NORMA SANITARĂ VETERINARA din 11 iunie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 695 din 23 septembrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 240 06/10/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 240 06/10/2006
ActulREFERIT DEORDIN 128 25/11/2005
ActulREFERIT DENORMA 25/11/2005
ActulREFERIT DEORDIN 114 17/11/2004
ActulREFERIT DENORMA 17/11/2004
ActulREFERIT DEORDIN 112 17/11/2004
ActulREFERIT DEORDIN 118 17/11/2004
ActulREFERIT DENORMA 17/11/2004
ActulREFERIT DENORMA 17/11/2004
ActulREFERIT DEORDIN 21 15/01/2003
ActulREFERIT DENORMA 15/01/2003
ActulAPROBAT DEORDIN 243 11/06/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 243 11/06/2002
ActulREFERIT DEORDIN 582 10/12/2002
ActulREFERIT DENORMA 10/12/2002
ART. 2REFERIT DEORDIN 117 11/11/2005
ART. 2REFERIT DENORMA 11/11/2005
ART. 2REFERIT DEORDIN 256 19/06/2002
ART. 2REFERIT DENORMA 19/06/2002

privind condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea molustelor bivalve vii



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea molustelor bivalve vii destinate consumului uman imediat sau prelucrării înaintea consumului.(2) Condiţiile sanitare veterinare pentru produsele pe bază de moluste se stabilesc pentru toate etapele, respectiv recoltarea, depozitarea, transportul şi distribuirea molustelor bivalve vii.(3) În cazul apariţiei unei probleme de sănătate după plasarea pe piaţa a molustelor bivalve vii este necesar să se poată depista unitatea de expediere şi zona de recoltare pentru care se impune introducerea unui sistem de înregistrare şi etichetare care să permită urmărirea rutei unui lot după recoltare.(4) Molustele bivalve vii obţinute din zone de recoltare care nu permit consumul sigur, direct, pot fi redate în siguranţa după supunerea lor unui proces de purificare sau prin schimbarea lor în apa curata pentru o perioadă relativ lungă.(5) Este obligatoriu ca producătorul:a) sa identifice zonele de producţie din care molustele pot fi recoltate pentru consum uman direct şi cele din care acestea trebuie să fie purificate sau mutate în altă parte;b) să se asigure ca molustele bivalve vii sunt produse şi plasate pe piaţa în concordanta cu cerinţele de sănătate stabilite.(6) Autoritatea competenţa trebuie:a) să efectueze controale şi inspecţii prin care să se asigure ca producătorii şi-au insusit condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi plasarea pe piaţa a molustelor bivalve vii, prevăzute în prezenta norma sanitară veterinara;b) sa supună zonele de recoltare unui control regulat care să asigure ca molustele din aceste zone de recoltare nu conţin microorganisme şi substanţe toxice în cantităţi care sunt considerate periculoase pentru sănătatea umană.(7) Cu excepţia prevederilor asupra purificarii, prezenta norma sanitară veterinara se aplică şi echinodermelor, tunicatelor şi gasteropodelor marine.
 + 
Articolul 2În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:a) moluste bivalve: moluste lamelibranhiate ce se hranesc prin filtrare;b) biotoxine marine: substanţe toxice acumulate de molustele bivalve vii ce se hranesc cu plancton ce conţine toxine;c) apa de mare curata: apa de mare sau apa sărată care va fi folosită în condiţiile prevăzute de prezenta norma sanitară veterinara şi care este libera de contaminare microbiologica şi toxica, precum şi de substanţe nedorite ce apar în mod natural sau după descărcarea lor în mediu, în cantităţi ce ar putea afecta salubritatea molustelor bivalve vii sau gustul lor;d) autoritate competentă: autoritatea veterinara centrala a statului care are competenţa de a efectua controale veterinare sau orice autoritate căreia i s-a delegat această competenţă;e) condiţionarea: depozitarea molustelor bivalve vii a căror calitate nu necesita refacerea sau tratarea într-o întreprindere de curatare, în recipiente sau alte instalaţii ce conţin apa de mare curata ori în locurile naturale pentru îndepărtarea nisipului, noroiului sau murdariei;f) culegator: orice persoană care colectează moluste bivalve vii prin orice mijloace, dintr-o zona de recoltare, în scopul manipulării şi plasarii lor pe piaţa;g) zona (loc) de producţie: orice zona marina, de estuar sau de laguna ce conţine depozite naturale de moluste bivalve vii de unde sunt recoltate;h) zona (loc) de refacere: orice zona marina, de estuar sau de laguna, aprobată de autoritatea competentă, cu granitele bine marcate prin balize, stâlpi sau alte mijloace fixe, folosită exclusiv pentru purificarea (curatarea) molustelor bivalve vii;i) centru de expediere: orice instalatie de pe uscat sau din apa aprobată pentru recepţia, condiţionarea, spalarea, curatarea şi ambalarea molustelor bivalve vii bune pentru consumul uman;j) centru de purificare: o unitate dotată cu recipiente alimentate cu apa de mare naturala curata sau apa de mare