NORMA din 28 februarie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEINr. 83 din 13 februarie 2002MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORNr. 90 din 28 februarie 2002
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 250 din 15 aprilie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 217 21/03/2007
ActulCOMPLETAT DEORDIN 565 25/05/2005
ActulCOMPLETAT DEORDIN 1598 21/06/2005
ActulCOMPLETAT DEORDIN 601 07/07/2005
ActulCOMPLETAT DEORDIN 181 09/03/2004
ActulMODIFICAT DEORDIN 181 09/03/2004
ART. 1COMPLETAT DEORDIN 565 25/05/2005
ART. 1COMPLETAT DEORDIN 1598 21/06/2005
ART. 1COMPLETAT DEORDIN 601 07/07/2005
ART. 1MODIFICAT DEORDIN 565 25/05/2005
ART. 1MODIFICAT DEORDIN 1598 21/06/2005
ART. 1MODIFICAT DEORDIN 601 07/07/2005
ART. 3COMPLETAT DEORDIN 565 25/05/2005
ART. 3COMPLETAT DEORDIN 1598 21/06/2005
ART. 3COMPLETAT DEORDIN 601 07/07/2005
ART. 4MODIFICAT DEORDIN 181 09/03/2004
ART. 5MODIFICAT DEORDIN 181 09/03/2004
ART. 9COMPLETAT DEORDIN 565 25/05/2005
ART. 9COMPLETAT DEORDIN 1598 21/06/2005
ART. 9COMPLETAT DEORDIN 601 07/07/2005
ART. 9COMPLETAT DEORDIN 181 09/03/2004
ART. 11MODIFICAT DEORDIN 565 25/05/2005
ART. 11MODIFICAT DEORDIN 1598 21/06/2005
ART. 11MODIFICAT DEORDIN 601 07/07/2005
ART. 11MODIFICAT DEORDIN 181 09/03/2004
ANEXA 1MODIFICAT DEORDIN 181 09/03/2004
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 217 21/03/2007
ActulCOMPLETAT DEORDIN 565 25/05/2005
ActulCOMPLETAT DEORDIN 1598 21/06/2005
ActulCOMPLETAT DEORDIN 601 07/07/2005
ActulCOMPLETAT DEORDIN 181 09/03/2004
ActulMODIFICAT DEORDIN 181 09/03/2004
ActulREFERIT DEORDIN 108 09/02/2004
ActulREFERIT DEORDIN 103 04/05/2004
ActulREFERIT DENORMA 04/05/2004
ActulREFERIT DEORDIN 550 07/05/2004
ActulREFERIT DEORDIN 314 17/05/2004
ActulREFERIT DENORMA 07/05/2004
ActulREFERIT DENORMA 17/05/2004
ActulREFERIT DENORMA 09/02/2004
ActulAPROBAT DEORDIN 90 28/02/2002
ART. 1COMPLETAT DEORDIN 565 25/05/2005
ART. 1COMPLETAT DEORDIN 1598 21/06/2005
ART. 1COMPLETAT DEORDIN 601 07/07/2005
ART. 1MODIFICAT DEORDIN 565 25/05/2005
ART. 1MODIFICAT DEORDIN 1598 21/06/2005
ART. 1MODIFICAT DEORDIN 601 07/07/2005
ART. 1REFERIT DEORDIN 244 22/04/2005
ART. 1REFERIT DEORDIN 401 19/04/2005
ART. 3COMPLETAT DEORDIN 565 25/05/2005
ART. 3COMPLETAT DEORDIN 1598 21/06/2005
ART. 3COMPLETAT DEORDIN 601 07/07/2005
ART. 4MODIFICAT DEORDIN 181 09/03/2004
ART. 5MODIFICAT DEORDIN 181 09/03/2004
ART. 9COMPLETAT DEORDIN 565 25/05/2005
ART. 9COMPLETAT DEORDIN 1598 21/06/2005
ART. 9COMPLETAT DEORDIN 601 07/07/2005
ART. 9COMPLETAT DEORDIN 181 09/03/2004
ART. 11MODIFICAT DEORDIN 565 25/05/2005
ART. 11MODIFICAT DEORDIN 1598 21/06/2005
ART. 11MODIFICAT DEORDIN 601 07/07/2005
ART. 11MODIFICAT DEORDIN 181 09/03/2004
ANEXA 1MODIFICAT DEORDIN 181 09/03/2004

privind aromele utilizate în alimente şi sursele materiale pentru producerea lor



 + 
Articolul 1(1) Prezentele norme se aplică aromelor care sunt utilizate sau care sunt destinate utilizării în sau pe alimente cu scopul de a le imprima miros şi/sau gust, precum şi materiilor prime utilizate la producerea aromelor.