NORMĂ METODOLOGICE din 21 septembrie 2011(*actualizate*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 04/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI SI SPORTULUI
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 3067 20/01/2020
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 21/09/2011
ART. 3ARE LEGATURA CUORDIN 3579 21/03/2012 ART. 1
ART. 4ARE LEGATURA CUORDIN 3579 21/03/2012 ART. 1
ART. 6ARE LEGATURA CUORDIN 5530 21/10/2015 ART. 1
ART. 6REFERIRE LAOG 42 26/08/2015 ART. 1
ART. 6REFERIRE LAOG 42 26/08/2015 ART. 2
ART. 15ARE LEGATURA CUORDIN 5530 21/10/2015 ART. 1
ART. 17REFERIRE LALEGE 677 21/11/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 3067 20/01/2020
ActulREFERIT DENORMA 20/01/2020
ActulREFERIT DEOUG 93 08/12/2016

pentru vizarea actelor de studii şi a anexelor la actele de studii emise de instituţiile de învăţământ superior din România(actualizate la data de 28 octombrie 2015*)



–––- + 
Articolul 1Competenţa vizării actelor de studii şi a anexelor la actele de studii emise de instituţiile de învăţământ superior acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu din România revine Direcţiei pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
 + 
Articolul 2În sensul prezentelor norme metodologice, prin vizare se înţelege procedura prin care se verifică şi se certifică autenticitatea şi legalitatea actului de studii şi a înscrisurilor de pe acest act.
 + 
Articolul 3(1) În vederea vizării actelor de studii universitare şi postuniversitare, solicitanţii depun dosarele la sediul oricărei instituţii de învăţământ superior de stat sau la registratura Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.–––-Alin. (1) al art. 3 a fost modificat de pct. 1 al art. I din ORDINUL nr. 3.579 din 21 martie 2012 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 232 din 6 aprilie 2012.(2) Viza se aplică de către Direcţia pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor pe actele de studii emise de către instituţiile de învăţământ superior acreditate din România, precum şi pe anexele acestor acte de studii.(3) La cerere, viza se aplică şi pe foile matricole sau suplimentele la diplome, precum şi pe programele analitice eliberate de către instituţiile de învăţământ superior autorizate să funcţioneze provizoriu.
 + 
Articolul 4Abrogat–––-Art. 4 a fost abrogat de pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 3.579 din 21 martie 2012 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 232 din 6 aprilie 2012.
 + 
Articolul 5Lista actelor de studii pe care se aplică viza se întocmeşte şi se actualizează periodic de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Direcţia pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor, în funcţie de cerinţele ambasadelor statelor care solicită apostilarea sau supralegalizarea, şi se publică pe pagina web proprie, www.cnred.edu.ro
 + 
Articolul 6Direcţia pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor realizează următoarele activităţi în procesul de vizare:a) primirea documentelor menţionate în prezentele norme metodologice pentru eliberarea vizei;b) verificarea încadrării în lista actelor de studii pe care se aplică viza, conform art. 5;c) verificarea existenţei autorizaţiei provizorii de funcţionare sau a acreditării instituţiei de învăţământ superior la momentul înscrierii în anul I de studii pentru domeniul, programul de studii/specializarea şi forma de învăţământ înscrise în actul de studii ce se doreşte a fi vizat;d) verificarea existenţei acreditării facultăţii la propunerea căreia instituţia de învăţământ superior organizează examenul de absolvire, licenţă, master sau doctorat. Facultatea trebuie să fie acreditată în anul promovării examenului de absolvire, licenţă, master sau doctorat;e) verificarea completării actelor de studii conform hotărârilor Guvernului şi a regulamentelor şi metodologiilor aprobate prin ordinele ministrului în vigoare la data completării;f) verificarea identităţii sigiliului oficial al instituţiei emitente şi, după caz, a aplicării ştampilei cu stemă;g) aplicarea pe actul de studii, în original, a ştampilei dreptunghiulare care conţine datele de identificare ale vizei;h) aplicarea pe actul de studii, în original, a ştampilei Direcţiei pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor cu stemă;i) completarea vizei cu numărul de înregistrare obţinut de la registratura ministerului pe cererea de vizare.j) actele de studii şi anexele la actele de studii emise de către instituţiile de învăţământ superior din România pentru absolvenţii înmatriculaţi anterior începerii anului universitar 2011-2012 sunt recunoscute ca fiind eliberate în conformitate cu prevederile legale, în conformitate cu prevederile art. 1 şi 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2015privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizare.–––-Lit. j) a art. 6 a fost introdusă de pct. 1 al art. I din ORDINUL nr. 5.530 din 21 octombrie 2015 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 799 din 28 octombrie 2015.
