NORMĂ nr. 13 din 16 martie 2020

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARA
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 239 din 24 martie 2020
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUNORMA 28 04/10/2021
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 13 16/03/2020
 Nu exista acte care fac referire la acest act





În temeiul prevederilor art. 15 lit. a) și b) din Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale,în baza prevederilor art. 2 alin. (1) lit. c), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 5 lit. c), art. 6 alin. (1) și (2) și ale art. 7 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările și completările ulterioare,în urma deliberărilor Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară din ședința din data de 11 martie 2020,Autoritatea de Supraveghere Financiară emite prezenta normă. + 
Capitolul IDispoziții generale + 
Articolul 1(1)Prezenta normă reglementează procedura, condițiile de autorizare și documentele care trebuie depuse la Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., în procesul de autorizare a constituirii societății de pensii și de autorizare ca administrator a entităților prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale, denumită în continuare Lege.(2)Pentru acționarii care dețin o participație calificată sunt aplicabile dispozițiile Regulamentului Autorității de Supraveghere Financiară nr. 3/2016 privind criteriile aplicabile și procedura pentru evaluarea prudențială a achizițiilor și majorărilor participațiilor la entitățile reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul nr. 3/2016.(3)Pentru fondatorii/acționarii ale căror dețineri din capitalul social și/sau din drepturile de vot nu depășesc pragul de 10% necesar pentru a deține o participație calificată, prin derogare de la prevederile Regulamentului nr. 3/2016, sunt aplicabile prevederile prezentei norme. + 
Articolul 2Pot administra fonduri:a)societățile de pensii constituite în baza Legii;b)societățile de pensii, societățile de administrare a investițiilor și societățile de asigurare de viață care sunt autorizate să administreze fonduri de pensii facultative și/sau fonduri de pensii administrate privat, autorizate în condițiile Legii de către A.S.F. pentru activitatea de administrare a fondurilor de pensii ocupaționale;c)societățile de administrare a investițiilor și societățile de asigurare de viață, autorizate în condițiile Legii de către A.S.F. pentru activitatea de administrare a fondurilor de pensii ocupaționale.
 + 
Articolul 3(1)Termenii și expresiile utilizate în prezenta normă au semnificațiile prevăzute la:a)art. 3 din Lege;b)art. 2 din Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 1/2019 privind evaluarea și aprobarea membrilor structurii de conducere și a persoanelor care dețin funcții-cheie în cadrul entităților reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumit în continuare Regulamentul nr. 1/2019;c)art. 4 din Regulamentul nr. 3/2016.(2)De asemenea, în înțelesul prezentei norme, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:a)conducere executivă – persoanele definite la art. 2 alin. (2) lit. g) din Regulamentul nr. 1/2019;b)persoane evaluate – persoanele definite la art. 2 alin. (2) lit. q) din Regulamentul nr. 1/2019, care se supun aprobării A.S.F.;c)persoane care dețin funcții-cheie autorizate – persoanele definite la art. 3 alin. (1) lit. y) pct. (i), (ii) și (iv) din Lege;d)persoane care dețin funcții-cheie notificate – persoanele definite la art. 3 alin. (1) lit. y) pct. (iii) și (v) din Lege.
 + 
Capitolul IIAutorizarea de constituire a societății de pensii + 
Secţiunea 1Condiții generale + 
Articolul 4Pentru emiterea deciziei de autorizare de constituire a societății de pensii, în baza cererii, A.S.F. analizează documentația depusă de către fondatori sau de către reprezentanții lor legali și verifică dacă sunt îndeplinite, cumulativ, condițiile prevăzute de Lege, de prezenta normă și de alte reglementări ale A.S.F. incidente. + 
Articolul 5Pentru obținerea deciziei de autorizare de constituire, societatea de pensii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:a)să se constituie sub forma unei societăți pe acțiuni;b)să aibă ca obiect unic de activitate administrarea fondurilor de pensii private;c)denumirea societății de pensii să nu conțină elemente de natură să inducă în eroare participanții, viitorii participanți sau alte persoane și să conțină sintagma „societate de administrare a fondurilor de pensii ocupaționale“;d)capitalul social să fie reprezentat prin acțiuni nominative, care nu pot constitui garanții și nu pot fi utilizate pentru acordarea de credite;e)actul constitutiv trebuie să prevadă că acționarii nu pot beneficia de drepturi preferențiale sau de alte privilegii și că se interzice limitarea drepturilor sau impunerea de obligații suplimentare acționarilor;f)să aibă un consiliu de administrație/supraveghere alcătuit dintr-un număr impar de membri, dar nu mai puțin de 3 persoane fizice;g)fondatorii să facă dovada vărsării integrale și în formă bănească a capitalului social, care trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de Lege și de reglementările incidente.
 + 
Secţiunea a 2-aCondiții privind fondatorii + 
Articolul 6(1)Evaluarea respectării criteriilor prevăzute de Lege și de prezenta normă cu privire la fondatori se efectuează în cadrul procesului de autorizare a societății de pensii.(2)Persoanele juridice care au calitatea de fondatori trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:a)să înregistreze, potrivit ultimei situații financiare, capital propriu pozitiv;b)să fi funcționat minimum 3 ani, cu excepția celor rezultate în urma fuziunii sau divizării unei alte persoane juridice care înainte de fuziune sau de divizare a funcționat minimum 3 ani;c)să nu fie fondatori/acționari ai unei societăți de pensii ori ai altei entități înregistrate în state cu care România nu întreține relații diplomatice sau în jurisdicții care nu instituie obligativitatea organizării și tinerii contabilității și/sau publicării situațiilor financiare, ținerii registrelor comerciale și/sau care permit păstrarea anonimatului în ceea ce privește identitatea acționarilor/asociaților și a administratorilor;d)să nu aibă datorii restante către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale și bugetele fondurilor speciale.
 + 
Articolul 7(1)Persoanele fizice care au calitatea de fondatori trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:a)să nu fie acționari, membri în structura de conducere a altor administratori de fonduri de pensii ocupaționale sau ai persoanelor afiliate acestora;b)să nu fie acționari, membri în structura de conducere a instituției de credit care îndeplinește funcția de depozitar al fondului de pensii ocupaționale sau ai persoanelor afiliate acestuia;c)să nu fie acționari, membri în structura de conducere a societăților de servicii de investiții financiare care prestează servicii pentru fondurile de pensii ocupaționale sau ai persoanelor afiliate acestora; d)să dispună de venituri personale, neafectate îndeplinirii obligațiilor lor patrimoniale față de terți, care, prin nivelul lor anual, să justifice în mod corespunzător proveniența fondurilor destinate participației la capitalul social al societății de pensii și care să aibă caracter de continuitate;e)fondurile destinate participației la capitalul social al societății de pensii să nu aibă ca surse venituri obținute din activități desfășurate în statele sau jurisdicțiile prevăzute la art. 6 alin. (2) lit. c) și/sau situația prevăzută la art. 8 lit. e) din Lege;f)să nu fi contribuit, direct sau indirect, la falimentul unor persoane juridice.(2)Nu pot deține calitatea de fondatori persoanele nominalizate în lista întocmită în conformitate cu prevederile art. 26 și 27 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, cu modificările și completările ulterioare, precum și persoanele fizice sau juridice care fac obiectul unor sancțiuni internaționale, definite conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 217/2009, cu modificările și completările ulterioare.(3)Nu pot deține calitatea de fondatori persoanele care au fost condamnate printr-o sentință rămasă definitivă pentru infracțiuni de corupție și de serviciu, de spălare a banilor, infracțiuni contra patrimoniului, de fals, evaziune fiscală, mărturie mincinoasă ori alte fapte de natură să conducă la concluzia că nu sunt create premisele necesare pentru asigurarea unei gestiuni sănătoase și prudente a societății de pensii.(4)Prevederile alin. (2) și (3) se aplică și în cazul fondatorilor persoane juridice la care unul sau mai mulți fondatori/acționari a/au fost condamnat/condamnați printr-o sentință rămasă definitivă pentru infracțiunile prevăzute la alin. (2) și (3).
