NORMĂ PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR din 4 iulie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 711 din 18 august 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 145 26/06/2007
ART. 1MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 3MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 4MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 8MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 9MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 10MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 11MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 12MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAHG 130 29/01/2006
ART. 1REFERIRE LALEGE 359 08/09/2004 ART. 2
ART. 2REFERIRE LALEGE 359 08/09/2004
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 122 23/11/2005
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 23/11/2005
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 145 26/06/2007
ActulAPROBAT DEORDIN 159 04/07/2006
ActulCONTINUT DEORDIN 159 04/07/2006
ActulREFERIT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 1MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 3MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 4MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 8MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 9MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 10MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 11MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006
ART. 12MODIFICAT DEORDIN 283 06/12/2006

care stabileşte procedurile la importul şi exportul de produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor



 + 
Capitolul IDefiniţii + 
Articolul 1În scopul prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, următorii termeni se definesc astfel:a) produse alimentare de origine nonanimală – vegetale şi produse vegetale: legume, inclusiv cartofi şi sfeclă de zahăr, fructe proaspete sau conservate, seminţe de leguminoase, oleaginoase, seminţe pentru băuturi şi dulciuri, cereale boabe, produse din cereale, condimente, alimente procesate, altele decât cele de origine animală, grăsimile şi uleiurile de origine vegetală, băuturi alcoolice şi nonalcoolice, guma de mestecat şi orice altă substanţă, inclusiv apa, încorporate intenţionat în alimente în timpul producerii, pregătirii sau tratării acestora, suplimentele nutritive;b) certificat de sănătate – document emis de o autoritate competentă din ţara exportatoare a produsului importat, care atestă că produsul alimentar de origine nonanimală este conform cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare din ţara de destinaţie;c) post de inspecţie la frontieră – post organizat în orice aeroport, port, punct feroviar sau rutier, deschis traficului internaţional, aprobat de autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor centrală, în care se efectuează inspecţii şi controale asupra produselor de origine nonanimală;d) inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu atribuţiuni de control conform fişei postului, aşa cum este prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 90 din 31 ianuarie 2006;e) controlul documentelor – examinarea de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a certificatelor de sănătate, precum şi a altor documente ce însoţesc un transport;f) controlul identităţii – controlul conformităţii transportului cu informaţiile din documentele însoţitoare, efectuat de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a se asigura că documentele însoţitoare corespund cu marfa transportată;g) controlul fizic – controlul efectuat de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asupra produselor de origine nonanimală, care poate include prelevarea de probe în vederea efectuării testelor de laborator;h) condiţii de import – cerinţele privind siguranţa alimentelor, stabilite prin actele normative în vigoare, pentru produsele de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor ce urmează a fi importate în România;i) condiţii speciale la importul de produse de origine nonanimală – cerinţe privind siguranţa alimentelor, stabilite de legislaţia naţională în vigoare pentru anumite produse de origine nonanimală, supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ce urmează a fi importate în România;j) transport de produse importate – lot de produse de origine nonanimală de acelaşi tip, înscrise în acelaşi certificat sau în alt document prevăzut de legislaţia privind siguranţa alimentelor, încărcat în acelaşi mijloc de transport, provenind din aceeaşi ţară sau regiune a unei ţări şi pentru care se întocmeşte acelaşi document vamal la import;k) mijloc de transport – acele părţi ale autovehiculelor rutiere, vehiculelor pe şină şi avioanelor, precum şi calele vaselor, destinate transporturilor de bunuri, şi containerele pentru transportul aerian, terestru sau naval încărcate cu produse de origine nonanimală din aceeaşi categorie, cu aceeaşi origine şi acoperite de acelaşi document la import;l) documentul de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală – documentul care însoţeşte transportul de produse alimentare de origine nonanimală până la destinaţia finală şi care este compus din partea A, completată de operator, şi din partea B, care va fi completată de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la punctul de inspecţie la frontieră;m) aplicaţia TRAFFIC – sistem informatic pentru monitorizarea operaţiunilor de import al produselor de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor şi a produselor de origine nonanimală pentru care se impun condiţii speciale la import;n) organizaţii – persoanele juridice înregistrate şi autorizate pentru desfăşurarea activităţilor specifice, definite conform art. 2 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 839 din 13 septembrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, care vor fi înregistrate în cadrul aplicaţiei TRAFFIC şi care apar în cadrul documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală provenite din import, în calitate de importatori, exportatori, destinatari sau destinaţie finală;o) operatori economici – reprezentanţii unor organizaţii care sunt împuterniciţi de către acestea pentru a înregistra documente de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală; operatorii economici sunt înregistraţi în cadrul aplicaţiei şi sunt validaţi de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
 + 
Capitolul IIDispoziţii generale + 
Articolul 2(1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor în care se pot derula operaţiunile de import şi export pentru produsele alimentare de origine nonanimală prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor.(2) Importul şi exportul de produse alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor se efectuează numai în condiţiile stabilite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.(3) Transporturile de produse alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor sunt acceptate la import şi export numai dacă sunt respectate cerinţele prezentei norme şi dacă îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările naţionale şi internaţionale în vigoare.(4) Importul de produse alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor se efectuează prin posturile de inspecţie la frontieră aprobate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin decizia inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la respectivele posturi, în conformitate cu prevederile prezentei norme pentru siguranţa alimentelor.(5) În vederea efectuării importului de produse alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, cât şi al celor pentru care se impun condiţii speciale la import în conformitate cu legislaţia în vigoare, cuprinse în anexa nr. 1 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, organizaţiile trebuie să solicite compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti înscrierea în lista cuprinzând organizaţiile şi operatorii acestora care sunt înregistraţi pentru efectuarea operaţiunilor de import.(6) Înregistrarea în lista întocmită de compartimentele/ serviciile privind siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti se realizează în baza datelor furnizate de către operator privind activităţile pe care le desfăşoară conform înregistrării în baza Legii nr. 359/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Capitolul IIIObligaţiile organizaţiilor şi operatorilor acestora în derularea operaţiunilor de import de produse de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor + 
