NORMA din 23 decembrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEIMINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 86 din 11 februarie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 649 23/12/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 649 23/12/2002

privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea şi controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman



 + 
Articolul 1Prezentele norme se aplică alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman, denumite în continuare alimente congelate rapid.
 + 
Articolul 2(1) În sensul prezentelor norme alimentele congelate rapid sunt alimentele care au trecut printr-un proces corespunzător cunoscut sub numele de "congelare rapida", în care zona de cristalizare maxima este traversata cat mai repede posibil, în funcţie de tipul de produs, iar temperatura finala a produsului (după stabilizarea termica) este menţinută continuu în toate punctele la valoarea de -18°C sau chiar mai mica şi sunt comercializate într-o formă care indica faptul ca au aceasta caracteristica.(2) În sensul prezentelor norme, inghetata şi alte tipuri de gheaţa comestibila de fabricaţie interna nu sunt considerate alimente congelate rapid.(3) Prezentele norme se aplică fără a aduce prejudicii altor reglementări în vigoare privind igiena veterinara.(4) Doar produsele definite la alin. (1) pot purta denumirile menţionate la art. 8 şi 9.
 + 
Articolul 3(1) Materiile prime utilizate la fabricarea alimentelor congelate rapid trebuie să fie de o calitate adecvată celei permise la comercializarea pe piaţa şi să prezinte un grad ridicat de prospetime.(2) Prepararea şi congelarea rapida a produselor trebuie să fie efectuate într-un interval foarte scurt de timp, cu ajutorul unui echipament tehnic adecvat, pentru a se limita astfel la minimum modificările chimice, biochimice şi microbiologice posibile.
 + 
Articolul 4(1) Agenţii criogenici autorizaţi pentru utilizarea în contact direct cu alimentele congelate rapid sunt:a) aerul;b) azotul;c) dioxidul de carbon.(2) Criteriile de puritate care trebuie îndeplinite de agenţii criogenici prevăzuţi la alin. (1) trebuie determinate în funcţie de necesitaţi, în conformitate cu normele şi standardele în vigoare.
 + 
Articolul 5(1) Temperatura alimentelor congelate rapid trebuie să fie stabilă şi menţinută în toate punctele produsului la valoarea de -18°C sau mai mica, cu posibile variatii ascendente de scurta durata şi care nu trebuie să depăşească mai mult de 3°C în timpul transportului.(2) În timpul distribuirii locale şi în vitrinele de prezentare a produselor vândute cu amănuntul se permite existenta unor variatii în temperatura alimentelor congelate rapid, în conformitate cu practicile de buna depozitare şi distribuţie, cu condiţia ca acestea sa nu depăşească 3°C.
 + 
Articolul 6(1) Echipamentele utilizate pentru congelarea rapida, depozitarea, transportul, comercializarea şi distribuţia locală a alimentelor congelate rapid şi vitrinele de prezentare a produselor vândute cu amănuntul trebuie să fie astfel construite încât să se garanteze respectarea cerinţelor prezentelor norme.(2) Autorităţile competente trebuie să organizeze controale prin sondaj pentru verificarea temperaturii alimentelor congelate rapid.
 + 
Articolul 7Alimentele congelate rapid, destinate furnizarii către consumatorul final, trebuie să fie preambalate de producător sau de ambalator pentru a fi protejate împotriva contaminarii externe microbiene sau de alte forme şi împotriva uscarii.
 + 
Articolul 8Etichetarea alimentelor congelate rapid, destinate furnizarii, fără a necesita o prelucrare ulterioară, către consumatorul final şi către restaurante, spitale, cantine şi alţi agenţi de catering similari, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, fără a aduce prejudicii altor dispoziţii legale privind etichetarea produselor alimentare:a) adăugarea la denumirea comercială a expresiei "produs congelat rapid", în limba română;b) în afară de data minima de durabilitate, trebuie indicate şi perioada în care alimentele congelate rapid pot fi păstrate de cumpărător, temperatura de păstrare şi/sau tipul de echipament care este adecvat păstrării;c) etichetarea oricărui aliment congelat rapid trebuie să includă o menţiune prin care se poate identifica lotul respectiv;d) etichetele alimentelor congelate rapid trebuie să conţină un mesaj clar de tipul: "nu recongelati după decongelare".
