NORMA SANITARA VETERINARA din 19 septembrie 2002 -(*actualizata*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 180 11/08/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 19/09/2002
ART. 9ARE LEGATURA CUORDIN 924 14/11/2003 ART. 1
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 180 11/08/2006
ActulREFERIT DEORDIN 43 24/02/2006
ActulREFERIT DEORDIN 95 20/04/2006
ActulREFERIT DENORMA 20/04/2006
ActulREFERIT DENORMA 24/02/2006
ActulREFERIT DEORDIN 140 21/06/2006
ActulREFERIT DENORMA 21/06/2006
ActulREFERIT DEORDIN 98 07/10/2005
ActulREFERIT DEORDIN 66 12/07/2005
ActulREFERIT DEORDIN 71 15/08/2005
ActulREFERIT DENORMA 15/08/2005
ActulREFERIT DEHG 925 11/08/2005
ActulREFERIT DEREGULI 11/08/2005
ActulREFERIT DEPLAN 07/10/2005
ActulREFERIT DEORDIN 110 17/11/2004
ActulREFERIT DENORMA 17/11/2004
ActulREFERIT DENORMA 15/01/2003
ActulREFERIT DEORDIN 315 24/04/2003
ActulREFERIT DENORMA 24/04/2003
ActulREFERIT DEORDIN 559 04/12/2002
ActulREFERIT DENORMA 04/12/2002
ActulREFERIT DEORDIN 404 06/09/2002
ActulREFERIT DENORMA 06/09/2002
ART. 2REFERIT DEORDIN 22 31/01/2006
ART. 2REFERIT DEORDIN 43 24/02/2006
ART. 2REFERIT DENORMA 24/02/2006
ART. 2REFERIT DEORDIN 99 26/04/2006
ART. 2REFERIT DENORMA 26/04/2006
ART. 2REFERIT DENORMA 31/01/2006

privind protectia animalelor în timpul sacrificarii sau uciderii(actualizata până la data de 03 decembrie 2003 *)



––––*)Textul initial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 887 din 9 decembrie 2002. Aceasta este forma actualizata de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. până la data de 03 decembrie 2003, cu modificările şi completările aduse de ORDINUL nr. 924 din 14 noiembrie 2003. + 
Capitolul 1Prevederi generale + 
Articolul 1(1) Prezenta norma sanitara veterinara se aplică miscarii, cazarii, contentionarii, asomarii, sacrificarii şi uciderii animalelor crescute pentru producţia de carne, piele, blana sau alte produse şi metodelor de ucidere a animalelor în scopul combaterii unor boli.(2) Prevederile prezentei norme sanitare veterinare nu se aplică:a) experimentelor tehnice sau stiintifice în relaţie cu procedurile menţionate în alin. (1), efectuate sub supravegherea autorităţii competente;b) animalelor care sunt ucise în timpul unor evenimente sportive sau culturale;c) animalelor salbatice ucise în conformitate cu prevederile art. 3 din Norma sanitara veterinara privind problemele de sănătate a animalelor şi de sănătate publică legate de uciderea vanatului salbatic şi de comercializarea carnii de vanat salbatic.
 + 
Capitolul 2Definitii + 
Articolul 2(1) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin termenii urmatori se înţelege:a) abator – unitatea destinata sacrificarii animalelor, care include facilităţi necesare să asigure miscarea şi cazarea animalelor la care se face referire în art. 5 alin. (1);b) miscare – descarcarea animalelor sau miscarea lor de la rampele de descarcare, boxe ori adaposturi către abatoare sau spatiile în care urmeaza să fie sacrificate;c) cazare – tinerea animalelor în padocuri, boxe acoperite sau deschise, adaposturi acoperite, folosite de abatoare pentru a asigura animalelor condiţiile necesare, precum adaptarea, furajarea, odihna şi altele asemenea, înainte de sacrificare;d) contentionare – orice procedura aplicata unui animal în scopul de a-i restrictiona miscarile, pentru a usura efectuarea asomarii sau uciderea lui;e) asomare – orice proces care atunci când este aplicat unui animal cauzeaza pierderea imediata a cunostintei până în momentul mortii animalului;f) ucidere – orice proces care cauzeaza moartea animalului;g) sacrificare – cauzarea mortii unui animal prin sangerare;h) autoritate competentă – autoritatea veterinara care are competenţa de a efectua controale veterinare sau orice alta autoritate careia i s-a delegat această competenţă.(2) Autoritatea religioasa pentru care se practica unele sacrificari va avea competenţa de a aplica şi de a monitoriza prevederile specifice ce se aplică sacrificarii în conformitate cu anumite ritualuri religioase. Autoritatea religioasa va actiona sub raspunderea unui medic veterinar oficial, conform prevederilor art. 2 din Norma sanitara veterinara privind condiţiile de producere şi comercializare a carnii proaspete.