curatata printr-un tratament corespunzător, autorizata, în care sunt plasate molustele bivalve vii atât timp cat este necesar pentru îndepărtarea contaminarii microbiologice, astfel încât ele sa devină apte pentru consumul uman;k) refacere: operaţiunea prin care molustele bivalve vii sunt transferate în zone marine, de estuar sau de laguna aprobate, aflate sub controlul autorităţii competente, atât timp cat este necesar pentru îndepărtarea contaminarii. Aceasta nu include operaţiunea specifică de transfer al molustelor bivalve vii în zone mai potrivite pentru creşterea ulterioară sau ingrasare;l) mijloace de transport: vehicule auto, feroviare, aeriene sau containere folosite pentru transportul molustelor bivalve vii pe cale terestra, aeriană sau maritima;m) ambalare: operaţiunea de plasare într-un material de protecţie adecvat a molustelor bivalve vii;n) transport: o cantitate de moluste bivalve vii manipulate într-un centru de expediere sau tratate într-un centru de purificare şi destinată ulterior unuia sau mai multor consumatori, transportată într-un singur mijloc de transport;o) lot: cantitatea de moluste bivalve vii colectata dintr-o zona de producţie şi destinată ulterior livrării unui centru de expediere sau unui centru de purificare aprobat, unei zone de refacere sau unei unităţi de prelucrare aprobate;p) comercializare: prezentarea şi expunerea pentru vânzare, livrare sau orice alta forma de plasare pe piaţa a molustelor bivalve vii pentru consum uman, neprelucrate sau în scopul prelucrării, excluzând transportul direct pe piaţa locală în cantităţi mici, efectuat de către culegator către vânzătorul cu amănuntul sau consumator, care se supun controlului asupra comerţului cu amănuntul conform legislaţiei în vigoare;q) import: introducerea pe teritoriul României a molustelor bivalve vii provenite din alte tari;r) coliformi fecali: bacterii facultativ aerobe, gramnegative, neformatoare de spori, citocrom-oxidaza negative, sub forma de bastonase, care sunt capabile sa fermenteze lactoza cu producerea de gaz, în prezenta sarurilor biliare sau a altor agenţi tensioactivi (de suprafaţa) cu proprietăţi de inhibare a creşterii la 44°C, timp de 24 de ore cel puţin;s) Escherichia coli: coliformi fecali care formează indol din triptofan la 44°C în decurs de 24 de ore.
 + 
Capitolul 2Condiţii generale pentru producţia de moluste bivalve vii + 
Articolul 3(1) Comercializarea molustelor bivalve vii pentru consumul uman imediat se efectuează cu respectarea următoarelor condiţii:a) sa provină din locuri de producţie care corespund cerinţelor cap. I al anexei la prezenta norma sanitară veterinara;b) sa fi fost recoltate şi transportate de la locul de producţie la un centru de expediere, de purificare, zona de refacere sau unitate de prelucrare în condiţiile prevăzute în cap. II al anexei la prezenta norma sanitară veterinara;c) sa fi fost reconditionate în zone aprobate în acest scop şi în concordanta cu cerinţele cuprinse în cap. III al anexei la prezenta norma sanitară veterinara;d) sa fi fost manipulate în mod igienic şi să fie purificate în unităţi aprobate în acest scop şi în concordanta cu cerinţele cap. IV al anexei la prezenta norma sanitară veterinara;e) sa corespundă cerinţelor cuprinse în cap. V al anexei la prezenta norma sanitară veterinara;f) controalele de sănătate sa fi fost efectuate în conformitate cu cerinţele cuprinse în cap. VI al anexei la prezenta norma sanitară veterinara;g) sa fi fost ambalate în conformitate cu cerinţele prevăzute în cap. VII al anexei la prezenta norma sanitară veterinara;h) sa fi fost depozitate şi transportate în condiţii optime de igiena conform cerinţelor prevăzute în cap. VIII şi IX ale anexei la prezenta norma sanitară veterinara;i) sa poarte o marca de sănătate în conformitate cu condiţiile prevăzute în cap. X al anexei la prezenta norma sanitară veterinara.(2) Molustele bivalve vii destinate prelucrării ulterioare trebuie să corespundă cerinţelor prevăzute la alin. (1) şi să fie prelucrate în aceleaşi condiţii ca şi produsele din pescuit.
 + 
Articolul 4(1) Persoanele care manipuleaza molustele bivalve vii în timpul producerii şi comercializării lor vor lua toate măsurile necesare pentru respectarea cerinţelor prezentei norme sanitare veterinare.(2) Persoanele responsabile cu centrele de expediere şi purificare vor urmări dacă:a) se recolteaza în mod regulat şi se analizează un număr reprezentativ de probe pentru examenul de laborator, în vederea stabilirii unei înregistrări în ordine cronologică a zonelor de unde provin loturile şi a sănătăţii molustelor bivalve vii, atât înainte, cat şi după manipulare, la un centru de expediere sau de purificare;b) se tine un registru pentru înregistrarea permanenta a rezultatelor diferitelor controale, care va fi prezentat autorităţii competente.