 + 
Articolul 7Următoarele categorii de persoane pot solicita aplicarea vizei pe actele de studii:a) titularul actului de studii;b) o rudă de gradul I a titularului actului de studii, pe baza documentelor care atestă relaţia de rudenie de gradul I cu titularul actului de studii;c) altă persoană fizică, care prezintă procură notarială specială sau împuternicire avocaţială;d) o persoană juridică care a încheiat cu titularul actului de studii un contract având ca obiect realizarea în numele acestuia a procedurilor necesare pentru aplicarea vizei, prin reprezentant care prezintă delegaţie în acest sens;e) instituţiile de învăţământ superior din România care au obţinut acreditarea, pentru absolvenţii cetăţeni străini, prin reprezentant care prezintă delegaţie în acest sens.
 + 
Articolul 8În cazul în care procura notarială specială a fost întocmită pe teritoriul altui stat, este necesar ca aceasta să îndeplinească următoarele condiţii:a) să fie tradusă în limba română şi legalizată;b) să fie apostilată sau supralegalizată de autorităţile competente ale statului pe al cărui teritoriu a fost întocmită.
 + 
Articolul 9În vederea aplicării vizei, titularul are obligaţia de a prezenta actul de identitate şi de a depune la Direcţia pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor următoarele documente:a) o cerere, indiferent de numărul actelor de studii aparţinând aceluiaşi titular pentru care se solicită eliberarea vizei. Modelul cererii de vizare este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice;b) actul de studii sau anexa la actul de studii pentru care se solicită eliberarea vizei, în original şi copie xerox;c) actul de identitate al titularului, în copie xerox. Dacă este cazul, vor fi prezentate şi actele care dovedesc schimbarea numelui, în copie xerox;d) adeverinţă de autenticitate a actului de studii, eliberată de instituţia de învăţământ superior emitentă a actului de studii, în original, cu excepţia dosarelor depuse la solicitarea instituţiilor de învăţământ superior acreditate din România, pentru absolvenţii cetăţeni străini;e) dovada achitării taxelor. Solicitanţii care se prezintă pentru aplicarea vizei la sediul Direcţiei pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor vor achita taxele la casieria proprie. Pentru cei care trimit actele spre vizare prin intermediul instituţiilor prefectului, dovada achitării taxelor se va face prin prezentarea unei copii xerox a ordinului de plată sau a viramentului bancar, în contul Direcţiei pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor, RO27 TREZ 7005 003X XX00 0069, deschis la Direcţia de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti.
 + 
Articolul 10În cazul în care solicitantul nu este titularul actului de studii sau al anexei la actul de studii pentru care se solicită aplicarea vizei, acesta trebuie să prezinte, după caz, şi următoarele:a) actul de identitate, copie xerox;b) documente care atestă relaţia de rudenie de gradul I cu titularul actului de studii, în copie xerox, dacă aceasta nu rezultă din actele prezentate;c) procura notarială specială, împuternicirea avocaţială sau delegaţia din partea persoanei juridice în original;d) dovada achitării taxelor. Solicitanţii care se prezintă pentru aplicarea vizei la sediul Direcţiei pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor vor achita taxele la casieria proprie. Pentru cei care trimit actele spre vizare prin intermediul instituţiilor prefectului, dovada achitării taxelor se va face prin prezentarea unei copii xerox a ordinului de plată sau a viramentului bancar, în contul Direcţiei pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor, RO27 TREZ 7005 003X XX00 0069, deschis la Direcţia de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti.
 + 
Articolul 11În cazul în care se solicită aplicarea vizei pentru acte de studii sau anexe la actul de studii aparţinând mai multor titulari, solicitantul trebuie să completeze câte o cerere pentru fiecare titular de act de studii sau anexă la actul de studii.
 + 
Articolul 12Taxele aferente aplicării vizei sunt prevăzute în Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3.161/2002**), respectiv 5 lei pentru cererea de vizare şi 20 de lei pentru fiecare act de studii sau anexă la actul de studii care se vizează.
