinare şi celor adoptate conform acesteia cu privire la importul din tari terţe;e) să fie întocmit într-o singura fila ce poate conţine una sau mai multe pagini;f) să fie eliberat pentru un singur destinatar.(2) Certificatul de sănătate trebuie să respecte modelul stabilit în conformitate cu procedura naţionala.
 + 
Articolul 13(1) Inspecţiile la faţa locului în ţările terţe trebuie să fie efectuate de experţi veterinari desemnaţi de autoritatea veterinara centrala, pentru a se asigura ca toate prevederile prezentei norme sanitare veterinare sunt aplicate efectiv.(2) Experţii români responsabili de aceste inspecţii trebuie să fie desemnaţi la propunerea autorităţii veterinare centrale a României.(3) Inspecţiile trebuie să se efectueze în numele autorităţii veterinare centrale din România, care suporta cheltuielile ocazionate de vizita experţilor veterinari.(4) Frecventa inspecţiilor şi procedura de inspecţie se stabilesc de către autoritatea veterinara centrala în conformitate cu procedura naţionala.
 + 
Articolul 14(1) Autoritatea veterinara centrala poate, în conformitate cu procedura naţionala, sa decidă dacă importurile dintr-o ţara terta sau dintr-o parte a acesteia urmează să fie limitate la carnea proaspăta de pasare de la anumite specii.(2) Autoritatea veterinara centrala poate decide ca, în conformitate cu procedura naţionala, să se aplice când este necesar restrictii de sănătate a animalelor după import.
 + 
Articolul 15Fără a aduce atingere prevederilor art. 8, 10, 11, 12, 13 şi 14, autoritatea veterinara centrala poate decide, în conformitate cu procedura naţionala, să permită de la caz la caz importul de carne proaspăta de pasare din tari terţe. Când un astfel de import nu respecta dispoziţiile art. 8, 10, 11, 12, 13 şi 14 condiţiile detaliate pentru derularea unui astfel de import trebuie să fie stabilite în acelaşi timp şi prin aceeaşi procedura. Astfel trebuie să fie oferite garanţii de sănătate a animalelor cel puţin echivalente garanţiilor de sănătate a animalelor, precizate la cap. II.
 + 
Articolul 16Condiţiile şi principiile generale aplicabile în timpul inspecţiilor în ţările terţe sau în timpul inspecţiilor carnii de pasare importate din tari terţe şi măsurile de protecţie care urmează să fie aplicate trebuie să fie cele stabilite în norma sanitară veterinara care prevede principiile care reglementează organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din ţările terţe în România.
 + 
Articolul 17(1) Până la aplicarea condiţiilor de sănătate a animalelor cu privire la importul de carne de pasare din tari terţe autoritatea veterinara centrala trebuie să aplice acestor activităţi de import prevederi cel puţin echivalente cu cele care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene, în concordanta cu Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare, şi trebuie să supună comerţul cu carne de pasare cerinţelor stabilite la art. 6 din Norma sanitară veterinara privind controalele veterinare în comerţul dintre România şi statele membre cu produse animaliere şi de origine animala.(2) Pentru a asigura aplicarea acestor prevederi pot fi efectuate inspecţii la faţa locului de către experţi veterinari ai României şi Comisiei Europene.(3) Experţii români responsabili de aceste inspecţii trebuie să fie desemnaţi de autoritatea veterinara centrala.(4) Inspecţiile trebuie să se efectueze în numele autorităţii sanitare veterinare centrale care va suporta cheltuielile făcute de către experţii români.(5) Autoritatea veterinara centrala are dreptul sa continue inspecţiile, în condiţiile unor prevederi legale naţionale, pentru orice unitate din ţările terţe care nu a fost inspectata în condiţiile procedurii naţionale.(6) O lista a unităţilor care întrunesc condiţiile menţionate în anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care afectează comerţul cu carne proaspăta de pasare trebuie să fie elaborata în conformitate cu procedura naţionala.(7) Certificatul de sănătate care însoţeşte produsele la import, precum şi forma şi natura marcii de sănătate pe care produsele trebuie să o poarte trebuie să corespundă modelului ce urmează să fie stabilit în conformitate cu procedura naţionala.
 + 
Capitolul 4Dispoziţii finale + 
Articolul 18(1) Autoritatea veterinara centrala poate adopta acte legislative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare.(2) Autoritatea veterinara centrala va lua măsurile administrative sau penale adecvate pentru a pedepsi orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.(3) Autoritatea veterinara centrala a României poate modifica, completa sau abroga total ori parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.(4) Atunci când autoritatea veterinara centrala adopta măsurile menţionate la alineatele precedente, trebuie să facă o referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 19Anexa face parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Anexa 1    ––-la norma sanitară veterinara–––––––––-                                     LISTA                cuprinzând ţările terţe din care se autorizeaza               importul de carne proaspăta de pasare cu condiţia             respectării cerinţelor de sănătate animala şi publică

         
  Codul ISO Ţara Carne proaspătă de pasăre Observaţii
  AR Argentina x  
  AU Australia x  
  BG Bulgaria x  
  BR Brazilia x  
  CA Canada x  
  CH Elveţia x  
  CL Chile x  
  CN Republica Populară Chineză x  
  CY Cipru x  
  CZ Republica Cehă x  
  HR Croaţia x  
  HU Ungaria x  
  IL Israel x  
  IS Islanda x  
  KR Republica Coreeană x  
  LT Lituania x  
  LV Letonia x  
  MG Madagascar x  
  MT Malta x  
  MY Malaezia x Doar regiunea peninsulară vestică
  NZ Noua Zeelandă x Numai pentru carne de struţ (ratite)
  PL Polonia x  
  SL Slovenia x  
  SK Republica Slovacia x  
  TH Thailanda x  
  TN Tunisia x  
  TR Turcia x  
  SUA Statele Unite ale Americii x  
  UY Uruguay x  
  ZA Africa de Sud x Numai pentru carne de struţ (ratite)
  ZW Zimbabwe x Numai pentru carne de struţ (ratite)

––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x