privind condiţiile de sănătate care reglementează comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspăta
+
Capitolul 1Dispoziţii generale +
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte condiţiile de sănătate care reglementează comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspăta provenită de la animale domestice din speciile bovine, porcine, ovine, caprine şi solipede. +
Capitolul 2Definiţii +
Articolul 2În sensul prezentei norme sanitare veterinare se înţelege prin:a) carne – toate părţile provenite de la animalele domestice din speciile bovine, porcine, ovine, caprine şi solipede, obţinute după sacrificare, proprii şi corespunzătoare consumului uman; … b) carne proaspăta – carnea ce nu a fost supusă nici unui proces de conservare, carnea refrigerata şi congelata; … c) medic veterinar oficial – medicul veterinar desemnat de către autoritatea veterinara competenţa a României; … d) ţara exportatoare – ţara din care este expediată carnea proaspăta unui stat membru al Uniunii Europene sau României; … e) ţara de destinaţie – România sau un stat membru al Uniunii Europene către care este expediată carnea proaspăta. … +
Capitolul 3Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească carnea proaspăta destinată comerţului dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene +
Articolul 3Poate face obiectul exportului carnea proaspăta care îndeplineşte următoarele condiţii:a) a fost obţinută de la ovine, caprine sau solipede domestice, care au stat pe teritoriul României sau al unui stat membru al Uniunii Europene, ca ţara de origine, 21 de zile, înainte de tăiere sau de la naştere în cazul animalelor cu vârsta mai mica de 21 de zile, fără a aduce atingere prevederilor art. 6; … b) nu a fost obţinută de la animale care provin dintr-o exploatatie sau zona care din motive de sănătate este supusă interdicţiei prevăzute de art. 3 alin. (2) lit. b) din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate a animalelor, ce afectează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 236/2002, ca urmare a unui focar de febra aftoasa, pesta porcina, boala veziculoasa a porcului sau paralizie contagioasa a porcului (boala Teschen); … c) nu a fost obţinută în abatoare în care au fost înregistrate cazuri de febra aftoasa, pesta porcina, boala veziculoasa a porcului sau paralizie contagioasa a porcului (boala Teschen). Dacă exista un focar al uneia dintre aceste boli, autorităţile competente centrale ale celor două tari, ca state de origine, trebuie să se asigure ca aceasta carne, suspecta de a fi contaminata, nu face obiectul comerţului dintre ele; … d) nu a fost supusă măsurilor restrictive de sănătate a animalelor conform prevederilor Normei sanitare veterinare privind măsurile de supraveghere, profilaxie şi combatere pentru pesta porcina clasica; … e) a fost supusă conformitatii privind ambalarea, transportul, depozitarea, manipularea şi prelucrarea carnii, distrugerea ambalajelor şi materiilor reziduale rezultate în urma prelucrării, încât să fie eliminate riscurile pentru sănătatea publică şi sănătatea animalelor. … +
Articolul 4Carnea proaspăta provenită de la porcine, ovine şi caprine nu poate să facă obiectul comerţului dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene dacă provine de la animale dintr-o exploatatie supusă interdicţiei în ţara exportatoare din motive de sănătate, ca urmare a unui focar de bruceloza porcina, ovina, sau caprina. Durata acestei interdicţii este cel puţin 6 săptămâni după înregistrarea oficială a ultimului caz de boala. +
Articolul 5(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să se asigure ca pentru carnea proaspăta obţinută de la animalele care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 3 şi 4 nu se aplică marca de sănătate prevăzută la cap. XI din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete. … (2) Ţara de destinaţie poate interzice introducerea carnii proaspete pe teritoriul sau, dacă s-a stabilit ca prevederile art. 3 şi 4 nu au fost respectate. … (3) În acest caz, ţara de destinaţie trebuie să autorizeze, la solicitarea expeditorului sau a reprezentantului sau legal, returnarea întregului transport de carne proaspăta, cu condiţia ca acest lucru sa nu afecteze cerinţele de sănătate a animalelor. … (4) Autoritatea veterinara competenţa a tarii de destinaţie poate dispune ca transportul să fie distrus, în concordanta cu alin. (2), atunci când autoritatea veterinara centrala a tarii exportatoare sau a tarii de tranzit nu autorizeaza returnarea. … (5) Pentru punerea în aplicare a măsurilor la care se face referire la alin. (2), (3) şi (4) trebuie să se aplice prevederile art. 6 din Norma sanitară veterinara privind problemele de sănătate a animalelor, ce afectează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine. … +