 + 
Articolul 5(1) Centrele de expediere şi purificare care îndeplinesc cerinţele prezentei norme sanitare veterinare se aproba de autoritatea competentă.(2) Autoritatea competenţa va întocmi o lista a centrelor de expediere şi purificare aprobate, fiecare dintre acestea purtând un număr de agreare oficial.(3) Inspectarea şi monitorizarea acestor centre vor fi efectuate în mod regulat sub responsabilitatea autorităţii competente, care va avea acces liber la toate componentele acestor centre pentru a se asigura de concordanta cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Dacă aceste inspecţii şi monitorizari releva faptul ca cerinţele prezentei norme sanitare veterinare nu sunt îndeplinite, autoritatea competentă va lua măsurile corespunzătoare.(4) Autoritatea competenţa va stabili o lista cu zonele de producţie şi reconditionare, indicând localizarea şi granitele (limitele) acestora, de pe care molustele bivalve vii pot fi recoltate conform prezentei norme sanitare veterinare. Lista trebuie comunicată celor direct interesaţi de aceasta norma sanitară veterinara, cum ar fi: culegatorii şi operatorii centrelor de purificare şi expediere.(5) Monitorizarea zonelor de producţie şi reconditionare se va face sub responsabilitatea autorităţii competente. Dacă aceasta monitorizare releva faptul ca cerinţele prevăzute în prezenta norma sanitară veterinara nu mai sunt îndeplinite, autoritatea competentă va închide zonele de producţie şi reconditionare până când vor fi îndeplinite condiţiile sanitare veterinare prevăzute de prezenta norma sanitară veterinara.(6) Autoritatea competenţa poate interzice producţia şi recoltarea molustelor bivalve vii în zonele considerate necorespunzătoare pentru aceste activităţi.
 + 
Capitolul 3Condiţii privind importul de moluste bivalve vii + 
Articolul 6Prevederile care se aplică importurilor de moluste bivalve vii vor fi cel puţin echivalente cu cele referitoare la producţia şi comercializarea molustelor provenite din producţia interna.
 + 
Articolul 7(1) Condiţiile specifice impuse importurilor de moluste bivalve vii se stabilesc de către autoritatea competentă şi vor tine seama în principal de:a) legislaţia sanitară veterinara a tarii exportatoare;b) organizarea autorităţii competente şi a serviciului de inspecţii al tarii exportatoare, competentele acestor servicii, procedurile de inspecţie şi de supraveghere pe care le aplica, posibilităţile pe care le au aceste servicii de a verifica eficient modul de aplicare a legislaţiei proprii, precum şi monitorizarea aplicării legislaţiei;c) condiţiile de sănătate pentru producerea, depozitarea, transportul şi comercializarea molustelor bivalve vii destinate exportului;d) garanţiile pe care le poate oferi ţara exportatoare referitor la respectarea cerinţelor cuprinse în prezenta norma sanitară veterinara.(2) În vederea stabilirii condiţiilor de import şi pentru asigurarea garanţiilor ca aceste condiţii – de producere, depozitare, transport şi comercializare – sunt cel puţin echivalente cu cele din producţia interna, se efectuează controale la faţa locului în ţara exportatoare de către experţii autorităţii competente.(3) Periodicitatea şi modalităţile de efectuare a controalelor se stabilesc de către autoritatea competentă. Controalele se efectuează pe cheltuiala autorităţii competente din ţara exportatoare sau, după caz, a părţii interesate.(4) Pentru stabilirea condiţiilor de import autoritatea competentă a tarii exportatoare trebuie să transmită lista unităţilor agreate pentru export. Nici o unitate nu poate figura pe lista dacă nu a fost autorizata la export de către autoritatea competentă a tarii exportatoare. Aceste unităţi trebuie să fie supuse permanent controalelor sanitare veterinare de către autoritatea competentă.(5) Condiţiile privitoare la import se mai referă la:a) modelul de certificat de sănătate care trebuie să însoţească transportul de moluste bivalve vii pentru export;b) stabilirea marcii de sănătate şi a modului de aplicare la produse, în special includerea numărului de autorizare al unităţii de provenienţă.
 + 
Articolul 8Prevederile prezentei norme sanitare veterinare pot fi modificate numai de către autoritatea competentă.
 + 
Anexa 1–––la norma sanitară veterinara–––––––––- + 
Capitolul 1Condiţii pentru zonele de producţie1. Amplasamentul şi limitele zonelor de producţie trebuie să fie stabilite de autoritatea competentă în scopul identificarii zonelor din care provin molustele bivalve vii; în acest sens acestea pot fi:a) recoltate pentru consumul uman direct. Molustele bivalve vii provenind din zonele aprobate de autoritatea competentă trebuie să corespundă prevederilor cap. V;b) recoltate, dar nu pot fi comercializate pe piaţa pentru consum uman decât după ce au fost tratate într-un centru de purificare sau după reconditionare. Molustele bivalve vii provenite din zonele aprobate nu trebuie să depăşească limitele bazate pe un test MPN (NPP) cu 5 tuburi şi 3 dilutii, de 6.000 coliformi fecali/100 grame pulpa sau 4.600 E. coli la 100 grame pulpa în 90% din probe. După purificare sau reconditionare trebuie să îndeplinească toate condiţiile prevăzute în cap. V;c) recoltate, dar nu pot fi puse pe piaţa decât după o reconditionare pe o perioadă mai lungă (minimum 2 luni), asociata sau nu cu purificarea, sau după o purificare intensa pe o durată fixată pentru a satisface cerinţele menţionate la lit. a). Molustele bivalve vii din aceste zone nu trebuie să depăşească limitele bazate pe un test MPN (NPP), cu 5 tuburi şi 3 dilutii, de 60.000 coliformi fecali/100 grame de carne.2. Orice schimbare în delimitarea zonelor de producţie, inclusiv închiderea temporară sau definitivă a acestora, trebuie anunţată imediat de autoritatea competentă profesionistilor, în special producătorilor şi responsabililor centrelor de purificare şi celor de expediţie.
