NORMA SANITARĂ VETERINARA din 22 octombrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 187 din 25 martie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 240 06/10/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 240 06/10/2006
ActulREFERIT DEORDIN 145 25/02/2004
ActulREFERIT DENORMA 25/02/2004
ActulREFERIT DEORDIN 83 29/09/2004
ActulREFERIT DENORMA 29/09/2004
ActulREFERIT DEORDIN 322 06/05/2003
ActulREFERIT DEORDIN 741 01/10/2003
ActulREFERIT DENORMA 06/05/2003
ActulAPROBAT DEORDIN 490 22/10/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 490 22/10/2002
ART. 3REFERIT DEORDIN 258 08/04/2003
ART. 3REFERIT DENORMA 08/04/2003
ART. 7REFERIT DEORDIN 258 08/04/2003
ART. 7REFERIT DENORMA 08/04/2003
ANEXA 1REFERIT DEORDIN 43 24/02/2006
ANEXA 1REFERIT DENORMA 24/02/2006

privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea carnii tocate şi a carnii preparate



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte condiţiile pentru producerea şi comercializarea carnii tocate şi a carnii preparate.(2) Prezenta norma sanitară veterinara nu se aplică în cazul carnii tocate şi al carnii preparate, produse în magazinele cu vânzare en detail sau în secţiile adiacente punctelor de vânzare, în scopul vânzării directe din aceste puncte de vânzare către consumatorul final, aceste operaţii fiind supuse controalelor de sănătate conform prevederilor naţionale care reglementează supravegherea comerţului en detail.(3) Prezenta norma sanitară veterinara nu se aplică carnii separate mecanic, utilizata în fabricatia produselor din carne supuse unui tratament termic în unităţi autorizate în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala.(4) Prevederile naţionale care se aplică la producerea şi comercializarea pe piaţa a carnii tocate destinate utilizării ca materie prima pentru fabricarea produselor la care se referă art. 18 lit. a) nu sunt afectate de prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 2În sensul prezentei norme sanitare veterinare:1. atunci când este cazul, se aplică definiţiile enunţate în Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, în Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate care reglementează producerea şi comercializarea carnii de pasare şi în Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate şi inspecţia veterinara după importul în România din tari terţe de bovine, ovine, caprine, porcine şi carne proaspăta provenită de la acestea;2. suplimentar, prin următorii termeni se înţelege:a) carne tocata – carnea care a fost supusă unei operaţiuni de tocare în fragmente sau care a fost trecută printr-o masina de tocat cu melc;b) carne preparata – carnea în înţelesul Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, al Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate care reglementează comerţul cu carne proaspăta de pasare şi al Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate publică şi sănătate a animalelor referitoare la uciderea vânatului salbatic şi comercializarea carnii de vanat salbatic, precum şi carnea care corespunde cerinţelor Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate publică şi sănătate a animalelor care reglementează producerea şi comercializarea carnii de iepure şi a carnii de vanat de crescatorie, căreia i s-au adăugat ingrediente, condimente sau aditivi sau care a fost supusă unui tratament insuficient pentru a modifica structura celulara interna a carnii şi, în consecinţa, fără a produce dispariţia caracteristicilor de carne proaspăta;c) condimente – sarea pentru consum uman, mustarul, mirodeniile şi extractele lor aromatice, ierburile aromatice şi extractele lor aromatice;d) unitate de producţie – orice unitate în care se produce carne tocata sau carne preparata, care:1. este situata într-o unitate de transare şi care îndeplineşte cerinţele cap. I din anexa nr. 1;2. în cazul producerii de carne preparata, este situata într-o unitate care îndeplineşte cerinţele cap. III din anexa nr. 1;3. atunci când nu este situata nici în spaţiul şi nici în anexa unei întreprinderi autorizate conform Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate care reglementează comerţul cu carne proaspăta de pasare sau Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala, îndeplineşte cerinţele cap. I pct. 2 sau ale cap. III pct. 2 din anexa nr. 1;e) comerţ – comerţul între statele membre ale Uniunii Europene şi între România şi statele membre ale Uniunii Europene în înţelesul dispoziţiilor din legislaţia comunitara transpusa în legislaţia naţionala;f) autoritate competentă – autoritatea veterinara a României, competenţa să efectueze controale veterinare, sau orice alta autoritate căreia autoritatea veterinara centrala i-a delegat această competenţă.
 + 
Capitolul 2Comercializarea carnii tocate + 
Articolul 3(1) Autoritatea veterinara centrala trebuie să se asigure ca poate face obiectul comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene numai carnea proaspăta provenită de le bovine, porcine, ovine şi caprine, prezentată sub forma de carne tocata care îndeplineşte următoarele condiţii:a) a fost obţinută din musculatura striata, incluzând tesuturile grase în aderenta, cu excepţia muschiului miocardic, şi satisface condiţiile prevăzute în:1. Norma sanitară veterinara privind marcarea şi certificarea carnii proaspete destinate consumului uman; sau2. Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate şi inspecţia veterinara după importul în România din tari terţe de bovine, ovine, caprine, porcine şi carne proaspăta provenită de la acestea;b) a fost inspectata în concordanta cu Norma sanitară veterinara care reglementează organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terţe în România;c) în cazul carnii proaspete de porc, aceasta a fost examinata pentru trichina, în concordanta cu Norma sanitară veterinara privind examinarea în vederea depistarii trichinellei spiralis la carnea proaspăta provenită de la speciile receptive, sau supusă unui tratament prin frig;d) a fost preparata, în concordanta cu cerinţele cap. II din anexa nr. 1, într-o unitate care:1. îndeplineşte cerinţele prevăzute în cap. I pct. 1, 2 şi 3 din anexa nr. 1;2. a fost autorizata şi este inclusă pe lista sau listele întocmite în concordanta cu art. 8 alin. (1);e) a fost inspectata în concordanta cu prevederile art. 8 şi cap. V din anexa nr. 1;f) a fost marcată şi etichetata în concordanta cu prevederile cap. VI din anexa nr. 1;g) a fost preambalata, ambalata şi depozitata în concordanta cu prevederile cap. VII şi VIII din anexa nr. 1;h) a fost transportată în concordanta cu prevederile cap. IX din anexa nr. 1;i) este însoţită în cursul transportului:1. de un certificat de sănătate emis în concordanta cu prevederile legislaţiei naţionale;2. de un document comercial întocmit de întreprinderea de origine care, în cazul carnii tocate congelate, precizează luna şi anul congelarii;3. în cazul importului, la cererea autorităţii veterinare centrale a României, ca ţara de destinaţie, carnea tocata trebuie să fie însoţită de un certificat de sănătate emis în concordanta cu prevederile legislaţiei naţionale.(2) Pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1), carnea tocata trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:a) carnea proaspăta din care este obţinută trebuie:1. atunci când a fost congelata, sa fi fost obţinută din carne proaspăta dezosata, care a fost depozitata după congelare cel mult 18 luni pentru carnea de vacă şi de vitel, 12 luni pentru carnea de oaie şi 6 luni pentru carnea de porc într-un depozit frigorific autorizat în concordanta cu art. 10 din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete. Autoritatea veterinara competenţa poate autoriza dezosarea la faţa locului a carnii de porc şi de oaie, imediat înainte de tocarea acesteia, atunci când operaţiunea este efectuată în condiţii de igiena şi de calitate satisfăcătoare;2. atunci când a fost refrigerata, să fie utilizata într-un interval care să nu depăşească 6 zile de la taierea animalelor sau să fie utilizata într-un interval care să nu depăşească 15 zile în cazul carnii de vitel şi de vacă dezosate şi ambalate în vid;b) carnea tocata trebuie să fie supusă unui tratament prin frig, într-un interval de maximum o ora după portionare şi ambalare, cu excepţia cazului în care sunt folosite procedee care necesita scăderea temperaturii interne a carnii în cursul preparării acesteia;c) carnea tocata trebuie să fie ambalata şi prezentată în una dintre următoarele forme:1. refrigerata, iar în acest caz trebuie să fie obţinută din carnea descrisă la alin. (2) lit. a) pct. 2 şi racita la o temperatura interna mai mica de +2°C imediat după obţinere. Totuşi este autorizata adăugarea unei cantităţi limitate de carne congelata, care satisface condiţiile stabilite la alin. (2) lit. a) pct. 1, pentru a se accelera procesul de refrigerare, cu condiţia ca acest adaos să fie menţionat pe eticheta. În astfel de cazuri perioada la care se face referire mai sus nu trebuie să depăşească o ora;2. congelata, iar în acest caz trebuie să fie obţinută din carnea descrisă la lit. a) şi racita la o temperatura interna mai mica de -18°C imediat după obţinere;d) carnea tocata nu trebuie să fi fost supusă tratamentului cu radiatii ionizante sau ultraviolete;e) denumirile precizate în anexa nr. 2 pct. I, combinate cu numele speciei de animal de la care a fost obţinută carnea, pot fi utilizate pe ambalaje numai dacă au fost respectate cerinţele prevăzute în anexa nr. 2 pct. I pentru acele denumiri.(3) Carnea tocata căreia i s-a adăugat un procent de maximum 1% sare trebuie să fie supusă cerinţelor alin. (1) şi (2).
