NORMĂ nr. 17 din 3 iulie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 487 din 20 iulie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 6 25/02/2009
ActulABROGAT DENORMA 5 25/02/2009
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 313 10/11/2005
ActulREFERIRE LAOUG 50 09/06/2005 ART. 23
ActulPENTRU APLICAREALEGE 411 18/10/2004
ActulREFERIRE LALEGE 411 18/10/2004 ART. 49
ActulREFERIRE LALEGE 411 18/10/2004 ART. 50
ActulREFERIRE LALEGE 411 18/10/2004 ART. 54
ActulREFERIRE LALEGE (R) 411 18/10/2004 ART. 49
ActulREFERIRE LALEGE (R) 411 18/10/2004 ART. 50
ActulREFERIRE LALEGE (R) 411 18/10/2004 ART. 54
ART. 3REFERIRE LALEGE 411 18/10/2004 ART. 2
ART. 3REFERIRE LALEGE (R) 411 18/10/2004 ART. 2
ART. 13REFERIRE LALEGE 297 28/06/2004 ART. 224
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 6 25/02/2009
ActulABROGAT DENORMA 5 25/02/2009
ActulAPROBAT DEHOTARARE 45 03/07/2007
ActulCONTINUT DEHOTARARE 45 03/07/2007

privind calculul valorii activului net şi al valorii unităţii de fond pentru fondurile de pensii administrate privat



Având în vedere prevederile art. 49, 50 şi ale art. 54 lit. a)-c) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul dispoziţiilor art. 23 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 313/2005,Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumită în continuare Comisie, emite prezenta normă. + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Prezenta normă stabileşte regulile de evaluare a activelor fondurilor de pensii administrate privat, de calcul al valorii activului net şi al valorii unităţilor de fond.
 + 
Articolul 2Prezenta normă se adresează administratorilor de fonduri de pensii administrate privat, depozitarilor şi auditorilor acestora.
 + 
Articolul 3(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţiile prevăzute la art. 2 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege.(2) De asemenea, în înţelesul prezentei norme, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:1. piaţă reglementată – sistem pentru tranzacţionarea instrumentelor financiare autorizat ca atare de către instituţia de supraveghere a pieţei de capital din ţara de origine în care funcţionează aceasta;2. preţ de închidere – preţul la care se efectuează ultima tranzacţie în cadrul sesiunii de tranzacţionare a secţiunii principale a unei pieţe reglementate;3. marcare la piaţă – operaţiunea de ajustare a valorii unui cont pentru a reflecta, la sfârşitul fiecărei sesiuni de tranzacţionare, câştigurile sau pierderile aferente poziţiilor deschise în cont care au rezultat din variaţia preţului.
 + 
Capitolul IIReguli de evaluare a activelor + 
Articolul 4(1) Valorile mobiliare admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sunt evaluate la preţul de închidere al secţiunii principale a pieţei respective din ziua pentru care se efectuează calculul.(2) Atunci când sunt admise la tranzacţionare pe mai multe pieţe reglementate, valoarea la care se iau în calcul valorile mobiliare trebuie să fie reprezentată de preţul de închidere al pieţei de pe care au fost achiziţionate.
 + 
Articolul 5(1) Instrumentele pieţei monetare admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sunt evaluate prin alegerea uneia dintre următoarele metode:a) metoda bazată pe preţul de închidere al secţiunii principale a respectivei pieţe reglementate;b) metoda bazată pe recunoaşterea zilnică a dobânzii aferente perioadei scurse de la data efectuării plasamentului.(2) Metoda aleasă este specificată în prospectul schemei de pensii şi este menţinută cel puţin un an.(3) Prevederile art. 4 alin. (2) se aplică şi în cazul instrumentelor pieţei monetare evaluate conform prevederilor alin. (1) lit. a).
 + 
Articolul 6Instrumentele financiare cu venit fix se evaluează conform prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b).
 + 
Articolul 7(1) Deţinerile din contul curent se evaluează prin luarea în considerare a soldului disponibil la data pentru care se efectuează calculul.(2) În calculul activului net se iau în considerare sumele în tranzit, precum şi sumele în curs de rezolvare, care se recunosc la valoarea nominală de înregistrare în contabilitate.
 + 
Articolul 8Înregistrarea în portofoliul fondului de pensii administrat privat a tranzacţiilor cu instrumente financiare se face la data efectuării respectivelor tranzacţii.
 + 
Articolul 9Evaluarea instrumentelor financiare derivate tranzacţionate pe o piaţă reglementată trebuie să ia în considerare marcarea la piaţa pe care aceste instrumente sunt tranzacţionate şi în conformitate cu prevederile art. 4.
 + 
Articolul 10(1) Acţiunile nou-emise care urmează să fie admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată se evaluează la preţul din cadrul ofertei publice primare în care au fost achiziţionate respectivele acţiuni, cu condiţia ca acestea să fie înscrise la tranzacţionare în termen de cel mult un an.(2) Instrumentele financiare cu venit fix nou-emise care urmează să fie admise la tranzacţionare se evaluează conform prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b), cu condiţia ca acestea să fie înscrise la tranzacţionare în termen de cel mult un an.
 + 
Articolul 11Dividendele şi acţiunile distribuite cu titlu gratuit vor fi luate în calculul activului fondului de pensii administrat privat la data încasării contravalorii acestora în contul curent al fondului, respectiv la data înregistrării majorării capitalului social la depozitarul central.
 + 
Articolul 12(1) Titlurile de participare ale unui organism de plasament colectiv tranzacţionate pe o piaţă reglementată se evaluează conform prevederilor art. 4.(2) Titlurile de participare ale unui organism de plasament colectiv netranzacţionate pe o piaţă reglementată se iau în calcul la ultima valoare unitară a activului net calculată, certificată de către depozitar şi publicată.
 + 
Articolul 13(1) Pentru acţiunile netranzacţionate pe o perioadă de maximum 30 de zile, evaluarea va lua în calcul cea mai mică valoare dintre preţul mediu ponderat de achiziţie şi valoarea contabilă pe acţiune. Valoarea contabilă pe acţiune este determinată prin raportarea poziţiei "Capitaluri proprii" din cel mai recent bilanţ contabil depus la Ministerul Finanţelor Publice sau autorităţi echivalente din statele membre sau state terţe, la numărul de acţiuni emise. Valoarea contabilă pe acţiune se recalculează în termen de maximum 3 luni de la data de depunere la Ministerul Finanţelor Publice sau autorităţi echivalente din statele membre sau state terţe a situaţiilor financiare.(2) Evaluarea prevăzută la alin. (1) nu se aplică pentru acţiuni suspendate de la tranzacţionare în respectivul interval de timp, în cazul apariţiei unor evenimente de natura celor prevăzute la art. 224 alin. (5) din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare. În acest caz, evaluarea va avea drept bază de calcul cel mai mic preţ înregistrat pe piaţă în intervalul de 30 de zile anterior suspendării de la tranzacţionare.(3) Acţiunile care au fost delistate pot fi păstrate în portofoliul fondului de pensii administrat privat pentru o perioadă de maximum 2 ani de la data delistării, iar evaluarea acestora se va face conform alin. (1).
 + 
Articolul 14În anumite situaţii justificate, în scopul protejării intereselor participanţilor şi beneficiarilor, Comisia poate solicita administratorului şi depozitarului ca instrumentele financiare care nu mai sunt admise la tranzacţionare să fie luate în calculul activului net la valoarea zero.
 + 
Capitolul IIIReguli de calcul al activelor fondului + 
Articolul 15Valoarea netă a activelor unui fond de pensii administrat privat se calculează prin scăderea obligaţiilor din valoarea totală a activelor:

