NORMA din 7 martie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 203 din 23 aprilie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 265 20/08/2001
ActulABROGAT DEORDIN 503 30/08/2001
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAOUG 16 26/01/2001 ART. 9
ART. 2REFERIRE LAOUG 16 26/01/2001 ANEXA 2
ART. 4REFERIRE LAOUG 16 26/01/2001 ART. 10
ART. 12REFERIRE LAOUG 16 26/01/2001 ART. 11
ART. 12REFERIRE LAOUG 16 26/01/2001 ART. 12
ART. 12REFERIRE LAOUG 16 26/01/2001 ART. 13
ART. 13REFERIRE LAOUG 16 26/01/2001 ART. 11
ART. 13REFERIRE LAOUG 16 26/01/2001 ART. 12
ART. 14REFERIRE LAOUG 16 26/01/2001 ART. 14
ANEXA 2REFERIRE LAOUG 16 26/01/2001 ART. 8
ANEXA 3REFERIRE LAOUG 11 26/01/2001
ANEXA 9REFERIRE LAOUG 16 26/01/2001
ANEXA 10REFERIRE LAOUG 16 26/01/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 265 20/08/2001
ActulABROGAT DEORDIN 503 30/08/2001
ActulAPROBAT DEORDIN 64 07/03/2001

privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Prezentele norme se emit în baza prevederilor art. 9 alin. (1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile şi reglementează procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a autorizaţiei de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile.
 + 
Articolul 2(1) Autorizaţia de valorificare atesta capacitatea agenţilor economici de a realiza operaţiuni de valorificare, astfel cum sunt definite în anexa nr. 2 la Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 16/2001, pentru fiecare grupa de deşeuri industriale reciclabile prevăzută în anexa nr. 1 la aceeaşi ordonanţa.(2) Agenţii economici autorizaţi sa desfăşoare activităţi de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile pot realiza astfel de operaţiuni atât la punctele de lucru autorizate, cat şi la sediul deţinătorilor de deşeuri.
 + 
Articolul 3Comisia Naţionala pentru Reciclarea Materialelor monitorizează agenţii economici autorizaţi sa desfăşoare activităţi de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile, scop în care aceştia sunt obligaţi sa îi furnizeze trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare, informaţiile prevăzute în anexa nr. 1.
 + 
Capitolul 2Procedura de acordare a autorizaţiei de valorificare + 
Articolul 4Autorizaţia de valorificare se acordă agenţilor economici care îndeplinesc cumulativ condiţiile minime prevăzute în anexele nr. 2-8, pentru fiecare grupa de deşeuri industriale reciclabile, pe baza următoarelor documente obligatorii:a) cerere-tip întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 9;b) certificatul constatator (în original) emis de oficiul registrului comerţului, din care să rezulte: datele de identificare a solicitantului, capitalul social, obiectul de activitate, punctele de lucru declarate;c) codul fiscal (copie);d) autorizaţia de mediu (copie), pentru fiecare punct de lucru prin care urmează să se desfăşoare activitatea de valorificare;e) autorizaţia de protecţie a muncii (copie);f) autorizaţia sanitară (copie);g) extras de carte funciară (copie);h) extras din balanţa analitica a mijloacelor fixe la finele lunii precedente, vizat de cenzorii agentului economic solicitant sau de un expert contabil, din care să rezulte dotarea de care dispune, corespunzător condiţiilor prevăzute în anexele nr. 2-8;i) situaţia privind personalul încadrat cu contract individual de muncă pe perioada nedeterminată, vizata de inspectoratul teritorial de muncă;j) dovada privind achitarea la trezoreria statului a taxelor prevăzute la art. 10 alin. (1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 16/2001.
 + 
Articolul 5Cererea de autorizare, însoţită de documentele obligatorii prevăzute la art. 4, se adresează Comisiei Naţionale pentru Reciclarea Materialelor şi se depune la registratura Ministerului Industriei şi Resurselor sau se transmite prin posta cu confirmare de primire.
 + 
Articolul 6(1) Comisia Naţionala pentru Reciclarea Materialelor, împreună cu direcţiile de profil din cadrul Ministerului Industriei şi Resurselor şi cu organizaţiile patronale interesate, înregistrate conform legii, analizează documentele obligatorii şi stabileşte dacă sunt sau nu sunt întrunite condiţiile minimale pentru acordarea autorizaţiei de valorificare.(2) Concluziile se consemnează într-un proces-verbal, document ce sta la baza emiterii autorizaţiei de valorificare, respectiv a respingerii cererii de autorizare.
 + 
Articolul 7În termen de 20 de zile de la data depunerii cererii de autorizare Comisia Naţionala pentru Reciclarea Materialelor emite autorizaţia de valorificare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 10, sau comunică solicitantului motivul respingerii cererii de autorizare.
 + 
Capitolul 3Procedura de prelungire a autorizaţiei de valorificare + 
Articolul 8La expirarea termenului de valabilitate a autorizaţiei de valorificare aceasta se poate prelungi pentru o perioadă de 3 ani, la cererea scrisă a agentului economic, conform modelului prevăzut în anexa nr. 9, însoţită de documentele obligatorii prevăzute la art. 4.
 + 
Articolul 9Cererea de prelungire a autorizaţiei de valorificare se adresează şi se depune, conform prevederilor art. 5, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizaţiei de valorificare.
 + 
Articolul 10Analiza cererii de prelungire a autorizaţiei de valorificare urmează procedura prevăzută la art. 6.
 + 
Articolul 11Prelungirea termenului de valabilitate se înscrie pe autorizaţia de valorificare în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de prelungire.
 + 
Capitolul 4Procedura de suspendare sau de anulare a autorizaţiei de valorificare + 
Articolul 12Pentru nerespectarea prevederilor art. 11 şi 12 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 se aplică sancţiunile prevăzute la art. 13 lit. b) şi c) din aceeaşi ordonanţa.
 + 
Articolul 13În cazul în care se constată că agenţii economici autorizaţi sa desfăşoare activităţi de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile încalcă pentru a doua oara prevederile art. 11 şi 12 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 16/2001, autorizaţia de valorificare se suspenda pe o perioadă de la 3 luni la un an, iar la următoarea încălcare aceasta se anulează.
 + 
Articolul 14În cazul în care organele de control prevăzute la art. 14 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 constata ca documentele obligatorii menţionate la art. 4 nu corespund realităţii şi nu sunt întrunite condiţiile minimale prevăzute în anexele nr. 2-8 pentru fiecare grupa de deşeuri industriale reciclabile, autorizaţia de valorificare se anulează.
 + 
Articolul 15Agentul economic căruia i s-a anulat autorizaţia de valorificare nu mai poate beneficia de o noua autorizaţie timp de 3 ani de la data anulării.
 + 
Articolul 16Suspendarea sau anularea autorizaţiei de valorificare se face de către Comisia Naţionala pentru Reciclarea Materialelor, la solicitarea scrisă a unităţii din care face parte agentul constatator.
 + 
Capitolul 5Dispoziţii finale + 
Articolul 17Anexele nr. 1-10 fac parte integrantă din prezentele norme.
 + 
Anexa 1    ––-la norme–––    (raportare trimestriala cu date cumulate    ––––––––––––––    de la începutul anului)    ––––––––

