NORMA SANITARĂ VETERINARA din 27 decembrie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 191 din 21 martie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 293 04/04/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 293 04/04/2007
ActulREFERIT DEORDIN 145 25/02/2004
ActulREFERIT DENORMA 25/02/2004
ActulREFERIT DEORDIN 724 29/09/2003
ActulREFERIT DEPLAN 29/09/2003
ActulREFERIT DEORDIN 144 03/04/2002
ActulREFERIT DENORMA 03/04/2002
ActulAPROBAT DEORDIN 496 27/12/2001

privind aprobarea sistemelor de tratament termic alternativ pentru prelucrarea materialelor cu grad ridicat de risc



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Fabricile de prelucrare a materialelor cu grad ridicat de risc, care utilizează un sistem sau o combinaţie de sisteme descrise în prezenta norma sanitară veterinara, pot fi aprobate de autoritatea competentă, cu condiţia ca ele sa întrunească termenii şi condiţiile legislaţiei comunitare specifice şi atunci când s-a demonstrat autorităţii competente ca produsul final a fost prelevat zilnic, în cursul unei perioade de o luna, conform standardelor microbiologice stabilite în legislaţia comunitara specifică.
 + 
Articolul 2Detalii ale punctelor critice de control, în baza cărora fiecare fabrica se conformează în mod satisfăcător standardelor microbiologice, vor fi înregistrate şi păstrate astfel încât proprietarul, operatorul sau reprezentantul sau şi, dacă este cazul, autoritatea competentă să poată monitoriza funcţionarea fabricii. Informaţiile care trebuie înregistrate şi monitorizate vor include mărimea particulei, temperatura critica şi, dacă este cazul, timpul total, graficul presiunii, ritmul de alimentare cu materie prima şi rata de reciclare a grasimii. Aceste informaţii vor fi furnizate Comisiei Europene la cerere.
 + 
Articolul 3În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:a) grasime naturala – grasimea care este prezenta în mod firesc în majoritatea materiilor prime. Poate fi o cantitate mica de seu prelucrat reciclat, pentru a ajuta uscarea, dar trebuie menţinut efectul minim asupra timpului de persistenta a particulelor prin sistem;b) grasime adăugată – cantităţi apreciabile de seu care sunt adăugate la materia prima anterior fazei de sterilizare. Rapoartele de seu: materie prima de 0,5:1 până la 5:1 se folosesc în mod obişnuit. Variatia în rapoartele de reciclare a grasimii poate afecta timpul de persistenta a materiei prime şi parametrii stabiliţi;c) materiale degresate – materia prima este pregatita pentru degresare prin coagulare termica urmată de presare mecanică. Reziduul proteic cu conţinut scăzut de grasime este ulterior uscat şi sterilizat;d) separare – separarea iniţială sau presepararea grasimii de materialele deshidratate şi sterilizate. Aceasta se poate efectua prin scurgere sau prin centrifugare;e) producţia de făina – include în general presarea materiilor separate, pentru a produce o turta, cu excepţia sistemelor de prepresare. Ulterior turta sau făina este macinata pentru a se obţine o făina corespunzătoare distribuţiei;f) producţia de concentrate – tratamentul fazei lichide înaintea indepartarii celei mai mari părţi din umiditatea sa.
 + 
Articolul 4(1) Autoritatea sanitară veterinara centrala a României poate adopta documente legislative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.(2) Autoritatea sanitară veterinara centrala a României va lua măsurile administrative sau penale adecvate pentru a pedepsi orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.(3) Autoritatea sanitară veterinara centrala a României poate modifica, completa sau abroga total sau parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.(4) Atunci când autoritatea sanitară veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie să facă o referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Capitolul 2Sisteme pentru prelucrarea grasimii naturaleA. Tratament discontinuu la presiune atmosferica (Batch)    I. Descrierea sistemului

     
    Puncte critice de control
  Mărunţire  
  I Mărimea particulei: … mm
  Preparare Timp total: … minute
  I Temperatură: …. °C
  I  
  Separare  
  I  
  Testare pentru Clostridium perfringens  
  I  
  Producţie de făină  
  I  
  I  
  Depozitare  
  I  
  Testare pentru Salmonella şi enterobacteriacee  
  I  
  Distribuţie