(2) În sensul prezentelor norme, următorii termeni se definesc astfel:a) aroma – orice substanţa aromatizanta, preparat aromatizant, aroma de transformare, aroma de fum sau amestecul acestora;b) substanţa aromatizanta – o substanţa chimica definită, cu proprietăţi aromatizante, care se obţine prin:– procese fizice corespunzătoare (inclusiv distilarea sau extractia cu solventi) ori prin procese microbiologice sau enzimatice care pornesc de la materiale de origine vegetala sau animala atât în stare bruta, cat şi după prelucrare pentru consum uman prin metode traditionale de preparare a alimentelor (inclusiv uscarea, torefierea şi fermentarea);– sinteza chimica sau izolare prin procedee chimice şi este identică din punct de vedere chimic cu o substanţa prezenta în mod natural în materialul de origine vegetala sau animala descris la prima liniuţa;– sinteza chimica, dar care nu este identică cu o substanţa prezenta în mod natural în materialul de origine vegetala sau animala descris la prima liniuţa;c) preparat aromatizant – un produs diferit de substantele descrise la lit. b) prima liniuţa, concentrat sau nu, care se obţine prin procesele fizice corespunzătoare (inclusiv distilarea şi extractia cu solventi) sau prin procesele enzimatice ori microbiologice care pornesc de la materii de origine vegetala sau animala atât în stare bruta, cat şi după prelucrarea pentru consumul uman prin metodele traditionale de preparare a alimentelor (inclusiv uscarea, torefierea şi fermentarea);d) aroma de transformare – un produs obţinut conform metodelor de fabricaţie adecvate prin încălzirea la o temperatura de cel mult 180°C, pentru o perioadă ce nu depăşeşte 15 minute, a unui amestec de ingrediente dintre care nici unul nu are neapărat proprietăţi aromatizante, dar cel puţin unul conţine azot (amino), iar altul este un zahăr reducator;e) aroma de fum – extractul de fum utilizat în procesele traditionale de afumare.(3) Aromele pot conţine alimente, precum şi alte substanţe conforme cu legislaţia în vigoare.
 + 
Articolul 2Prezentele norme nu se aplică:a) substanţelor şi produselor comestibile care sunt destinate consumului ca atare, cu sau fără reconstituire;b) substanţelor care au în mod preponderent gust dulce, acru sau sarat;c) materialelor de origine vegetala sau animala, care au proprietăţi aromatizante inerente, dacă nu sunt folosite ca sursa de aromatizare.
 + 
Articolul 3(1) Se interzice producţia, importul, vânzarea sau utilizarea aromelor care nu corespund prezentelor norme.(2) Utilizarea substanţelor aromatizante este permisă în următoarele condiţii:a) nu prezintă nici un risc pentru sănătatea consumatorului;b) consumatorul nu este indus în eroare prin utilizarea lor.(3) Pentru evaluarea posibilelor efecte dăunătoare ale substanţelor aromatizante, acestea se supun unei evaluări toxicologice corespunzătoare.(4) În cazul în care o substanţa aromatizanta conţine sau este formată dintr-un organism modificat genetic, evaluarea siguranţei substanţei aromatizante are în vedere şi aspectul legat de protecţia mediului înconjurător conform legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 4Toate substantele aromatizante se supun unei supravegheri permanente şi se reevalueaza ori de câte ori este nevoie pentru a se asigura ca:a) aromele nu conţin elemente sau substanţe în cantităţi periculoase din punct de vedere toxicologic, cu excepţia celor menţionate în criteriile specifice de puritate prevăzute în legislaţia în vigoare;b) aromele nu conţin mai mult de 3 mg/kg arsen, 10 mg/kg plumb, 1 mg/kg cadmiu şi 1 mg/kg mercur;c) utilizarea aromelor nu cauzează în prezenta alimentelor consumate apariţia 3,4 benzpirenului în cantităţi mai mari decât 0,03 æg/kg;d) utilizarea aromelor şi a altor ingrediente alimentare cu proprietăţi aromatizante nu cauzează apariţia substanţelor enumerate în anexa şi în cantităţi mai mari decât cele specificate.
