NORMA SANITARĂ VETERINARA din 26 februarie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 537 din 23 iulie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 245 11/10/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 6REFERIRE LAORDIN 504 28/12/2001
ART. 9REFERIRE LAORDIN 504 28/12/2001
ART. 11REFERIRE LAORDIN 504 28/12/2001
ART. 14REFERIRE LAORDIN 504 28/12/2001
ART. 15REFERIRE LAORDIN 504 28/12/2001
ART. 15REFERIRE LANORMA 28/12/2001 ART. 13
ART. 15REFERIRE LANORMA 28/12/2001 ANEXA 2
ART. 16REFERIRE LAORDIN 504 28/12/2001
ART. 16REFERIRE LANORMA 28/12/2001 ART. 13
ART. 17REFERIRE LAORDIN 504 28/12/2001
ART. 17REFERIRE LANORMA 28/12/2001 ART. 13
ART. 19REFERIRE LAORDIN 504 28/12/2001
ART. 19REFERIRE LAORDIN 390 15/10/2001
CAP. 2REFERIRE LAORDIN 504 28/12/2001
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 504 28/12/2001
ANEXA 8REFERIRE LAORDIN 504 28/12/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 245 11/10/2006
ActulREFERIT DEORDIN 8 20/05/2004
ActulREFERIT DEGHID 20/05/2004
ActulREFERIT DEORDIN 223 21/03/2003
ActulREFERIT DENORMA 21/03/2003
ActulREFERIT DEORDIN 741 01/10/2003
ActulREFERIT DEORDIN 365 30/05/2003
ActulREFERIT DEPROGRAM 30/05/2003
ActulAPROBAT DEORDIN 88 26/02/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 88 26/02/2002
ActulREFERIT DEORDIN 580 10/12/2002
ActulREFERIT DENORMA 10/12/2002

privind condiţiile sanitare veterinare pentru producerea, comerţul cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe al unor alimente pentru animalele de companie şi al unor produse comestibile neprelucrate pentru animalele de companie



