NORMĂ SANITAR-VETERNIARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR din 27 iunie 2023

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 688 din 27 iulie 2023
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 84 27/06/2023
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 84 27/06/2023
ActulCONTINUT DEORDIN 84 27/06/2023
ActulREFERIT DEORDIN 84 27/06/2023





Notă
Aprobată prin ORDINUL nr. 84 din 27 iunie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 27 iulie 2023.
 + 
Capitolul IPrevederi generale + 
Articolul 1(1)Prezenta normă sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor reglementează măsuri naționale pentru aplicarea flexibilității privind frecvența prelevărilor de probe pentru criterii microbiologice din carcase, carne tocată, carne preparată și carne proaspătă de pasăre, din unități cu producție scăzută, în raport cu cerințele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare, precum și condițiile de adaptare a criteriilor care privesc numărul total de germeni care se aplică laptelui crud folosit pentru fabricarea produselor lactate de către unitățile cu un volum mic de producție, stabilite în conformitate cu anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică produselor de origine animală, cu amendamentele ulterioare.(2)Prezenta normă sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor nu se aplică pentru carnea tocată pe care operatorul din domeniul alimentar o toacă la solicitarea și în prezența consumatorului.(3)Produsele obținute în abatoare, unități ce produc carne tocată și/sau carne preparată, carne proaspătă de pasăre și în unități de prelucrare a laptelui cu producție scăzută, autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, care beneficiază de flexibilitate în ceea ce privește reducerea frecvențelor de prelevare a probelor pentru criterii microbiologice, pot fi comercializate în alte state membre ale Uniunii Europene. + 
Articolul 2(1)În înțelesul prezentei norme sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, următoarele sintagme se definesc astfel:a)abator de ungulate cu producție scăzută – abator de bovine, cabaline, porcine, ovine și caprine care sacrifică până la 1.000 de unități animal viu pe an;b)abator pentru păsări de curte cu producție scăzută – abator desemnat de către autoritatea competentă, pe baza unei analize a riscurilor, și în care sacrificarea este efectuată numai în cursul unei părți din ziua lucrătoare sau pe durata întregii zile lucrătoare, dar nu în fiecare zi lucrătoare a săptămânii;c)unitate cu producție scăzută de carne tocată – unitate a cărei producție lunară este de maximum 10 tone;d)unitate cu producție scăzută de carne preparată – unitate a cărei producție lunară este de maximum 10 tone;e)unitate cu producție scăzută de carne proaspătă de pasăre – unitate ce realizează tranșarea cărnii de pasăre primită de la un abator, dar care nu se află în vecinătatea unui abator, a cărei producție lunară este de maximum 10 tone;f)unități de prelucrare a laptelui cu un volum mic de producție înseamnă unități a căror capacitate nu depășește următoarele limite:(i)în cazul unităților de procesare a laptelui autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, 180.000 l lapte/an;(ii)în cazul centrelor de prelucrare a laptelui integrate/aparținând exploatației care funcționează în baza înregistrării sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, 60.000 l lapte/an. + 
Articolul 3(1)Frecvența de prelevare a probelor de la carcase de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine și păsări se stabilește în funcție de numărul animalelor sacrificate în anul precedent pentru fiecare specie în parte, iar frecvența de prelevare a probelor de carne tocată, carne preparată și carne proaspătă de pasăre tranșată se stabilește în funcție de cantitatea de producție obținută pentru fiecare categorie din acestea, în anul precedent.(2)Operatorii din sectorul alimentar care nu au sacrificat animale sau nu au produs carne tocată, carne preparată și carne proaspătă de pasăre în anul precedent trebuie, atunci când elaborează un plan de prelevare a probelor, să estimeze numărul de animale sacrificate, respectiv cantitatea de producție pentru anul în curs. După un an de la întocmirea inițială a unui plan de prelevare a probelor, acesta trebuie să fie revizuit anual în funcție de numărul animalelor sacrificate, respectiv cantitatea de producție obținută în anul anterior.