 + 
Capitolul 2Cerinţele pentru recoltarea şi transportul loturilor la un centru de expediţie sau de purificare, zona de refacere ori la întreprinderile de prelucrare1. Tehnicile de recoltare nu trebuie să afecteze excesiv cochiliile sau tesuturile molustelor bivalve vii.2. Molustele bivalve vii, după ce au fost recoltate, vor fi protejate împotriva strivirilor, eroziunilor şi vibratiilor şi nu se expun la temperaturi extreme (prea calde sau prea reci).3. Tehnicile de recoltare, transport, descărcare şi manipulare a molustelor bivalve vii nu trebuie să producă o contaminare suplimentară a produselor, deprecierea calităţii sau modificări care să afecteze aptitudinea lor de a fi tratate prin purificare, prelucrare sau transfer.4. Molustele bivalve vii nu trebuie să fie reimersate în apa suspecta de a cauza o contaminare suplimentară în intervalul de timp dintre recoltare şi debarcarea pe ţărm.5.1. Mijloacele folosite pentru transportul molustelor bivalve vii trebuie să asigure protecţia împotriva oricărei contaminari suplimentare şi a spargerii cochiliilor. Ele trebuie să permită o drenare şi o igienizare adecvate.5.2. În cazul transportului în vrac pe distanţe mari al molustelor bivalve vii către centrele de expediţie sau de purificare, zone de transfer sau unităţi de prelucrare, mijloacele de transport trebuie să asigure cele mai bune condiţii de supravietuire a molustelor şi în special sa îndeplinească prevederile cap. IX.6.1. Fiecare lot trebuie să fie însoţit de un document de înregistrare pentru identificarea lotului de moluste bivalve vii pe durata transportului de la zona de producere la centrul de expediţie, de purificare, zona de transfer sau întreprinderea de prelucrare. Documentul este întocmit de autoritatea competentă la solicitarea producătorului. Pentru fiecare lot culegatorul completează lizibil şi fără ştersături rubricile din documentul de înregistrare care va conţine următoarele informaţii:– identitatea şi semnatura producătorului;– data recoltarii;– localizarea zonei de producţie cat mai detaliat posibil;– specia de moluste şi cantitatea;– numărul de autorizare şi locul de destinaţie pentru condiţionare (ambalare), refacere, purificare sau procesare.6.2. Documentul de înregistrare se numeroteaza în mod continuu şi secvenţial (în ordine crescanda) şi se înscrie în registru. Autoritatea competenţa tine un registru care se completează cu numărul documentelor de înregistrare, numele persoanelor care colectează molustele bivalve vii şi al persoanelor cărora li s-a emis documentul. Documentul de înregistrare al fiecărui lot trebuie să poarte data livrării lotului la centrul de expediţie, de purificare, zona de refacere sau întreprinderea de prelucrare. Documentul de înregistrare se păstrează de către responsabilii acestor centre, zone sau întreprinderi minimum 60 de zile.6.3. Dacă recoltarea s-a făcut de personalul aparţinând centrului de expediţie sau de purificare, zonei de refacere sau întreprinderii de prelucrare destinatare, documentul de înregistrare se poate înlocui cu o autorizaţie de transport acordată de autoritatea competentă.7. În cazul în care zona de producţie şi de refacere este închisă temporar, autoritatea competentă nu mai eliberează documente de înregistrare pentru zona respectiva şi suspenda imediat valabilitatea tuturor documentelor de înregistrare deja eliberate.
 + 
Capitolul 3Condiţii pentru refacerea molustelor bivalve viiPentru refacerea molustelor bivalve vii trebuie să se asigure următoarele condiţii:1. Molustele bivalve vii trebuie să fi fost recoltate şi transportate conform prevederilor cap. II.2. Tehnicile de manipulare a molustelor bivalve vii destinate refacerii trebuie să permită reluarea activităţii de hranire prin filtrare după imersia în apa naturala.3. Molustele bivalve vii nu trebuie să fie reconditionate la o densitate care nu permite purificarea.4. Molustele bivalve vii trebuie să fie imersate în apa de mare în zona de refacere, pe o perioadă care să depăşească timpul necesar pentru ca procentul de bacterii fecale să se reducă la nivelul admis de norma sanitară veterinara, respectând standardele cuprinse în cap. V.5. Temperatura minima a apei pentru refacerea efectivă când este cazul trebuie să fie determinata şi să fie anunţată de autoritatea competentă pentru fiecare specie de moluste bivalve vii şi pentru fiecare zona de refacere aprobată.6. Zonele de refacere pentru molustele bivalve vii trebuie să fie aprobate de către autoritatea competentă. Limitele acestor zone trebuie să fie clar balizate prin diferite materiale fixe; se va respecta distanta minima de 300 m, care să separe zonele de refacere între ele, precum şi zonele de refacere de zonele de producţie.7. Amplasamentele într-o zona de refacere trebuie să fie bine separate pentru a se evita amestecarea loturilor; sistemul "totul plin, totul gol" trebuie astfel aplicat încât sa nu fie posibila introducerea unui lot nou decât după evacuarea lotului anterior în totalitate.8. Responsabilii zonelor de refacere trebuie să ţină la dispoziţia autorităţii competente un registru permanent de evidenta a originii molustelor bivalve vii, a perioadelor de refacere şi a destinaţiei ulterioare a fiecărui lot după refacere.9. După recoltarea din zona de refacere, pe durata transportului de la zona de refacere la centrul de expediţie aprobat, centrul de purificare sau întreprinderile de prelucrare autorizate, loturile trebuie să fie însoţite de documentul de înregistrare prevăzut în cap. II pct. 6.1, în afară cazului în care atât în zona de refacere, cat şi în centrul de expediţie, centrul de purificare sau întreprinderea de prelucrare intervine acelaşi personal.
