NORMA SANITARĂ VETERINARA din 17 noiembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 99 din 31 ianuarie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 86 23/03/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 86 23/03/2007
ActulAPROBAT DEORDIN 111 17/11/2004
ActulCONTINUT DEORDIN 111 17/11/2004

ce stabileşte un model de certificat de sănătate pentru miscari în scopuri necomerciale din tari terţe, inclusiv din România, în statele membre ale Uniunii Europene, de caini, pisici şi dihori domestici



 + 
Articolul 1(1) Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte modelul de certificat pentru miscari în scopuri necomerciale din tari terţe, inclusiv din România, în statele membre ale Uniunii Europene, de animale de companie din speciile domestice de caini, pisici şi dihori domestici, certificat prevăzut de art. 8 alin. (4) din Norma sanitară veterinara cu privire la cerinţele de sănătate a animalelor, aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale. Acest certificat este solicitat atât pentru miscarile de caini, pisici şi dihori domestici din toate ţările terţe, inclusiv din România, în statele membre ale Uniunii Europene, altele decât Irlanda, Suedia şi Marea Britanie, cat şi pentru intrările de animale din aceste specii în Irlanda, Suedia şi Marea Britanie din tari terţe menţionate în secţiunea a 2-a a părţii B şi în partea C din anexa nr. 2 la Norma sanitară veterinara cu privire la cerinţele de sănătate a animalelor, aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale.(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), statele membre pot autoriza miscarile în scopuri necomerciale de caini, pisici şi dihori domestici, însoţiţi de un pasaport conform cu pasaportul-tip stabilit prin Norma sanitară veterinara ce stabileşte un model de pasaport pentru miscarile de caini, pisici şi dihori domestici între România şi statele membre ale Uniunii Europene şi ale celor provenind din tari terţe menţionate în secţiunea a 2-a a părţii B din anexa nr. 2 la Norma sanitară veterinara cu privire la cerinţele de sănătate a animalelor, aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale, şi care au notificat Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii Europene intenţia de a utiliza acest pasaport în locul certificatului prevăzut la alin. (1).
 + 
Articolul 2Modelul certificatului este stabilit în anexa.
 + 
Articolul 3Certificatul consta într-o singura fila, este întocmit cel puţin în limba tarii de origine, a statului membru de intrare şi în limba engleza şi trebuie completat cu majuscule. Părţile I-V ale certificatului trebuie să fie completate şi semnate de un medic veterinar oficial desemnat de autoritatea veterinara competenţa a tarii de expediere sau de un medic veterinar autorizat de autoritatea veterinara competenţa în acest sens. În ultimul caz autoritatea veterinara competenţa trebuie să avizeze certificatul. Părţile VI şi VII, atunci când este aplicabil, trebuie să fie completate şi semnate de medici veterinari autorizaţi sa practice medicina veterinara în ţara de expediere. Certificatul trebuie să fie însoţit de documentaţia de sustinere sau de o copie certificată a acesteia, incluzând detalii de vaccinare şi rezultatul testului serologic. Aceasta documentaţie trebuie să cuprindă datele de identificare a animalului în cauza.
 + 
Articolul 4Vaccinul prevăzut de partea a IV-a a certificatului trebuie să fie un vaccin inactivat, produs cel puţin în conformitate cu Manualul de standarde pentru teste de diagnostic şi vaccinuri al Organizaţiei Internaţionale a Epizootiilor (OIE).
 + 
Articolul 5(1) Certificatul este valabil pentru miscari între România şi statele membre ale Uniunii Europene pentru o perioadă de 4 luni de la data emiterii sau până la data de expirare a vaccinarii, menţionată în partea a IV-a, oricare dintre acestea este mai apropiată.(2) Certificatul nu trebuie utilizat pentru animale din sau pregătite în tari ce nu sunt menţionate în anexa nr. 2 la Norma sanitară veterinara cu privire la cerinţele de sănătate a animalelor, aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale, atunci când intră în Irlanda, Suedia sau Marea Britanie, situaţie în care se aplică regulile naţionale.
 + 
Articolul 6(1) Atunci când miscarea se efectuează dintr-o ţara terta menţionată în secţiunea a 2-a a părţii B şi în partea C din anexa nr. 2 la Norma sanitară veterinara cu privire la cerinţele de sănătate a animalelor, aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale, condiţiile prevăzute de art. 8 alin. (1) din aceasta norma sanitară veterinara se aplică numai în caz de:1. călătorie directa către statul membru al Uniunii Europene de intrare; sau2. o călătorie incluzând numai rezidenţă în ţara/ţările menţionată/menţionate în secţiunea a 2-a a părţii B şi în partea C din anexa nr. 2 la Norma sanitară veterinara cu privire la cerinţele de sănătate a animalelor, aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale, între ţara terta de expediere, inclusiv România, şi statul membru al Uniunii Europene de intrare.(2) Totuşi, călătoria directa poate include tranzitarea pe calea aerului sau pe mare a unei tari terţe nemenţionate în anexa nr. 2 la norma sanitară veterinara prevăzută la pct. 2 al alin. (1), cu condiţia ca animalul sa rămână în interiorul perimetrului unui aeroport internaţional într-o astfel de ţara sau securizat în interiorul vasului.
 + 
Articolul 7(1) Autoritatea veterinara centrala a României poate pune în aplicare acte normative, reglementări şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitară veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrării Europene şi al Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană, împreună cu tabelele de concordanta, în vederea evaluării conformitatii transpunerii legislative, şi va stabili măsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.(2) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alin. (1) trebuie să facă referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara. Procedura privind realizarea referirii exprese rămâne în responsabilitatea autorităţii veterinare centrale a României.(3) Autoritatea veterinara centrala a României va lua măsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. De asemenea, va facilita întocmirea documentelor necesare pentru sancţionarea încălcării legislaţiei veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ce constituie infracţiuni.(4) Prezenta norma sanitară veterinara constituie transpunerea oficială a Deciziei Comisiei nr. 203/2004/CE ce stabileşte un model de certificat de sănătate pentru miscari în scopuri necomerciale din tari terţe, de caini, pisici şi dihori domestici, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 64 din 3 martie 2004, p. 13.
 + 
Articolul 8Anexa face parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Anexa ––la norma sanitară veterinara–––––––––-Model de certificat pentru miscarea în scopuri necomerciale din tariterţe, inclusiv din România, în statele membre ale Uniunii Europene,de animale de companie din speciile domestice de caini, pisici şidihori, asa cum s-a prevăzut de art. 8(4) al "Normei sanitareveterinare cu privire la cerinţele de sănătate a animalelor aplicabilemiscarii de animale de companie în scopuri necomerciale"Model of health certificate for the non-commercial movement fromthird countries of pet animals of the domestic species dogs, cats andferrets, as provided for în Article 8(4) of Regulation (EC) No998/2003. 