 + 
Articolul 4(1) Pentru a tine seama de preferintele de consum şi atunci când trebuie să se asigure ca cerinţele de sănătate din prezenta norma sanitară veterinara sunt respectate, autoritatea veterinara centrala poate să autorizeze producerea şi comercializarea carnii tocate, pentru a fi vândută numai pe piaţa interna, dacă este obţinută:a) din carne la care se referă art. 2 alin. (2) lit. b);b) din unităţi de producţie care sunt autorizate sau înregistrate şi care dispun de spaţii potrivit anexei nr. 1;c) prin derogare de la:1. cap. VI pct. 4 din anexa nr. 1;2. art. 3 alin. (1) lit. f) şi g) şi alin. (2), precum şi pct. 1 din anexa nr. 2.(2) Carnea tocata obţinută în concordanta cu prezentul articol nu trebuie să poarte marca de sănătate prevăzută de cap. VI din anexa nr. 1.(3) Autoritatea veterinara centrala trebuie să comunice Comisiei Europene natura derogarilor pe care intenţionează să le acorde. În cazul în care Comisia Europeană, după consultarea autorităţii veterinare centrale, estimeaza ca aceste derogări nu permit garantarea standardului de sănătate stabilit de prezenta norma sanitară veterinara, se vor lua măsurile corespunzătoare în concordanta cu procedura naţionala stabilită de autoritatea veterinara centrala. În caz contrar, Comisia Europeană informează statele membre ale Uniunii Europene despre măsurile care i-au fost comunicate.
 + 
Capitolul 3Comercializarea carnii preparate + 
Articolul 5(1) Carnea preparata în sensul art. 2 alin. (2) lit. b) poate face obiectul comercializării numai dacă:a) a fost preparata din carne proaspăta, alta decât carnea de solipede, care:1. corespunde normelor sanitare veterinare la care se referă art. 2 alin. (2) lit. b);2. în cazul carnii importate, este conformă Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate şi inspecţie veterinara după importul în România din tari terţe de bovine, ovine, caprine, porcine şi carne proaspăta provenită de la acestea sau Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate care reglementează comerţul cu carne proaspăta de pasare şi Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate publică şi sănătate a animalelor referitoare la uciderea vânatului salbatic şi comercializarea carnii de vanat salbatic, precum şi cerinţelor Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate publică şi sănătate a animalelor care reglementează producerea şi comercializarea carnii de iepure şi a carnii de vanat de crescatorie sau ale Normei sanitare veterinare care stabileşte condiţiile de sănătate a animalelor şi de sănătate publică care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul în România de produse care nu sunt supuse cerinţelor şi regulilor specifice şi care a fost inspectata în concordanta cu Norma sanitară veterinara care stabileşte condiţiile care reglementează organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terţe în România. În cazul carnii proaspete de porc, aceasta trebuie să fi fost examinata pentru trichina, în concordanta cu prevederile Normei sanitare veterinare privind examinarea în vederea depistarii trichinellei spiralis la carnea proaspăta obţinută de la speciile receptive, sau supusă unui tratament prin frig;b) a fost preparata într-o întreprindere la care se referă art. 2 alin. (2) lit. d), care:1. corespunde cerinţelor cap. III din anexa nr. 1; şi2. a fost aprobată şi este inclusă pe lista sau listele întocmite în concordanta cu art. 8 alin. (1);c) a fost obţinută din carne care, în cazul carnii congelate, a fost folosită într-un interval de maximum 18 luni de la taierea animalelor pentru carnea de vita şi vitel, 12 luni pentru carnea de oaie şi capra, de pasare, de iepure şi de vanat de crescatorie şi de 6 luni pentru carnea de la celelalte specii. Totuşi autoritatea veterinara centrala poate autoriza ca dezosarea carnii de porc şi de oaie să se realizeze la faţa locului, imediat înainte de preparare, cu condiţia ca aceasta operaţie să se efectueze în condiţii satisfăcătoare de igiena şi calitate;d) a fost ambalata şi atunci când este destinată comercializării:1. a fost refrigerata în cel mai scurt timp la o temperatura interna mai mica de +2°C pentru carnea preparata obţinută din carne tocata, la +7°C pentru carnea preparata obţinută din carne proaspăta, la +4°C pentru carnea de pasare preparata şi la +3°C pentru preparatele care conţin organe;2. a fost congelata în cel mai scurt timp la o temperatura interna mai mica de -18°C.(2) Carnea preparata trebuie să îndeplinească, suplimentar faţă de cele stabilite la alin. (1), şi următoarele cerinţe:a) a fost preparata în concordanta cu dispoziţiile cap. IV din anexa nr. 1;b) a fost inspectata în concordanta cu prevederile art. 8 şi cap. V din anexa nr. 1;c) a fost marcată şi etichetata în concordanta cu prevederile cap. VI din anexa nr. 1;d) a fost ambalata şi impachetata în concordanta cu prevederile cap. VII din anexa nr. 1 şi depozitata în concordanta cu prevederile cap. VIII din anexa nr. 1;e) a fost transportată în concordanta cu prevederile cap. IX din anexa nr. 1;f) a fost însoţită în cursul transportului de certificatul de sănătate, în concordanta cu prevederile anexei nr. 5. Acesta trebuie păstrat de destinatar o perioadă de minimum un an, pentru a putea fi prezentat la cererea autorităţii veterinare competente.(3) Cu excepţia carnatilor proaspeţi şi a carnii pentru carnati, carnea preparata obţinută din carne tocata provenită de la animale de macelarie poate face obiectul comerţului numai dacă satisface cerinţele prevăzute la art. 3.(4) Până la adoptarea unor reglementări comunitare referitoare la radiatiile ionizante, carnea preparata nu trebuie să fie supusă unui tratament cu radiatii ionizante. Aceasta dispoziţie nu va afecta dispoziţiile naţionale aplicabile ionizarii în scopuri medicale.(5) În scopul aprobării unităţilor care produc carne preparata şi care nu dispun de o structura industriala sau de o capacitate de producţie industriala, autoritatea veterinara centrala poate acorda derogări de la cerinţele cap. I din anexa nr. 1, ale cap. I din anexa nr. 2 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala şi ale cap. I din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete. În plus, în ceea ce priveşte spaţiile de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, pot fi acordate derogări de la cerinţele cap. I din anexa nr. 2 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala. Totuşi, în acest caz, aceste întreprinderi trebuie să dispună cel puţin de:1. un spaţiu sau amenajări pentru depozitarea materiilor prime, dacă se efectuează o asemenea depozitare;2. un spaţiu sau o instalatie de refrigerare pentru depozitarea produselor finite, dacă se efectuează o astfel de depozitare.
