cu privire la introducerea măsurilor comunitare minime pentru controlul anumitor boli ale pestilor
+
Capitolul IPrevederi generale +
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara defineste măsurile comunitare minime pentru controlul bolilor pestilor la care se face referire în listele I şi II din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate a animalelor, care reglementează punerea pe piaţa a animalelor şi a produselor de acvacultura, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 399 din 9 mai 2006, ce transpune în legislaţia naţionala Directiva Consiliului 91/67 CEE. +
Articolul 2În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se aplică definiţiile stabilite în art. 2 din norma sanitară veterinara aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006, precum şi următoarele definiţii:a) boli din lista I – bolile pestilor la care se face referire în lista I din anexa nr. 1 la norma sanitară veterinara aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006; … b) boli din lista II – bolile pestilor la care se face referire în lista II din anexa nr. 1 la norma sanitară veterinara aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006; … c) peste suspect de a fi infectat – peştele care prezintă semne clinice, leziuni post-mortem sau reactii dubioase la testele de laborator şi da naştere unei suspiciuni privind prezenta unei boli din lista I sau II; … d) peste infectat – peştele la care a fost oficial confirmată prezenta unei boli din lista I sau II, în urma unui examen de laborator sau, în cazul anemiei infectioase a somonului, în urma unui examen clinic şi a unui examen post-mortem; … e) ferma suspecta de a fi infectata – ferma care conţine peste suspect de a fi infectat; … f) ferma infectata – ferma care conţine peste infectat; de asemenea, ferma care a fost evacuata, dar nu a fost încă dezinfectata. … +
Articolul 3(1) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor se asigura ca toate fermele care cresc sau deţin peste receptiv la bolile din lista I sau II îndeplinesc următoarele condiţii: … a) sunt înregistrate de serviciul veterinar oficial; aceasta înregistrare trebuie actualizată periodic; … b) deţin registre pentru: … (i) peştele viu, icrele şi gametii care intră în ferma, conţinând toate informaţiile privind achiziţionarea, numărul sau greutatea pestilor, mărimea, sursa şi furnizorii lor;(îi) peştele viu, icrele şi gametii care se livreaza din ferma, conţinând toate informaţiile privind expedierea, numărul sau greutatea pestilor, mărimea lor;(iii) mortalitatea observata.(2) Registrele prevăzute la alin. (1) vor fi puse la dispoziţie serviciului veterinar oficial oricând acesta din urma solicita acest lucru; registrele trebuie actualizate periodic şi păstrate o perioadă de 4 ani. … +
Articolul 4Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor se asigura ca suspiciunea oricărei boli dintre cele cuprinse în listele I şi II este notificată în mod obligatoriu şi cat mai repede posibil serviciului veterinar oficial. +
Capitolul IIMăsurile de control pentru bolile din lista I +
Articolul 5(1) Atunci când peştele dintr-o ferma este suspect de a fi infectat cu o boala din lista I, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor se asigura ca serviciul veterinar oficial ia imediat măsuri pentru efectuarea unei anchete epizootologice oficiale, pentru a confirma sau a infirma prezenta bolii, pentru efectuarea examenului clinic şi pentru prelevarea probelor necesare pentru examenul de laborator. … (2) De îndată ce suspiciunea bolii este notificată, serviciul veterinar oficial trebuie să pună ferma sub supraveghere şi trebuie să solicite următoarele: … a) să fie facuta o evaluare oficială a tuturor speciilor şi categoriilor de peşti şi, cu privire la fiecare dintre acestea, să fie înregistrat numărul pestilor deja morţi, infectati sau suspecti de a fi infectati ori contaminati. Evaluarea trebuie actualizată de proprietar sau de deţinător, pentru a se tine seama de creşterea populaţiei ori de noile cazuri de mortalitate observate în perioada de suspectare a infectiei; informaţiile din evaluare trebuie să fie prezentate la cerere şi pot fi verificate la fiecare inspecţie; … b) niciun fel de peste, viu sau mort, icre sau gameti nu intra sau nu ies din ferma fără autorizaţia serviciului