CERTIFICAT SANITAR VETERINAR PENTRU CAINI, PISICI Sl DIHORI
DOMESTICI CE INTRA ÎN COMUNITATEA EUROPEANĂ DIN ROMÂNIA PENTRU
MISCARI ÎN SCOPURI NECOMERCIALE
("Norma sanitară veterinara cu privire la cerinţele de sănătate a
animalelor aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri
necomerciale" ce transpune Reg. 998/2003/CE)
VETERINARY CERTIFICATE
FOR DOMESTIC DOGS, CATS AND FERRETS ENTERING THE EUROPEAN
COMMUNITY
FOR NON-COMMERCIAL MOVEMENTS
(Regulation (EC) No 998/2003)

    ŢARA de expediere a animalului: ____ROMÂNIA______    COUNTRY of dispatch of the animal:___ROMÂNIA__________    Numărul de serie al certificatului: ┌──────────────────────────────┐    Serial No of the certificate │ │                                            └──────────────────────────────┘ ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │ │ │ I. PROPRIETAR/PERSOANA RESPONSABILĂ CE ÎNSOŢEŞTE TRANSPORTUL │ │ │ │ I. OWNER/RESPONSIBLE PERSON ACCOMPANYING ANIMAL │ │ │ │ Prenume: │Nume de familie │ │ First name: │Surname │ │ Adresa: │ └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘ ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │ Address: │ │ Cod poştal: │ Oraş:(Localitate) │ │ Post code: │ City: │ │ │ └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘ 

II DESCRIEREA ANIMALULUI
II. DESCRIPTION OF THE ANIMAL
Specie:
Species:
Sex:
Sex:
Data fatarii:
Date of birth:
Rasa:
Breed:
Blana (culoare şi tip)
Coat (colour and type):

 

III. IDENTIFICAREA ANIMALULUI
III IDENTIFICATION OF THE ANIMAL
Numărul microcipului
Microchip No:
Locaţia microcipului Data microciparii (3):
Location of microchip: Date of microchipping (3):
Numărul tatuajului
Tattoo No:
Locaţia tatuajului Data tatuarii: (3):
Location of tattoo: Date of tattooing(3):

 

IV. VACCINARE IMPOTRIVA RABIEI (când este solicitat)
IV. VACCINATION AGAINST RABIES (when required)
Producătorul şi numele vaccinului:
Manufacturer and name of vaccine:
Numărul seriei: Data vaccinarii: Valabil până la:
Batch No: Vaccination date: Valid until:

 

V. TEST SEROLOGIC PENTRU RABIE (atunci când este solicitat)
V. RABIES SEROLOGICAL TEST (when required)
Eu, Subsemnatul, am văzut o înregistrare oficială a rezultatului unui test
serologic pentru animal, efectuat pe o proba prelevata (ziua/luna/anul)____
şi care a fost testata într-un laborator autorizat de Autoritatea Naţionala
Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor ce precizează ca titrul
de anticorpi ce neutralizeaza virusul rabic a fost egal sau mai mare cu
0,5 Ul/ml.
I have seen an official record of the result of a serological test for the
animal, carried out on a sample taken on (dd/mm/yyyy)____, and tested în
a EU ___ approved laboratory, which states that the rabies neutralizing
antibody titre was equal to or greater than 0.5 lU/ml.

 

MEDIC VETERINAR OFICIAL SAU MEDIC VETERINAR AUTORIZAT DE
AUTORITATEA VETERINARA COMPETENTA (*) (în ultimul caz autoritatea
competenţa trebuie să avizeze certificatul)
OFFICIAL VETERINARIAN OR VETERINARIAN AUTHORISED BY THE
COMPETENT AUTHORITY (*) (în the latter case, the competent authority must
endorse the certificate)
Prenume: Nume de familie:
First name: Surname
Adresa:
Address:
Cod poştal: SEMNATURA, DATA ŞI ŞTAMPILA
Post code: SIGNATURE, DATE AND STAMP
Oraş: (Localitate)
City;
Ţara.
Country:
Telefon
Telephone:
(*) Se şterge unde este cazul
(*) Delete as applicable

 

AVIZAREA DE CĂTRE AUTORITATEA VETERINARA COMPETENTA (Nu este necesară
atunci când certificatul este semnat de un medic veterinar oficial)

ENDORSEMENT BY THE COMPETENT AUTHORITY (Not necessary when the
certificate is signed by an official veterinarian)

DATA ŞI ŞTAMPILA

DATE AND STAMP

 

VI. TRATAMENT IMPOTRIVA CAPUSELOR (atunci când este solicitat)
VI. TICK TREATMENT (when required)
Producătorul şi denumirea produsului:
Manufacturer and name of product:
Data şi ora tratamentului (ziua/luna/anul) + ora):
Date and time of treatment (dd/mm/yyyy) + 24 – hour clock):
Numele medicului veterinar:
Name of veterinarian:
Adresa: SEMNATURA, DATA ŞI ŞTAMPILA
Address: SIGNATURE, DATE AND STAMP
Cod poştal:
Post code:
Oraş:(Localitate)
City;

 

Ţara.
Country:
Telefon
Telephone:

 

VII. TRATAMENT CONTRA ECHINOCOCOZEI (atunci când este solicitat)
VII. ECHINOCOCCUS TREATMENT (when required)
Producătorul şi denumirea produsului
Manufacturer and name of product:
Data şi ora tratamentului (ziua/luna/anul) + ora):
Date and time of treatment (dd/mm/yyyy) + 24 – hour clock):
Adresa: SEMNATURA, DATA ŞI ŞTAMPILA
Address: SIGNATURE, DATE AND STAMP
Cod poştal:
Post code:
Oraş: (Localitate)
City;
Ţara.
Country:
Telefon
Telephone:

 