 + 
Articolul 5Ministerul Sănătăţii şi Familiei va adopta:1. prevederi corespunzătoare privind:a) sursele aromatizante obţinute din alimente, plante aromatice şi condimente, ce sunt considerate în mod normal alimente;b) sursele aromatizante obţinute din materii prime vegetale sau animale, ce nu sunt considerate în mod normal alimente;c) substantele aromatizante obţinute prin procesele fizice corespunzătoare sau prin procese enzimatice ori microbiologice care pornesc de la materii prime vegetale sau animale;d) substantele aromatizante sintetizate chimic sau izolate chimic, care sunt identice din punct de vedere chimic cu substantele aromatizante naturale prezente în alimente ori în plantele aromatice şi condimente, care sunt considerate în mod normal alimente;e) substantele aromatizante sintetizate chimic sau izolate chimic, care sunt identice din punct de vedere chimic cu substantele aromatizante naturale prezente în materiile prime de origine vegetala sau animala, care nu sunt considerate în mod normal alimente;f) substantele aromatizante sintetizate chimic sau izolate chimic, altele decât cele menţionate la lit. d) şi e);g) materiile prime utilizate pentru producerea aromelor de fum sau de transformare şi condiţiile de reactie în care sunt pregătite;2. orice prevederi speciale ce pot fi necesare pentru protejarea sănătăţii publice sau a comerţului, care se referă la:a) utilizarea şi metodele de producere a aromelor, inclusiv procesele fizice sau procesele enzimatice ori microbiologice pentru producerea preparatelor aromatizante şi a substanţelor aromatizante menţionate la art. 1 alin. (2) lit. b) şi c);b) condiţiile de utilizare a substanţelor şi a materialelor menţionate la art. 6 alin. (1);3. amendamente privind limitele maxime stabilite în anexa.
 + 
Articolul 6(1) Ministerul Sănătăţii şi Familiei va adopta liste cuprinzând substanţe sau materiale autorizate ca:a) aditivi necesari la utilizarea şi depozitarea aromelor;b) produse utilizate la dizolvarea şi diluarea aromelor;c) aditivi necesari la producerea aromelor (adaosuri tehnologice, substanţe ajutatoare), dacă nu sunt incluşi în alte prevederi naţionale legale.(2) Ministerul Sănătăţii şi Familiei va adopta, dacă este necesar:a) metodele de analiza pentru a verifica respectarea limitelor cuprinse la art. 4;b) procedura de prelevare a probelor şi metodele pentru analizele calitative şi, acolo unde este cazul, cantitative ale aromelor care intră în componenta alimentelor sau care sunt utilizate la suprafaţa alimentelor (în sau de pe alimente);c) criteriile specifice de puritate pentru anumite arome.(3) Ministerul Sănătăţii şi Familiei va adopta:a) criteriile microbiologice aplicabile aromelor;b) criteriile de desemnare a denumirilor specifice, menţionate la art. 8 alin. (1) lit. b);
 + 
Articolul 7În cazul în care, ca urmare a obţinerii unor informaţii noi sau a reevaluarii informaţiilor existente, se constata una dintre următoarele situaţii:a) prezenta uneia dintre substantele enumerate sau limitele maxime prevăzute, deşi sunt în conformitate cu prevederile prezentelor norme;b) utilizarea unei arome, în conformitate cu prevederile prezentelor norme;c) prezenta unei substanţe similare cu cele enumerate în anexe, constituie un pericol pentru sănătatea publică, atunci când aplicarea prezentelor norme se suspenda temporar sau se limitează.