Articolul 3(1) Organizaţiile vor desemna un reprezentant care va înregistra detaliile organizaţiei în cadrul sistemului TRAFFIC. Organizaţia va fi validată de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza căreia este înregistrată organizaţia. De asemenea, toţi operatorii economici ai organizaţiilor se vor înregistra în cadrul sistemului TRAFFIC.(2) Importatorii vor informa partenerii externi asupra condiţiilor privind siguranţa alimentelor stabilite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România ce trebuie respectate pentru derularea importurilor.(3) Pentru importurile de produse alimentare de origine nonanimală prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, importatorul trebuie să notifice la postul de inspecţie la frontieră date complete privind transportul, într-un interval de 24 de ore înaintea sosirii transportului la postul de inspecţie la frontieră pe unde urmează să se desfăşoare importul.(4) Notificarea importului la postul de inspecţie la frontiera de intrare se realizează prin completarea şi transmiterea electronică a părţii A a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală de către un operator economic al organizaţiei importatoare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor. Importatorii vor răspunde de corectitudinea completării datelor înscrise în partea A a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală.(5) Fiecare transport de produse importate trebuie să fie însoţit până la destinaţie de originalul documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, completat conform anexei nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, semnat şi parafat de inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la postul de inspecţie la frontiera de intrare.(6) Originalul documentului de intrare a produselor de origine nonanimală trebuie să fie prezentat autorităţii vamale de către importator/reprezentantul organizaţiei importatoare.(7) Importatorul are obligaţia de a achita tariful stabilit pentru controlul fiecărui transport de produse alimentare de origine nonanimală importate.(8) În cazul în care produsele importate sunt prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, aprobat anual prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, importatorii trebuie să informeze inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, care asigură supravegherea privind siguranţa alimentelor a depozitului de destinaţie, despre data şi ora posibile ale sosirii transporturilor, în vederea efectuării controalelor la destinaţie, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind siguranţa alimentelor.(9) Punerea pe piaţă a produselor importate prevăzute în Programul anual de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor se va realiza doar după ce deţinătorul mărfii face dovada expertizei contaminanţilor, reziduurilor de pesticide, a condiţiilor microbiologice, prin prezentarea rezultatelor prelevărilor oficiale de probe, a analizelor pentru produsele importate şi a conformităţii acestora cu prevederile legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 4(1) În cazul produselor alimentare de origine nonanimală pentru care se impun condiţii speciale la import în conformitate cu legislaţia în vigoare, importatorii, persoane fizice sau juridice, au următoarele obligaţii:a) să respecte prevederile art. 3 alin. (1), (3), (4), (6), (7);b) să informeze partenerii externi asupra condiţiilor speciale care se impun anumitor produse de origine nonanimală, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind siguranţa alimentelor, ce trebuie respectate pentru derularea importurilor;c) să prezinte inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontiera de intrare documentele solicitate, respectiv certificatul de sănătate şi raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare, în conformitate cu legislaţia în vigoare;d) să se asigure că transportul de produse importate este însoţit de originalul documentului de intrare a produselor de origine nonanimală, conform modelului din anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, şi de certificatul de sănătate şi documentele însoţitoare, în copii, cu menţiunea "Conform cu originalul", semnate şi parafate de inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la postul de inspecţie la frontiera de intrare.(2) În cazul în care condiţiile speciale la importul de produse de origine nonanimală sunt îndeplinite ca urmare a controalelor privind siguranţa alimentelor la postul de inspecţie la frontieră, importatorii trebuie să informeze inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul compartimentului/ serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, care asigură supravegherea privind siguranţa alimentelor a depozitului de destinaţie, despre data şi ora posibile ale sosirii transporturilor, în vederea efectuării controalelor la destinaţie, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind siguranţa alimentelor.(3) La sosirea mărfii în depozitul de destinaţie înscris în documentul de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, importatorii/deţinătorii de depozite de destinaţie trebuie:a) să prezinte la sosirea transportului la locul de destinaţie inspectorului din cadrul compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a municipiului Bucureşti, în raza căreia se află locul de destinaţie, documentele însoţitoare, respectiv certificatul de sănătate, raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare şi documentul de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală;b) să permită inspectorului din cadrul compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în raza căreia se află locul de destinaţie, accesul pentru realizarea prelevării de probe;c) să păstreze contraprobele;d) să respecte orice alte obligaţii stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, inclusiv cele legate de plată cheltuielilor pentru analizele de laborator.
 + 
Capitolul IVObligaţiile ce revin organizaţiilor şi operatorilor acestora pentru derularea operaţiunilor de export al produselor alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor + 
Articolul 5Pentru efectuarea operaţiunilor de export de produse alimentare de origine nonanimală, operatorii trebuie să solicite informaţiile necesare asupra condiţiilor privind siguranţa alimentelor, stabilite prin legislaţia ţării importatoare, înainte de începerea derulării acestor operaţiuni.
 + 
