NORMA SANITARĂ VETERINARA din 26 septembrie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 879 din 27 octombrie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LAORDIN 61 13/03/2006 ART. 2
ART. 2REFERIRE LANORMA 13/03/2006 ART. 2
ART. 2REFERIRE LAORDIN 67 12/07/2005 ART. 2
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 230 26/09/2006
ActulCONTINUT DEORDIN 230 26/09/2006

ce stabileşte condiţii desemnate pentru a defini şi menţine teritoriul Comunităţii Europene liber de pesta porcina clasica



 + 
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara defineste măsurile pe care Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să le aplice pentru a eradica pesta porcina clasica de pe teritoriul României, astfel încât să se obţină şi să se menţină statusul de ţara oficial libera de pesta porcina clasica.
 + 
Articolul 2Pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare trebuie să se aplice definiţiile precizate la art. 2 din Norma sanitară veterinara cu privire la măsurile pentru controlul pestei porcine clasice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 67/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 707 şi 707 bis din 5 august 2005, ce transpune în legislaţia naţionala Directiva Consiliului 2001/89/CE , şi la art. 2 din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate a animalelor ce afectează comerţul intracomunitar cu animale din speciile bovine şi suine, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 61/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 289 din 30 martie 2006, ce transpune în legislaţia naţionala Directiva Consiliului 64/432/CEE .În plus, pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare trebuie să se aplice următoarele definiţii:1. exploatatie oficial libera de pesta porcina – o exploatatie în care:a) nu a fost detectat niciun caz de pesta porcina de cel puţin 12 luni anterioare;b) nu exista porcine care să fi fost vaccinate împotriva pestei porcine clasice în ultimele 12 luni;c) vaccinarea împotriva pestei porcine clasice a fost interzisă cel puţin în ultimele 12 luni; în plus, trebuie să nu fi fost detectat niciun caz de pesta porcina clasica, cel puţin în ultimele 12 luni, în cadrul unei raze de cel puţin 2 kilometri în jurul exploatatiei respective;2. stat membru al Uniunii Europene oficial liber de pesta porcina clasica – un stat membru al Uniunii Europene, în care:a) nu a fost detectat niciun caz de pesta porcina clasica cel puţin în ultimele 12 luni;b) a fost interzisă vaccinarea împotriva pestei porcine clasice de cel puţin 12 luni;c) în exploataţii nu exista porcine care au fost vaccinate împotriva pestei porcine în ultimele 12 luni şi au fost astfel recunoscute în baza art. 3 alin. (2) sau a art. 9 alin. (1);3. regiune oficial libera de pesta porcina clasica – o regiune în care:a) nu a fost detectat niciun caz de pesta porcina clasica cel puţin în ultimele 12 luni;b) a fost interzisă vaccinarea împotriva pestei porcine clasice cel puţin în ultimele 12 luni;c) în exploataţii nu exista porcine care au fost vaccinate împotriva pestei porcine clasice în ultimele 12 luni şi au fost astfel recunoscute în baza art. 9 alin. (2);4. regiune sau ţara libera de pesta porcina clasica – o ţara sau regiune în care nu a fost detectat niciun caz de pesta porcina clasica de cel puţin 12 luni.
 + 
Articolul 3(1) România, ca ţara ce nu este oficial libera de pesta porcina clasica, trebuie să elaboreze un plan pentru eradicarea accelerata a acestei boli.(2) Nu mai târziu de 6 luni de la data notificării prezentei norme sanitare veterinare, statusul României va fi stabilit în baza procedurii comunitare, cu scopul determinării celor solicitate, pentru a elabora şi prezenta un plan pentru eradicarea accelerata a pestei porcine clasice, în concordanta cu alin. (1).(3) Acest plan ce trebuie să fie pus în aplicare într-o perioadă nu mai mare de 2 ani trebuie să întrunească cerinţele art. 5 al prezentei norme sanitare veterinare şi trebuie să fie autorizat în concordanta cu art. 5 alin. (3) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE ce introduce măsuri financiare comunitare pentru eradicarea pestei porcine clasice.
