NORMA SANITARĂ VETERINARA din 19 august 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 743 din 11 octombrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 245 11/10/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
CAP. 2REFERIRE LAORDIN 278 24/07/2001
CAP. 2REFERIRE LANORMA 24/07/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 245 11/10/2006
ActulAPROBAT DEORDIN 367 19/08/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 367 19/08/2002

privind condiţiile sanitare veterinare specifice aplicabile comerţului şi importurilor de pulpe de broasca destinate consumului uman



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generaleFără a aduce atingere dispoziţiilor comunitare, naţionale sau internaţionale privind protejarea faunei sălbatice, pulpele de broasca la care se referă prezenta norma sanitară veterinara sunt părţile posterioare ale corpului secţionat transversal în spatele membrelor anterioare, eviscerate şi jupuite de piele, care provin de la speciile Rana sp. (familia ranidelor), prezentate în stare proaspăta, congelate sau transformate.
 + 
Capitolul 2Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pulpele de broascaI. Pulpele de broasca care fac obiectul schimburilor pentru consum uman trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:1. Broastele au fost omorate, sangerate, preparate şi, dacă este cazul, refrigerate, congelate, transformate, ambalate şi depozitate în întreprinderi care:a) respecta condiţiile de producţie specifice;b) stabilesc şi folosesc metodele de supraveghere şi control al punctelor critice, în funcţie de procedeele utilizate;c) recolteaza probe pentru examen de laborator care sunt analizate într-un laborator recunoscut de autoritatea competentă;d) deţin un registru în care se înscriu parametrii obţinuţi la aplicarea literelor precedente, în vederea prezentării lor autorităţilor competente;e) asigura gestiunea marcarii şi etichetarii;f) sunt supuse unui control efectuat de autoritatea competentă pentru a se asigura ca managerul sau conducătorul întreprinderii cunoaşte şi respecta condiţiile prevăzute în prezenta norma sanitară veterinara;g) au fost autorizate de autoritatea competentă şi îndeplinesc condiţiile prevăzute în cap. III şi IV ale anexei la Norma sanitară veterinara privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit;h) sunt supuse unei supravegheri de către autoritatea competentă privind condiţiile de producţie şi unui control sanitar veterinar conform cap. V pct. I. 3) şi 5) şi pct. II. 3) şi 4) ale anexei la Norma sanitară veterinara privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit;i) aplica un program de autocontrol conform prevederilor Normei sanitare veterinare cu privire la autocontroalele sanitare pentru produsele din pescuit, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 278/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 555 din 6 septembrie 2001.2. Pulpele de broasca trebuie să fie supuse unui examen organoleptic efectuat prin prelevarea de probe (esantioane).Dacă examenul organoleptic evidenţiază ca pulpele de broasca sunt improprii consumului uman, acestea vor fi retrase de pe piaţa, confiscate şi denaturate astfel încât sa nu mai poată fi reutilizate pentru consum uman.Depozitarea şi spalarea broaştelor înainte de a fi omorate şi de sangerare se fac într-un spaţiu special.3. Spaţiul destinat depozitarii şi spalarii trebuie să fie fizic separat de sala de pregătire şi trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în cap. III pct. I.2 al anexei la Norma sanitară veterinara privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit.Broastele găsite moarte la controlul efectuat înainte de ucidere nu se pregătesc pentru consum uman şi se exclud.4. Imediat după pregătire pulpele de broasca trebuie spalate din abundenta cu apa potabilă curenta şi refrigerate cat mai repede cu putinta la temperatura ghetii topite sau congelate la o temperatura de -18°C ori transformate.5. Transformarea pulpelor de broasca se efectuează cu respectarea condiţiilor prevăzute în cap. IV al anexei la Norma sanitară veterinara privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit.6. Examene microbiologiceAutoritatea competenţa va emite criterii microbiologice care vor include programe de recoltare a probelor şi metode de analiza.7. Pulpele de broasca se preambaleaza, se ambaleaza, se depozitează şi se transporta în condiţiile de igiena prevăzute în cap. VI şi VIII ale Normei sanitare veterinare privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit.8. Ambalajele şi preambalajele pulpelor de broasca trebuie să poarte o marca de identificare (sănătate) având inscripţionat numele sau initialele tarii expeditoare, în majuscule, urmate de numărul de agreere al întreprinderii şi de inscripţia "Inspecţie guvernamentală".II. Condiţii pentru importul de pulpe de broasca destinate consumului uman1. Ambalajele şi preambalajele pulpelor de broasca trebuie să poarte clar numele sau codul ISO al tarii de origine şi numărul de agreere al întreprinderii producătoare.2. Modelul certificatului de sănătate care trebuie să însoţească fiecare transport de pulpe de broasca care provin dintr-o ţara terta este prevăzut în anexa la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Anexa 1––-la norma sanitară veterinara–––––––––-ModelCERTIFICAT DE SALUBRITE RELATIF AUX CUISSES DE GRENOUILLESREFRIGEREES, CONGELEES OU TRANSFORMEESCERTIFICAT DE SĂNĂTATE PENTRU PULPE DE BROASCA REFRIGERATE,CONGELATE SAU TRANSFORMATE