Articolul 6(1) Fără a se aduce atingere prevederilor art. 5 alin. (1), în măsura în care carnea nu este destinată comerţului dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene, carnea la care se face referire la articolul respectiv poate purta marca definită în cap XI din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, cu condiţia ca marca specială la care se face referire în anexa la prezenta norma sanitară veterinara să fie aplicată imediat. … (2) Prevederile anexei nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete se aplică ca atare în ceea ce priveşte deţinerea, păstrarea şi utilizarea instrumentelor de marcare. … (3) Aceasta carne trebuie să fie obţinută, transata, transportată şi depozitata separat faţă de carnea destinată comerţului dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspăta. … +
Articolul 7(1) Prezenta norma sanitară veterinara nu afectează procedurile de apel disponibile aplicabile în România şi statele membre ale Uniunii Europene, faţă de autorităţile veterinare competente la care se face referire în prezenta norma sanitară veterinara. … (2) În cadrul comerţului dintre un stat membru al Uniunii Europene şi România, ca tari exportatoare din care carnea proaspăta nu poate fi introdusă pe teritoriul celeilalte, în concordanta cu art. 5 alin. (2), ţara exportatoare are dreptul de a obţine avizul unui expert veterinar. Fiecare ţara exportatoare a unui stat membru al Uniunii Europene sau România se va asigura ca experţii veterinari pot stabili dacă prevederile art. 5 alin. (2) au fost îndeplinite, înainte ca autorităţile veterinare centrale ale ţărilor în cauza sa ia alte măsuri, cum ar fi distrugerea carnii. … (3) Naţionalitatea expertului veterinar nu trebuie să fie aceeaşi cu cea a celor două părţi, a tarii exportatoare sau a tarii de destinaţie. … (4) Autoritatea veterinara centrala a României întocmeşte şi înaintează lista experţilor veterinari care pot sa acorde astfel de avize şi stabileşte regulile generale în ceea ce priveşte procedura ce trebuie urmată în acordarea unor astfel de avize. … +
Articolul 8(1) Ţările de destinaţie pot acorda tarii exportatoare o autorizaţie generală sau o autorizaţie restrânsă pentru cazuri specifice, pentru introducerea pe teritoriul lor a carnii proaspete care prin derogare de la art. 3 lit. a) nu provine de la animale care au stat pe teritoriul acestuia cel puţin 21 de zile înainte de sacrificare sau de la naştere în cazul animalelor mai ţinere de 21 de zile. … (2) Când ţara de destinaţie acorda o autorizaţie generală în concordanta cu alin. (1), informează imediat despre acest lucru Comisia Europeană. … (3) Când ţara de destinaţie acorda una din autorizaţiile prevăzute la alin. (1), trebuie obligatoriu obţinută o astfel de autorizaţie şi din ţările de tranzit în cauza. … +
Articolul 9(1) Fără a se aduce atingere art. 3, 4 şi 7, ţara de destinaţie, dacă exista un pericol de răspândire pe teritoriul sau a vreunei boli, poate să dispună următoarele măsuri: … a) interzice sau restrictioneaza temporar introducerea carnii din zonele afectate ale tarii exportatoare, în cazul unui focar al unei boli epizootice; … b) interzice sau restrictioneaza temporar introducerea carnii de pe întreg teritoriul tarii exportatoare, atunci când o boala epizootica devine larg raspandita sau dacă exista un focar al unei boli contagioase majore a animalelor. Atunci când boala în cauza este pesta porcina africana, se aplică prevederile art. 8. … (2) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să notifice imediat la Comisia Europeană focarul de pe teritoriul tarii sau al oricărei boli la care se face referire în alin. (1) şi măsurile pe care le-a întreprins pentru combaterea, precum şi stingerea bolii. … (3) Măsurile dispuse de către ţara de destinaţie în baza alin. (1), precum şi abrogarea acestora se comunică imediat la Comisia Europeană împreună cu motivele care au condus la luarea acestor măsuri. … (4) Dacă apare situaţia prevăzută la alin. (1) şi se impune ca statele membre ale Uniunii Europene să aplice măsurile întreprinse în baza alin. (1), trebuie adoptate prevederi corespunzătoare în concordanta cu procedura prevăzută la alin. (3) şi să se aplice măsuri corespunzătoare în concordanta cu procedura prevăzută în art. 10. … +