Articolul 6Exportatorii, persoane fizice sau juridice, care urmează să efectueze export de produse alimentare de origine nonanimală comunică cu 48 de ore înainte de data efectuării exportului compartimentului/serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a municipiului Bucureşti, prin notă telefonică, fax sau e-mail, intenţia de a efectua export şi menţionează următoarele:a) data efectuării exportului;b) unitatea/depozitul din care urmează să se efectueze exportul;c) tipul produselor alimentare de origine nonanimală;d) cantitatea produselor alimentare de origine nonanimală;e) destinaţia;f) postul de inspecţie la frontieră prin care se va efectua exportul.
 + 
Articolul 7În cazul în care autorităţile din ţara de destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul ce urmează să fie exportat respectă condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, exportatorul are obligaţia să prezinte inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în raza căreia sunt situaţi, modelul de certificat solicitat de ţara de destinaţie, precum şi rezultatele analizelor efectuate şi solicitate de ţara de destinaţie.
 + 
Capitolul VAtribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi ale inspectorilor Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră, privind importul şi exportul produselor alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor + 
Secţiunea 1Pentru import1. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor din posturile de inspecţie la frontieră + 
Articolul 8(1) Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră prin care se derulează operaţiunea de import a produselor alimentare de origine nonanimală au obligaţia de a verifica partea A a documentului de intrare a produselor de origine nonanimală, în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, completată de către importator/reprezentantul acestuia la fiecare transport, cu informaţiile din documentele care însoţesc transportul şi de a solicita dovada achitării tarifului stabilit pentru controlul produselor importate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.(2) După primirea documentelor de la alin. (1) inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră efectuează controlul identităţii şi controlul fizic, după caz, la 10% din transporturile de produse de origine nonanimală sosite în posturile de inspecţie la frontieră, în funcţie de factorii de risc acest procent putând fi depăşit, dar nu mai mult de 20% din transporturi.(3) În cazul în care inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră constată neconformităţi privind siguranţa alimentelor în urma controalelor efectuate la produsele de origine nonanimală importate, solicită inspectorului din cadrul direcţiei judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe raza căreia se află postul de inspecţie la frontiera de intrare a produsului să ia decizii în conformitate cu legislaţia în vigoare privind siguranţa alimentelor.(4) În cazul în care toate condiţiile de intrare în ţară sunt îndeplinite, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră au următoarele atribuţii:a) completează partea B a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, care, împreună cu partea A a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, va fi transmisă electronic serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie. În cazul produselor importate care au destinaţii diferite, se va întocmi un document de intrare separat pentru fiecare destinaţie;b) eliberează importatorului/reprezentantului acestuia documentul prezentat în anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor; originalul documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor însoţeşte transportul de produse importate până la depozitul de destinaţie, o copie a acestui document păstrându-se la postul de inspecţie la frontieră;c) înregistrează şi îndosariază importurile de produse alimentare de origine nonanimală pentru fiecare transport;d) notifică toate importurile de produse de origine nonanimală înregistrate la postul de inspecţie la frontieră serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie, prin transmiterea electronică a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor.(5) În cazul transporturilor mai mari de 100 de tone, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră informează despre sosirea transportului şi solicită deplasarea directorului executiv pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiei judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pe raza căreia se află postul de inspecţie la frontieră de intrare a produsului sau a înlocuitorului legal al acestuia, pentru a-şi da avizul la importul acestor produse de origine nonanimală.
 + 
Articolul 9(1) În cazul în care se derulează operaţiuni de import al produselor de origine nonanimală în condiţii speciale, în conformitate cu legislaţia în vigoare, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră au obligaţia să verifice următoarele:a) certificatul de sănătate, eliberat de un reprezentant al instituţiei abilitate din ţara exportatoare, în original, obligatoriu în limba română şi într-o altă limbă de circulaţie internaţională;b) raportul însoţitor, cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare;c) conformitatea ştampilelor aplicate cu cele de pe certificatele oficiale care identifică ţara şi firma exportatoare;d) sigiliile mijloacelor de transport;e) conformitatea datelor înscrise în documentele însoţitoare cu produsul importat;f) dovada achitării tarifului stabilit conform legislaţiei specifice.(2) Certificatul de sănătate şi documentele însoţitoare în original se vor reţine în frontieră, iar copiile acestora, cu menţiunea "Conform cu originalul", semnate şi parafate de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră, vor însoţi transportul până la destinaţie.(3) Dacă inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră constată neconformităţi în urma controlului efectuat, interzic intrarea în ţară a transporturilor respective.(4) Transporturile respinse sunt notificate Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform anexei nr. 3 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor.(5) În cazul în care toate condiţiile de intrare în ţară sunt îndeplinite, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră completează partea B a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, în conformitate cu anexa nr. 2 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, care, împreună cu partea A a documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, va fi transmisă electronic serviciului/ compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de depozitare a produselor importate.2. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor serviciului/ compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti
 + 