Atunci când este necesar dimensiunea materialului este redusă prin maruntire. Materialul este apoi încălzit într-un vas cu manta de abur (deseori cu un rotor încălzit cu abur), pentru a se îndepărta umiditatea intrinseca. Umiditatea este evacuata ca vapori de apa la presiunea atmosferica. După prepararea uscata materialul este apoi scindat în fracţiunile sale lichide/seu şi proteice/jumari, fie prin mijloace mecanice, fie prin folosirea unui solvent, înainte de a fi transformat în fainuri proteice de origine animala.II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale1. Dimensiunea particulei: trebuie să existe un interstitiu nominal al nicovalei de … mm.Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar starea sa trebuie înregistrată. Dacă sunt constatate interstitii ale nicovalei mai mari de … mm, trebuie făcute reparaţii .2. Timpul total: lotul trebuie prelucrat timp de minimum … minute, la temperatura minima prevăzută la pct. 3.3. Temperatura critica: aceasta trebuie să funcţioneze la o temperatura superioară temperaturii minime de … °C. Temperatura trebuie să fie înregistrată de un sistem permanent de înregistrare pentru fiecare lot. Orice produs fabricat la o temperatura inferioară temperaturii minime trebuie reprelucrat împreună cu materia prima.B. Tratament discontinuu sub presiune (Batch/Pressure)    I. Descrierea sistemului

     
    Puncte critice de control
  Mărunţire şi/sau dezintegrare sub presiune Mărimea particulei: … mm
  Timp total: … minute
    Temperatura: … °C
  I Profilul presiunii: Pascal (bar)
  Preparare  
  I  
  I  
  Separare  
  I  
  Testare pentru Clostridium perfringens  
  I  
  Producţia de făină  
  I  
  Depozitare  
  I  
  Testare pentru Salmonella şi enterobacteriacee  
  I  
  Distribuţie

Atunci când este necesar materialul se reduce în dimensiuni prin maruntire. Materialul este apoi, direct sau după preuscare, încălzit într-un vas complet închis, după îndepărtarea aerului atmosferic, până când se ating parametrii de temperatura şi presiune solicitati. Starea este menţinută prin ajustarea sistemelor de încălzire şi/sau evacuare pentru timpul prescris, după care presiunea este micşorată cu un ritm controlat până la presiunea atmosferica. Materialul este apoi uscat pentru a se îndepărta întreaga sa umiditate intrinseca, fie în acelaşi vas, fie în alt vas al sistemelor descrise, pentru a se fabrica un produs care poate fi apoi scindat în fracţiunile sale lichide/seu şi proteice/jumari, uzual prin mijloace mecanice, înainte de a fi transformat în fainuri proteice de origine animala.II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale1. Dimensiunea particulei: trebuie să existe un interstitiu nominal al nicovalei de …… mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar starea sa trebuie înregistrată. Dacă sunt constatate interstitii ale nicovalei mai mari de …… mm, trebuie făcute reparaţii.2. Timpul total: lotul trebuie prelucrat timp de minimum … minute, la temperatura minima prevăzută la pct. 4.3. Profilul presiunii – materia prima trebuie supusă la o presiune minima de …… Pascal (bar) pentru minimum …… minute. Aceşti parametri trebuie înregistraţi pentru fiecare lot prelucrat.4. Temperatura critica: aceasta trebuie să funcţioneze la o temperatura superioară temperaturii minime de … °C. Temperatura trebuie să fie înregistrată de un sistem permanent de înregistrare pentru fiecare lot. Orice produs fabricat la o temperatura inferioară temperaturii minime trebuie reprelucrat împreună cu materia prima.C. Tratament continuu la presiune atmosferica (Stord)    I. Descrierea sistemului

     
    Puncte critice de control
  Mărunţire Mărimea particulei: … mm
    Ritmul alimentării: … tpt
  I Temperatura: … °C
  Preparare  
  I  
  I  
  Separare  
  I  
  Testare pentru Clostridium perfringens  
  I  
  Producţia de făină  
  I  
  Depozitare  
  I  
  Testare pentru Salmonella şi enterobacteriacee  
  I  
  Distribuţie

