NORMĂ nr. 9 din 3 aprilie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 249 din 13 aprilie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 56 25/07/2007
ActulABROGAT DENORMA 25 25/07/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHOTARARE 24 28/06/2006
ActulREFERIRE LALEGE 313 10/11/2005
ActulREFERIRE LAOUG 50 09/06/2005 ART. 16
ActulREFERIRE LAOUG 50 09/06/2005 ART. 21
ActulREFERIRE LAOUG 50 09/06/2005 ART. 23
ActulREFERIRE LAOUG 50 09/06/2005 ART. 24
ActulREFERIRE LALEGE 411 18/10/2004 ART. 124
ART. 2REFERIRE LALEGE 411 18/10/2004 ART. 2
ART. 10REFERIRE LAHOTARARE 19 27/02/2007
ART. 10REFERIRE LAHOTARARE 18 27/02/2007
ART. 10REFERIRE LANORMA 3 27/02/2007
ART. 10REFERIRE LANORMA 2 27/02/2007
ART. 12REFERIRE LANORMA 3 27/02/2007
ART. 13REFERIRE LANORMA 3 27/02/2007
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 56 25/07/2007
ActulABROGAT DENORMA 25 25/07/2007
ActulAPROBAT DEHOTARARE 29 03/04/2007
ActulCONTINUT DEHOTARARE 29 03/04/2007
ActulIN LEGATURA CUHOTARARE 56 25/07/2007