 + 
Capitolul CAP. 1Prevederi generale + 
Articolul 1În sensul prezentei norme sanitare veterinare se înţelege prin:a) alimente pentru animale de companie, sub forma uscata – alimente granulate, cu cel mult 15% umiditate, care au în compoziţie mai multe ingrediente: cereale, carne, organe, subproduse, grăsimi, minerale, vitamine etc., care au fost supuse în timpul producerii la temperaturi de natura sa distruga toţi agenţii patogeni şi care nu necesita pentru depozitare temperaturi de refrigerare sau de congelare;b) alimente pentru animale de companie, în ambalaje ermetic închise – alimente ambalate în recipiente metalice, cu cel puţin 65% umiditate, care au în compoziţie mai multe ingrediente: cereale, carne, organe, subproduse, grăsimi etc., care au fost supuse în timpul producerii la temperaturi de natura sa distruga toţi agenţii patogeni şi care nu necesita pentru depozitare temperaturi de refrigerare sau congelare;c) alimente pentru animale de companie, sub forma semiumeda – alimente cu 15%-65% umiditate, care au în compoziţie mai multe ingrediente: cereale, carne, organe, subproduse, grăsimi, minerale, vitamine, conservanti etc., care au fost supuse în timpul producerii la temperaturi de natura sa distruga toţi agenţii patogeni şi care nu necesita pentru depozitare temperaturi de refrigerare sau congelare.
 + 
Articolul 2Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul alimentelor pentru animalele de companie, care pot conţine proteine animale procesate, derivate din materiale cu grad ridicat de risc care nu sunt destinate consumului uman, în ambalaje închise ermetic, din tari terţe, dacă acestea sunt însoţite de un certificat de sănătate conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 3Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul alimentelor pentru animale de companie, sub forma uscata, care nu trebuie să conţină proteine animale procesate derivate din materiale cu grad ridicat de risc, din tari terţe, dacă acestea sunt însoţite de un certificat de sănătate conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 4Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul alimentelor pentru animalele de companie, sub forma semiumeda, care nu trebuie să conţină proteine animale procesate provenite din materiale cu grad ridicat de risc, din tari terţe, dacă acestea sunt însoţite de un certificat de sănătate conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 5Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul produselor comestibile neprelucrate, pentru animale de companie, obţinute din piei de animale copitate, din tari terţe, dacă acestea sunt însoţite de un certificat de sănătate conform modelului prevăzut în anexa nr. 4 la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 6Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul alimentelor pentru animalele de companie, care pot conţine proteine animale procesate, conformOrdinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlăturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animala sau peste, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 1 februarie 2002, care nu sunt destinate consumului uman, în ambalaje închise ermetic, din statele membre ale Uniunii Europene, dacă acestea sunt însoţite de un certificat de sănătate conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 7Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul alimentelor pentru animale de companie, sub forma uscata sau semiumeda, care nu trebuie să conţină proteine animale procesate derivate din materiale cu grad ridicat de risc, din statele membre ale Uniunii Europene, dacă acestea sunt însoţite de un certificat de sănătate conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 8Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul produselor neprelucrate pentru animale de companie, fabricate din piei de animale copitate, din statele membre ale Uniunii Europene, dacă acestea sunt însoţite de un certificat de sănătate conform modelului prevăzut în anexa nr. 7 la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 9Autoritatea veterinara centrala din România va aviza importul de materie prima cu risc scăzut, conformOrdinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001, destinată producerii alimentelor pentru animale de companie, din statele membre ale Uniunii Europene sau din tari terţe, dacă aceasta este însoţită de un certificat de sănătate conform modelului prevăzut în anexa nr. 8 la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 10Certificatele de sănătate prevăzute în anexele nr. 1-4 la prezenta norma sanitară veterinara pot fi folosite pentru exportul din România al produselor menţionate către statele membre ale Uniunii Europene, pentru importul acestor produse din tari terţe şi din tari membre ale Uniunii Europene, până la aderarea României la Uniunea Europeană.
 + 
Articolul 11Certificatele de sănătate menţionate în anexele nr. 5-7 la prezenta norma sanitară veterinara vor fi utilizate când România va deveni stat membru al Uniunii Europene sau când exista un acord bilateral cu o alta ţara, iar certificatul de sănătate menţionat în anexa nr. 8 la prezenta norma sanitară veterinara va fi utilizat la importul de materie prima cu risc scăzut, conformOrdinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001, destinată producerii alimentelor pentru animale de companie, din statele membre ale Uniunii Europene sau din tari terţe.
 + 
Articolul 12Certificatele de sănătate menţionate în anexele nr. 1-8 vor fi formate dintr-o singura fila şi completate în mod obligatoriu în limba română, precum şi în limba tarii de intrare în Uniunea Europeană în cazul exportului.
 + 
Capitolul 2Condiţii sanitare veterinare pentru alimentele destinate animalelor de companie, ce conţin materiale cu risc scăzut în sensulOrdinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001 + 
Articolul 13Fiecare transport de alimente pentru animale de companie, în ambalaje închise ermetic, trebuie să fie însoţit de un certificat eliberat şi semnat de un medic veterinar oficial din ţara de origine, care să ateste ca produsul a fost supus unui tratament termic la o valoare Fc minima de 3,0.
 + 
Articolul 14Fiecare transport de alimente semiumede pentru animale de companie trebuie să fie însoţit fie de documentul comercial, fie de certificatul prevăzut la art. 13 lit. b) din Norma sanitară veterinara privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlăturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animala sau peste, aprobată prinOrdinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001, care să ateste ca:a) materiile prime de origine animala, din care au fost produse alimentele pentru animale de companie, au fost obţinute numai de la animale tăiate, a căror carne a fost avizată ca fiind buna pentru consumul uman;b) ingredientele de origine animala au fost supuse unui tratament termic la o temperatura de cel puţin 90°C pentru toată compozitia lor;c) după prelucrare au fost luate măsuri efective pentru a se asigura ca transportul nu a fost expus la recontaminare.
 + 
Articolul 15(1) Alimentele pentru animale de companie, sub forma uscata, trebuie să fie produse din materii prime care au fost materiale cu risc scăzut în conformitate cu art. 13 lit. b) din norma sanitară veterinara aprobată prinOrdinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001;(2) Fiecare transport este însoţit de un document comercial sau certificat prevăzut în art. 13 lit. b) din norma sanitară veterinara aprobată prinOrdinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001, care atesta ca:a) alimentele pentru animale de companie, sub forma uscata, cuprind produse de la animale tăiate şi tratate termic în asa fel încât să se obţină o temperatura de cel puţin 90°C pentru toată compozitia lor, înţelegandu-se ca tratamentul nu a fost necesar pentru produsele finite ale căror ingrediente au fost supuse acestui tratament;b) după tratamentul termic s-au luat toate măsurile de precautie pentru a se asigura ca produsul nu a fost contaminat în vreun fel înainte de expediere;c) produsul este impachetat în ambalaje noi (pungi sau saci);d) procesul a fost testat cu rezultate satisfăcătoare în conformitate cu prevederile cap. III din anexa nr. 2 la norma sanitară veterinara aprobată prinOrdinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001.
 + 
Articolul 16Fiecare transport de produse fabricate din piei prelucrate trebuie să fie însoţit de un document comercial sau certificat prevăzut la art. 13 lit. b) din norma sanitară veterinara aprobată prinOrdinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001, care să ateste ca produsele au fost supuse în timpul prelucrării unui tratament termic îndeajuns de puternic pentru a distruge organismele patogene, inclusiv Salmonella, şi ca s-au luat măsuri efective după prelucrare în scopul prevenirii contaminarii produselor.
 + 
