NORMA din 30 mai 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMITETUL INTERMINISTERIAL DE GARANTII SI CREDITE DE COMERT EXTERIOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 532 din 20 iunie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 215 10/04/2008
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
CAP. 1REFERIRE LAOG (R) 92 24/12/2003
CAP. 1REFERIRE LACOD PR FISCALA (R) 24/12/2003
CAP. 2REFERIRE LAOG (R) 92 24/12/2003
CAP. 2REFERIRE LACOD PR FISCALA (R) 24/12/2003
CAP. 2REFERIRE LALEGE (R) 96 02/06/2000
CAP. 10REFERIRE LAOG (R) 92 24/12/2003
CAP. 10REFERIRE LACOD PR FISCALA (R) 24/12/2003
CAP. 11REFERIRE LAHOTARARE 15269 30/05/2006
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 215 10/04/2008
ActulAPROBAT DEHOTARARE 15269 30/05/2006
ActulCONTINUT DEHOTARARE 15269 30/05/2006

privind recuperarea creanţelor administrate de EXIMBANK-S.A. în numele şi în contul statului (NI-ACF-08-I/0)



 + 
Capitolul IObiectul şi scopulObiectul prezentei norme îl constituie stabilirea regulilor aplicabile activităţii de executare, prin intermediul Corpului executorilor fiscali, a creanţelor provenite din utilizarea fondurilor alocate de la bugetul de stat.Prezenta norma pune la dispoziţia personalului EXIMBANK-S.A. implicat în activitatea de executare instrumentele necesare în vederea exercitării acţiunilor care au ca scop recuperarea creanţelor provenite din fonduri alocate de la bugetul de stat.Prezenta norma se completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Orice modificare a acestei reglementări va modifica, de drept, prezenta norma.
 + 
Capitolul IICadrul legala) Legea nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK-S.A., republicată, cu modificările ulterioare;b) Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Capitolul IIIReguli privind executarea silităRegulile avute în vedere la executarea silită sunt următoarele:1. Executarea silită se poate întinde asupra tuturor veniturilor şi bunurilor proprietate a debitorului, urmaribile potrivit legii, iar valorificarea acestora se efectuează numai în măsura necesară pentru realizarea creanţelor administrate de EXIMBANK-S.A. în numele şi în contul statului şi a cheltuielilor de executare.2. Bunurile supuse unui regim special de circulaţie pot fi urmărite numai cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege.3. În cadrul procedurii de executare silită se pot folosi succesiv sau concomitent modalităţile de executare silită prevăzute de prezenta norma.4. Executarea silită a creanţelor administrate de EXIMBANK-S.A. în numele şi în contul statului nu se perimeaza.5. Executarea silită se desfăşoară până la stingerea creanţelor înscrise în titlul executoriu şi executate din fondurile statului, inclusiv a majorărilor de întârziere ori a altor sume, datorate sau acordate potrivit legii prin acesta, precum şi a cheltuielilor de executare.6. În cazul în care prin titlul executoriu sunt prevăzute, după caz, majorări de întârziere sau alte sume, fără sa fi fost stabilit cuantumul acestora, ele vor fi calculate de către organul de executare şi consemnate într-un proces-verbal care constituie titlu executoriu, care se comunică debitorului.7. Faţa de terţi, inclusiv faţă de stat, o garanţie reală şi celelalte sarcini reale asupra bunurilor au un grad de prioritate care se stabileşte de la momentul în care acestea au fost făcute publice prin oricare dintre metodele prevăzute de lege.8. Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor EXIMBANK-S.A. în numele şi în contul statului se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
 + 
Capitolul IVTitlul executoriuConstituie titlu executoriu:a) titlul de creanta, care devine titlu executoriu la data la care creanta EXIMBANK-S.A. în numele şi în contul statului devine scadenta, respectiv la data executării fondurilor statului ori la data când creditul este scadent şi exigibil;b) procesul-verbal prin care sunt stabilite majorări de întârziere sau alte sume, prevăzute prin titlul executoriu fără sa fi fost stabilit cuantumul acestora;c) procesul-verbal prin care se stabileşte suma cheltuielilor cu executarea silită.
 + 
Capitolul VCondiţiile pentru începerea executării siliteCondiţiile pentru începerea executării silite sunt următoarele:1. Corpul executorilor fiscali se investeste în termen de maximum 5 zile de la efectuarea plăţii din fondurile alocate de la bugetul de stat şi aflate în administrarea EXIMBANK-S.A. ori la data când creditul a devenit scadent şi exigibil, urmând să-i fie remise toate documentele în baza cărora s-a efectuat plata în vederea demararii procedurii de executare silită.2. Executarea silită începe după 15 zile de la data comunicării înştiinţării de plată.3. Înştiinţarea de plată este act premergător executării silite.4. Executarea silită începe prin comunicarea somaţiei. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei nu se stinge debitul, se continua măsurile de executare silită. Somaţia este însoţită de un exemplar al titlului executoriu.
 + 
Capitolul VIModalităţi de executare silită a creanţelor administrate de EXIMBANK-S.A. în numele şi în contul statuluiModalităţile de executare silită a creanţelor administrate de EXIMBANK-S.A. în numele şi în contul statului sunt următoarele:1. executare silită prin poprire;2. executare silită a bunurilor mobile;3. executare silită a bunurilor imobile.
 + 
Capitolul VIIMăsuri asiguratoriiMăsurile asiguratorii avute în vedere sunt următoarele:1. poprirea asiguratorie;2. sechestru asiguratoriu.
 + 
Capitolul VIIISuspendarea, întreruperea sau încetarea executării siliteExecutarea silită se suspenda:a) când suspendarea a fost dispusă de instanţa sau de creditor, în condiţiile legii;b) după primirea procesului-verbal de sechestru, debitorul poate solicita organului de executare, în termen de 15 zile de la comunicare, sa îi aprobe ca plata integrală a creanţelor administrate de EXIMBANK-S.A. în numele şi în contul statului să se facă din veniturile bunului imobil urmărit sau din alte venituri ale sale pe timp de cel mult 6 luni. De la data aprobării cererii debitorului, executarea silită începută asupra bunului imobil se suspenda;c) în alte cazuri prevăzute de lege.Executarea silită încetează dacă:a) s-au stins integral obligaţiile prevăzute în titlul executoriu, inclusiv obligaţiile de plată accesorii, cheltuielile de executare şi orice alte sume stabilite în sarcina debitorului;b) a fost desfiinţat titlul executoriu;c) în alte cazuri prevăzute de lege.
 + 
Capitolul IXCheltuieli de executare silită1. Cheltuielile ocazionate de efectuarea procedurii de executare silită sunt în sarcina debitorului.2. Suma cheltuielilor cu executarea silită se stabileşte de executorul fiscal, prin proces-verbal, care constituie titlu executoriu şi care are la baza documentele justificative privind cheltuielile efectuate.
 + 
Capitolul XContestaţia la executarePersoanele interesate pot face contestaţie împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prezentei norme şi a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de către EXIMBANK-S.A., precum şi în cazul în care aceste organe refuza sa îndeplinească un act de executare în condiţiile legii.
 + 
Capitolul XIDispoziţii finale1. În aplicarea prezentei norme se va elabora Metodologia de lucru privind recuperarea creanţelor administrate de EXIMBANK-S.A. în numele şi în contul statului.2. Prezenta norma a fost aprobată prin Hotărârea Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior nr. 15.269/2006.3. Prezenta norma intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x