 + 
Articolul 6(1) Pentru a se tine seama de preferintele de consum şi pentru a se asigura ca cerinţele de sănătate din prezenta norma sanitară veterinara sunt respectate, autoritatea veterinara centrala poate să autorizeze producerea şi comercializarea carnii preparate pe teritoriul României, numai dacă este obţinută:a) din carne la care se referă art. 2 alin. (2) lit. b);b) în unităţi de producţie care sunt autorizate sau înregistrate şi care dispun de spaţii la care se referă cap. III din anexa nr. 1;c) prin derogare de la:1. cap. IV lit. b) şi d) din anexa nr. 1;2. art. 5 alin. (1) lit. c) şi d);3. cap. VI pct. 4 din anexa nr. 1;4. art. 5 alin. (2) lit. e) şi f) şi alin. (3).(2) Carnea preparata obţinută în concordanta cu alin. (1) nu trebuie să poarte marca de sănătate prevăzută în cap. VI din anexa nr. 1.(3) Autoritatea veterinara centrala trebuie să comunice Comisiei Europene natura derogarilor pe care intenţionează să le acorde. În cazul în care Comisia Europeană, după consultare cu statul membru interesat, apreciază ca aceste derogări nu permit garantarea standardului de sănătate stabilit de legislaţia comunitara veterinara specifică se vor lua măsuri în concordanta cu procedura naţionala specifică, stabilită de autoritatea veterinara centrala a României. În caz contrar, Comisia Europeană informează statele membre despre măsurile care i-au fost comunicate.
 + 
Capitolul 4Dispoziţii comune + 
Articolul 7(1) Autoritatea veterinara competenţa trebuie să se asigure ca managerul sau responsabilul unităţii de producţie aplica toate măsurile necesare pentru a garanta ca sunt respectate dispoziţiile prezentei norme sanitare veterinare în toate etapele producţiei. În acest scop trebuie să se conformeze cerinţelor din norma sanitară veterinara specifică privind igiena alimentelor şi, în plus, să efectueze autocontroale periodice, cu respectarea următoarelor principii:1) controlul materiei prime care intră în fabrica pentru a se asigura ca se respecta cerinţele din anexele nr. 2 şi 4 cu privire la produsul finit,2) controlul operaţiunilor de spalare şi dezinfecţie;3) recoltarea de probe în vederea analizarii într-un laborator autorizat de autoritatea competentă;4) păstrarea informaţiilor scrise sau înregistrate cerute în concordanta cu pct. 3, în vederea prezentării lor autorităţii veterinare competente. Rezultatele diferitelor controale şi teste se păstrează o perioadă de cel puţin 2 ani, cu excepţia produselor refrigerate, pentru care acest interval poate fi redus la 6 luni de la data limita de consum al produsului;5) furnizarea de garanţii autorităţii veterinare competente, cu privire la gestionarea marcii de sănătate şi mai ales a etichetelor care poarta marca de sănătate;6) informarea autorităţii veterinare competente în cazul în care rezultatul examenelor de laborator sau orice alta informaţie de care dispun arata existenta unui risc de sănătate;7) în cazul unui risc imediat pentru sănătatea publică, se va proceda la retragerea de pe piaţa a cantităţii de produse obţinute în condiţii tehnologice asemănătoare şi susceptibile de a prezenta acelaşi risc. Aceasta cantitate retrasă de pe piaţa trebuie să rămână sub supravegherea şi controlul autorităţii veterinare competente până când va fi distrusa, utilizata în alte scopuri decât consumul uman sau, după autorizarea din partea autorităţii veterinare competente, reprelucrata de o maniera corespunzătoare asigurării securităţii.(2) În scopul inspecţiei, managerul sau responsabilul unităţii de producţie trebuie să se asigure ca ambalajul produsului are înscris, de o maniera vizibila şi lizibila, menţiuni despre temperatura la care trebuie transportate şi depozitate produsele, precum şi data limita de consum pentru produsele congelate sau data minima de conservare pentru produsele refrigerate. Managerul sau responsabilul unităţii de producţie trebuie să instituie un program de pregătire a personalului care să îi permită acestuia să se conformeze condiţiilor igienice de producţie adaptate structurii acesteia, cu excepţia situaţiei în care personalul are deja o calificare adecvată şi atestata de diplome. Autoritatea veterinara competenţa care răspunde de unitate trebuie să se implice în planificarea şi punerea în aplicare a acestui program.(3) Examenele microbiologice trebuie să se efectueze zilnic pentru carnea tocata la care se referă art. 3 şi pentru carnea preparata la care se referă art. 5. Analizele se efectuează într-un laborator autorizat de către autoritatea competentă. Proba recoltata pentru analize trebuie să fie alcătuită din 5 prelevări şi să fie reprezentativa pentru producţia zilnica. Pentru carnea preparata probele trebuie prelevate din profunzimea tesutului muscular, după cauterizarea pielii. Analizele microbiologice trebuie să fie efectuate în concordanta cu metode recunoscute ştiinţific, stabilite de legislaţia comunitara sau de alte standarde internaţionale preluate de legislaţia română. Rezultatele controalelor microbiologice trebuie evaluate folosindu-se metodele de interpretare stabilite în anexa nr. 2 pentru carnea tocata obţinută din carnea de la animale de macelarie, cu excepţia carnatilor proaspeţi şi a carnii pentru carnati, şi în concordanta cu criteriile cuprinse în anexa nr. 4, pentru carnea proaspăta. În situaţia unor litigii, autoritatea veterinara centrala a României trebuie să recunoască metodele stabilite prin normele europene ca metode de referinţa.(4) Cerinţele cu privire la autocontrol trebuie să fie stabilite în colaborare cu autoritatea veterinara competenţa care trebuie să monitorizeze frecvent respectarea acestora.
