NORMA SANITARĂ VETERINARA din 21 iunie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 630 din 21 iulie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 76 26/10/2011
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LAORDIN 33 16/02/2006 ART. 2
ART. 2REFERIRE LANORMA 16/02/2006 ART. 2
ART. 3REFERIRE LAORDIN 505 05/08/2003 ANEXA 1
ART. 3REFERIRE LANORMA 05/08/2003 ART. 2
ART. 3REFERIRE LANORMA 05/08/2003 ART. 3
ART. 3REFERIRE LANORMA 05/08/2003 ART. 4
ART. 3REFERIRE LANORMA 05/08/2003 ANEXA 1
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 76 26/10/2011
ActulREFERIT DEORDIN 18 01/02/2007
ActulREFERIT DENORMA 01/02/2007
ActulAPROBAT DEORDIN 143 21/06/2006
ActulCONTINUT DEORDIN 143 21/06/2006
ActulREFERIT DEORDIN 196 23/08/2006
ActulREFERIT DENORMA 23/08/2006
ActulREFERIT DEORDIN 221 15/09/2006
ActulREFERIT DENORMA 15/09/2006

privind anumite produse utilizate în nutritia animalelor



 + 
Articolul 1(1) Prezenta norma sanitară veterinara se aplică produselor care constituie surse directe sau indirecte de proteine, sunt fabricate prin anumite procese tehnologice şi care sunt puse în circulaţie pe teritoriul României ca furaje sau în furaje.(2) Prezenta norma sanitară veterinara se aplică, fără a se aduce atingere prevederilor legale în vigoare, pentru:a) aditivii din furaje;b) fixarea nivelurilor maxime pentru substantele şi produsele nedorite din furaje;c) fixarea nivelurilor maxime pentru reziduuri de pesticide în produsele destinate consumului uman sau pentru nutritia animala;d) comercializarea furajelor combinate;e) microorganismele patogene din furaje;f) furajele folosite în scopuri nutritionale speciale;g) circulaţia materiilor furajere.(3) Prezenta norma sanitară veterinara nu se aplică produselor care constituie surse directe sau indirecte de proteine care sunt reglementate de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.829/2003/CE privind alimentele şi furajele modificate genetic.
 + 
Articolul 2Definiţiile prevăzute de art. 2 al Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor cu privire la aditivii utilizaţi în nutritia animalelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 33/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 16 martie 2006, ce transpune în legislaţia naţionala Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.831/2003 (CE) , se aplică şi prezentei norme sanitare veterinare.
 + 
Articolul 3(1) Furajele care aparţin uneia dintre grupele de produse cuprinse în anexa la prezenta norma sanitară veterinara sau care conţin astfel de produse pot fi comercializate numai dacă:a) produsul în cauza apare în anexa la prezenta norma sanitară veterinara;b) sunt îndeplinite toate condiţiile stabilite de prezenta norma sanitară veterinara.(2) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate, în scopuri experimentale sau ştiinţifice, sa prevadă derogări de la prevederile alin. (1), cu condiţia să se efectueze o inspecţie oficială adecvată.(3) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate dispune ca produsele la care se referă cap. I.1.a) din anexa la Norma sanitară veterinara ce stabileşte condiţiile şi modalităţile pentru aprobarea şi înregistrarea unor întreprinderi şi intermediari ce operează în sectorul nutritiei animalelor, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 505/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 673 şi nr. 673 bis din 23 septembrie 2003, ce transpune în legislaţia naţionala Directiva Consiliului 95/69/CEE , să fie puse în circulaţie numai de întreprinderi sau intermediari care îndeplinesc condiţiile stabilite de art. 2 sau, dacă este cazul, de art. 3 din aceeaşi norma sanitară veterinara.(4) Prevederile alin. (3) se aplică fără a se prejudicia art. 4 alin. (2) din norma sanitară veterinara aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 505/2003.
 + 
Articolul 4(1) Prin derogare de la art. 3 alin. (1), până când este luată o decizie în conformitate cu procedura comunitara, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate menţine:a) autorizaţiile acordate pe teritoriul României înainte de data aplicării prezentei norme sanitare veterinare, privind produsele care nu sunt cuprinse în baza grupărilor de produse indicate de anexa la prezenta norma sanitară veterinara, cu excepţia produselor obţinute din varietatile fungilor de Candida şi cultivate pe n-alkani;b) autorizaţiile acordate pe teritoriul României înainte de aplicarea prezentei norme sanitare veterinare, privind, pe de o parte, produse obţinute din varietati de fungi Candida şi cultivate pe n-alkani şi, pe de altă parte, produse cuprinse în secţiunea 1.2.1 din anexa la prezenta norma sanitară veterinara, şi care îndeplinesc cerinţe ce diferă de cele stabilite de aceasta.(2) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să trimită statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene lista produselor permise pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile alin. (1).