 + 
Articolul 3Animalele nu vor fi supuse nici unui stimul, nici unei suferinte sau dureri inutile în timpul miscarii, cazarii, asomarii, sacrificarii sau uciderii.
 + 
Capitolul 3Condiţiile pe care trebuie să le indeplineasca abatoarele + 
Articolul 4Spatiile, facilitatile şi echipamentele din abatoare vor fi astfel concepute încât sa nu supuna animalele nici unei suferinte, stimul sau dureri inutile.
 + 
Articolul 5(1) Solipedele, rumegatoarele, porcii, iepurii şi păsările aduse în abatoare în vederea sacrificarii vor fi:a) miscate şi, dacă este cazul, cazate în conformitate cu prevederile anexei nr. 1;b) contentionate în conformitate cu prevederile anexei nr. 2;c) asomate înainte de sacrificare sau ucise instantaneu în conformitate cu prevederile anexei nr. 3;d) sangerate în conformitate cu prevederile anexei nr. 4.(2) Pentru animalele supuse unor metode particulare de sacrificare cerute de unele ritualuri religioase cerinţele alin. (1) lit. c) nu se vor aplica.
 + 
Articolul 6(1) Instrumentele pentru contentionare, echipamentele şi instalatiile folosite pentru asomare sau ucidere trebuie să fie proiectate, construite, mentinute şi folosite astfel încât să asigure o asomare sau o ucidere rapida şi efectiva, în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Autoritatea competenţa va verifica dacă instrumentele, modul de contentionare şi alte echipamente folosite pentru asomare sau ucidere indeplinesc cerinţele mai sus menţionate şi va verifica cu regularitate functionalitatea şi modul de întreţinere, astfel încât să se asigure obiectivele impuse de prezenta norma sanitara veterinara.(2) Echipamentele şi instrumentele de rezerva corespunzătoare vor fi pastrate la locul sacrificarii pentru folosirea lor în caz de urgenta. Acestea vor fi mentinute corespunzător şi verificate cu regularitate.
 + 
Articolul 7Personalul responsabil cu miscarea animalelor, cazarea, contentionarea, asomarea, sacrificarea sau uciderea acestora va trebui să aibă cunoştinţele şi indemanarea necesare pentru a efectua aceste operaţiuni în mod uman şi eficient, în conformitate cu cerinţele prezentei norme sanitare veterinare. Autoritatea competenţa se va asigura ca personalul angajat pentru sacrificare prezinta indemanarea necesară şi are abilitatea şi cunoştinţele profesionale pentru aceasta operaţiune.
 + 
Articolul 8Inspecţiile şi controalele în abatoare vor fi efectuate sub responsabilitatea autorităţii competente, care va avea acces liber, în orice moment, în toate spatiile abatoarelor pentru a verifica conformitatea cu cerinţele prezentei norme sanitare veterinare. Aceste inspecţii şi controale pot fi efectuate în acelasi timp cu controalele pentru alte obiective.
 + 
Capitolul 4Sacrificarea şi uciderea animalelor în afara abatoarelor + 
Articolul 9(1) Când animalele la care se referă art. 5 alin. (1) sunt sacrificate în afara abatoarelor, se vor aplica prevederile art. 5 alin. (1) lit. b), c) şi d).(2) Se pot acorda derogari de la alin. (1) pentru păsări, iepuri, porcine, ovine şi caprine sacrificate sau ucise în afara abatoarelor de către proprietarii acestora pentru consum propriu, cu condiţia respectarii prevederilor art. 3 şi cu condiţia ca porcinele, ovinele sau caprinele să fie asomate în prealabil.(3) Prevederile alin. (2) privind asomarea pasarilor, iepurilor, porcinelor, ovinelor şi caprinelor sacrificate în gospodariile populatiei pentru consum propriu nu se aplică până la data aderarii României la Uniunea Europeana.(4) Prevederile alin. (2) privind asomarea nu se aplică pentru porcinele, ovinele şi caprinele sacrificate traditional pentru consum propriu, în perioada sarbatorilor de Craciun şi de Pasti.––––Alineatele (3) şi (4) ale articolului 9 au fost introduse prin art. I din ORDINUL nr. 924 din 14 noiembrie 2003, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 856 din 2 decembrie 2003.