 + 
Articolul 8(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să întocmească o lista cu unităţile producătoare de carne tocata sau carne preparata, stabilind o distincţie între cele aprobate în baza art. 3 şi 5 şi cele înregistrate în baza art. 4 şi 6. Autoritatea veterinara centrala trebuie să comunice statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene lista unităţilor de producţie autorizate în baza art. 3 şi 5. Numărul de autorizare se atribuie fiecărei unităţi de producţie autorizate în concordanta cu Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate care reglementează comerţul cu carne proaspăta de pasare, Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala, Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate publică şi sănătate a animalelor care reglementează producerea şi comercializarea carnii de iepure şi a carnii de vanat de crescatorie sau Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate publică şi sănătate a animalelor referitoare la uciderea vânatului salbatic şi punerea pe piaţa a carnii de vanat salbatic, cu menţionarea ca aceasta este autorizata pentru producerea de carne tocata sau carne preparata şi precizarea numărului de autorizare individual pentru fiecare unitate de producţie independenta. Un singur număr de autorizare poate fi atribuit:1) unei unităţi care produce carne preparata din sau cu materii prime care fac obiectul mai multor norme sanitare veterinare menţionate la alin. (2);2) unei unităţi situate în acelaşi spaţiu cu o întreprindere autorizata în concordanta cu normele sanitare veterinare menţionate la art. 8 alin. (2) pct. 1. Unităţile de producţie astfel autorizate sunt menţionate într-o coloana separată a listei cu întreprinderile la care se referă art. 8. pct. 1, fie pentru producerea de carne tocata, fie pentru producerea de carne preparata, iar în cazul unităţilor de producţie independente, într-o lista separată întocmită conform aceloraşi criterii. Autoritatea veterinara competenţa autorizeaza o întreprindere numai dacă întruneşte cerinţele din prezenta norma sanitară veterinara, în ceea ce priveşte natura activităţilor pe care le desfăşoară. Totuşi, dacă o întreprindere care doreşte să fie autorizata în baza prezentei norme sanitare veterinare face parte integrantă dintr-o întreprindere autorizata conform Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate care reglementează comerţul cu carne proaspăta de pasare sau Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate publică şi sănătate a animalelor referitoare la uciderea vânatului salbatic şi comercializarea carnii de vanat salbatic, spaţiile, echipamentele şi instalaţiile pentru personal şi în general, toate spaţiile în care nu exista riscul contaminarii materiilor prime sau a produselor neambalate pot fi comune ambelor întreprinderi.(2) Unităţile de producţie trebuie să rămână sub controlul autorităţii veterinare competente care le inspecteaza şi le monitorizează, cu următoarea frecventa:a) pentru unităţile de producţie aparţinând secţiilor de transare, aceeaşi frecventa ca şi pentru secţiile de transare;b) pentru unităţile de producţie autorizate care fabrica produse la care se referă art. 3, cel puţin o dată pe zi în timpul producerii carnii tocate;c) pentru alte unităţi de producţie, necesitatea prezentei permanente sau periodice a autorităţii veterinare competente într-o anumită întreprindere depinde de mărimea întreprinderii, de tipul de produs fabricat, de evaluarea riscurilor şi de garanţiile oferite în concordanta cu art. 7. Autoritatea veterinara competenţa trebuie să aibă acces liber în orice moment, în oricare parte a întreprinderii, pentru a se asigura ca sunt respectate prevederile prezentei norme sanitare veterinare şi, în caz de dubii asupra originii carnii, să aibă acces la actele contabile care să îi permită identificarea abatorului de origine sau a întreprinderii de origine a materiei prime, iar în ceea ce priveşte respectarea criteriilor stabilite în anexele nr. 2 şi 4, la rezultatele autocontroalelor stabilite la art. 7, inclusiv la rezultatele controalelor asupra materiilor prime. În cazul datelor înregistrate pe suport magnetic, la cererea autorităţii veterinare competente, acestea trebuie imprimate pe hârtie. Autoritatea veterinara competenţa trebuie să analizeze periodic rezultatele controalelor stabilite la art. 7. În funcţie de aceste analize, aceasta poate să efectueze examinari suplimentare în orice stadiu al producţiei sau asupra oricărui produs. Natura acestor controale, frecventa lor şi metodele de recoltare de probe şi de efectuare a analizelor microbiologice sunt stabilite în baza procedurii naţionale specifice. Rezultatele acestor analize vor face obiectul unui raport ale cărui concluzii sau recomandări vor fi aduse la cunoştinţa managerului sau responsabilului întreprinderii, care este obligat sa remedieze deficientele constatate pentru ameliorarea stării de igiena.La efectuarea controalelor menţionate autoritatea veterinara competenţa poate fi asistată de personal auxiliar care deţine calificarea profesională specificată în Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete sau în Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate care reglementează comerţul cu carne proaspăta de pasare.(3) Atunci când în timpul unor controale efectuate în concordanta cu cap. V din anexa nr. 1, autoritatea veterinara competenţa constata nerespectarea repetată a criteriilor stabilite în anexa nr. 2 şi 4, în timpul autocontroalelor aceasta trebuie să întărească măsurile de monitorizare a producţiei întreprinderii în cauza şi poate confisca etichetele şi celelalte obiecte care poarta marca de sănătate la care se referă cap. VI din anexa nr. 1. Dacă, după expirarea unei perioade de 15 zile, procesul de producţie dintr-o unitate continua sa nu respecte standardele mai sus menţionate, autoritatea veterinara competenţa trebuie să ia toate măsurile corespunzătoare pentru remedierea deficienţelor constatate şi, dacă este necesar, impune ca produsele întreprinderii în cauza sa sufere un tratament termic. Dacă aceste măsuri se dovedesc a nu fi adecvate, se suspenda autorizaţia întreprinderii.(4) Atunci când autoritatea veterinara competenţa constata nerespectarea evidenta a regulilor de igiena stabilite de prezenta norma sanitară veterinara sau existenta unor obstacole în efectuarea unei inspecţii de sănătate adecvate:1. este imputernicita sa acţioneze în ceea ce priveşte utilizarea echipamentelor sau spaţiilor, sa ia orice măsură necesară, putând merge până la reducerea ritmului producţiei sau la suspendarea temporară a procesului de producţie;2. atunci când aceste măsuri sau atunci când măsurile prevăzute la art. 7 alin. (1) s-au dovedit insuficiente pentru remedierea situaţiei, autoritatea veterinara competenţa poate suspenda temporar autorizarea, dacă este cazul, pentru tipul de produs în cauza. Dacă managerul sau responsabilul întreprinderii nu remediaza deficientele constatate în intervalul fixat de autoritatea veterinara competenţa, aceasta îi va retrage autorizarea. Comisia Europeană trebuie să fie informată despre suspendarea sau retragerea autorizării unei întreprinderi.(5) În cazul unor deficiente repetate, numărul controalelor creşte şi, când este cazul, etichetele, sigiliile şi celelalte obiecte care poarta marca de sănătate sunt confiscate.(6) Modalităţile de punere în aplicare a prevederilor prezentului articol, în special detaliile privind modalităţile de asistare de către personalul auxiliar, se adoptă în concordanta cu procedura naţionala specifică stabilită de autoritatea veterinara centrala a României.
 + 
Articolul 9În măsura în care este necesar pentru aplicarea uniforma a prezentei norme sanitare veterinare şi în colaborare cu autoritatea veterinara centrala, experţii Comisiei Europene pot să efectueze controale în România la faţa locului. Pentru aceasta, experţii pot verifica, prin controlul unui procentaj reprezentativ al unităţilor de producţie, dacă autoritatea veterinara competenţa se asigura în mod uniform, ca unităţile respecta dispoziţiile prezentei norme sanitare veterinare, în special cele ale art. 7 (autocontrolul). Aceste controale pot fi efectuate cu ocazia altor controale efectuate de experţii Comisiei Europene, în baza legislaţiei veterinare naţionale şi a legislaţiei comunitare. Comisia Europeană va informa autoritatea veterinara centrala a României despre rezultatele controalelor efectuate. Autoritatea veterinara centrala trebuie să acorde experţilor Comisiei Europene tot sprijinul necesar pentru efectuarea misiunii lor. Dispoziţiile generale de aplicare a prezentului articol – în special cele care vizează procedurile de reglementare a colaborării cu Comisia Europeană şi cu autorităţile naţionale – se adoptă în concordanta cu procedura naţionala specifică stabilită de autoritatea veterinara centrala a României.
 + 
Articolul 10Dispoziţiile Normei sanitare veterinare privind controalele veterinare referitoare la comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene, cu produse animaliere şi de origine animala se aplică, în special, la organizarea acţiunilor care trebuie întreprinse cu referire la controalele efectuate de România, ca stat de destinaţie, şi măsurile care urmează să fie aplicate.
