NORMĂ din 6 iunie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 22 iunie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 38 21/02/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAHG 308 11/03/2004
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 38 21/02/2006
ActulAPROBAT DEORDIN 55 06/06/2005
ActulCONTINUT DEORDIN 55 06/06/2005
ActulREFERIT DEORDIN 138 14/12/2005
ActulREFERIT DENORMA 14/12/2005

pentru siguranţa alimentelor care stabileşte procedurile privind importul şi exportul de produse de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor



 + 
Titlul IDefiniţii + 
Articolul 1În sensul prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, următorii termeni se definesc astfel:a) produse de origine nonanimală – vegetale şi produse vegetale: legume (inclusiv cartofi şi sfeclă de zahăr), fructe proaspete sau conservate, seminţe de leguminoase, oleaginoase, seminţe pentru băuturi şi dulciuri, cereale boabe, produse din cereale, condimente, alimente procesate, altele decât cele de origine animală, grăsimile şi uleiurile de origine vegetală, băuturi alcoolice şi nonalcoolice, gumă de mestecat şi orice altă substanţă, inclusiv apa, încorporate intenţionat în alimente în timpul producerii, pregătirii sau tratării acestora;b) certificat de sănătate – document emis de o autoritate competentă din ţara exportatoare a produsului importat, care atestă că produsul alimentar de origine nonanimală este conform cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare din ţara de destinaţie;c) post de inspecţie la frontieră – post organizat în orice aeroport, port, punct feroviar sau rutier, deschis traficului internaţional, aprobat de autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor centrală, în care se efectuează inspecţii şi controale asupra produselor de origine nonanimală;d) inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu atribuţii de control conform fişei postului, aşa cum este prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 308/2004, cu modificările şi completările ulterioare;e) controlul documentelor – examinarea de către inspectorul autorităţii naţionale sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a certificatelor de sănătate, precum şi a altor documente ce însoţesc un transport;f) controlul identităţii – controlul conformităţii transportului cu informaţiile din documentele însoţitoare, efectuat de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a se asigura că documentele însoţitoare corespund cu marfa transportată;g) controlul fizic – controlul efectuat de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asupra produselor de origine nonanimală, care poate include prelevarea de probe în vederea efectuării testelor de laborator;h) condiţii de import – cerinţele privind siguranţa alimentelor, stabilite prin actele normative în vigoare, pentru produsele de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ce urmează a fi importate în România;i) condiţii speciale la importul de produse de origine nonanimală – cerinţe privind siguranţa alimentelor, stabilite de legislaţia naţională în vigoare pentru anumite produse de origine nonanimală, supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ce urmează a fi importate în România.
 + 
Titlul IIDispoziţii generale + 
Articolul 2(1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor în care se pot derula operaţiunile de import şi export pentru produsele de origine nonanimală prevăzute în anexa nr. 1, supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor.(2) Importul şi exportul de produse de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor se efectuează numai în condiţiile stabilite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.(3) Transporturile de produse de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor sunt acceptate la import şi export numai dacă sunt respectate cerinţele prezentei norme şi dacă îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările naţionale şi internaţionale în vigoare.(4) Importul de produse de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor se efectuează prin posturile de inspecţie la frontieră aprobate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin decizie a inspectorului Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la respectivele posturi, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
 + 
Titlul IIIObligaţiile agenţilor economici pentru derularea operaţiunilor de import de produse de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor + 
Articolul 3(1) La primul import de produse alimentare de origine nonanimală importatorul are obligaţia să dea o declaraţie, conform anexei nr. 2, inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră.(2) Dacă la următoarele operaţiuni de import sunt menţinute toate datele declarate la operaţiunea de import anterioară (denumirea produselor importate, originea sau provenienţa lor, codul tarifar vamal, locul de depozitare), importatorul nu mai este obligat să întocmească declaraţia prevăzută în anexa nr. 2; în caz contrar, importatorul este obligat să dea declaraţie conform anexei nr. 2.(3) Originalul documentului întocmit de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din postul de inspecţie la frontieră, conform anexei nr. 3, se eliberează importatorului şi trebuie prezentat la solicitările organelor competente.