 + 
Articolul 9(1) Etichetarea alimentelor congelate rapid care nu sunt destinate vânzării către consumatorul final, către restaurante, spitale sau unităţi tip catering trebuie să includă următoarele menţiuni obligatorii:a) denumirea comercială, completată în conformitate cu prevederile art. 8 lit. a);b) cantitatea neta, exprimată în unităţi de masa;c) o menţiune care să permită identificarea lotului;d) denumirea şi adresa producătorului sau ambalatorului.(2) Menţiunile prevăzute la alin. (1) trebuie să apară pe ambalaje, containere, pachete sau pe o eticheta aplicată pe acestea.
 + 
Articolul 10(1) În timpul utilizării lor, mijloacele de transport şi spaţiile de depozitare şi stocare trebuie să fie dotate cu aparate corespunzătoare de înregistrare pentru controlul temperaturii aerului în care sunt păstrate alimentele congelate rapid, la intervale frecvente şi regulate.(2) În cazul mijloacelor de transport aparatele de măsura trebuie să fie aprobate de autorităţile competente din ţara în care sunt înregistrate mijloacele de transport respective.(3) Înregistrarea temperaturii obţinute în acest fel trebuie datată şi stocata de operator cel puţin un an sau mai mult, în funcţie de natura alimentului congelat rapid.(4) În timpul depozitarii în vitrinele de prezentare a alimentelor congelate rapid oferite spre vânzare şi în cursul distribuţiei locale temperatura se măsoară cu cel puţin un termometru vizibil care, în cazul vitrinelor deschise, trebuie să indice temperatura în partea de recirculare a aerului de la nivelul liniei care indica incarcatura maxima marcată clar.
 + 
Articolul 11(1) Metodele de prelevare a esantioanelor şi metodele de analiza necesare pentru controlul oficial al temperaturii alimentelor congelate rapid sunt prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantă din prezentele norme.(2) Metoda de analiza descrisă în anexa nr. 2 poate fi utilizata doar în cazul în care, ca urmare a inspecţiei, exista îndoieli cu privire la respectarea pragurilor de temperatura specificate în prezentele norme.
 + 
Anexa 1––-la norme–––METODA DE PRELEVAREa esantioanelor din alimentele congelate rapid1. Tipul şi cantitatea ambalajelor alese pentru inspecţie trebuie să fie astfel selectate încât temperaturile lor sa reprezinte cele mai calde puncte ale lotului de marfa controlat.2. Esantioanele trebuie să fie alese din mai multe puncte critice ale spaţiului de depozitare la rece, ca de exemplu: locul de lângă usa (nivelurile superioare şi inferioare), de lângă centrul spaţiului de depozitare la rece (nivelurile superioare şi inferioare) şi de lângă locul de recirculare a aerului în sistemul de răcire, caz în care se va ţine seama de durata de păstrare a fiecărui produs (pentru stabilizarea temperaturii).3. În cazul în care se preleveaza esantioane în timpul transportului, acestea trebuie să fie alese de la vârful şi de la baza lotului de marfa aflat lângă marginea de deschidere a fiecărei uşi sau perechi de uşi.4. În timpul descărcării trebuie să fie prelevate patru esantioane din următoarele puncte critice:a) vârful şi baza lotului de marfa situat lângă marginea de deschidere a uşilor;b) colturile din marginile superioare ale lotului de marfa, într-un punct cat mai îndepărtat de sistemul de refrigerare;c) centrul lotului de marfa;d) centrul suprafeţei din faţa a lotului de marfa, într-un punct cat mai apropiat de sistemul de refrigerare;e) colturile de la vârful şi de la baza suprafeţei din faţa a lotului de marfa, într-un punct cat mai apropiat de aerul de recirculare al sistemului de refrigerare.5. Pentru recoltare de probe din produsele prezentate spre comercializare în vitrinele de prezentare trebuie să se aleagă câte un esantion din fiecare dintre cele trei locuri care reprezintă cele mai calde puncte ale vitrinei.