 + 
Articolul 11Orice adaos de aditivi în carnea tocata sau în carnea preparata la care se referă prezenta norma sanitară veterinara se realizează cu respectarea legislaţiei comunitare specifice privind colorantii utilizaţi în alimente.
 + 
Articolul 12(1) Fără a se aduce atingere dispoziţiilor specifice ale prezentei norme sanitare veterinare, atunci când se suspecteaza nerespectarea dispoziţiilor acesteia sau când exista dubii cu privire la salubritatea produselor la care se referă art. 1, autoritatea veterinara competenţa poate efectua orice control pe care îl considera corespunzător.(2) Autoritatea veterinara centrala a României stabileşte sancţiunile care se aplică în caz de încălcare a dispoziţiilor prezentei norme sanitare veterinare.
 + 
Capitolul 5Condiţii pentru importul de carne tocata şi carne preparata + 
Articolul 13(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să se asigure ca importul de carne tocata care îndeplineşte cerinţele art. 3 şi carnea preparata care îndeplineşte cerinţele art. 5, care au fost congelate în unitatea de producţie de origine, este autorizat numai dacă îndeplineşte cerinţele prezentului capitol.(2) Garanţiile furnizate de unitatea de producţie de origine şi confirmate de autoritatea veterinara competenţa a tarii terţe, privind conformitatea cu cerinţele stabilite pentru punerea pe piaţa a produselor de origine comunitara obţinute în concordanta cu art. 3 şi 5, trebuie să fie aprobate în conformitate cu art. 20, în concordanta cu procedura naţionala specifică stabilită de autoritatea veterinara centrala a tarii terţe.(3) În scopul aplicării uniforme a prevederilor alin. (2), se aplică următoarele dispoziţii:a) Pentru a fi importata în România carnea tocata congelata la care se referă art. 3 şi carnea preparata la care se referă art. 5 trebuie:(i) sa provină din tari terţe sau din părţi ale ţărilor terţe din care nu sunt interzise importurile din motive de sănătate animala în concordanta cu Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate a animalelor care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de carne proaspăta de pasare, Norma sanitară veterinara care stabileşte condiţiile de sănătate a animalelor şi de sănătate publică care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul în România de produse care nu sunt supuse cerinţelor şi regulilor specifice, Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate şi inspecţia veterinara după importul în România din tari terţe de bovine, ovine, caprine, porcine şi carne proaspăta provenită de la acestea şi Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate publică şi sănătate a animalelor referitoare la uciderea vânatului salbatic şi comercializarea carnii de vanat salbatic;(îi) sa provină dintr-o ţara terta care figurează pe listele întocmite în concordanta cu normele sanitare veterinare care reglementează condiţiile de sănătate publică şi de sănătate animala care trebuie respectate pentru importul de carne utilizata pentru producerea de carne tocata şi carne preparata şi care oferă garanţiile stabilite de prezenta norma sanitară veterinara;(iii) să fie însoţită de certificatul de sănătate a animalelor şi de sănătate publică întocmit în concordanta cu procedura naţionala specifică stabilită de autoritatea veterinara centrala a tarii terţe şi completat cu o declaraţie semnată de medicul veterinar oficial care să certifice ca aceasta carne tocata şi, respectiv, carnea preparata respecta cerinţele stabilite de art. 3 şi 5, provine din întreprinderi care oferă garanţiile stabilite în anexa nr. 1 şi au fost congelate în unitatea de producţie de origine.b) În concordanta cu prevederile legislaţiei naţionale se stabilesc următoarele:(i) o lista naţionala cu întreprinderile din ţările terţe care îndeplinesc condiţiile de la (îi);(îi) condiţiile specifice cu privire la cerinţele prezentei norme sanitare veterinare, altele decât cele care permit excluderea carnii din consumul uman în concordanta cu Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete şi Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspăta de pasare. Aceste condiţii şi garanţii nu pot fi mai puţin severe decât cele stabilite la art. 3 şi 5.
 + 
Articolul 14Autoritatea veterinara centrala a României înscrie în listele stabilite la art. 13 alin. (3) lit. b) numai ţările terţe sau părţile din tari terţe:a) din care nu este interzis importul de carne tocata şi carne preparata în concordanta cu Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate a animalelor care reglementează comerţul României cu statele membre al Uniunii Europene şi importul din tari terţe de carne proaspăta de pasare şi Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate şi inspecţia veterinara după importul în România din tari terţe de bovine, ovine, caprine, porcine şi carne proaspăta provenită de la acestea;b) care, ţinând seama de legislaţia şi organizarea serviciilor lor veterinare şi de inspecţie, de competentele acestor servicii şi de supravegherea la care sunt supuse, au fost recunoscute, în concordanta cu Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate şi inspecţia veterinara după importul în România din tari terţe de bovine, ovine, caprine, porcine şi carne proaspăta provenită de la acestea şi Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate a animalelor care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de carne proaspăta de pasare, ca fiind capabile sa garanteze şi sa supravegheze aplicarea legislaţiei lor în vigoare sau ale căror servicii veterinare sunt în măsura sa garanteze ca sunt respectate cerinţele de sănătate cel puţin echivalente cu cele stabilite la art. 3 şi 5.
 + 
Articolul 15Autoritatea veterinara centrala trebuie să se asigure ca aceasta carne tocata congelata la care se referă art. 3 şi carnea preparata congelata la care se referă art. 5 sunt importate în România numai dacă sunt însoţite de certificatul de sănătate a animalelor şi de sănătate publică stabilit la art. 13 alin. (3) lit. a) (iii) şi sunt respectate condiţiile stabilite de Norma sanitară veterinara care reglementează organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terţe în România.
 + 
Articolul 16Se aplica principiile şi regulile stabilite de Norma sanitară veterinara care reglementează organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terţe în România, în ceea ce priveşte măsurile de protecţie care urmează să se aplice de către autoritatea veterinara centrala.
 + 
Capitolul 6Dispoziţii finale + 
Articolul 17Anexele la prezenta norma sanitară veterinara vor fi amendate de autoritatea veterinara centrala, în special în vederea adaptării acestora la progresul tehnologic şi ştiinţific.
 + 
Articolul 18Autoritatea veterinara centrala a României va stabili regulile de sănătate aplicabile:a) producerii şi punerii pe piaţa a carnii pentru carnati, destinată fabricării ulterioare a unui produs pe bază de carne;b) producerii şi utilizării carnii separate mecanic.