 + 
Articolul 4(1) România, ca ţara ce nu este oficial libera de pesta porcina, pentru realizarea măsurilor prevăzute la art. 3, trebuie să elaboreze un plan nou pentru eradicarea bolii.(2) Perioada pentru implementarea noului plan va fi astfel stabilită încât perioada totală pentru implementarea măsurilor specificate de art. 3 şi de prezentul articol să fie de 10 ani. Noul plan trebuie să întrunească cerinţele stabilite de art. 6 şi să fie autorizat în concordanta cu art. 5 alin. (3) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE .
 + 
Articolul 5(1) Planul la care face referire art. 3 trebuie să fie desemnat pentru a se asigura ca teritoriul României este oficial liber de pesta porcina clasica după cel mult 6 ani.(2) În plan trebuie să se precizeze, dacă este cazul:a) data interzicerii vaccinarii porcinelor de reproducţie;b) data interzicerii sau, în primii 2 ani de implementare a planului, a restrictiei de vaccinare a porcinelor destinate ingrasarii;c) data de începere a campaniei de depistare a pestei porcine clasice, atunci când este necesar;d) măsurile, resursele şi orarul propuse de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a se obţine obiectivul fixat la alin. (1).(3) Planul poate fi implementat pe baza regionala dacă Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor este în măsura sa garanteze ca este protejat şi menţinut statusul regiunilor în cauza. În acest caz, detaliile solicitate de alin. (2) trebuie să se refere la fiecare dintre regiunile definite de plan.(4) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să notifice Comisiei Europene:a) cheltuielile anuale efectuate în legătură cu supravegherea, prevenirea şi combaterea pestei porcine clasice în ultimii 3 ani, cu o justificare a unor astfel de cheltuieli;b) cheltuielile anuale prevăzute pentru un plan de 6 ani.
 + 
Articolul 6(1) Trebuie să fie elaborat noul plan menţionat la art. 4, pentru a se asigura ca, la expirarea perioadei specificate, teritoriul României trebuie să fie oficial liber de pesta porcina clasica.(2) Planul nou trebuie să specifice, după caz:a) în cazul regiunilor în care a fost efectuată vaccinarea antipestoasa pentru mai mult de un an:(i) numărul de exploataţii avute în vedere în scopul obţinerii de probe ce sunt reprezentative pentru regiunea respectiva şi numărul de porcine din fiecare exploatatie, numărul de purcei care au fost fatati de scroafe vaccinate din acele exploataţii şi care nu vor fi vaccinati;(îi) numărul şi tipul testelor la care trebuie să fie supuşi acei purcei pentru o perioadă de peste 6 luni, cu scopul de a se detecta dacă este prezent sau nu virusul pestei porcine clasice;(iii) acea vaccinare trebuie să fie întreruptă dacă testarea menţionată la pct. (îi) releva ca virusul pestei porcine clasice nu mai este prezent şi data la care interzicerea vaccinarii antipestoase poate să aibă efect;b) în cazul regiunilor unde vaccinarea antipestoasa a fost efectuată timp de mai puţin de 12 luni;(i) data de începere a vaccinarii;(îi) data probabila la care trebuie să fie implementate măsurile prevăzute la lit. a);c) în cazul părţilor de teritoriu în care vaccinarea a fost suspendată, dar care nu sunt încă oficial libere de pesta porcina clasica:(i) numărul de loturi pentru creştere, reproducţie, mixte şi pentru ingrasare în care vor fi efectuate controale la faţa locului;(îi) numărul total şi descrierea testelor efectuate pe acele loturi în fiecare an;(iii) numărul de teste serologice ce vor fi efectuate în fiecare an la porcinele de tăiere, la faţa locului, în momentul tăierii.(3) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să notifice Comisiei Europene cheltuielile anuale prevăzute pentru noul plan.
 + 
Articolul 7(1) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să ia măsurile necesare pentru a facilita controalele Comisiei Europene şi trebuie să se asigure, în special, ca experţii care au aceasta responsabilitate au furnizat, la cererea acesteia, toate informaţiile şi documentaţia necesare pentru evaluarea planurilor de execuţie.(2) Prevederile generale pentru implementarea prevederilor prezentului articol, în special cele cu privire la frecventa şi metoda de efectuare a controalelor prevăzute la alin. (1), regulile ce reglementează intalnirea cu experţii veterinari şi procedura pe care aceştia trebuie să o urmeze atunci când îşi întocmesc raportul vor fi stabilite în concordanta cu procedura comunitara.