privind marketingul fondului de pensii administrat privat



Având în vedere prevederile art. 124 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul dispoziţiilor art. 16, art. 21, art. 23 lit. a) şi f) şi ale art. 24 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 313/2005,Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumită în continuare Comisie, emite prezenta normă. + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Prezenta normă reglementează activitatea de marketing al fondului de pensii administrat privat şi procedura de autorizare şi de avizare a agenţilor de marketing al fondului de pensii.
 + 
Articolul 2(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţiile prevăzute la art. 2 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege.(2) De asemenea, expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:a) agentul de marketing persoană fizică, denumit în continuare agent, reprezintă, în înţelesul prezentei norme, persoana fizică având un contract valabil încheiat cu un administrator sau cu un broker de pensii private şi care a fost avizată de Comisie pentru a desfăşura activitatea de marketing al fondurilor de pensii administrate privat şi/sau al fondurilor de pensii facultative;b) agentul de marketing persoană juridică, denumit în continuare broker de pensii private, reprezintă, în înţelesul prezentei norme, societatea comercială nou-înfiinţată şi care a fost autorizată de Comisie pentru a desfăşura activitatea de marketing al fondurilor de pensii administrate privat şi/sau al fondurilor de pensii facultative;c) marketingul fondului de pensii administrat privat reprezintă activitatea condusă de către administrator în vederea atragerii de participanţi la un fond de pensii administrat privat prin intermediul agenţilor de marketing al fondului de pensii, autorizaţi sau avizaţi de Comisie;d) Registrul agenţilor de marketing al fondului de pensii, denumit în continuare Registru, reprezintă secţiunea din Registrul fondurilor de pensii private şi al administratorilor, care va cuprinde informaţii privind agenţii de marketing al fondului de pensii administrat privat care au fost autorizaţi/avizaţi de Comisie.
 + 
Capitolul IIMarketingul fondului de pensii administrat privat + 
Articolul 3(1) Un broker de pensii private poate desfăşura activitatea de marketing al fondului de pensii administrat privat dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:a) are un contract de mandat încheiat cu un administrator;b) a fost autorizat de Comisie şi înscris în Registru.(2) Un agent poate desfăşura activitatea de marketing al fondului de pensii administrat privat dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:a) are un contract valabil încheiat cu un administrator sau cu un broker de pensii private;b) a fost avizat de Comisie şi înscris în Registru.
 + 
Articolul 4(1) Agenţii vor putea desfăşura activitatea de marketing al fondului de pensii administrat privat numai pentru un singur administrator sau pentru un singur broker de pensii private.(2) Agenţii unui broker de pensii private care desfăşoară activitatea de marketing al fondului de pensii administrat privat vor putea desfăşura această activitate numai pentru administratorii cu care brokerul de pensii private are încheiate contracte de mandat.
 + 
Articolul 5(1) Se interzice oricărei persoane fizice sau juridice care nu este avizată ori autorizată de Comisie să desfăşoare activităţi de marketing şi/sau să utilizeze denumirea de agent de marketing al fondului de pensii în legătură cu o activitate desfăşurată în sistemul fondurilor de pensii administrate privat.(2) Se interzice oricărui agent de marketing al fondului de pensii să prezinte participantului în vederea obţinerii acordului de aderare informaţii care nu corespund realităţii privind administratorul şi/sau fondul de pensii administrat privat.
 + 
Articolul 6(1) Administratorul este răspunzător pentru recrutarea, instruirea şi monitorizarea agenţilor de marketing al fondului de pensii astfel încât aceştia să aibă o bună pregătire profesională în vederea îndeplinirii corespunzătoare a atribuţiilor legale şi contractuale care le revin.(2) Administratorul are obligaţia să verifice actele individuale de aderare, încheiate de către agenţii de marketing al fondului de pensii, care vor conţine în mod obligatoriu următoarele informaţii, după caz:a) denumirea brokerului de pensii private;b) codul de înscriere în Registru al brokerului de pensii private;c) numele şi prenumele agentului;d) codul de înscriere în Registru al agentului.
 + 
Capitolul IIIPregătirea, autorizarea şi avizarea agenţilor de marketing al fondului de pensii + 
Secţiunea 1Pregătirea agenţilor de marketing al fondului de pensii + 
Articolul 7Pregătirea agenţilor de marketing al fondului de pensii revine administratorilor de fonduri de pensii administrate privat. Aceştia pot delega, prin contract, pregătirea agenţilor de marketing al fondului de pensii către persoane juridice specializate, cu respectarea prevederilor art. 8.
 + 
Articolul 8(1) Cursurile de agent de marketing al fondului de pensii şi examenele sunt organizate pe baza unei tematici avizate de Comisie, publicată pe pagina de web a acesteia.(2) Administratorii sunt obligaţi să se asigure că persoanele fizice înscrise la cursurile de agent de marketing al fondului de pensii nu au menţiuni în cazierul judiciar.