veterinar oficial; … c) ecarisarea pestilor morţi sau a organelor lor să fie efectuată sub supravegherea medicului veterinar oficial; … d) intrarea sau ieşirea furajelor, uneltelor, obiectelor ori a altor substanţe, cum ar fi deşeurile, ce pot transmite boala, să fie supusă, dacă este necesar, autorizării de către serviciul veterinar oficial, care trebuie să stabilească condiţiile necesare pentru a preveni răspândirea agentului patogen; … e) miscarea persoanelor către sau din ferma să fie supusă aprobării serviciului veterinar oficial; … f) intrarea sau ieşirea vehiculelor în ori din ferma să fie supusă aprobării serviciului veterinar oficial, care trebuie să stabilească condiţiile necesare pentru a preveni răspândirea agentului patogen; … g) la intrările şi ieşirile din ferma să fie folosite mijloace adecvate de dezinfecţie; … h) o ancheta epizootologica să fie efectuată conform art. 8 alin. (1); … i) toate fermele situate în aceeaşi zona de captare a apei sau în aceeaşi zona de coasta să fie puse sub supraveghere oficială şi niciun fel de peste, icre sau gameti sa nu părăsească aceste ferme fără autorizaţia serviciului veterinar oficial. În cazul zonelor de captare a apei sau al zonelor de coasta vaste, serviciul veterinar oficial poate să decidă sa limiteze această măsură la o suprafaţa mai mica din apropierea fermei suspectate de a fi infectata, dacă se considera ca aceasta zona acorda garanţii maxime pentru prevenirea răspândirii bolii. … (3) Dacă este necesar, serviciile veterinare oficiale ale ţărilor vecine sau din ţările terţe trebuie informate despre cazul suspectat. În aceasta situaţie serviciul veterinar oficial al tarii respective trebuie să acţioneze în mod corespunzător pentru a aplica măsurile necesare în vederea prevenirii bolii. … (4) Atunci când este necesar pot fi luate măsuri specifice în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. … (5) Până când măsurile oficiale stabilite la alin. (2) sunt aplicate, proprietarul sau deţinătorul oricărui peste la care boala este suspectata trebuie să ia toate măsurile adecvate pentru a respecta prevederile alin. (2), cu excepţia lit. h) şi i). … (6) Măsurile la care se face referire la alin. (2) nu trebuie ridicate până când suspiciunea bolii nu a fost infirmata oficial. … +
Articolul 6De îndată ce prezenta unei boli din lista I a fost confirmată oficial, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor se asigura ca serviciul veterinar oficial dispune aplicarea măsurilor menţionate la art. 5 alin. (2), precum şi a următoarelor măsuri:a) într-o ferma infectata: … (i) tot peştele trebuie eliminat conform unei scheme stabilite de serviciul veterinar oficial şi aprobate de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene;(îi) în cazul fermelor situate departe de mare, toate bazinele trebuie să fie drenate în scopul curatarii şi dezinfectarii;(iii) toate icrele şi gametii, pestii morţi şi pestii care prezintă semne clinice de boala trebuie să fie consideraţi materiale cu risc crescut şi trebuie să fie distrusi sub supravegherea serviciului veterinar oficial, conform Regulamentului Parlamentului şi al Consiliului (CE) 02/1774;(iv) tot peştele viu trebuie ori să fie omorat şi distrus sub supravegherea serviciului veterinar oficial, conform Regulamentului Parlamentului şi al Consiliului (CE) 02/1774, ori, în cazul peştelui ce a atins mărimea comercială şi nu prezintă niciun semn clinic de boala, să fie dirijat, sub supravegherea serviciului veterinar oficial, pentru comercializare sau procesare în scopul consumului uman. În ultimul caz serviciul veterinar oficial trebuie să se asigure ca peştele este imediat eviscerat şi transat, ca aceste operaţiuni se efectuează în condiţii care să prevină răspândirea agenţilor patogeni, ca deşeurile de peste şi viscerele sunt considerate material cu risc crescut şi sunt supuse unui tratament pentru a distruge agenţii patogeni, în concordanta cu Regulamentul Parlamentului şi al Consiliului (CE) 02/1774, şi ca apa folosită este supusă unui tratament care inactiveaza orice agent patogen pe care îl poate conţine;(v) după mutarea peştelui, icrelor şi gametilor bazinele, echipamentul şi orice material posibil să fie contaminat trebuie să fie curatate şi dezinfectate cat mai repede posibil, urmandu-se instrucţiunile stabilite de