NORMA din 23 aprilie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORNr. 123 din 23 aprilie 2001MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEINr. 384 din 11 iunie 2001
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 610 din 27 septembrie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 123 23/04/2001

cu privire la natura, conţinutul, compozitia, fabricarea şi etichetarea sucurilor din fructe şi ale anumitor produse similare



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Prezentele norme se referă la condiţiile privind natura, conţinutul, compozitia, fabricarea şi etichetarea sucurilor din fructe şi ale anumitor produse similare destinate comercializării.
 + 
Articolul 2Produsele menţionate şi definite la art. 4 se comercializează numai dacă acestea corespund definitiilor şi regulilor stabilite în prezentele norme.
 + 
Capitolul 2Natura, conţinutul, compozitia + 
Articolul 3În sensul prezentelor norme, materiile prime utilizate la fabricarea sucurilor din fructe şi a anumitor produse similare trebuie să corespundă următoarelor definiţii şi descrieri:1. Fructele sunt produse proaspete sau conservate prin refrigerare, în stare buna, nedeteriorate, ajunse la maturitate industriala, conţinând toţi constituentii esentiali necesari la producerea sucurilor şi a nectarurilor din fructe; rosiile nu sunt considerate fructe.2. Piureul de fructe este un produs fermentabil, dar nefermentat, obţinut prin pasarea părţii comestibile a fructului întreg sau decojit, fără a inlatura sucul.3. Piureul de fructe concentrat este produsul obţinut din piure de fructe prin eliminarea unei anumite proporţii din conţinutul sau de apa.4. Pentru fabricarea sucului din fructe se utilizează următoarele tipuri de zaharuri:a) zahăr semialb;b) zahăr alb;c) zahăr extra alb;d) dextroza monohidratata;e) dextroza anhidra;f) sirop de glucoza uscata;g) fructoza.5. Pentru producerea sucului din fructe obţinut din suc din fructe concentrat şi pentru producerea nectarului din fructe, în completarea tipurilor de zaharuri menţionate la pct. 4 se pot utiliza şi următoarele soluţii:a) sirop de glucoza;b) soluţie de zahăr;c) soluţie de zahăr invertit;d) soluţie apoasa de zaharoza, cu următoarele caracteristici:– substanţa uscata, minimum 62% din greutate;– conţinut de zahăr invertit, respectiv raportul de fructoza/dextroza 1,0±0,2-, maximum 3% din greutatea substanţei uscate;– culoarea în soluţie, maximum 75 de unităţi ICUMSA Comisia Internationala pentru Metode Uniforme de Analiza a Zahărului;– cenusa insolubila, maximum 0,3% din greutatea substanţei uscate;– conţinutul de dioxid de sulf rezidual, maximum 15 mg/kg de substanţa uscata.
 + 
Articolul 4Sucurile din fructe şi anumite produse similare, în înţelesul prezentelor norme, sunt definite şi descrise după cum urmează:1. a) sucul din fructe este sucul obţinut din fructe prin procese mecanice, fermentabil, dar nefermentat, având caracteristicile de culoare, aroma şi savoare tipice sucului din fructul de la care provine; în cazul citricelor sucul provine din endocarp; zeama de citrice se poate obţine totuşi din fructul întreg, prin procese de producţie corespunzătoare, prin care raportul constituentilor din partea exterioară a fructului este redus la minimum;b) produsul obţinut din sucul din fructe concentrat are caracteristici organoleptice şi analitice echivalente celor ale sucului obţinut din fructul de acelaşi tip descris la lit. a), dacă este fabricat prin următoarele metode:– reconstituirea raportului de apa extrasa din sucul concentrat, apa care este adăugată având caracteristici organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice corespunzătoare prevederilor legale în vigoare pentru garantarea calităţilor esenţiale ale sucului;– reconstituirea aromei prin intermediul substanţelor volatile colectate pe parcursul concentrarii sucului din fructul respectiv sau din sucul din fructe de acelaşi tip;2. sucul din fructe concentrat este produsul obţinut din suc de fructe prin eliminarea unei anumite proporţii din conţinutul de apa; dacă produsul este destinat consumului direct, reducerea volumului sau nu va fi mai mica de 50%;3. a) nectarul din fructe este produsul fermentabil, dar nefermentat, obţinut prin adăugarea de apa şi zaharuri sucului din fructe sau sucului din fructe concentrat ori piureului din fructe sau piureului din fructe concentrat sau unui amestec al acestor produse care respecta prevederile anexei care face parte integrantă din prezentele norme;b) fructele stabilite la pct. II şi III din anexa şi caisele pot fi utilizate separat sau în amestec pentru fabricarea nectarurilor, fără a adauga zaharuri sau miere atunci când conţinutul lor natural ridicat de zahăr justifica acest procedeu;4. sucul din fructe deshidratat este produsul obţinut prin eliminarea a aproape întregului conţinut de apa.
