NORMA SANITARĂ VETERINARA din 10 decembrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 237 din 8 aprilie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 5REFERIRE LAORDIN 474 05/12/2001
ART. 5REFERIRE LANORMA 05/12/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 98 07/10/2005
ActulREFERIT DEPLAN 07/10/2005
ActulAPROBAT DEORDIN 581 10/12/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 581 10/12/2002

privind criteriile pentru clasificarea ţărilor terţe cu privire la influenţa aviara şi boala de Newcastle, în legătură cu activităţile de import de păsări vii şi oua de incubaţie



 + 
Articolul 1În sensul prezentei norme sanitare veterinare se înţelege prin:a) influenţa aviara – o infectie, asa cum este definită la cap. I al anexei nr. 1;b) boala de Newcastle – o infectie, asa cum este definită la cap. II al anexei nr. 1;c) vaccin omologat – orice vaccin împotriva bolii de Newcastle care respecta criteriile stabilite în anexa nr. 2;d) vaccinare de urgenta – vaccinare utilizata ca mijloc de control al bolii şi efectuată ca urmare a apariţiei unuia sau mai multor focare:1. împotriva influentei, utilizându-se orice vaccin;2. împotriva bolii de Newcastle, utilizându-se vaccinuri neomologate;e) tăiere sanitară – aplicarea, în cazul focarelor de influenţa aviara sau de boala de Newcastle, a măsurilor prevăzute de anexa nr. 3;f) parte a teritoriului – parte a unei tari terţe, de o mărime suficienta şi care este bine definită geografic sau administrativ, ţinând cont de situaţia epidemiologica.
 + 
Articolul 2O ţara terta este clasificata ca libera de influenţa aviara şi de boala de Newcastle dacă aceasta îndeplineşte următoarele criterii generale:a) trebuie să aibă o structura generală pentru sănătatea animalelor, care să permită supravegherea adecvată a efectivelor de păsări;b) trebuie să aibă o legislaţie prin care influenţa aviara şi boala de Newcastle să se notifice pentru toate speciile de păsări de curte şi pentru toate păsările ţinute în captivitate;c) trebuie să întreprindă măsuri pentru a examina îndeaproape orice suspiciune a acestor boli;d) dacă exista suspiciune de boala, trebuie să supună unei testări specifice de laborator probe din fiecare virus de influenţa aviara sau de paramyxovirus găsit, în conformitate cu procedura stabilită în anexa nr. 1;e) trebuie să aibă la dispoziţie capacitatea unui laborator, dintre propriile laboratoare oficiale, sau sa colaboreze cu alte laboratoare naţionale pentru testare rapida;f) trebuie să trimită Comisiei Europene o lista a acestor laboratoare, precum şi o descriere a metodelor utilizate pentru diagnosticul şi patotipizarea influentei aviare şi bolii de Newcastle şi să permită controlul acestora de către experţii comunitari;g) pentru fiecare focar primar trebuie să trimită izolate de virus laboratorului de referinţa din Weybridge – Addlestone, Marea Britanie;h) trebuie să notifice Comisiei Europene, în termen de 24 de ore după confirmare, focarele iniţiale din fiecare parte a teritoriului sau, anterior indemn;i) trebuie să trimită Comisiei Europene cel puţin lunar un raport cu privire la situaţia bolii, în eventualitatea apariţiei unor focare ulterioare în aceeaşi parte a teritoriului;j) în cazurile când vaccinarea împotriva influentei aviare şi/sau bolii de Newcastle nu este interzisă, trebuie să controleze oficial producţia, testarea şi distribuirea vaccinurilor contra acestor boli;k) trebuie să comunice Comisiei Europene caracteristicile fiecărei tulpini utilizate pentru producţia de vaccinuri împotriva influentei aviare sau bolii de Newcastle.
 + 
Articolul 3(1) Fără a aduce atingere criteriilor generale stabilite la art. 2, o ţara terta este clasificata ca libera de influenţa aviara dacă:a) nu a apărut nici un focar de aceasta boala în teritoriul sau de cel puţin 36 de luni; şib) nu au fost efectuate vaccinari împotriva virusurilor influentei aviare cu aceleaşi subtipuri ca cele care sunt cunoscute ca virusuri înalt patogene – în prezent subtipurile H5 şi H7-, de cel puţin 12 luni.(2) Când este practicată o tăiere sanitară pentru controlul bolii de Newcastle şi fără a aduce atingere prevederilor alin. (1) lit. b), perioada de 36 de luni menţionată la alin. (1) lit. a) este redusă la:a) 6 luni, dacă nu a fost efectuată vaccinarea de urgenta;b) 12 luni, dacă a fost efectuată vaccinarea de urgenta, cu condiţia sa fi trecut o perioadă suplimentară de 12 luni după terminarea oficială a unei astfel de vaccinari de urgenta.