Articolul 10(1) În baza solicitării organizaţiilor, inspectorii serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia să pună la dispoziţia acestora toate informaţiile necesare referitoare la cadrul legal prin care se poate desfăşura importul de produse alimentare de origine nonanimală ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, cuprinse în anexa nr. 1 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, după cum urmează:a) lista cuprinzând posturile de inspecţie la frontieră aprobate, precizându-se adresa, telefonul, faxul şi numele inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră;b) adresa web-site-ului aplicaţiei TRAFFIC;c) condiţiile privind siguranţa alimentelor, pe care trebuie să le îndeplinească produsele de origine nonanimală ce fac obiectul importului.(2) Serviciile/compartimentele pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor valida organizaţiile înregistrate în cadrul sistemului TRAFFIC. După validare vor transmite un mesaj prin e-mail, prin care vor înştiinţa validarea înregistrării.(3) Inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia de a păstra copiile documentelor de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală, de a înregistra şi îndosaria documentele primite cu privire la importurile de produse alimentare de origine nonanimală.(4) În cazul în care produsele alimentare de origine nonanimală importate conţin organisme modificate genetic, inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia înregistrării şi urmăririi separat a importatorilor de astfel de produse.(5) În cazul în care produsele importate sunt prevăzute în Programul anual de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, inspectorii serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de depozitare a produselor importate au următoarele obligaţii:a) solicită deţinătorului mărfii să facă dovada expertizei contaminanţilor, reziduurilor de pesticide, a condiţiilor microbiologice, a contaminării radioactive pentru produsele importate, prin prezentarea rezultatelor prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor, şi verifică conformitatea acestora cu prevederile legislaţiei în vigoare;b) în funcţie de conformitatea rezultatelor analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aprobă sau resping punerea pe piaţă a produselor importate, astfel încât produsele să nu prezinte risc pentru sănătatea populaţiei.
 + 
Articolul 11În cazul în care transportul nu a ajuns la destinaţia finală în 5 zile lucrătoare de la data posibilă anunţată ca sosire, inspectorul serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, utilizator al aplicaţiei TRAFFIC, va bloca accesul firmei importatoare la aplicaţie, astfel încât aceasta să nu mai poată crea sau utiliza documente de intrare a produselor alimentare de origine nonanimală. La a treia blocare a firmei respective se va interzice firmei importatoare să mai efectueze operaţiuni de import timp de un an.
 + 
Articolul 12(1) În cazul în care se derulează operaţiuni de import, în condiţii speciale, al anumitor produse de origine nonanimală în conformitate cu legislaţia în vigoare, la solicitarea organizaţiilor, inspectorii serviciului/ compartimentului pentru siguranţa alimentelor de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia să pună la dispoziţie acestora toate informaţiile necesare referitoare la cadrul legal prin care se poate desfăşura importul, după cum urmează:a) informaţiile conform prevederilor art. 9 alin. (1) lit. a) şi b);b) listele cuprinzând ţările sau regiuni ale unei ţări pentru care se impun condiţii speciale la importul anumitor produse de origine nonanimală, în conformitate cu legislaţia în vigoare;c) condiţiile speciale pe care trebuie să le îndeplinească anumite produse de origine nonanimală la import;d) modelele de certificate de sănătate care trebuie să însoţească transporturile de produse importate în condiţii speciale, cât şi tipul analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare.(2) La sosirea transportului la depozitul de destinaţie inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au următoarele obligaţii:a) să se deplaseze la depozitul de destinaţie, unde se descarcă produsele importate, pentru a verifica următoarele: certificatul de sănătate, raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare, conformitatea specificaţiilor din documente cu produsul importat, concordanţa dintre codurile de pe certificat, raportul însoţitor şi cele de pe ambalaje;b) să preleveze probe şi contraprobe pentru examenul de laborator, conform procedurilor stabilite prin legislaţia în vigoare;c) să sigileze, să eticheteze probele şi să sigileze marfa importată din depozit până la obţinerea rezultatelor analizelor de laborator; pe etichetă se va menţiona un cod reprezentând numărul de înregistrare din registrul de probe prelevate;d) să întocmească un proces-verbal de prelevare de probe, conform anexei nr. 4 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor, şi o cerere de analiză cuprinzând analizele solicitate laboratorului, conform anexei nr. 5 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor; probele care se transmit laboratorului specializat vor fi însoţite de procesul-verbal semnat de către inspectorul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi de către agentul economic, precum şi de cererea de analiză, conform anexei nr. 5 la prezenta normă pentru siguranţa alimentelor;e) să urmărească realizarea examenelor de laborator;f) să reţină, să îndosarieze şi să arhiveze documentele întocmite, pe o durată de minimum 3 ani.(3) În funcţie de conformitatea rezultatelor analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aprobă sau resping punerea pe piaţă a produselor importate, astfel încât produsele să nu prezinte risc pentru sănătatea populaţiei.(4) În cazul în care probele nu sunt corespunzătoare, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iau următoarele măsuri:a) interzic agentului economic importator/distribuitor punerea pe piaţă a produselor importate;b) notifică neconformitatea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
 + 
Secţiunea a 2-aPentru export1. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor din posturile de inspecţie la frontieră + 
Articolul 13Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră prin care se derulează operaţiunea de export a produselor alimentare de origine nonanimală au obligaţia de a verifica documentele, conform legislaţiei în vigoare.2. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti
 + 
Articolul 14În cazul în care autorităţile din ţara de destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul ce urmează să fie exportat respectă condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, inspectorii compartimentului/serviciului pentru siguranţa alimentelor din direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, verifică rezultatele analizelor efectuate de laboratoarele specializate şi eliberează un certificat conform modelului solicitat de autorităţile ţării importatoare.
 + 
Capitolul VIDispoziţii finale + 
Articolul 15(1) În raport cu evoluţia situaţiei epidemiologice naţionale şi internaţionale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate limita sau interzice, după caz, derularea pe teritoriul României a operaţiunilor de import şi export de produse de origine nonanimală cu impact asupra sănătăţii publice şi care sunt supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.(2) În situaţia în care se constată că un transport de produse de origine nonanimală supus supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ca urmare a inspecţiei efectuate la postul de inspecţie la frontieră sau la unitatea de destinaţie, nu îndeplineşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor la import, agentul economic trebuie să ia măsurile necesare pentru distrugerea sau, după caz, retragerea produselor neconforme şi să suporte costurile aferente.(3) În situaţia de la alin. (2), agentul economic trebuie să facă dovada, către inspectorii compartimentului/serviciului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, că măsurile pentru distrugerea sau, după caz, retragerea produselor neconforme au fost luate.(4) În vederea aplicării unitare a prevederilor prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate emite dispoziţii sau ghiduri de aplicare.
 + 
Articolul 16În cazul notificărilor primite de la Uniunea Europeană, în mod direct, prin sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (RASFF-Rapid Alert System for Food and Feed) sau prin intermediul misiunilor diplomatice, agenţii economici au obligaţia să respecte cerinţele de la art. 15 alin. (2) şi (3).
 + 
Anexa 1––-la norma pentru siguranţa alimentelor–––––––––––––Lista produselor de origine nonanimala supuse supravegherii la import