 + 
Articolul 5(1) Descrierile prezentate la art. 4 pct. 1-4 sunt specifice doar pentru produsele definite în acestea şi se utilizează în comerţ la caracterizarea lor.(2) Produsul provenit dintr-o singura varietate de fructe poarta denumirea acestuia, inlocuind cuvântul "fructe", sau însoţeşte toate descrierile la care se face referire la art. 4.
 + 
Capitolul 3Fabricarea + 
Articolul 6La fabricarea sucurilor din fructe sunt autorizate numai următoarele procedee:1. amestecarea unuia sau mai multor tipuri de sucuri din fructe şi/sau piureuri din fructe;2. tratarea se efectuează cu:a) acid L-ascorbic – E 300, în cantitatea necesară pentru producerea efectului antioxidant;b) nitrogen;c) dioxid de carbon – E 290;d) enzime pectolitice;e) enzime proteolitice;f) enzime amilolitice;g) gelatina comestibila;h) taninuri;i) bentonita;j) silicagel;k) caolin;l) mangal;m) adjuvanti inerti de filtrare – perlite, azbest, diatomita spalata, celuloza, poliamide insolubile;3. procese fizice obişnuite şi metode de tratare, cum sunt: tratarea la cald, centrifugarea şi filtrarea.
 + 
Articolul 7Pentru sucuri provenite din unele tipuri de fructe sunt autorizate următoarele procedee:1. în cazul altor sucuri din fructe, în afară de cele din pere şi struguri, adăugarea de zaharuri în scopul indulcirii se face în următoarele condiţii:a) cantitativ, exprimată ca substanţa uscata, sa nu depăşească 15 g pe litrul de suc în scopul de a le corecta;b) cantitativ, exprimată ca substanţa uscata, sa nu depăşească:– 40 g pe litrul de suc pentru sucul de mere;– 200 g pe litrul de suc pentru lamai, chitra, bergamot şi sucuri albe, roşii sau de coacaze;– 100 g pe litrul de suc în alte cazuri;2. în cazul sucului din struguri, tratarea cu:a) dioxid de sulf – E 220;b) sulfit de sodiu – E 221;c) sulfit acid de sodiu – E 222;d) disulfit de sodiu – E 223;e) disulfit de potasiu – E 224;f) sulfit de calciu – E 226;g) sulfit de calciu acid – E 227;h) desulfitare prin procese fizice;i) limpezire cu ajutorul cazeinei, albusului de ou şi al altor albumine animale;j) dezacidificare parţială cu ajutorul hidroxidului de potasiu neutru sau al carbonatului de calciu, la care se pot adauga mici cantităţi de soluţii sarate de calciu duble ale acizilor D-tartric şi L-malic, cu menţiunea ca la produsele enumerate la lit. a)-g), în cantitatea totală exprimată ca dioxid de sulf din suc, în forma în care se livreaza la consumator, nu depăşeşte 10 mg pe litrul de suc;3. în cazul sucului din ananas, adăugarea de acid citric E 330 nu depăşeşte 3 g pe litrul de suc.
