NORMĂ nr. 13 din 10 octombrie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 880 din 27 octombrie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 60 14/08/2007
ActulABROGAT DENORMA 28 14/08/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 204 22/05/2006 ART. 30
ActulREFERIRE LALEGE 204 22/05/2006 ART. 31
ActulREFERIRE LALEGE 204 22/05/2006 ART. 36
ActulREFERIRE LALEGE 204 22/05/2006 ART. 86
ActulREFERIRE LALEGE 204 22/05/2006 ART. 103
ActulREFERIRE LALEGE 313 10/11/2005
ActulREFERIRE LAOUG 50 09/06/2005 ART. 23
ART. 3REFERIRE LALEGE 204 22/05/2006 ART. 2
ART. 7REFERIRE LALEGE 204 22/05/2006 ART. 33
ART. 7REFERIRE LAHOTARARE 18 23/08/2006
ART. 7REFERIRE LANORMA 6 23/08/2006
ART. 26REFERIRE LAHOTARARE 17 23/08/2006
ART. 26REFERIRE LANORMA 5 23/08/2006
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 60 14/08/2007
ActulABROGAT DENORMA 28 14/08/2007
ActulREFERIT DEHOTARARE 38 06/06/2007
ActulREFERIT DENORMA 15 06/06/2007
ActulAPROBAT DEHOTARARE 25 10/10/2006
ActulCONTINUT DEHOTARARE 25 10/10/2006