 + 
Articolul 4În cazul produselor alimentare de origine nonanimală pentru care se impun condiţii speciale la import, în conformitate cu legislaţia specifică, importatorii, persoane fizice sau juridice, au următoarele obligaţii:a) să prezinte inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontiera de intrare documentele solicitate, respectiv certificatul de sănătate şi raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi a analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare, în conformitate cu legislaţia în vigoare;b) să declare inspectorilor autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontiera de intrare destinaţia, în conformitate cu modelul prezentat în anexa nr. 2;c) să prezinte, ori de câte ori i se solicită, documentul, eliberat conform modelului din anexa nr. 4, care atestă că importul a fost verificat şi că respectă legislaţia specifică;d) să prezinte la sosirea transportului la locul de destinaţie inspectorului din cadrul compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor de la direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în a căror rază teritorială se află locul de destinaţie, documentele însoţitoare, respectiv certificatul, raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare şi documentul prevăzut în anexa nr. 4;e) să permită inspectorului din cadrul compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor de la direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în a căror rază teritorială se află locul de destinaţie, accesul pentru realizarea prelevării de probe;f) să păstreze contraprobele;g) să respecte orice alte obligaţii stabilite prin legislaţia specifică.
 + 
Titlul IVObligaţiile ce revin agenţilor economici pentru derularea operaţiunilor de export al produselor de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor + 
Articolul 5Pentru efectuarea operaţiunilor de export de produse alimentare de origine nonanimală, exportatorii, persoane fizice sau juridice, au obligaţia să se informeze asupra condiţiilor privind siguranţa alimentelor pe care le solicită autorităţile din ţara de destinaţie.
 + 
Articolul 6În cazul în care autorităţile din ţara de destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul ce urmează să fie exportat respectă condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, exportatorul are obligaţia să prezinte inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor de la direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în a căror rază teritorială sunt situaţi, modelul de certificat solicitat de ţara de destinaţie, precum şi rezultatele analizelor efectuate.Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi ale inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră privind importul şi exportul produselor de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor
 + 
Secţiunea 1Pentru import1. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor din posturile de inspecţie la frontieră + 
Articolul 7(1) Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră prin care se derulează operaţiunea de import al produselor de origine nonanimală au obligaţia de a solicita importatorului o declaraţie în conformitate cu art. 3 alin. (1).(2) În baza declaraţiei întocmite de către importator în conformitate cu art. 3 alin. (1), inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră va completa şi va elibera documentul prevăzut de anexa nr. 3; o copie a acestui document se păstrează la postul de inspecţie la frontiera de intrare a importului.(3) Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră notifică importul, conform anexei nr. 5, către serviciul/compartimentul pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie.
 + 
Articolul 8(1) În cazul în care se derulează operaţiuni de import, în condiţii speciale, al anumitor produse de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră au obligaţia să verifice următoarele:a) certificatul de sănătate eliberat de un reprezentant al instituţiei abilitate din ţara exportatoare, în original, în mod obligatoriu în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională;b) raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare;c) conformitatea ştampilelor aplicate cu cele de pe certificatele oficiale care identifică ţara şi firma exportatoare;d) sigiliile mijloacelor de transport;e) conformitatea datelor înscrise în documentele însoţitoare cu produsul importat.(2) Certificatul de sănătate şi documentele însoţitoare, în original, vor însoţi transportul la destinaţie; copiile acestor documente se păstrează de către inspectorul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră, pe care menţionează "Conform cu originalul", le semnează şi le parafează.(3) În cazul în care toate condiţiile de intrare în ţară sunt îndeplinite, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră completează şi eliberează un document potrivit modelului prezentat în anexa nr. 4.(4) Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră notifică, conform anexei nr. 5, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, de la locul de depozitare a produselor importate.(5) Dacă inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră constată neconformităţi în urma controlului efectuat, interzic intrarea în ţară a transporturilor respective.(6) Transporturile respinse sunt notificate Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform anexei nr. 6.2. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti
 + 
Articolul 9Inspectorii direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia de a înregistra şi îndosaria notificările primite cu privire la importurile de produse de origine nonanimală.
 + 
Articolul 10(1) În cazul în care se derulează operaţiuni de import, în condiţii speciale, al anumitor produse de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, inspectorii direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au următoarele obligaţii:a) să se deplaseze la depozitul de destinaţie unde se descarcă produsele importate, pentru a verifica următoarele: certificatul de sănătate, raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare, conformitatea specificaţiilor din documente cu produsul importat, concordanţa dintre codurile de pe certificat, raportul însoţitor şi cele de pe ambalaje;b) să preleveze probe şi contraprobe pentru examenul de laborator, conform procedurilor stabilite prin legislaţia în vigoare;c) să sigileze, să eticheteze probele şi să sigileze marfa importată din depozit până la obţinerea rezultatelor analizelor de laborator; pe etichetă se va menţiona un cod reprezentând numărul de înregistrare din registrul de probe prelevate;d) să întocmească un proces-verbal de prelevare a probelor, conform anexei nr. 7, şi o cerere de analiză cuprinzând analizele solicitate laboratorului, conform anexei nr. 8; probele care se transmit laboratorului specializat vor fi însoţite de procesul-verbal semnat de către inspectorul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi de către agentul economic, precum şi de cererea de analiză, conform anexei nr. 8;e) să urmărească realizarea examenelor de laborator;f) să reţină, să îndosarieze şi să arhiveze documentele întocmite, pe o durată de minimum 3 ani.(2) În funcţie de conformitatea rezultatelor analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, aprobă sau resping punerea pe piaţă a produselor importate, astfel încât produsele să nu prezinte risc pentru sănătatea populaţiei.(3) În cazul în care probele nu sunt corespunzătoare, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iau următoarele măsuri:a) interzic agentului economic importator/distribuitor punerea pe piaţă a produselor importate;b) notifică neconformitatea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
 + 
Secţiunea a 2-aPentru export1. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor din posturile de inspecţie la frontieră + 
Articolul 11Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră prin care se derulează operaţiunea de export al produselor de origine nonanimală au obligaţia de a verifica documentele, conform legislaţiei în vigoare.2. Atribuţiile şi responsabilităţile inspectorilor direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti
 + 
Articolul 12În cazul în care autorităţile din ţara de destinaţie solicită un certificat care să ateste că produsul ce urmează să fie exportat respectă condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, inspectorii compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, verifică rezultatele analizelor efectuate de laboratoarele specializate şi eliberează un certificat conform modelului solicitat de autorităţile ţării importatoare.
 + 
Titlul VDispoziţii finale + 
Articolul 13(1) În raport cu evoluţia situaţiei epidemiologice naţionale şi internaţionale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate limita sau interzice, după caz, derularea pe teritoriul României a operaţiunilor de import şi export de produse de origine nonanimală cu impact asupra sănătăţii publice şi care sunt supuse supravegherii şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.(2) În situaţia în care un transport de produse de origine nonanimală supus supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ca urmare a inspecţiei efectuate la postul de inspecţie la frontieră sau la unitatea de destinaţie, se constată că nu îndeplineşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor la import, costurile pentru distrugerea sau, după caz, returnarea transportului se suportă de către agentul economic.(3) În vederea aplicării unitare a prevederilor prezentei norme, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate emite dispoziţii sau ghiduri de aplicare.(4) Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezenta normă.
 + 
Anexa 1la normăLISTAproduselor de origine nonanimală supuse supravegherii la import