serviciul veterinar oficial, astfel încât să se elimine orice risc de răspândire sau de supravietuire a agentului patogen al bolii. Procedurile de curatare şi dezinfecţie ale unei ferme infectate trebuie să fie stabilite în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene;(vi) orice substanţa care ar putea fi contaminata, la care se face referire în art. 5 alin. (2) lit. d), trebuie să fie distrusa sau tratata astfel încât să se asigure distrugerea oricărui agent patogen prezent;(vii) o ancheta epizootologica trebuie să fie efectuată în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) şi trebuie aplicate prevederile art. 8 alin. (4). Aceasta ancheta trebuie să includă prelevarea de probe pentru examenul de laborator;b) trebuie supravegheată starea de sănătate a pestilor din toate fermele situate în zona de captare a apei sau în zona de coasta în care este situata ferma infectata. Dacă se evidenţiază cazuri pozitive, trebuie aplicate măsurile prevăzute mai sus; … c) repopularea fermei trebuie să fie autorizata de serviciul veterinar oficial, dacă s-au efectuat operaţiunile de curatare şi dezinfecţie, la sfârşitul unei perioade stabilite de către serviciul veterinar oficial, care să asigure eliminarea agentului patogen, precum şi a altor agenţi patogeni posibili, existenţi în aceasta zona de captare a apei; … d) dacă pentru aplicarea măsurilor stabilite la art. 5 alin. (2) lit. a), b), c) şi d) este necesar, se va colabora cu alte servicii veterinare oficiale ale statelor vecine. Atunci când este necesar, măsuri suplimentare adecvate trebuie adoptate în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. … +
Articolul 7Atunci când peştele care nu aparţine nici unei ferme ori peştele din lacuri, iazuri sau din alte instalaţii folosite pentru pescuit ori pestii ornamentali de exploatatie sunt infectati sau suspecti de a fi infectati, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor se asigura ca sunt luate măsuri adecvate. Aceasta trebuie să informeze Comisia Europeană şi celelalte state membre ale Uniunii Europene despre măsurile pe care le-a luat. +
Articolul 8(1) Ancheta epizootologica trebuie să aibă în vedere: … a) durata probabila a perioadei de când boala ar fi putut exista în ferma înainte de a fi notificată sau suspectata; … b) originea posibila a bolii din ferma şi identificarea altor ferme în care exista icre, gameti şi peste din speciile receptive la infectie; … c) miscarea pestilor, icrelor, gametilor, vehiculelor sau a substanţelor şi persoanelor care ar fi putut purta agentul patogen al bolii în sau din fermele în cauza; … d) posibila existenta a purtatorilor de boala şi distribuţia lor. … (2) Dacă ancheta epizootologica evidenţiază ca boala ar fi putut fi introdusă din alta zona de captare a apei sau din alta zona de coasta ori ar fi putut fi contaminata o alta zona de captare a apei sau alta zona de coasta ca urmare a unui contact realizat prin miscarea pestilor, icrelor sau gametilor ori a animalelor, vehiculelor şi persoanelor sau în orice alt mod, fermele ce aparţin unor astfel de zone de captare a apei sau zone de coasta trebuie să fie considerate suspecte de infectie şi trebuie să se aplice măsurile stabilite la art. 5. Dacă prezenta bolii este confirmată, trebuie să se aplice măsurile stabilite la art. 6. … (3) Dacă ancheta epizootologica evidenţiază ca este necesară cooperarea cu serviciile oficiale ale unui stat membru al Uniunii Europene vecin, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor ia toate măsurile necesare pentru a asigura colaborarea cu aceste servicii în vederea aplicării prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. … (4) Trebuie să fie stabilită o unitate de criza cu scopul de a se asigura coordonarea completa a tuturor măsurilor necesare pentru a se realiza eradicarea bolii cat mai repede posibil şi în scopul efectuării investigarii epizootice. … +
Capitolul IIIMăsurile de control pentru bolile din lista II +