privind autorizarea prospectului schemei de pensii facultative



Având în vedere prevederile art. 30, 31, 36, art. 86 alin. (2) şi ale art. 103 alin. (3) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative,în temeiul dispoziţiilor art. 23 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 313/2005,Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumită în continuare Comisie, emite prezenta normă. + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Prezenta normă reglementează procedura şi condiţiile de autorizare care trebuie îndeplinite în procesul de autorizare a prospectului schemei de pensii facultative.
 + 
Articolul 2Prezenta normă se adresează administratorilor şi participanţilor la fondul de pensii facultative.
 + 
Articolul 3Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţiile prevăzute la art. 2 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, denumită în continuare Lege.
 + 
Capitolul IIAutorizarea prospectului schemei de pensii facultative + 
Secţiunea 1Solicitarea de autorizare a prospectului schemei de pensii facultative + 
Articolul 4Pentru a administra un fond de pensii facultative, administratorul elaborează şi propune prospectul schemei de pensii facultative.
 + 
Articolul 5Administratorul de fonduri de pensii facultative, autorizat de Comisie, trebuie să obţină autorizarea prospectului schemei de pensii pentru fiecare fond de pensii facultative pe care intenţionează să îl administreze.
 + 
Articolul 6(1) Decizia de autorizare a prospectului schemei de pensii facultative se eliberează în baza unei cereri pentru autorizarea prospectului schemei de pensii facultative, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1.(2) Cererea, însoţită de documentaţia completă, se depune şi se înregistrează la Comisie de către reprezentanţii legali ai administratorului.(3) Cererea de autorizare a primului prospect al schemei de pensii facultative se depune şi se înregistrează la Comisie de către reprezentanţii legali ai societăţii de pensii, ai societăţii de asigurări sau ai societăţii de administrare a investiţiilor, odată cu cererea de autorizare ca administrator de fonduri de pensii facultative.
 + 
Articolul 7Cererea pentru autorizarea prospectului schemei de pensii este însoţită de următoarele documente:a) schema de pensii facultative, în baza căreia se elaborează prospectul, întocmită în conformitate cu prevederile art. 33 din Lege;b) prospectul schemei de pensii facultative, în forma în care va fi distribuit potenţialilor participanţi;c) proiectul contractului de administrare, întocmit în conformitate cu Norma nr. 6/2006 privind prospectul schemei de pensii facultative, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 18/2006;d) proiectul contractului de depozitare;e) proiectul contractului de societate civilă;f) procura specială şi autentică sau delegaţia avocaţială, după caz, prin care solicitantul împuterniceşte una ori mai multe persoane pentru a reprezenta societatea în relaţia cu Comisia, pe perioada instrumentării cererii pentru autorizarea prospectului schemei de pensii facultative.
 + 
Secţiunea a 2-aProcedura de autorizare a prospectului schemei de pensii facultative + 
Articolul 8(1) Comisia hotărăşte cu privire la eliberarea deciziei de autorizare a prospectului schemei de pensii facultative, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la înregistrarea dosarului complet al solicitantului.(2) Decizia de aprobare a cererii pentru autorizarea prospectului schemei de pensii facultative se comunică în termen de maximum 5 zile calendaristice de la adoptarea acesteia.(3) Decizia de aprobare a cererii de autorizare în cazul primului prospect al schemei de pensii facultative se comunică odată cu transmiterea deciziei de aprobare a cererii de autorizare de administrare a fondurilor de pensii facultative.(4) Orice solicitare a Comisiei privind informaţii suplimentare sau modificarea documentelor prezentate iniţial întrerupe termenul prevăzut la alin. (1), care reîncepe să curgă de la data depunerii respectivelor informaţii sau modificări, depunere care nu poate fi făcută mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data solicitării Comisiei, sub sancţiunea respingerii cererii.(5) În situaţia în care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constată depunerea acestora într-o formă necorespunzătoare, precum şi lipsa unor documente, acestea sunt returnate solicitantului spre completare sau înlocuire, după caz.
 + 
Articolul 9(1) Neîndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute în prezenta normă duce la respingerea cererii pentru autorizarea prospectului schemei de pensii facultative.(2) Decizia de respingere, scrisă şi motivată, se comunică solicitantului în termen de 5 zile calendaristice de la adoptarea acesteia.(3) Decizia de respingere poate fi contestată în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data comunicării ei, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind contenciosul administrativ.
 + 
Capitolul IIIModificarea prospectului schemei de pensii facultative + 
Articolul 10Prospectul schemei de pensii facultative poate fi modificat doar după îndeplinirea procedurii prevăzute în prezenta normă.
 + 
Articolul 11Administratorul va obţine avizul prealabil al Comisiei pentru propunerile de modificare a prospectului, în conformitate cu procedura prevăzută în prezenta normă.
 + 
Articolul 12În termen de maximum 10 zile calendaristice de la data obţinerii avizului prealabil de modificare a prospectului schemei de pensii facultative, administratorul informează participanţii şi beneficiarii acestora sau, după caz, reprezentanţii lor asupra propunerilor de modificare a prospectului schemei de pensii facultative.
 + 
Articolul 13Administratorul, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data informării participanţilor, trebuie să obţină acordul majorităţii acestora pentru modificarea prospectului schemei de pensii facultative, în conformitate cu procedura prevăzută în prospectul schemei de pensii facultative.
 + 
Articolul 14Comisia autorizează modificarea prospectului schemei de pensii facultative numai după ce administratorul face dovada obţinerii acordului majorităţii participanţilor la fondul de pensii facultative a cărui schemă se modifică.
 + 
Secţiunea 1Procedura eliberării avizului prealabil pentru modificarea prospectului schemei de pensii facultative + 
Articolul 15(1) Administratorul va propune modificarea şi/sau completarea prospectului unei scheme de pensii facultative în funcţie de evoluţia reală a fondului şi de schimbările legislative, precum şi pentru a adapta prevederile schemei de pensii facultative la condiţiile specifice pieţei.(2) Administratorul trebuie să propună modificarea prospectului cel puţin o dată la 3 ani, când politica de investiţii trebuie revizuită şi completată.
 + 