 + 
Articolul 10(1) Când animalele la care se face referire în art. 5 alin. (1) urmeaza să fie sacrificate sau ucise pentru controlul unor boli, aceasta se va face în conformitate cu prevederile anexei nr. 5.(2) Animalele crescute pentru blana vor fi ucise în conformitate cu prevederile anexei nr. 6.(3) Surplusul de pui de o zi şi embrionii din deseurile de la incubaţie vor fi ucisi cat mai rapid posibil, în conformitate cu prevederile anexei nr. 7.
 + 
Articolul 11Dispozitiile art. 9 şi 10 nu se vor aplica în cazul animalelor care trebuie ucise imediat din motive de necesitate.
 + 
Articolul 12Animalele ranite sau bolnave trebuie sacrificate sau ucise la faţa locului. Dar autoritatea competentă poate autoriza transportul animalelor ranite sau bolnave în scopul sacrificarii sau uciderii, cu condiţia ca transportul sa nu provoace animalului o suferinta în plus.
 + 
Capitolul 5Prevederi finale + 
Articolul 13(1) Autoritatea competenţa poate adopta şi alte măsuri decat cele prevăzute de prezenta norma sanitara veterinara pentru protectia animalelor în timpul sacrificarii sau uciderii, în scopul eliminarii oricarei suferinte inutile.(2) Autoritatea competenţa poate amenda anexele la prezenta norma sanitara veterinara, în scopul adaptarii lor la progresul tehnic şi ştiinţific, în special cu referire la:a) pistolul cu glonte captiv, aplicat în regiunea creierului, sau la alt gaz decat cel la care se face referire în anexa nr. 3 ori la alte combinatii pentru asomare şi, în particular, la dioxidul de carbon pentru asomarea pasarilor;b) gazele, altele decat cele la care se face referire în anexa nr. 3, sau combinatii ale acestora pentru ucidere;c) orice alta procedura recunoscută ştiinţific pentru asomare sau ucidere.
 + 
Articolul 14(1) Expertii Comisiei Europene pot efectua controale la faţa locului ori de cate ori este necesar pentru a se asigura aplicarea uniforma a prezentei norme sanitare veterinare. Astfel, acestia pot verifica un numar reprezentativ de unităţi pentru a se asigura ca autoritatea competentă verifica în cadrul acestora indeplinirea cerințelor prezentei norme sanitare veterinare. Statele membre ale Uniunii Europene vor fi informate despre rezultatele controalelor efectuate.(2) Controalele la care se face referire în alin. (1) vor fi efectuate în colaborare cu autoritatea competentă.(3) Statul membru pe al cărui teritoriu se desfăşoară un control va acorda toata asistenţa necesară expertilor pentru desfăşurarea activităţii lor.(4) Regulile detaliate pentru implementarea prezentului articol vor fi elaborate în conformitate cu procedura stabilita în art. 16.
 + 
Articolul 15Cu ocazia inspecţiei efectuate în abatoare sau în unităţi din tarile terte care au primit aprobare sau urmeaza sa primeasca aprobare pentru export în statele membre ale Uniunii Europene, expertii se vor asigura ca animalele la care se face referire în art. 5 au fost sacrificate în condiţii care garanteaza un tratament uman echivalent cu cel prevăzut în prezenta norma sanitara veterinara. Pentru a se permite importul de carne dintr-o tara terta, certificatul de sănătate care insoteste lotul va contine suplimentar o declaratie din care să rezulte ca au fost indeplinite cerinţele mai sus menţionate.
 + 
Articolul 16(1) Autoritatea competenţa va aplica legile, reglementarile şi prevederile administrative, inclusiv sanctiunile necesare pentru implementarea prezentei norme sanitare veterinare.(2) Autoritatea competenţa poate menţine sau aplica în şi pe teritoriul ei prevederi mai exigente decat cele cuprinse în prezenta norma sanitara veterinara.(3) Autoritatea competenţa va comunică Comisiei Europene textele principalelor prevederi ale legislaţiei naţionale pe care o adopta în domeniul reglementat de prezenta norma sanitara veterinara.
 + 
Articolul 17Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezenta norma sanitara veterinara.
