cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul tomatelor în conservă(actualizată până la data de 18 august 2006*)
–––- +
Capitolul IDispoziţii generale +
Articolul 1Prezenta normă prevede cerinţele minime de siguranţă alimentară, igienă alimentară, calitate şi identificare a produsului, care trebuie respectate la fabricarea şi/sau comercializarea tomatelor în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că acestea nu prezintă nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentate corect, conform principiilor de bază privind protecţia consumatorului. +
Articolul 2Reglementările prezentei norme nu se aplică tomatelor în conservă preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează ţara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu. +
Articolul 3Prevederile art. 4, 7, 8, 9 şi 11 nu se aplică produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.–––-Art. 3 a fost modificat de pct. 1 al art. I din ORDINUL nr. 944 din 31 iulie 2006 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 712 din 18 august 2006. +
Capitolul IINatură. Conţinut +
Articolul 4Tomate în conservă este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din tomate întregi sau divizate, conform descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă, conservate într-un mediu fluid, descris în anexa nr. 2 la prezenta normă, în care se pot adăuga diferite ingrediente, descrise în anexa nr. 3 la prezenta normă, sau conservate fără lichid, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor. +
Articolul 5Denumirea fiecărui produs trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:a) denumirea materiei prime "tomate"; … b) caracteristica "nedepelate" pentru definirea produselor la care nu a fost îndepărtată pieliţa; … c) denumirea mediului în care sunt conservate, de exemplu "pastă de tomate", "piure de tomate" etc.; … d) denumirea formei sub care se prezintă tomatele: "întregi", "cuburi" etc.; … e) denumirea plantei aromatice sau a ingredientului vegetal ce conferă produsului caracteristica specială, spre exemplu: "cu adaos de …", sau "cu …", unde spaţiul liber se completează cu: "plante aromatizante", "condimente", "ceapă" etc. … +
Capitolul IIIFabricare +
Articolul 6Alimentul "Tomate în conservă", definit şi descris prin prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sănătoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienă impuse de reglementările în vigoare. +
Articolul 7Materia primă folosită la fabricarea tomatelor în conservă, definită şi descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară pentru legume şi fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare. +
Articolul 8Lichidul sau mediul în care sunt conservate tomatele în conservă, definit şi descris în anexa nr. 2 la prezenta normă, se prepară din tomate şi trebuie să îndeplinească cerinţele de calitate şi siguranţă alimentară prevăzute de reglementările în vigoare. +
Articolul 9Ingredientele utilizate la fabricarea tomatelor în conservă, definite şi descrise în anexa nr. 3 la prezenta normă, trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare şi să nu depăşească limitele maxime admise. +
Articolul 10Spaţiile în care se fabrică tomatele în conservă, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerinţele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerinţele de sănătate şi calificare stabilite prin reglementările în vigoare. +
Capitolul IVCalitate. Siguranţă alimentară +
Articolul 11Produsul finit "Tomate în conservă" trebuie să îndeplinească cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 4, respectiv în anexa nr. 5 la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme. +
Articolul 12Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme nu trebuie să depăşească limitele maxime admise prevăzute de reglementările în vigoare. +
Articolul 13Se interzic fabricarea şi comercializarea tomatelor în conservă, care conţin cantităţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxime admise prevăzute prin reglementările în vigoare. +
Capitolul VAmbalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport +
Articolul 14Ambalajele care intră în contact cu alimentele definite în prezenta normă trebuie să fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevăzute de reglementările în vigoare. +
Articolul 15Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractilă sau din alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare. +