 + 
Secţiunea a 3-aDocumentația necesară pentru autorizarea de constituire a societății de pensii + 
Articolul 8(1)Decizia de autorizare de constituire a unei societăți de pensii se emite ca urmare a cererii pentru autorizarea de constituire a societății de pensii, întocmită conform anexei nr. 1.(2)Cererea însoțită de documentația completă se depune la A.S.F. de către fondatori sau de către reprezentanții lor legali.
 + 
Articolul 9Cererea prevăzută la art. 8 este însoțită de documentele prevăzute la art. 6 alin. (3) din Lege, precum și, în aplicarea acestor prevederi, de următoarele:a)procură specială și autentică sau, după caz, împuternicire de reprezentare juridică, semnată de toți membrii fondatori, prin care aceștia desemnează una sau mai multe persoane pentru ai reprezenta în relația cu A.S.F., pe parcursul instrumentării dosarului aferent cererii de autorizare de constituire;b)proiectul actului constitutiv, care trebuie să conțină denumirea societății de pensii, conform rezervării eliberate de registrul comerțului, și care trebuie să fie întocmit cu respectarea prevederilor Legii, precum și planul organizatoric și financiar care trebuie să asigure gestiunea corectă și prudentă a fondului de pensii ocupaționale pentru care se solicită autorizarea;c)documentația privind fondatorii, prevăzută la art. 10 și 11;d)documentația privind membrii propuși pentru structura de conducere a administratorului, în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 1/2019;e)declarația prevăzută la art. 6 alin. (3) lit. f) din Lege, conform modelului declarației nr. 2 prevăzut în anexa nr. 5;f)documente privind fondatorii referitoare la eventuala lor relație de afiliere conform art. 3 alin. (2) din Lege, precum și natura legăturilor dintre ei, conform modelului declarației nr. 1 prevăzut în anexa nr. 4;g)proiectul procedurilor interne, întocmit în conformitate cu art. 13;h)actul juridic care atestă dreptul de folosință al societății în curs de înființare asupra spațiului destinat sediului social și sediilor secundare, după caz, precum și documente din care să reiasă că acestea îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 14. + 
Articolul 10(1)Pentru fiecare dintre fondatori, persoane juridice, cererea prevăzută la art. 8 este însoțită de următoarele documente:a)certificat constatator eliberat de registrul comerțului sau orice alt document oficial echivalent eliberat de autoritatea similară din țara de origine, care atestă cel puțin denumirea, numărul și data înregistrării, obiectul de activitate al acesteia, persoanele împuternicite legal să reprezinte persoana juridică și structura acționariatului acesteia până la nivel de persoană fizică; structura acționariatului până la nivel de persoană fizică trebuie detaliată inclusiv pentru persoanele juridice care dețin indirect participații la capitalul social al fondatorului;b)o prezentare a fondatorului/acționarului persoanei juridice, sub semnătura reprezentantului legal, din care să rezulte organizarea acestuia, inclusiv rețeaua de sedii secundare deținute în țara de origine și în străinătate, activitatea desfășurată de acesta în toate sediile sale secundare;c)ultimele 3 situații financiare anuale auditate de către un auditor financiar, avizat de către A.S.F., cele mai recente situații financiare interimare și ultima balanță de verificare a conturilor fondatorului și, după caz, cele întocmite la nivelul perimetrului de consolidare contabilă din care face parte fondatorul;d)în cazul fondatorilor, persoane juridice străine, situațiile financiare anuale prevăzute la lit. c) sunt auditate de către un auditor financiar, membru activ al unui organism profesional recunoscut de Federația Internațională a Contabililor, și care a asimilat Codul de etică emis de aceasta, A.S.F. putând solicita documente care să ateste îndeplinirea cerințelor menționate;e)documentația privind capitalul social, conform prevederilor Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 11/2020 privind capitalul social al administratorului de fonduri de pensii ocupaționale sau ale Regulamentului nr. 3/2016, după caz;f)certificat de cazier fiscal;g)certificat de cazier judiciar.(2)Pentru fiecare dintre fondatorii, persoane juridice, cu participații mai mici de 5% din capitalul social al administratorului fondului de pensii ocupaționale, dar nu mai mult de 10% cumulat, se va prezenta numai documentația prevăzută la alin. (1) lit. a).(3)Documentația prevăzută la alin. (1) se prezintă și în cazul fondatorilor, persoane juridice, cu participații mai mici de 5% din capitalul social al societății de pensii, care dețin participații la capitalul social al altui fondator al aceleiași societăți de pensii, indiferent de cota de participare.
 + 
Articolul 11(1)Pentru fiecare dintre fondatori, persoane fizice, cererea prevăzută la art. 8 este însoțită de următoarele documente:a)copia actului de identitate, a cărei conformitate cu originalul este certificată de titular, prin semnătură olografă, pe aceeași pagină pe care este reprodusă imaginea prin copiere;b)curriculum vitae, datat și semnat, întocmit conform art. 31 alin. (3) lit. b) din Regulamentul nr. 3/2016;c)certificatul de cazier judiciar, din care să reiasă că persoana respectivă nu a fost condamnată printr-o sentință rămasă definitivă pentru infracțiunile prevăzute la art. 7 alin. (2) și (3);d)declarație de venit întocmită în conformitate cu legislația din țara de origine, vizată de autoritatea fiscală sau, după caz, certificată conform legislației din țara respectivă; în cazul în care legislația din țara de origine nu prevede o astfel de declarație, se va prezenta un document oficial care să ateste acest fapt;e)date despre fondatorii societății de pensii/acționarii administratorului de fonduri de pensii ocupaționale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2;f)specimen de semnătură, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3;g)declarația nr. 1, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4, și declarația nr. 2, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5;h)documentația privind capitalul social, conform prevederilor Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 11/2020 privind capitalul social al administratorului de fonduri de pensii ocupaționale sau ale Regulamentului nr. 3/2016, după caz;i)certificat de cazier fiscal.(2)Acționarii, persoane fizice, care dețin mai puțin de 1% din capitalul social al administratorului fondului de pensii ocupaționale, sunt exceptați de la cerința prezentării documentelor prevăzute la alin. (1) lit. d) și e).(3)Pentru persoanele care nu au reședința în România se depun certificatul de cazier judiciar și de cazier fiscal sau alte documente cu aceeași valoare juridică eliberate de autoritățile din țara de origine și din țara în care au reședința în prezent, dacă aceasta este alta decât țara de origine.(4)Pentru persoanele care nu au domiciliul, dar au reședința în România se depun certificatele de cazier judiciar și de cazier fiscal eliberate de autoritățile române și certificatul de cazier judiciar și de cazier fiscal sau alte documente cu aceeași valoare juridică eliberate de autoritățile din țara de origine ori, după caz, din țara în care au avut anterior reședința, dacă aceasta este alta decât țara de origine. + 