Articolul 16(1) Decizia de avizare prealabilă a modificării prospectului unei scheme de pensii facultative se eliberează în baza unei cereri de avizare prealabilă a modificării prospectului schemei de pensii facultative, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2.(2) Cererea, însoţită de documentaţia completă, se depune şi se înregistrează la Comisie de către administratorul care intenţionează să modifice schema de pensii a unui fond pe care îl administrează.
 + 
Articolul 17Cererea pentru avizarea prealabilă a modificării prospectului schemei de pensii facultative este însoţită de următoarele documente:a) modificările propuse şi nota de fundamentare a administratorului;b) forma finală a prospectului schemei de pensii facultative, ce urmează a fi difuzată în cazul obţinerii avizului Comisiei pentru modificarea prospectului schemei de pensii;c) modalitatea de informare şi consultare a participanţilor şi beneficiarilor sau, după caz, a reprezentanţilor acestora, în conformitate cu prevederile prospectului schemei de pensii facultative ce urmează a fi modificat.
 + 
Articolul 18(1) Comisia hotărăşte cu privire la eliberarea avizului prealabil de modificare a prospectului schemei de pensii facultative, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la înregistrarea dosarului complet al solicitantului.(2) Orice solicitare a Comisiei privind informaţii suplimentare sau modificarea documentelor prezentate iniţial întrerupe termenul prevăzut la alin. (1), care reîncepe să curgă de la data depunerii respectivelor informaţii sau modificări, depunere care nu poate fi făcută mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data solicitării Comisiei, sub sancţiunea respingerii cererii.(3) În situaţia în care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constată depunerea acestora într-o formă necorespunzătoare, precum şi lipsa unor documente, acestea sunt returnate solicitantului spre completare ori înlocuire, după caz.
 + 
Articolul 19(1) Neîndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute în prezenta normă duce la respingerea cererii de eliberare a avizului prealabil.(2) Decizia de respingere, scrisă şi motivată, se comunică solicitantului în termen de maximum 5 zile calendaristice de la adoptarea acesteia.(3) Decizia de respingere poate fi contestată în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data comunicării ei, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind contenciosul administrativ.
 + 
Articolul 20O nouă cerere de eliberare a avizului prealabil pentru modificarea prospectului schemei de pensii facultative poate fi adresată Comisiei numai după ce au fost remediate deficienţele care au constituit motivele de respingere a cererii iniţiale.
 + 
Secţiunea a 2-aProcedura de obţinere a acordului majorităţii participanţilor pentru modificarea prospectului schemei de pensii facultative + 
Articolul 21(1) În termen de maximum 10 zile calendaristice de la data obţinerii avizului prealabil de modificare a prospectului schemei de pensii facultative, administratorul informează participanţii şi beneficiarii acestora sau, după caz, reprezentanţii lor asupra propunerilor de modificare a prospectului schemei de pensii facultative, conform procedurii prevăzute în prospect.(2) Administratorul, în termen de maximum 30 de zile de la data informării participanţilor, trebuie să obţină acordul majorităţii acestora pentru modificarea prospectului schemei de pensii facultative, în conformitate cu procedura de consultare a participanţilor, prevăzută în prospectul schemei de pensii facultative.(3) Participanţii care nu sunt de acord cu propunerile de modificare a prospectului schemei de pensii facultative notifică în scris administratorului acest fapt, în termen de maximum 30 de zile de la data informării.(4) În baza notificării prevăzute la alin. (3), participanţii care nu sunt de acord cu propunerile de modificare a prospectului schemei de pensii facultative se pot transfera, fără penalităţi, la un alt fond de pensii facultative.
 + 
Articolul 22(1) Administratorul va întocmi un proces-verbal în care va specifică că a obţinut acordul a jumătate plus unu din numărul participanţilor pentru modificarea prospectului schemei de pensii facultative.(2) Procesul-verbal se întocmeşte nu mai devreme de 15 zile calendaristice de la data când expiră termenul în care participanţii îşi pot exprima dezacordul faţă de modificările propuse.(3) Înscrisurile care consemnează opoziţia participanţilor la modificarea prospectului schemei de pensii facultative se vor păstra în conformitate cu procedurile interne privind arhivarea.(4) Procesul-verbal va fi semnat şi ştampilat de către reprezentantul legal al administratorului.
 + 
Secţiunea a 3-aProcedura autorizării modificării prospectului schemei de pensii facultative + 
Articolul 23(1) Comisia autorizează modificarea prospectului schemei de pensii facultative în baza unei cereri de autorizare a modificării prospectului schemei de pensii facultative, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3.(2) Cererea se va depune însoţită de procesul-verbal în care se specifică că s-a obţinut acordul a jumătate plus unu din numărul participanţilor pentru modificarea prospectului schemei de pensii facultative.
 + 
Articolul 24(1) Comisia hotărăşte cu privire la eliberarea autorizării modificării prospectului schemei de pensii facultative, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la înregistrarea dosarului complet al solicitantului.(2) Orice solicitare a Comisiei privind informaţii suplimentare sau modificarea documentelor prezentate iniţial întrerupe termenul prevăzut la alin. (1), care reîncepe să curgă de la data depunerii respectivelor informaţii sau modificări, depunere care nu poate fi făcută mai târziu de 30 de zile de la data solicitării Comisiei, sub sancţiunea respingerii cererii.
 + 
Articolul 25(1) Neîndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute în prezenta normă duce la respingerea cererii de autorizare a modificării schemei de pensii facultative.(2) Decizia de aprobare sau de respingere, scrisă şi motivată, se comunică solicitantului în termen de maximum 5 zile calendaristice de la adoptarea acesteia.(3) Decizia de respingere poate fi contestată în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării ei, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 26Prospectul modificat se publică cu respectarea Normei nr. 5/2006 privind informaţiile conţinute în materiale publicitare referitoare la fondurile de pensii facultative şi administratorii acestora, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 17/2006.
 + 
Articolul 27(1) Prospectul modificat este pus în mod obligatoriu la dispoziţie publicului, la sediile autorizate ale administratorului.(2) Prospectul modificat se publică în mod obligatoriu pe pagina de web a administratorului.(3) De asemenea, republicarea prospectului se anunţă cel puţin într-un cotidian naţional.
 + 
Articolul 28Nerespectarea în orice mod a dispoziţiilor cuprinse în prezenta normă se sancţionează conform prevederilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 29Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta normă.
 + 
Anexa 1───────la normă─────────