 + 
Articolul 13(1) Viza Direcţiei pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor se completează cu numărul şi data cererii, scrise cu cifre arabe. După completarea vizei, aceasta se semnează de către personalul Direcţiei pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor care are drept de semnătură.(2) Numele şi specimenele de semnătură ale persoanelor desemnate de conducerea Direcţiei pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor să semneze viza sunt comunicate Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Afacerilor Externe şi Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.
 + 
Articolul 14Actele de studii sau anexele la actele de studii în original care au aplicată viza Direcţiei pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor se eliberează în termen de maximum 3 zile de la data înregistrării cererii la registratura Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
 + 
Articolul 15(1) În cazul actelor de studii pentru care există dubii în legătură cu existenţa acreditării sau autorizării provizorii de funcţionare a instituţiilor de învăţământ superior emitente ori pentru acele acte de studii pentru care personalul Direcţiei pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor consideră că nu sunt completate în conformitate cu normele legale în vigoare, se vor solicita, în scris, puncte de vedere de la direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Termenul de aplicare a vizei de către Direcţia pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor se va prelungi astfel cu durata necesară direcţiilor de specialitate pentru a emite un punct de vedere.(2) Pentru recunoaşterea actelor de studii şi a anexelor la actele de studii emise absolvenţilor înmatriculaţi până în anul universitar 2015-2016, care conţin neconcordanţe cu unele dintre elemente Nomenclatorului domeniilor şi al programelor de studii universitare, domeniile şi programele de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, locaţiile geografice de desfăşurare, numărul de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, formă de învăţământ sau limbă de predare, precum şi numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi, ce se aprobă, anual, prin hotărâre a Guvernului, solicitanţii depun la dosar documentele de şcolarizare şi finalizare studii aferente, asumate de către senatul universitar şi rector prin notă adresată Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor.–––-Alin. (2) al art. 15 a fost introdus de pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 5.530 din 21 octombrie 2015 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 799 din 28 octombrie 2015.
 + 
Articolul 16Personalul desemnat să desfăşoare activitatea de vizare asigură informarea persoanelor interesate cu privire la procedura vizării actelor de studii şi a anexelor la actele de studii emise de instituţiile de învăţământ superior din România şi a eliberării acestora de către Direcţia pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor.
 + 
Articolul 17Directorul Direcţiei pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor dispune măsuri cu privire la:a) organizarea activităţii de aplicare a vizei Direcţiei pentru echivalarea şi recunoaşterea diplomelor şi asigurarea condiţiilor necesare, atât din punct de vedere al dotării corespunzătoare, cât şi al securizării spaţiului în care se desfăşoară această activitate;b) garantarea şi protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, potrivit Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Anexă––la normele metodologice––––––––CERERE DE VIZARE– model –Domnule Ministru,Subsemnatul(a)………………………………………………………………………………………………………………………………………….., domiciliat(ă) în (localitatea) ………………………………………………………………………………………, având naţionalitatea ……………………….., vă rog să binevoiţi a aproba vizarea următoarelor acte de studii:Diplomă de …………………………………………………………………………………. seria …………. nr. …………………………….., profilul/ domeniul …………………………………………………………………………………………………………………………………………….., eliberată de Universitatea ………………………………………………………………………………….Diplomă de …………………………………………………………………………………. seria …………. nr. …………………………….., profilul/ domeniul …………………………………………………………………………………………………………………………………………….., eliberată de Universitatea ………………………………………………………………………………….Diplomă de …………………………………………………………………………………………… seria …………. nr. ……………………………….Adeverinţă nr. …………………………………………….. emisă de ……………………………………………………………………………………..Foaia matricolă/Supliment la diplomă, anexă la diploma de ………………………………………………………………………………………Foaia matricolă/Supliment la diplomă, anexă la diploma de ……………………………………………………………………………………..Foaia matricolă/Supliment la diplomă, anexă la diploma de ……………………………………………………………………………………..Programa analitică nr. …………………………., anexă la diploma de……………………………………………………………………………….Programa analitică nr. …………………………., anexă la diploma de………………………………………………………………………………….Programa analitică nr. …………………………., anexă la diploma de…………………………………………………………………………………Certificat de pregătire didactică seria …………………. nr. ………………………………………….Rezultate la examenul de licenţă seria ………………. nr. ………………………………………….Certificat an pregătitor seria ………………….. nr. …………………………………………………….Declar pe propria răspundere că documentele au fost solicitate de autorităţile competente din ţara: ………………………………………………………………………………………………..     Chitanţa nr. ……………………..     Am primit ……………….. acte vizate Semnătura …………Semnătura ……………………………………………………….––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x