Pozitia
tarifara
a produselor
supravegheate
la import*)
Denumirea produsului

Pozitia
tarifara a
produselor
exceptate**)
07.01 Cartofi, în stare proaspata sau refrigerata 0701.10.00
07.02 Tomate, în stare proaspata sau refrigerata
07.03

Ceapa, hasma, usturoi, praz şi alte legume
aliacee, în stare proaspata sau refrigerata
07.04

Varza, conopida, varza creata, gulii şi produse
comestibile similare din genul Brassica, în
stare proaspata sau refrigerate:
07.05

Salata verde (Lactuca sativa) şi cicoare
(Cichorium spp.), în stare proaspata sau
refrigerata:
07.06

Morcovi, napi, sfecla rosie pentru salata,
barba-caprei, telina de radacina, ridichi şi
radacinoase comestibile similare, în stare
proaspata sau refrigerata:
07.07

Castraveti şi cornison, în stare proaspata sau
refrigerata:
07.08

Legume cu pastaie, curatate sau nu de pastai, în
stare proaspata sau refrigerata:
07.09 Alte legume, în stare proaspata sau refrigerata:
07.10

Legume, nefierte sau fierte în apa sau în abur,
congelate:
07.11

Legume conservate provizoriu (de exemplu cu gaz
sulfuros, în saramura, în apa sulfuroasa sau în
alte solutii care asigura provizoriu conservarea
lor), dar improprii consumului alimentar în
aceasta stare:
07.12

Legume uscate altele decat cu pastai, chiar
taiate felii sau bucăţi sau chiar sfaramate sau
pulverizate, dar nepreparate altfel:
07.13

Legume cu pastai uscate, curatate de pastai,
chiar decorticate sau sfaramate:
0713.10.10
0713.33.10
0713.90.10
07.14

Radacini de manioc, de arorut sau de orchis, napi
porcesti, batate şi radacini şi tuberculi simi-
lari, cu continut ridicat de amidon sau inulina,
proaspete, refrigerate, congelate sau uscate,
chiar taiate în bucăţi sau aglomerate sub forma
de pelete; miez de sagotier:
08.01

Nuci de cocos, nuci de Brazilia, nuci de caju,
proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără
pielita:
08.02

Alte fructe cu coaja, proaspete sau uscate, chiar
decojite sau fără pielita:
08.03

Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca
(plantains), proaspete sau uscate:
08.04

Curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango
şi mangustan, proaspete sau uscate:
08.05 Citrice, proaspete sau uscate:
08.06 Struguri, proaspeti sau uscati:
08.07

Pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi Papaya,
proaspeti:
08.08 Mere, pere şi gutui, proaspete:
08.09

Caise, cirese, visine, piersici inclusiv piersici
fără puf şi nectarine, prune şi porumbe,
proaspete:
08.10 Alte fructe, proaspete:
08.11

Fructe, fierte sau nu în apa sau în abur,
congelate, chiar cu adaos de zahar sau alti
indulcitori:
08.12

Fructe conservate provizoriu de exemplu cu
ajutorul gazului sulfuros, în saramura, în apa
sulfurata sau prin adaugare de alte substante
care asigura provizoriu conservarea lor, dar
improprii alimentatiei în aceasta stare;
08.13

Fructe uscate, altele decat cele de la pozitiile
08.01 până la 08.06; amestecuri de fructe
uscate sau de fructe cu coaja de la acest Capitol:
08.14

Coji de citrice sau de pepeni (inclusiv pepeni
verzi), proaspete, congelate, uscate, prezentate
în apa sărată, sulfurate sau cu adaos de alte
substante care asigura provizoriu conservarea lor
09.01

Cafea, chiar prajita sau decafeinizata; coji şi
pelicule de cafea; inlocuitori de cafea conţinînd
cafea, indiferent de proportiile amestecului:
09.02 Ceai, chiar aromatizat;
09.03 Mate
09.04

Piper (din genul Piper); ardei din genul Capsicum
sau din genul Pimenta, uscat sau macinat sau
pulverizat
09.06 Scortisoara şi flori de scortisoara:
09.07 Cuisoare (fructe intregi, cuisoare şi codite)
09.08

Nucsoara, condiment din coaja uscata a nucsoarei
şi cardamom:
09.09

Seminte de anason, de badian, de marar, de
coriandru, de chimen sau de chimion; bace de
ienupar:
09.10

Ghimbir,sofran, curcuma, cimbru, frunze de dafin,
curry şi alte mirodenii:
10.01

Grau şi meslin (amestec de grau cu secara în
proportie de doi la unu);

1001.90.10
1001.90.91
10.02 Secara 1002.00.00
10.03 Orz; 1003.00.10
10.04 Ovaz 1004.00.00
10.05 Porumb; 1005.10
10.06 Orez; 1006.10.10
10.08

Hrisca, mei, seminte de iarba-canarasului
(Phalaris Canariensis); alte cereale
11.01 Faina de grau sau de meslin:
11.02

Faina de cereale, altele decat de grau sau de
meslin:
11.03

Crupe, gris şi aglomerate sub forma de pelete,
din cereale:
11.04

Boabe de cereale altfel prelucrate (de exemplu
decojite, presate, sub forma de fulgi, lustruite,
taiate sau zdrobite), cu excepţia orezului de la
pozitia 10.06; germeni de cereale, intregi,
presati, sub forma de fulgi sau zdrobiti:
11.05

Faina, gris, pudra, fulgi, granule şi aglomerate
sub forma de pelete, din cartofi;
11.06

Faina, gris şi pudra din legume cu pastaie
uscate, de la pozitia 07.13, din Sago sau din
radacini sau tuberculi de la pozitia 07.14 şi din
produsele de la Capitolul 8;
11.07 Malt prajit;
11.08 Amidon şi fecule; inulina:
11.09 Gluten de grau; chiar uscat
12.01 Boabe de soia, chiar sfaramate: 1201.00.10
12.02