 + 
Articolul 9Certificatul de absolvire a cursului de agent de marketing al fondului de pensii este eliberat de către administrator sau de către persoanele juridice specializate prevăzute la art. 7, numai după ce viitorul agent de marketing al fondului de pensii a urmat cursul şi a promovat examenul de absolvire.
 + 
Secţiunea a 2-aAutorizarea brokerului de pensii private + 
Articolul 10În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare ca broker de pensii private, solicitantul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:a) denumirea să nu inducă în eroare publicul şi să includă în mod obligatoriu sintagma "broker de pensii private";b) să aibă un capital social subscris şi vărsat în numerar de minimum 25.000 lei;c) să aibă obiect unic de activitate marketingul fondului de pensii administrat privat, cod CAEN 6720 – "activităţi auxiliare ale caselor de asigurări şi de pensii";d) să aibă un sediu permanent;e) acţionarii/asociaţii persoane fizice:(i) să nu aibă menţiuni în cazierul judiciar şi în cel fiscal;(îi) să nu fi contribuit, direct sau indirect, la falimentul unor persoane juridice şi să nu fi fost implicaţi în niciun fel de scandaluri financiare;f) acţionarii/asociaţii persoane juridice:(i) să nu fie în procedură de reorganizare judiciară sau faliment;(îi) să nu aibă datorii către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale;g) conducătorii, astfel cum sunt definiţi în Norma nr. 2/2007 privind autorizarea administratorilor în sistemul pensiilor administrate privat, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 18/2007:(i) să aibă pregătirea şi experienţa profesională necesare funcţiei pe care urmează să o îndeplinească;(îi) să fie absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior;(iii) să aibă experienţă profesională de cel puţin 3 ani în domeniul investiţiilor, financiar, juridic, bancar sau al asigurărilor;(iv) să nu fi fost sancţionaţi de către autorităţi române sau străine cu interdicţia definitivă ori, la momentul depunerii cererii de autorizare ca broker de pensii private, cu interdicţia temporară de a desfăşura activităţi în sistemul financiar-bancar, al pieţei de capital, juridic sau al asigurărilor;(v) să nu aibă menţiuni în cazierul judiciar;h) să fi achitat taxa de autorizare prevăzută pentru brokerii de pensii private, conform Normei nr. 3/2007 privind taxele de autorizare, avizare şi funcţionare în sistemul pensiilor administrate privat, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 19/2007.
 + 
Articolul 11Cererea pentru autorizarea brokerului de pensii private, conform anexei nr. 3, se depune la Comisie împreună cu următoarele documente:a) actul constitutiv, în copie;b) certificatul de înmatriculare, în copie;c) cazierul judiciar, în original, al conducătorilor;d) dovada achitării taxei de autorizare, în copie;e) carnetele de muncă şi diplomele de studii semnate ale conducătorilor, din care să rezulte respectarea prevederilor art. 10 lit. g), în copie;f) curriculum vitae semnate ale conducătorilor, în original;g) actul de proprietate al sediului social sau contractul de închiriere, în copie;h) declaraţia pe propria răspundere, în original, a conducătorilor, din care să reiasă că îndeplinesc prevederile art. 10 lit. g) pct. (iv).
 + 
Articolul 12Brokerii de pensii private achită Comisiei, de la momentul obţinerii autorizaţiei, pe toată durata valabilităţii acesteia, o taxă lunară de funcţionare al cărei cuantum este prevăzut în Norma nr. 3/2007 privind taxele de autorizare, avizare şi funcţionare în sistemul pensiilor administrate privat.
 + 
Secţiunea a 3-aAvizarea agenţilor + 
Articolul 13(1) În vederea obţinerii avizului agentului, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:a) să nu fi fost sancţionaţi de către autorităţi române sau străine cu interdicţia definitivă ori, la momentul depunerii cererii de avizare ca agent, cu interdicţia temporară de a desfăşura activităţi în sistemul financiar-bancar, al pieţei de capital, juridic sau al asigurărilor;b) au obţinut certificatul de absolvire a cursului de agent de marketing al fondului de pensii, în conformitate cu prevederile art. 9;c) au un contract valabil încheiat cu un administrator sau cu un broker de pensii private;d) au achitat taxa de avizare prevăzută pentru agenţi, conform Normei nr. 3/2007 privind taxele de autorizare, avizare şi funcţionare în sistemul pensiilor administrate privat.(2) Cererea pentru avizarea agentului, întocmită conform anexei nr. 2, se depune la Comisie de către administrator sau de către brokerul de pensii private împreună cu următoarele documente:a) actul de identitate, în copie;b) declaraţia pe propria răspundere a persoanei fizice că se încadrează în prevederile alin. (1) lit. a), în original;c) certificatul privind absolvirea cursurilor de agent de marketing, conform modelului prezentat în anexa nr. 1, în copie;d) model al contractului încheiat şi al anexelor acestuia pentru agenţi;e) dovada achitării taxei de avizare, în copie.
 + 
Capitolul IVEliberarea, respingerea sau retragerea deciziei de autorizare ori a avizului pentru agentul de marketing al fondului de pensii + 
