privind criteriile de testare a păsărilor pentru tăiere ce provin dintr-o zonă de supraveghere a bolii de Newcastle, în aplicarea art. 5 alin. (3) din Norma sanitară-veterinară privind condiţiile de sănătate animală care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din ţări terţe de carne proaspătă de pasăre, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 391/2002
+ Articolul 1Pentru aplicarea prevederilor art. 5 alin. (3) din Norma sanitară-veterinară privind condiţiile de sănătate animală care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din ţări terţe de carne proaspătă de pasăre, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 391/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 9 octombrie 2002, prelevarea de probe şi testarea virusologică pentru detectarea virusului bolii de Newcastle trebuie să se efectueze în conformitate cu prevederile din anexă. + Articolul 2Anexa face parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară. + Anexa ──────la norma sanitară veterinară────────────────────────────TEHNICA DE PRELEVARE ŞI TESTARE VIRUSOLOGICĂPENTRU DETECTAREA VIRUSULUI BOLII DE NEWCASTLE1. Prelevarea de probe1.1. Se prelevează cel puţin 60 de probe, cuprinzând minimum 30 de tampoane cloacale şi 30 de tampoane traheale, de la fiecare efectiv de păsări.1.2. Trebuie să fie prelevate probe de la cel puţin 60 de păsări.1.3. Probele sunt prelevate cu 5 zile înainte de tăiere şi se transportă pentru testare la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Boala de Newcastle, răcite, dar nu îngheţate.2. Manipularea probelor2.1. Sunt grupate cel mult 5 probe de acelaşi tip.2.2. Tampoanele trebuie să fie aşezate într-o cantitate suficientă de mediu cu antibiotic, pentru a se asigura imersiunea completă, iar după agitare trebuie să fie lăsate pentru aproximativ două ore la temperatura ambiantă sau perioade mai lungi la temperatura de 4°C şi apoi clarificate prin centrifugare, de exemplu, 800-1.000 x g timp de 10 minute.3. Mediul cu antibiotic3.1. Un exemplu tipic de tampon cloacal este: 10.000 de unităţi/ml penicilină, 10 mg/ml streptomicină, 0,25 mg/ml gentamicină şi 5.000 de unităţi/ml micostatin în soluţie tamponată de fosfat salin la un pH de 7,2-7,4.3.2. Sunt adăugate 50 mg/ml de oxitetraciclină.3.3. Concentraţia de antibiotic poate să fie redusă la diluţii în bază 5 pentru tampoanele traheale.3.4. Este foarte important ca, atunci când se prepară mediul, pH-ul să fie verificat şi reajustat după adăugarea de antibiotice.4. Izolarea virusului pe ouă embrionate de pasăre4.1. Fluidul supernatant clarificat se va inocula în cantităţi de câte 0,2 ml în cavitatea alantoidiană, fiecare fluid într-un număr minim de 4 ouă embrionate de pasăre ce au fost incubate timp de 8-11 zile.4.2. Ideal este ca aceste ouă să fie obţinute dintr-un lot de păsări liber de agenţi patogeni, iar atunci când aceasta nu se poate practica, se acceptă folosirea ouălor obţinute dintr-un lot ce se prezintă a fi liber de anticorpi produşi de prezenţa virusului bolii de Newcastle.4.3. Ouăle inoculate sunt menţinute la temperatura de 37°C şi sunt supuse zilnic mirajului.4.4. Ouăle cu embrioni morţi sau pe cale de a muri şi toate ouăle rămase 4 zile după inoculare trebuie să fie răcite la temperatura de 4°C, iar lichidele alantoamniotice să fie testate pentru activitatea de hemaglutinare.5. Interpretare5.1. Testul este evaluat negativ dacă nu este detectat niciun fel de activitate hemaglutinantă şi nu este izolat niciun virus.5.2. Când se izolează virusul bolii de Newcastle, lotul de păsări este evaluat ca un lot suspect de boală şi este supus prevederilor Normei sanitare veterinare privind măsurile de profilaxie, supraveghere şi combatere a bolii de Newcastle, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 312/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628 din 5 octombrie 2001.5.3. Dacă virusul izolat se dovedeşte a fi de origine vaccinală, prelevările de probe şi testările trebuie să se repete.___________
Când vă conectați pentru prima dată folosind un buton de conectare socială, colectăm informațiile de profil public ale contului dvs. partajate de furnizorul de conectare socială, pe baza setărilor dvs. de confidențialitate. De asemenea, primim adresa dvs. de e-mail pentru a vă crea automat un cont pe site-ul nostru web. Odată ce contul dvs. este creat, veți fi conectat la acest cont.
DezacordDe acord
Conectat cu
Permit crearea unui cont
Când vă conectați pentru prima dată folosind un buton de conectare socială, colectăm informațiile de profil public ale contului dvs. partajate de furnizorul de conectare socială, pe baza setărilor dvs. de confidențialitate. De asemenea, primim adresa dvs. de e-mail pentru a vă crea automat un cont pe site-ul nostru web. Odată ce contul dvs. este creat, veți fi conectat la acest cont.
Pentru a oferi cea mai buna experiența, utilizăm tehnologii cookie. Neacordarea sau retragerea consimțământului poate afecta în mod negativ anumite caracteristici și funcții ale siteului.
Functional
Mereu activ
Stocarea sau accesul tehnic este strict necesar în scopul legitim de a permite utilizarea unui serviciu specific solicitat în mod explicit de abonat sau utilizator sau în scopul unic de a efectua transmiterea unei comunicări prin intermediul unei rețele de comunicații electronice.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistii
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.Stocarea sau accesul tehnic care este utilizat exclusiv în scopuri statistice anonime. În lipsa unei citații, a unei conformări voluntare din partea furnizorului dvs. de servicii de internet sau a unor înregistrări suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau recuperate doar în acest scop nu pot fi utilizate, de obicei, pentru a vă identifica.
Marketing
Stocarea sau accesul tehnic care este utilizat exclusiv în scopuri statistice anonime. În lipsa unei citații, a unei conformări voluntare din partea furnizorului dvs. de servicii de internet sau a unor înregistrări suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau recuperate doar în acest scop nu pot fi utilizate, de obicei, pentru a vă identifica.
A apărut o problemă la raportarea acestei postări.
Blocare membru?
Vă rugăm să confirmați că doriți să blocați acest membru.
Nu vei mai putea:
Vedeți postările membrilor blocați
Menționați acest membru în postări
Invitați acest membru în grupuri
Trimite mesaj acestui membru
Adăugați acest membru ca conexiune
Vă rugăm să rețineți:
Această acțiune va elimina și acest membru din conexiunile dvs. și va trimite un raport administratorului site-ului.
Vă rugăm să acordați câteva minute pentru finalizarea acestui proces.