Atunci când este necesar materialul se reduce în dimensiuni. Materialul este apoi trecut într-un vas încălzit cu aburi, unde umiditatea intrinseca este eliminata sub forma de vapori de apa la presiunea atmosferica. Înaintarea materialului prin vas este controlată prin intermediul restrictiilor de deplasare şi mecanice pentru a se asigura ca produsul final, atunci când este descărcat după operaţiunea de preparare/uscare, a atins intervalul de timp şi temperatura necesare. După uscare/preparare materialul este separat în fracţiunile sale lichide/seu şi proteice/jumari, de obicei prin mijloace mecanice, înainte de a fi transformat în fainuri proteice de origine animala.II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale1. Dimensiunea particulei: trebuie să existe un interstitiu nominal al nicovalei de …… mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar starea sa trebuie inregistrată . Dacă sunt constatate interstitii ale nicovalei mai mari de …. mm, trebuie făcute reparaţii.2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie să funcţioneze în limite de … până la … tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de alimentare trebuie să fie de …. tone pe unitatea de timp. În timpul procedurilor de pornire şi de oprire trebuie să se acorde atenţie deosebită celorlalte puncte critice de control prevăzute la pct. 3.3. Temperatura critica: aceasta trebuie să funcţioneze la o temperatura superioară temperaturii minime de …°C. Temperatura trebuie să fie înregistrată de un sistem permanent de înregistrare. Orice produs fabricat la o temperatura inferioară temperaturii minime trebuie reprelucrat împreună cu materia prima. + 
Capitolul 3Sisteme pentru prelucrarea grasimii adăugateA. Tratament continuu la presiune atmosferica (Stork Duke)    I. Descrierea sistemului 

           
  Mărunţire   Puncte critice de control Mărimea particulei: … mm
         
         
  Preparare    
           
        Reciclarea grăsimii Rata de alimentare: … tpt Rata de reciclare a grăsimii: …. litri/secundă
          Temperatura: …°C
           
           
  Separare    
           
           
  Testare pentru Clostridium perfringens    
           
  Producţie de făină    
           
  Depozitare    
           
  Testare pentru Salmonella şi enterobacteriacee    
           
  Distribuţie

Atunci când este necesar materialul este redus în dimensiuni. Materia prima trece într-un vas încălzit cu aburi, în care este menţinut un nivel constant de grasime lichidă calda/seu. Acest principiu al topirii grasimii la temperaturi înalte are loc o dată cu trecerea materiei prime prin vas şi este controlat prin intermediul restrictiilor de deplasare şi mecanice pentru a se asigura ca materialul preparat/uscat este descărcat împreună cu întreaga sa umiditate reziduala eliminata la presiunea atmosferica sub forma de vapori de apa. La descărcare orice surplus de grasime care nu este necesar pentru a menţine nivelul de lucru al masinii de gătit sau al uscatorului este îndepărtat de obicei prin scurgere şi prin mijloace mecanice, iar fracţiunile solide şi proteice/jumari sunt transformate în fainuri proteice de origine animala.II. Puncte critice de control în fabrica1. Dimensiunea particulei: trebuie să existe un interstitiu nominal al nicovalei de … mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar starea sa trebuie înregistrată. Dacă sunt constatate interstitii ale nicovalei mai mari de … mm, trebuie făcute reparaţii.2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie să funcţioneze în limite de …. până la …. tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de alimentare trebuie să fie de … tone pe unitatea de timp. În timpul procedurilor de pornire şi de oprire trebuie să se acorde atenţie deosebită celorlalte puncte critice de control prevăzute la pct. 4.3. Rata de reciclare a grasimii: grasimea trebuie să fie reciclata până la o rata maxima de … litri/secunda şi trebuie înregistrată din ora în ora.4. Temperatura critica: aceasta trebuie să funcţioneze la o temperatura superioară temperaturii minime de … °C. Temperatura trebuie să fie înregistrată de un sistem permanent de înregistrare. Orice produs fabricat la o temperatura inferioară temperaturii minime trebuie reprelucrat împreună cu materia prima.B. Tratament continuu în vid (Carver-Greenfield)    I. Descrierea sistemului

           
  Mărunţire   Puncte critice de control Mărimea particulei … mm
           
         
  Faza 1    
          Rata de alimentare: … tpt
  Reciclarea  grăsimii   Rata de reciclare a grăsimii: …. litri/secundă
          Temperatura: …°C
  Faza 2    
           