 + 
Anexa 1––-la norma sanitara veterinara–––––––––-CERINŢEpentru miscarea şi cazarea animalelor în abatoareI. Cerinţe generale1. Toate abatoarele trebuie să dispună de facilităţi şi echipamente adecvate pentru descarcarea animalelor din mijloacele de transport.2. Animalele trebuie debarcate cat mai repede posibil de la sosirea lor în abator. Dacă descarcarea cat mai rapida nu este posibila, animalele trebuie protejate de intemperii şi variatii de temperatura.3. Animalele care se pot rani unele pe altele pe considerente de specie, sex, vârsta sau origine trebuie tinute şi cazate separat.4. Animalele trebuie protejate de condiţiile nefavorabile de clima. Dacă sunt supuse unor temperaturi ridicate în condiţii de umiditate, animalele vor fi racorite prin metode adecvate.5. Starea de întreţinere şi de sănătate a animalelor trebuie inspectata cel puţin în fiecare dimineata şi seara.6. Fără a aduce atingere prevederilor cap. VI al anexei nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind condiţiile de producere şi comercializare a carnii proaspete, animalele care au suportat suferinte în timpul transportului sau la sosirea în abator şi animalele neintarcate trebuie sacrificate imediat. Dacă aceasta nu este posibil, animalele trebuie separate şi sacrificate cat mai repede posibil, cel tarziu în urmatoarele doua ore. Animalele care nu se pot deplasa nu trebuie tarate la locul de sacrificare, acestea trebuind ucise acolo unde zac, iar atunci când este posibil şi nu se provoaca o suferinta inutila animalului, acesta va fi transportat pe un carucior sau o platforma mobila către spatiul de sacrificare de urgenta (sala sanitara).II. Cerinţe pentru animalele care nu sunt livrate în containere sau custi1. În abatoare echipamentul pentru descarcarea animalelor trebuie să aibă podea nealunecoasa şi protectii laterale. Podurile, rampele şi culoarele trebuie prevăzute cu laterale, cu traverse sau cu alte mijloace de protecţie care să previna caderea animalelor. Rampele de iesire sau de intrare trebuie să prezinte cea mai mica inclinatie posibila.2. În timpul descarcarii animalelor trebuie avut grija ca animalele sa nu fie speriate sau batute şi să se asigure că nu sunt rasturnate. Animalele nu trebuie să fie ridicate de cap, coarne, urechi, picioare, coada sau par (blana, lana) pentru a nu li se provoca suferinte sau dureri inutile. Atunci când este cazul, animalele trebuie conduse individual.3. Animalele trebuie deplasate cu atenţie. Pasajele de trecere trebuie construite astfel încât riscul de ranire a animalelor să fie minim. Instrumentele destinate ghidarii animalelor trebuie folosite exclusiv în acest scop şi numai pe perioade scurte. Instrumentele prin care se administreaza socuri electrice pot fi folosite numai pentru bovinele adulte şi porcii care refuza să se miste, cu condiţia ca socurile electrice sa nu fie aplicate mai mult de doua secunde, sa nu provoace leziuni iar animalele să aibă suficient spatiu inaintea lor pentru a se deplasa. Astfel de socuri electrice se vor aplica numai pe masa musculara a trenului posterior.4. Animalele nu trebuie lovite şi nu se vor aplica presiuni în nici o parte sensibila a corpului. În mod special coada animalelor nu se va strivi, rasuci sau rupe, iar ochii nu vor fi traumatizati. Animalele nu vor fi impinse şi nici lovite cu picioarele.5. Animalele nu trebuie duse la locul de sacrificare decat în momentul sacrificarii.6. Fără a aduce atingere derogarilor prevăzute de art. 4 şi 14 din Norma sanitara veterinara privind condiţiile de producere şi comercializare a carnii proaspete, abatoarele vor detine un numar suficient de boxe pentru cazarea corespunzătoare a animalelor, care să asigure protecţie faţă de variatiile atmosferice.7. Suplimentar, abatoarele trebuie să aibă:a) podele care să evite alunecarea animalelor şi care să nu provoace rani decubitale;b) ventilatie adecvata, ţinându-se seama de variatiile de temperatura şi de umiditate. Atunci când se folosesc mijloace mecanice de ventilatie, trebuie prevăzute alte spatii de rezerva pentru cazarea animalelor în caz de urgenta, ca urmare a unei intreruperi de curent;c) iluminare artificiala suficienta pentru a permite inspectarea tuturor