Informatii Document
Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 441 din 6 august 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act | |
Nu exista actiuni induse de acest act | |
Nu exista acte referite de acest act | |
Acte care fac referire la acest act: | |
cu privire la criteriile microbiologice aplicabile la producţia de crustacee şi moluste fierte
+
Capitolul 1Dispoziţii generale +
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte criteriile microbiologice ce se aplică pentru producţia de crustacee şi moluste fierte. +
Capitolul 2Criterii microbiologice +
Articolul 2(1) Criteriile microbiologice aplicabile la producţia de crustacee şi moluste fierte sunt: … A. Germeni patogeni:a) Salmonella spp. – absent în 25 g, n = 5, c = 0; … b) alte microorganisme patogene şi toxinele lor, care sunt investigate în funcţie de analiza riscurilor, sa nu fie prezente într-o cantitate care să afecteze sănătatea consumatorilor; … B. Germenii martori ai deficienţelor de igiena (produse decorticate, decochiliate):Staphylococus aureus – m = 100, M = 1.000, n = 5, c = 2;Coliformi termotoleranti (44°C pe mediu solid) – m = 10, M = 100, n = 5, c = 2;Escherichia coli (pe mediu solid) – m = 10, M = 100, n = 5, c = 1;C. Germeni indicatori (linii directoare):Bacterii aerobe mezofile (30°C):a) produse întregi – m = 10.000, M = 100.000, n = 5, c = 2; … b) produse decorticate sau decochiliate, cu excepţia carnii de crab – m = 50.000, M = 500.000, n = 5, c = 2; … c) carne de crab – m = 100.000, M = 1.000.000, n = 5, c = 2. … (2) Parametrii n, m, M şi c sunt definiţi după cum urmează: … n – numărul de unităţi din care se compune proba;m – pragul limita sub care toate rezultatele sunt considerate satisfăcătoare;M – pragul limita acceptabil la care rezultatele nu mai sunt considerate satisfăcătoare;c – numărul de unităţi de probe ce dau valori cuprinse între m şi M.(3) Calitatea unui lot este considerată: … a) satisfăcătoare, când toate valorile cercetate sunt inferioare sau egale cu 3 m; … b) acceptabilă, când valorile examinate sunt cuprinse între 3 m şi 10 m (= M) şi când c/n este mai mic sau egal cu 2/5; … c) nesatisfacatoare: … – în toate cazurile în care se constata valori superioare lui M;– când c/n este mai mare de 2/5.(4) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, lotul reprezintă cantitatea de produse din pescuit din aceeaşi specie, care a făcut obiectul aceluiaşi tratament şi care provine din acelaşi loc de pescuit şi de pe aceeaşi nava. … +
Articolul 3În conformitate cu prevederile legale în vigoare respectarea criteriilor microbiologice se realizează de către producător în timpul procesului de fabricaţie şi înainte de comercializarea produselor. +
Articolul 4(1) În funcţie de natura produselor – întregi, decorticate sau decochiliate -, de temperatura şi timpul de fierbere, precum şi de analiza riscurilor, responsabilii de întreprindere stabilesc programele pentru recoltarea probelor, care trebuie să răspundă prevederilor legale în vigoare. … (2) Programele menţionate la alin. (1) trebuie să cuprindă, în cazul nerespectării normelor prevăzute la art. 1 lit. A şi B, un angajament care să conţină următoarele: … – informarea autorităţii competente despre rezultatele găsite şi măsurile luate referitoare la loturile incriminate;– revizuirea metodelor de supraveghere şi control al punctelor critice pentru identificarea sursei de contaminare, incluzând o marire a frecvenţei analizelor;– necomercializarea pentru consum uman a loturilor incriminate în care s-au găsit germeni patogeni sau cu depăşiri ale valorii M prevăzute pentru bacteria Staphylococus aureus la art. 1 lit. B. +
Articolul 5(1) Metodele de analiza utilizate pentru verificarea parametrilor microbiologici sunt cele recunoscute ştiinţific la nivel internaţional şi validate în laborator. Metoda de analiza utilizata trebuie să fie înregistrată cu rezultate corespunzătoare. … (2) Parametrii microbiologici stabiliţi pentru producţia de crustacee şi moluste fierte trebuie să ajute producătorii în aprecierea bunei funcţionari a întreprinderii, precum şi la introducerea procedeelor de supraveghere a producţiei. … ––––