  Separare    
           
         
  Testare pentru Clostridium perfringens    
           
  Producţie de făină    
           
  Depozitare    
           
  Testare pentru Salmonella şi enterobacteriacee    
           
  Distribuţie

În acest sistem materia prima, după maruntire, este în mod obişnuit macinata sau tocata împreună cu grasimea lichidă calda, pentru a se obţine o suspensie de seu care poate fi pompata printr-o serie de schimbatoare de căldură tubulare, incalzite cu abur şi care au camere de vid din care umiditatea intrinseca este îndepărtată sub forma de vapori de apa. Acest procedeu consta în recircularea continua a materiei prime între faze, cu un sistem controlat de golire a fluidului excedentar, pentru a se asigura ca produsului descărcat din sistemul de preparare/deshidratare i s-a îndepărtat întreaga umiditate. Produsul este apoi separat de obicei prin centrifugare, în fracţiunile sale lichide/seu şi proteice/jumari. Grasimea lichidă este recirculata înapoi la intrarea în sistem, iar fracţiunile solida şi proteica/jumari sunt transformate în fainuri proteice de origine animala.II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale1. Dimensiunea particulei: trebuie să existe un interstitiu nominal al nicovalei de …mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar starea sa trebuie înregistrată. Dacă sunt constatate interstitii ale nicovalei mai mari de … mm, trebuie făcute reparaţii.2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie să funcţioneze în limite de … până la … tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de alimentare trebuie să fie de … tone pe unitatea de timp. În timpul procedurilor de pornire şi de oprire trebuie să se acorde atenţie deosebită celorlalte puncte critice de control prevăzute la pct. 4.3. Rata de reciclare a grasimii: grasimea trebuie să fie reciclata până la o rata maxima de … litri/secunda şi trebuie înregistrată din ora în ora.4. Temperatura critica: aceasta trebuie să funcţioneze la o temperatura superioară temperaturii minime de … °C. Temperatura trebuie să fie înregistrată de un sistem permanent de înregistrare. Orice produs fabricat la o temperatura inferioară temperaturii minime trebuie reprelucrat împreună cu materia prima.C. Tratament continuu sub presiune (Carver-Greenfield modificat)    I. Descrierea sistemului

           
  Mărunţire   Puncte critice de control Mărimea particulei … mm
         
         
  Faza 1    
          Rata de alimentare: … tpt Rata de reciclare a grăsimii: …. litri/secundă
       
  Reciclarea grăsimii      
          Temperatura: …°C
           
           
  Faza 2    
           
  Faza 3    
           
  Separare    
         
           
  Testare pentru Clostridium perfringens    
           
  Producţie de făină    
           
  Depozitare    
           
  Testare pentru Salmonella şi enterobacteriacee    
           
  Distribuţie

În acest sistem materia prima, după maruntire, este în mod obişnuit fin macinata sau tocata împreună cu grasimea lichidă calda, pentru a se obţine o suspensie de seu care poate fi pompata printr-o serie de schimbatoare de căldură tubulare, incalzite cu abur şi care au camere de vid din care umiditatea intrinseca este îndepărtată sub forma de vapori de apa. Unele dintre schimbatoarele de căldură şi camere sunt ţinute la o presiune mai mare decât cea atmosferica. Acest procedeu consta în recircularea continua a materiei prime între faze, cu un sistem controlat de golire a fluidului excedentar, pentru a se asigura ca produsului descărcat din sistemul de preparare/deshidratare i s-a îndepărtat întreaga umiditate. Produsul este apoi separat de obicei prin centrifugare, în fracţiunile sale lichidă/seu şi proteica/jumari. Grasimea lichidă este recirculata înapoi la intrarea în sistem, iar fracţiunile solida şi proteica/jumari sunt transformate în fainuri proteice de origine animala.II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale1. Dimensiunea particulei: trebuie să existe un interstitiu nominal al nicovalei de …mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar starea sa trebuie înregistrată. Dacă sunt constatate interstitii ale nicovalei mai mari de … mm, trebuie făcute reparaţii.2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie să funcţioneze în limite de … până la … tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de alimentare trebuie să fie de … tone pe unitatea de timp. În timpul procedurilor de pornire şi de oprire trebuie să se acorde atenţie deosebită celorlalte puncte critice de control prevăzute la pct. 5.3. Rata de reciclare a grasimii: grasimea trebuie să fie reciclata până la o rata maxima de … litri/secunda şi trebuie înregistrată din ora în ora.4. Profilul presiunii: materialul trebuie supus la o presiune minima de… Pascal (bar), pentru cel puţin ……. ore. Aceşti parametri trebuie să fie înregistraţi pentru fiecare lot prelucrat.5. Temperatura critica: aceasta trebuie să funcţioneze la o temperatura superioară temperaturii minime de … °C. Temperatura trebuie să fie înregistrată de un sistem permanent de înregistrare. Orice produs fabricat la o temperatura inferioară temperaturii minime trebuie reprelucrat împreună cu materia prima. + 
Capitolul 4Sisteme pentru prelucrarea materiilor degresateTratament continuu la presiune atmosferica (Stord/Atlas/Alfa Laval)    I. Descrierea sistemului

