NORMA SANITARĂ VETERINARA din 11 iulie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 441 din 6 august 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 228 11/07/2001

cu privire la metodele de analiza a probelor şi la limitele maxime admise pentru mercur în produsele din pescuit



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte metodele de analiza şi conţinutul total de mercur maxim admis în produsele din pescuit.
 + 
Capitolul 2Reguli pentru prelevarea probelor şi metoda de analiza + 
Articolul 2Conţinutul total de mercur maxim admis în produsele din pescuit, cu excepţia celor prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta norma, este de 0,5 ppm-0,5 mg/kg de greutate de produs proaspăt. Pentru părţile comestibile ale speciilor prevăzute în anexa conţinutul total de mercur maxim admis este de 1 ppm-1 mg/kg produs proaspăt.
 + 
Articolul 3(1) Metoda de analiza folosită pentru determinarea conţinutului total de mercur din produsele din pescuit este spectometria de absorbţie atomica cu generare de hidruri – tehnica vaporilor reci.(2) În vederea determinării valorii medii a conţinutului de mercur din produsele din pescuit analizele se realizează pe un amestec omogen obţinut prin triturarea fina a probelor.
 + 
Articolul 4(1) Autoritatea competenţa stabileşte programul de recoltare de probe de produse din pescuit proaspete şi congelate. Programul de recoltare de probe de produse din pescuit se stabileşte în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi ţinând cont de următorii factori:A. Tipul de produs:a) speciile prevăzute în anexa;b) alte specii.B. Numărul minim de probe care se recolteaza de la fiecare lot pentru fiecare categorie de produs este de:– categoria a): 10 mostre luate de la 10 indivizi diferiţi;– categoria b): 5 mostre luate de la 5 indivizi diferiţi.(2) În cazul unor peşti din speciile prevăzute în anexa, care prezintă marimi diferite, numărul de probe recoltate trebuie să fie reprezentativ pentru componenta lotului.(3) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, lotul este definit astfel: cantitatea de produse din pescuit din aceeaşi specie, care a făcut obiectul aceluiaşi tratament şi care poate proveni din acelaşi loc de pescuit şi de pe aceeaşi nava.
 + 
Articolul 5Conţinutul total de mercur maxim admis în produsele din pescuit poate fi modificat de autoritatea competentă în funcţie de limitele stabilite la nivel internaţional.
 + 
Anexa 1––-(la norma sanitară veterinara)–––––––––– Rechin (toate speciile)Ton (Thunnus spp.)Ton mic (Euthynnus spp.)Bonito (Sarda spp.)Plain bonito (Orcynopsis unicolor)Peste sabie (Xiphias gladnis)Sailfish (Istrophorus platypterus)Merlucius (Makaira spp.)Tipar (Anquilla spp.)Bass (Dicentrarchus labrax)Sturion (Acipenser spp.)Halibut (Hippoglossus hippoglossus)Peştele roşu (Sebastes marinus, Sebastes mentella)Blue ling (Molva dipterygia)Pisica de mare din Atlantic (Anarhuhas lupus)Pike (Exos lucius)Cainele de mare portughez (Centroscymnes cvelolepis)Stiuca (Raja spp.)Calcan (din speciile Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo)Anglerfish (Lophius spp.)––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x