Arahide, neprajite şi nici altfel preparate
termic, chiar decorticate sau sfaramate:
1202.10.10
12.03 Copra
12.06 Seminte de floarea-soarelui, chiar sfaramate; 1206.00.10
12.07

Alte fructe şi seminte oleaginoase, chiar
sfaramate:
1207.10
1207.20
1207.30
1207.40.10
1207.50.10
1207.60.10
1207.91.10
1207.99.20
1207.99.91
12.08

Faina şi gris din fructe şi seminte oleaginoase,
altele decat cele de mustar:
12.10

Conuri de hamei, proaspete sau uscate, chiar
sfaramate, macinate sau sub forma de pudra sau
pelete; lupulina:
12.12

Roscove, alge, sfecla de zahar şi trestie de
zahar, proaspete, refrigerate, congelate sau
uscate, chiar pulverizate; samburi şi miez de
samburi de fructe şi alte produse vegetale
(inclusiv radacini de cicoare neprajite din
varietatea Cichorium intybus sativum) destinate
în principal alimentatiei umane, nedenumite şi
necuprinse în altă parte:
13.02

Seve şi extracte vegetale; substante pectice,
pectinati şi pectati; agar-agar şi alte
mucilagii şi agenti de marire a vascozitatii,
derivate din produse vegetale, chiar modificate:
1302.11.00
1302.19.91

15.07

Ulei de soia şi fractiunile lui, chiar rafinate,
dar nemodificate chimic:
1507.10.10
1507.90.10
15.08

Ulei de arahide şi fractiunile acestuia, chiar
rafinate, dar nemodificate chimic:
1508.10.10
1508.90.10
15.09

Ulei de masline şi fractiunile lui, chiar
rafinate, dar nemodificate chimic:
1509.10.10
15.12

Ulei de floarea-soarelui, de sofran sau de bumbac
şi fractiunile lor, chiar rafinate, dar nemodi-
ficate chimic:
1512.11.10

1512.19.10
1512.21
1512.29.10
15.13

Uleiuri de cocos (ulei de copra), de miez de
palmier sau de babassu şi fractiunile lor, chiar
rafinate, dar nemodificate chimic:
1513.11.10

1513.19.30
1513.21
1513.29
15.15

Ulei de porumb şi fractiunile lui:
-Ulei brut
-Altele
1515.21.10
1515.29.10
15.17

Margarina; amestecuri sau preparate alimentare
din grasimi sau din uleiuri animale sau vegetale
sau din fractiuni ale diferitelor grasimi sau
uleiuri din acest Capitol, altele decat grasimile
şi uleiurile alimentare şi fractiunile acestora
de la pozitia 15.16;
17.01

Zahar din trestie sau din sfecla şi zaharoza
chimic pura, în stare solida;
17.02

Alte zaharuri, inclusiv lactoza, maltoza, glucoza
şi fructoza (levuloza), chimic pure, în stare
solida; siropuri de zahar la care nu s-au adaugat
aromatizanti sau coloranti; inlocuitori de miere,
chiar amestecati cu miere naturala; zaharuri şi
melase caramelizate:
17.02.10 şi
ale altor
produse
conform
ordinului 122
/23.XI.2005
17.03

Melase rezultate din extractia sau rafinarea
zaharului;
17.04

Produse zaharoase fără cacao inclusiv ciocolata
alba:
18.01

Cacao boabe şi sparturi de boabe de cacao, brute
sau prajite
18.02 Coji, pelicule (pielite) şi alte resturi de cacao
18.03 Pasta de cacao, chiar degresata:
18.04 Unt, grasime şi ulei de cacao
18.O5

Pudra de cacao, fără adaos de zahar sau alti
indulcitori
18.06

Ciocolata şi alte preparate alimentare care
conţin cacao:
19.01

Extracte de malt; preparate alimentare din faina,
crupe, gris, amidon, fecule sau extracte de malt,
care nu conţin cacao sau care conţin cacao intr-o
proportie de sub 40% din greutate, calculată pe o
baza complet degresata, nedenumite şi necuprinse
în altă parte; preparate alimentare din produsele
de la pozitiile de la 04.01 până la 04.04, care
nu conţin cacao sau care conţin cacao intr-o
proportie sub 5% din greutatea calculată pe o
baza complet degresata, nedenumite şi necuprinse
în altă parte;
19.02

Paste alimentare chiar fierte sau umplute (cu
carne sau cu alte substante) sau chiar altfel
preparate, cum ar fi: spaghete, macaroane, fidea,
lazane, gnochi, ravioli, caneloni, cuscus, chiar
preparat:
1902.11.00

1902.20.10
1902.20.30
19.03

Tapioca şi inlocuitorii săi preparati din fecule,
sub forma de fulgi, granule, bobite, particule
rezultate din cernere sau alte forme similare
19.04

Produse pe bază de cereale obtinute prin expandare
sau prajire (de exemplu corn flakes); cereale
(altele decat porumbul), sub forma de boabe sau
sub forma de fulgi ori de alte graunte preparate
(cu excepţia fainei, crupelor şi a grisului),
prefierte sau altfel preparate, nedenumite şi
necuprinse în altă parte:
19.05

Produse de brutarie, de patiserie şi biscuiti
chiar cu adaos de cacao; hostii, casete goale de
tipul celor utilizate pentru medicamente,prescuri,
paste uscate din faina, din amidon sau din fecule
în foi produse similare;
20.01

Legume, fructe şi alte părţi comestibile de
plante, preparate sau conservate în otet sau
acid acetic:
20.02

Tomate preparate sau conservate altfel decat în
otet sau acid acetic:
20.03

Ciuperci şi trufe preparate sau conservate altfel
decat în otet sau acid acetic;
20.04