Poziţia
tarifară
produ-
selor
suprave-
gheate la
import*)
Denumirea produsului

Poziţia
tarifară a
produ-
selor
exceptate
**)

1 2 3
07.01 Cartofi, în sţare proaspata sau refrigerata 0701.10.00
07.02 Tomate, în stare proaspăta sau refrigerate
07.03

Ceapa, hasma, usturoi, praz şi alte legume aliacee,
în stare proaspăta sau refrigerată
07.04

Varza, conopida, varza creata, gulii şi produse
comestibile similare din genul Brassica, în
stare proaspăta sau refrigerate
07.05

Salata verde (Lactuca sativa) şi cicoare (Cichorium
spp.), în stare proaspăta sau refrigerată
07.06

Morcovi, napi, sfecla roşie pentru salata, barba-caprei,
telina de rădăcina, ridichi şi radacinoase comestibile
similare. În stare proaspăta sau refrigerata;
07.07

Castraveţi şi cornison, în stare proaspăta sau
refrigerata:
07.08

Legume cu pastaie, curatate sau nu de pastai, în stare
proaspăta sau refrigerata:
07.09 Alte legume, în stare proaspăta sau refrigerata:
07.10

Legume, nefierte sau fierte în apa sau în abur,
congelate:
07.11

Legume conservate provizoriu(de exemplu cu gaz sulfuros,
în saramura, în apa sulfuroasa sau în alte soluţii care
asigura provizoriu conservarea lor), dar improprii
consumului alimentar în această stare:
07.12

Legume uscate (altele decât cu pastai), chiar tăiate
felii sau bucăţi sau chiar sfărâmate sau pulverizate,
dar nepreparate altfel:
07.13

Legume cu pastai uscate, curăţate de pastai, chiar
decorticate sau sfărâmate:
0713.10.10
0713.33.10
0713.90.10
07.14

Rădăcini de manioc, de arorut sau de orchis, napi
porceşti batate şi rădăcini şi tuberculi similari,
cu continut ridicat de amidon sau inulina, proaspete,
refrigerate, congelate sau uscate, chiar tăiate în
bucăţi sau aglomerate
08.01

Nuci de cocos, nuci de Brazilia, nuci de caju,
proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără pielita:
08.02

Alte fructe cu coaja, proaspete sau uscate, chiar
decojite sau fără pielita:
08.03

Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca
(plantains), proaspete sau uscate:
08.04

Curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango şi
mangustan, proaspete sau uscate:
08.05 Citrice, proaspete sau uscate:
08.06 Struguri, proaspeţi sau uscaţi:
08.07 Pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi Papaya, proaspeţi:
08.08 Mere, pere şi gutui proaspete:
08.09

Caise, cireşe, vişine, piersici (inclusiv piersici
fără puf şi nectarine), prune şi porumbe proaspete:
08.10 Alte fructe, proaspete;
08.11

Fructe, fierte sau nu în apa sau în abur, congelate,
chiar cu adaos de zahăr sau alţi îndulcitori:
08.12

Fructe conservate provizoriu (de exemplu cu ajutorul
gazului sulfuros, în saramura, în apa sulfurata sau
prin adăugare de alte substanţe care asigura
provizoriu conservarea lor), dar improprii alimentatiei
în aceasta stare:
08.13

Fructe uscate, altele decât cele de la poziţiile 08.01
până la 08.06; amestecuri de fructe uscate sau de
fructe cu coaja de la acest Capitol:
08.14

Coji de citrice sau de pepeni (inclusiv pepeni verzi),
proaspete, congelate, uscate, prezentate în apa sărată,
sulfurate sau cu adaos de alte substanţe care asigura
provizoriu conservarea lor
09.01

Cafea, chiar prăjită sau decafeinizata; coji şi pelicule
de cafea; înlocuitori de cafea conţinând cafea,
indiferent de proporţiile amestecului:
09.02 Ceai, chiar aromatizat:
09.03 Mate
09.04

Piper (din genul Piper); ardei din genul Capsicum sau
din genul Pimenta, uscat sau măcinat sau pulverizat:
09.05 Vanilie
09.06 Scorţişoara şi flori de scorţişoara:
09.07 Cuisoare (fructe intregi, cuisoare şi codite)
09.08

Nucşoara, condiment din coaja uscata a nucşoarei şi
cardamom:
09.09

Seminţe de anason, de badian, de mărar, de coriandru, de
chimen sau de chimion; bace de ienupăr:
09.10

Ghimbir, sofran, curcuma, cimbru, frunze de dafin, curry
şi alte mirodenii:
10.01

Grâu şi meslin (amestec de grâu cu secara în proporţie
de doi la unu):
1001.90.10
1001.90.91
10.02 Secara 1002.00.00
10.03 Orz: 1003.00.10
10.04 Ovăz 1004.00.00
10.05 Porumb: 1005.10
10.06 Orez: 1006.10.10
10.08

Hrisca, mei, seminţe de iarba-canarasului (Phalaris
Canariensis); alte cereale
11.01 Faina de grâu sau de meslin:
11.02 Faina de cereale, altele decat de grâu sau de meslin:
11.03

Crupe, gris şi aglomerate sub forma de pelete, din
cereale:
11.04

Boabe de cereale altfel prelucrate (de exemplu decojite,
presate, sub forma de fulgi, lustruite, tăiate sau
zdrobite), cu excepţia orezului de la poziţia 10.06;
germeni de cereale, intregi, presati, sub forma de
fulgi sau zdrobiti:
11.05

Faina, gris, pudra, fulgi, granule şi aglomerate sub
forma de pelete, din cartofi:
11.06