           
          Puncte critice de control Mărimea particulei: … mm
  Mărunţire  
           
           
  Preîncălzire    
           
    Presare    
       
  Agitator        
          Rata de alimentare: … tpt Temperatură minimă: …°C
         
  Separare ––––      
           
  –- Evaporator      
           
  Uscare    
           
  Grăsime        
           
  Testare pentru Clostridium perfringens  
           
  Sterilizator        
           
  Temperatură minimă … °C        
           
  Depozitare        
           
  Producţie de făină    
           
  Depozitare    
           
  Testare pentru Salmonella şi enterobacteriacee
           
  Distribuţie Distribuţie

Atunci când este necesar materia prima se reduce în dimensiuni. Apoi este incalzita la o temperatura la care se produce coagularea materialului. Apoi, prin forte mecanice (de obicei prin presare), fazele lichide intrinseci ale grasimii şi apa sunt indepartate de faza solida. Faza solida este trecută apoi într-un sistem de deshidratare /preparare, pentru a se îndepărta umiditatea intrinseca şi a se obţine o fracţiune solida a proteinei/jumari, care este transformata în fainuri proteice de origine animala. Faza lichidă este mai departe tratata pentru a separa şi recupera grasimea/seul prin centrifugare. Apa este în mod obişnuit evaporata înainte de deshidratarea finala.II. Puncte critice de control pentru fabricile individuale1. Dimensiunea particulei: trebuie să existe un interstitiu nominal al nicovalei de … mm. Echipamentul de reducere a dimensiunii finale trebuie controlat zilnic, iar starea sa trebuie înregistrată. Dacă sunt constatate interstitii ale nicovalei mai mari de … mm, trebuie făcute reparaţii.2. Rata de alimentare cu materie prima: aceasta trebuie să funcţioneze în limite de … până la … tone pe unitatea de timp (tpt). Rata maxima de alimentare trebuie să fie de … tone pe unitatea de timp. În timpul procedurilor de pornire şi de oprire trebuie să se acorde atenţie deosebită celorlalte puncte critice de control prevăzute la pct. 3.3. Temperatura critica:a) pentru făina aceasta trebuie să funcţioneze la parametri superiori temperaturii minime de … °C;b) pentru grasime aceasta trebuie să funcţioneze la parametri superiori temperaturii minime de … °C.Temperatura trebuie să fie înregistrată continuu, pe un sistem permanent de înregistrare. Orice produs fabricat la o temperatura inferioară temperaturii minime trebuie să fie reprelucrat împreună cu materia prima. + 
Capitolul 5Sisteme pentru prelucrarea vietuitoarelor acvaticeAcidificarea şi tratamentul termic combinat    I. Descrierea sistemului

           
  Mărunţire   Puncte critice de control Mărimea particulei: … mm
           
  Acidificare şi depozitare temporară   pH … Timp: … ore
           
  Tratament termic   Timp total: … minute Temperatura: … °C
         
           
  Separare        
       
           
           
          Reîncorporarea jumărilor
           
           
           
           
           
  Producţie  concentrată    
         
           
  Detectare Clostridium perfringens    
           
           
  Depozitare    
           
  Testare pentru Salmonella şi enterobacteriacee    
           
  Distribuţie

Materia prima este maruntita şi amestecata cu acid formic pentru a se reduce pH acesteia. Amestecul este depozitat pentru o perioadă intermediara până la un nou tratament. Produsul este introdus apoi într-un convertor termic. Înaintarea produsului prin convertorul termic este controlată prin intermediul unor comenzi mecanice care îi limitează deplasarea, astfel încât la sfârşitul tratamentului termic produsul sa fi trecut printr-un ciclu care este suficient atât ca timp, cat şi ca temperatura. După tratamentul termic produsul este separat în fazele lichidă/grasime/jumari prin mijloace mecanice. Pentru a se obţine un concentrat proteic animal faza lichidă este pompata în doua schimbatoare termice care sunt incalzite cu abur şi echipate cu camere de vid pentru îndepărtarea umiditatii sale sub forma de vapori de apa. Jumarile sunt reincorporate în concentratul proteic înaintea depozitarii.II. Puncte de control critice în fabrici1. Dimensiunea particulelor: după maruntire mărimea lor trebuie să fie mai mica de … mm.2. pH: în cursul fazei de acidificare pH trebuie să fie mai mic sau egal cu … . pH trebuie verificat zilnic.3. Durata depozitarii intermediare: trebuie să fie de cel puţin … ore.4. Durata completa a tratamentului: incarcatura trebuie să fie tratata timp de cel puţin … minute la temperatura minima prevăzută la pct. 5.5. Temperatura critica: temperatura trebuie să fie de cel puţin … °C şi trebuie să fie înregistrată pentru fiecare incarcatura pe un sistem permanent de înregistrare. Orice produs fabricat la o temperatura inferioară trebuie reprelucrat împreună cu materia prima.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x