Alte legume preparate sau conservate altfel decat
în otet sau acid acetic, congelate, altele decat
produsele de la pozitia 20.06:
20.05

Alte legume preparate sau conservate altfel decat
în otet sau acid acetic, necongelate, altele
decat produsele de la pozitia 20.06:
20.06

Legume, fructe, coji de fructe şi alte părţi de
plante, confiate(uscate,glasate sau cristalizate)
20.07

Dulceturi, jeleuri, marmelade, paste şi piureuri
de fructe, obtinute prin fierbere, cu sau fără
adaos de zahar sau de alti indulcitori:
20.08

Fructe şi alte părţi comestibile de plante, altfel
preparate sau conservate, cu sau fără adaos de
zahar sau de alti indulcitori sau de alcool,
nedenumite şi necuprinse în altă parte:
20.09

Sucuri de fructe (inclusiv mustul de struguri) şi
sucuri de legume, nefermentate, fără adaos de
alcool, cu sau fără adaos de zahar sau de alti
indulcitori
21.01

Extracte, esente şi concentrate de cafea, de ceai
sau de mate şi preparate pe bază de aceste produse
sau pe bază de cafea, de ceai sau de mate; cicoare
prajita şi alti inlocuitori prajiti de cafea şi
extractele, esentele şi concentratele lor:
21.02

Drojdii (active sau inactive); alte microorganisme
monocelulare moarte (cu excepţia vaccinurilor de
la pozitia 30.02); praf de copt preparat:
21.03

Preparate pentru sosuri şi sosuri preparate;
condimente şi produse de asezonare amestecate;
faina de mustar şi mustar preparat:
21.04

Preparate pentru supe, ciorbe sau supe crema;
supe, ciorbe sau supe crema preparate; preparate
alimentare compuse omogenizate:

altor pro-
duse conform
ordinului
122/23.XI.
2005
21.06

Preparate alimentare nedenumite şi necuprinse în
altă parte:
22.01

Ape, inclusiv apele minerale naturale sau artifi-
ciale şi apele gazificate care nu conţin zahar sau
alti indulcitori şi nici aromatizante; gheata şi
zapada:
22.02

Ape, inclusiv ape minerale şi ape gazificate,
care conţin zahar sau alti indulcitori sau aroma-
tizate şi alte bauturi nealcoolice, excluzand
sucurile de fructe sau de legume de la pozitia
20.09:
22.90.91

22.90.95
22.90.99
22.03 Bere fabricata din malt:
22.04

Vinuri din struguri proaspeti, inclusiv vinurile
imbogatite cu alcool; must din struguri, altul
decat cel de la pozitia 20.09:
22.05

Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeti,
aromatizate cu plante sau substante aromatice:
22.06

Alte bauturi fermentate(de exemplu cidru de mere,
cidru de pere, hidromel); amestecuri de bauturi
fermentate şi amestecuri de bauturi fermentate şi
bauturi nealcoolice, nedenumite şi necuprinse în
altă parte:
22.07

Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic
volumic de minimum 80%; alcool etilic şi alte
distilate denaturate, de orice concentraţie:
22.08

Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic
volumic sub 80%; distilate, rachiuri, lichioruri
şi alte bauturi spirtoase:
22.09

Otet comestibil şi inlocuitori de otet comestibil
obtinuti din acid acetic;
23.02

Tarate, sparturi şi alte reziduuri, aglomerate
sub forma de pelete, provenite din macinarea,
presarea, cernerea sau din alte procedee de
prelucrare a cerealelor sau plantelor leguminoase
23.03

Reziduuri rezultate de la fabricarea amidonului
şi reziduuri similare, pulpa de sfecla de zahar,
resturi rezultate din prelucrarea trestiei de
zahar şi alte deseuri rezultate de la fabricarea
zaharului, depuneri şi deseuri rezultate de la
fabricarea berii sau de la distilare, chiar
aglomerate sub forma de pelete:
23.06

Turte şi alte reziduuri solide, chiar macinate
sau aglomerate sub forma de pelete, rezultate din
extractia grasimilor sau uleiurilor vegetale,
altele decat cele de la pozitia 23.04 sau 23.05:
25 01

Sare inclusiv sare de masa şi sare denaturata
şi clorura de sodiu pura, chiar sub forma de
solutie apoasa sau cu adaos de agenti antiaglo-
meranti sau agenti care asigura o buna fluiditate;
apa de mare:
25.01.00.51

35.04.

Peptone şi derivatii lor; alte substante proteice
şi derivatii lor, nedenumite şi necuprinse în
altă parte;

