Informatii Document
Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 659 din 5 septembrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act: | |
Nu exista actiuni induse de acest act | |
Nu exista acte referite de acest act | |
Acte care fac referire la acest act: | |
privind condiţiile generale de igiena în exploatatiile de animale producătoare de lapte
+
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte condiţiile generale de igiena aplicabile în exploatatiile de animale producătoare de lapte. +
Articolul 2În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:a) exploatatie de animale producătoare de lapte – unitatea în care sunt ţinute una sau mai multe vaci, oi, capre sau bivolite producătoare de lapte; … b) autoritate veterinara competenţa – autoritatea veterinara centrala, autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti, reprezentată prin direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi autoritatea veterinara locală reprezentată prin circumscripţia sanitară veterinara pentru controlul alimentelor şi circumscripţia sanitară veterinara zonala, cu atribuţii în domeniul supravegherii şi controlului sanitar-veterinar; … c) autoritate veterinara centrala – autoritatea veterinara centrala a României, reprezentată prin Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor. … +
Articolul 3Autoritatea veterinara competenţa se va asigura ca toate exploatatiile de animale producătoare de lapte corespund condiţiilor stabilite în anexa care face parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara. +
Articolul 4Autoritatea veterinara centrala poate stabili condiţii suplimentare de igiena în exploatatiile de animale producătoare de lapte. +
Anexa ──────la norma sanitară veterinara────────────────────────────CONDIŢII GENERALEde igiena aplicabile în exploatatiile de animaleproducătoare de lapte +
Capitolul 1Condiţii generale de igiena pentru spaţiile de cazare a animalelor Spaţiile pentru cazarea animalelor vor îndeplini următoarele condiţii de igiena:1. spaţiile în care sunt cazate animalele producătoare de lapte, precum şi spaţiile adiacente acestora trebuie să îndeplinească permanent condiţiile constructive şi să fie menţinute în condiţii de curăţenie şi igiena corespunzătoare;2. accesul în spaţiile în care sunt cazate animalele producătoare de lapte, precum şi în spaţiile adiacente acestora trebuie să fie în permanenta stare de curăţenie, fără acumulari de dejectii sau ape reziduale;3. canalele de colectare a dejectiilor trebuie să fie curatate ori de câte ori este necesar;4. grajdurile trebuie să fie menţinute uscate, dacă este necesar, prin folosirea unui asternut pentru animale;5. spaţiul pentru muls, spaţiul destinat depozitarii laptelui, spaţiile de spalare şi de depozitare, precum şi echipamentele aferente acestor spaţii trebuie să fie menţinute permanent în condiţii de curăţenie şi igiena corespunzătoare;6. dezinfectia spaţiilor de cazare a animalelor şi a spaţiilor adiacente acestora se executa astfel încât operaţiunea sa nu prezinte risc de depreciere sau de contaminare a laptelui;7. este interzisă cazarea altor specii de animale în spaţiile de muls;8. în spaţiile în care sunt cazate animale, precum şi în spaţiile adiacente acestora toate insectele şi animalele indezirabile vor fi combătute prin metode eficiente;9. a) nu este permisă depozitarea substanţelor chimice de orice natura, precum şi a produselor biologice şi medicamentoase în spaţiile în care sunt cazate animale;b) depozitarea substanţelor chimice de orice natura, precum şi a produselor biologice şi medicamentoase se face în spaţii special amenajate, cu acces restrictionat; … 10. nu este permisă depozitarea furajelor şi a alimentelor care pot influenţa calitatea laptelui în spaţiile în care sunt cazate animale. +
Capitolul 2Condiţii generale de igiena a echipamentelor şi instrumentelor folosite la muls şi la manipularea lapteluiEchipamentele şi instrumentele folosite la muls şi la manipularea laptelui vor îndeplini următoarele condiţii:1. echipamentele şi instrumentele trebuie să fie menţinute permanent în stare de întreţinere buna şi în condiţii de igiena corespunzătoare;2. echipamentele şi instrumentele se curata, se igienizeaza, se dezinfecteaza şi se limpezesc cu apa potabilă, după care se depozitează într-un spaţiu curat;3. recipientele de depozitare a laptelui, după golire, igienizare şi dezinfectare, se lasă cu unul dintre orificii deschis până la refolosire. +
Capitolul 3Condiţii generale de igiena referitoare la muls1. a) Fiecare animal trebuie să fie individualizat pentru a fi identificat de către autoritatea veterinara competenţa.b) Animalele trebuie să fie curate şi bine întreţinute. … c) Înaintea mulsului se face igiena glandei mamare şi a zonelor adiacente acesteia, la fiecare animal. … 2. Nu se permite nici o operaţiune care ar putea avea efect nociv asupra laptelui, înainte şi în timpul mulsului.3. a) Înaintea mulsului efectiv operatorul inspecteaza aspectul laptelui, iar în cazul în care se constata modificări fizice ale acestuia, laptele va fi oprit de la livrare.b) Animalele cu boli clinice ale glandei mamare se mulg, la terminarea mulsului, colectiv sau cu un echipament separat ori se mulg manual, iar laptele astfel obţinut se colectează separat şi nu se livreaza. … 4. Animalele în lactatie, cu afecţiuni ale glandei mamare, se tratează, numai după muls, cu substanţe cu acţiune locală, sprayuri speciale sau în alt mod dispus de autoritatea competentă.5. Personalul care efectuează mulsul şi manipuleaza laptele trebuie să poarte echipament adecvat, conform normelor de igiena.6. a) Personalul care executa mulsul trebuie să aibă mâinile curate în permanenta. Mâinile se vor spala înainte şi în timpul mulsului ori de câte ori este necesar.b) În acest scop, în apropierea locului de desfăşurare a mulsului trebuie să existe facilităţi pentru spalarea mainilor şi a bratelor. … c) Plagile deschise şi orice alte leziuni se acoperă cu pansamente rezistente la apa. … 7. După muls laptele se depozitează într-un spaţiu separat.8. Spaţiile pentru depozitarea laptelui trebuie să fie folosite numai pentru activităţi legate de manipularea laptelui şi echipamentelor de muls.9. Pe durata stationarii în spaţiile de cazare a animalelor recipientele pentru lapte se acoperă sau se transporta în spaţii special amenajate.10. a) Dacă laptele este filtrat în timpul mulsului, filtrul utilizat se înlocuieşte sau se curata înainte de depăşirea capacităţii sale de filtrare, ori de câte ori este necesar.b) La fiecare muls se utilizează un filtru nou. … c) Este interzisă utilizarea ca filtru a materialelor textile. … ────────────────