Secţiunea 1Eliberarea deciziei de autorizare sau a avizului agentului de marketing al fondului de pensii + 
Articolul 14Comisia analizează şi hotărăşte cu privire la eliberarea deciziei de autorizare sau de avizare a agentului de marketing al fondului de pensii în termen de 30 de zile calendaristice de la înregistrarea dosarului complet al solicitantului.
 + 
Articolul 15(1) Orice solicitare a Comisiei privind informaţiile suplimentare sau de modificare a documentelor prezentate iniţial întrerupe termenul prevăzut la art. 14, un nou termen începând să curgă de la data depunerii respectivelor informaţii sau modificări, depunere care nu poate fi făcută mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data solicitării Comisiei, sub sancţiunea respingerii cererii.(2) În situaţia în care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constată depunerea acestora într-o formă necorespunzătoare, precum şi lipsa unor documente, acestea sunt returnate solicitantului spre completare sau înlocuire, după caz.
 + 
Articolul 16Decizia de autorizare sau de avizare se comunică administratorului ori brokerului de pensii private în termen de 5 zile calendaristice de la data adoptării acesteia şi va conţine codul de înscriere în Registru al agentului de marketing al fondului de pensii.
 + 
Articolul 17(1) Orice modificare a documentelor sau a condiţiilor pe baza cărora s-a eliberat decizia de autorizare sau avizul agentului de marketing al fondului de pensii se va face numai după obţinerea în prealabil de la Comisie a avizului privind modificările condiţiilor existente la momentul obţinerii acesteia/acestuia.(2) Orice modificare a actelor constitutive ale brokerului de pensii se va depune în mod obligatoriu la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului numai însoţită de avizul prealabil al Comisiei.
 + 
Secţiunea a 2-aRespingerea autorizaţiei sau a avizului agentului de marketing al fondului de pensii + 
Articolul 18(1) Neîndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute în prezenta normă duce la respingerea cererii de autorizare sau de avizare ca agent de marketing al fondului de pensii.(2) Decizia de respingere, scrisă şi motivată, se comunică administratorului sau brokerului de pensii private în termen de 5 zile calendaristice de la adoptarea acesteia.(3) Decizia de respingere poate fi contestată în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data comunicării ei, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
 + 
Articolul 19O nouă cerere de autorizare sau de avizare poate fi adresată Comisiei numai dacă au fost remediate deficienţele care au constituit motivele de respingere a cererii iniţiale.
 + 
Secţiunea a 3-aRetragerea autorizaţiei sau a avizului agentului de marketing al fondului de pensii + 
Articolul 20Comisia este în drept să retragă autorizaţia sau avizul agentului de marketing al fondului de pensii în următoarele condiţii:a) dacă autorizaţia sau avizul a fost obţinută/obţinut pe baza unor informaţii sau documente false ori care au indus în eroare;b) în situaţia în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile avute în vedere la autorizare/avizare;c) la solicitarea agentului de marketing al fondului de pensii;d) la solicitarea administratorului sau brokerului de pensii private;e) ca sancţiune, în cazul încălcării dispoziţiilor legale în vigoare;f) în cazul în care nu desfăşoară activitate pe o perioadă de un an.
 + 
Articolul 21(1) Decizia de retragere, scrisă şi motivată, se comunică administratorului sau brokerului de pensii private în termen de 5 zile calendaristice de la adoptarea acesteia.(2) Decizia de retragere poate fi contestată în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data comunicării ei, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
 + 
Capitolul VDispoziţii finale + 
Articolul 22Administratorul este obligat ca în termen de 15 zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţă să notifice în scris Comisia ori de câte ori constată că agenţii săi de marketing al fondului de pensii încalcă prevederile legale.
 + 
Articolul 23(1) Administratorul trebuie să transmită Comisiei datele referitoare la agenţii de marketing al fondului de pensii cu care a încetat colaborarea, în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care a intervenit încetarea contractului.(2) Administratorul trebuie să transmită imediat Comisiei orice schimbare referitoare la datele agenţilor de marketing al fondului de pensii, în termen de 5 zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţă.
 + 
Articolul 24(1) Comisia radiază din Registru agentul care încalcă prevederile legale, notificând acest lucru administratorului sau brokerului de pensii private în termen de 5 zile lucrătoare de la data radierii.(2) Comisia radiază din Registru brokerul de pensii private care încalcă prevederile legale, notificând acest lucru administratorului în termen de 5 zile lucrătoare de la data radierii.
 + 
Articolul 25În vederea obţinerii avizului ca agent de marketing al fondului de pensii, microîntreprinderile vor îndeplini condiţiile menţionate la art. 10 lit. c), d) şi e) şi la art. 13 alin. (1) şi vor prezenta documentele prevăzute la art. 13 alin. (2).
 + 
Articolul 26Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta normă.
 + 
Anexa 1───────la normă────────