Capitolul 3Condiţii sanitare veterinare pentru materia prima destinată fabricării alimentelor pentru animale de companie + 
Articolul 17(1) Prin materie prima se înţelege carne proaspăta, glande, organe şi alte subproduse, precum şi mucoasele intestinale, care nu sunt destinate consumului uman. Materia prima va fi considerată ca fiind proaspăta dacă a fost supusă numai congelarii sau altui tratament care nu a avut ca rezultat distrugerea sigura a agenţilor patogeni; materialele folosite pot fi numai materiale cu risc scăzut în sensulOrdinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001.(2) Materia prima trebuie însoţită de un document comercial sau certificat prevăzut la art. 13 lit. b) din norma sanitară veterinara aprobată prinOrdinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001sau de un certificat conform modelului stabilit în anexa nr. 8.(3) În cazul comercializării certificatul original de sănătate sau documentul comercial trebuie să ajungă la autoritatea veterinara responsabilă pentru uzina de prelucrare, depozitul frigorific intermediar sau instalatia de sortare, iar în cazul importurilor trebuie verificat de Inspectoratul de poliţie sanitară veterinara de frontieră.(4) Materia prima trebuie să ajungă direct la uzinele de prelucrare, aprobate şi autorizate, care îndeplinesc condiţiile prevăzute deOrdinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001, sau la depozitele frigorifice aprobate, pentru depozitare intermediara; România va informa Comisia Europeană despre aprobarea acestor instalaţii de sortare.(5) Materia prima trebuie transportată la uzina de prelucrare numai în containere sau vehicule impermeabile, sigilate în mod corespunzător; inscripţia "Doar pentru producerea de alimente pentru animale de companie" trebuie să apară pe recipientele şi documentele insotitoare; numele şi adresa întreprinderii destinatare trebuie să apară pe containerele şi pe documentele insotitoare.(6) Vehiculele şi containerele folosite pentru transportul materiei prime, împreună cu toate echipamentele sau aparatele care au intrat în contact cu materia prima neprelucrata, trebuie curatate şi dezinfectate. Materialul folosit la ambalare trebuie incinerat sau eliminat prin alte mijloace, conform instrucţiunilor medicului veterinar oficial.(7) Depozitarea intermediara a materiei prime va fi permisă numai în depozite frigorifice aprobate în acest scop, sub autorizarea şi supravegherea medicului veterinar oficial; materia prima trebuie depozitata separat de celelalte materii în asa fel încât să se prevină orice contaminare.(8) La uzina de prelucrare materia prima trebuie prelucrata în asa fel încât să se distruga toţi agenţii patogeni şi să se înlăture orice pericol pentru sănătatea animalelor domestice; îndepărtarea materiei prime din uzina, pentru distrugere în uzinele de prelucrare aprobate sau înregistrate în acest scop, conformOrdinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001, va fi permisă numai în cazuri excepţionale şi cu autorizarea medicului veterinar oficial; prevederile alin. (5), (6) şi (9) se vor aplica în mod corespunzător pentru transportul de materie prima şi pentru înştiinţarea medicului veterinar oficial responsabil de uzina de prelucrare.(9) În cazul în care materia prima este transportată de la uzina de origine sau este importata, medicul veterinar oficial responsabil pentru uzina de origine sau Inspectoratul de poliţie sanitară veterinara de frontieră, în cazul importurilor, va înştiinţa medicul veterinar oficial responsabil pentru uzina de prelucrare, depozitul intermediar sau instalatia de sortare despre acest lucru prin "Sistemul Animo", telex sau fax.(10) Importurile de materie prima se supun următoarelor prevederi:a) România va autoriza importul de materie prima doar din ţările Uniunii Europene şi din tari terţe aflate pe lista aprobată de autoritatea veterinara centrala din România;b) după controlul de frontieră materiile prime vor fi transportate, sub supravegherea autorităţii veterinare competente, fie la o uzina de prelucrare, aprobată şi autorizata, care se afla sub supravegherea permanenta a unui medic veterinar oficial şi care garantează ca materiile prime vor fi folosite numai în scopul permis şi că nu vor ieşi din uzina neprelucrate, fie la un depozit intermediar autorizat sau la o instalatie de sortare aprobată;c) certificatul de sănătate, care poarta ştampila Inspectoratului de poliţie sanitară veterinara de frontieră, trebuie să însoţească materia prima până la uzina de destinaţie.
 + 
Capitolul 4Controlul sanitar veterinar al alimentelor pentru animale de companie + 
Articolul 18(1) Importurile de alimente pentru animalele de companie din statele membre ale Uniunii Europene vor fi supuse atât controlului fizic, cat şi al documentelor la punctele de trecere a frontierei de stat şi la destinaţie, iar dacă exista suspiciuni în ceea ce priveşte originea mărfii, compozitia sau a valabilitatea produsului, se controlează şi prin examen de laborator.(2) Autoritatea veterinara competenţa este singura în măsura sa decidă dacă se efectuează examene de laborator, precum şi analizele ce se vor efectua, în funcţie de situaţia existenta în timpul controlului pentru importul din Uniunea Europeană de alimente pentru animale de companie.
 + 
Articolul 19(1) Importurile de alimente pentru animale de companie provenite din ţările terţe vor fi controlate la punctele de trecere a frontierei de stat atât fizic, cat şi din punct de vedere al documentelor, iar la destinaţie, din punct de vedere al documentelor, fizic şi prin examene de laborator, după cum urmează:a) primul transport importat în anul respectiv se examinează complet prin examene de laborator, pentru fiecare sortiment importat;b) fiecare transport care urmează să fie importat după primul, care a fost examinat şi prin examene de laborator complete şi a corespuns, se va examina prin examen bacteriologic pentru depistarea Salmonella, Clostridium perfringens şi a enterobacteriaceelor, pentru fiecare sortiment importat;c) dacă la examenul complet de laborator s-au decelat probe pozitive, următoarele trei transporturi vor fi examinate complet. Când rezultatele celor trei examinari sunt negative, procedura de examinare se continua ca la lit. b). Dacă rezultatele celor trei examinari complete nu sunt negative se va interzice importul pentru produsul respectiv, de la producătorul în cauza, pe o perioadă de un an de la data realizării importului.(2) Modul de recoltare a probelor va fi în conformitate cuOrdinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 390/2001pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind controlul oficial al furajelor pentru animale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 766 din 30 noiembrie 2001.(3) Dacă în urma examenului de laborator se deceleaza probe pozitive la probele recoltate după examenul complet, procedura de examinare se va relua pentru următorul import cu examen complet.(4) Sortimentele decelate pozitiv în urma examenelor de laborator vor fi valorificate conformOrdinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001.
 + 
Articolul 20Examenul de laborator pentru produsele importate se va efectua numai în laboratoarele sanitare veterinare de stat.
 + 
Articolul 21Costurile examenelor de la laborator vor fi suportate de către importator.
 + 
Articolul 22(1) Alimentele pentru animalele de companie produse pe teritoriul României vor fi supuse examenului complet de laborator pentru fiecare lot în parte.(2) Examenele de laborator pentru probele recoltate de la produsele specificate la alin. (1) se vor efectua în laboratoare autorizate sanitar-veterinar, iar costurile examenelor sunt suportate de către producător.
 + 
Articolul 23Alimentele pentru animalele de companie supuse controlului sanitar-veterinar prin examene de laborator nu vor fi comercializate până la obţinerea rezultatului examenului de laborator.
 + 
Articolul 24Condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea carnii tocate sau preparatelor din carne tocata, sub forma refrigerata sau congelata, destinate animalelor de companie, sunt aceleaşi ca şi pentru cele destinate consumului uman.
 + 
Articolul 25Este interzisă folosirea alimentelor destinate carnivorelor domestice ca sursa de hrana pentru alte specii de animale.
 + 
Articolul 26Comercializarea alimentelor pentru animalele de companie în unităţi de desfacere în care se comercializează şi produse destinate consumului uman se va putea face doar în ambalajele în care au fost ambalate de către producător, fără deschiderea acestora, iar în unităţile de comercializare specializate se va putea face şi deschizandu-se ambalajele originale, numai pentru alimentele sub forma uscata, dar cu respectarea măsurilor de igiena.
 + 
Anexa 1––-la norma sanitară veterinara–––––––––-CERTIFICAT DE SĂNĂTATEpentru alimenteîn ambalajeînchise ermetic, pentru animale de companie