 + 
Articolul 4(1) Fără a se aduce atingere criteriilor generale stabilite la art. 2, o ţara terta este clasificata ca libera de boala de Newcastle, pentru prima data, dacă:a) nu a apărut nici un focar de aceasta boala pe teritoriul sau de cel puţin 36 de luni; şib) nu au fost efectuate vaccinari împotriva bolii de Newcastle, utilizându-se vaccinuri neomologate, de cel puţin 12 luni.(2) Când este practicată o tăiere sanitară pentru controlul bolii de Newcastle şi fără a se aduce atingere prevederilor alin. (1) lit. b), perioada de 36 de luni menţionată la alin. (1) lit. a) este redusă la:a) 6 luni, dacă nu a fost efectuată vaccinarea de urgenta;b) 12 luni, dacă a fost efectuată vaccinarea de urgenta, cu condiţia sa fi trecut o perioadă suplimentară de 12 luni după terminarea oficială a unei astfel de vaccinari de urgenta.(3) Prin derogare de la alin. (1) lit. b) şi alin. (2) lit. b), o ţara terta este clasificata ca libera de boala de Newcastle dacă aceasta permite utilizarea vaccinurilor împotriva acestei boli şi care, deşi respecta criteriile generale stabilite în anexa nr. 2 pentru vaccinuri, nu îndeplineşte criteriile specifice prevăzute în aceasta. În astfel de cazuri ţara terta vizata va fi autorizata sa expedieze către România păsări vii şi oua de incubaţie numai dacă garanţiile suplimentare stabilite în anexa nr. 4 sunt incluse în certificatul de sănătate animala însoţitor.
 + 
Articolul 5Prevederile art. 21 alin. (1) din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate animala ce reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de păsări şi oua de incubaţie, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 474/2001, şi ale art. 3 şi 4 se aplică mutatis mutandis părţilor de teritoriu care îndeplinesc cerinţele stabilite în aceasta privinta, cu condiţia sa fi fost date garanţii satisfăcătoare cu privire la:a) restrictii de mişcare a pasarilor vizavi de alte părţi ale teritoriului tarii respective care nu sunt libere de influenţa aviara şi/sau de boala de Newcastle;b) screening serologic, când este necesar;c) alte măsuri posibile.
 + 
Articolul 6(1) Autoritatea veterinara centrala a României poate adopta documente legislative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia. Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să informeze Comisia Europeană despre aceasta.(2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua măsurile necesare şi va sanctiona potrivit legii orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate anterior trebuie să se facă o referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 7Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Anexa 1––-la norma sanitară veterinara–––––––––-DEFINIŢIILEinfluentei aviare şi bolii de Newcastle + 
Capitolul 1Influenţa aviaraPrin influenţa aviara se înţelege o infectie a pasarilor provocată de orice virus al influentei aviare care are un indice de patogenitate intravenoasa (IVPI) mai mare de 1,2 la puii în vârsta de şase săptămâni sau orice infectie cu virus al influentei aviare subtip H5 ori H7, pentru care secventa nucleotidelor a demonstrat prezenta a numerosi aminoacizi esentiali la situsul de clivare al hemaglutininei. Indicele de patogenitate intravenoasa trebuie să fie determinat conform următoarei metode:Indicele de patogenitate intravenoasa (IVPI)1. Lichidul alantoidian infectat din cel mai mic pasaj de izolare a virusului, preferabil din izolarea iniţială, fără vreo selecţie, se dilueaza 1:10 în soluţie salina izotonica sterila.2. 0,1 ml de virus diluat se injecteaza intravenos fiecărui pui în vârsta de zece săptămâni; trebuie utilizate păsări libere de germeni patogeni specifici.3. Păsările sunt examinate la intervale de 24 de ore timp de 10 zile.4. La fiecare examinare fiecare pasare este evaluată ca: normală = 0, bolnava = 1, grav bolnava = 2, moarta = 3.5. Se înregistrează rezultatele şi se calculează indicele asa cum se arata în acest exemplu:

                           