animalelor în orice moment; dacă este necesar trebuie să se asigure iluminare adecvata de rezerva;d) dacă este necesar, echipament pentru legarea animalelor;e) dacă este necesar, asigurarea unui asternut corespunzător pentru animalele care sunt cazate pe timpul noptii.8. Abatoarele care în afară de adaposturile menţionate mai sus deţin şi adaposturi în aer liber au obligaţia să asigure în acestea protectia animalelor faţă de condiţiile nefavorabile de clima. Adaposturile în aer liber trebuie intretinute astfel încât sa nu prezinte nici un risc fizic, chimic sau alt risc pentru sănătatea animalelor.9. Animalelor sosite în abator, care nu sunt duse direct la sacrificare, trebuie să li se asigure apa de baut la discretie, pe toata perioada de asteptare. Animalele care nu au fost sacrificate în termen de 12 ore de la sosire trebuie furajate cu cantitati moderate de furaje, la intervale mici de timp.10. Animalele care sunt tinute timp de 12 ore sau mai mult la abator trebuie cazate şi, dacă este necesar, legate astfel încât să se poată aseza în pozitie decubitatala fără dificultate. Dacă animalele nu sunt legate, furajele trebuie administrate astfel încât să permită furajarea animalelor fără dificultate.III. Cerinţe pentru animalele livrate în containere sau custi1. Containerele în care animalele sunt transportate trebuie manipulate cu atenţie şi nu trebuie aruncate sau lovite. Dacă este posibil, acestea trebuie incarcate şi descarcate mecanic, pe orizontala.2. Animalele livrate în containere prevăzute cu podea perforata sau flexibila trebuie descarcate cu atenţie deosebită pentru a se preveni ranirea. Dacă este cazul, animalele trebuie descarcate individual din containere.3. Animalele care au fost transportate în containere trebuie sacrificate cat mai curand posibil; în caz contrar, acestea trebuie adapate şi furajate conform pct. II.9.
 + 
Anexa 2––-la norma sanitara veterinara––––––––––CONTENTIA ANIMALELORînainte de asomare, sacrificare sau ucidere1. Animalele trebuie contentionate astfel încât sa nu li se provoace în mod intentionat sau neintentionat suferinta, durere, ranire sau contuzii. În cazul sacrificarii rituale, este obligatorie contentia bovinelor înainte de sacrificare prin folosirea unei metode mecanice care să nu provoace durere, suferinte, contuzie sau ranire.2. Picioarele animalelor nu trebuie legate, iar animalele nu trebuie suspendate înainte de asomare sau de ucidere. Păsările şi iepurii pot fi suspendate în vederea sacrificarii, cu condiţia ca asomarea să se realizeze fără intarziere şi să se ia măsuri adecvate pentru a se asigura ca la punctul de asomare acestea se afla intr-o stare de relaxare suficienta pentru o asomare eficienta. Mai mult decat atât, prinderea unui animal într-un sistem de contentie nu trebuie asociata sub nici o formă cu suspendarea animalului.3. Animalele care sunt asomate sau ucise prin mijloace mecanice ori electrice aplicate pe cap trebuie prezentate intr-o astfel de pozitie, încât echipamentul să poată fi folosit adecvat, cu usurinta şi pe o perioadă determinata. În cazul solipedelor sau bovinelor autoritatea competentă poate autoriza utilizarea unor mijloace adecvate care să limiteze miscarile capului.4. Echipamentul de asomare electrica nu va fi folosit ca un mijloc de limitare a miscarilor sau de imobilizare a animalelor şi nici ca mijloc de a face animalele să se deplaseze.
 + 
Anexa 3––-la norma sanitara veterinara–––––––––-ASOMAREA SAU UCIDEREA ANIMALELOR,altele decat cele crescute pentru blanaI. Metode permiseA. Asomarea–––1. Pistolul cu glonte captiv2. Lovirea urmata de pierderea cunostintei3. Electronarcoza4. Expunerea la dioxid de carbonB. Uciderea–––1. Pistol cu glonte liber sau pusca2. Electrocutarea3. Expunerea la dioxid de carbonC. Autoritatea competenţa poate autoriza decapitarea, dislocarea gatului sau folosirea unei camere vidate ca metoda de ucidere pentru anumite specii, cu condiţia ca acestea sa corespunda cerințelor art. 3 din norma sanitara veterinara şi cu condiţia ca cerinţele specifice stabilite la pct. III de mai jos să fie indeplinite.II. Cerinţe specifice pentru asomareAsomarea nu trebuie să fie efectuata decat atunci când este urmata imediat de