NORMA din 27 decembrie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 43 din 22 ianuarie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DELEGE 503 17/11/2004
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LANORMA 1 03/07/2001
ART. 2REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ART. 13
ART. 3REFERIRE LAORDIN 10 27/12/2001
ART. 3REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ART. 16
ART. 6REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000
ART. 7REFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ART. 39
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DELEGE 503 17/11/2004
ActulREFERIT DEDECIZIE 3567 09/08/2004
ActulCONTINUT DEORDIN 14 27/12/2001

privind transferul de portofoliu



 + 
Articolul 1(1) Asiguratorii autorizaţi în condiţiile legii sa practice activitatea de asigurare pot să îşi transfere portofoliul de contracte de asigurări către una sau mai multe societăţi de asigurare stabilite în România, în baza unui acord aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.(2) Transferul parţial de portofoliu poate să includă o întreaga clasa de asigurări sau cel puţin un risc asigurat inclus într-o clasa; cu acordul persoanelor asigurate se poate efectua şi un transfer parţial, poliţa cu poliţa.(3) Transferul de portofoliu va cuprinde în mod obligatoriu atât transferul de datorii şi drepturi, cat şi transferul de obligaţii sau proprietăţi.(4) Transferul de portofoliu include şi transferul activelor simultan cu rezervele tehnice corespunzătoare politelor de asigurare transferate.(5) Transferul este complet după încheierea acordului de predare-primire a portofoliului transferat, acord ce trebuie să cuprindă totalul rezervelor tehnice existente la data semnării. În cazul în care transferul de portofoliu include şi poliţe de viaţa, protocolul trebuie verificat şi confirmat de către un actuar numit de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.(6) Transferul nu este valabil fără aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.(7) Transferul de portofoliu se aproba de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi pentru un asigurator care intră în procedura de lichidare.(8) Transferul de portofoliu poate fi efectuat, în condiţiile menţionate mai sus, şi de către filiale sau sucursale ale unor asiguratori străini, autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
 + 
Articolul 2Comisia de Supraveghere a Asigurărilor aproba transferul de portofoliu, realizat cu respectarea prevederilor art. 1, pe baza analizei unei documentaţii care va cuprinde:a) raportarile asiguratorului care preia portofoliul privind marja de solvabilitate, rezervele tehnice de care dispune şi modul de investire a acestor rezerve;b) raportarile asiguratorului care cedează portofoliul privind contribuţia la Fondul special de protejare a asiguraţilor şi taxa de funcţionare datorată conform prevederilor art. 13 din Legea nr. 32/2000 şi ale Normelor nr. 1/2001 privind cuantumul şi termenul de plată a taxei de funcţionare datorate de asiguratori şi de brokerii de asigurare, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 1/2001, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 394 din 18 iulie 2001;c) proiectul acordului care urmează să fie încheiat între asiguratorul care cedează portofoliul şi asiguratorul care accepta portofoliul va conţine data la care intră în vigoare transferul de portofoliu, precum şi o serie de informaţii prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentele norme.
 + 
Articolul 3În vederea aprobării transferului de portofoliu asiguratorul care accepta o parte sau întregul portofoliu al unui alt asigurator va face dovada ca îndeplineşte următoarele condiţii:a) dispune de marja de solvabilitate minima prevăzută la art. 16 din Legea nr. 32/2000 şi în Normele privind limita minima a marjei de solvabilitate a asigurătorilor care practica asigurări generale şi metodologia de calcul al acesteia, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 10/2001;b) prezintă un studiu de fezabilitate din care să rezulte ca va dispune de marja de solvabilitate minima şi după preluarea portofoliului;c) nu prejudiciază interesele asiguraţilor sau ale oricăror alte persoane care au drepturi şi obligaţii provenite direct din contractele preluate;d) are rezervele tehnice necesare pentru a acoperi obligaţiile care decurg din poliţe.
 + 
Articolul 4(1) Înainte de a se aproba de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor transferul de portofoliu, asiguratorii vor publică un anunţ în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, precum şi într-un cotidian de larga circulaţie, în care se va fixa o perioadă de o luna în cursul căreia părţile implicate în transferul de portofoliu (asiguraţi, beneficiari ai contractelor de asigurare etc.) îşi pot prezenta obiecţiile.(2) Comisia de Supraveghere a Asigurărilor este autoritatea competentă sa aprobe sau sa respingă obiecţiile.(3) Nici un creditor care nu este parte implicata în transferul de portofoliu nu are dreptul sa ridice obiecţii privind efectuarea acestuia.
 + 
Articolul 5După publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a deciziei prin care se aproba transferul de portofoliu, nici o obiectie nu mai poate fi ridicată împotriva acestei decizii.
 + 
Articolul 6Asiguratorii care îşi încetează activitatea ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 32/2000 şi nu au procedat la efectuarea transferului de portofoliu în condiţiile prevăzute la art. 23 din legea sus-menţionată rămân răspunzători pentru obligaţiile asumate.
 + 
Articolul 7Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sancţionează în condiţiile şi potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000.
 + 
Anexăla norme

                     
  Numărul poliţei Numele asiguratului şi/sau al beneficiarului Obiectul asigurării Riscurile ce se asigură Momentul începerii răspunderii asigurătorului Momentul încetării răspunderii asigurătorului Prima de asigurare Suma asigurată Rezerva de prime Condiţii de reziliere a contractelor
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     

──────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x