  Semne cilnice Zile după inoculare (număr de păsări) Total Sumă
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  Normală 10 2 0 0 0 0 0 0 0 0 12 x 0 = 0
  Bolnavă 0 4 2 0 0 0 0 0 0 0 6 x 1 = 6
  Grav bolnavă*) 0 2 2 2 0 0 0 0 0 0 6 x 2 = 12
  Moartă 0 2 6 8 10 10 10 10 10 10 76 x 3 = 228
  Total = 246
  Indice = suma de pasăre pe examinare = 246/100 = 2,46

–––Notă *) Aceasta trebuie să fie o examinare clinica subiectiva, dar în mod normal va implica păsări care prezintă mai mult decât unul dintre următoarele semne: complicatii respiratorii, depresie, diaree, cianoza pielii sau a barbitelor, edemul fetei şi/sau al capului, semne nervoase. + 
Capitolul 2Boala de NewcastlePrin boala de Newcastle se înţelege o infectie a pasarilor provocată de orice tulpina aviara de paramyxovirus 1, cu un indice de patogenitate intracerebrala (ICPI) mai mare de 9,7 la puii în vârsta de o zi. Indicele de patogenitate intracerebrala (ICPI) trebuie să fie determinat conform următoarei metode:Indicele de patogenitate intracerebrala (ICPI)1. Fluidul alantoidian infectat recoltat proaspăt – titrul HA trebuie să fie mai mare de 24 – se dilueaza 1:10 în soluţie salina izotonica sterila; nu trebuie utilizate antibiotice.2. 0,05 ml de virus diluat se injecteaza intracerebral fiecăruia dintre cei 10 pui în vârsta de o zi – de exemplu 24-40 de ore după ecloziune. Aceşti pui trebuie să fie eclozionati din oua provenite dintr-un efectiv liber de germeni patogeni specifici.3. Păsările se examinează la intervale de 24 de ore, timp de 8 zile.4. La fiecare examinare fiecare pasare este evaluată ca:0 = normală; 1 = bolnava; 2 = moarta.5. Indicele se calculează asa cum se arata în următorul exemplu:

                       
  Semne cilnice Zile după inoculare (număr de păsări) Total Sumă
  1 2 3 4 5 6 7 8
  Normală 10 4 0 0 0 0 0 0 14 x 0 = 0
  Bolnavă 0 6 10 4 0 0 0 0 20 x 1 = 20
  Moartă 0 0 0 6 10 10 10 10 46 x 2 = 92
  Total = 112
  Indice = scorul mediu (suma pe pasăre pe examinare = 112/80 = 1,4

 + 
Anexa 2––-la norma sanitară veterinara–––––––––-CRITERIIpentru vaccinuri omologateA. Criterii generale1. Vaccinurile trebuie să fie înregistrate de autorităţile veterinare competente ale tarii terţe vizate înainte de a se permite distribuirea şi utilizarea lor. Pentru aceasta înregistrare autorităţile veterinare competente trebuie să se bazeze pe un dosar complet ce conţine date despre eficacitate şi inocuitate. Pentru vaccinurile importate autorităţile veterinare competente se pot baza pe datele verificate de autorităţile veterinare competente ale tarii în care este produs vaccinul, în măsura în care aceste verificări au fost efectuate în conformitate cu standardele acceptate internaţional.2. În plus, importul sau producţia şi distribuirea vaccinurilor trebuie să fie controlate de autorităţile veterinare competente ale tarii terţe vizate.3. Înainte ca să fie permisă distribuirea, fiecare lot de vaccinuri trebuie să fie testat cu privire la inocuitate, în special în ceea ce priveşte atenuarea sau inactivarea şi absenta agenţilor contaminati nedoriti şi cu privire la eficacitate, în numele autorităţii veterinare competente.B. Criterii specifice1. Vaccinurile vii atenuate pentru boala de Newcastle trebuie să fie preparate dintr-o tulpina de virus al bolii de Newcastle pentru care tulpina de referinţa a fost testata şi a prezentat un indice de patogenitate intracerebral (ICPI):a) fie mai mic de 0,4 dacă s-au administrat nu mai puţin de 10^7 EID(50) fiecărei păsări în testul ICPI;b) fie mai mic de 0,5 dacă s-au administrat nu mai puţin de 10^8 EID(50) fiecărei păsări în testul ICPI.2. Vaccinurile inactivate pentru boala de Newcastle trebuie să fie preparate dintr-o tulpina de virus al bolii de Newcastle cu un indice de patogenitate intracerebrala (ICPI) la puii în vârsta de o zi de mai puţin de 0,7, dacă s-au administrat nu mai puţin de 10^8 EID(50) fiecărei păsări în testul ICPI.
