NORMA SANITARA VETERINARA din 22 august 2003 (*actualizata*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 22/08/2003
ART. 2ARE LEGATURA CUORDIN 76 25/08/2004 ART. 1
ART. 2ARE LEGATURA CUORDIN 76 25/08/2004 ART. 2
 Nu exista acte care fac referire la acest act

care stabileste specificatiile tehnice pentru marcile de identificare şi dispozitivele de citire în vederea identificarii cabalinelor pe teritoriul României(actualizata până la data de 3 septembrie 2004)



–––––-*) Textul initial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 642 din 9 septembrie 2003. Aceasta este forma actualizata de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra Neamt până la data de 3 septembrie 2004 cu modificările şi completările aduse de ORDINUL nr. 76 din 25 august 2004. + 
Articolul 1Urmatorii termeni se definesc după cum urmeaza:a) marca de identificare electronică, denumita şi tag de identificare electronică – capsula injectabila de mici dimensiuni, constituita din urmatoarele elemente:1. transponder – microcircuit ce asigura o dubla functionalitate:(i) stocarea unui cod de identificare unic;(îi) transmiterea codului de identificare atunci când este activat de către un camp de radiofrecventa corespunzător;2. antena miniaturala conectata cu transponderul, utilizata pentru:(i) captarea energiei transmise prin campul de radiofrecventa;(îi) transmiterea codului unic de identificare către un cititor;b) dispozitiv de citire a marcilor de identificare electronică, denumit şi cititor – dispozitiv portabil cu ajutorul caruia este activat un tag implantat subcutanat şi este citit codul unic de identificare transmis de către tagul electronic de identificare;c) injector – dispozitiv de unica folosinţă, livrat în condiţiile în care contine tagul de identificare electronică, gata de utilizare pentru implantarea subcutanata a tagului.
 + 
Articolul 2(1) Marcile de identificare folosite la identificarea electronică a ecvinelor trebuie să prezinte urmatoarele caracteristici:a) caracteristicile transponderului:1. standard de operare ISO 11784/11785;2. cod unic de identificare – minimum 10 caractere, maximum 15 caractere;3. unicitatea codului de identificare să fie garantata de către producătorul transponderului;4. codul unic de identificare sa nu poata fi copiat sau modificat;5. codul unic de identificare să fie programat numai de către producător în timpul realizării transponderului;6. unicitatea codului unic de identificare să fie verificata de către producător în timpul realizării transponderului;7. frecventa de activare – 134,2 kHz;b) caracteristicile capsulei injectabile:1. material – sticlă biocompatibila;2. să fie tratata antimigrare subcutanata;3. culoare – transparenta;4. forma – cilindrică;5. dimensiuni – lungime – 11,5 mm (+/- 4,5%), diametru – 2,12 mm (+/- 4,5%);6. temperatura de stocare – de la -40°C la +85°C;7. temperatura de operare – de la -20°C la +75°C;8. rezistenta la apa – conform IP 68;9. rezistenta la vibratii – conform IEC 68 PART 2-47;10. rezistenta la soc – conform IEC 68 PART 2-29.(2) Injectorul folosit la identificarea electronică a ecvinelor trebuie să prezinte urmatoarele caracteristici:a) să fie un dispozitiv de unica folosinţă;b) să aibă un format ergonomic pentru manevrarea cu precizie şi siguranţa în timpul implantarii;c) să fie prevăzut cu componente specifice:(i) cu rol de prevenire a actionarii accidentale, involuntare;(îi) cu rol de protecţie, de izolare a acului implantator;d) să fie ambalat individual în mediu steril, garantat minimum 30 de luni de la data ambalarii;e) să fie însoţit de minimum 5 etichete autocolante pe care să fie inscrise urmatoarele informaţii:(i) codul unic de înregistrare al tagului electronic de identificare sub forma alfanumerica;(îi) codul unic de înregistrare al tagului electronic de identificare sub forma de cod de bare;(iii) data de expirare a termenului de validitate a sterilizarii.(3) Cititorul folosit la identificarea electronică a ecvinelor trebuie să prezinte urmatoarele caracteristici:1. raza de actiune – minimum 40 mm;2. frecventa de lucru – 134,2 kHz;3. temperatura de functionare – de la 0°C la +65°C;4. forma – ergonomica;5. alimentare prin acumulator;6. standard de operare ISO 11784/11785;7. capacitate de functionare în doua moduri: FDX-A şi FDX-B;8. trebuie să fie capabil sa activeze/citeasca toate transponderele cu caracteristicile descrise la alin. (1).––––-Alin. (1) al art. 2 a fost modificat prin art. I din ORDIN nr. 76 din 25 august 2004 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 817 din 3 septembrie 2004.Alin. (3) al art. 2 a fost modificat prin art. II din ORDIN nr. 76 din 25 august 2004 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 817 din 3 septembrie 2004.
 + 
Articolul 3Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animala va achizitiona dispozitive de citire pentru medicii veterinari din punctele de inspecţie sanitara veterinara la frontiera, iar directiile sanitare veterinare judetene şi a municipiului Bucureşti vor achizitiona dispozitive de citire pentru medicii veterinari zonali.
 + 
Articolul 4(1) Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.(2) Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, va lua masurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie să faca o referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x