 + 
Capitolul 4Condiţii pentru autorizarea centrelor de expediţie şi de purificareA. Condiţii generale de amenajare a spaţiilor şi de dotareCentrele nu trebuie să fie situate în locuri apropiate de surse de mirosuri dezagreabile, fum, praf şi alţi contaminanti. Amplasamentele nu trebuie să fie expuse la inundaţii prin creşterea cotelor apelor sau scurgeri de apa din zonele inconjuratoare.Centrele trebuie să deţină cel puţin:1. pentru spaţiile în care sunt manipulate sau depozitate molustele bivalve vii:a) clădiri sau instalaţii cu o construcţie solida, astfel concepute şi întreţinute încât sa prevină contaminarea molustelor bivalve vii prin orice fel de deşeuri, ape uzate, vapori, praf, fum, prezenta rozatoarelor sau a altor animale;b) pavimente din materiale uşor de întreţinut, prevăzute cu sistem de drenare;c) spaţii de lucru suficiente pentru efectuarea tuturor operaţiilor;d) pereţi rezistenti şi lavabili;e) luminozitate suficienta, naturala sau artificiala;2. vestiare, spalatoare de mâini şi toalete în număr suficient. În apropierea toaletelor trebuie să fie un număr suficient de spalatoare de mâini;3. materiale necesare pentru igienizarea ustensilelor, recipientelor şi utilajelor;4. o instalatie permanenta de aprovizionare cu apa şi, dacă este necesar, de stocare a apei exclusiv potabile, în sensul reglementărilor oficiale în vigoare referitoare la calitatea apei.Spaţiile, ustensilele şi utilajele nu trebuie utilizate în alte scopuri decât pentru manipularea molustelor bivalve vii, fără autorizarea autorităţii competente.Deşeurile trebuie depozitate în condiţii igienice într-un spaţiu separat cu temperatura scăzută, iar în caz de nevoie să fie colectate în recipiente adaptate acestui scop. Aceste deşeuri trebuie evacuate din vecinătatea unităţii cu periodicitatea necesară.Produsele finite trebuie depozitate în stare acoperită şi izolate de locurile în care se manipuleaza alte animale decât molustele bivalve vii, cum ar fi crustaceele.B. Condiţii pentru centrele de purificareFaţa de condiţiile prevăzute la cap. IV mai trebuie îndeplinite şi următoarele condiţii:1. Suprafaţa inferioară a bazinelor de purificare şi a rezervoarelor de apa trebuie să fie neteda, dura şi impermeabila, uşor de spălat prin periere sau cu apa sub presiune. Fundul bazinelor de purificare trebuie să aibă inclinare suficienta şi un sistem de scurgere calculat la volumul de apa necesar activităţii.2. Înainte de purificare molustele bivalve vii trebuie curatate de namol prin spalare cu apa de mare curata sub presiune sau cu apa potabilă. Curatarea de namol înaintea procesului de purificare se poate face şi direct în bazinele de purificare prin păstrarea în poziţie deschisă a sistemului de drenare pe toată durata spalarii şi asigurarea unui timp suficient între cele doua operaţiuni pentru ca bazinele să fie curate înainte de trecerea la purificare.3. Bazinele de purificare trebuie să fie asigurate cu un debit suficient de apa de mare curata calculat pe ora şi pe tona de moluste bivalve vii tratate.4. Pentru purificarea molustelor bivalve vii se foloseşte apa de mare curata sau curatata printr-un sistem de tratare; perioada dintre încărcarea cu apa de mare şi evacuarea apei reziduale trebuie să fie suficienta pentru a evita contaminarea; procedeul de tratare a apei de mare, dacă este necesar, se autorizeaza numai de autoritatea competentă prin verificarea eficientei; apa potabilă preparata din apa de mare trebuie să corespundă prevederilor reglementărilor oficiale referitoare la apa potabilă.5. Funcţionarea sistemului de purificare trebuie să permită molustelor bivalve vii reluarea cu rapiditate a activităţii de alimentare prin filtrare, eliminarea contaminarii reziduale, prevenirea recontaminarii şi posibilitatea de a rămâne în viaţa în bune condiţii după purificare în vederea condiţionarii, depozitarii şi transportului înainte de a fi comercializate.6. Cantitatea de moluste bivalve vii supusă purificarii nu trebuie să depăşească capacitatea centrului de purificare; molustele bivalve vii trebuie să fie supuse unei purificari continue pe o perioadă suficienta care să respecte standardele microbiologice prevăzute la cap. V. Aceasta perioada începe în momentul în care molustele bivalve vii depozitate în bazin sunt acoperite cu apa şi se termina în momentul în care sunt scoase. Centrul de purificare trebuie să ţină cont de datele referitoare la materia prima (tipul de moluste bivalve, zona de provenienţă, incarcatura microbiana etc.), pentru cazul în care va fi necesară prelungirea perioadei de purificare, pentru a