Informatii Document
Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 398 din 19 iulie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act | |
Nu exista actiuni induse de acest act | |
Nu exista acte referite de acest act | |
Acte care fac referire la acest act: | |
cu privire la inspecţia vizuala pentru detectarea parazitilor în produsele din pescuit
+
Capitolul 1Dispoziţii generale +
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte regulile pentru inspecţia vizuala în scopul detectarii parazitilor în produsele din pescuit. +
Capitolul 2Definiţii +
Articolul 2În sensul prezentei norme sanitare veterinare se înţelege prin:a) parazit vizibil – un parazit sau un grup de paraziti care au dimensiune, culoare şi consistenta evidenta în tesuturile peştelui şi ale altor produse din pescuit; … b) inspecţie vizuala – examinarea fără distrugere a peştelui sau a produselor din pescuit, fără mijloace optice de marire şi în condiţii de iluminat corespunzător; … c) produse din pescuit – animalele acvatice marine sau de apa dulce care aparţin speciilor comestibile de peşti, crustacee, moluste, ajunse la dimensiunea economică pentru a fi comercializate, sau părţi din aceste animale, inclusiv icrele şi laptii, precum şi produsele obţinute din corpul sau din organele comestibile ale acestora în urma unui procedeu de prelucrare. … +
Capitolul 3Reguli pentru inspecţia vizuala +
Articolul 3Inspecţia vizuala se efectuează de către personal calificat pe un număr reprezentativ de probe.Autoritatea competenţa stabileşte numărul şi frecventa inspecţiilor la care se referă dispoziţiile alin. 1, în funcţie de natura produsului din pescuit, originea geografică şi folosirea acestuia. +
Articolul 4În timpul producţiei inspecţia vizuala a cavitatii abdominale, a ficatului şi a icrelor, a peştelui sau a altor produse din pescuit eviscerate, destinate consumului uman, se efectuează de către personal calificat.În funcţie de sistemul de eviscerare folosit inspecţia vizuala se realizează astfel:a) în cazul eviscerarii manuale se efectuează în mod continuu de către operatori în timpul eviscerarii şi spalarii; … b) în cazul eviscerarii mecanice se realizează prin recoltarea unui număr reprezentativ de probe, care să nu fie mai mic de 10 exemplare pe lot. … +
Articolul 5Inspecţia vizuala a fileurilor de peste, a bucatilor de peste sau a altor produse din pescuit se realizează în timpul filetarii sau portionarii de către persoane calificate. Când examinarea individuală nu este posibila datorită dimensiunilor fileurilor, se aplică un plan de recoltare de probe, dispus de autoritatea veterinara competenţa conform prevederilor legale în vigoare. Programul de recoltare de probe şi rezultatul examinării vor fi puse la dispoziţie autorităţilor competente ori de câte ori este solicitat.─────────────────────