 + 
Articolul 19Autoritatea veterinara centrala a României comunică Comisiei Europene textul principalelor dispoziţii de drept naţional pe care le adopta în domeniul reglementat de prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 20(1) Autoritatea veterinara centrala a României poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare necesare pentru a se conformă prezentei norme sanitare veterinare şi pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.(2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua măsurile administrative adecvate pentru a pedepsi orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.(3) Autoritatea veterinara centrala a României poate modifica, completa sau abroga, total ori parţial, prevederile prezentei norme sanitare veterinare prin noi acte normative.(4) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta prevederi noi, acestea trebuie să facă o referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 21Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Anexa 1────────la norma sanitară veterinara──────────────────────────── + 
Capitolul 1Condiţii speciale pentru autorizarea întreprinderilor care produc carne tocata1. Unităţile de producţie, în înţelesul art. 2 alin. (2) lit. d), pe lângă respectarea condiţiilor stabilite în cap. I şi III din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, trebuie să posede cel puţin:a) un spaţiu pentru operaţiunile de tocare şi ambalare, separat de sala de transare şi prevăzut cu un termometru inregistrator sau cu un teletermometru inregistrator. Autoritatea veterinara competenţa poate autoriza tocarea carnii în secţia de transare, cu condiţia ca tocarea să se efectueze într-un spaţiu special net separat;b) un spaţiu pentru ambalare, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile stabilite în Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete;c) un spaţiu pentru depozitarea sarii;d) echipamente frigorifice care să permită respectarea temperaturilor stabilite prin prezenta norma sanitară veterinara.2. Pe lângă condiţiile generale stabilite la cap. I din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala, unităţile de producţie independente trebuie să dispună cel puţin de:a) spaţii în concordanta cu cap. I din anexa nr. 2 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala; şib) spaţii descrise la pct. 1 lit. a).3. Referitor la igiena personalului, a spaţiilor şi a echipamentelor din întreprinderi se aplică regulile stabilite la cap. V din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete. Personalul afectat preparării manuale a carnii tocate trebuie să poarte în plus o masca buconazala. Autoritatea veterinara competenţa poate impune, de asemenea, portul manusilor netede, impermeabile, fie de unica folosinţă, fie uşor de curatat şi dezinfectat.
 + 
Capitolul 2Condiţii pentru producerea carnii tocate1. Carnea trebuie examinata înainte de tocare sau de portionare în concordanta cu art. 7 din norma sanitară veterinara. Toate portiunile murdare sau suspecte vor fi indepartate şi confiscate înainte de tocarea carnii.2. Nu se permite obţinerea carnii tocate din resturi de la transare şi de la fasonare sau din carne separată mecanic. Nu se foloseşte la obţinerea carnii tocate carnea la care se referă art. 5 din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, carnea de bovine, porcine, ovine şi caprine care provine din: muschii capului, cu excepţia maseterilor, porţiunea nonmusculara a liniei albe, fasonarile din regiunea carpiana şi tarsiana şi de pe oase. Musculatura diafragmei – după îndepărtarea seroasei – şi musculatura maseterilor vor putea fi utilizate numai după examinarea prealabilă în vederea depistarii cisticercozei. Carnea proaspăta nu trebuie să conţină nici un fragment de os.Atunci când operaţiunile realizate de la introducerea carnii în spaţiile la care se referă cap. I şi până la refrigerarea produsului finit sau până la congelare sunt executate într-un interval de maximum o ora, temperatura interna a carnii trebuie să fie de maximum +7°C, iar temperatura în spaţiile de lucru de cel mult +12°C. Autoritatea veterinara competenţa poate autoriza un interval de timp mai mare pentru cazurile individuale, când adăugarea sarii, din motive tehnologice, justifica acest lucru, cu condiţia ca regulile de igiena sa nu fie afectate de aceasta derogare.Atunci când operaţiile menţionate durează mai mult de o ora sau mai mult decât intervalul de timp autorizat de autoritatea competentă, carnea proaspăta va putea fi utilizata numai după ce temperatura interna a fost adusă la cel mult +4°C.3. Carnea tocata trebuie congelata numai o singură dată, nefiind permisă recongelarea după decongelare.4. Imediat după obţinere, carnea tocata trebuie să fie ambalata în condiţii igienice şi, după ambalare, să fie adusă la temperaturile stabilite la art. 3 alin. (2) lit. c) şi depozitata la aceste temperaturi.
 + 
Capitolul 3Condiţii speciale pentru aprobarea întreprinderilor care produc carne preparata1. Unităţile de producţie, în înţelesul art. 2 alin. (2) lit. d), trebuie să dispună de spaţii care să satisfacă cel puţin cerinţele:a) cap. I şi III din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete; saub) cap. I şi III din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate care reglementează comerţul cu carne proaspăta de pasare; sauc) cap. I şi IV din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate publică şi sănătate a animalelor referitoare la uciderea vânatului salbatic şi comercializarea carnii de vanat salbatic; şi sa posede:(i) un spaţiu separat de sala de transare, destinat operaţiunilor de fabricare a carnii preparate, adaosului celorlalte produse alimentare, precum şi pentru ambalare, care să fie şi prevăzut cu termometru inregistrator sau cu teletermometru inregistrator. Autoritatea veterinara competenţa poate autoriza producerea carnii preparate în secţia de transare, cu condiţia ca producţia să aibă loc într-o zona specială, clar separată. Adaosul de condimente la carcasele întregi de pasare poate fi autorizat într-un spaţiu special net separat de spaţiul în care are loc taierea;(îi) un spaţiu de ambalare, cu condiţia să fie îndeplinite condiţiile din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete sau Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate care reglementează comerţul cu carne proaspăta de pasare ori din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate publică şi sănătate a animalelor referitoare la uciderea vânatului salbatic şi comercializarea carnii de vanat salbatic;(iii) un spaţiu pentru depozitarea condimentelor şi a altor produse alimentare, curat şi gata de utilizare;(iv) spaţii frigorifice pentru depozitarea carnii proaspete la care se referă art. 5 alin. (1) lit. a) din norma sanitară veterinara şi a carnii preparate; şi(v) echipamente frigorifice care să permită respectarea temperaturilor stabilite în prezenta norma sanitară veterinara.2. Unităţile de producţie independente trebuie să îndeplinească cerinţele cap. I din anexa nr. 1 şi ale cap. I din anexa nr. 2 la Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate care reglementează producţia şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala.3. Regulile stabilite de Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete sau de Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate care reglementează comerţul cu carne proaspăta de pasare sau cele din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate publică şi sănătate a animalelor referitoare la uciderea vânatului salbatic şi comercializarea carnii de vanat salbatic se aplică prin analogie, cu privire la igiena personalului, a spaţiilor şi a echipamentelor din întreprindere. Personalul care lucrează la producerea manuală a carnii tocate trebuie să poarte masca buconazala. Autoritatea veterinara competenţa poate solicita ca acest personal sa poarte manusi netede şi impermeabile, fie de unica folosinţă, fie similare, care să poată fi curatate şi dezinfectate.
 + 
Capitolul 4Cerinţe speciale pentru producerea carnii preparateIndependent de respectarea condiţiilor generale din cap. III şi în funcţie de tipul de producţie în cauza:a) fabricarea carnii preparate trebuie să aibă loc în condiţii de temperatura controlate;b) carnea preparata trebuie să fie ambalata în unităţile de expediere, astfel încât să se evite orice risc de contaminare;c) carnea preparata poate fi supusă numai unei singure congelari şi poate fi comercializata numai într-un interval de timp care să nu depăşească 18 luni;d) carnea preparata imediat după producere trebuie să fie ambalata în concordanta cu prevederile cap. VII şi după ambalare să fie racita la temperatura relevanta stabilită la art. 5 alin. (1) lit. d) din norma sanitară veterinara.