 + 
Anexa 3––-la norma sanitară veterinara–––––––––-MĂSURI MINIMEce urmează a fi luate când se practica taiereasanitară în vederea eliminării focarelorde influenţa aviara sau de boala de Newcastle1. În caz de suspiciune exploatatia vizata va fi pusă sub supraveghere oficială. Aceasta va insemna în special ca:a) vor fi prelevate fără întârziere toate probele necesare şi vor fi trimise unui laborator autorizat de autorităţile veterinare competente pentru diagnostic;b) va fi întocmit un registru al tuturor categoriilor de păsări deţinute de exploatatie, specificându-se numărul de păsări moarte şi bolnave. Acest registru va fi menţinut la zi şi va trebui să fie verificat la fiecare vizita oficială;c) toate păsările vor fi ţinute izolate şi, când este posibil, în adăposturile în care trăiesc;d) nici unei păsări nu i se va permite să între în exploatatie sau sa o părăsească;e) toate miscarile de persoane, vehicule, materiale etc. spre şi dinspre exploatatie vor fi supuse autorizării oficiale;f) ouăle pentru consum pot părăsi exploatatia după o dezinfecţie adecvată sau pot fi trimise direct la o instalatie unde vor primi un tratament termic adecvat;g) trebuie să fie utilizate mijloace adecvate de dezinfecţie la intrările clădirilor ce adapostesc păsări şi la intrarea în exploatatie;h) trebuie efectuată o ancheta epizootologica pentru a descoperi sursa de infectie şi posibila răspândire a acesteia;i) clădirile de contact posibil infectate, de exemplu cele cunoscute din ancheta menţionată la lit. h), trebuie puse, de asemenea, sub supraveghere oficială.2. De îndată ce prezenta bolii este confirmată oficial într-o exploatatie vor fi luate următoarele măsuri în plus faţă de cele menţionate la pct. 1:a) toate păsările din exploatatie vor fi ucise imediat şi fără nici o întârziere; carcasele şi ouăle vor fi distruse; aceste operaţiuni trebuie să fie efectuate astfel încât să se minimalizeze riscul răspândirii bolii;b) orice substanţa sau deseu care poate fi contaminat va fi distrus sau tratat astfel încât să se asigure distrugerea oricărui virus prezent;c) carnea pasarilor tăiate în timpul perioadei presupuse de incubaţie trebuie identificata şi distrusa;d) ouăle de incubaţie obţinute în timpul perioadei presupuse de incubaţie trebuie identificate şi distruse; puii care au eclozionat din asemenea oua vor fi puşi sub supraveghere oficială;e) după efectuarea operaţiunilor de ucidere şi distrugere clădirile vor fi curatate şi dezinfectate în întregime;f) nici o pasare nu va fi introdusă în exploatatie cel puţin 21 de zile după terminarea operaţiunilor de dezinfecţie.3. Operaţiunile menţionate la pct. 2 pot fi limitate la părţi ale exploatatiei care formează o unitate epidemiologica, în măsura în care exista garanţiile necesare pentru a se evita răspândirea bolii la unităţile neinfectate ale exploatatiei.4. În jurul focarelor de boala confirmate vor fi stabilite o zona de protecţie cu o raza minima de 3 km şi o zona de supraveghere cu o raza minima de 10 km. În aceste zone măsurile de interdicţie şi miscarile controlate ale pasarilor trebuie să rămână în vigoare cel puţin 21 de zile după terminarea operaţiunilor de dezinfecţie la exploatatia infectata. Înaintea ridicării măsurilor în aceste zone, autorităţile veterinare locale trebuie să efectueze anchetele necesare şi prelevarea de probe din exploatatiile de păsări, pentru a se confirma ca boala nu mai este prezenta în regiunea vizata.5. Operaţiunile menţionate în prezenta anexa trebuie să fie efectuate de sau sub supravegherea autorităţilor veterinare oficiale.
 + 
Anexa 4––-la norma sanitară veterinara–––––––––-GARANŢII SUPLIMENTAREce urmează să fie introduse în certificatulde sănătate animala pentru importul de păsărivii sau oua de incubaţie din tari terţe în carese aplică art. 4 alin. (3) din prezenta normasanitară veterinaraUtilizarea de vaccinuri împotriva bolii de Newcastle, care nu îndeplinesc criteriile specifice prevăzute la pct. 2 din anexa nr. 2, nu este interzisă în ţara de origine*): la1. păsările vii**);2. păsările de reproducţie de la care provin ouăle de incubaţie**)/puii de o zi**), în următoarele condiţii:a) nu au fost vaccinate de cel puţin 12 luni cu asemenea vaccinuri;b) provin dintr-un efectiv în care nu a fost evidenţiat nici un paramyxovirus aviar cu un indice de patogenitate intracerebrala (ICPI) mai mare de 0,4; testul de izolare a virusului bolii de Newcastle să fie efectuat într-un laborator oficial, pe cel puţin 60 de tampoane cloacale prelevate randomizat şi cu minimum 14 zile înainte de transportul sau recoltarea oualor de incubaţie;c) nu au venit în contact, în timpul ultimelor 60 de zile înaintea transportului sau recoltarii oualor de incubaţie, cu păsări care nu îndeplinesc condiţiile menţionate la lit. a) şi b);d) au fost izolate, sub supraveghere oficială la exploatatia de origine, în timpul perioadei de 14 zile menţionate la lit. b);e) puii de o zi sau ouăle de incubaţie din care au eclozionat sa nu fi venit în contact, în statia de incubaţie sau în timpul transportului, cu oua sau păsări care nu îndeplinesc condiţiile menţionate anterior.–––Notă *) Ţara de origine a pasarilor sau oualor.Notă **) Se taie unde nu este aplicabil.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x