NORMA SANITARĂ VETERINARA din 15 august 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 753 din 18 august 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 13 21/02/2008
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 13 21/02/2008
ActulAPROBAT DEORDIN 70 15/08/2005
ActulCONTINUT DEORDIN 70 15/08/2005

privind cerinţe minime pentru inspecţia exploataţiilor în care animalele sunt ţinute pentru scopuri de ferma



 + 
Articolul 1(1) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să prezinte Comisiei Europene un raport ce include rezultatele inspecţiilor efectuate în domeniul protecţiei animalelor ţinute în scopuri de ferma.(2) Conform prevederilor art. 6 alin. (3) din Directiva Consiliului 98/58/CE , raportul trebuie să fie în conformitate cu informaţiile specificate în anexa la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 2Raportul trebuie prezentat Comisiei Europene o dată la 2 ani, în ultima zi lucrătoare din aprilie.
 + 
Articolul 3(1) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor pune în aplicare acte normative, reglementări şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitară veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene prin intermediul Ministerului Integrării Europene şi al Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană, împreună cu tabelele de concordanta, în vederea evaluării conformitatii transpunerii legislative, şi va stabili măsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.(2) Atunci când Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor acţionează potrivit prevederilor alin. (1), trebuie să facă o referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara. Procedura privind realizarea referirii menţionate rămâne în responsabilitatea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.(3) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor va lua măsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi va facilita întocmirea documentelor necesare pentru sancţionarea încălcării legislaţiei veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.(4) Prezenta norma sanitară veterinara şi pentru siguranţa alimentelor constituie transpunerea oficială a Deciziei Comisiei 2000/50/CE .
 + 
Articolul 4Anexa face parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Anexa la norma sanitară veterinara1. Specia sau categoria de animale:– viţei– porci– gaini ouatoare.2. Tabel privind informaţiile solicitate pentru fiecare specie şi categorie de animale, bazat pe anexa la Directiva Consiliului 98/58/CEINFORMAŢIIsolicitate pentru fiecare specie şi categorie de animale

             
  Statul membru: Anul:
  Specia şi categoria de animal: [ ] viţei [ ] porci [ ] găini ouătoare
  Numărul de exploataţii Număr de inspecţii/ medie: ………………..
  Tipul şi numărul sancţiunilor constatate Numărul acţiunilor juridice luate în consecinţă
  Cerinţă Definiţie (conform Directivei 98/58/CE) Nr. total Recomandare Alte sancţiuni
  Personal Animalele trebuie să fie îngrijite de un număr corespunzător de angajaţi care să deţină cunoştinţe adecvate.      
  Inspecţie Animalele trebuie să fie verificate cel puţin o dată pe zi. Iluminatul trebuie să fie adecvat pentru a permite ca animalele să poată fi examinate amănunţit în orice moment. Animalele care par bolnave sau rănite trebuie îngrijite în mod corespunzător şi fără întârziere. Atunci când este necesar, animalele bolnave sau rănite trebuie să fie izolate în adăposturi adecvate.      
  Ţinerea evidenţei Proprietarul sau deţinătorul de animale are obligaţia să păstreze evidenţa tuturor tratamentelor medicale aplicate şi a numărului de animale moarte constatate la fiecare inspecţie timp de cel puţin 3 ani.      
  Libertatea de mişcare Animalul nu trebuie să fie restricţionat, astfel încât să i se producă acestuia răni sau suferinţe inutile.      
  Adăposturi Materialele şi echipamentul cu care animalele vin în contact nu trebuie să fie dăunătoare pentru acestea (fără margini ascuţite sau proeminente). Circulaţia aerului, nivelul de pulberi, temperatura, umiditatea relativă a aerului şi concentraţia de gaze trebuie menţinute în limite care să nu fie dăunătoare animalelor. Animalele crescute în adăposturi nu trebuie ţinute permanent în întuneric sau fără o perioadă de odihnă corespunzătoare.      
  Echipamente Atunci când sănătatea şi bunăstarea animalelor depind de un sistem de ventilaţie artificială, trebuie să fie elaborate prevederi pentru un sistem de rezervă corespunzător care să garanteze o suficientă reîmprospătare a aerului pentru a menţine sănătatea şi bunăstarea animalelor în cazul defectării sistemului; un sistem de alarmă trebuie instalat pentru a avertiza asupra defecţiunii.      
  Hrănirea şi administrarea de alte substanţe Nici o altă substanţă, cu excepţia celor administrate în scop terapeutic, profilactic sau în scopul tratamentelor zootehnice definite în art. 1 alin. (2) lit. c) din Directiva 96/22/CE1), nu trebuie administrată unui animal decât dacă a fost demonstrat prin studii ştiinţifice privind bunăstarea animalelor ori prin experienţe certe că efectul acestei substanţe nu este dăunător sănătăţii sau bunăstării animalului.      
  Mutilările Referinţă la legislaţia naţională      
  Procedurile de creştere Nu trebuie să fie practicate metodele de creştere naturală sau artificială care produc ori sunt susceptibile de a produce suferinţe sau daune animalelor respective. Această prevedere nu trebuie să împiedice utilizarea anumitor metode ce pot produce suferinţe sau răniri minime ori de foarte scurtă durată sau care ar necesita o intervenţie ce nu e susceptibilă de a produce o afecţiune durabilă atunci când aceste metode sunt autorizate de prevederile naţionale.      

    *1) Directiva Consiliului 96/22/CE din 29 aprilie 1996 privind interzicereautilizării în creşterea animalelor de ferma a unor substanţe cu acţiunehormonala sau tirostatica şi a substanţelor beta-agoniste (JO L 125, 23 mai1996, p. 3).–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x