Articolul 12Proiectul regulamentului de organizare și funcționare a societății de pensii conține cel puțin următoarele:a)structura organizatorică, atribuțiile, competențele structurilor din cadrul societății de pensii, nivelurile de autoritate, responsabilitățile, mecanismele de relații și raportare ale acestora;b)activitățile desfășurate în cadrul sediilor secundare ale societății de pensii, după caz;c)atribuțiile și răspunderea conducerii executive, inclusiv ale persoanelor care asigură, de fapt sau de drept, conducerea în cadrul sediilor secundare;d)atribuțiile și răspunderile persoanelor care dețin funcții-cheie autorizate și notificate;e)persoanele/structurile responsabile cu aprobarea procedurilor interne.
 + 
Articolul 13Procedurile interne conțin instrucțiuni scrise care descriu etapele care trebuie urmate pentru desfășurarea activității, metode de lucru, reguli de aplicat și termene de realizare necesare îndeplinirii atribuțiilor și sarcinilor, având în vedere asumarea responsabilităților, și se referă cel puțin la următoarele:a)descrierea gradului de adecvare a sistemului informatic preconizat a fi utilizat la specificul activității care urmează a fi desfășurată, avându-se în vedere aspecte precum capacitatea de a desfășura activitățile propuse, gradul de securitate a informației, capacitatea de a furniza raportările solicitate de A.S.F., îndeplinirea de către sistemele de prelucrare automată a datelor a criteriilor minimale prevăzute de reglementările în vigoare;b)mecanismele de luare a deciziilor;c)modalitățile și termenele de raportare pe linie verticală, separarea funcțiilor pentru persoanele cu funcții de decizie de cele cu funcții de execuție și de cele cu funcții de control;d)administrarea conflictului de interese astfel încât să se asigure că persoanele care se află într-un conflict de interese potențial acționează în interesul exclusiv al fondului de pensii ocupaționale, al participanților și al administratorului;e)modalitatea de soluționare a sesizărilor și reclamațiilor;f)evidența și controlul activității în cadrul sediilor secundare, dacă acestea există. + 
Articolul 14Spațiul destinat sediului social și sediilor secundare trebuie să îndeplinească cel puțin următoarele condiții:a)să se afle în folosința exclusivă a societății de pensii;b)să fie corespunzător structurii organizatorice și activităților care urmează a fi desfășurate;c)să fie compartimentat corespunzător, astfel încât să se asigure desfășurarea optimă a activității;d)să nu fie amplasat la subsolurile clădirilor sau la etajele ansamblurilor de locuințe;e)să dispună de o dotare tehnică adecvată desfășurării activității, astfel încât să se asigure securitatea, stocarea și confidențialitatea informațiilor și a documentelor în arhiva entității.
 + 
Secţiunea a 4-aProcedura de autorizare de constituire a societății de pensii + 
Articolul 15(1)A.S.F. analizează documentația depusă în baza cererii de autorizare de constituire a societății de pensii în termen de 30 de zile calendaristice de la înregistrarea cererii și a documentației complete ale solicitantului și aprobă sau respinge cererea prin decizie scrisă și motivată.(2)Decizia de autorizare de constituire a societății de pensii se comunică solicitantului în termen de 10 zile lucrătoare de la adoptarea acesteia de către A.S.F.
 + 
Articolul 16(1)Orice solicitare a A.S.F. de informații suplimentare sau de completare a documentelor prezentate inițial întrerupe termenul prevăzut la art. 15 alin. (1), un nou termen începând să curgă de la data depunerii respectivelor informații sau completări, depunere care nu poate fi făcută mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data solicitării A.S.F., sub sancțiunea respingerii cererii pentru autorizarea de constituire a societății de pensii.(2)În situația în care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constată depunerea acestora într-o formă necorespunzătoare, precum și lipsa unor documente, se solicită completarea sau înlocuirea acestora, după caz, în termen de 30 de zile calendaristice de la data solicitării A.S.F., sub sancțiunea respingerii cererii pentru autorizarea de constituire a societății de pensii.
 + 
Articolul 17(1)Fondatorii înregistrează societatea la registrul comerțului în raza căruia se află sediul social al societății de pensii, în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea deciziei de autorizare de constituire.(2)Depășirea termenului prevăzut la alin. (1), din motive imputabile entității, duce la pierderea valabilității deciziei de autorizare de constituire.
 + 
Articolul 18În termen de 5 zile lucrătoare de la obținerea certificatului de înregistrare ca societate de la registrul comerțului, societatea de pensii va depune la A.S.F. o copie a certificatului de înregistrare. + 
Articolul 19(1)Obținerea deciziei de autorizare de constituire a unei societăți de pensii nu garantează și obținerea deciziei de autorizare ca administrator de fonduri de pensii ocupaționale.(2)Autorizarea de administrare trebuie obținută în termen de un an de la obținerea deciziei de autorizare de constituire, în caz contrar aceasta pierzându-și valabilitatea.(3)În termen de 3 luni de la data încetării valabilității deciziei de autorizare de constituire, societatea de pensii are obligația de a-și modifica denumirea și obiectul de activitate și de a informa A.S.F. în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării mențiunilor la registrul comerțului. + 
Articolul 20(1)În cazul în care în perioada cuprinsă între data deciziei de autorizare de constituire ca societate de pensii și data cererii de autorizare de administrare apar modificări față de condițiile în care a fost acordată decizia de autorizare de constituire a societății de pensii, A.S.F. va proceda la o nouă evaluare în cadrul procesului de acordare a autorizării de administrare, existând posibilitatea revocării deciziei de autorizare de constituire, în cazul în care aceste modificări sunt contrare prevederilor Legii sau ale prezentei norme.(2)În cazul în care modificările nu îndeplinesc condițiile prevăzute de Lege și/sau de prezenta normă, de Regulamentul nr. 3/2016, respectiv de Regulamentul nr. 1/2019, după caz, A.S.F. emite o decizie de respingere, scrisă și motivată, care se comunică în termen de 10 zile lucrătoare de la adoptarea acesteia.(3)Decizia de respingere prevăzută la alin. (2) poate fi atacată la instanța judecătorească competentă, în conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.(4)Societatea de pensii trebuie să îndeplinească, pe toată durata activității sale, condițiile avute în vedere la autorizarea de constituire a societății de pensii.
 + 
Articolul 21(1)Neîndeplinirea uneia dintre condițiile de autorizare prevăzute de Lege și de reglementările A.S.F. duce la respingerea cererii pentru autorizarea de constituire a societății de pensii.(2)Decizia de respingere, scrisă și motivată, se comunică fondatorilor în termen de 10 zile lucrătoare de la adoptarea acesteia de către A.S.F.(3)Decizia de respingere poate fi atacată la instanța judecătorească competentă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare. + 