Articolul 10(1) În cadrul comerţului României cu statele membre, dacă pe teritoriul unui stat s-a înregistrat pesta porcina africana în ultimele 12 luni, acesta nu va exporta carne de porc proaspăta către teritoriul celeilalte tari. În concordanta cu procedura naţionala stabilită de autoritatea veterinara centrala a României se poate hotărî ca prevederile acestui alineat sa nu se aplice uneia sau mai multor părţi ale teritoriului statului interesat. Aceasta derogare nu exclude aplicarea prevederilor art. 7, dacă în partea sau în părţile menţionate ale teritoriului reapar unul sau mai multe cazuri de pesta porcina africana. … (2) Dacă în teritoriul unei tari care a fost indemna de pesta porcina africana timp de 12 luni izbucneste un focar al acestei boli, se impune decizia ca prevederile alin. (1) să se aplice numai la teritoriul interesat. Prin aceasta decizie, fără a se aduce atingere prevederilor art. 9, statul în cauza afectat va opri imediat exportul de carne de porc din zona focarului către celelalte state destinatare. Când apar unul sau mai multe cazuri de pesta porcina africana într-o zona a unui stat care nu este geografic legată de partea principala a statului respectiv, se aplică prevederile alin. (1) părţii teritoriului în cauza. Autoritatea veterinara centrala a României şi statele membre ale Uniunii Europene trebuie să se asigure de interdicţia imediata a exportului de carne de porc proaspăta din partea teritoriului în care s-a înregistrat boala. … (3) Condiţiile esenţiale pentru aplicarea alin. (1) sunt îndeplinite dacă au fost întrunite următoarele: … a) focarul sau focarele înregistrate de apariţia pestei porcine africane a fost sau au fost eradicate în cel mai scurt timp posibil. … b) un nou focar care face obiectul unei decizii noi nu este legat din punct de vedere epidemiologic cu focarul sau focarele la care se face referire la lit. a). … (4) Deciziile de ridicare a măsurilor aplicate conform prevederilor alin. (2) vor fi luate conform procedurilor descrise mai sus. … +
Articolul 11(1) Pentru definirea părţii din teritoriu, la care se referă art. 10 alin. (1), se vor avea în vedere următoarele: … a) metodele folosite pentru a controla şi eradica pesta porcina africana; … b) absenta bolii timp de cel puţin 12 luni, folosind toate metodele de depistare, inclusiv supravegherea serologica; … c) suprafaţa zonei din teritoriu, cu precizarea graniţelor geografice şi administrative; … d) măsurile de protecţie luate pentru a preveni contaminarea şi recontaminarea efectivelor de porcine; … e) măsurile luate pentru controlul miscarii efectivelor de porcine. … (2) Pentru definirea părţilor teritoriilor, la care se face referire la art. 10 alin. (2), se vor avea în vedere următoarele: … a) metodele folosite pentru combaterea bolii, în special eliminarea porcilor (distrugerea) din fermele infectate, contaminate sau suspecte de contaminare; … b) zona de suprafaţa a părţilor teritoriului şi graniţelor lor administrative şi geografice; … c) incidenţa bolii şi tendinta de extindere, măsurile luate pentru a preveni extinderea focarului; … d) măsurile luate pentru a se restrictiona şi controla miscarea porcinelor atât în interiorul, cat şi în exteriorul zonei interesate. … +
Articolul 12Prevederile naţionale cu privire la importul de carne proaspăta din tari terţe nu pot fi mai favorabile decât cele prevăzute în prezenta norma sanitară veterinara. +