se asigura ca molustele bivalve vii îndeplinesc prevederile bacteriologice cuprinse în cap. V.7. În cazul în care un bazin de purificare conţine mai multe loturi de moluste, acestea trebuie să fie din aceeaşi specie şi sa provină din aceeaşi zona de producţie sau din zone diferite, dar care au acelaşi statut sanitar. Tratamentul se prelungeşte în funcţie de perioada necesară lotului cu cea mai lungă perioada de purificare.8. Containerele utilizate pentru păstrarea molustelor bivalve vii în sistemele de purificare trebuie să fie astfel construite încât să permită ca apa de mare să curgă; grosimea stratului de moluste nu trebuie să împiedice deschiderea cochiliilor în timpul purificarii.9. În bazinele de purificare în care molustele bivalve vii sunt în curs de purificare nu trebuie introdus nici un fel de crustacee, peste sau alt animal marin.10. După purificare cochiliile molustelor bivalve vii trebuie să fie minutios spalate cu apa potabilă sau apa de mare curata, operaţiune care poate fi efectuată, dacă este necesar, în tancul de purificare; apa de spalare nu trebuie să fie recirculata.11. Centrele de purificare trebuie să dispună de un laborator propriu dotat cu aparatura necesară pentru a asigura serviciile de control al eficientei purificarii prin aplicarea metodelor microbiologice. Laboratoarele din afară centrelor de purificare trebuie să fie recunoscute de autoritatea competentă.12.1. Centrele de purificare trebuie să înregistreze permanent următoarele date:a) rezultatele examenelor microbiologice la intrarea apei în bazinele de purificare;b) rezultatul examenelor microbiologice executate la molustele bivalve vii înainte şi după purificare;c) data şi cantităţile de moluste bivalve vii intrate în centrul de purificare, împreună cu numărul documentelor de înregistrare aferente;d) orele de umplere şi golire ale sistemelor de purificare (durata purificarii);e) relaţii asupra expeditiilor după purificare.12.2. Datele trebuie să fie complete, exacte şi lizibile, înscrise într-un registru permanent care trebuie să fie pus la dispoziţie autorităţii competente.13. Centrele de purificare nu pot admite decât loturile de moluste bivalve vii care sunt însoţite de documentul de înregistrare prevăzut la cap. II pct. 6.1.14. Fiecare ambalaj care conţine moluste bivalve vii trebuie să poarte o eticheta care atesta purificarea acestora.C. Condiţii pentru centrele de expediţie1. În afară prevederilor referitoare la condiţiile generale de amenajare a spaţiilor şi de dotare şi la condiţiile generale de igiena trebuie îndeplinite şi următoarele condiţii:a) condiţionarea sa nu producă contaminarea produselor; instalaţiile de condiţionare trebuie folosite conform condiţiilor de autorizare stabilite de autoritatea competentă, în special cele referitoare la calitatea bacteriologica şi chimica a apei de mare care se utilizează;b) utilajele şi recipientele utilizate nu trebuie să constituie sursa de contaminare;c) metodele de calibrare aplicate nu trebuie să antreneze o contaminare suplimentară a produsului şi nici o modificare care afectează capacitatea produsului de a fi transportat şi depozitat după condiţionare;d) spalarea sau curatarea molustelor bivalve vii trebuie efectuată cu ajutorul apei de mare curate sau al apei potabile sub presiune; apa de spalare nu trebuie recirculata.2. Centrele de expediţie nu trebuie să admită decât loturi de moluste bivalve vii însoţite de documentul de înregistrare prevăzut la cap. II pct. 6.1 şi care provin dintr-o zona de producţie, refacere sau centru de purificare autorizat.3. Centrele de expediţie trebuie să dispună de laborator propriu dotat cu aparatura necesară pentru a controla, printre altele, îndeplinirea standardelor microbiologice prezentate în cap. V. Laboratoarele din afară centrelor de expediţie trebuie să fie recunoscute de autoritatea competentă. Totuşi aceste condiţii nu se aplică centrelor de expediţie care primesc molustele exclusiv şi direct dintr-o întreprindere de purificare în care ele au fost examinate după purificare.4.1. Centrele de expediţie sunt obligate sa ţină la dispoziţia autorităţii competente evidenta următoarelor date:a) rezultatul examenelor microbiologice ale molustelor bivalve vii provenite dintr-o zona de producţie sau de refacere autorizata;b) data şi cantităţile de moluste bivalve vii primite în centrul de expediţie, precum şi numărul documentelor de înregistrare;c) detalii asupra expeditiilor.4.2. Aceste date trebuie înregistrate cronologic şi arhivate pe durata stabilită de autoritatea competentă, dar nu mai puţin de 3 luni.