Articolul 22O nouă cerere de autorizare de constituire a societății de pensii poate fi transmisă A.S.F. numai dacă au fost remediate deficiențele care au constituit motivele de respingere a cererii inițiale.
 + 
Capitolul IIIAutorizarea societății de pensii, a societății de administrarea investițiilor și a societății de asigurare de viață ca administrator de fonduri de pensii ocupaționale + 
Secţiunea 1Condiții generale + 
Articolul 23Pentru a deveni administrator, entitățile prevăzute la art. 2 lit. a) și c) trebuie să obțină de la A.S.F. autorizarea de administrare a fondurilor de pensii ocupaționale. + 
Articolul 24Pentru emiterea deciziei de autorizare de administrare a fondurilor de pensii ocupaționale, A.S.F. analizează documentația depusă de solicitant conform prevederilor art. 11 alin. (2) și (3) din Lege și verifică dacă sunt îndeplinite, cumulativ, condițiile prevăzute de Lege, de prezenta normă și de Regulamentul nr. 3/2016, respectiv de Regulamentul nr. 1/2019, după caz. + 
Articolul 25Solicitantul trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții generale:a)să fie constituit sub forma unei societăți de pensii, a unei societăți de administrare a investițiilor sau a unei societăți de asigurare de viață;b)să fi obținut în prealabil autorizarea A.S.F. pentru constituire, conform prevederilor prezentei norme, în cazul societății de pensii;c)să fie înființat și autorizat potrivit legislației care reglementează domeniul său de activitate, în cazul societății de administrare a investițiilor și al societății de asigurare de viață;d)să aibă în obiectul de activitate și administrarea fondurilor de pensii private, în cazul societății de administrare a investițiilor și al societății de asigurare de viață;e)capitalul social să fie reprezentat prin acțiuni emise de societatea de pensii, de societatea de administrare a investițiilor sau de societatea de asigurare de viață, care sunt nominative, nu pot constitui garanții și nu pot fi utilizate pentru acordarea de credite;f)actul constitutiv al societății de pensii, societății de administrare a investițiilor sau al societății de asigurare de viață trebuie să prevadă că acționarii nu pot beneficia de drepturi preferențiale sau de alte privilegii și că este interzisă limitarea drepturilor sau impunerea de obligații suplimentare;g)să aibă un capital social care să îndeplinească condițiile prevăzute în Norma Autorității de Supraveghere Financiară 11/2020 privind capitalul social al administratorului de fonduri de pensii ocupaționale sau în Regulamentul nr. 3/2016, după caz;h)consiliul de administrație/de supraveghere al administratorului trebuie să fie alcătuit dintr-un număr impar de membri și nu poate avea în componența sa mai puțin de 3 persoane;i)conducerea executivă să fie formată din cel puțin două persoane, învestite cu competența de a angaja răspunderea societății și care nu pot exercita alte funcții în cadrul societății.
 + 
Secţiunea a 2-aCondiții privind acționarii + 
Articolul 26(1)La evaluarea acționarilor administratorului de fonduri de pensii ocupaționale se aplică în mod corespunzător prevederile Legii, ale prezentei norme sau ale Regulamentului nr. 3/2016, după caz.(2)În cazul în care nu au intervenit modificări față de documentele și condițiile avute în vedere la evaluarea prevăzută la alin. (1), în cadrul procedurii de obținere a deciziei de autorizare de constituire a societății de pensii, acționarii depun o declarație pe propria răspundere în acest sens.(3)În cazul în care au intervenit modificări față de documentele și condițiile avute în vedere la evaluarea prevăzută la alin. (1) se depun la A.S.F. documentele justificative pentru modificările în cauză.(4)Condițiile prevăzute la alin. (1) trebuie menținute pe toată perioada de funcționare a societății de pensii.
 + 
Secţiunea a 3-aCondiții privind membrii propuși pentru structura de conducere + 
Articolul 27(1)Membrii propuși pentru structura de conducere îndeplinesc cerințele prevăzute la art. 22 alin. (3) din Lege și sunt autorizați individual de către A.S.F. pentru exercitarea funcției pentru care sunt propuși, atât în cadrul procesului de acordare a autorizării de administrare a fondului de pensii ocupaționale, cât și ulterior, pe parcursul desfășurării activității administratorului, în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 1/2019.(2)Persoanele prevăzute la alin. (1) exercită atribuțiile și au răspunderile funcției pentru care au fost propuse de la data comunicării deciziei de autorizare.(3)Pe toată durata activității sale, administratorul are obligația de a asigura cel puțin un înlocuitor al directorului general.(4)Persoana prevăzută la alin. (3) este desemnată de către organul statutar competent și este autorizată individual de către A.S.F., pe baza unui proces de autorizare similar cu cel prevăzut pentru directorul general.
 + 
Articolul 28Calificările, competența, onorabilitatea și experiența membrilor propuși pentru structura de conducere sunt elemente care asigură gestiunea corectă și prudentă a fondului de pensii ocupaționale.
 + 
Secţiunea a 4-aCondiții privind persoanele care dețin funcții-cheie autorizate de către A.S.F. + 
Articolul 29(1)Persoanele care dețin funcții-cheie îndeplinesc cerințele prevăzute la art. 22 alin. (3) din Lege și sunt autorizate individual de A.S.F. înainte de începerea exercitării funcției, în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 1/2019.(2)Persoanele prevăzute la alin. (1) exercită atribuțiile și au răspunderile funcției pentru care au fost propuse de la data comunicării deciziei de autorizare, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă.(3)Persoanele prevăzute la alin. (1) nu pot avea raporturi de muncă, comerciale sau alte raporturi similare cu:a)alți administratori de fonduri de pensii ocupaționale și cu persoanele afiliate acestora;b)depozitarul fondului de pensii ocupaționale și cu persoanele afiliate acestuia;c)societățile de servicii de investiții financiare cu care administratorul a încheiat contract și cu persoanele afiliate acestora.(4)Persoana care deține o funcție-cheie în cadrul administratorului este diferită de cea care deține o funcție similară în cadrul angajatorului.
 + 
Secţiunea a 5-aDocumentația necesară pentru obținerea deciziei de autorizare de administrare + 
Articolul 30(1)Decizia de autorizare de administrare se emite în baza cererii pentru autorizarea de administrare a fondurilor de pensii ocupaționale, întocmită conform anexei nr. 1.(2)Cererea, însoțită de documentația completă, se depune și se înregistrează la A.S.F. de către societățile care intenționează să se autorizeze ca administrator de fonduri de pensii ocupaționale.
 + 
Articolul 31Cererea pentru autorizarea de administrare este însoțită de documentele prevăzute de art. 11 alin. (2) din Lege, precum și, în aplicarea acestor prevederi, de următoarele:a)regulamentul de organizare și funcționare a societății, întocmit în conformitate cu art. 12, și procedurile interne, elaborate în conformitate cu art. 13, împreună cu hotărârea organului statutar competent pentru aprobarea lor;b)declarație privind politica de investiții;c)planul de afaceri pe cel puțin 3 ani;d)documentele prevăzute la art. 9, în situația în care au fost modificate de la momentul înregistrării la A.S.F., în forma lor modificată. + 
Articolul 32(1)Societățile de administrare a investițiilor și societățile de asigurare de viață depun documentele prevăzute la art. 10 alin. (1) în cazul acționarilor persoane juridice și documentele prevăzute la art. 11 alin. (1) în cazul acționarilor persoane fizice.(2)Acționarii persoane fizice care dețin mai puțin de 1% din capitalul social al administratorului fondului de pensii ocupaționale sunt exceptați de la cerința prezentării documentelor prevăzute la alin. (1).