 + 
Articolul 5(1) Fără a se prejudicia prevederile de etichetare aplicabile furajelor simple şi combinate, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate decide ca produsele cuprinse în anexa la prezenta norma sanitară veterinara să poată fi comercializate ca furaje sau încorporate în furaje numai dacă apar pe ambalaj, pe container sau pe o eticheta ataşată la acestea toate detaliile stabilite de anexa la prezenta norma sanitară veterinara.(2) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate decide ca pentru materialul comercializat în vrac detaliile la care se referă alin. (1) să fie menţionate într-un document de însoţire.
 + 
Articolul 6(1) Pentru a se asigura ca produsele la care se referă secţiunile 1.1 şi 1.2 din anexa la prezenta norma sanitară veterinara sunt în conformitate cu principiile Uniunii Europene, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trimite oficial statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene un dosar întocmit în conformitate cu procedura comunitara.(2) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, ca deţinătoare a dosarului la care se referă alin. (1), trebuie să se asigure ca informaţiile, a căror dezvaluire ar putea afecta drepturile de proprietate industriala sau comercială, sunt păstrate confidenţial. Secretul industrial sau comercial nu se aplică pentru numele şi compozitia produsului şi pentru orice informaţie cu privire la substratul şi microorganismul utilizat, pentru proprietăţile fizico-chimice şi biologice ale produsului, pentru interpretarea datelor farmacologice, toxicologice şi ecotoxicologice şi metodelor analitice pentru monitorizarea produsului în compozitia furajului.
 + 
Articolul 7Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate decide suspendarea sau restrictionarea temporară a aplicării prevederilor prezentei norme sanitare veterinare pe teritoriul României dacă pe baza unor rapoarte sau unei evaluări noi a datelor existente constata ca produsele cuprinse în anexa la prezenta norma sanitară veterinara sau ca utilizarea acestora reprezintă un pericol pentru sănătatea publică ori a animalelor. Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor informează de îndată celelalte state membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană despre această măsură, prezentând motivele pentru aceasta decizie.
 + 
Articolul 8Cu privire la comerţul dintre statele membre ale Uniunii Europene, detaliile la care se referă art. 5 trebuie furnizate în cel puţin una dintre limbile oficiale ale tarii de destinaţie.
 + 
Articolul 9Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor se asigura ca, în ceea ce priveşte prezenta şi etichetarea produselor enumerate de anexa la prezenta norma sanitară veterinara, furajele care se conformează prevederilor prezentei norme sanitare veterinare sunt supuse numai restrictiilor de comercializare conţinute de aceasta.
 + 
Articolul 10Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să se asigure ca produsele de origine animala nu sunt supuse nici unei restrictii de comercializare, ca rezultat al aplicării prezentei norme sanitare veterinare.
 + 
Articolul 11Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să ia măsurile necesare pentru a se asigura ca este monitorizata oficial conformitatea furajelor cu cerinţele prezentei norme sanitare veterinare, cel puţin prin prelevarea de probe în timpul comercializării.
 + 
Articolul 12Prezenta norma sanitară veterinara nu se aplică furajelor pentru care s-a dovedit, prin cel puţin o informaţie relevanta, ca sunt destinate pentru export către tari terţe.
 + 
Articolul 13Anexa face parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Anexa ––la norma sanitară veterinara–––––––––-

  1 2 3 4 5 6 7
  Denumirea grupei de produs Denumirea produsului şi formula chimică Specificaţia principiului nutritiv sau identitatea microorganismului Substratul de cultură (specificaţii, dacă este cazul) Caracteristicile compoziţiei produsului Speciile de animale Prevederi speciale
  1. Proteine obţinute din următoarele grupuri de microorganisme            
  1.1. Bacterii            
  1.1.1. Bacterii cultivate pe metanol 1.1.1.1. Produs proteic de fermentaţie obţinut din cultura de Methylophilus methylotrophus pe metanol Methylophilus methylotrophus Tulpină NCIB 10.515 Metanol – proteină brută min. 68% – porcine Specificaţii ce trebuie inserate se etichetă sau pe ambalajul produsului:
    – viţei
    – indice de reflexie >= 50 – păsări
        – peşti – denumirea produsului,
            – procentul de proteină brută,
            – procentul de grăsimi brute,
            – procentul de umiditate,
            – instrucţiuni pentru utilizare,
              – menţiunea: "A se evita inhalarea",
              – numărul de autorizare, Specificaţii ce trebuie inserate pe etichetă sau pe ambalajul furajelor combinate:
              – cantitatea de produs conţinută în furaj.