Articolul 16Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării, şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:1. denumirea sub care este vândut alimentul, conform art. 4;2. cantitatea netă;3. cantitatea netă fără lichid;4. lista ingredientelor;5. condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;–––-Pct. 5 al art. 16 a fost modificat de pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 944 din 31 iulie 2006 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 712 din 18 august 2006.6. data durabilităţii minimale, care se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţă, înainte de…", cu menţionarea lunii şi anului;7. o menţiune care să permită identificarea lotului (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);8. numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;9. ţara de origine a produsului.10. menţionarea tratamentului termic.–––-Pct. 10 al art. 16 a fost introdus de pct. 3 al art. I din ORDINUL nr. 944 din 31 iulie 2006 publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 712 din 18 august 2006. +
Articolul 17Pentru tomatele în conservă care se comercializează pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de ţara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi. +
Articolul 18Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau de îngheţ şi cu respectarea condiţiilor impuse de producător.–––-Art. 18 a fost modificat de pct. 4 al art. I din ORDINUL nr. 944 din 31 iulie 2006 în MONITORUL OFICIAL nr. 712 din 18 august 2006. +
Articolul 19Transportul tomatelor în conservă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care să asigure integritatea ambalajelor şi menţinerea calităţii produselor, precum şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului. +
Articolul 20Fiecare transport de tomate în conservă trebuie să fie însoţit de documente care să ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentară. +
Capitolul VIDispoziţii finale +
Articolul 21Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta normă. +
Anexa 1la normăMATERIA PRIMĂ. DEFINIŢII ŞI DESCRIERE1. Tomatele trebuie să fie proaspete, sănătoase, întregi, ajunse la maturitate industrială, având caracteristicile fructului Lycopersicum esculentum P. Mill din varietăţile roşu sau roşu intens şi formele sferică, semisferică sau ovoidă.2. Tomatele în conservă se fabrică în mod curent din tomate depelate cărora li s-au îndepărtat pedunculii, calicele şi miezul fibros, dacă textura şi dimensiunile acestuia pot afecta calitatea produsului finit. Când produsul se fabrică din tomate nedepelate, în denumirea produsului trebuie menţionat termenul "nedepelate".3. Tomatele în conservă se pot fabrica în următoarea gamă sortimentală:a) întregi – conţin numai tomate întregi în variantele "nedepelate" sau "depelate"; … b) întregi şi bucăţi; … c) cuburi; … d) felii; … e) sferturi; … f) orice alte forme de divizare, cu condiţia ca produsele respective să fie distincte de cele de mai sus şi să se deosebească între ele, să îndeplinească criteriile referitoare la calitate şi la siguranţa alimentară cuprinse în prezenta normă. … +
Anexa 2la normăMEDIUL DE CONSERVARE. DEFINIŢII ŞI DESCRIERE1. Tomatele în conservă pot fi preparate după cum urmează:a) simple – tomate simple, dozate în recipient împreună cu un lichid de completare; … b) tasate – fără adaos de lichid; … c) condimentate, gătite sau asezonate – tomate cu ingrediente vegetale, cum ar fi ceapa, ardeii, ţelina, fără a depăşi însă 10% m/m din produs. … 2. Lichidele în care se conservă tomatele pot fi:a) suc de tomate – neconcentrat, nediluat, obţinut din tomate ajunse la maturitate – între 5% şi 8% s.u.; … b) suc filtrat – rezultat ca produs secundar prin presarea miezului, cojilor şi bucăţilor de pulpă rezultate de la prelucrarea tomatelor – minimum 8% s.u.; … c) piure sau pulpă de tomate – concentrat din tomate având între 8% s.u. şi 24% s.u.; … d) pastă de tomate – concentrat din tomate având peste 24% s.u. … 3. Sucul sau lichidul de conservare dintr-un recipient nu trebuie să prezinte mai mult de 50% câmpuri microscopice pozitive la determinarea conţinutului în filamente de mucegai din total. +