OBSERVAŢII PENTRU ÎNDRUMARE
NOTES FOR GUIDANCE
1. Identificarea animalului (tatuaj sau microcip) trebuie să fie
verificata înainte să fie efectuate orice completări pe certificat).
1 Identification of the animal (tattoo or microchip) must be verified
before any entries are made on the certificate.
2. Vaccinul contra rabiei utilizat trebuie să fie un vaccin inactivat
produs în conformitate cu standardele OIE.
2. The rabies vaccine used must be an inactivated vaccine produced în
accordance with OIE standards.
3. Certificatul este valabil timp de 4 luni după semnare de medicul
veterinar oficial sau după avizare de către autoritatea veterinara
competenţa ori până la data expirării vaccinarii precizate la Partea IV,
indiferent care termen este mai recent.
3. The certificate is valid for 4 months after signature by the official
veterinarian or endorsement by the competent authority or until the date
of expiry of the vaccination shown în part IV, whichever is earlier
4. Animalele din sau pregătite în tari terţe ne-menţionate de anexa
nr. 2 a "Normei sanitare veterinare cu privire la cerinţele de sănătate
a animalelor aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri
necomerciale" nu pot să între în Irlanda, Suedia sau Marea Britanie, fie
direct sau prin alta ţara menţionată de anexa, decât dacă sunt conforme
cu regulile naţionale ale acestor tari de destinaţie.
4. Animals from, or prepared în, third countries not listed în Annex II
to Regulation (CE) 998/2003, may not enter Ireland, Sweden or United
Kingdom, either directly or via another country listed în Annex II unless
brought into conformity with naţional rules.
CONDIŢII CE SE APLICA ("Norma sanitară veterinara cu privire la cerinţele
de sănătate a animalelor aplicabile miscarii de animale de companie în
scopuri necomerciale" ce transpune Regulamentul 998/2003/CE)
CONDIŢIONS APPLYING (EC) No 998/2003)
(A) LA INTRAREA ÎNTR-UN STAT MEMBRU, ALTUL DECÂT IRLANDA, SUEDIA
ŞI MAREA BRITANIE
(A) ENTRY ÎN A MEMBRE STATE OTHER THAN IRELAND, SWEDEN AND THE
UNITED KINGDOM
(1) dintr-o ţara terta menţionată de anexa nr. 2 a "Normei sanitare
veterinare cu privire la cerinţele de sănătate a animalelor aplicabile
miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale" ce transpune
Regulamentul 998/2003/CE
Trebuie să fie completate părţile I, II, III şi IV (şi VII pentru Finlanda)
În cazul unei miscari ulterioare către Finlanda, trebuie să fie completată
Partea VII iar către Irlanda, Suedia sau Marea Britanie, trebuie să fie
completate părţile V, VI şi VII în conformitate cu regulile naţionale ale
acestor tari de destinaţie şi pot fi completate într-o ţara menţionată de
anexa nr. 2 a "Normei sanitare veterinare cu privire la cerinţele de
sănătate a animalelor aplicabile miscarii de animale de companie în
scopuri necomerciale" ce transpune Regulamentul 998/2003/CE.
(1) from a third country listed în Annex II to Regulation (EC) No 998/2003:
Parts I, II, III and IV must be completed (and VII for Finland)
În case of a subsequent movement to Finland, Part VII and to Ireland,
Sweden or United Kingdom, Parts V, VI and VII must be completed în
compliance with naţional rules, and may be completed în a country listed
în Annex II to Regulation (CE) No 998/2003
(2) dintr-o ţara terta ce nu este menţionată de anexa nr. 2 a
"Normei sanitare veterinare cu privire la cerinţele de sănătate a
animalelor aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri
necomerciale" ce transpune Regulamentul 998/2003/CE, trebuie să fie
completate părţile I, II, III, IV şi V (şi VII pentru Finlanda).
Proba la care s-a referit Partea V trebuie să fi fost prelevata cu peste
trei luni înainte de intrare într-un stat membru, cu excepţia Irlandei
Suediei şi Marii Britanii. Pentru miscarea ulterioară către Irlanda,
Suedia sau Marea Britanie, vezi nota 4. În cazul unei miscari ulterioare
către Finlanda trebuie completată partea VII (vezi (a)(1) de mai sus).
(2) from a third country not listed în Annex II to Regulation (EC)
No 998/2003:
Parts I, II, III, IV and V must be completed (and VII for Finland).
The sample referred to în Part V must have been taken more than three
months before the entry. For subsequent movement to Ireland, Sweden or
the United Kingdom- See Note 4. În case of a subsequent movement to
Finland, Part VII must be completed (sec (a) (1) above)
(B) LA INTRAREA ÎN IRLANDA, SUEDIA ŞI MAREA BRITANIE
(B) ENTRY ÎN IRELAND, SWEDEN AND THE UNITED KINGDOM
(1) dintr-o ţara terta menţionată de anexa nr. 2 a "Normei sanitare
veterinare cu privire la cerinţele de sănătate a animalelor aplicabile
miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale" ce transpune
Regulamentul 998/2003/CE, trebuie să fie completate părţile I, II, III,
IV, V, VI şi VII şi (părţile III, V, VI şi VII conformându-se cu regulile
naţionale)
(1) from a third country listed în Annex II to Regulation (EC) No 998/2003:
Parts I, II, III, IV, V, VI and VII must be completed (parts III, V, VI
and VII complying with naţional rules)
(2) dintr-o ţara terta ne-menţionată de anexa nr. 2 a "Normei sanitare
veterinare cu privire la cerinţele de sănătate a animalelor aplicabile
miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale" ce transpune
Regulamentul 998/2003/CE.
Certificatul nu este valabil – vezi nota 4.
(2) from a third country not listed în Annex II to Regulation (EC)
No 998/2003:
The certificate is not valid-See note 4'

–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x