 + 
Capitolul 5Inspecţia1. Unităţile de producţie care produc carne tocata şi carne preparata trebuie să fie supuse monitorizarii de către autoritatea veterinara competenţa care trebuie să se asigure ca sunt respectate cerinţele normei sanitare veterinare şi, în special, trebuie:a) sa verifice:(i) starea de curăţenie a spaţiilor şi a echipamentelor, precum şi igiena personalului;(îi) eficacitatea verificărilor efectuate de întreprindere, în concordanta cu art. 7 din norma sanitară veterinara, în special prin examinarea rezultatelor şi recoltarea probelor;(iii) valorile microbiologice şi de igiena ale carnii tocate şi ale carnii preparate;(iv) marcarea de sănătate corespunzătoare a carnii tocate şi a carnii preparate;(v) condiţiile de depozitare şi de transport;b) ca, în cadrul controalelor oficiale, sa preleveze probele necesare examenelor de laborator pentru confirmarea rezultatelor autocontrolului;c) sa procedeze la orice alta verificare pe care o considera necesară pentru a se asigura conformitatea cu prezenta norma sanitară veterinara, înţelegandu-se ca rezultatele testelor microbiologice trebuie să fie evaluate de către autoritatea veterinara competenţa, pe baza criteriilor stabilite în anexa nr. 2 pentru carnea tocata, şi în anexa nr. 4 pentru carnea preparata.2. Autoritatea veterinara competenţa trebuie să aibă acces liber în orice moment la depozitele frigorifice şi în toate spaţiile de lucru pentru a verifica respectarea riguroasă a prevederilor normei sanitare veterinare.
 + 
Capitolul 6Marcarea şi etichetarea1. Carnea tocata şi carnea preparata trebuie să poarte pe ambalajul interior sau exterior o marca de sănătate.2. Marca de sănătate naţionala poate fi aplicată numai pe carnea tocata obţinută conform art. 3 şi pe carnea preparata obţinută, în concordanta cu art. 5, într-o unitate de producţie autorizata în concordanta cu art. 8. Aceasta marca de sănătate trebuie să îndeplinească:a) cerinţele din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete pentru carnea tocata;b) pentru carnea preparata:1) cerinţele pentru carnea proaspăta obţinută de la animalele de macelarie sau de la vanatul de crescatorie, conform Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete;2) cerinţele pentru carnea de pasare şi de vanat mic de crescatorie, conform Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate care reglementează comerţul cu carne proaspăta de pasare;3) cerinţele pentru carnea de vanat salbatic ucis, conform Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate publică şi sănătate a animalelor referitoare la uciderea vânatului salbatic şi comercializarea carnii de vanat salbatic.3. În cazul în care carnea tocata sau carnea preparata este produsă într-o unitate de producţie independenta, marca de sănătate trebuie să conţină numărul de autorizare atribuit de autoritatea veterinara competenţa, în aplicarea art. 8 alin. (1) din norma sanitară veterinara.4. În cazul carnii preparate, în vederea inspecţiei, următoarele informaţii trebuie să fie indicate vizibil şi citeţ pe ambalaj, în situaţia în care acestea nu rezultă clar din numele de vânzare al produsului sau din lista ingredientelor: speciile de la care a fost obţinută carnea şi, în cazul amestecurilor, procentul fiecărui amestec, iar pentru ambalajele care nu sunt destinate consumatorului final, data preparării.În cazul carnii tocate şi al carnii preparate obţinute din carne tocata, cu excepţia carnatilor proaspeţi şi a carnii pentru carnati care poarta marca de sănătate prevăzută în prezentul capitol, etichetarea trebuie să cuprindă în plus menţiunile:a) "procent de grasime mai mic de …..";b) "raport colagen/proteina din carne mai mic de ………".
 + 
Capitolul 7Preambalarea şi ambalarea1. Ambalajele, cum ar fi lazile ori cutiile din carton, trebuie să corespundă tuturor regulilor de igiena şi în special;a) nu trebuie să modifice caracteristicile organoleptice ale carnii tocate sau ale carnii preparate;b) nu trebuie să transmită carnii tocate sau carnii preparate substanţe nocive pentru sănătatea omului;c) trebuie să fie suficient de solide pentru a asigura protecţia eficienta a carnii tocate sau a carnii preparate în cursul transportului şi al manipularilor.2. Ambalajele nu trebuie să fie reutilizate pentru ambalarea carnii tocate sau a carnii preparate, cu excepţia situaţiei în care sunt confectionate din materiale rezistente la coroziune, uşor de curatat, şi dacă au fost în prealabil spalate şi dezinfectate.3. Carnea tocata şi carnea preparata, preambalate, trebuie să fie ambalate.4. Totuşi, dacă preambalarea îndeplineşte toate condiţiile de protecţie ale ambalarii, preambalajul nu trebuie să fie incolor sau transparent şi nu este indispensabil să fie plasat într-un al doilea invelis, cu condiţia ca toate cerinţele pct. 1 să fie îndeplinite.
 + 
Capitolul 8Depozitarea1. Carnea tocata şi carnea preparata trebuie să fie refrigerate imediat după preambalare şi/sau ambalare. Carnea tocata trebuie să fie depozitata la temperaturile indicate la art. 3 alin. (2) lit. c) din norma sanitară veterinara, iar carnea preparata, la temperaturile indicate la art. 5 alin. (1) lit. d) din norma sanitară veterinara.2. Congelarea carnii tocate şi a carnii preparate poate fi efectuată numai în spaţiile întreprinderii sau ale unităţilor independente de producţie ori într-un depozit frigorific autorizat.3. În depozitele frigorifice carnea tocata şi carnea preparata pot fi depozitate împreună cu alte produse alimentare numai dacă prin intermediul ambalarii se asigura ca acestea nu pot fi afectate nefavorabil.
 + 
Capitolul 9Transportul1. Carnea tocata şi carnea preparata trebuie să fie expediate în asa fel încât, în timpul transportului acestea să fie protejate de orice posibila contaminare sau modificare nefavorabila, ţinând seama de durata transportului, condiţiile de transport şi de mijloacele de transport folosite. În special vehiculele utilizate pentru transportul carnii tocate şi al carnii preparate trebuie să fie echipate astfel încât să asigure ca temperaturile stabilite în norma sanitară veterinara nu vor fi depăşite în timpul transportului; acestea trebuie prevăzute cu un termometru inregistrator care să dovedească faptul ca ultima cerinţa este respectata.2. Autoritatea veterinara centrala a României poate, prin derogare de la pct. 1, sa autorizeze transportul carnii preparate care provine din întreprinderile la care se referă art. 5 alin. (5), la temperaturi mai mari decât cele stabilite în norma sanitară veterinara, de la o unitate de producţie sau o unitate independenta de producţie până la magazinele cu vânzare en detail ori la colectivitatile locale situate în apropiere, cu condiţia ca transportul sa nu dureze mai mult de o ora.3. În cazul tranzitului printr-o ţara terta şi atunci când unitatea de producţie este situata într-o zona supusă restrictiilor din motive de sănătate animala, mijlocul de transport trebuie să rămână sigilat.
 + 
Anexa 2────────la norma sanitară veterinara────────────────────────────CRITERIIde compoziţie şi criterii microbiologice pentru carnea tocataI. Criterii de compoziţie verificate pe baza unei medii zilnice

       
    Conţinutul de grăsime Raportul colagen/proteină din carne
  Carne tocată slabă <= 7% <= 12
  Carne tocată de vită <= 20% <= 15
  Carne tocată ce conţine carne de porc <= 30% <= 18
  Carne tocată de la alte specii <= 25% <= 15

II. Criterii microbiologiceUnităţile de producţie şi unităţile de producţie independente trebuie să se asigure ca, în cursul verificărilor prevăzute la art. 7 alin. (3) din norma sanitară veterinara şi în concordanta cu metodele de interpretare stabilite mai jos, carnea tocata corespunde următoarelor condiţii:

       
    M(a) m(b)
  Bacterii mezofile aerobe n(c) = 5; c(d) = 2 5×106/g 5×103/g
  Escherichia coli n = 5; c = 2 5×102/g 50/g
  Salmonella n = 5; c = 0 absentă în 10 g
  Staphylococcus aureus n = 5; c = 2 5×103/g 102/g
  (a) M = pragul limită de acceptabilitate deasupra căruia rezultatele nu mai sunt considerate satisfăcătoare, unde M egal cu 10 m în cazul unei numărători efectuate în mediu solid şi M egal cu 30 m în cazul unei numărători efectuate în mediu lichid;
  (b) m = pragul limită sub care toate rezultatele sunt considerate satisfăcătoare;
  (c) n = numărul de unităţi care alcătuiesc proba;
  (d) c = numărul unităţilor din probă care dau valori situate între m şi M.