Articolul 13(1) În cadrul comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene, ţările destinatare indemne oficial de pesta porcina nu se pot opune intrării pe teritoriul lor a carnii de porc proaspete, dacă aceasta carne a fost obţinută de la: … a) porci care au stat pe teritoriul tarii exportatoare cel puţin trei luni înainte de ziua încărcării carnii; … b) porci nevaccinati, crescuti în ferme (exploataţii) indemne oficial de pesta porcina, situate într-o parte a teritoriului din cele doua părţi geografice ale statului şi care este format dintr-o regiune indemna de pesta porcina sau din mai multe regiuni invecinate, indemne de pesta porcina, iar porcii au fost sacrificati în acea parte a teritoriului, şi când porcii vaccinati în ultimele 12 luni au fost sacrificati în unităţi separate sau în partida separată şi carnea rezultată a fost depozitata în spaţii separate. … (2) Autoritatea veterinara centrala a României elaborează lista părţilor teritoriului la care se referă alin. (1) lit. b), care sunt indemne de pesta porcina. Fără a aduce atingere posibilităţii de aplicare a prevederilor art. 9, autoritatea veterinara centrala a tarii exportatoare trebuie să suspende acest statut în momentul în care a apărut un focar de pesta porcina şi după ce a informat imediat Comisia Europeană. … (3) Autoritatea veterinara centrala a tarii exportatoare va ridica suspendarea fie la 30 de zile de la eradicarea ultimului focar de boala, dacă nu s-a efectuat vaccinarea, fie în 90 de zile de la eradicarea ultimului focar de boala, dacă s-a efectuat vaccinarea. Despre ridicarea suspendării este obligatorie informarea Comisiei Europene şi a celorlalte state membre ale Uniunii Europene asupra terminării perioadei de suspendare. Când între depistarea primului şi ultimului focar au trecut doua luni, autoritatea veterinara centrala a tarii exportatoare va informa imediat Comisia Europeană şi va retrage statutul anterior în concordanta cu legislaţia naţionala. Statutul poate fi acordat din nou părţii teritoriului în cauza, în concordanta cu aceeaşi procedura, numai după o perioadă de cel puţin: … a) 3 luni de la eradicarea ultimului focar de boala, dacă nu s-a efectuat vaccinarea; … b) 6 luni de la eradicarea ultimului focar de boala, dacă s-a efectuat vaccinarea. … +
Articolul 14Condiţiile stabilite în Norma sanitară veterinara privind controalele veterinare pentru comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animala se aplică controalelor la origine, organizării şi urmăririi controlului ce trebuie efectuat de către ţara de destinaţie şi măsurilor de protecţie ce trebuie aplicate. +
Articolul 15(1) Autoritatea veterinara centrala a României poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare, pentru a se asigura implementarea şi concordanta cu prevederile acesteia. … (2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua măsurile administrative adecvate pentru a sanctiona orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. … (3) Autoritatea competenţa centrala modifica, completează sau abroga total ori parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare. … (4) Când autoritatea veterinara centrala a României adopta măsurile menţionate la alineatele precedente, va face referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara. … +
Anexa 1––-la norma sanitară veterinara–––––––––-Marcarea carnii proaspete care nu este destinatăcomerţului dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene1. Stampilarea trebuie efectuată astfel încât ştampila ovala, descrisă la pct. 50 al cap. XI din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, să fie acoperită de o cruce diagonala ce consta în doua linii drepte intretaindu-se în unghiuri drepte cu punctul de intersectie în centrul ştampilei, iar informaţiile de pe aceasta sa rămână lizibile.2. Mărcile menţionate la pct. 1 trebuie aplicate, de asemenea, cu o singura ştampila care va fi ovala, lungă de 6,5 cm şi lata de 4,5 cm; următoarele informaţii trebuie să apară pe marca, cu caractere perfect lizibile:a) în partea superioară, numele tarii exportatoare, cu majuscule; … b) în centru, numărul de autorizaţie veterinara a abatorului; … c) în partea inferioară, unul din următoarele grupuri de iniţiale: EEC – CEE – EWG – EEG – EOF – (94/598) CE RESM – (Tratatul de aderare) ETY, iar până la aderarea României la Uniunea Europeană, "INSPECŢIA GUVERNAMENTALĂ"; … d) doua linii drepte ce intersectează ştampila în unghiuri drepte în centrul ştampilei, în asa fel încât informaţiile sa nu fie acoperite. … Literele trebuie să aibă înălţimea de 0,8 cm, iar cifrele de 1 cm.––––