 + 
Articolul 33Planul de afaceri este elaborat de administrator și trebuie să cuprindă cel puțin următoarele:a)informații cu privire la activitățile care urmează a fi desfășurate;b)informații cu privire la modul în care administratorul intenționează să acționeze pentru desfășurarea activității întrun mod prudent;c)studiul pieței și al factorilor care pot afecta fezabilitatea planului de afaceri;d)politica de investiții și planul de finanțare a afacerii, incluzând perioada de recuperare a investiției în societate. + 
Articolul 34(1)Spațiul destinat sediului social și cel destinat sediilor secundare ale societăților de pensii trebuie să îndeplinească cel puțin condițiile prevăzute la art. 14.(2)Spațiul destinat sediului social și cel destinat sediilor secundare ale societăților de administrare a investițiilor și ale societăților de asigurare de viață trebuie să îndeplinească cel puțin condițiile prevăzute la art. 14 lit. b)-e).(3)Documentele care atestă prelungirea contractului vor fi transmise A.S.F. în termen de 10 zile lucrătoare de la data înscrierii de mențiuni la registrul comerțului.
 + 
Secţiunea a 6-aProcedura de aprobare sau de respingere a cererii pentru autorizarea de administrare de fonduri de pensii ocupaționale + 
Articolul 35A.S.F. decide cu privire la autorizarea de administrare în termen de 30 de zile calendaristice de la înregistrarea cererii și a documentației complete ale solicitantului. + 
Articolul 36Decizia de autorizare de administrare va fi însoțită de deciziile de autorizare pentru fiecare dintre persoanele autorizate, în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 1/2019. + 
Articolul 37Decizia de autorizare de administrare se comunică solicitantului în termen de 10 zile lucrătoare de la adoptarea acesteia de către A.S.F. + 
Articolul 38(1)Orice solicitare a A.S.F. de informații suplimentare sau de modificare a documentelor prezentate inițial întrerupe termenul prevăzut la art. 35, un nou termen începând să curgă de la data depunerii respectivelor informații sau modificări, depunere care nu poate fi făcută mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data solicitării A.S.F., sub sancțiunea respingerii cererii pentru autorizarea de administrare.(2)În situația în care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constată depunerea acestora într-o formă necorespunzătoare, precum și lipsa unor documente, se solicită completarea sau înlocuirea acestora, după caz, în termen de 30 de zile calendaristice de la data solicitării A.S.F., sub sancțiunea respingerii cererii pentru autorizarea de administrare.
 + 
Articolul 39(1)După obținerea deciziei de autorizare de administrare, orice modificare a documentelor prevăzute la art. 31 lit. b)-d) și a condițiilor pe baza cărora s-a acordat această autorizare este, în prealabil, autorizată de către A.S.F.(2)În vederea emiterii deciziei de autorizare a modificărilor prevăzute la alin. (1), A.S.F. analizează documentația depusă de administrator prin reprezentanții săi legali și verifică dacă sunt îndeplinite, cumulativ, condițiile prevăzute de Lege și de reglementările incidente.(3)În situația prevăzută la alin. (1), dacă modificarea unui document implică modificarea concomitentă și a altor documente, administratorul poate depune la A.S.F. în același timp cererile împreună cu documentația aferentă fiecărei modificări.(4)A.S.F. decide cu privire la autorizarea modificărilor prevăzute la alin. (1) în termen de 30 de zile calendaristice de la înregistrarea cererii și a documentației complete ale solicitantului.(5)Decizia de autorizare a modificărilor prevăzute la alin. (1) se comunică solicitantului în termen de 10 zile lucrătoare de la adoptarea acesteia de către A.S.F.(6)Prin excepție de la prevederile alin. (1), în termen de 30 de zile calendaristice de la data emiterii actelor de modificare, administratorul notifică A.S.F. orice modificări cu privire la:a)prelungirea contractelor aferente utilizării spațiului destinat sediului social și sediilor secundare ale administratorului în care se desfășoară activități în legătură cu administrarea fondurilor de pensii ocupaționale;b)modificarea spațiului destinat sediului social și sediilor secundare ale societăților de administrare a investițiilor sau ale societăților de asigurare de viață în care se desfășoară activități în legătură cu administrarea fondurilor de pensii ocupaționale, cu condiția ca, pe toată perioada de funcționare, acestea să îndeplinească condițiile prevăzute la art. 14 lit. b)-e);c)actele de identitate și curriculum vitae ale fondatorilor/ acționarilor persoane fizice sau ale membrilor structurii de conducere, precum și ale persoanelor care dețin funcții-cheie autorizate;d)diminuarea și majorarea de capital social al societăților de administrare a investițiilor și al societăților de asigurare de viață pentru activitățile pentru care au fost înființate și autorizate potrivit legislației care reglementează domeniul lor de activitate;e)modificarea denumirii sau emblemei pentru societățile de administrare a investițiilor și societățile de asigurare de viață;f)completarea obiectului de activitate cu activități specifice obiectului de activitate principal în cazul societăților de administrare a investițiilor și societăților de asigurare de viață;g)planul de afaceri;h)contractul de audit încheiat pentru auditarea activității administratorului;i)contractul de depozitare și contractul de custodie pentru activele fondului de pensii ocupaționale, cu condiția ca modificările aduse acestora să nu se refere la părțile contractante, obiectul contractului sau prețul acestuia;j)procedurile interne prevăzute la art. 13.(7)A.S.F. are dreptul să solicite modificarea regulamentului de organizare și funcționare, precum și a procedurilor interne, în cazul în care consideră că nu corespund unei organizări adecvate specificului, întinderii și complexității activității, care să permită funcționarea în siguranță și să asigure continuitatea operațiunilor, precum și respectarea prevederilor art. 12 și 13.(8)În cazul modificării actului constitutiv, în termen de 5 zile lucrătoare de la obținerea certificatului de înscriere de mențiuni de la registrul comerțului, administratorul depune, în copie, la A.S.F.:a)certificatul de înscriere de mențiuni;b)certificatul constatator;c)actul constitutiv în formă actualizată, astfel cum a fost înregistrat la registrul comerțului. + 
Articolul 40După fiecare modificare a declarației privind politica de investiții, conform art. 97 alin. (3) din Lege, în termen de 5 zile lucrătoare de la data comunicării deciziei de autorizare a modificării de către A.S.F., administratorul publică pe pagina proprie de internet, pe o perioadă de cel puțin 30 de zile calendaristice, un anunț prin care face cunoscută modificarea declarației privind politica de investiții. + 
Articolul 41(1)În termen de 30 de zile calendaristice de la emiterea deciziei de autorizare de administrare, administratorul notifică A.S.F. numărul de salariați, direcția/compartimentul/ serviciul la care lucrează, cu specificarea timpului de lucru, cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă.(2)Orice modificare a informațiilor prevăzute la alin. (1) se notifică A.S.F. în termen de 10 zile lucrătoare de la data producerii acesteia.
 + 
Articolul 42(1)Administratorul notifică A.S.F. ordinea de zi a fiecărei ședințe a adunării generale ordinare sau extraordinare a acționarilor, anterior desfășurării ședinței sau cel mai târziu în ziua desfășurării acesteia.(2)În cazul ședințelor pe a căror ordine de zi figurează propuneri de modificare a actului constitutiv, ordinea de zi va cuprinde în mod obligatoriu textul integral al propunerilor.