 + 
Articolul 8(1) Aromele care nu sunt destinate vânzării către consumatorul final nu pot fi comercializate dacă ambalajele sau recipientele lor nu conţin următoarele informaţii, vizibile, clare şi care nu pot fi şterse:a) denumirea sau denumirea comercială şi adresa producătorului ori ale ambalatorului sau adresa distribuitorului;b) descrierea produsului comercializat: fie prin menţiunea "aroma" sau printr-o denumire specifică, fie prin descrierea aromei;c) expresia "pentru uz alimentar" sau o referire specifică la alimentele pentru care sunt produse aromele respective;d) o lista cuprinzând categoriile de substanţe aromatizante şi preparatele de aromatizare, înscrise în ordinea descrescătoare a cantităţii, clasificate astfel:– substanţe aromatizante naturale în cazul substanţelor aromatizante definite conform art. 1 alin. (2) lit. b) prima liniuţa;– substanţe aromatizante identice cu substantele naturale pentru substantele aromatizante definite la art. 1 alin. (2) lit. b) a doua liniuţa;– substantele aromatizante artificiale, în cazul substanţelor aromatizante definite conform art. 1 alin. (2) lit. b) a treia liniuţa;– preparatele aromatizante definite conform art. 1 alin. (2) lit. c);– aromele de transformare definite conform art. 1 alin. (2) lit. d);– aromele de fum definite conform art. 1 alin. (2) lit. e);e) în cazul unui amestec de substanţe aromatizante cu aditivii necesari pentru depozitarea şi utilizarea aromelor sau cu substantele utilizate ca solventi şi diluanti ai aromelor, o lista în ordinea descrescătoare a cantităţii din amestec a:– categoriilor de arome clasificate la lit. d);– denumirilor fiecărei substanţe sau material ori, după caz, a codului numeric CEE (Comunitatea Economică Europeană);f) o indicaţie a calităţii maxime pentru fiecare component sau grupa de componente supuse unei limite cantitative pentru un aliment sau informaţii corespunzătoare care permit cumpărătorului să respecte prevederile aplicabile acelui aliment;g) o menţiune care identifica marfa;h) cantitatea nominală exprimată în unităţi de masa sau de volum.(2) Menţiunea "natural" sau orice alta menţiune care în esenta are acelaşi înţeles se poate utiliza numai pentru aromele al căror principal component conţine în exclusivitate preparatele aromatizante definite la art. 1 alin. (2) lit. c). Dacă descrierea comercială a aromei conţine o referire la un aliment sau la o sursa aromatizanta, atunci menţiunea "natural" sau orice alta menţiune care în esenta are acelaşi înţeles se utilizează doar dacă componentul aromatizant este izolat în totalitate sau aproape în totalitate de alimentul ori de sursa aromatizanta respectiva prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice ori prin metodele traditionale de pregătire a alimentelor.(3) Informaţiile menţionate la alin. (1) lit. d), e) şi f) apar doar pe documentele comerciale legate de marfa respectiva, care se vor preda o dată sau înainte de livrarea acesteia, cu condiţia ca pe una dintre părţile vizibile ale ambalajului ori ale recipientului produsului în cauza să apară indicaţia "destinat fabricării alimentelor şi nu vânzării cu amănuntul".(4) Menţiunile prevăzute în prezentul articol se înscriu în limba română, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Informaţiile se înscriu într-o exprimare uşor de înţeles de cumpărător, dacă nu au fost luate alte măsuri în scopul bunei informări a acestuia.