             
  Agentul economic …………………..
  Localitatea ……………………….
  Strada ……………………………
  Autorizaţia de valorificare nr. ……..
   
  MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI RESURSELOR
  Comisia Naţională pentru Reciclarea Materialelor
   
  Calea Victoriei nr. 152, sectorul 1, Bucureşti
   
  Cap. I – Producţia realizată
  Deşeul industrial reciclabil U.M. Cantităţile preluate Cantităţile livrate
  Total din care la export
  Deşeuri metalice feroase – total, din care: tonă      
  – fontă tonă      
  – fier vechi nealiat tonă      
  – inox tonă      
  – şină uzată tonă      
  – altele tonă      
  Deşeuri metalice neferoase – total, din care:*) tonă      
  – deşeuri de hârtii-cartoane tonă      
  – deşeuri de sticlă tonă      
  – deşeuri de mase plastice tonă      
  – deşeuri de cauciuc tonă      
  – deşeuri textile tonă      
  Cap. II – Dotări existente la data raportării    
  Dotări U.M. Cantitatea
  Platforme betonate m2  
  Spaţii închise m2  
  Cântare bucată  
  Utilaje de încărcare-descărcare bucată  
  Aparate de debitare manuală (termice) bucată  
  Instalaţii de debitare mecanizată (foarfecă) bucată  
  Prese de balotat tablă bucată  
  Schredder bucată  
  Mijloace de transport marfă bucată  
  Instalaţie de balotat hârtie bucată  
  Containere bucată  
  Instalaţii de compactat mase plastice bucată  
  Instalaţii de mărunţit mase plastice bucată  
  Presă de balotat deşeuri textile bucată  
  Agregate de turnare sau linii tehnologice pentru prelucrări hidrometalurgice bucată  
  Instalaţii şi componente pentru turnare (lingotiere, cochilii metalice, forme, modele, instalaţii de formare, instalaţii de curăţare, tăiere, polizare etc.) bucată  
  Altele    
  Cap. III – Personalul angajat la data raportării
  Încadrarea U.M. Salariaţi
  Total, din care: număr  
  – muncitori calificaţi număr  
  – maiştri număr  
  – tehnicieni număr  
  – ingineri număr  
  – economişti număr  
  – alte încadrări număr  
  Cap. IV – Certificat constatator emis de oficiul registrului comerţului
  – Se prezintă anual.
    ……………………………………………..
    (semnătura autorizată şi ştampila agentului economic)
  _____________
  *) Defalcat pe principalele grupe de produse