           
  Valoarea netă a activelor fondului = Valoarea totală a activelor fondului Valoarea obligaţiilor

 + 
Articolul 16Valoarea totală a activelor fondului se calculează zilnic, prin însumarea valorii tuturor activelor aflate în portofoliul acestuia, evaluate în conformitate cu prevederile art. 4-14.
 + 
Articolul 17Obligaţiile unui fond sunt constituite din cheltuieli cu:a) comision de administrare;b) taxe de auditare a fondului de pensii.
 + 
Articolul 18Cheltuielile prevăzute la art. 17 se înregistrează zilnic, având în vedere următoarele:a) repartizarea cheltuielilor nu conduce la variaţii semnificative în valoarea unităţii de fond;b) cheltuielile cu comisionul de administrare din activul total al fondului sunt planificate lunar, înregistrate zilnic în calculul valorii activului net şi regularizate la sfârşitul lunii, iar comisionul de administrare din contribuţiile participanţilor se înregistrează şi se ia în calculul valorii activului net la data încasării respectivelor contribuţii;c) cheltuielile cu taxele de auditare a fondului de pensii sunt estimate zilnic, înregistrate şi regularizate conform legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 19(1) Calculul valorii unitare a activului net al unui fond de pensii administrat privat pentru o anumită dată se realizează după următoarea formulă:                           Valoarea netă a activelor    Valoarea unitară fondului la acea dată    a activului net = –––––––––    la acea dată Numărul de unităţi de fond                           la acea dată(2) Numărul de unităţi de fond este diferenţa dintre numărul total de unităţi emise şi numărul total de unităţi de fond anulate ca urmare a plăţii drepturilor, în caz de invaliditate sau deces al participantului, sau a transferului activului personal al acestuia.(3) Contribuţiile la un fond de pensii administrat privat şi transferurile de lichidităţi băneşti se convertesc în unităţi de fond şi diviziuni ale acestora, calculate cu 6 zecimale, în maximum două zile de la data încasării acestora în contul colector al fondului de pensii. Contribuţiile la fondul de pensii sunt virate de către instituţia de colectare în termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii lor, pe baza informaţiilor transmise de către instituţia de evidenţă.(4) Convertirea contribuţiei în unităţi de fond se face prin împărţirea acesteia la valoarea unităţii de fond din ziua în care a fost primită contribuţia.(5) Valoarea unitară a activului net se calculează în fiecare zi lucrătoare şi este valabilă pentru ziua lucrătoare anterioară efectuării calculului.
 + 
Articolul 20(1) În cazul în care unele elemente de activ sunt exprimate în valute liber convertibile, pentru transformarea în lei se utilizează cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României valabil pentru ziua pentru care se efectuează calculul.(2) În situaţia în care există elemente de activ exprimate în valute pentru care Banca Naţională a României nu publică un curs de schimb valutar, se utilizează cursul monedei respective faţă de euro, comunicat de banca centrală a ţării în moneda căreia este exprimat elementul de activ, şi cursul euro/lei comunicat de Banca Naţională a României, valabil pentru ziua pentru care se efectuează calculul.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 21Încălcarea prevederilor prezentei norme se sancţionează conform prevederilor legale în vigoare.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x