ANTET ADMINISTRATOR/PERSOANĂ JURIDICĂ SPECIALIZATĂ

Nr. certificat/data eliberării

CERTIFICAT DE ABSOLVIRE

Prin prezenta se atestă că dnul/dna ………….., cu domiciliul
în ………, str. ……………, legitimat/legitimată cu BI/CI
seria …. nr. ….., CNP ……….., a absolvit cursul de agent
de marketing al fondului de pensii administrat privat, organizat
de către …………., cu o durată de ……………. zile, în
perioada ……………………

Dnul/Dna ………………… a dobândit cunoştinţele teoretice
necesare în vederea desfăşurării activităţii de marketing al
fondului de pensii administrat privat.

Data absolvirii …………………………

Nota de examen ………………………….

Administrator/Persoană juridică specializată,
……………………………………………..
(denumirea şi sediul social)

Reprezentant legal …………………………….
(numele şi prenumele)

Semnătura ………………… Ştampila administratorului/
persoanei juridice specializate

 + 
Anexa 2───────la normă────────CERERE PENTRU AVIZAREA AGENTULUI1. Date despre solicitantSocietatea de administrare a fondului de pensii administrat privatSocietatea Comercială …….. – S.A., având cod unic de înregistrare fiscală nr. ……., Decizie de autorizare nr. ……… din data de ……., cu sediul în ….., telefon ……, fax ……, e-mail …….., reprezentată legal de ……., având funcţia de …….., telefon ……, fax …….., e-mail ………, solicit avizarea în vederea desfăşurării activităţii de marketing al fondului de pensii administrat privat a:Broker de pensii privateSocietatea Comercială ………… – S.A./S.R.L., având cod unic de înregistrare fiscală nr. …….., Decizie de autorizare nr. ……. din data de …….., cu sediul în …….., telefon ……, fax ………, e-mail …….., reprezentat legal de …….., având funcţia de ……, telefon ……., fax …….., e-mail ……, solicit avizarea în vederea desfăşurării activităţii de marketing al fondului de pensii administrat privat a:2. Date despre agent*)________Notă *) În cazul în care administratorul sau brokerul de pensii private prezintă spre avizare o singură dată mai mulţi agenţi, cererea de avizare va fi însoţită de un tabel nominal cu antetul solicitantului, anexă la cererea de avizare.Denumirea agentului …………………………………….Numele şi prenumele agentului ……………………………Adresa sediului social ………………………………….Domiciliul …………………………………………….Cod de înregistrare fiscală ……………………………..Cod numeric personal ……………………………………Contract de mandat nr. …………. din data de …………..Date de contact (telefon, fax, e-mail) ……………………3. Informaţii suplimentare care ar putea fi considerate relevante pentru activitatea agentului………………………………………………………Subsemnatul, cunoscând prevederile Codului penal privind falsul în declaraţii, declar pe propria răspundere, sub sancţiunea legii, că toate răspunsurile sunt complete şi conforme cu realitatea şi că nu există alte fapte relevante asupra cărora Comisia ar trebui informată.Reprezentant legal al administratorului ……………………..Reprezentant legal al brokerului de pensii private ……………Numele şi prenumele ……………………………………….Semnătura şi ştampila ……………………………………..NOTĂ:Comisia va păstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în prezenta cerere, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege.False declaraţii sau omisiuni intenţionate ale unor fapte pot constitui încălcări ale legii penale.
 + 
Anexa 3───────la normă────────

DATE DE IDENTIFICARE
ALE SOCIETĂŢII
CERERE PENTRU AUTORIZAREA
BROKERULUI DE PENSII PRIVATE
Subsemnatul (a), ……../(numele şi prenumele)………..,
în calitate de împuternicit/împuterniciţi ……/(nr. şi data procurii
speciale şi autentice/delegaţiei avocaţiale)…………………….
solicit autorizarea ca broker de pensii private pentru fondul de
pensii administrat privat ……../(denumirea brokerului de pensii
private)………..
având:
Număr de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului
Comerţului: ……………………………………….

Cod unic de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului
Comerţului: ……………………………………….

Sediul social ………………. ………………….
(localitatea) (strada şi numărul)

………………. ………………….
(judeţul) (codul poştal)

Date de contact (telefon, fax, e-mail, web): ………………..

Sediul secundar:*) …………… …………………..
(localitatea) (strada şi numărul)

…………… …………………..
(judeţul) (codul poştal)

Date de contact (telefon, fax, e-mail, web): ………………….

Forma de înregistrare: ……………………………………..
(filială, sucursală, reprezentanţă, agenţie,
punct de lucru)

Prezenta cerere este însoţită de un număr de ……… documente,
totalizând un număr de ………… file.

Semnătura împuternicitului …………………………

Data …………………………………..

False declaraţii sau omisiuni intenţionate ale unor fapte pot
constitui încălcări ale legii penale.

__________Notă *) În cazul în care există mai multe sedii secundare, se va ataşa la cererea de autorizare un tabel nominal cu adresele acestora: localitate, stradă, număr, judeţ, cod poştal._________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x