 + 
Articolul 43(1)Neîndeplinirea uneia dintre condițiile prevăzute de Lege și/sau de prezenta normă, de Regulamentul nr. 3/2016, respectiv de Regulamentul nr. 1/2019, după caz, duce la respingerea cererii pentru autorizarea de administrare.(2)Decizia de respingere, scrisă și motivată, se comunică societății în termen de 10 zile lucrătoare de la adoptarea acesteia.(3)Decizia de respingere poate fi atacată la instanța judecătorească competentă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare. + 
Articolul 44O nouă cerere de autorizare de administrare poate fi transmisă A.S.F. numai dacă au fost remediate deficiențele care au constituit motive de respingere a cererii inițiale.
 + 
Capitolul IVProcedura de autorizare a administratorilor de fonduri de pensii facultative și/sau fonduri de pensii administrate privat pentru activitatea de administrare a fondurilor de pensii ocupaționale + 
Secţiunea 1Autorizarea de administrare de fonduri de pensii ocupaționale + 
Articolul 45(1)Administratorii prevăzuți la art. 2 lit. b), pentru a administra fonduri de pensii ocupaționale, transmit următoarele documente:a)hotărârea adunării generale a acționarilor privind activitatea de administrare a fondurilor;b)dovada îndeplinirii cerințelor de capital social;c)hotărârea adunării generale a acționarilor privind alocarea capitalului social pentru fiecare activitate;d)actul constitutiv actualizat;e)proiectul prospectului;f)proiectul contractului de societate și al actului individual de aderare;g)proiectul contractului de administrare, al contractului de depozitare, al contractului de custodie și al contractului de audit financiar pentru fiecare fond;h)planul de afaceri pe 3 ani.(2)A.S.F. decide cu privire la autorizarea de administrare în termen de 30 de zile calendaristice de la înregistrarea cererii și a documentației complete ale solicitantului.(3)Decizia de autorizare de administrare va fi însoțită de deciziile de autorizare pentru fiecare dintre persoanele autorizate, în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 1/2019.(3^1)Prin excepție de la alin. (3), în cazul în care persoanele din structura de conducere și cele care dețin funcții-cheie în cadrul administratorilor prevăzuți la art. 2 lit. b) au fost evaluate în conformitate cu reglementările privind evaluarea și aprobarea acestora și dețin o autorizare valabilă pentru funcțiile respective în cadrul administratorilor de fonduri de pensii facultative și/sau fonduri de pensii administrate privat, nu sunt supuse evaluării conform prevederilor Regulamentului nr. 1/2019.(la 11-10-2021,
Articolul 45 din Secțiunea 1, Capitolul IV a fost completat de Articolul I din NORMA nr. 28 din 4 octombrie 2021, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 969 din 11 octombrie 2021
)
(3^2)În situația prevăzută la alin. (3^1), prin decizia de autorizare de administrare a fondurilor de pensii ocupaționale se autorizează inclusiv desfășurarea activității în domeniul pensiilor ocupaționale de către persoanele din structura de conducere și de către cele care dețin funcții-cheie în cadrul administratorilor prevăzuți la art. 2 lit. b), cu respectarea prevederilor art. 22 alin. (5) din Lege.(la 11-10-2021,
Articolul 45 din Secțiunea 1, Capitolul IV a fost completat de Articolul I din NORMA nr. 28 din 4 octombrie 2021, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 969 din 11 octombrie 2021
)
(4)Decizia de autorizare de administrare se comunică solicitantului în termen de 10 zile lucrătoare de la adoptarea acesteia de către A.S.F.
Notă
Articolul II din NORMA nr. 28 din 4 octombrie 2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 969 din 11 octombrie 2021, prevede:
Articolul II
Cererile de aprobare/autorizare depuse la Autoritatea de Supraveghere Financiară și nesoluționate până la intrarea în vigoare a prezentei norme se soluționează de Autoritatea de Supraveghere Financiară conform prevederilor prezentei norme.
 + 
Secţiunea a 2-aRespingerea cererii pentru autorizarea de administrare de fonduri de pensii ocupaționale + 
Articolul 46(1)Neîndeplinirea uneia dintre condițiile prevăzute de Lege și/sau de prezenta normă, de Regulamentul nr. 3/2016, respectiv de Regulamentul nr. 1/2019, după caz, duce la respingerea cererii pentru autorizarea de administrare.(2)Decizia de respingere, scrisă și motivată, se comunică solicitantului în termen de 10 zile lucrătoare de la adoptarea acesteia.(3)Decizia de respingere poate fi atacată la instanța judecătorească competentă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare. + 
Articolul 47O nouă cerere de autorizare de administrare poate fi adresată A.S.F. numai dacă au fost remediate deficiențele care au constituit motive de respingere a cererii inițiale.
 + 
Capitolul VDispoziții finale + 
Articolul 48(1)Valabilitatea autorizării membrilor structurii de conducere, precum și a persoanelor care dețin funcții-cheie autorizate în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 1/2019 încetează de drept la data încetării mandatului sau a contractului pentru funcția autorizată, precum și în cazul retragerii deciziei de autorizare a administratorului.(2)Pe tot parcursul desfășurării activității administratorului, acesta are obligația să se asigure că, până la autorizarea unei noi persoane care deține o funcție-cheie autorizată, persoana care asigură interimatul trebuie să fi fost autorizată anterior și să fie notificată A.S.F.(3)Prin excepție de la prevederile alin. (2), pentru membrii consiliului de administrație, consiliului de supraveghere sau ai directoratului, nu se notifică persoana care exercită interimar atribuțiile și are răspunderile funcției respective. + 
Articolul 49După obținerea deciziei de autorizare ca administrator de fonduri de pensii ocupaționale, este interzis orice transfer între activele, pasivele, veniturile și cheltuielile privind desfășurarea activității de administrare a pensiilor administrate privat și/sau a pensiilor facultative, a investițiilor sau, după caz, de asigurare de viață și activele, pasivele, veniturile și cheltuielile aferente activității de administrare a fondurilor de pensii ocupaționale. + 
Articolul 50În cazurile prevăzute la art. 27 alin. (3) și (4) și art. 48 alin. (2), perioada până la propunerea și depunerea documentației complete pentru o nouă persoană nu trebuie să depășească 60 de zile calendaristice de la data comunicării deciziei de retragere a autorizației, respectiv de la data notificării încetării autorizației, cu excepția membrilor consiliului, pentru care perioada poate fi extinsă, la cererea administratorului, cu maximum 60 de zile calendaristice. + 
Articolul 51(1)Documentele depuse la A.S.F. sunt numerotate, semnate pentru conformitate de către reprezentanții legali ai solicitantului și sunt însoțite de un opis.(2)Documentele și informațiile prevăzute în prezenta normă se transmit în limba română, iar documentele emise într-o altă limbă sunt depuse în original, în formă autentică, după caz, împreună cu traducerea legalizată.(3)A.S.F. poate solicita, în scris, orice informații sau documente suplimentare, dacă cele prezentate nu sunt suficiente ori relevante pentru realizarea evaluării sau dacă documentația prezintă alte deficiențe. + 
Articolul 52Nerespectarea prevederilor prezentei norme se sancționează în conformitate cu prevederile cap. XIV din Lege. + 
Articolul 53Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta normă. + 
Articolul 54(1)Prezenta normă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare la data publicării.(2)Prevederile prezentei norme se completează cu prevederile Regulamentului A.S.F. nr. 3/2016 și ale Regulamentului A.S.F. nr. 1/2019, în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei norme.