 + 
Capitolul 5Condiţii referitoare la molustele bivalve vii destinate consumului uman imediatMolustele bivalve vii destinate consumului uman imediat trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) să prezinte caracteristicile vizuale specifice prospetimii şi viabilitatii, absenta namolului pe cochilie, răspunsul adecvat la percutie şi o cantitate normală de lichid intervalvular;b) sa conţină mai puţin de 300 de coliformi fecali sau mai puţin de 230 E. coli la 100 grame de carne de molusca şi de lichid intervalvular, constatat pe baza unui test MPN (5 tuburi, 3 dilutii) sau prin orice alta metoda bacteriologica a carei echivalenta ca nivel de precizie este demonstrata;c) nu trebuie să conţină Salmonella/25 grame de carne de molusca;d) nu trebuie să conţină compuşi toxici sau nocivi de origine naturala, proveniţi din mediul înconjurător sau prin adaugare la mediu;e) limitele superioare ale conţinutului de radionuclide nu trebuie să le depăşească pe cele stabilite pentru produsele alimentare;f) conţinutul de toxina paralitica din moluste (paralytic shellfish poison=PSP), în părţile comestibile ale molustelor (corp întreg sau partea consumabila separată), nu trebuie să depăşească 80 æg/100 grame de carne de molusca, după metoda de analiza biologica – în caz de necesitate, asociata cu metoda chimica de determinare a saxitoxinei – sau alta metoda recunoscută. În caz de contestare a rezultatelor metoda de referinţa trebuie să fie cea biologica;g) metodele de testare biologica obişnuite nu trebuie să dea rezultate pozitive pentru prezenta de toxine diareice din moluste (diarrhetic shellfish poison=DSP) în părţile comestibile ale molustelor (corp întreg sau partea comestibila separată);h) în absenta tehnicilor pentru testarea virusologica de rutina şi în lipsa standardelor virusologice controalele de sănătate trebuie să se bazeze pe numaratoarea bacteriilor fecale.
 + 
Capitolul 6Controlul de sănătate publică şi supravegherea producţiei1.1. Autoritatea competenţa stabileşte sistemul de control de sănătate publică pentru verificarea respectării prevederilor normei sanitare veterinare. Acest sistem trebuie să cuprindă supravegherea periodică a zonelor de producţie sau de refacere a molustelor bivalve vii în scopul:a) evitării oricărui abuz în relaţie cu originea şi destinaţia molustelor bivalve vii;b) controlului calităţii microbiologice a molustelor bivalve vii în relaţie cu zona de producţie şi de refacere;c) controlului posibilei prezente a planctonului toxic în apele de producţie şi de refacere şi a biotoxinelor în molustele bivalve vii;d) controlului posibilei prezente a contaminantilor chimici.1.2. Pentru efectuarea controalelor prevăzute la pct. 1.1 lit. c) şi d) autoritatea competentă stabileşte un program de prelevare a probelor, pentru a controla aceasta posibila prezenta la intervale regulate sau, de la caz la caz, dacă recoltarea are loc la perioade neregulate.2.1. Programul de prelevare a probelor prevăzut la pct. 1.2 trebuie să ţină cont în special de:a) variatia probabila de contaminare fecala a fiecărei zone de producţie şi de refacere;b) posibilele variatii în zonele de producţie şi refacere ale prezentei planctonului cu conţinut de biotoxine marine;c) contaminarea posibila a molustelor din zona de producţie şi de reparcare.2.2. Prelevarea de probe trebuie să se efectueze prin:a) program de supraveghere (monitorizare): prin prelevare periodică de probe organizată pentru a determina schimbările în compozitia planctonului toxic şi repartiţia lui geografică. Orice rezultat care conduce la suspiciunea acumularii de toxine în carnea de moluste trebuie urmat de un program intensiv de prelevare de probe;b) program de recoltare de probe intensiv:– controlul monitorizarii planctonului în apele de creştere şi de pescuit, pe un număr crescut de puncte de prelevare şi de probe;– teste de toxicitate în zona afectată pe molustele cele mai sensibile la contaminare.Comercializarea molustelor din aceasta zona nu va putea fi reautorizata decât după o noua prelevare de probe care dau rezultate bune la testele de toxicitate.2.3. Dacă rezultatele programului de prelevare a probelor demonstreaza ca punerea pe piaţa a molustelor bivalve vii poate constitui un risc pentru sănătatea publică, autoritatea competentă trebuie să inchida zona de producţie a molustelor respective până la restabilirea situaţiei.3. Examene de laborator pentru controlul respectării prevederilor cap. V pe produsul finitTrebuie pus în aplicare un sistem de control prin care să se verifice ca nivelul de biotoxine marine nu depăşeşte limitele de siguranţă.4.1. Inspecţia întreprinderilor la intervale regulateAceasta inspecţie trebuie să includă controale:a) destinate sa verifice respectarea permanenta a condiţiilor de autorizare;b) privind starea de igiena a spaţiilor, instalaţiilor, utilajelor, precum şi a personalului;c) de verificare a corectitudinii modului de manipulare şi tratare a molustelor bivalve vii;d) privind corectitudinea utilizării şi buna funcţionare a sistemelor de purificare sau de condiţionare;e) privind registrul de evidenta prevăzut la cap. IV lit. B pct. 12.2;f) privind folosirea corecta a marcajelor sanitare.4.2. În timpul acestor controale se pot preleva probe pentru examene de laborator; rezultatele examenelor se comunică responsabililor de întreprinderi.5. Controlul condiţiilor de antrepozitare şi de transport al expeditiei de moluste bivalve vii