sangerarea animalului.1. Pistolul cu glonte captiva) Pistolul cu glonte captiv trebuie pozitionat astfel încât să se asigure ca proiectilul patrunde în cortexul cerebral. Se interzice în special impuscarea vitelor în zona occipitala. Oile şi caprele pot fi impuscate în zona occipitala dacă prezenta coarnelor nu permite folosirea zonei frontale. În astfel de situaţii impuscarea se face imediat inapoia bazei coarnelor şi tintindu-se către gura, iar sangerarea trebuie efectuata în timp de 15 secunde de la impuscare.b) Când se foloseşte un pistol cu glonte captiv operatorul trebuie să se asigure ca glontele se retrage la extensia completa, după fiecare impuscare. Dacă nu se retrage la extensia completa, pistolul nu va mai fi folosit încă o dată până când nu va fi reparat.c) Animalele nu se introduc în boxele de asomare până când operatorul care urmeaza să efectueze asomarea nu este pregatit pentru asomarea animalului. Animalelor nu li se va contentiona capul până când operatorul nu este pregatit să le asomeze.2. Lovirea urmata de pierderea cunostinteia) Aceasta metoda permite numai folosirea unui instrument mecanic care administreaza o presiune pe craniul animalului în urma percutiei, fără penetrarea acestuia. Operatorul trebuie să se asigure ca instrumentul se aplică în pozitia corespunzătoare, conform instructiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare efectiva, fără fracturarea craniului.b) În cazul loturilor mici de iepuri, la care se foloseşte o presiune nonmecanica pe craniu, operaţiunea trebuie efectuata astfel încât animalele să fie aduse imediat în starea de inconstienta şi sa ramana asa până când mor, în conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitara veterinara.3. ElectronarcozaA. Electrozii–––-1. Electrozii trebuie plasati astfel încât sa cuprindă creierul, permitand curentului sa treaca prin acesta. Se vor lua măsuri corespunzătoare care să asigure ca exista un contact electric bun, prin indepartarea lanei în exces sau prin udarea pielii.2. Atunci când animalele sunt asomate individual, aparatul trebuie:a) sa incorporeze un dispozitiv care să masoare impedanta curentului şi sa nu permita functionarea aparatului în condiţiile în care nu se asigura intensitatea şi puterea minime ale curentului electric;b) sa incorporeze un dispozitiv sonor sau vizual care să indice durata timpului de aplicare pentru fiecare animal;c) să fie conectat la un dispozitiv care să indice voltajul şi intensitatea curentului, pozitionat astfel încât să fie usor vizualizat de către operator.B. Asomatoare cu baie de apa––––––––-1. Atunci când se folosesc asomatoare cu baie de apa pentru asomarea pasarilor, nivelul de apa trebuie să poată fi reglat astfel încât să se asigure realizarea unui contact bun cu capul pasarilor.Puterea şi durata curentului folosit în acest caz vor fi determinate de către autoritatea competentă, astfel încât să se asigure ca păsările îşi pierd cunoştinţa imediat şi rămân asa până când mor.2. Dacă se asomeaza mai multe păsări în aceeasi baie de apa, trebuie asigurat un voltaj suficient care să asigure ca fiecare pasare să fie asomata corespunzător.3. Se vor lua măsuri corespunzătoare care să asigure o buna conductibilitate electrica prin udarea legaturilor de prindere a picioarelor.4. Baile de asomare pentru păsări trebuie să aibă dimensiuni corespunzătoare pentru toate tipurile de păsări ce urmeaza să fie asomate şi nu trebuie să se reverse la introducerea pasarilor. Electrodul care se imerseaza în apa trebuie să cuprindă toata lungimea baii de asomare.5. Dacă este cazul, trebuie să se asigure un sistem de rezerva care să poată fi actionat manual.4. Expunerea la dioxid de carbon1. Concentraţia de dioxid de carbon pentru asomarea porcilor trebuie să fie de minimum 70% în volum.2. Camera în care porcii sunt expusi la gaz şi echipamentul folosit pentru conveierea porcilor prin camera trebuie proiectate, construite şi intretinute astfel încât să se evite ranirea porcilor sau compresia pieptului şi să le permita acestora sa ramana în pozitie patrupeda până când îşi pierd cunoştinţa. Se va asigura o iluminare adecvata atât pentru camera de asomare, cat şi pentru dispozitivul de conveiere a