 + 
Articolul 8(1) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, în acord cu art. 5 alin. (1) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE , trebuie să înainteze Comisiei Europene planurile prevăzute la art. 3, iar, în acord cu art. 5 alin. (1) lit. a) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE , planurile noi prevăzute la art. 4.(2) Aceste planuri vor fi autorizate în concordanta cu procedura stabilită la art. 5 alin. (3) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE . Noile planuri vor fi autorizate în concordanta cu procedura stabilită la art. 5 alin. (3) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE .(3) Dacă pesta porcina clasica se răspândeşte în mod alarmant în teritoriul României sau în oricare altă parte a teritoriului comunitar, în timpul implementarii unui plan autorizat în baza alin. (2), Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate revizui situaţia şi poate lua măsurile de precautie pe care le considera corespunzătoare, incluzând reintroducerea vaccinarii antipestoase preventive în mod organizat.Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să informeze Comisia Europeană despre aceasta.(4) Planurile autorizate în baza alin. (2) pot fi modificate sau suplimentate prin aceeaşi procedura, pentru a se corela cu evoluţia situaţiei privind pesta porcina clasica din România sau dintr-o regiune anume şi, în special, pentru a se tine seama de implementarea posibila a măsurilor prevăzute la alin. (3).
 + 
Articolul 9(1) În baza procedurii comunitare, România, ca stat reglementat potrivit art. 3 alin. (1), va fi recunoscută ca ţara oficial libera de pesta porcina clasica în momentul în care au fost îndeplinite următoarele condiţii cel puţin în ultimele 12 luni:a) nu a fost detectat niciun caz de pesta porcina clasica;b) a fost interzisă vaccinarea împotriva pestei porcine clasice.(2) În baza procedurii comunitare, o parte a teritoriului României, pentru care se aplică prevederile art. 5 alin. (3), poate fi recunoscută ca oficial libera de pesta porcina clasica nu mai târziu de 3 luni după ce aceasta a îndeplinit condiţiile prevăzute la alin. (1), cu condiţia ca România să poată furniza garanţii adecvate ca statusul acelei părţi din teritoriu va fi menţinut, în special prin prezentarea de dovezi privind implementarea de măsuri ce:(i) fie interzic introducerea, în partea de teritoriu respectiv, de porcine din exploataţii ce nu sunt oficial libere de pesta porcina clasica;(îi) fie interzic ca porcinele vaccinate să fie transferate la exploataţii situate într-o parte a teritoriului ce nu este oficial libera de pesta porcina clasica, cu excepţia tăierii imediate sau pentru introducerea în alta exploatatie cu acelaşi statut.
 + 
Articolul 10(1) Dacă România îşi pierde statusul de teritoriu oficial liber de pesta porcina clasica în perioada stabilită la art. 2 alin. (1) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE , aceasta poate recurge la prevederile art. 3 alin. (1), cu condiţia ca execuţia planului acesteia sa nu depăşească perioada menţionată.Similar, dacă România îşi pierde statusul de ţara oficial libera de pesta porcina clasica pe perioada stabilită la art. 2 alin. (1) din Decizia Consiliului 80/1096/CEE , aceasta poate recurge la prevederile art. 4 alin. (1), cu condiţia ca execuţia planului acesteia sa nu depăşească durata măsurilor suplimentare.(2) Totuşi, dacă apare un focar sau un număr de focare epizootologice de pesta porcina clasica corelate, într-o zona geografică limitată din România, atunci când aceasta va avea statusul de ţara oficial libera de pesta porcina clasica, statusul nu va fi retras o perioadă de 15 zile dacă Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor ia măsuri pentru a izola zona în cauza.Pe perioada amintita de 15 zile, totuşi, poate fi luată o decizie, în baza unei proceduri comunitare, de a retrage statusul menţionat, iar dacă măsurile luate de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor sunt considerate satisfăcătoare, de a-l menţine maximum 3 luni.(3) Prevederile alin. (2) pot fi aplicate prin analogie unei regiuni oficial libere de pesta porcina clasica.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x