NORMA Nr. 1 din 3 februarie 1994

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL NR. 48 din 24 februarie 1994
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULAMENT 3 10/07/1995
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 8COMPLETEAZA PEREGULAMENT 29/10/1991
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 8COMPLETEAZA PEREGULAMENT 29/10/1991
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULAMENT 3 10/07/1995

privind refinantarea societăţilor bancare prin credit de descoperit de cont (overdraft)



 + 
Articolul 1În conformitate cu art. 3 din Regulamentul privind condiţiile şi modul de efectuare a refinantarii societăţilor bancare de către Banca Naţionala a României, Banca Naţionala a României acorda societăţilor bancare credit de descoperit de cont, ca forma de refinantare distinctă, în vederea facilitării executării plăţilor zilnice.
 + 
Articolul 2Creditul de descoperit de cont se constituie ca sold debitor înregistrat la închiderea zilei în contul curent al societăţii bancare beneficiare, deschis la centrala Băncii Naţionale a României (sucursala B.N.R. pentru societăţile bancare cu sediul social al centralei în alta localitate decît municipiul Bucureşti).
 + 
Articolul 3Creditul de descoperit de cont se acordă în limita unui plafon egal cu 75% din nivelul fondurilor proprii conform ultimelor date raportate prin formularul "Rezultate financiare şi obligaţii fiscale". În sensul prezentelor norme, prin fonduri proprii se înţelege suma totală a capitalului social vărsat, a fondului de rezerva şi a fondului de risc, diminuată cu valoarea participatiilor la alte societăţi bancare şi nebancare.
 + 
Articolul 4Limita creditului de descoperit de cont, asa cum este stabilită la articolul precedent, poate fi modificată în conformitate cu obiectivele de politica monetara şi de credit ale Băncii Naţionale a României.
 + 
Articolul 5Rata dobinzii pentru creditul de descoperit de cont se stabileşte de conducerea Băncii Naţionale a României, în conformitate cu obiectivele de politica monetara din etapa respectiva. Dobinda se calculează şi se încasează lunar.
 + 
Articolul 6În situaţia în care o societate bancară înregistrează sold debitor în contul curent peste limita prevăzută la art. 3 şi 4, Banca Naţionala a României, în conformitate cu art. 52 şi 54 din Legea nr. 33/1991, va trece la măsuri speciale de supraveghere şi de restabilire a lichidităţii societăţii bancare respective, în următoarea succesiune: a) supravegherea în sediile societăţilor bancare a operaţiunilor bancare zilnice şi analizarea cauzelor care au condus la depăşirea limitei prevăzute la art. 3 şi 4, concomitent cu acordarea unui credit pe termen fix în limita sumei reprezentind depăşirea; b) suspendarea temporară sau decăderea (destituirea) conducerii societăţii bancare în cauza şi desemnarea unui consiliu de administraţie temporar; c) retragerea definitivă a autorizaţiei şi recuperarea debitului în cadrul acţiunii de lichidare a societăţii bancare.
 + 
Articolul 7Prezentele norme se aplică societăţilor bancare, persoane juridice române, care realizează operaţiuni în lei cu rezidentii.
 + 
Articolul 8Prezentele norme completează şi fac parte din Regulamentul privind condiţiile şi modul de efectuare a refinantarii societăţilor bancare de către Banca Naţionala a României şi intră în vigoare începând cu data de 15 februarie 1994; prevederile art. 3 şi 5 se vor modifica pe bază de circulare, emise de Banca Naţionala a României. O dată cu intrarea în vigoare a prezentelor norme se abroga orice dispoziţii contrare. GuvernatorulBăncii Naţionale a României,Mugur Isarescu––––––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x