porcilor pentru a permite acestora acomodarea vizuala.3. Camera trebuie prevăzută cu dispozitive pentru masurarea concentratiei de gaz la punctul de maxima expunere şi care să avertizeze sonor sau luminos dacă concentraţia de dioxid de carbon scade sub nivelul cerut.4. Porcii trebuie tinuti în boxe sau în containere care să permită acestora să se poată vedea între ei şi trebuie transportati în camera de gazare în termen de 30 de secunde de la intrarea lor în instalatie. Porcii trebuie transportati cat mai repede posibil de la intrare către punctul de maxima concentraţie şi trebuie expusi suficient, astfel încât să se asigure ca rămân inconstienti până la sacrificare.III. Cerinţe specifice pentru ucidere1. Pistolul cu glonte liber sau puscaAceste arme care pot fi folosite pentru a ucide specii diferite, în special vanat mare de ferma şi caprioare, trebuie autorizate de către autoritatea competentă, care trebuie să se asigure ca aceste arme sunt folosite corect numai de către personal calificat, în conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitara veterinara.2. Decapitarea şi dislocarea gatuluiAceste metode folosite numai pentru uciderea pasarilor trebuie autorizate de către autoritatea competentă, care trebuie să se asigure ca aceste metode sunt aplicate corect numai de către personal calificat, în conformitate cu prevederile art. 3.3. Electrocutarea şi dioxidul de carbonAutoritatea competenţa poate autoriza uciderea unor specii diferite prin aceste metode, cu condiţia ca, suplimentar faţă de prevederile art. 3 din norma sanitara veterinara, să fie indeplinite şi prevederile specifice stabilite la pct. II.3 şi 4 ale prezentei anexe. De asemenea, pentru a fi indeplinite aceste cerinţe, se vor stabili puterea şi durata curentului electric folosit, precum şi concentraţia şi durata expunerii la dioxidul de carbon.4. Camera de vidAceasta metoda, care se foloseşte numai pentru uciderea fără sangerare a anumitor animale din speciile de vanat de crescatorie (fazani, prepelite şi potarnichi), destinate consumului, trebuie autorizata de către autoritatea competentă care se va asigura ca, suplimentar faţă de prevederile art. 3 din norma sanitara veterinara, sunt indeplinite urmatoarele condiţii:a) animalele sunt plasate intr-o camera etansa la care se racordeaza un dispozitiv de vidare cu ajutorul unei pompe electrice;b) vidul se menţine până când animalele mor;c) animalele sunt introduse în grup în containere de transport proiectate în acest scop şi care pot fi plasate în camera de vid.
 + 
Anexa 4––-la norma sanitara veterinara–––––––––-SANGERAREA ANIMALELOR1. Pentru animalele care au fost asomate sangerarea trebuie facuta imediat după asomare şi astfel încât să se asigure o sangerare rapida, profunda şi completa. În orice situaţie sangerarea trebuie facuta înainte ca animalele să îşi recapete cunoştinţa.2. Toate animalele care au fost asomate trebuie sangerate prin incizarea cel puţin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneste.După incizia vaselor sanguine nu se va aplica nici o procedură de fasonare şi nici o stimulare electrica înainte ca sangerarea să fie completa.3. Atunci când o singura persoana efectueaza asomarea, prinderea, agatarea şi sangerarea animalelor, acea persoana trebuie să efectueze aceste operaţiuni fără intrerupere la fiecare animal, înainte de a trece la animalul următor.4. Dispozitivele manuale de rezerva trebuie asigurate acolo unde sangerarea se face cu cutere automate, astfel încât în cazul unei intreruperi de curent păsările să poată fi sacrificate imediat.
 + 
Anexa 5––-la norma sanitara veterinara–––––––––-METODEde ucidere pentru controlul unor boliMetode permise1. Orice metoda descrisa în anexa nr. 3, care să cauzeze o moarte sigura, precum şi injectarea unei supradoze de medicament cu proprietăţi anestezice sau a unui produs autorizat pentru eutanasie2. Suplimentar, autoritatea competentă poate permite folosirea altor metode pentru uciderea animalelor constiente, conform prevederilor art. 3 din norma sanitara veterinara, cu condiţia ca:a) metodele folosite sa cauzeze moartea imediata a animalelor;b) sa nu se actioneze asupra animalului până când nu s-a constatat ca este mort.