 + 
Anexa 2––-la norme–––METODA DE MĂSURAREa temperaturii alimentelor congelate rapid1. Principiul masurarii temperaturii alimentelor congelate rapid consta în înregistrarea exactă a temperaturii unui esantion selectat în conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 1 la norme, cu ajutorul unui echipament adecvat.2. Temperatura reprezintă temperatura masurata în locul specificat de partea termosensibila a instrumentului sau a dispozitivului de măsurat.3. Aparatura utilizata pentru măsurarea temperaturii alimentelor congelate rapid este reprezentată de instrumente de măsurat termometrice şi de instrumente care penetreaza produsul. Se utilizează în acest scop instrumente metalice ascutite, cum sunt perforatorul de gheaţa, foreza sau burghiul, care se curata uşor.4. Instrumentele de măsurat trebuie să respecte următoarele specificaţii:a) timpul de răspuns trebuie să acopere 90% din diferenţa dintre indicaţiile iniţiale şi finale obţinute în decurs de 3 minute;b) trebuie să funcţioneze cu o precizie de ±0,5°C în intervalul de măsurare de la -20°C la +30°C;c) precizia măsurătorilor nu trebuie să se modifice cu mai mult de 0,3° C în timpul operaţiunii desfăşurate la un interval de temperatura ambianta de la -20°C la +30°C;d) diviziunile scării trebuie să fie de cel puţin 0,1°C;e) precizia trebuie să fie verificata la intervale regulate;f) trebuie să aibă un certificat de etalonare valabil;g) partea termosensibila trebuie să fie uşor de curatat;h) partea termosensibila trebuie să fie proiectata în asa fel încât să asigure un contact termic bun cu produsul;i) echipamentul electric trebuie să fie protejat împotriva efectelor nedorite cauzate de condens.5. Orice măsurare a temperaturii unui produs implica operaţiunea premergătoare de răcire a instrumentelor de măsurat. Metoda de preracire utilizata trebuie să asigure echilibrarea ambelor aparate de măsurat la o valoare cat mai apropiată de temperatura produsului.6. Pregătirea esantioanelor pentru măsurarea temperaturii consta în practicarea în produsul respectiv a unui orificiu în care să se poată introduce partea termosensibila a instrumentului de măsurat, cu ajutorul unui aparat de penetrare a produsului preracit.Diametrul orificiului trebuie să fie apropiat de cel al părţii termosensibile, iar adâncimea sa depinde de tipul produsului.7. Pregătirea esantionului şi măsurarea temperaturii sale trebuie să fie efectuate atât timp cat esantionul rămâne în mediul de inghetare.Tehnica masurarii trebuie să fie următoarea:a) dacă dimensiunile produsului o permit, se introduce partea termosensibila, preracita, la adâncimea de 2,5 mm de la suprafaţa produsului;b) dacă nu se poate realiza operaţiunea menţionată la lit. a), se introduce partea termosensibila la o adancime minima de la suprafaţa de 3-4 ori mai mare decât diametrul sondei;c) în situaţiile în care anumite alimente congelate rapid nu pot fi penetrate pentru a li se determina temperatura interna, din cauza dimensiunilor sau compoziţiei lor, se determina temperatura interioară a ambalajului care conţine aceste produse, prin introducerea părţii termosensibile preracite a instrumentului de măsurat în centrul pachetului, pentru a măsura temperatura de contact a produsului;d) temperatura indicată de instrumentul de măsurat se citeşte numai după ce a atins o valoare stabilă.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x