  1.1.2 Bacterii cultivate în atmosferă de gaz natural 1.1.2.1. Produs proteic rezultat prin fermentaţie în atmosferă de gaz natural din cultură de: Methylococus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis şi Bacillus firmus, şi celule care au fost distruse Methylococus capsulatus (Bath) Tulpină NCIMB 11132 Gaz natural: (aprox. 91% metan, 5% etan, 2% propan, 0,5% izobutan, 0,5% n-butan, 1% alte componente), săruri minerale de amoniu Proteină brută: min. 65% – porci pentru îngrăşare de la 25 la 60 kg Specificaţii ce trebuie inserate se etichetă sau pe ambalajul produsului:
  Alcaligenes acidovorans Tulpină NCIMB 12387   – viţei cu o greutate >= 80 kg Denumirea produsului: "produs proteic de fermentaţie din gaz natural, obţinut din cultură de Methylococus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis et Bacillus firmus",
    Bacillus brevis Tulpină NCIMB 13288   – salmonide
    Bacillus firmus Tulpină NCIMB 13280    
            – procentul de proteină brută,
            – procentul de cenuşă brută,
            – procentul de grăsime brută,
            – procentul de umiditate,
              – instrucţiuni de utilizare,
              – rata de încorporare maximă în furaj este de:
              – 8% pentru porcine pentru îngrăşare,
              – 8% pentru viţei,
              – 19% pentru salmonide (apă dulce),
              – 33% pentru salmonide (apă sărată),
              – menţiunea: "A se evita inhalarea",
              – număr de autorizare,
              – specificaţii ce trebuie inserate pe etichetă sau pe ambalajul furajelor combinate:
              – Denumirea produsului: "Produs proteic obţinut prin fermentaţie bacteriană în atmosferă de gaz natural",
              – cantitatea de produs conţinută în furaj.
  1.2. Drojdii            
  1.2.1. Drojdii cultivate pe substraturi de origine animală sau vegetală Toate drojdiile: Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergiensis, Kluyveromyces lactis, Kluyveromyces fragilis Melasă, reziduuri de distilerie, cereale şi produse care conţin amidon, suc de fructe, zer, aditiv lactic, fibre vegetale hidrolizate Toate speciile de animale
  – obţinute din microorganisme şi substraturi cuprinse în coloanele 3 şi respectiv 4
  – celule care au fost distruse
  Candida guilliermondii Melasă, reziduuri de distilerie, cereale şi produse care conţin amidon, suc de fructe, zer, aditiv tactic, fibre vegetale hidrolizate Materie uscată minim 16% Porci pentru îngrăşat
  1.2.2. Drojdii cultivate pe substraturi altele decât cele prezentate la 1.2.1.
  1.3. Alge
  1.4. Fungi inferiori            
  1.4.1. Subproduse rezultate din producţia de antibiotice prin fermentaţie 1.4.1.1. Miceliu, subproduse umede rezultate din producţia de penicilină, însilozate prin intermediul lactobacillus brevis, plantarun, sake, colenoid şi streptococcus lactis pentru inactivarea penicilinei şi tratate termic Compuşi azotaţi Penicilium chrysogenum, tulpina ATCC48271 Surse diferite de carbohidraţi şi hidrolizatele acestora Azot exprimat ca proteină brută: min. 7% Rumegătoare, porcine Specificaţii ce trebuie inserate pe etichetă sau pe ambalajul produsului:
  – Denumirea produsului: "Siloz de miceliu rezultat din producţia de penicilină",
  – procentul de azot exprimat ca proteină brută,
            – procentul de cenuşă brută procentul de umiditate,
            – specia sau categoria de animale,
            – număr de autorizare. Specificaţii ce trebuie inserate pe eticheta sau ambalajul furajelor combinate: Denumirea produsului: "Siloz de miceliu obţinut din producţia de penicilină".
  2. Compuşi cu azot neproteic            
  2.1. Săruri de amoniu 2.1.1. Lactat de amoniu, produs prin fermentaţia cu Lactobacillus bulgaricus CH3CHOHCOONH4 Zer Azot exprimat ca proteină brută: min. 44% Rumegătoare, începând cu vârsta înţărcării Specificaţii ce trebuie inserate pe eticheta sau ambalajul produsului:
  – denumirea produsului "lactat de amoniu obţinut prin fermentaţie",
              – procentul de azot exprimat ca proteină brută,
              – procentul de cenuşă brută,
              – procentul de umiditate,
              – specia sau categoria de animale.