 + 
Articolul 9(1) Aromele destinate vânzării către consumatorul final nu se comercializează dacă etichetele lor nu conţin următoarele informaţii obligatorii, vizibile, clare şi care nu pot fi şterse:a) menţiunea "aroma" sau o denumire ori o descriere specifică aromei;b) menţiunile "pentru alimente" sau o referire specifică la alimentul pentru care este destinată aroma respectiva;c) data durabilitatii minimale, conform reglementărilor în vigoare;d) condiţiile speciale de depozitare şi de utilizare;e) instrucţiunile de utilizare, dacă omiterea lor împiedica utilizarea corespunzătoare a aromei;f) cantitatea neta exprimată în unităţi de masa sau de volum;g) denumirea sau denumirea comercială şi adresa producătorului ori ale ambalatorului;h) indicaţia sau un semn de identificare a lotului în conformitate cu reglementările în vigoare;i) în cazul unui amestec de arome cu alte substanţe, o lista cuprinzând componentele, în ordinea descrescătoare a cantităţilor din amestec, pentru:– aroma sau aromele în cauza, în conformitate cu prevederile lit. a);– denumirile tuturor celorlalte substanţe sau, dacă este cazul, codurile numerice E ale Comunităţii Economice Europene.(2) Menţiunea "natural" sau orice alta menţiune care în esenta are acelaşi înţeles se utilizează doar pentru aromele în care componentul aromatizant conţine în exclusivitate substantele aromatizante definite la art. 1 alin. (2) lit. b) prima liniuţa şi/sau preparatele aromatizante definite la art. 1 alin. (2) lit. c). Dacă descrierea comercială a aromelor conţine o referire la un aliment sau la o sursa aromatizanta, atunci menţiunea "natural" sau orice alta menţiune, care în esenta are acelaşi înţeles, poate fi utilizata numai dacă componentul aromatizant este separat în totalitate ori parţial din alimentul sau sursa aromatizanta respectiva prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice ori prin metode traditionale de preparare a alimentelor.(3) Menţiunile prevăzute în prezentul articol se înscriu în limba română, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi.
 + 
Articolul 10Prezentele norme se aplică în egala măsura atât aromelor destinate utilizării în alimente, cat şi alimentelor importate.
 + 
Articolul 11Anexa la norme face parte integrantă din prezenta anexa.
 + 
Anexă    ──────la norme──────────                                   LISTA   cuprinzând limitele maxime pentru anumite substanţe provenind din arome   şi din alte ingrediente alimentare cu proprietăţi aromatizante şi prezente     în alimente, asa cum sunt consumate, şi în care s-au utilizat aromele

         
  Substanţe Alimente (mg/kg) Băuturi (mg/kg) Excepţii şi/sau restricţii speciale
  Acid agaric*) 20 20 100 mg/kg în băuturile alcoolice şi în alimentele care conţin ciuperci
  Aloină*) 0,1 0,1 50 mg/kg în băuturile alcoolice
  Beta asaronă*) 0,1 0,1 1 mg/kg în băuturile alcoolice şi în condimentele utilizate la snack-food
  Berberină*) 0,1 0,1 10 mg/kg în băuturile alcoolice
  Cumarină*) 2 2 10 mg/kg în anumite produse de cofetărie care conţin caramel
        50 mg/kg în guma de mestecat
        10 mg/kg în băuturile alcoolice
  Acid cianhidric 1 1 50 mg/kg în nuga, marţipan sau înlocuitorii săi ori în alte produse similare
        1 mg/% volum în băuturile alcoolice
        5 mg/kg la grupele conservate
  Hipericină*) 0,1 0,1 10 mg/kg în băuturile alcoolice
        1 mg/kg în produsele de cofetărie
  Pulegonă*) 25 100 250 mg/kg în băuturile cu aromă de mentă sau peppermint
        350 mg/kg în produsele de cofetărie din mentă
  Quassină*) 5 5 10 mg/kg în produsele de cofetărie care se vând la kg şi
        50 mg/kg în băuturile alcoolice
  Safrol şi izosafrol*) 1 1 2 mg/kg în băuturile alcoolice care nu depăşesc 25% volum de alcool
        5 mg/kg în băuturile alcoolice cu mai mult de 25% volum de alcool
        15 mg/kg în alimentele care conţin nucşoară şi condimente obţinute din coaja uscată a nucşoarei
  Santonin*) 0,1 0,1 1 mg/kg în băuturile alcoolice care conţin mai mult de 25% volum de alcool
  Tuionă (alpha şi beta)*) 0,5 0,5 5 mg/kg în băuturile alcoolice care nu depăşesc 25% volum de alcool
        10 mg/kg în băuturile alcoolice care depăşesc 25% volum de alcool
        25 mg/kg în alimentele care conţin preparate pe bază de salvie
        35 mg/kg în bitter

Notă *) Nu se pot adauga ca atare la alimente şi arome. Pot fi prezente într-un aliment natural sau după adăugarea unor arome obţinute din materii prime naturale.─────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x