     
  No de reference . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Nr. de referinţă . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Pays expediteur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Ţara expeditoare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Autorite competente . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Autoritatea competentă . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  I. Identification des cuisses de grenouilles
  Identificarea pulpelor de broască
   
  Description du produit:
  Descrierea produsului:
   
  espece (nom scientifique) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  specia (numele ştiinţific) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  etat1) et nature du traitement . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  starea1) şi natura tratamentului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Numero de code (eventuellement) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul de cod (eventual) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Nature de l'emballage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Natura ambalajului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Nombre des unites d'emballage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numărul unităţilor de ambalaj . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Poids net . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Greutatea netă . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Temperature d'entreposage et de transport requise . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Temperatura de depozitare şi de transport solicitată . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  II. Origine des cuisses de grenouilles
  Originea pulpelor de broască
   
  Nom(s) et numero(s) d'agrement officiel de l'(les) etablissement(s) agree(s) par l'autorite competente pour l'exportation vers la CE
  Numele, numărul(ele) de agreere oficială al(ale) unităţii(lor) agreate de autoritatea veterinară pentru export
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  III. Destination des produits
  Destinaţia produselor
   
  Les cuisses de grenouilles sont expediees de:
  Pulpele de broască sunt expediate de la:
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . (lieu d'expedition) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (locul de expediere)
  a/la . . . . . . . . . . . . . (pays et lieu de destination) (ţara şi locul de destinaţie) . . . . . . . . . . . . . . . . .
  par le moyen de transport suivant2). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  cu următorul mijloc de transport2) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Nom et adresse de l'expediteur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele şi adresa expeditorului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Nom du destinataire et adresse du lieu de destination . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele destinatarului şi adresa locului de destinaţie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   
  IV. Attestation sanitaire
  Atestare de sănătate
  L'inspecteur officiel soussigne certifie que les cuisses de grenouilles designees ci-dessus:
  Subsemnatul, inspector oficial, prin prezentul certific că pulpele de broască menţionate mai sus:
  1) proviennent de grenouilles qui ont ete abattues, saignees et preparees, et qui le cas echeant sont refrigerees, congelees ou transformees, emballees et entreposees de facon hygienique dans le respect des conditions prevues au chapitre 3 partie I de l'Annexe II de la Directive 92/118/CEE;
  provin de la broaşte care au fost sacrificate, sângerate, preparate şi, după caz, refrigerate, congelate sau transformate, ambalate şi depozitate igienic, cu respectarea condiţiilor din Directiva 92/118/CEE;
  ___________
  1) Refrigerees, congelees, transformees.
  1) Refrigerate, congelate, transformate.
  2) Numero d'immatriculation du vehicule ou du container, numero du train ou du vol ou nom du navire.
  2) Numărul de înmatriculare al vehiculului sau al containerului, numărul trenului sau al zborului ori numele vasului.
   
  2) ont fait l'objet d'un programme d'autocontrole etabli et execute par le responsable de l'etablissement selon les dispositions prevues par la Decision 94/356/CEE;
  au făcut obiectul unui program de autocontrol stabilit şi executat de către responsabilul unităţii, cu respectarea dispoziţiilor prevăzute prin Decizia 94/356/CEE;
  3) ont ete soumies a un controle sanitaire officiel conformement aux dispositions pertinentes du chapitre V de l'Annexe de la Directive 91/493/CEE;
  au fost supuse unui control sanitar oficial conform dispoziţiilor prevăzute în Directiva 91/493/CEE.
  L'inspecteur officiel soussigne declare avoir connaissance des dispositions prevues au chapitre 3 partie II de l'Annexe II de la Directive 92/118/CEE du Conseil, des dispositions prevues a l'Annexe, chapitres III, IV, V, VI et VII de la Directive 91/493/CEE et des dispositions prevues par la Decision 94/356/CEE.
  Subsemnatul, medic veterinar oficial, declar că am luat cunoştinţă de dispoziţiile prevăzute în capitolul III, partea a II-a a anexei II a Directivei 92/118/CEE, de dispoziţiile prevăzute în anexă, la capitolele III, IV, V, VI şi VII, a Directivei 91/493/CEE şi de dispoziţiile prevăzute în Decizia 94/356/CEE.
   
  Fait . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . le . . . . . . . .
  Întocmit la . . . . . . . . . . . . data . . . . . . . . . .
   
  Sceau . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  officiel Nom en lettres capitales et signature
  Ştampila de l'inspecteur officiel1)
  oficială Numele cu majuscule şi semnătura
    inspectorului oficial1)
  ___________
  1) La couleur du sceau et la signature doit 1tre differente de celle des autres mentions du certificat.
  1) Culoarea ştampilei şi a semnăturii trebuie să fie diferită de cea a altor menţiuni din certificat.

––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x