–––* Se includ toate pozitiile tarifare ale fiecarui cod de 4 cifre dacă nu sunt menţionate ca excepţii în coloana 3.** Pozitiile tarifare exceptate de la codurile menţionate în coloana 1. + 
Anexa 2––-la norma pentru siguranţa alimentelor––––––––––––DOCUMENT DE INTRAREa produselor alimentare de origine nonanimala┌───┬───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐│A. │1. Expeditor/Exportator │ 2. Numar de referinţa….. │├───┤ │ ││ │Nume │ PIF de intrare ││ │ │ ││ │Adrea │ ││ │ ├──────────────────────────────────────┤│ │Cod postal │ 4. Importator ││În │ │ ││for│Tara Cod ISO │ Nume ││ma ├───────────────────────────────────┤ ││tii│3. Destinatar │ Adresa ││ │ │ ││cu │ Nume │ Cod posal ││ │ │ ││pri│ Adresa │ Tara Cod ISO ││vi │ ├──────────────────────────────────────┤│re │Cod postal │ 6. Documente insotitoare ││ │ │ ││la │Tara Cod ISO │ 6.1. Certificat de sănătate ││ ├───────────────────────────────────┤ Nr: ││lo │5. Adresa depozitului de destinatie│ Data: ││tul│ │ ││ │Nume │ 6.2 Raportul analizelor de laborator ││pre│ │ Nr: ││zen│Adresa │ Data: ││tat│ │ ││ │Cod postal │ 6.3 Alte documente ││ │ │ ││ │Tara Cod ISO │ ││ ├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│ │7.Denumirea produsului │ 8. Acest produs contine organisme ││ │ │ modificate genetic ││ │ │ [] Da [] Nu ││ │ ├──────────────────────────────────────┤│ │ │ 9. Utilizarea produsului pentru ││ │ │ consum uman ││ │ │ [] Da [] Nu ││ │ ├──────────────────────────────────────┤│ │ │10.Mijloc de transport ││ │ │ ││ │ │ Avion []Vas[]Vagon[]Vehicul[]Altele[]││ │ │ tren rutier ││ │7.1 Cod tarifar vamal │ Identificare ││ │ │ ││ ├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│ │11.Numărul şi natura coletelor │ 12. Declarant/reprezentant ││ │ │ ││ │ │ ││ │11.1 Greutate bruta │ Locul şi data declararii ││ │ │ ││ │11.2 Greutate neta │ ││ │ │ Semnatura ││ │ │ │├───┼───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│B. │13. Control documentului │ 14. Control identitate ││ │ │ ││ │ []Neefec- []Satis- []Nesatis- │ []Neefec- []Satis- []Nesatis- ││ │ tuat facator facator │ tuat facator facator │├───┼───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤│ │15. Control fizic │ 16. Teste de laborator efectuate ││Con│ │ ││troa []Neefec- []Satis- []Nesatis- │ [] Da [] Nu ││le │ tuat facator facator │ ││ ├───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┤│e │17. Decizie finala [] Accept [] Refuz ││fec├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│tua│18. Identificarea completa a PIF-ului de Data: ││te │ intrare şi stampila oficiala: ││ │ ││în │ ││ │ Numele şi prenumele inspectorului oficial: Semnatura: ││PIF│ ││ ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤│ │19. Observatii – Rezervat pentru inspectorul Autorităţii Naţionale ││ │ Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Punctul ││ │ de Inspecţie la Frontiera: │└───┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 + 
Anexa 3–––la norma pentru siguranţa alimentelor–––––––––––––NOTIFICARE DE RESPINGERENr. ……../……………..

Exportator
Denumirea firmei exportatoare:

Adresa:

Tara de origine/provenienţă:

Destinatar
Denumirea firmei importatoare:

Adresa:

Locul de destinatie:

Transport
Mod de transport:

Numar mijloc de transport:

PIF:

Identificarea transportului
Tipul documentului:
Certificat*): Da [] Nu [] Raportul însoţitor*): Da [] Nu []

Numar document:

Tara şi locul eliberarii:

Data eliberarii:

Descrierea părţii respinse:
Denumirea produsului:

Codul tarifar vamal:

Natura coletelor:

Numărul coletelor:

Cauzele respingerii:
Nonconformitate documentara*):
Da [] Nu []

Alte cauze (de precizat):

Măsuri luate

Returnare*): Da [] Nu []

Întocmit

Numele şi prenumele inspectorului:

Data:

Stampila:

PIF:

–––
    *) Se bifeaza casuta corespunzătoare.

 + 
Anexa 4––-la norma pentru siguranţa alimentelor–––––––––––––                                 PROCES-VERBAL                           nr. …… din ……….     de prelevare a probelor în vederea efectuării analizelor de laborator                           – Siguranţa alimentelor –    Subsemnatul ………, în calitate de inspector al Autorităţii Naţionale   Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul ……….,   atest ca în ziua de ……., ora ….., s-a realizat prelevarea de probe   în vederea efectuării analizelor de laborator, în conformitate cu   legislatia în vigoare, dintr-un lot de ……., în cantitate de …….. .    Datele de identificare a lotului: ………………………. .    Cantitatea de probe prelevate a fost de …………………… .    Prelevarea probelor a fost facuta de la agentul economic …….., cu   sediul în ………, înmatriculat la Oficiul registrului comerţului ……   sub nr. ……, codul fiscal …….., reprezentat de domnul/doamna …….,   nascut/născută la data de …….. în localitatea ……., judeţul/sectorul   ……….., domiciliat/domiciliata în localitatea ……….., str. ……   nr. …, bl. …., sc. …., ap. …., judeţul/sectorul ……, cu reşedinţa   în ……, legitimat/legitimata cu actul de identitate …… seria ….   nr. ……, eliberat de ……… la data de ……. .    Menţiuni: ………………………………………………………    ……………………………………………………………….       Inspectorul Autorităţii Naţionale        Sanitare Veterinare şi pentru            Siguranţa Alimentelor,                          Reprezentantul agentului economic,                          …………………………..
 + 
Anexa 5––-la norma pentru siguranţa alimentelor–––––––––––––CERERE DE ANALIZApentru probele prelevate conform procesului-verbal

1. Către laboratorul
2. Informaţii expediere
Expeditor proba:
Adresa:
Tel./Fax:
E-mail:
Data expedierii probei:

Destinatarul raspunsului
Adresa:

Tel./Fax:

3. Informaţii probe
Denumirea produsului:

Tipul produsului*): [] primar [] procesat

Tratamente fitosanitare*): [] da [] nu

Origine*): [] productie autohtona [] import [] export

Codul de prelevare probe:

4. Natura probei*)
[] fructe proaspete [] fructe nucifere [] fructe uscate
[] legume proaspete [] seminte oleaginoase [] altele (de precizat)
[] cartofi [] seminte de leguminoase
[] cereale boabe [] condimente
5. Analize solicitate

6. Numele şi semnatura expeditorului

7. Stampila unităţii

–––    *) Se bifeaza casuta corespunzătoare.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x