Faina, gris şi pudra din legume cu păstaie uscate, de
la poziţia 07.13, din Sago sau din rădăcini sau
tuberculi de la poziţia 07.14 şi din produsele de
la Capitolul 8:
11.07 Malt, chiar prăjit:
11.08 Amidon şi fecule; inulina:
11.09 Gluten de grâu, chiar uscat
12.01 Boabe de soia, chiar sfărâmate: 1201.00.10
12.02

Arahide, neprăjite şi nici altfel preparate termic,
chiar decorticate sau sfărâmate:
1202.10.10
12.03 Copra
12.06 Seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate: 1206.00.10
12.07 Alte fructe şi seminţe oleaginoase, chiar sfărâmate: 1207.10
1207.20
1207.30
1207.40.10
1207.50.10
1207.60.10
1207.91.10
1207.99.20
1207.99.91
12.08

Faina şi gris din fructe şi seminte oleaginoase,
altele decât cele de mustar:
12.10

Conuri de hamei, proaspete sau uscata, chiar sfărâmate,
măcinate sau sub forma de pudra sau pelete; lupulina:
12.12

Roscovem alge, sfecla de zahăr şi trestie de zahar,
proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, chiar
pulverizate; sâmburi şi miez de sâmburi de fructe
şi alte produse vegetale (inclusiv rădăcini de
cicoare neprajita din varietatea Cichorium intybus
salivum) destinate în principal alimentatiei umane,
nedenumite şi necuprinse în altă parte:
13.02

Seve şi extracte vegetale; substanţe pectice, pectinati
şi pectaţi; agar-agar şi alte mucilagii şi agentii de
mărire a vascozitatii, derivate din produse vegetale,
chiar modificate
1302.11.00
1302.19.91

15.07

Ulei de soia şi fracţiunile lui, chiar rafinate, dar
nemodificate chimic;

15D7.10.10
1507.90.10
15.08

Ulei de arahide şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate,
dar nemodificate chimic:
1508.10.10
1508.90.10
15.09

Ulei de măsline şi fracţiunile lui, chiar rafinate,
dar nemodificate chimic:
1509.10.10
15.12

Ulei de floarea-soarelui, de sofran sau de bumbac şi
fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodificate
chimic:
1512.11.10

1512.19.10
1512.21
1512.29 10
15.13

Uleiuri de cocos (ulei de copra), de miez de palmier
sau de babassu şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar
nemodificate chimic:
1513.11.10

1513.19.30
1513.21
1513.29
1515.21

– Ulei de porumb şi fracţiunile lui:
– Ulei brut
– Altele
1515.21.10
1515.29.10
15.17

Margarina; amestecuri sau preparate alimentare din
grăsimi sau din uleiuri animale sau vegetale sau din
fracţiuni ale diferitelor grăsimi sau uleiuri din acest
Capitol, altele decât grăsimile şi uleiurile alimentare
şi fracţiunile acestora de la pozitia 15.16:
17.01

Zahăr din trestie sau din sfecla şi zaharoza chimic
pura, în stare solida:
17.02

Alte zaharuri, inclusiv lactoza, maltoza, glucoza şi
fructoza (levuloza), chimic pure, în stare solida;
siropuri de zahăr la care nu s-au adăugat aromatizanti
sau coloranţi; înlocuitori de miere, chiar amestecaţi
cu miere naturala; zaharuri şi melase caramelizate:
17.03 Melase rezultate din extractia sau rafinarea zahărului:
17.04 Produse zaharoase fără cacao (inclusiv ciocolata alba):
18.01

Cacao boabe şi sparturi de boabe de cacao, brute sau
prăjite
18.02 Coji, pelicule (pielite) şi alte resturi de cacao
18.03 Pasta de cacao, chiar degresata:
18.04 Unt, grăsime şi ulei de cacao
18.O5 Pudra de cacao, fără adaos de zahăr sau alţi indulcitori
18.06

Ciocolata şi alte preparate alimentare care conţin
cacao:
19.01

Extracte de malt; preparate alimentare din faina, crupe,
gris, amidon, fecule sau extracte de malt, care nu
conţin cacao sau care conţin cacao într-o proporţie de
sub 40% din greutate, calculată pe o baza complet
degresata, nedenumite şi necuprinse în altă parte;
preparate alimentare din produsele de la poziţiile de
la 04.01 până la 04.04, care nu conţin cacao sau care
conţin cacao intr-o proporţie sub 5% din greutate
calculată pe o baza complet degresata, nedenumite şi
necuprinse în altă parte;
19.02