 + 
Anexa 2–––la norme–––CONDIŢII MINIMEpentru autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de valorificare a deşeurilor metalice feroase1. Prin deşeuri metalice feroase se înţelege deşeurile şi resturile de fonta şi oţel, nealiate şi aliate, oteluri inoxidabile, sina uzata, zguri, coji, tunder, cenusi şi reziduuri care conţin fier sau compuşi ai acestuia, provenite din activităţi de producţie, întreţinere şi reparaţii, din casări şi dezafectari, din epave şi nave scoase din uz, din obiecte casnice uzate şi altele similare.2. Condiţii minime:────────────────a) platforme betonate – minimum 5.000 mp, dar nu mai puţin de 1.000 mp/punct de lucru;b) cantar de minimum 10 tone la fiecare punct de lucru;c) utilaj de încărcare-descărcare adecvat la fiecare punct de lucru;d) aparate de debitare manuală (termice) – minimum 15 bucăţi sau instalatie de debitare mecanizata (foarfeca);e) presa de balotat tabla;f) aparatura de control al calităţii pentru determinarea compoziţiei chimice şi a radioactivitatii – condiţie obligatorie la prima prelungire a autorizaţiei de valorificare, conformart. 8 alin. (2) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 16/2001;g) racord de cale ferată sau acces portuar/docuri, după caz;h) mijloc de transport marfa de minimum 5 tone;i) personal angajat cu contract individual de muncă pe perioada nedeterminată – minimum 20 de salariaţi, dintre care 2 cu pregătire tehnica de specialitate (maistru, tehnician sau inginer).NOTĂ:Agenţii economici care au în dotare instalaţii "schredder" sunt exceptaţi de la prevederile pct. 2 lit. d) şi e).
 + 
Anexa 3–––la norme–––CONDIŢII MINIMEpentru autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de valorificare a deşeurilor metalice neferoasePrin deşeuri metalice neferoase se înţelege deşeurile şi resturile de/din metale neferoase comune, aliajele şi/sau compusii metalici ai acestora (cenusi, reziduuri, zguri, drojdii, slamuri, metalo-ceramice), definite şi clasificate şi prin STAS nr. 3017/78.A. Valorificare prin procedee pirometalurgice (topire-turnare-rafinare) şi/sau prin procedee hidrometalurgiceCondiţii minime:–––––-a) la documentele obligatorii prevăzute la art. 4 din norme se va anexa o nota de prezentare din care să rezulte profilul de activitate, capacitatea şi structura de producţie, fluxul tehnologic;b) hala de producţie (din zidărie sau metalică);c) agregat de turnare sau linie tehnologică pentru prelucrare hidrometalurgica;d) instalaţii pentru turnare: lingotiere, cochilii metalice, forme, modele, statie de preparat amestec de formare, instalaţii de formare, instalaţii de curatare, tăiere, polizare, după natura profilului turnatoriei;e) laborator dotat cu instalaţii şi cu aparatura de determinare rapida a compoziţiei chimice şi a altor caracteristici fizico-mecanice impuse produsului finit;f) instalaţii de ridicat aferente turnatoriei;g) mijloace de transport adecvate;h) platforme betonate, acoperite, pentru depozitarea zgurilor şi cenusilor;i) instalaţii pentru neutralizarea apelor uzate şi a substanţelor toxice rezultate din procesul de producţie;j) cantar;k) personal angajat cu contract individual de muncă pe perioada nedeterminată – minimum 9 salariaţi, dintre care unul cu studii superioare de specialitate;l) prin excepţie de la prevederile art. 4 lit. d) din norme se admit "Acord de mediu şi/sau autorizaţie de mediu" (copie), conform legislaţiei în vigoare.B. Valorificare prin dezmembrare, sortare, tăiere şi balotarePe perioada valabilităţiiOrdonanţei de urgenta a Guvernului nr. 11/2001autorizaţia de achiziţie a deşeurilor neferoase reciclabile da dreptul agenţilor economici autorizaţi în acest scop sa desfăşoare şi activităţi de valorificare prin dezmembrare, sortare, tăiere şi balotare.
 + 
Anexa 4––-la norme–––CONDIŢII MINIMEpentru autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de valorificare a deşeurilor de hârtii-cartoane:a) platforma betonata – minimum 300 mp;b) spaţii închise – minimum 200 mp;c) cantar la fiecare punct de lucru;d) utilaj de încărcare-descărcare la fiecare punct de lucru;e) instalatie de balotat;f) personal angajat cu contract individual de muncă pe perioada nedeterminată – minimum 5 salariaţi.
 + 
Anexa 5–––la norme–––CONDIŢII MINIMEpentru autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de valorificare a deşeurilor de sticlă:a) platforme betonate – minimum 100 mp;b) containere;c) cantar la fiecare punct de lucru;d) utilaj de încărcare-descărcare adecvat la fiecare punct de lucru;e) personal angajat cu contract individual de muncă pe perioada nedeterminată – minimum 2 salariaţi.
 + 
Anexa 6––-la norme–––CONDIŢII MINIMEpentru autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de valorificare a deşeurilor de mase plastice:a) platforme betonate – minimum 500 mp;b) spaţii închise – minimum 400 mp;c) cantar la fiecare punct de lucru;d) utilaj de încărcare-descărcare la fiecare punct de lucru;e) echipament pentru compactare sau maruntire;f) personal angajat cu contract individual de muncă pe perioada nedeterminată – minimum 3 salariaţi.
 + 
Anexa 7–––la norme–––CONDIŢII MINIMEpentru autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de valorificare a deşeurilor de cauciuc:a) spaţii de depozitare – minimum 1.000 mp;b) cantar la fiecare punct de lucru;c) personal angajat cu contract individual de muncă pe perioada nedeterminată – minimum 3 salariaţi.
 + 
Anexa 8––-la norme–––CONDIŢII MINIMEpentru autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de valorificare a deşeurilor textile:a) spaţii închise – minimum 500 mp;b) cantar la fiecare punct de lucru;c) utilaj de încărcare-descărcare la fiecare punct de lucru;d) presa de balotat sau alte instalaţii de prelucrare;e) personal angajat cu contract individual de muncă pe perioada nedeterminată – minimum 5 salariaţi.
 + 
Anexa 9––-la norme–––