 + 
Articolul 8(1) Adăugarea de zaharuri şi de acid în acelaşi suc din fructe este interzisă.(2) În cazul în care în acelaşi suc sau nectar din fructe este adăugat mai mult de un acid, suma cantităţilor din fiecare acid adăugat, exprimată ca procentaj din cantitatea maxima autorizata, nu trebuie să depăşească 100.
 + 
Articolul 9Cu excepţia cazurilor pentru care exista alte prevederi în prezentele norme, conţinutul de dioxid de sulf din sucul din fructe, determinat prin analize, nu depăşeşte 10 mg pe litrul de suc.
 + 
Articolul 10(1) La obţinerea nectarurilor din fructe sunt autorizate numai următoarele procedee:a) amestecarea unuia sau mai multor tipuri de nectaruri din fructe, cu adaos de suc din fructe sau piure din fructe;b) metodele de tratare şi procesele enumerate la art. 6 pct. 2.(2) Sunt autorizate, de asemenea, următoarele procedee:a) adăugarea de zaharuri într-o cantitate ce nu depăşeşte 20% din greutatea totală a produsului finit;b) adăugarea unei asemenea cantităţi de apa încât sucul din fructe şi/sau conţinutul de piure din fructe şi aciditatea totală a produsului finit să fie mai mici decât nivelurile specificate în anexa; în cazul amestecurilor de nectaruri din fructe, sucul şi/sau conţinutul de piure şi aciditatea totală să fie proporţională cu nivelurile specificate în anexa;c) substituirea totală a zaharurilor cu mierea în cadrul limitei de 20% specificate la lit. a);d) în cazul producţiei de nectaruri din fructe, obţinute exclusiv din piure din fructe şi/sau piure din fructe concentrat, din următoarele tipuri de fructe: mere, pere sau piersici ori din amestecuri ale acestor fructe, adăugarea de acid citric într-o cantitate care să nu depăşească gramele date pe litrul de produs finit, acidul citric putând fi înlocuit totuşi, complet sau parţial, printr-o cantitate echivalenta de suc de lamaie.
 + 
Articolul 11La fabricarea sucurilor concentrate din fructe sunt permise numai următoarele procedee:1. metodele şi procesele enumerate la art. 6 şi 7, cu excepţia prevederilor art. 7 pct. 1. Totuşi adăugarea de zaharuri este autorizata numai pentru sucurile concentrate din fructe, preambalate, destinate consumatorului final şi cu menţiunea ca indulcirea trebuie indicată în descrierea produsului; în acest caz cantitatea totală de zaharuri utilizata, exprimată în corelatie cu volumul de suc "obţinut din … în forma concentrata", nu poate depăşi limita autorizata prevăzută la art. 7 pct. 1;2. reconstituirea aromelor prin intermediul substanţelor volatile colectate pe parcursul concentrarii sucului din fructe de baza sau din sucul de fructe de acelaşi tip; adăugarea substanţelor volatile de acelaşi tip este obligatorie pentru sucurile concentrate din fructe destinate consumului direct;3. deshidratarea parţială a sucului din fructe prin alte metode sau procese de tratare fizica decât încălzirea directa.
 + 
Articolul 12La fabricarea sucului deshidratat din fructe este permisă deshidratarea aproape totală a sucului din fructe prin alte metode sau procese de tratare fizica decât încălzirea directa; reconstituirea substanţelor volatile esenţiale din fructele de acelaşi tip sau posibil recuperate în timpul deshidratarii este obligatorie.
 + 
Articolul 13Metodele de tratare şi procesele prezentate la art. 6, 10, 11 şi 12 nu trebuie să dea naştere la substanţe care pot rămâne în produsele tratate, în cantităţi care sunt periculoase pentru sănătatea umană.