p. Președintele Autorității de Supraveghere Financiară,
Elena-Doina Dascălu
București, 16 martie 2020.Nr. 13. + 
Anexa nr. 1

DATE DE IDENTIFICARE ALE SOCIETĂȚII CEREREpentru autorizarea de constituire a societății de pensii/pentru autorizarea ca administrator al fondurilor de pensii ocupaționale
Subsemnatul(a), ……………………………(numele și prenumele), în calitate de împuternicit/împuternicită …………………………………………………………..……….(nr. și data procurii speciale și autentice/delegației avocațiale), solicit autorizarea de constituire a societății de pensii/de administrare a fondului de pensii ocupaționale ……………………………….….(denumirea societății),având: sediul social ………………………..……..(localitatea), ………………………………………………. (strada și numărul), ……………………………….. (județul), …………………………… (codul poștal),sediul secundar ……………………………………..(localitatea), ………………………………………………….. (strada și numărul), ………………………………….. (județul), ………………………. (codul poștal),forma de înregistrare: ……………………………………………………………………………………………..…(filiala, sucursala, reprezentanța, agenția, punctul de lucru), numărul de telefon …………………..,numărul de fax …………..…., adresa de poștă electronică ……………….………..Prezenta cerere este însoțită de un număr de …………… documente, totalizând un număr de ………… file.Semnătura împuternicitului …………….Data ……………….