     
  Observaţie pentru importator:
  Acest certificat este eliberat numai în scop veterinar şi originalul trebuie să însoţească transportul până când ajunge la punctul de control la frontieră.
  Ţara de destinaţie: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul de referinţă al certificatului de sănătate: . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ţara exportatoare: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ministerul de resort: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Departamentul de autorizare: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  I. Date de identificare a alimentelor pentru animalele de companie
  Alimentele pentru animale au fost obţinute din materii prime provenind de la următoarele specii: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Natura ambalajului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul de bucăţi sau pachete: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Greutatea netă: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
  Adresa şi numărul de înregistrare veterinară ale întreprinderii aprobate sau înregistrate: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  III. Destinaţia alimentelor pentru animalele de companie
  Alimentele pentru animale vor fi expediate din: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul de încărcare) către: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (ţara şi locul de destinaţie), folosindu-se următoarele mijloace de transport: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul sigiliului1): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa expeditorului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa destinatarului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  IV. Atestare
  Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare că alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
  a) au fost supuse unui tratament termic la o valoare minimă Fc de 3,0 în ambalaje sigilate ermetic;
  b) au fost analizate printr-o eşantionare aleatorie din cel puţin 5 ambalaje pentru fiecare lot prelucrat cu ajutorul unor metode de diagnosticare de laborator pentru a se asigura tratamentul termic adecvat al întregului transport aşa cum se prevede la lit. a);
  c) au fost produse folosindu-se proteine provenind de la rumegătoare2);
  au fost produse fără a se folosi proteine provenind de la rumegătoare2);
  d) nu au fost produse de la:
  1. animale crescute pentru producţia agricolă care au murit, dar nu au fost tăiate, inclusiv animale născute moarte şi nenăscute, şi, fără a se prejudicia situaţiile de tăiere de urgenţă din motive de sănătate, animale domestice care au murit în timpul transportului;
  2. animale care au fost ucise în contextul măsurilor de combatere a bolilor fie la ferme, fie în alt loc desemnat de autoritatea competentă;
  3. deşeuri animale, inclusiv sânge, provenind de la animale care au arătat în cursul inspecţiei veterinare desfăşurate la momentul tăierii semne clinice ale unor boli transmisibile la om sau la alte animale;
  4. părţile unui animal tăiat în condiţii normale care nu au fost prezentate pentru examinarea după deces, în afară de piei, copite, pene, lână, sânge şi produse similare;
  5. carne, carne de pasăre, peşte, vânat şi alimente de origine animală care s-au alterat;
  6. animale, carne proaspătă, carne de pasăre, peşte, vânat şi carne şi produse lactate, care în decursul inspecţiilor prevăzute în legislaţia Comunităţii Europene nu au îndeplinit cerinţele veterinare pentru importul în Comunitatea Europeană;
  7. deşeuri animale ce conţin reziduuri de substanţe care au reprezentat un pericol pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor şi lapte, carne sau produse de origine animală care nu mai sunt comestibile din cauza prezenţei acestor reziduuri;
  8. peşte sau măruntaie de peşte care nu au fost acceptate pentru consumul uman din cauza unor semne clinice ale unei boli infecţioase,
  cu excepţia cazului în care proteinele animale mai sus menţionate au fost supuse următorului proces de tratament termic într-o uzină înregistrată şi aprobată conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 1 februarie 2002:
  tratament termic la cel puţin 133°C pentru toată compoziţia lor pe o durată minimă de 20 de minute la o presiune de 3 bari, dimensiunea particulelor înainte de prelucrare nefiind mai mare de 5 cm,
  iar eşantionarea aleatorie îndeplineşte următoarele standarde3):
  – Clostridium perfrigens: absenţa într-un gram4);
  – Salmonella: absenţa în 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 05);
  – Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 102 în 1 g5);
  e) au fost supuse tuturor măsurilor pentru a se evita o nouă contaminare cu agenţi patogeni după tratament.
   