(3)În conformitate cu prevederile stabilite la cap. 3 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, frecvența prelevărilor de probe poate fi redusă în abatoarele de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine și păsări, unitățile de carne tocată și/sau carne preparată și unitățile de tranșare a cărnii proaspete de pasăre, cu producție scăzută, astfel cum sunt stabilite:a)abatoare de bovine, cabaline, porcine, ovine și caprine ce sacrifică până la 1.000 de unități animal viu pe an, în conformitate cu prevederile stabilite în art. 6 din prezenta normă;b)abatoare de sacrificare a păsărilor cu producție scăzută desemnate de către autoritatea competentă, pe baza unei analize a riscurilor și în care sacrificarea este efectuată numai în cursul unei părți din ziua lucrătoare sau pe durata întregii zile lucrătoare, dar nu în fiecare zi lucrătoare a săptămânii, în conformitate cu prevederile stabilite în art. 7 din prezenta normă;c)unități ce produc carne tocată și/sau carne preparată ale căror cantități de producție lunară nu depășesc 10 tone de carne tocată și/sau 10 tone de carne preparată, în conformitate cu prevederile stabilite în art. 8 din prezenta normă;d)unități ce produc carne proaspătă de pasăre tranșată ale căror cantități de producție lunară nu depășesc 10 tone, în conformitate cu prevederile stabilite în art. 9 din prezenta normă.(4)Fără a se ține cont de frecvența stabilită la alin. (3) lit. b), în situația în care la nivelul unui abator de păsări sunt recepționate loturi de păsări ce provin din efective cu un statut pozitiv sau necunoscut pentru Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, trebuie recoltate probe pentru criteriul Salmonella.(5)Cantitatea anuală de producție pentru unitățile menționate la alin. (3) se determină:a)pentru unitățile nou-înființate, în funcție de tipul de unitate și de cantitatea estimată a fi produsă;b)pentru toate celelalte unități, în funcție de cantitatea de producție obținută, din ultimele 12 luni de funcționare.(6)Unitățile trebuie să respecte cantitatea lunară de producție, ce reprezintă media aritmetică aplicată la producția obținută din ultimele 12 luni.(7)În ceea ce privește metodologia și regulile de prelevare a probelor pentru carcase, carne tocată, carne preparată și carne proaspătă de pasăre se vor respecta condițiile stabilite la cap. 3 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare. + 
Articolul 4(1)Dacă în cadrul programului de autocontrol sau în urma recoltărilor oficiale de probe se obțin rezultate nesatisfăcătoare așa cum este stabilit la cap. III din prezenta normă, operatorul din domeniul alimentar revine la frecvența stabilită inițial în cap. II din prezenta normă, pentru prelevarea probelor pentru criteriul la care rezultatele au fost nesatisfăcătoare, în conformitate cu prevederile din cap. II din prezenta normă.(2)În cazul în care rezultatele testelor pentru criteriile definite la cap. II din prezenta normă sunt nesatisfăcătoare, pe lângă revenirea la frecvența inițială stabilită în același capitol, operatorul din domeniul alimentar trebuie să întreprindă acțiuni corective în conformitate cu prevederile stabilite la art. 7 și anexa I cap. 2 pct. 2.1 din Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.
 + 
Articolul 5(1)Unitățile cu un volum mic de producție sunt exceptate de la aplicarea criteriilor care privesc conținutul de germeni la 30ºC numai dacă laptele crud este utilizat la fabricarea brânzeturilor cu o durată de maturare de cel puțin 60 de zile și a produselor lactate obținute în cadrul procesului de fabricare a acestor brânzeturi, în conformitate cu o autorizație specifică sau cu instrucțiuni generale din partea autorităților competente.(2)Centrele de colectare a laptelui pot preleva probe de lapte din cisterna/rezervorul din acel transport colectiv pentru media geometrică a conținutului de germeni la 30ºC și a numărului de celule somatice, dacă laptele provine doar de la producători care produc mai puțin de 200 de litri de lapte pe zi și cu condiția ca grupul de producători să fie stabilit și menținut ca o unitate, pentru a face posibilă evaluarea calității laptelui conform Regulamentului (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare.(3)În cazul rezultatelor care depășesc mediile geometrice trebuie luate măsurile necesare pentru depistarea fermei de origine a laptelui care are aceste rezultate și corectarea situației.
 + 
Capitolul IIFrecvența prelevării de probe pentru carcase, carne tocată, carne preparată și carne proaspătă de pasăre tranșată din unități cu producție scăzută + 
Articolul 6Frecvența prelevării de probe în abatoare pentru carcasele de bovine, porcine, ovine, caprine și cabaline este următoarea:

Volumul anual de sacrificări (numărul de animale sacrificate în anul anterior) Frecvența de prelevare a probelor (Criterii de igienă a procesului)
Frecvența inițială Frecvență redusă ca urmare a rezultatelor satisfăcătoare și atât timp cât acestea continuă să fie îndeplinite^(*)
De la 501 la Număr de colonii aerobe și Enterobacteriaceae:5 carcase la fiecare două luni, de două ori consecutivSalmonella:5 carcase la fiecare două luni, de două ori consecutiv Număr de colonii aerobe și Enterobacteriaceae:5 carcase pe trimestruSalmonella:5 carcase pe trimestru
De la 101 la ≤ 500 unități animal viu pe an Număr de colonii aerobe și Enterobacteriaceae:5 carcase la fiecare trei luni, de două ori consecutivSalmonella:5 carcase la fiecare trei luni, de două ori consecutiv Număr de colonii aerobe și Enterobacteriaceae:5 carcase pe semestruSalmonella:5 carcase pe semestru
≤ 100 unități animal viu pe an Număr de colonii aerobe și Enterobacteriaceae:5 carcase la fiecare șase luni, de două ori consecutivSalmonella:5 carcase la fiecare șase luni, de două ori consecutiv Număr de colonii aerobe și Enterobacteriaceae: 5 carcase pe an Salmonella: 5 carcase pe an

^(*) Când la o sesiune de recoltare se obțin rezultatele nesatisfăcătoare se revine la frecvența inițială. + 
Articolul 7Frecvența prelevării de probe pentru abatoare de sacrificare a păsărilor de curte este următoarea:

Categoria de abatoare Frecvența de prelevare de probe (Criterii de igienă a procesului)
Frecvența inițială Frecvență redusă ca urmare a rezultatelor satisfăcătoare și în timp ce continuă să fie îndeplinite^(1)
Abator desemnat pe baza unei analize a riscurilor, în care sacrificarea este efectuată numai în cursul unei părți din ziua lucrătoare sau pe durata întregii zile lucrătoare, dar nu în fiecare zi lucrătoare a săptămânii. Salmonella spp.^(2) și Campylobacter spp.^(3): 5 probe, o dată la două săptămâni, de 10 ori consecutiv Salmonella spp.^(2) și Campylobacter spp.^(3): 5 probe o dată pe lună

^(1) Când se obțin rezultatele nesatisfăcătoare se revine la frecvența inițială stabilită în prezenta normă.^(2) În situația în care se identifică Salmonella spp., izolatele se supun serotipizării pentru a se verifica dacă se respectă criteriul de siguranță pentru carnea proaspătă de pasăre (Salmonella typhimurium și/sau Salmonella enteritidis nedetectate în 25 g), stabilit la pct. 1.28 din capitolul 1 al anexei I la Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare. Salmonella typhimurium și/sau Salmonella enteritidis constituie criteriu de siguranță pentru carnea proaspătă de pasăre provenită din efective de reproducere din specia Gallus gallus, din găini ouătoare, din pui de carne și din efective de curcani pentru reproducție și pentru îngrășare. ^(3) Testările pentru Campylobacter se realizează doar la puii de carne.  + 
Articolul 8Frecvența prelevării de probe pentru unitățile ce produc carne tocată și/sau carne preparată este următoarea:

Producția lunară Frecvența de prelevare a probelor (Criterii de igienă a procesului) Frecvența de prelevare a probelor (Criterii de siguranță a alimentelor)
Frecvența inițială Frecvență redusă ca urmare a rezultatelor satisfăcătoare și în timp ce acestea continuă să fie îndeplinite Frecvența inițială Frecvență redusă ca urmare a rezultatelor satisfăcătoare și în timp ce acestea continuă să fie îndeplinite^(1)
De la 5 până la 10 tone de carne tocată^(2) Număr de colonii aerobe și E. coli:O probă la fiecare două săptămâni, până când se obțin șase rezultate satisfăcătoare consecutive Număr de colonii aerobe și E. coli:O probă pe lună Salmonella spp.O probă la fiecare două săptămâni, până când se obțin șase rezultate satisfăcătoare consecutive Salmonella spp.O probă pe lună
De la 5 până la 10 tone de carne preparată^(2) E. coli:O probă la fiecare două săptămâni, până când se obțin șase rezultate satisfăcătoare consecutive E. coli:O probă pe lună Salmonella spp.O probă la fiecare două săptămâni, până când se obțin șase rezultate satisfăcătoare consecutive Salmonella spp.O probă pe lună
De la 1 până la 5 tone de carne tocată^(2) Număr de colonii aerobe și E. coli:O probă pe lună, până la obținerea a patru rezultate satisfăcătoare consecutive Număr de colonii aerobe și E. coli:O probă la două luni Salmonella spp.O probă pe lună, până la obținerea a patru rezultate satisfăcătoare consecutive Salmonella spp.O probă agregată pe lună
De la 1 până la 5 tone de carne preparată^(2) E. coli:O probă pe lună, până la obținerea a patru rezultate satisfăcătoare consecutive E. coli:O probă la două luni Salmonella spp.O probă pe lună, până la obținerea a patru rezultate satisfăcătoare consecutive Salmonella spp.O probă agregată pe lună
De la 501 kg până la 1 tonă de carne tocată^(2) Număr de colonii aerobe și E. coli:O probă prelevată o dată la două luni, până la obținerea a trei rezultate satisfăcătoare consecutive Număr de colonii aerobe și E. coli:O probă la fiecare patru luni Salmonella spp.O probă o dată la două luni, până la obținerea a trei rezultate satisfăcătoare consecutive Salmonella spp.O probă agregată o dată la două luni
De la 501 kg până la 1 tonă de carne preparată^(2) E. coli:O probă prelevată o dată la două luni, până la obținerea a trei rezultate satisfăcătoare consecutive E. coli:O probă la fiecare patru luni Salmonella spp.O probă o dată la două luni, până la obținerea a trei rezultate satisfăcătoare consecutive Salmonella spp.O probă agregată o dată la două luni
Până la 500 kg de carne tocată^(2) Număr de colonii aerobe și E. coli:O probă la fiecare patru luni, până când se obțin trei rezultate satisfăcătoare consecutive Număr de colonii aerobe și E. coli:O probă la fiecare patru luni Salmonella spp.O probă agregată la fiecare două luni, până când se obțin trei rezultate satisfăcătoare consecutive Salmonella spp.O probă agregată la fiecare patru luni
Până la 500 de kg carne preparată^(2) E. coli:O probă la fiecare patru luni, până când se obțin trei rezultate satisfăcătoare consecutive E. coliO probă la fiecare patru luni Salmonella spp.O probă agregată la fiecare două luni, până când se obțin trei rezultate satisfăcătoare consecutive Salmonella spp. O probă agregată la fiecare patru luni

^(1) Când rezultatele nu mai sunt satisfăcătoare, se revine la frecvența inițială.^(2) Carne tocată și carne preparată sunt termenii stabiliți în Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare.  + 
Articolul 9Frecvența prelevării de probe pentru unitățile ce produc carne proaspătă de pasăre tranșată este următoarea:

Producția lunară Frecvența de prelevare de probe
Frecvența inițială Frecvență redusă ca urmare a rezultatelor satisfăcătoare și în timp ce acestea continuă să fie îndeplinite^(*)
De la 5 tone la 10 tone de carne proaspătă de pasăre Salmonella enteritidis și Salmonella typhimurium: 5 probe o dată la două săptămâni, de 5 ori consecutiv Salmonella enteritidis și Salmonella typhimurium:5 probe o dată pe lună
Mai puțin de 5 tone de carne proaspătă de pasăre Salmonella enteritidis și Salmonella typhimurium: 5 probe o dată pe lună, de 5 ori consecutiv Salmonella enteritidis și Salmonella typhimurium: 5 probe o dată pe trimestru

^(*) Când rezultatele nu mai sunt satisfăcătoare se revine la frecvența inițială. + 
Capitolul IIIInterpretarea rezultatelor pentru carcase, carne tocată, carne preparată și carne proaspătă de pasăre tranșată din unități cu producție scăzută + 
Articolul 10Interpretarea rezultatelor în abatoare pentru carcasele de bovine, porcine, ovine, caprine și cabaline se realizează după cum urmează:

Bovine, cabaline, ovine, caprine
Satisfăcător Acceptabil Nesatisfăcător
Număr de colonii aerobe m ≤ 3,5 (2,8) UFC/cmp din media logaritmică zilnică m >3,5 (2,8) și M ≤ 5,0 (4,3) log CFU/cmp din media logaritmică zilnică M > 5,0 (4,3) log CFU/cmp din media logaritmică zilnică
Enterobacteriaceae m ≤ 1,5 (0,8) log CFU/cmp din media logaritmică zilnică m > 1,5 (0,8) și M ≤ 2,5 (1,8) log CFU/cmp din media logaritmică zilnică M > 2,5 (1.8) log CFU/cmp din media logaritmică zilnică
Salmonella spp. Valoarea acceptabilă pentru Salmonella spp. = 0/număr de probe
Porcine
Număr de colonii aerobe m ≤ 4,0 (3,3) log CFU/cmp din media logaritmică zilnică m > 4,0 (3,3) și M ≤ 5,0 (4,3) log CFU/cmp din media logaritmică zilnică M > 5,0 (4,3) log CFU/cmp din media logaritmică zilnică
Enterobacteriaceae m ≤ 2,0 (1,3) log CFU/cmp din media logaritmică zilnică m > 2 (1,3) și M ≤ 3,0 (2,3) log CFU/cmp din media logaritmică zilnică M > 3,0 (2,3) log CFU/cmp din media logaritmică zilnică
Salmonella spp. Valoarea acceptabilă pentru Salmonella spp. = 0/număr de probe
NOTĂ: Numărul de colonii aerobe și Enterobacteriaceae – criteriul este sub media logaritmică definită pentru cinci probe. m și M reprezintă valorile-limită și se aplică numai probelor prelevate prin utilizarea metodei distructive, în timp ce valorile pentru probele prelevate prin utilizarea metodei nedistructive, a buretelui abraziv sunt mai scăzute și exprimate în paranteze ().

 + 
Articolul 11Interpretarea rezultatelor în abatoarele de păsări se realizează după cum urmează:

Microorganisme Rezultat satisfăcător Rezultat nesatisfăcător
Salmonella spp. Prezența detectată în ≤ 5 din 50 de probe^(1) Prezența detectată în > 5 din 50 de probe^(1)
Camphylobacter spp. Dacă din 50 de probe au fost identificate cel mult 15 probe la care este depășită limita de 1.000 ufc/g ^(2) Dacă din 50 de probe au fost identificate cel mult 10 probe la care este depășită limita de 1.000 ufc/g^(3) Dacă din 50 de probe au fost identificate mai mult de 15 probe la care este depășită limita de 1.000 ufc/g^(2)Dacă din 50 de probe au fost identificate mai mult de 10 probe la care este depășită limita de 1.000 ufc/g^(3)

^(1) În situația în care se identifică Salmonella spp., izolatele se supun serotipizării pentru a se verifica dacă se respectă criteriul de siguranță pentru carnea proaspătă de pasăre (Salmonella typhimurium și/sau Salmonella enteritidis nedetectată în 25 g) stabilit la pct. 1.28 din cap. 1 al anexei I la Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.^(2) Acest criteriu se aplică până la data de 1.01.2025.^(3) Acest criteriu se aplică după data de 1.01.2025. + 
Articolul 12Interpretarea rezultatelor în unitățile ce produc carne tocată și/sau carne preparată se realizează după cum urmează:

Microorganisme Rezultate satisfăcătoare Rezultate nesatisfăcătoare
Număr de colonii aerobe și E. coli – carne tocată Rezultatele sunt interpretate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.
E. coli – carne preparată Rezultatele sunt interpretate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.
Salmonella spp. carne tocată și carne preparată Rezultatele sunt interpretate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.
O probă agregată este obținută dintr-o probă care combină cinci unități de probă, care este apoi testată pentru a obține un singur rezultat, care este interpretat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare.

 + 
Articolul 13Interpretarea rezultatelor în unitățile ce produc carne proaspătă de pasăre tranșată se realizează după cum urmează:

Microorganisme Rezultate satisfăcătoare Rezultate nesatisfăcătoare
Salmonella typhimurium și/sau Salmonella enteritidis Nedetectată în nicio probă (nedetectată în 25 g), în 5 sesiuni de recoltare^(*) Detectată în 25 g^(*)

^(*) Se aplică atât pentru unitățile ce obțin de la 5 tone la 10 tone de carne proaspătă de pasăre tranșată, cât și pentru cele care produc mai puțin de 5 tone de carne proaspătă de pasăre tranșată. Salmonella typhimurium și/sau Salmonella enteritidis constituie criteriu de siguranță pentru carnea proaspătă de pasăre provenită din efective de reproducere din specia Gallus gallus, din găini ouătoare, din pui de carne și din efective de curcani pentru reproducție și pentru îngrășare.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x