Pagina 1/1
DATE DE
IDENTIFICARE
ALE
SOLICITANTULUI
CERERE PENTRU AUTORIZAREA PROSPECTULUI SCHEMEI DE
PENSII FACULTATIVE

FALSE DECLARAŢII SAU OMISIUNI INTENŢIONATE ALE UNOR FAPTE POT CONSTITUI
ÎNCĂLCĂRI ALE LEGII PENALE

1. Denumirea fondului: ………………………………………………

2. Denumirea solicitantului – administrator: …………………………..

3. Reprezentantul legal: ………………………. …………………
(numele, prenumele şi funcţia) (numărul de telefon)

4. Persoana de contact: ……………………….. …………………
(numele, prenumele şi funcţia) (numărul de telefon)

5. Certificatul de înregistrare al administratorului la Oficiul Registrului
Comerţului:
………………………………………………………………..
(seria, numărul şi data emiterii)

6. Codul unic de înregistrare al administratorului la Registrul Comerţului:
………………………………………………………………..

7. Număr autorizaţie de administrare a fondurilor de pensii facultative
emisă de Comisie
………………………………………………………………..
(seria, numărul şi data emiterii)

Prezenta cerere este însoţită de opisul documentelor anexate şi de un
număr de ……. documente, totalizând un număr de …… file.

Semnătura reprezentantului legal: …………..

Data: Ştampila administratorului
………………

 + 
Anexa 2───────la normă─────────

Pagina 1/1
DATE DE
IDENTIFICARE
ALE
SOLICITANTULUI
CERERE DE AVIZARE PREALABILĂ A MODIFICĂRII
PROSPECTULUI SCHEMEI DE PENSII

FALSE DECLARAŢII SAU OMISIUNI INTENŢIONATE ALE UNOR FAPTE
POT CONSTITUI ÎNCĂLCĂRI ALE LEGII PENALE

1. Denumirea fondului: ………………………………………………

2. Denumirea solicitantului – administrator: …………………………..

3. Reprezentantul legal: ………………………… ………………..
(numele, prenumele şi funcţia) (numărul de telefon)

4. Persoana de contact: …………………………. ……………….
(numele, prenumele şi funcţia) (numărul de telefon)

5. Certificatul de înregistrare al administratorului la Oficiul Registrului
Comerţului: …………………………………………………….
(seria, numărul şi data emiterii)

6. Codul unic de înregistrare al administratorului la Registrul Comerţului:
……………………………………………………………….

7. Număr autorizaţie de administrare a fondurilor de pensii facultative,
emisă de Comisie ……………………………………………….
(seria, numărul şi data emiterii)

Prezenta cerere este însoţită de opisul documentelor anexate şi de un
număr de …… documente, totalizând un număr de ……… file.

Semnătura reprezentantului legal: ………..

Data: Ştampila administratorului
………….

 + 
Anexa 3───────la normă────────

Pagina 1/1
DATE DE
IDENTIFICARE
ALE
SOLICITANTULUI
CERERE DE AUTORIZARE A MODIFICĂRII PROSPECTULUI
SCHEMEI DE PENSII

FALSE DECLARAŢII SAU OMISIUNI INTENŢIONATE ALE UNOR FAPTE
POT CONSTITUI ÎNCĂLCĂRI ALE LEGII PENALE

1. Denumirea fondului: ………………………………………………

2. Denumirea solicitantului – administrator: …………………………..

3. Reprezentantul legal: ……………………….. ………………..
(numele, prenumele şi funcţia) (numărul de telefon)

4. Persoana de contact: ………………………… ………………..
(numele, prenumele şi funcţia) (numărul de telefon)

5. Certificatul de înregistrare al administratorului la Oficiul Registrului
Comerţului: ……………………………………………………..
(seria, numărul şi data emiterii)

6. Codul unic de înregistrare al administratorului la Registrul Comerţului:
………………………………………………………………..

7. Număr autorizaţie de administrare a fondurilor de pensii facultative, emisa
de Comisie ………………………………………………………
(seria, numărul şi data emiterii)

Prezenta cerere este însoţita de Proces Verbal, şi un număr de ……….
documente, totalizând un număr de …………… file

Semnătura reprezentantului legal: ………………………

Data: Ştampila administratorului
…………….

_____________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x