  Întocmit la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul) la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (data).
   
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ştampila6) (semnătura medicului veterinar oficial)6)
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)

–––––-1)Opţional.1)Opţional.2)Ştergeţi după cum este cazul.2)Ştergeţi după cum este cazul.3)unde:3)unde:n = numărul de unităţi care formează esantionul;m = valoarea de prag pentru numărul de bacterii; rezultatul este satisfăcător dacă numărul de bacterii în toate unităţile de esantionare nu depăşeşte valoarea lui m;M = valoarea maxima pentru numărul de bacterii; rezultatul este considerat nesatisfăcător dacă numărul de bacterii în una sau mai multe dintre unităţile de esantionare are valoarea lui m sau o depăşeşte pe aceasta;c = numărul unităţilor de esantionare pentru care numărul bacteriilor se poate situa între m şi M, esantionul fiind considerat acceptabil în cazul în care numărul bacteriilor din celelalte unităţi de esantionare are valoarea lui m sau mai puţin.4)Eşantion luat după tratament.4)Eşantion luat după tratament.5)Eşantion luat în timpul depozitării în uzina de prelucrare.5)Eşantion luat în timpul depozitării în uzina de prelucrare.6)Semnătura şi ştampila trebuie să aibă altă culoare decât cea a documentului tipărit.6)Semnătura şi ştampila trebuie să aibă altă culoare decât cea a documentului tipărit. + 
Anexa 2––-la norma sanitară veterinara–––––––––-CERTIFICAT DE SĂNĂTATEpentru alimente uscate pentru animalele de companie

     
  Observaţie pentru importator:
  Acest certificat este eliberat numai în scop veterinar şi originalul trebuie să însoţească transportul până când ajunge la punctul de control la frontieră.
  Ţara de destinaţie: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul de referinţă al certificatului de sănătate: . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ţara exportatoare: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ministerul de resort: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Departamentul de autorizare: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  I. Date de identificare a alimentelor pentru animalele de companie
  Alimentele pentru animale au fost obţinute din materii prime provenind de la următoarele specii: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Natura ambalajului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul de bucăţi sau pachete: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Greutatea netă: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
  Adresa şi numărul de înregistrare veterinară ale întreprinderii aprobate sau înregistrate: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  III. Destinaţia alimentelor pentru animalele de companie
  Alimentele pentru animale vor fi expediate din: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul de încărcare) către: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,
  (ţara şi locul de destinaţie) folosindu-se următoarele mijloace de transport: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul sigiliului1): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa expeditorului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa destinatarului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  IV. Atestare
  Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare că alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
  a) au fost produse în aşa fel încât hrana uscată pentru animalele de companie sau ingredientele de origine animală au fost supuse unui tratament termic la cel puţin 90°C pentru toată compoziţia lor;
  b) au fost examinate printr-o eşantionare aleatorie din cel puţin 5 eşantioane pentru fiecare lot prelucrat, luate în timpul sau după depozitarea în uzina de prelucrare, care îndeplineşte următoarele standarde2):
  – Salmonella: absenţa în 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;
  – Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 102 în 1 g;
  c) au fost obţinute folosindu-se proteine provenind de la rumegătoare3);
  au fost obţinute fără a se folosi proteine provenind de la rumegătoare3);
  d) nu au fost obţinute din:
  1. animale crescute pentru producţia agricolă care au murit, dar nu au fost tăiate, inclusiv animale născute moarte şi nenăscute, şi, fără a se prejudicia situaţiile de tăiere de urgenţă din motive de sănătate, animale domestice care au murit în timpul transportului;
  2. animale care au fost ucise în contextul măsurilor de combatere a bolilor fie la ferme, fie în alt loc desemnat de autoritatea competentă;
  3. deşeuri animale, inclusiv sânge, provenind de la animale care au arătat în cursul inspecţiei veterinare desfăşurate la momentul tăierii semne clinice ale unor boli transmisibile la om sau la alte animale;
  4. părţile unui animal tăiat în condiţii normale care nu au fost prezentate pentru examinarea după deces, în afară de piei, copite, pene, lână, sânge şi produse similare;
  5. carne, carne de pasăre, peşte, vânat şi alimente de origine animală care s-au alterat;
  6. animale, carne proaspătă, carne de pasăre, peşte, vânat şi carne şi produse lactate, care în decursul inspecţiilor prevăzute în legislaţia Comunităţii Europene nu au îndeplinit cerinţele veterinare pentru importul în Comunitatea Europeană;
  7. deşeuri animale ce conţin reziduuri de substanţe care au reprezentat un pericol pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor şi lapte, carne sau produse de origine animală care nu mai sunt comestibile din cauza prezenţei acestor reziduuri;
  8. peşte sau măruntaie de peşte care nu au fost acceptate pentru consumul uman din cauza unor semne clinice ale unei boli infecţioase;
  9. proteine procesate de origine animală, derivate din materii prime cu risc ridicat;
  e) au fost supuse tuturor măsurilor pentru a se evita o nouă contaminare cu agenţi patogeni după tratament;
  f) au fost ambalate într-un nou material.
   