Articolul 9(1) Atunci când este suspectata şi/sau confirmată o boala din lista II într-o zona sau într-o ferma autorizata, situata într-o zona neautorizata, trebuie efectuată o ancheta epizootologica conform art. 8. Dacă România doreşte să îşi recastige statutul definit conform normei sanitare veterinare aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006, trebuie să respecte prevederile anexelor nr. 2 şi 3 la norma sanitară veterinara menţionată. … (2) Dacă ancheta epizootologica releva ca boala ar fi putut să fie introdusă dintr-o zona sau dintr-o alta ferma autorizata ori ar fi putut să fie transferata în alta ferma autorizata în urma miscarii pestilor, icrelor, gametilor, vehiculelor sau persoanelor ori în alt mod, aceasta zona sau ferma trebuie să fie considerată suspecta şi trebuie să se aplice măsurile adecvate. … (3) Serviciul veterinar oficial poate autoriza creşterea pestilor până când ating dimensiunea comercială pentru a fi comercializati. … +
Articolul 10(1) Atunci când o ferma neautorizata, situata într-o zona neautorizata, conţine peste suspectat de a fi infectat cu o boala din lisa II, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor se asigura ca serviciul veterinar oficial ia următoarele măsuri: … a) declanseaza imediat ancheta epizootologica pentru a confirma sau a infirma prezenta bolii şi, atunci când este necesar, dispune recoltare de probe pentru examinare într-un laborator autorizat; … b) efectuează sau solicita să se efectueze o evaluare oficială a fermelor infectate, aceasta evaluare fiind actualizată periodic; … c) pune sau solicita să fie puse sub supraveghere veterinara oficială fermele infectate, pentru a se asigura ca, prin derogare de la prevederile art. 3 alin. (1) din norma sanitară veterinara aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006, singurele miscari autorizate din fermele infectate sunt cele de peste viu, icre sau gameti destinaţi fie altor ferme infectate cu aceeaşi boala, fie pentru tăiere în vederea comercializării pentru consumul uman. … (2) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate stabili şi pentru o perioadă determinata, sub supravegherea serviciului veterinar oficial, un program optional sau obligatoriu pentru eradicarea bolilor din lista II, din fermele neautorizate sau din zonele neautorizate. În această perioadă trebuie interzisă introducerea într-o zona sau ferma supusă unui astfel de program a peştelui viu, icrelor sau gametilor proveniţi din fermele infectate ori din ferme cu status de sănătate necunoscut. … (3) Aceste programe care vor fi stabilite pe baza criteriilor generale, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, vor fi trimise Comisiei Europene pentru examinare detaliată şi, eventual, pentru aprobare, iar atunci când este cazul, vor fi amendate conform recomandărilor. … (4) După perioada la care se face referire la alin. (2) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să informeze Comisia Europeană despre rezultatele obţinute. … +
Capitolul IVPrevederi finale +
Articolul 11(1) Prelevarea de probe şi testarea de laborator pentru diagnosticarea bolilor din listele I şi II trebuie să se efectueze folosindu-se metodele stabilite conform normei sanitare veterinare aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006. … (2) Testarea pentru diagnosticarea bolii sau a prezentei agenţilor patogeni trebuie să se efectueze de către un laborator autorizat de serviciul veterinar oficial. Testarea de laborator, în special la prima aparitie a bolii, trebuie să identifice tipul, subtipul şi varianta agentului patogen care a determinat boala, care trebuie să fie confirmate de laboratorul naţional de referinţa şi pot fi confirmate, dacă se considera necesar, de laboratorul de referinţa al Comunităţii Europene la care se face referire în art. 13. … +
Articolul 12(1) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să se asigure ca este desemnat un laborator naţional de referinţa, cu amenajări şi personal experimentat, care să îi permită sa indice în orice moment şi, în special când boala în cauza apare pentru prima data, tipul, subtipul şi varianta agentului patogen care a determinat boala şi sa confirme rezultatele obţinute de laboratoarele regionale de diagnostic. … (2) Laboratorul naţional de referinţa desemnat pentru bolile menţionate în prezenta norma sanitară veterinara este răspunzător de coordonarea standardelor şi a metodelor de diagnostic şi de folosirea reactivilor. … (3) Laboratorul naţional de referinţa desemnat pentru bolile menţionate în prezenta norma sanitară veterinara este răspunzător de coordonarea standardelor şi a metodelor de diagnostic stabilite de fiecare