              Specificaţii ce trebuie inserate pe eticheta sau ambalajul furajelor combinate:
              – denumirea produsului "lactat de amoniu obţinut prin fermentaţie",
              – cantitatea de produs conţinută în furaj,
              – procentajul proteinei brute totale furnizată de azotul neproteic,
              – menţionarea, în instrucţiunile de utilizare, a nivelului total al azotului neproteic ce nu trebuie să fie depăşit în raţia zilnică a fiecărei specii sau categorii de animale.
    2.1.2. Acetat de amoniu în soluţie apoasă CH3COONH4 Acetat de amoniu: min. 55% Rumegătoare, începând cu vârsta înţărcării Specificaţii ce trebuie inserate pe eticheta sau ambalajul produsului:
  – denumirea produsului "acetat de amoniu",
              – procentul de azot,
              – procentul de umiditate,
              – specia sau categoria de animale.
              Specificaţii ce trebuie inserate pe eticheta sau ambalajul furajelor combinate:
              – denumirea produsului "acetat de amoniu",
              – cantitatea de produs conţinută în furaj,
              – procentul de proteină brută totală furnizată de azotul neproteic,
              – menţionarea în instrucţiunile de utilizare, a nivelului total al azotului neproteic ce nu trebuie să fie depăşit în raţia zilnică a fiecărei specii sau categorii de animale.
    2.1.3. Sulfat de amoniu în soluţie apoasă (NH4)2SO4 Sulfat de amoniu: min. 35% Rumegătoare, începând cu vârsta înţărcării Specificaţii ce trebuie inserate pe eticheta sau ambalajul produsului:
  – denumirea produsului: "sulfat de amoniu",
              – procentul de azot,
              – procentul de umiditate,
              – specia de animale,
              – număr de autorizare,
              – în cazul rumegătoarelor tinere, rata încorporată în raţia zilnică nu trebuie să depăşească 0,5%.
              Specificaţii ce trebuie inserate pe eticheta sau ambalajul furajelor combinate:
              – denumirea produsului: "sulfat de amoniu",
              – cantitatea de produs conţinută în furaj,
              – procentul de proteină brută totală furnizată de azotul neproteic,
              – menţionarea în instrucţiunile de utilizare, a nivelului total al azotului neproteic care nu trebuie să fie depăşit în raţia zilnică a fiecărei specii sau categorii de animale,
              – în cazul rumegătoarelor tinere, rata încorporată în raţia zilnică nu trebuie să depăşească 0,5%
  2.2. Subproduse rezultate din obţinerea de aminoacizi prin fermentaţie 2.2.1. Subproduse lichide concentrate rezultate la producerea de acid L-glutamic prin fermentarea cu Corynebacterium melassecola Săruri de amoniu şi alţi compuşi azotaţi Sucroză, melasă, produse care conţin amidon şi hidrolizatele acestora Azot exprimat ca proteină brută: min. 48% Rumegătoare, începând cu vârsta înţărcării Specificaţii ce trebuie inserate pe eticheta sau ambalajul produsului:
  Umiditate: max. 28% – denumirea produsului "subproduse rezultate la producerea de acid L-glutamic" în cazul produsului de la pct. 2.2.1,
  – denumirea produsului "subproduse de L-lizină" în cazul produsului de la pct. 2.2.2.,
    2.2.2. Subproduse lichide concentrate rezultate la producerea de monohidroclorit de L-lizină din fermentarea cu Brevi-bacterium lacto-fermentum Săruri de amoniu şi alţi compuşi azotaţi Sucroză, melasă, produse care conţin amidon şi hidrolizatele acestora Azot exprimat ca proteină brută: min. 45% Rumegătoare, începând cu vârsta înţărcării – procentul de azot exprimat ca proteină brută,
  – procentul de cenuşă brută,
  – procentul de umiditate,
  – specia sau categoria de animale,
  – număr de autorizare. Specificaţii ce trebuie inserate pe eticheta sau ambalajul furajelor combinate:
              – procentul de proteină brută totală furnizată de azotul neproteic,
              – menţionarea în instrucţiunile de utilizare, a nivelului total al azotului neproteic care nu trebuie să fie depăşit în raţia zilnică a fiecărei specii sau categorii de animale.

Observaţii: Conţinutul stabilit sau ce urmează să fie declarat în concordanta cu coloanele 5 şi 7se referă la produsul ca atare.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x