  Întocmit la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul) la . . . . . . . . . . . . . . . . . . (data) .
   
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (semnătura medicului veterinar oficial)4)
  Ştampila4) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)

––––1)Opţional.1)Opţional.2)unde:2)unde:n = numărul de unităţi care formează esantionul;m = valoarea de prag pentru numărul de bacterii; rezultatul este satisfăcător dacă numărul de bacterii în toate unităţile de esantionare nu depăşeşte valoarea lui m;M = valoarea maxima pentru numărul de bacterii; rezultatul este considerat nesatisfăcător dacă numărul de bacterii în una sau mai multe dintre unităţile de esantionare are valoarea lui m sau o depăşeşte pe aceasta;c = numărul unităţilor de esantionare pentru care numărul bacteriilor se poate situa între m şi M, esantionul fiind considerat acceptabil în cazul în care numărul bacteriilor din celelalte unităţi de esantionare are valoarea lui m sau mai puţin.3)Ştergeţi după cum este cazul.3)Ştergeţi după cum este cazul.4)Semnătura şi ştampila trebuie să aibă altă culoare decât cea a documentului tipărit.4)Semnătura şi ştampila trebuie să aibă altă culoare decât cea a documentului tipărit. + 
Anexa 3––-la norma sanitară veterinara–––––––––-CERTIFICAT DE SĂNĂTATEpentru alimentele semiumede pentru animalele de companie

     
  Observaţie pentru importator:
  Acest certificat este eliberat numai în scop veterinar şi originalul trebuie să însoţească transportul până când ajunge la punctul de control la frontieră.
  Ţara de destinaţie: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul de referinţă al certificatului de sănătate: . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ţara exportatoare: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ministerul de resort: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Departamentul de autorizare: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  I. Date de identificare a alimentelor pentru animalele de companie
  Alimentele pentru animale au fost obţinute din materii prime provenind de la următoarele specii: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Natura ambalajului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul de bucăţi sau pachete: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Greutatea netă: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
  Adresa şi numărul de înregistrare veterinară ale întreprinderii aprobate sau înregistrate: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  III. Destinaţia alimentelor pentru animalele de companie
  Alimentele pentru animale vor fi expediate din: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul de încărcare) către: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (ţara şi locul de destinaţie), folosindu-se următoarele mijloace de transport: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul sigiliului1): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa expeditorului:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa destinatarului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  IV. Atestare
  Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare că alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
  a) au fost produse în aşa fel încât ingredientele de origine animală au fost supuse unui tratament termic la cel puţin 90°C pentru toată compoziţia lor;
  b) au fost examinate printr-o eşantionare aleatorie din cel puţin 5 eşantioane pentru fiecare lot prelucrat, luate în timpul depozitării în uzina de prelucrare, care îndeplineşte următoarele standarde2):
  – Salmonella: absenţa în 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;
  – Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 102 în 1 g;
  c) au fost produse folosindu-se proteine provenind de la animale rumegătoare3);
  au fost produse fără a se folosi proteine provenind de la animale rumegătoare3);
  d) nu au fost produse de la:
  1. animale crescute pentru producţia agricolă care au murit, dar nu au fost tăiate, inclusiv animale născute moarte şi nenăscute, şi, fără a se prejudicia situaţiile de tăiere de urgenţă din motive de sănătate, animale domestice care au murit în timpul transportului;
  2. animale care au fost ucise în contextul măsurilor de combatere a bolilor fie la ferme, fie în alt loc desemnat de autoritatea competentă;
  3. deşeuri animale, inclusiv sânge, provenind de la animale care au arătat în cursul inspecţiei veterinare desfăşurate la momentul tăierii semne clinice ale unor boli transmisibile la om sau la alte animale;
  4. părţile unui animal tăiat în condiţii normale care nu au fost prezentate pentru examinarea după deces, în afară de piei, copite, pene, lână, sânge şi produse similare;
  5. carne, carne de pasăre, peşte, vânat şi alimente de origine animală care s-au alterat;
  6. animale, carne proaspătă, carne de pasăre, peşte, vânat şi carne şi produse lactate, care în decursul inspecţiilor prevăzute în legislaţia Comunităţii Europene nu au îndeplinit cerinţele veterinare pentru importul în Comunitatea Europeană;
  7. deşeuri animale ce conţin reziduuri de substanţe care au reprezentat un pericol pentru sănătatea oamenilor sau a animalelor şi lapte, carne sau produse de origine animală care nu mai sunt comestibile din cauza prezenţei acestor reziduuri;
  8. peşte sau măruntaie de peşte care nu au fost acceptate pentru consumul uman din cauza unor semne clinice ale unei boli infecţioase;
  9. proteine procesate de origine animală, derivate din materii prime cu risc ridicat;
  e) au fost supuse tuturor măsurilor pentru a se evita o nouă contaminare cu agenţi patogeni după tratament.
   