Paste alimentare chiar fierte sau umplute (cu carne sau
cu alte substanţe) sau chiar altfel preparate, cum ar fi
spaghete, macaroane, fidea, lazane, gnochi, ravioli,
caneloni, cuscus, chiar preparat:
1902.11.00

1902.20.10
1902.20.30
19.03

Tapioca şi înlocuitorii săi preparaţi din fecule, sub
forma de fulgi, granule, bobite, particule rezultate din
cernere sau alte forme similare
19.04

Produse pe bază de cereale obţinute prin expandare sau
prajire (de exemplu corn flakes); cereale (altele decât
porumbul), sub forma de boabe sau sub forma de fulgi ori
de alte grăunte preparate (cu excepţia fainei, crupelor
şi a grisului), prefierte sau altfel preparate,
nedenumite şi necuprinse în altă parte:
19.05

Produse de brutărie, de patiserie şi biscuiţi chiar cu
adaos de cacao; hostii, casete goale de tipul celor
utilizate pentru medicamente, prescuri, paste uscate
din faina, din amidon sau din fecule în foi şi produse
similare;
20.01

Legume, fructe şi alte părţi comestibile de plante,
preparate sau conservate în oţet sau acid acetic:
20.02

Tomate preparate sau conservate altfel decât în otet sau
acid acetic:
20.03

Ciuperci şi trufe preparate sau conservate altfel decât
în oţet sau acid acetic;
20.04

Alte legume preparate sau conservate altfel decât în
otet sau acid acetic, congelate, altele decat produsele
de la poziţia 20.06:
20.05

Alte legume preparate sau conservate altfel decât în
otet sau acid acetic, necongelate, altele decât
produsele de la poziţia 20.06:
20.06

Legume, fructe, coji de fructe şi alte părţi de plante,
confiate (uscate, glasate sau cristalizate):
20.07

Dulceţuri, jeleuri, marmelade, paste şi piureuri de
fructe, obţinute prin fierbere, cu sau fără adaos de
zahăr sau de alţi îndulcitori:
20.08

Fructe şi alte părţi comestibile de plante, altfel
preparate sau conservate, cu sau fără adaos de zahăr sau
de alti îndulcitori sau de alcool, nedenumite şi
necuprinse în altă parte:
20.09

Sucuri de fructe (inclusiv mustul de struguri) şi sucuri
de legume, nefermentate, fără adaos de alcool, cu sau
fără adaos de zahăr sau de alţi indulcitori
21.01

Extracte, esenţe şi concentrate de cafea, de ceai sau de
mate şi preparate pe bază de aceste produse sau pe baza
de cafea, de ceai sau de mate; cicoare prăjită şi alti
înlocuitori prajiti de cafea şi extractele, esenţele şi
concentratele lor:
21.02

Drojdii (active sau inactive); alte microorganisme
monocelulare moarte (cu excepţia vaccinurilor de la
poziţia 30.02); praf de copt preparat:
21.03

Preparate pentru sosuri şi sosuri preparate; condimente
şi produse de asezonare amestecate; faina de muştar şi
muştar preparat:
21.04

Preparate pentru supe, ciorbe sau supe crema; supe,
ciorbe sau supe crema preparate; preparate alimentare
compuse omogenizate:
21.06

Preparate alimentare nedenumite şi necuprinse în alta
parte:
22.01

Ape, inclusiv apele minerale naturale sau artificiale şi
apele gazeificate care nu conţin zahăr sau alţi
îndulcitori şi nici aromatizante; gheata şi zăpada:
22.02

Ape, inclusiv ape minerale şi ape gazeificate, care
conţin zahăr sau alti îndulcitori sau aromatizate şi
alte băuturi nealcoolice, excluzând sucurile de fructe
sau de legume de la poziţia 20.09:
22.90.91

22.90.95
22.90.99
22.03 Bere fabricata din malt:
22.04

Vinuri din struguri proaspeţi, inclusiv vinurile
îmbogăţite cu alcool; must din struguri, altul decât cel
de la poziţia 20.09:
22.05

Vermuturi şi alte vinuri din struguri proaspeţi,
aromatizate cu plante sau substanţe aromatice:
22.06