 + 
Anexa 6–––la norma sanitara veterinara–––––––––-METODEde ucidere pentru animalele de blanaI. Metode permise:1. instrumente actionate mecanic care penetreaza creierul;2. injectarea unei supradoze de medicament cu proprietăţi anestezice sau a unui produs autorizat pentru eutanasiere;3. electrocutarea pentru a provoca stop cardiac;4. expunerea la monoxid de carbon;5. expunerea la cloroform;6. expunerea la dioxid de carbon.Autoritatea competenţa va stabili cea mai adecvata metoda de ucidere pentru fiecare specie, în conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitara veterinara.II. Cerinţe specifice1. Instrumente actionate mecanic, care penetreaza creierul. Acestea trebuie pozitionate astfel încât să se asigure ca proiectilul patrunde în cortexul cerebral. Aceasta metoda este permisa numai dacă este urmata imediat de sangerare.2. Injectarea unei supradoze de medicament cu proprietăţi anestezice sau a unui produs autorizat pentru eutanasie.Sunt admise a se folosi numai acele medicamente care cauzeaza o pierdere imediata a cunostintei, urmata de moarte.3. Electrocutarea pentru a provoca stop cardiacElectrozii trebuie plasati astfel încât sa cuprindă atât cutia craniana, cat şi cutia toracica în zona inimii, iar nivelul minim de curent folosit sa duca la pierderea imediata a cunostintei şi la stop cardiac. Însă, pentru vulpi, la care electrozii se aplică la gura şi rect, se va aplica un curent cu o valoare medie de 0,3 amperi, cel puţin 3 secunde.4. Expunerea la monoxid de carbon:a) camera în care animalele sunt expuse la gaz trebuie proiectata, construita şi intretinuta astfel încât să se evite ranirea animalelor şi să se permita supravegherea acestora;b) animalele trebuie introduse numai după ce camera a fost umpluta cu monoxid de carbon la o concentraţie de cel puţin 1% din volumul provenit dintr-o sursa de monoxid de carbon 100%;c) gazul produs de un motor special adaptat pentru acest scop poate fi folosit pentru uciderea mustelidelor şi chinchilelor, cu condiţia ca testele sa indice ca gazul:– a fost racit corespunzător;– a fost filtrat suficient;– este liber de orice materie sau gaz iritant;– iar animalele nu vor fi introduse în camera până când concentraţia de monoxid de carbon nu a atins cel puţin 1% din volum;d) când este inhalat, gazul trebuie să induca în primul rand anestezia generală, după care să cauzeze o moarte sigura;e) animalele trebuie mentinute în camera până când sunt moarte.5. Expunerea la cloroformExpunerea la cloroform poate fi folosita pentru a ucide chinchilele, respectandu-se urmatoarele cerinţe:a) camera în care animalele sunt expuse la gaz să fie proiectata, construita şi intretinuta astfel încât să se evite ranirea animalelor şi să se permita supravegherea acestora;b) animalele să fie introduse în camera numai dacă se asigura o atmosfera saturata în cloroform;c) când este inhalat, gazul trebuie să induca în primul rand anestezia generală, după care să cauzeze o moarte sigura;d) animalele trebuie mentinute în camera până când sunt moarte.6. Expunerea la dioxid de carbon.Dioxidul de carbon poate fi folosit pentru a ucide mustelidele şi chinchilele, respectandu-se urmatoarele condiţii:a) camera în care animalele sunt expuse la gaz să fie proiectata, construita şi intretinuta astfel încât să se evite ranirea animalelor şi să se permita supravegherea acestora;b) animalele să fie introduse în camera numai dacă atmosfera contine concentraţia maxima de dioxid de carbon, asigurata de o sursa de dioxid de carbon 100%;c) când este inhalat, gazul trebuie să induca în primul rand anestezia generală, după care să cauzeze o moarte sigura;d) animalele trebuie mentinute în camera până când sunt moarte.
 + 
Anexa 7––-la norma sanitara veterinara–––––––––-UCIDEREApuilor supranumerari şi a embrionilor din deseurile de incubaţieI. Metode permise pentru uciderea puilor:1. folosirea unui aparat mecanic care să provoace o moarte rapida;2. expunerea la dioxid de carbon;3. alte metode recunoscute ştiinţific pentru ucidere, cu condiţia ca acestea să fie conforme prevederilor art. 3 din norma sanitara veterinara şi să fie aprobate de autoritatea competentă.II. Cerinţe specifice:1. folosirea unui aparat mecanic care să provoace o moarte rapida:a) animalele trebuie ucise cu un aparat care să fie prevăzut cu un mecanism rotativ rapid, dotat cu lame sau cu proiectarea de polistiren expandat;b) aparatul trebuie să aibă o capacitate adecvata care să asigure ca toate animalele sunt ucise imediat, chiar dacă sunt manipulate în numar mare;2. expunerea la dioxid de carbon:a) animalele trebuie plasate intr-o atmosfera cu o concentraţie maxima de dioxid de carbon, asigurata de o sursa de dioxid de carbon 100%;b) animalele trebuie mentinute în camera până când sunt moarte.III. Metode permise pentru uciderea embrionilor1. Pentru a ucide instantaneu orice embrion viu toate deseurile de incubaţie trebuie trecute prin aparatul mecanic mentionat la pct. II.1.2. Alte metode recunoscute ştiinţific pentru ucidere, cu condiţia ca acestea să fie conforme prevederilor art. 3 din norma sanitara veterinara şi să fie aprobate de autoritatea competentă.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x