Rezultatele analizelor microbiologice trebuie interpretate conform:A. Trei categorii de contaminare pentru bacteriile mezofile aerobe, Escherichia coli şi Staphylococcus aureus, şi anume:a) până la şi incluzând criteriul m;b) între criteriul m şi pragul M;c) peste pragul M.1. Calitatea lotului este considerată:a) satisfăcătoare, atunci când toate valorile observate sunt egale sau mai mici decât 3 m când s-a utilizat un mediu solid sau 10 m când s-a utilizat un mediu lichid;b) acceptabilă, atunci când toate valorile observate sunt cuprinse între:1) 3 m şi 10 m (=M) în mediu solid;2) 10 m şi 30 m (=M) în mediu lichid;şi atunci când raportul c/n este mai mic sau egal cu 2/5 pentru n = 5 şi c = 2.2. Calitatea lotului este considerată nesatisfacatoare:d) în toate cazurile în care sunt observate valori mai mari decât M;e) atunci când raportul c/n este mai mare decât 2/5.Totuşi, atunci când acest ultim prag a fost depăşit pentru microorganismele aerobe la +30°C, dar toate celelalte criterii sunt respectate, aceasta depasire a pragului trebuie să facă obiectul unei interpretări suplimentare, mai ales în cazul produselor crude.În orice caz produsul trebuie să fie considerat toxic sau alterat atunci când contaminarea atinge valoarea microbiana limita S, care este fixată în general la 10^3 m.Pentru Staphylococcus aureus valoarea S nu trebuie să depăşească niciodată 5×10^4.Toleranţele legate de tehnicile de analiza nu trebuie să se aplice valorilor M şi S.B. Doua categorii pentru Salmonella, fără nici o toleranta de categorie permisă:f) "absenta în" – rezultatul este considerat satisfăcător,g) "prezenta în" – rezultatul este considerat nesatisfăcător. + 
Anexa 3────────la norma sanitară veterinara────────────────────────────MODELULcertificatului de sănătate pentru carnea tocata*1)Nr. ……………….Ţara exportatoare ……………………………………Ministerul ………………………………………….Serviciul …………………………………………..Referinţa*2) ………………………………………..I. Identificarea carnii tocateProdus preparat din carne de ……./specia animala)……..Natura produsului*3) …………………………………Natura ambalajului …………………………………..Numărul pieselor sau al unităţilor de ambalaj …………..Temperatura de depozitare şi de transport ………………Durata depozitarii …………………………………..Greutatea neta ………………………………………II. Originea carnii tocateAdresa/adresele şi numărul/numerele de aprobare al/ale unităţii/unităţilor producătoare aprobată/aprobate ………Dacă este necesar:Adresa/adresele şi numărul/numerele de aprobare al/ale depozitului/depozitelor frigorifice …………………….III. Destinaţia carnii tocateCarnea tocata este expediată:de la ………./(locul de expediţie) ……………………la …………./(ţara de destinaţie) ……………………cu următorul mijloc de transport*4) ……………………..Numele şi adresa expeditorului ………………………….Numele şi adresa destinatarului …………………………IV. Atestarea sănătăţiiSubsemnatul certific ca aceasta carne tocata descrisă mai sus:a) a fost obţinută din carne proaspăta în condiţiile specifice stabilite de Directiva 94/95/CEE;b) este destinată Republicii Elene*5).Întocmit la ……../(locul)…….. la ……/(data)……… (parafa şi semnatura medicului veterinar oficial)…………………………………..……………………..(numele cu majuscule)────────────*1) În sensul art. 2 din Directiva 94/65/CE .*2) Optional.*3) Se completează cu cuvintele stabilite în art. 3 alin. 2 lit. e) din Directiva 94/65/CE .*4) Se va indica, pentru vagoane şi camioane, numărul de înmatriculare, pentru avioane, numărul zborului, iar pentru vapoare, numele. Aceste indicaţii se actualizează în caz de transbordare.*5) Dacă este cazul.
 + 
Anexa 4────────la norma sanitară veterinara────────────────────────────CRITERIImicrobiologice pentru carnea preparataUnităţile de producţie şi unităţile de producţie independente trebuie să se asigure ca, în timpul verificărilor prevăzute în art. 7 alin. (3) din norma sanitară veterinara şi în concordanta cu metodele de interpretare precizate în anexa nr. 2 la norma sanitară veterinara, carnea preparata îndeplineşte următoarele criterii:

       
  Carne preparată M(1) m(2)
  Escherichia coli n = 5, c = 2 5 x 103/g 5 x 102/g
  Staphylococcus aureus n = 5, c = 1 5 x 103/g 5 x 102/g
  Salmonella n = 5, c = 0 absentă în 1 g

(1) M = pragul limita de acceptabilitate deasupra căruia rezultatele nu mai sunt considerate satisfăcătoare pentru M egal cu 10 m, atunci când numaratoarea este efectuată în mediu solid, şi M egal cu 30 m atunci când numaratoarea este efectuată în mediu lichid.(2) m = pragul limita sub care toate rezultatele sunt considerate satisfăcătoare. + 
Anexa 5───────la norma sanitară veterinara────────────────────────────MODELULcertificatului de sănătate pentru carnea preparata*1)Nr. …………………..Ţara exportatoare ……………………………………..Ministerul ……………………………………………Serviciul …………………………………………….Referinţa*2) ………………………………………….I. Identificarea carnii preparateProdus preparat din carne de ……../(specia animala)……..Natura produsului*3) …………………………………..Natura ambalajului …………………………………….Numărul pieselor sau al unităţilor de ambalaj …………….Temperatura de depozitare şi de transport ………………..Durata depozitarii …………………………………….Greutatea neta ………………………………………..II. Provenienţă carnii preparateAdresa/adresele şi numărul/numerele de aprobare al/ale secţiei/ secţiilor aprobate …………………………………Dacă este necesar:Adresa/adresele şi numărul/numerele de aprobare al/ale depozitului/depozitelor frigorific/frigorifice aprobat/aprobate……………………………………………………..III. Destinaţia preparatelor din carneProdusele sunt expediate:de la ………../(locul de expediţie)……………………la …………../(ţara de destinaţie)……………………cu următorul mijloc de transport*4):……………………..Numele şi adresa expeditorului ………………………….Numele şi adresa destinatarului …………………………IV. Atestare de sănătateSubsemnatul certific ca preparatele din carne descrise mai sus:b) au fost obţinute din carne proaspăta în condiţiile specifice stabilite de Directiva 94/65/CE ;c) sunt destinate Republicii Elene*5).Întocmit la ……./(locul)…….. la ………/(data)…..(parafa şi semnatura medicului veterinar oficial)…………………………………..……………………..(numele cu majuscule)────────────────*1) În sensul art. 2 din Directiva 94/65/CE .*2) Optional.*3) Se menţionează eventualul tratament cu radiatii ionizante aplicat din motive de ordin medical.*4) Se va indica, pentru vagoane şi camioane, numărul de înmatriculare, pentru avioane, numărul zborului, iar pentru vapoare, numele. Aceste indicaţii se actualizează în caz de transbordare.*5) Dacă este cazul.────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x