Alte băuturi fermentate (de exemplu cidru de mere, cidru
de pere, hidromel); amestecuri de băuturi fermentate şi
amestecuri de bauturi fermentate şi băuturi nealcoolice,
nedenumite şi necuprinse în altă parte:
22.07

Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic de
minimum 80%; alcool etilic şi alte distilate denaturate,
de orice concentraţie:
22.08

Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic volumic sub
80%; distilate, rachiuri, lichioruri şi alte bauturi
spirtoase:
22.09

Oţet comestibil şi inlocuitori de oţet comestibil
obţinut din acid acetic;
25.01

Sare (inclusiv sare de masa şi sare denaturata) şi
clorura de sodiu pura, chiar sub forma de solutie apoasa
sau cu adaos de agenţi antiaglomeranti sau agenţi care
asigura o buna fluiditate; apa de mare;
25.01.00.51

–––
    * Se includ toate poziţiile tarifare ale fiecărui cod de 4 cifre dacă nu
sunt menţionate ca excepţii în coloana 3.
    ** Poziţiile tarifare exceptate de la codurile menţionate în coloana 1.

 + 
Anexa 2la normăDECLARAŢIESubscrisa ………(persoană juridică)………………, cu sediul în ……………, localitatea ………….., str. ……………. nr. …., bl. …., ap. …., sectorul …., judeţul ………………., înmatriculată la oficiul registrului comerţului ……………….. sub nr. ……….., codul fiscal ……………, reprezentată de ……………., având BI/CI seria ….. nr. ……, CNP ………………, declar pe propria răspundere că transportul de ………(denumirea produselor importate)…………….., originare/provenind din ……..(denumirea ţării exportatoare) …………., identificate cu codul …………………., se depozitează la ………(denumirea depozitului/societăţii) ………, având sediul în localitatea …………………, str. …………. nr. ….., sectorul ……, judeţul …………….. .Transportul se realizează cu următorul mijloc de transport: ………………………………………………………………………… .Data Semnătura……….. ………………….
 + 
Anexa 3la normăFIŞA DE ÎNREGISTRAREa importului de produse de origine nonanimală*)Nr. ………./data ……….

Expeditor:

Postul de inspecţie la frontieră:

Destinatar:

Biroul vamal:

Identificarea transportului:

Nr. crt. Denumirea produsului Codul tarifar Ţara de origine
Nr. notificării către Direcţia Sanitar-
Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor a Judeţului …………/
Municipiului Bucureşti:

Numele şi prenumele inspectorului din
cadrul postului de inspecţie la
frontieră:

Semnătura:

Data:

–––    *) Este valabilă pentru un singur an calendaristic (anul eliberării fişei)în condiţiile în care nu se modifică firma exportatoare, ţara de origine şilocul de destinaţie pentru produsele înregistrate. Orice modificare facenecesară eliberarea altei fişe. + 
Anexa 4la normăFIŞA DE IMPORT,în condiţii speciale, al produselor de origine nonanimalăNr. ………../data ………..

Expeditor:

Postul de inspecţie la frontieră:

Biroul vamal:

Destinatar:

Certificatul de sănătate
Nr. ……/ data ………..
Raportul analizelor de laborator
Nr. ……/ data ………..
Identificarea transportului:

Controlul documentar*):
Da [] Nu []

Control de identitate*):
Da [] Nu []

Numărul
şi natura
coletelor
Denumirea produsului

Codul tarifar

Ţara de origine

Cantitatea

Returnare*): Da [] Nu [] Motivul returnării:

Nr. notificării către Direcţia Sanitar-
Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor a Judeţului …………/
Municipiului Bucureşti:

Numele şi prenumele inspectorului din
cadrul postului de inspecţie la
frontieră:

Semnătura:

Data:

–––    *) Se bifează căsuţa corespunzătoare. + 
Anexa 5la normăAUTORITATEA NAŢIONALĂSANITARĂ VETERINARĂŞI PENTRU SIGURANţa ALIMENTELORPostul de inspecţie la frontieră …………………Către Direcţia Sanitar-Veterinarăşi pentru Siguranţa Alimentelora Judeţului ……………/Municipiului BucureştiServiciul pentru siguranţaalimentelorNOTIFICAREprivind importul produselor de origine nonanimalăNr. ……./……………….Având în vedere declaraţia importatorului/reprezentantul acestuia ………………………, vă înştiinţăm că a fost înregistrat la sosirea în postul de inspecţie la frontieră transportul cu următoarele referinţe:1. Firma importatoare ………………………………………………2. Exportatorul ……………………………………………………3. Data de intrare în ţară a produsului ………………………………4. Denumirea produsului importat …………………………………….5. Ţara de origine/provenienţă ………………………………………6. Cantitatea importată*) …………………………………………..7. Codul produsului importat ………………………………………..8. Adresa depozitului de destinaţie ………………………………….9. Descrierea mijlocului de transport ………………………………..10. Numărul fişei de înregistrare/fişei de import în condiţii speciale……………………………………………..ÎntocmitInspector,……………..–––-Notă *) Se precizează cantitatea importată numai pentru produsele de origine nonanimală importate în condiţii speciale.
 + 
Anexa 6la normăNOTIFICARE DE INTERCEPŢIENr. ……../……………..

Exportator
Denumirea firmei exportatoare:

Adresa:

Ţara de origine/provenienţă:

Destinatar
Denumirea firmei importatoare:

Adresa:

Locul de destinaţie:

Transport
Modul de transport:

Numărul mijlocului de transport:

Postul de inspecţie la frontieră:

Identificarea transportului
Tipul documentului:
Certificat*): Da [] Nu [] Raportul însoţitor*): Da [] Nu []

Numărul documentului:

Ţara şi locul eliberării:

Data eliberării:

Descrierea părţii interceptate
Denumirea produsului:

Codul tarifar vamal:

Natura coletelor:

Numărul coletelor:

Cauzele interceptării
Nonconformitate documentară*):
Da [] Nu []

Alte cauze (de precizat):

Măsuri luate
Returnare*): Da [] Nu []

Întocmit
Numele şi prenumele inspectorului:

Data:

Ştampila:

Postul de inspecţie la frontieră:

–––
    *) Se bifează căsuţa corespunzătoare.

 + 
Anexa 7la normăPROCES-VERBALnr. …… din ……….de prelevare a probelor în vederea efectuării analizelor de laborator– Siguranţa alimentelor –Subsemnatul ………………………….., în calitate de inspector la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din cadrul ………………………., atest că în ziua de ………….., ora ……., s-a realizat prelevarea de probe în vederea efectuării analizelor de laborator, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dintr-un lot de ……………………., în cantitate de …………………… .Datele de identificare a lotului: …………………………………. .Cantitatea de probe prelevate a fost de …………………………… .Prelevarea probelor a fost făcută de la agentul economic ………….., cu sediul în ………….., înmatriculat la oficiul registrului comerţului …………… sub nr. ………., codul fiscal ………….., reprezentat de domnul/doamna ………………., născut/născută la data de …………….. în localitatea ……………., judeţul/sectorul ………….., domiciliat/domiciliată în localitatea ……………., str. …………….. nr. …, bl. …., sc. …., ap. ……, judeţul/sectorul …………., cu reşedinţa în ………….., legitimat/legitimată cu actul de identitate …….. seria ….. nr. ………, eliberat de …………. la data de …………… .Menţiuni: ……………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………….Inspector ANSVSA, Reprezentantul agentului economic,………………….. ………………………………
 + 
Anexa 8la normăCERERE DE ANALIZĂpentru probele prelevate conform procesului-verbal

1. Către laboratorul
2. Informaţii despre expediere
Expeditorul probei:
Adresa:
Telefon/Fax:
E-mail:
Data expedierii probei:

Destinatarul răspunsului
Adresa:

Telefon/Fax:

3. Informaţii despre probe
Denumirea produsului:
Tipul produsului*): [] primar [] procesat
Tratamente fitosanitare*): [] da [] nu
Origine*): [] producţie autohtonă [] import [] export
Codul de prelevare a probelor:

–––    *) Se bifează căsuţa corespunzătoare.

4. Natura probei*)
[] fructe proaspete [] fructe nucifere [] fructe uscate
[] legume proaspete [] seminţe oleaginoase [] altele (de precizat)
[] cartofi [] seminţe de leguminoase
[] cereale boabe [] condimente
5. Analize solicitate

6. Numele şi semnătura expeditorului

7. Ştampila unităţii

–––    *) Se bifează căsuţa corespunzătoare.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x