 + 
Anexa nr. 2

Date despre fondatorii/acționarii societății de pensii/acționarii societății de administrare a fondurilor de pensii ocupaționale
Fondatorii societății de pensii/Acționarii societății de administrare – persoane fizice
Nr. crt. Fondatori/AcționariNumele și prenumele Statul rezident Deținere Cod numeric personal^1)
Nr. de acțiuni % din capitalul social
Fondatorii societății de pensii/Acționarii societății de administrare – persoane juridice^2)
Nr. crt. Fondatori^3)/Acționari^3) Denumirea Statul rezident Deținere Cod unic de înregistrare^4)
Nr. de acțiuni % din capitalul social

^1) Pentru persoanele fizice străine se vor completa seria și numărul pașaportului.^2) Se vor înscrie numai fondatorii/acționarii societății cu dețineri de minimum 5% din capitalul social, ultima linie fiind completată cu „alți fondatori/acționari persoane fizice/juridice cu dețineri sub 5%“ și, respectiv, totalul deținerilor acestora.^3) Se va completa începând cu structura acționariatului societății care solicită autorizarea.Nu se completează în cazul societăților admise la tranzacționare pe o piață reglementată și al celor la care statul sau o autoritate a administrației publice este acționar sau asociat, precizându-se această situație.^4) Pentru persoanele juridice străine se va completa numărul de înregistrare la instituția similară registrului comerțului din statul de origine.


Numele și prenumele împuternicitului …………………..
Semnătura împuternicitului ……………………..
Data ……………….
 + 
Anexa nr. 3
SPECIMENE DE SEMNĂTURĂ
pentru membrii structurii de conducere și pentru persoanele care
dețin funcții cheie-autorizate^1) ………………………..(denumirea societății care solicită
autorizare de constituire ca societate de pensii/autorizarea de administrare a fondurilor de pensii ocupaționale)
înregistrată la registrul comerțului cu numărul …………., având codul unic de înregistrare ……………..
^1) Prezentul formular se va completa în fața reprezentantului Autorității de Supraveghere Financiară. Dacă unul dintre membrii structurii de conducere sau dintre persoanele care dețin funcții-cheie autorizate nu poate semna în aceste condiții se va depune o declarație notarială privind specimenul de semnătură.

Nr. crt. Numele și prenumele descifrabil Calitatea Semnătura
1. ………………….
2. ………………….
3. ………………….

 + 
Anexa nr. 4
DECLARAȚIE Nr. 1
pe propria răspundere privind relațiile de afiliere
Declarația se întocmește potrivit acestui model. Nu sunt acceptate declarațiile semnate prin împuterniciți. Subsemnatul^1), …………………, cu domiciliul în ………., posesor al actului de identitate tip^2) ………., seria ………. nr. ………, eliberat de ………. la data de ………., valabil până la data de ………., CNP ………., în calitate de^3) ………. al societății de administrare a fondului de pensii ocupaționale………., declar prin prezenta că am/nu am calitatea de persoană afiliată în raport cu o persoană fizică sau juridică, așa cum este definită la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale. ^1) Se completează numai în cazul persoanelor fizice.^2) Se completează BI pentru buletin de identitate sau CI pentru carte de identitate ori PAS pentru pașaport, în cazul persoanelor fizice străine.^3) Se completează funcția deținută: acționar, membru în consiliul de administrație, membru în consiliul de supraveghere, directori de investiții, persoanele care asigură conducerea structurii de control intern și conducerea structurii de administrare a riscurilor.Subsemnatul^4), ………., reprezentant legal al Societății^5) ………., cu sediul social în ………., înregistrată la registrul comerțului cu nr. ……………………………………….. și codul unic de înregistrare ………., declar că Societatea^5) ……………………………(seria, numărul și data emiterii),^4) Se completează numai în cazul acționarilor persoane juridice de către persoana fizică având calitatea de reprezentant legal al acționarului persoană juridică, în conformitate cu prevederile actului constitutiv al acesteia.^5) Se completează cu aceeași denumire.^6) Se completează, dacă este cazul, atât de persoanele fizice, cât și de persoanele juridice.în calitate de acționar al societății de administrare a fondului de pensii ocupaționale ………………….., are/nu are calitatea de persoană afiliată în raport cu o persoană fizică sau juridică, așa cum este definită la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 1/2020.Relații de afiliere^6):

Nr. crt. Numele și prenumele persoanei fizice/Denumirea societății cu care declarantul se află în relații de afiliere Felul afilierii conform art. 3 alin. (2) din Legea nr. 1/2020 Statul al cărui cetățean este persoana fizică și statul de rezidență al acesteia/ Statul de rezidență al societății în care sunt deținute acțiuni Participare la capitalul social al societății/drepturile de vot (%)


Data …………….
Semnătura …………….

 + 
Anexa nr. 5
DECLARAȚIE Nr. 2
pe propria răspundere privind deținerile reprezentând cel puțin 5%
din capitalul social sau din drepturile de vot ale unei societăți
Declarația se întocmește potrivit acestui model. Nu sunt acceptate declarațiile semnate prin reprezentare. Subsemnatul^1), ……………………….., cu domiciliul în ………………, posesor al actului de identitate tip^2)…………….., seria ……………. nr. ……………., eliberat de …………….. la data de …………….., valabil până la data de …………….., CNP ……………………….., în calitate de^3) ……………………… al societății de administrare a fondului de pensii ocupaționale ………………, declar prin prezenta că am/nu am dețineri care reprezintă cel puțin 5% din capitalul social al unei societăți sau al drepturilor de vot.^1) Se completează numai în cazul persoanelor fizice.^2) Se completează BI pentru buletin de identitate sau CI pentru carte de identitate ori PAS pentru pașaport, în cazul persoanelor fizice străine.^3) Se completează funcția deținută: acționar, membru în consiliul de administrație, membru în consiliul de supraveghere, directori de investiții, persoană propusă să asigure conducerea structurii de control intern sau persoană propusă să asigure conducerea structurii de administrare a riscurilor.Subsemnatul^4), ……………………, reprezentant legal al Societății^5) ……………….., cu sediul social în …………………, înregistrată la registrul comerțului cu nr. ……………………. și codul unic de înregistrare ………………., (seria, numărul și data emiterii)^4) Se completează numai în cazul persoanelor juridice de către persoana fizică care are calitatea de reprezentant legal al acționarului persoană juridică.declar prin prezenta că Societatea^5) ………………… are/nu are dețineri care reprezintă cel puțin 5% din capitalul social al unei societăți sau al drepturilor de vot.^5) Se completează cu aceeași denumire.Dețineri individuale^6): ^6) Se completează, dacă este cazul, atât de persoanele fizice, cât și de persoanele juridice.

Nr. crt. Denumirea societății/ Numele și prenumele persoanei fizice Statul de rezidență al societății în care sunt deținute acțiuni Participare la capitalul social al societății/drepturile de vot (%)


Data ………………
Semnătura ……………….
––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x