NORMĂ din 31 martie 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 23/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 319 din 5 iulie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 15 09/02/2006
ActulABROGAT DEREGULAMENT 2 09/02/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LACOD PR. CIVILA (R) 24/02/1948 ART. 359
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 15 09/02/2006
ActulABROGAT DEREGULAMENT 2 09/02/2006
ActulCONTINUT DEORDIN 6 31/03/1999
ActulCONTINUT DEREGULAMENT 3 31/03/1999

privind taxele şi cheltuielile arbitrale



 + 
Articolul 1(1) În temeiul art. 359 din Codul de procedură civila, pentru remunerarea serviciilor prestate de camera arbitrala se percepe o taxa arbitrala stabilita în functie de valoarea obiectului cererii de arbitrare, după cum urmeaza:      Valoarea obiectului cererii Taxa arbitrala      ––––––––– –––––– până la 1.000.000 lei – 100.000 lei (taxa fixa minima)– între 1.000.001 lei şi 10.000.000 lei – 100.000 lei plus 8% pentru ceea                                                ce depăşeşte 1.000.000 lei– între 10.000.001 lei şi 50.000.000 lei – 820.000 lei plus 6% pentru ceea                                                ce depăşeşte 1.000.000 lei– între 50.000.001 lei şi 100.000.000 lei – 3.220.000 lei plus 4% pentru ceea                                                ce depăşeşte 50.000.000 lei– între 100.000.001 lei şi 500.000.000 lei – 5.220.000 lei plus 2% pentru ceea                                                ce depăşeşte 100.000.000 lei– peste 500.000.000 lei – 13.220.000 lei plus 1% pentru ceea                                                ce depăşeşte 500.000.000 lei.
 + 
Articolul 2În afară de taxa arbitrala, părţile sunt obligate sa plateasca, în urmatoarele condiţii, cheltuielile arbitrale constand în: cheltuieli de administrare a probelor; onorariile avocatilor; cheltuielile de deplasare a arbitrilor, expertilor, martorilor, precum şi alte cheltuieli necesitate de desfăşurarea litigiului.
 + 
Articolul 3(1) Taxa arbitrala se reduce cu 25% în cazul în care litigiul este solutionat de un arbitru unic.(2) Dacă reclamantul şi-a retras cererea de arbitrare mai înainte de emiterea citatiilor pentru primul termen de infatisare, taxa arbitrala se reduce cu 75% din cuantumul ei.(3) În cazul în care, ca urmare a impacarii părţilor sau a renuntarii la arbitrare, litigiul inceteaza la primul termen de infatisare, taxa arbitrala se reduce cu 50% din cuantumul ei.(4) Atunci când tribunalul arbitral pronunţă o hotărâre prin care se constata necompetenta arbitrajului, taxa arbitrala se reduce cu 75% din cuantumul ei.(5) Dacă reclamantul îşi reduce pretentiile mai înainte de primul termen la care părţile au fost citate, taxa arbitrala se recalculeaza la valoarea obiectului cererii astfel redus.(6) Taxa arbitrala minima este ireductibila.(7) În cazul în care instanţa judecătorească anulează hotărârea arbitrala pentru necompetenta arbitrajului, taxa arbitrala se restituie în proportie de 95% .
 + 
Articolul 4(1) Cererea reconventionala şi cererea de chemare în garantie se taxeaza intocmai ca şi cererea principala de arbitrare.(2) Dispozitiile art. 3 se aplică în mod corespunzător şi în ceea ce priveste cererile prevăzute la alin. (1).
 + 
Articolul 5(1) Cererile pentru constatarea existentei sau inexistentei unui drept, formulate în baza art. 111 din Codul de procedură civila, se taxeaza cu 500.000 lei.(2) Cererile pentru recuzarea unui arbitru se taxeaza cu taxa arbitrala minima.(3) Cererile pentru incuviintarea de măsuri asiguratorii şi măsuri vremelnice, precum şi pentru constatarea anumitor împrejurări de fapt se taxeaza cu dublul taxei arbitrale minime.(4) Cererile pentru eliberarea de certificate privind situaţia unor litigii arbitrale se taxeaza cu 20% din taxa arbitrala minima.(5) Cererile pentru desfiintarea contractului (rezolutiune, reziliere, anulare) se taxeaza la valoarea bunurilor sau a sumelor de bani ce se pretind a fi restituite, inclusiv a eventualelor despăgubiri. Când se cere numai desfiintarea sau constatarea desfiintarii contractului, se percepe taxa arbitrala minima.(6) Când prin cererea de arbitrare se pretind dobanzi, penalităţi sau majorări de intarziere, suma acestora, de la data de la care incep să curgă şi până la data introducerii cererii sau a majorarii ei cu aceste pretentii, se cumuleaza cu valoarea celorlalte pretentii banesti (despăgubiri, restituiri etc.).
