NORMĂ nr. 1 din 31 august 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR ÎN SISTEMUL BANCAR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 844 din 15 septembrie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULAMENT 1 10/09/2012
ART. 3MODIFICAT DEREGULAMENT 1 10/11/2005
ART. 10MODIFICAT DEREGULAMENT 1 10/11/2005
ANEXA 1MODIFICAT DEREGULAMENT 1 10/11/2005
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE INDIRECTA LALEGE 178 17/05/2004 ART. 1
ActulREFERIRE LAREGULAMENT 2 31/08/2004 ART. 5
ActulREFERIRE LAOG (R) 39 28/08/1996 ART. 9
ActulREFERIRE LAOG (R) 39 28/08/1996 ART. 46
ART. 2REFERIRE LANORMA 12 15/12/2003
ART. 2REFERIRE LANORMA 1 09/04/2001
ART. 3REFERIRE LANORMA 12 15/12/2003
ART. 3REFERIRE LAREGULAMENT 5 22/07/2002
ART. 3REFERIRE LANORMA 1 09/04/2001
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULAMENT 1 10/09/2012
ActulSE VA REPUBLICA IN BAZAREGULAMENT 1 10/11/2005
ART. 3MODIFICAT DEREGULAMENT 1 10/11/2005
ART. 10MODIFICAT DEREGULAMENT 1 10/11/2005
ANEXA 1MODIFICAT DEREGULAMENT 1 10/11/2005

privind stabilirea contribuţiei anuale majorate a instituţiilor de credit



Având în vedere prevederile art. 9 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare ordonanţa, şi prevederile art. 5 alin. (4) din Regulamentul Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar nr. 2/2004 privind stabilirea, declararea şi plata de către instituţiile de credit a contribuţiilor anuale, anuale majorate şi speciale la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar,în temeiul art. 46^1 din ordonanţă,Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, denumit în continuare Fondul, emite prezentele norme. + 
Articolul 1Contribuţia anuală majorată datorată de instituţiile de credit Fondului se stabileşte potrivit prevederilor prezentelor norme.
 + 
Articolul 2(1) În sensul prezentelor norme, indicatorii în funcţie de care se determină gradul de angajare a unei instituţii de credit, persoană juridică română, în politici riscante şi nesănătoase sunt următorii:– indicatorul de solvabilitate, calculat ca raport între nivelul fondurilor proprii şi totalul activelor şi elementelor în afara bilanţului, ponderate în funcţie de gradul lor de risc de credit;– rata riscului de credit şi a plasamentelor interbancare, calculată ca raport între expunerea neajustată, aferentă creditelor bancare, nebancare, a plasamentelor interbancare şi dobânzilor clasificate în "îndoielnic" şi "pierdere", şi totalul creditelor, plasamentelor interbancare şi dobânzilor aferente acestora, astfel clasificate, inclusiv elementele în afara bilanţului;– rata generală de risc, calculată ca raport între elementele de activ din bilanţ, ponderate cu gradul de risc de credit, plus elementele în afara bilanţului, ponderate cu gradul de risc de credit, şi totalul activelor de bilanţ plus totalul elementelor în afara bilanţului, la valoarea contabilă;– rata rentabilităţii activităţii de bază, calculată ca raport între totalul veniturilor curente (mai puţin veniturile din provizioane şi recuperări de creanţe amortizate, veniturile din reevaluarea rezervei generale pentru riscul de credit) şi totalul cheltuielilor curente (mai puţin cheltuielile cu provizioanele şi pierderile din creanţe nerecuperabile);– indicatorul de lichiditate, calculat ca raport între lichiditatea efectivă şi lichiditatea necesară.(2) Se consideră că o instituţie de credit, persoană juridică română, s-a angajat în politici riscante şi nesănătoase atunci când indicatorii menţionaţi mai sus înregistrează abateri faţă de următoarele limite:– indicatorul de solvabilitate este sub nivelul minim prevăzut de Normele Băncii Naţionale a României nr. 12/2003 privind supravegherea solvabilităţii şi expunerilor mari ale instituţiilor de credit, cu modificările ulterioare;– rata riscului de credit şi a plasamentelor interbancare este mai mare de 5,0%;– rata generală de risc este peste media acestui indicator, înregistrată pe total instituţii de credit din schema de garantare a Fondului;– rata rentabilităţii activităţii de bază este mai mică de 125%;– indicatorul de lichiditate este sub limita minimă, respectiv 1, prevăzută la art. 6 alin. (1) din Normele Băncii Naţionale a României nr. 1/2001 privind lichiditatea băncilor, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 3Determinarea nivelului indicatorilor prevăzuţi mai sus se face pe baza datelor din raportările pentru 30 septembrie din anul precedent celui pentru care se stabileşte contribuţia majorată, efectuate de instituţiile de credit persoane juridice române la Banca Naţională a României, astfel:– indicatorul de solvabilitate este cel raportat în conformitate cu metodologia prevăzută în Normele Băncii Naţionale a României nr. 12/2003, cu modificările ulterioare;– rata riscului de credit şi a plasamentelor interbancare, pe baza datelor din formularul de raportare a clasificării creditelor, întocmit conform Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 5/2002 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, cu modificările şi completările ulterioare;– rata generală de risc, pe baza datelor din formularul de determinare a solvabilităţii, întocmit potrivit Normelor Băncii Naţionale a României nr. 12/2003, cu modificările ulterioare;– rata rentabilităţii activităţii de bază, în funcţie de datele din raportările financiar-contabile care se întocmesc şi se depun la Banca Naţională a României şi la Ministerul Finanţelor Publice în conformitate cu reglementările în vigoare;– indicatorul de lichiditate, pe baza datelor raportate de instituţiile de credit conform formularului de raportare prevăzut de Normele Băncii Naţionale a României nr. 1/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 4(1) Calculul abaterilor faţă de nivelul indicatorilor determinaţi în conformitate cu prevederile prezentelor norme se face de către Fond pe baza datelor existente la Direcţia supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României.(2) În situaţiile în care, din acţiunile de supraveghere ale autorităţii de supraveghere bancară, rezultă un alt nivel al indicatorilor decât cel determinat pe baza raportărilor instituţiilor de credit, Fondul va lua în calcul nivelul corectat al acestor indicatori.
 + 
Articolul 5În vederea stabilirii instituţiilor de credit, persoane juridice române, care intră sub incidenţa prevederilor art. 9 alin. (5) din ordonanţă, referitoare la majorarea contribuţiilor anuale datorate Fondului, se vor lua în calcul următoarele cote de contribuţii anuale şi niveluri de punctaj, pe fiecare cotă, în funcţie de gradul de realizare a indicatorilor prevăzuţi în prezentele norme:

  Cote de contribuţie anuală majorată (%) pentru anii: Punctaj aferent (puncte)
  2005 2006 începând cu 2007
  0,500 0,4 0,300 minimum 7,5
  0,625 0,5 0,375 5,0000-7,4999
  0,750 0,6 0,450 3,0000-4,9999
  0,875 0,7 0,525 2,0000-2,9999
  1,000 0,8 0,600 sub 2

 + 
Articolul 6Punctajul realizat de fiecare instituţie de credit, persoană juridică română, se determină în conformitate cu metodologia de calcul prevăzută în anexa la prezentele norme, care are la bază următoarele principii:– stabilirea pentru fiecare indicator prevăzut la art. 2 a unei scări graduale de realizare a acestuia;– punctarea cu 1 a nivelului de bază prevăzut la art. 2 pentru fiecare indicator şi atribuirea de punctaje supraunitare pentru evoluţiile pozitive şi de punctaje subunitare pentru cele negative;– aplicarea de coeficienţi de importanţă pentru fiecare indicator.
 + 
Articolul 7Încadrarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, în cotele de contribuţii anuale majorate se propune de către conducerea executivă a Fondului spre analiză Consiliului de administraţie, care avizează propunerea ori stabileşte o nouă încadrare în conformitate cu prevederile prezentelor norme şi transmite propunerile de majorare a contribuţiei anuale, conform legii, Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, spre aprobare.
 + 
Articolul 8În cazul în care Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, ca urmare a analizei, va decide majorarea contribuţiei anuale a unei instituţii de credit, aceasta va fi înştiinţată cu cel puţin o lună înainte de expirarea anului de referinţă (anul precedent celui pentru care se stabileşte contribuţia anuală majorată).
 + 
Articolul 9Prevederile prezentelor norme se aplică şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit străine, cu următoarele precizări în ceea ce priveşte stabilirea punctajului prevăzut la art. 5:– în cazul indicatorilor care nu se calculează la nivelul sucursalelor şi, ca urmare, nu se regăsesc în raportările ce se fac la Banca Naţională a României, şi anume indicatorul de solvabilitate, rata riscului de credit şi a plasamentelor interbancare şi rata generală de risc, se vor lua în calcul două puncte pentru indicatorul de solvabilitate şi câte un punct pentru indicatorii: rata riscului de credit şi a plasamentelor interbancare şi rata generală de risc;– în cazul indicatorilor care se calculează la nivelul sucursalelor şi, ca urmare, se regăsesc în raportările ce se fac la Banca Naţională a României, şi anume rata rentabilităţii activităţii de bază şi indicatorul de lichiditate, se va lua în calcul punctajul corespunzător gradului de realizare a acestor indicatori.
 + 
Articolul 10Pentru instituţiile de credit care, în cursul anului de referinţă, se află în regim de supraveghere specială, administrare specială sau pentru care a fost introdusă la instanţa judecătorească cererea de deschidere a procedurii falimentului, Consiliul de administraţie al Fondului stabileşte o contribuţie majorată cu o cotă maximă de până la 1,0% în anul 2005, respectiv de până la 0,8% în anul 2006 şi de până la 0,6% începând cu anul 2007.
 + 
Articolul 11La data publicării prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, Partea I, se abrogă Regulamentul nr. 1 – ediţia 2002 – privind stabilirea contribuţiei anuale a băncilor la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar.Preşedintele Consiliului de administraţieal Fondului de garantare a depozitelorîn sistemul bancar,Niculae VulpescuBucureşti, 31 august 2004.Nr. 1.
 + 
Anexa METODOLOGIEpentru calculul punctajului care stă la bazaîncadrării instituţiilor de credit în cotelede contribuţie anuală majorată la Fondulde garantare a depozitelor în sistemul bancarI. Punctajul atribuit indicatorilor în funcţie de gradul de îndeplinire a acestora:

  Nr. crt. Denumirea indicatorului Scara graduală de realizare Punctaj
  1. Solvabilitatea 0% şi sub 0% 0,00
  0,1% – 3,9% 0,25
  4,0% – 7,9% 0,50
  8,0% – 11,9% 0,75
  12% 1,00
  12,1% – 14,0% 1,25
  14,1% – 16,0% 1,50
  16,1% – 18,0% 1,75
  peste 18% 2,00
  2. Rata riscului de credit şi a plasamentelor interbancare până la 2,0% 2,00
  2,1% – 3% 1,75
  3,1% – 4% 1,50
  4,1% – 4,9% 1,25
  5% 1,00
  5,1% – 7,0% 0,75
  7,1% – 9,0% 0,50
  9,1% – 10,0% 0,25
  peste 10,0% 0,00
  3. Rata generală de risc sub (-50,1%) 2,00
  (-50,0%) – (-33,4%) 1,75
  (-33,3%) – (-16,7%) 1,50
  (-16,6%) – (media pe sistem bancar) 1,25
  Media pe sistem bancar 1,00
  (media pe sistem bancar) – (+16,6%) 0,75
  (+16,7%) – (+33,3%) 0,50
  (+33,4%) – (+50,0%) 0,25
  peste (+50,1%) 0,00
  4. Rata rentabilităţii activităţii de bază sub 100% 0,00
  100,0% – 107,9% 0,25
  108,0% – 115,9% 0,50
  116,0% – 124,9% 0,75
  125% 1,00
  125,1% – 133,0% 1,25
  133,1% – 141,0% 1,50
  141,1% – 150,0% 1,75
  peste 150% 2,00
  5. Indicatorul de lichiditate sub 0,70 0,00
  0,70 – 0,79 0,25
  0,80 – 0,89 0,50
  0,90 – 0,99 0,75
  1 1,00
  1,01 – 1,10 1,25
  1,11 – 1,20 1,50
  1,21 – 1,30 1,75
  peste 1,30 2,00

    II. Coeficienţii de importanţă a indicatorilor:

  Nr. crt. Denumirea indicatorului Coeficientul de importanţă (K)
  1. Solvabilitatea 2,00 (K1)
  2. Rata riscului de credit 2,00 (K2)
  3. Rata generală de risc 1,75 (K3)
  4. Rata rentabilităţii activităţii de bază 1,25 (K4)
  5. Lichiditatea 1,00 (K5)

III. Determinarea punctajului total:Calculul punctajului total înregistrat de o instituţie de credit se face pe baza punctajului atribuit corespunzător scării graduale de realizare a fiecărui indicator şi a coeficienţilor de importanţă ai acestora, după următoarea formulă:PT = ΣP(i) x K(i), în care:PT = punctaj total;P(i) = punctaj aferent gradului de realizare al fiecărui indicator;K(i) = coeficientul de importanţă al indicatorului.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x