laborator pentru diagnosticarea bolilor în cauza. În acest scop laboratorul naţional de referinţa: … a) poate să furnizeze reagenti pentru diagnostic laboratoarelor autorizate de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor; … b) trebuie să controleze calitatea tuturor reagentilor de diagnostic folosiţi în România; … c) trebuie să efectueze periodic teste de intercomparare; … d) trebuie să deţină, din cazurile confirmate în România, culturi ale agentului patogen al bolii izolat; … e) trebuie să asigure confirmarea rezultatelor pozitive obţinute în laboratoarele de diagnostic autorizate de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor. … (4) Prin derogare de la prevederile alin. (1), dacă România nu are un laborator naţional autorizat competent pentru boala în cauza, poate folosi serviciile unui laborator naţional dintr-un stat membru al Uniunii Europene cu competenţa în acest domeniu. … (5) Laboratorul naţional de referinţa pentru bolile pestilor este stabilit în anexa nr. 1. … (6) Laboratorul naţional desemnat pentru bolile la care se face referire cooperează cu laboratorul de referinţa al Comunităţii Europene la care se face referire în art. 13. … +
Articolul 13Laboratorul de referinţa al Comunităţii Europene pentru bolile pestilor este indicat în anexa nr. 2. +
Articolul 14Este interzisă vaccinarea împotriva bolilor din lista II în zone autorizate, ferme autorizate situate în zone neautorizate sau în zone ori ferme care au demarat deja procedurile de autorizare stabilite în norma sanitară veterinara aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 82/2006, precum şi împotriva bolilor din lista I. Prin derogare, vaccinarea poate fi aprobată în cazul unui focar al bolilor din lista I, cu condiţia ca procedurile de vaccinare să fie specificate în planurile de contingenta autorizate conform art. 15 şi să se ţină seama de criteriile menţionate în anexa nr. 4. +
Articolul 15(1) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor elaborează un plan de urgenta în care trebuie să se specifice cum va implementa măsurile stabilite în prezenta norma sanitară veterinara în eventualitatea unui focar al unei boli din lista I. Acest plan trebuie să permită accesul la facilităţi, echipament, personal şi la toate celelalte structuri corespunzătoare, necesare pentru o eradicare rapida şi eficienta a focarului. … (2) Criteriile minime ce trebuie aplicate pentru întocmirea acestor planuri sunt stabilite în anexa nr. 3. … (3) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate să limiteze din proprie iniţiativă aplicarea criteriilor specifice bolilor în cauza atunci când criteriile minime au fost deja adoptate, în contextul trimiterii planurilor de contingenta referitoare la aplicarea măsurilor pentru combaterea altei boli. … (4) Planurile de contingenta întocmite conform criteriilor menţionate în anexa nr. 3 trebuie înaintate Comisiei Europene, care le va examina pentru a determina dacă ele permit ca obiectivul stabilit să fie atins şi va aproba planurile sau le va amenda, dacă este necesar, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. … +
Articolul 16(1) Experţii Comisiei Europene pot, în colaborare cu Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor, şi, în măsura în care este necesar, să efectueze controale ad-hoc în România pentru a se asigura de aplicarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. Pentru aceasta ei pot verifica un procent reprezentativ de exploataţii pentru a vedea dacă Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor verifica dacă aceste exploataţii îndeplinesc prevederile prezentei norme sanitare veterinare. … (2) Dacă acest control se efectuează pe teritoriul României, Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să acorde toată asistenţa necesară experţilor în efectuarea îndatoririlor lor. … (3) Reguli detaliate pentru implementarea prevederilor prezentului articol trebuie stabilite în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. … +
Articolul 17Condiţiile de participare financiară a Comunităţii la acţiunile luate pentru punerea în aplicare a prezentei norme sanitare veterinare sunt definite prin Decizia 90/424/EEC . +