Anexa 3la normăINGREDIENTE ADMISE. LIMITE MAXIME ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Ingredientul Limita admisă ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Tomate Conform anexei nr. 5 la normă Suc de tomate, suc filtrat de tomate, pastă Conform anexei nr. 5 la normă de tomate, piure sau pulpă de tomate Sare, zahăr invertit, dextroză, sirop de Stabilită prin tehnologia de glucoză, sirop deshidratat de glucoză fabricaţie Produse vegetale naturale, cum ar fi ceapa, Maximum 10% m/m din produs ardeii, ţelina Plante aromatice, esenţe din plante aromatice, Stabilită prin tehnologia de condimente fabricaţie Aditivi alimentari: a) Agenţi acidifianţi: acid acetic – E 260, a) Stabilită prin tehnologia acid citric – E 330, acid lactic – E 270, de fabricaţie acid malic – E 296, acid L-tartric – E 334 b) Agenţi de întărire: clorură de calciu – b) Stabilită prin tehnologia E 509, citrat de calciu – E 333, lactat de de fabricaţie calciu – E 327 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── +
Anexa 4la normăCERINŢE ORGANOLEPTICE ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Denumirea Criteriul de admisibilitate ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Aspectul exterior al Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte recipientului fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor ori pelicula de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit uşoare deformări la corp dar nu la falţ Aspectul conţinutului: 1. Culoare 1. Caracteristica tomatelor fierte sau fierte în amestec cu ingredientele şi aditivii alimentari utilizaţi. Decolorările sau brunificările anormale sunt considerate defecte. 2. Gust şi miros 2. Caracteristice tomatelor fierte sau fierte în amestec cu ingredientele utilizate; nu se admit gust şi miros străine (de fermentat, de mugegai etc.) 3. Corpuri străine 3. În conţinutul produselor nu se admite prezenţa materiilor prime vegetale străine (frunze, pedunculi, calice etc.) şi fragmentelor cu textură dură şi fibroasă. 4. Uniformitatea 4. Minimum 80% (m/m) tomate întregi sau aproape unităţilor întregi(din masa netă fără lichid) (la produsele cu tomate întregi) 5. Defecte admise: 5.a) Maximum 3,5 cm^2 per kilogram de produs finit a) malformaţii ale (suprafaţă cumulată pentru media eşantioanelor) culorii sau texturii tomatelor (valoare medie) b) prezenţa pieliţelor 5.b) Maximum 15 cm^2 per kilogram de produs finit în cazul tomatelor (suprafaţă cumulată pentru media eşantioanelor) depelate c) lipsa pieliţei în 5.c) Maximum 30 cm^2 per kilogram de produs finit cazul tomatelor (suprafaţă cumulată pentru media eşantioanelor) nedepelate ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Acceptarea lotuluiO probă de tomate în conservă care nu îndeplineşte una sau mai multe dintre cerinţele organoleptice, exceptându-le pe cele care se bazează pe valori medii, este considerată necorespunzătoare.Un lot de tomate în conservă va fi considerat corespunzător calitativ dacă:a) numărul recipientelor necorespunzătoare nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preamabalate" – Nivel de calitate acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius; şi … b) cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor sunt îndeplinite. … +
Anexa 5la normăCERINŢE FIZICO-CHIMICE ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Denumirea caracteristicii Condiţiile de Metodele de analiză admisibilitate ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Conţinutul de tomate raportat Minimum 50% Calculată ca procent din masa la masa netă sau la masa netă (m/m) volumului de apă distilată fără lichid conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurată la temperatura de 20°C ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Gradul de umplere admis pentru Minimum 90% Calculată ca procent din un recipient cu produs volumul de apă distilată conţinută de recipientul complet umplut şi închis, măsurat la temperatura de 20°C ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Acceptarea lotului1. Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se consideră necorespunzător. Un lot de tomate în conservă va fi considerat corespunzător calitativ dacă numărul recipientelor necorespunzătoare nu depăşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de calitate acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius.2. La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe din recipient (masa netă fără lichid) după îndepărtarea lichidului, se consideră că produsul corespunde cerinţelor dacă greutatea medie a conţinutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută (50%), cu condiţia ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.––