     
  Agentul economic . . . . . . . . . . . . .  
  Nr. . . . . /. . . . . . . . .  
   
  CERERE
  pentru acordarea/prelungirea autorizaţiei de valorificare a deşeurilor
  industriale reciclabile
   
  Agentul economic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., cu sediul în . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., str. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . nr. . . . . . . , judeţul/sectorul . . . . . . . . ., înregistrat la oficiul registrului comerţului sub nr. . . . . . . , codul fiscal . . . . . . . . , telefon . . . . . . . . . . , reprezentat prin . . . . . . . . . . . . , având funcţia de . . . . . . . . . . . . . . . . ., solicită acordarea/prelungirea autorizaţiei de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001, pentru următoarele grupe:
  Deşeuri metalice feroase []
  Deşeuri metalice neferoase []
  Deşeuri de hârtii-cartoane []
  Deşeuri de sticlă []
  Deşeuri de mase plastice []
  Deşeuri de cauciuc []
  Deşeuri textile []
   
  Anexăm documentele obligatorii conform normelor.
  Ne asumăm răspunderea, potrivit legii penale, că documentele prezentate în copie sunt conforme cu originalul.
   
  Data . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
     
    Conducătorul agentului economic,
    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    (semnătura şi ştampila)

 + 
Anexa 10–––la norme–––

   
  ROMÂNIA
  MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI RESURSELOR
   
  COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU RECICLAREA MATERIALELOR
   
  AUTORIZAŢIE DE VALORIFICARE
  a . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Seria . . . . . . nr. . . . . . . . . . . . . . . .
   
  Agentul economic . . . . . . . . . . . . . . . . . . , cu sediul în . . . . . . . . . . . . , str. . . . . . . . . . nr. . . . . ., judeţul/sectorul . . . . . . . . . . . . , înregistrat la oficiul registrului comerţului sub nr. . . . . . . . . . . . . ., este autorizat să desfăşoare activităţi de valorificare a deşeurilor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . prin următoarele puncte de lucru*):
  1.
  2.
  3.
 
 
  Prezenta autorizaţie s-a eliberat în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2001.
  Valabilă până la data de . . . . . . . . . . . . . şi numai însoţită de autorizaţia de mediu.

      ┌───────────────┐ ┌───────────────┐ ┌───────────────┐      │ Prelungit │ │ Prelungit │ │ Prelungit │      │ valabilitatea │ │ valabilitatea │ │ valabilitatea │      │până la data de│ │până la data de│ │până la data de│      │……………│ │……………│ │……………│      │ L.S. │ │ L.S. │ │ L.S. │      └───────────────┘ └───────────────┘ └───────────────┘––––––Notă *) Se vor menţiona denumirea, localitatea, strada, numărul, oraşul şi judeţul.–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x