Articolul 18Măsurile necesare pentru implementarea prezentei norme sanitare veterinare privind acţiunile menţionate în articolele enumerate mai jos trebuie adoptate conform procedurilor comunitare:a) art. 5 alin. (2); … b) art. 6; … c) art. 10 alin. (1) şi (2); … d) art. 12; … e) art. 15; … f) art. 16. … +
Articolul 19(1) Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate adopta acte legislative sau prevederi administrative suplimentare necesare pentru aplicarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi va informa Comisia Europeană despre aceasta. … (2) Atunci când Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor adopta prevederile menţionate la alin. (1), acestea trebuie să facă referire la prezenta norma sanitară veterinara. … +
Articolul 20Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara. +
Anexa 1───────la norma sanitară veterinara────────────────────────────LABORATORUL NAŢIONAL DE REFERINŢA PENTRU BOLILE PESTILORPentru România, laboratorul naţional de referinţa este Laboratorul naţional pentru bolile pestilor din cadrul Institutului Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animala, str. Dr. Staicovici nr. 63, sectorul 5, cod 76202, Bucureşti, tel. (40-01) 410.12.99, (40-01) 410.13.90, fax (40-01) 411, e-mail: lcsvd@dial.roknet.ro. +
Anexa 2───────la norma sanitară veterinara─────────────────────────────LABORATORUL DE REFERINŢA AL COMUNITĂŢII EUROPENEPENTRU BOLILE PESTILORStatens Veterinaere Serumlaboratorium Landbrugsministeriet, Hangoevej 2, 8200 Aarhus N, Denmark. +
Anexa 3───────la norma sanitară veterinara────────────────────────────CRITERII MINIME PENTRU PLANURI DE URGENTAPlanurile de urgenta trebuie să îndeplinească cel puţin următoarele criterii:1. stabilirea unui centru naţional de criza care să coordoneze toate măsurile de control în România;2. prevederea unei liste a centrelor locale de combatere a bolii, cu amenajările adecvate, pentru a coordona măsurile de combatere a bolii la nivel local;3. punerea la dispoziţie de informaţii detaliate cu privire la personalul implicat în măsurile de combatere a bolii, calificarea şi responsabilităţile lui;4. fiecare centru local de combatere a bolii să fie capabil sa contacteze rapid persoanele sau organizaţiile care sunt implicate direct ori indirect;5. echipamentul şi materialele necesare să fie disponibile pentru a se realiza în mod adecvat măsurile de combatere a bolii;6. prevederea de instrucţiuni detaliate pentru acţiunile ce sunt întreprinse în cazul suspiciunii sau confirmării infectiei ori contaminarii;7. stabilirea de programe de instruire pentru a se menţine şi a se dezvolta abilitatile în domeniu şi procedurile administrative;8. atunci când este necesar, laboratoarele de diagnostic să aibă amenajări pentru examinarea post-mortem, capacitatea necesară pentru serologie, histologie etc. şi sa menţină calificarea personalului pentru tehnicile de diagnosticare rapida (în acest scop trebuie luate măsuri pentru transportarea rapida a probelor);9. adoptarea unor prevederi pentru a se asigura competentele legale necesare pentru implementarea planurilor de urgenta. +
Anexa 4───────la norma sanitară veterinara─────────────────────────────CRITERIILE PENTRU PROGRAME DE VACCINAREProgramele de vaccinare trebuie să conţină cel puţin următoarele:1. informaţii privind natura bolii care impune să fie efectuată o solicitare de vaccinare;2. informaţiile trebuie furnizate pentru zonele de coasta şi de uscat, pentru amplasarile şi fermele în care poate fi efectuată vaccinarea; în nicio circumstanţă vaccinarea nu poate fi coordonata depasindu-se limitele zonei infectate şi, dacă este necesar, ale zonei-tampon stabilite în jurul zonei infectate;3. informaţii detaliate referitoare la vaccinul ce trebuie folosit, incluzând tipul/tipurile de vaccin care poate/pot fi folosit/folosite;4. informaţii detaliate cu privire la condiţiile de folosire, frecventa vaccinarii şi limitele de utilizare a vaccinului;5. criterii pentru încetarea vaccinarii;6. datele, amplasarile şi fermele în care au fost efectuate vaccinarile şi stabilirea unei zone-tampon vor fi cuprinse într-un registru al vaccinarilor anterioare;7. măsurile luate pentru ca miscarile pestilor să fie limitate în zona de vaccinare, pentru a garanta ca pestii pot părăsi zona de vaccinare doar dacă urmează să fie omorati pentru consumul uman sau, dacă este necesar, distrusi;8. orice alte prevederi necesare, cerute pentru vaccinare._________