  Întocmit la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul) la . . . . . . . . . . . . . . . . . . (data).
   
   
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (semnătura medicului veterinar oficial)4)
  Ştampila4) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)

––––1)Opţional.1)Opţional.2)unde:2)unde:n = numărul de unităţi care formează esantionul;m = valoarea de prag pentru numărul de bacterii; rezultatul este satisfăcător dacă numărul de bacterii în toate unităţile de esantionare nu depăşeşte valoarea lui m;M = valoarea maxima pentru numărul de bacterii; rezultatul este considerat nesatisfăcător dacă numărul de bacterii în una sau mai multe dintre unităţile de esantionare are valoarea lui m sau o depăşeşte pe aceasta;c = numărul unităţilor de esantionare pentru care numărul bacteriilor se poate situa între m şi M, esantionul fiind considerat acceptabil în cazul în care numărul bacteriilor din celelalte unităţi de esantionare are valoarea lui m sau mai puţin.3)Ştergeţi după cum este cazul.3)Ştergeţi după cum este cazul.4)Semnătura şi ştampila trebuie să aibă altă culoare decât cea a documentului tipărit.4)Semnătura şi ştampila trebuie să aibă altă culoare decât cea a documentului tipărit. + 
Anexa 4––-la norma sanitară veterinara–––––––––-CERTIFICAT DE SĂNĂTATEpentru produsele comestibile neprelucrate pentru animalele de companie,obţinute din piei de animale copitate

     
  Observaţie pentru importator:
  Acest certificat este eliberat numai în scop veterinar şi originalul trebuie să însoţească transportul până când ajunge la punctul de control la frontieră:
  Ţara de destinaţie: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul de referinţă al certificatului de sănătate: . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ţara exportatoare: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ministerul de resort: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Departamentul de autorizare: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  I. Date de identificare a produsului
  Natura produsului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Produsul a fost obţinut din piele provenind de la următoarele specii: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Natura ambalajului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul de bucăţi sau pachete: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Greutatea netă: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  II. Originea produsului
  Adresa şi numărul de înregistrare veterinară ale întreprinderii aprobate sau înregistrate: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  III. Destinaţia produsului
  Produsul va fi expediat din: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul de încărcare) către: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (ţara şi locul de destinaţie), folosindu-se următoarele mijloace de transport: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul sigiliului1): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa expeditorului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa destinatarului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  IV. Atestare
  Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare că alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
  a) au fost supuse unui tratament termic pentru a se distruge agenţii patogeni, în special Salmonella;
  b) au fost examinate printr-o eşantionare aleatorie realizată în timpul depozitării în uzina de prelucrare, care îndeplineşte următoarele standarde2):
  – Salmonella: absenţa în 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;
  – Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 102 în 1 g;
  c) au fost produse din piei care:
  – au fost obţinute de la animale tăiate într-un abator, care au fost supuse unei inspecţii sanitare înainte şi după deces şi nu au arătat nici un semn clinic al unei boli infecţioase;
  – nu au fost obţinute de la animale care au fost tăiate în contextul unor măsuri de combatere a bolilor;
  – au fost obţinute de la animale decedate care au fost alese pentru topirea grăsimii de către autoritatea competentă;
  d) au fost supuse tuturor măsurilor pentru a se evita o nouă contaminare cu agenţi patogeni după tratament.
   
  Întocmit la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul) la . . . . . . . . . . . . . . . . . . (data) .
   
   
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (semnătura medicului veterinar oficial)3)
  Ştampila3) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)

––––-1)Opţional.1)Opţional.2)unde:2)unde:n = numărul de unităţi care formează esantionul;m = valoarea de prag pentru numărul de bacterii; rezultatul este satisfăcător dacă numărul de bacterii în toate unităţile de esantionare nu depăşeşte valoarea lui m;M = valoarea maxima pentru numărul de bacterii; rezultatul este considerat nesatisfăcător dacă numărul de bacterii în una sau mai multe dintre unităţile de esantionare are valoarea lui m sau o depăşeşte pe aceasta;c = numărul unităţilor de esantionare pentru care numărul bacteriilor se poate situa între m şi M, esantionul fiind considerat acceptabil în cazul în care numărul bacteriilor din celelalte unităţi de esantionare are valoarea lui m sau mai puţin.3)Semnătura şi ştampila trebuie să aibă altă culoare decât cea a documentului tipărit. + 
Anexa 5––-la norma sanitară veterinara–––––––––-CERTIFICAT DE SĂNĂTATEpentru comerţul intracomunitar cu alimente pentru animalele de companie,în ambalaje închise ermetic

     
  Ţara de expediere: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ministerul: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Departamentul: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  I. Identificarea alimentelor pentru animalele de companie
  Natura alimentelor pentru animalele de companie: . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Natura ambalajului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul pachetelor: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Greutatea netă: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
  Adresa şi numărul de înregistrare veterinară ale întreprinderii aprobate sau înregistrate: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  III. Destinaţia alimentelor pentru animalele de companie
  Alimentele pentru animalele de companie vor fi trimise de la: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul încărcării) către: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul de destinaţie), cu următoarele mijloace de transport: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa expeditorului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa destinatarului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  IV. Atestare
  Se atestă că:
  1. materiile prime de origine animală din care s-au fabricat alimentele pentru animale de companie au fost supuse unui tratament termic la o valoare Fc de minimum 3,0;
  2. produsul conţine proteine provenind de la animale rumegătoare/nu conţine proteine provenind de la animale rumegătoare1)
   
  Întocmit la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul) la . . . . . . . . . . . . . . . . . . (data).
   