 + 
Capitolul 7Ambalarea1. Ambalarea molustelor bivalve vii trebuie să se efectueze în condiţii igienice.2. Containerele sau materialele pentru ambalare trebuie:a) sa nu afecteze proprietăţile organoleptice ale molustelor bivalve vii;b) sa nu transmită molustelor bivalve vii substanţe nocive pentru sănătatea omului şi a molustelor bivalve vii;c) să fie suficient de rezistente pentru a asigura protecţia eficienta a molustelor bivalve vii.3. Stridiile trebuie ambalate cu partea concava a valvelor în jos.4. Materialele de ambalare înaintea utilizării trebuie să fie depozitate într-un spaţiu separat de zona de producţie, protejate de praf, murdarie sau alte surse de contaminare.5. Recipientele care conţin molustele bivalve vii ambalate trebuie să fie sigilate şi sa rămână sigilate până la consumator sau detailist.
 + 
Capitolul 8Conservarea şi depozitarea1. Molustele bivalve vii sunt păstrate în camere de depozitare la o temperatura care nu trebuie să aibă efect nociv asupra viabilitatii şi calităţii lor; materialele de ambalare nu trebuie să fie în contact cu pavimentul; ele se păstrează pe suporturi distantate de paviment şi cu suprafaţa curata.2. Este interzisă reimersia sau aspersarea cu apa a molustelor bivalve vii după ambalare şi după ce au părăsit centrul de expediţie, cu excepţia vânzărilor en detail făcute la centrul de expediere.
 + 
Capitolul 9Transportul de la centrul de expediţie1. Livrările de moluste bivalve vii destinate consumului uman se transporta în colete închise, sigilate, de la centrele de expediţie până la expunerea spre vânzare sau la detailist.2. Mijloacele folosite pentru transportul molustelor bivalve vii trebuie să prezinte următoarele caracteristici:a) pereţii interiori sau orice alte părţi susceptibile de a intră în contact cu molustele bivalve vii trebuie să fie confectionate din materiale rezistente la coroziune, cu suprafeţe lise şi uşor de igienizat;b) trebuie să fie prevăzute cu dispozitive eficiente de asigurare a protecţiei molustelor împotriva temperaturilor extreme, căldură sau frig, a prafului, murdariei, precum şi pentru prevenirea spargerii cochiliilor prin vibratii sau abraziuni (frecari);c) molustele bivalve vii nu pot fi transportate împreună cu alte produse susceptibile de a le contamina.3. Pentru transportul şi distribuirea molustelor bivalve vii se folosesc vehicule sau containere închise, care păstrează produsele la o temperatura care să nu afecteze calitatea şi viabilitatea acestora.4. Coletele care conţin moluste bivalve vii nu pot fi transportate direct pe pardoseala vehiculului sau containerului; acestea trebuie să fie prevăzute cu gratare suport sau alte dispozitive care să evite contactul.5. Dacă pe durata transportului molustelor bivalve vii se foloseşte gheaţa, aceasta trebuie să fie obţinută din apa de mare curata sau apa potabilă.
 + 
Capitolul 10Marcajul1.1. Fiecare colet cu moluste bivalve vii, pe durata transportului şi a distribuirii, trebuie să poarte o marca (eticheta) de sănătate care să permită identificarea în orice moment a centrului de expediţie până la vânzarea en detail.1.2. Marca trebuie să cuprindă următoarele informaţii:a) ţara;b) specia de moluste bivalve (numele comun şi numele ştiinţific);c) identificarea centrului de expediţie prin numărul de autorizare acordat de autoritatea competentă;d) data condiţionarii: ziua, luna, anul;e) data valabilităţii; ea poate fi înlocuită cu menţiunea "Aceste animale trebuie să fie vii în momentul cumpărării".2. Marca de sănătate poate fi tiparita pe materialul de ambalare sau se poate pune pe o eticheta fixată pe materialul de ambalare sau plasata în interiorul acestuia. Mărcile de sănătate pot fi folosite numai dacă nu sunt detasabile. Fiecare model de marca de sănătate nu poate fi folosit decât o singură dată şi nu trebuie să poată fi transferat.3. Marca de sănătate trebuie să fie durabila şi rezistenta la apa, iar informaţiile pe care le cuprinde să fie lizibile, de nesters şi cu caractere uşor de descifrat.4. Mărcile de sănătate fixate pe recipientele cu moluste bivalve vii, neambalate în colete individuale pentru vânzarea directa către consumator, trebuie păstrate de către detailist cel puţin 60 de zile după fractionarea conţinutului recipientului.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x