 + 
Articolul 6(1) – Taxa arbitrala se plateste integral la introducerea cererii de arbitrare sau, după caz, a cererii reconventionale ori de chemare în garantie. La cerere se anexeaza şi dovada platii.Aceasta dovada se poate prezenta şi în cadrul unui termen stabilit de secretariatul camerei arbitrale, dar nu mai tarziu de 5 zile de la data introducerii cererii.(2) Preşedintele camerei arbitrale poate aproba ca taxa arbitrala aferenta cererilor prevăzute la alin. (1) să fie plătită în doua transe, prima la introducerea cererii, iar a doua cel mai tarziu la primul termen.(3) Dacă dovada platii taxei arbitrale nu se face o dată cu introducerea cererii sau în termenul prescris în acest scop, cererea de arbitrare se restituie reclamantului.
 + 
Articolul 7Pentru reluarea procedurii arbitrale după suspendarea litigiului nu se platesc taxe arbitrale.
 + 
Articolul 8(1) Partea la cererea careia s-a incuviintat efectuarea unei expertize ori administrarea altei probe sau efectuarea, prin grija camerei arbitrale, de traduceri sau de copii de pe actele dosarului are obligaţia sa avanseze costul efectuării acestora.(2) Dacă o asemenea măsura este dispusa din oficiu, tribunalul arbitral va putea obliga pe oricare dintre părţi sau pe ambele, în proportia pe care o va stabili, sa avanseze costul efectuării ei.
 + 
Articolul 9(1) Din taxele arbitrale încasate de camera arbitrala o cota de 50% se preleveaza pentru constituirea fondului destinat platii onorariilor arbitrilor.(2) Onorariile arbitrilor se stabilesc de preşedintele camerei arbitrale, ţinându-se seama de valoarea şi de complexitatea litigiului, precum şi de timpul afectat solutionarii acestuia, ca şi de alte circumstanţe relevante în cauza, fără însă ca totalul onorariilor să depăşească 50% din taxa arbitrala încasată în litigiul respectiv. În mod excepţional, acest plafon poate fi depasit, dacă exista rezerve la fondul pentru plata onorariilor arbitrilor.(3) În cazul intreruperii arbitrajului fără a se pronunţă o hotărâre, onorariile arbitrilor pentru activitatea depusa se reduc în mod corespunzător.(4) Plata onorariilor arbitrilor se va face prin camera arbitrala după terminarea litigiului, printr-o hotărâre arbitrala pronunţată şi redactata potrivit Regulamentului de procedura arbitrala.
 + 
Articolul 10Taxa arbitrala şi cheltuielile arbitrale se platesc în numerar, direct la casieria Bursei de Valori Bucureşti/Societatii de Bursa RASDAQ, sau prin documente de plată acceptate de Bursa de Valori Bucureşti/Societatea de bursa RASDAQ. În acest din urmă caz, taxa şi cheltuielile arbitrale se considera platite în ziua intrarii sumelor în contul Bursei de Valori Bucureşti/Societatii de Bursa RASDAQ.
 + 
Articolul 11Dacă una dintre părţi nu îşi indeplineste obligaţia ce îi revine cu privire la avansarea sau la plata taxei ori a cheltuielilor arbitrale, cealalta parte o poate îndeplini, urmand ca prin hotărârea arbitrala să se stabileasca modul de suportare a sumelor respective.
 + 
Articolul 12(1) Dacă taxa sau cheltuielile arbitrale nu s-au platit conform prevederilor prezentelor norme, nu se va da curs cererii respective sau procedurii arbitrale.(2) Orice diferenţa în plus sau în minus privind taxele sau cheltuielile se regularizeaza şi se achită de îndată.
 + 
Articolul 13(1) Taxele şi cheltuielile arbitrale se suporta de partea care a pierdut litigiul, integral, dacă cererea de arbitrare este admisa în totalitate, sau proportional cu ceea ce s-a acordat, dacă cererea este admisa în parte.(2) Părţile pot conveni asupra altui mod de suportare a taxei şi a cheltuielilor arbitrale.
 + 
Articolul 14Tribunalul arbitral poate obliga, la cerere, partea din a carei culpa s-au cauzat celeilalte părţi cheltuieli inutile, la plata acestora, cu titlu de despăgubiri.
 + 
Articolul 15Prezentele norme fac parte integrantă din Regulamentul de procedura al Camerei Arbitrale a Bursei de Valori Bucureşti şi al Camerei Arbitrale a Pieţei RASDAQ şi se aplică cu incepere de la data publicarii lor în Monitorul Oficial al României.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x