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (semnătura medicului veterinar oficial)
  Ştampila . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (numele cu majuscule, calificarea şi funcţia

––––1)Ştergeţi dacă este cazul. + 
Anexa 6–––la norma sanitară veterinara–––––––––-CERTIFICAT DE SĂNĂTATEpentru comerţul intracomunitar cu alimenteuscate şi semiumede pentru animalele de companie

     
  Ţara de expediere: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ministerul: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Departamentul: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  I. Identificarea alimentelor pentru animalele de companie
  Natura alimentelor pentru animalele de companie: . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Natura ambalajului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul pachetelor: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Greutatea netă: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
  Adresa şi numărul de înregistrare veterinară ale întreprinderii aprobate sau înregistrate: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  III. Destinaţia alimentelor pentru animalele de companie
  Alimentele pentru animalele de companie vor fi trimise de la: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul încărcării) către: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul de destinaţie), cu următoarele mijloace de transport: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa expeditorului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa destinatarului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  IV. Atestare
  Se atestă că:
  1. materiile prime de origine animală din care s-au fabricat alimentele pentru animale de companie:
  a) în cazul alimentelor semiumede pentru animale, acestea s-au obţinut numai din animale de sacrificiu sănătoase, a căror carne s-a stabilit că este bună pentru consumul uman;
  b) ingredientele de origine animală au fost supuse unui tratament termic de cel puţin 90°C în toată compoziţia lor;
  2. după tratament s-au luat toate măsurile de precauţie pentru a se asigura că produsul nu a fost contaminat în nici un fel înainte de livrare;
  3. în cazul alimentelor uscate pentru animalele de companie produsul este ambalat în containere noi (pungi sau saci)1);
  4. produsul conţine proteine provenind de la animale rumegătoare/nu conţine proteine provenind de la animale rumegătoare1);
  5. în timpul procesului de producţie s-au colectat probe reprezentative pentru a se verifica respectarea standardelor microbiologice prevăzute în cap. III din anexa II la Directiva 90/667/CEE şi absenţa salmonelei din alimentele pentru animale de companie.
   
  Întocmit la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul) la . . . . . . . . . . . . . . . . . . (data).
   
   
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (semnătura medicului veterinar oficial)
  Ştampila . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)

––––1)Ştergeţi dacă este cazul. + 
Anexa 7––-la norma sanitară veterinara–––––––––-CERTIFICAT DE SĂNĂTATEpentru comerţul intracomunitar cu alimente pentru animalele de companie,fabricate din piei de animale copitate

     
  Ţara de expediere: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ministerul: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Departamentul: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  I. Identificarea produsului
  Natura produsului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Natura ambalajului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul pachetelor: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Greutatea netă: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  II. Originea produsului
  Adresa şi numărul de înregistrare veterinară ale întreprinderii aprobate sau înregistrate: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  III. Destinaţia produsului
  Produsul va fi trimis de la: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul încărcării) către: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul de destinaţie), cu următoarele mijloace de transport: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa expeditorului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa destinatarului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  IV. Atestare
  Se atestă că:
  1. prin tratamentul termic toţi agenţii patogeni, în special Salmonella, au fost distruşi;
  2. produsul conţine proteine provenind de la animale rumegătoare/nu conţine proteine provenind de la animale rumegătoare1);
  3. după tratament s-au luat toate măsurile de precauţie pentru a se asigura că produsul nu a fost contaminat în nici un fel înainte de livrare;
  4. în cazul în care provine din firme înregistrate, produsul este dovedit negativ la testul pentru Salmonella.
   
  Întocmit la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul) la . . . . . . . . . . . . . . . . . . (data).
   
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (semnătura medicului veterinar oficial)
  Ştampila . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)

1)Ştergeţi dacă este cazul.1)Ştergeţi dacă este cazul. + 
Anexa 8––-la norma sanitară veterinara–––––––––-CERTIFICAT DE SĂNĂTATEpentru comerţul intracomunitar cu materie prima cu risc scăzut,conform Ordinului ministruluiagriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 504/2001,destinată producerii alimentelor pentru animalele de companie

     
  Ţara de expediere: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ministerul: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Departamentul: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  I. Identificarea produsului
  Natura produsului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Natura ambalajului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul pachetelor: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Greutatea netă: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  II. Originea produsului
  Adresa şi numărul de înregistrare veterinară ale întreprinderii înregistrate/aprobate1): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  III. Destinaţia produsului
  Produsul va fi trimis de la: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul încărcării) către: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul de destinaţie), cu următoarele mijloace de transport: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa expeditorului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa destinatarului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  IV. Atestare
  Se atestă că produsul conţine proteine provenind de la animale rumegătoare/nu conţine proteine provenind de la animale rumegătoare1).
   
  Întocmit la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul) la . . . . . . . . . . . . . . . . . . (data).
   
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (semnătura medicului veterinar oficial)
  Ştampila . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (numele cu majuscule, calificarea şi funcţia)

1)Ştergeţi dacă este cazul.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x