 + 
Capitolul 4Etichetarea + 
Articolul 14(1) Actele normative în vigoare, referitoare la etichetarea produselor alimentare, se aplică produselor definite la art. 4, ţinându-se seama de condiţiile suplimentare stabilite în prezentul articol.(2) Denumirile sub care sunt comercializate produsele definite la art. 4 sunt denumirile rezervate acestora conform art. 5; totuşi, pentru produsul definit la art. 4 pct. 4 cuvântul "deshidratat" poate fi înlocuit cu cuvântul "pudra" şi poate fi însoţit sau înlocuit de o menţiune privind procesul tehnologic specific utilizat.(3) Denumirile sub care sunt vândute produsele definite la art. 4 sunt completate după cum urmează:a) pentru produsele fabricate din două sau mai multe tipuri de fructe, cu excepţia utilizării sucului din lamaie, conform art. 10 alin. (2) lit. d), după o lista cuprinzând fructele utilizate în ordinea descrescătoare a greutatii sucurilor din fructe sau a piureurilor incluse, acolo unde este cazul, după reconstituire, utilizarea termenului "fructe" este facultativă;b) pentru produsele cu adaos de zahăr în limitele stabilite la art. 7 pct. 1 lit. b), completate cu cuvântul "indulcit", urmat de indicarea cantităţii maxime de zaharuri adăugate, calculată ca substanţa uscata şi exprimată în grame pe litru, cantitatea indicată nu poate depăşi 15% din cantitatea reală adăugată;c) pentru nectarurile din fructe denumirea se completează cu menţiunea "Conţine pulpa de fructe", sau o descriere echivalenta.
 + 
Articolul 15Este obligatorie înscrierea listei cuprinzând ingredientele, supusă următoarelor prevederi:1. reconstituirea stării sale originale prin intermediul substanţelor strict necesare pentru aceasta operaţiune:a) la sucul din fructe, din sucul din fructe concentrat;b) la piureul din fructe, din piureul din fructe concentrat;2. reconstituirea aromei:a) la sucul din fructe concentrat;b) la sucul din fructe uscate;3. substantele enumerate la art. 7 pct. 2 lit. a) – g) nu sunt considerate ingrediente ale unuia dintre produsele definite la art. 4 când conţinutul de dioxid de sulf al acestor produse, asa cum a fost determinat prin analize, nu depăşeşte 10 mg/l.
 + 
Articolul 16(1) Pe etichetele produselor definite la art. 4 este obligatorie indicarea următoarelor menţiuni:a) pentru sucul de fructe şi nectarul obţinut în întregime sau parţial dintr-un produs concentrat, "Conţine … obţinut din concentrat" plus denumirea produsului concentrat utilizat; aceasta menţiune apare în imediata vecinătate a denumirii produsului, evidenţiată cu caractere ingrosate;b) pentru produsele definite la art. 4 pct. 1-3, al căror conţinut de dioxid de carbon este mai mare de 2 g/l, "carbonatat";c) pentru sucurile din fructe concentrate şi sucurile din fructe uscate, o indicaţie privind cantitatea de apa ce trebuie adăugată pentru reconstituirea produsului;d) pentru nectarurile din fructe conţinutul minim real de suc din fructe, piure din fructe sau amestecul acestor ingrediente, "Conţinutul de fructe: minimum … %".(2) Menţiunile prezentate la alin. (1) lit. a), b) şi d) trebuie să apară în acelaşi camp vizual cu următoarele caracteristici:a) denumirea sub care este vândut produsul;b) cantitatea neta;c) data durabilitatii minimale sau, în cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad înalt de perisabilitate, "A fi utilizat până la…";d) concentraţia alcoolică la băuturile conţinând alcool peste 1,2% din volum.(3) Adăugarea acidului L-ascorbic, asa cum este prevăzut la art. 6 pct. 2, nu implica trimiterea la vitamina C.
 + 
Articolul 17Regulile privind etichetarea produselor definite la art. 4 şi indicate în prezentele norme nu sunt obligatorii pentru produsele care au alta destinaţie decât livrarea ca atare către consumatorul final sau către agenţii de catering.
 + 
Capitolul 5Dispoziţii finale + 
Articolul 18Prezentele norme nu se aplică:a) produselor destinate exportului în alte tari decât cele membre ale Uniunii Europene;b) alimentelor cu calităţi nutritive speciale.
 + 
Articolul 19Prevederile art. 6-17 se aplică numai sucurilor din fructe, sucurilor din fructe concentrate, nectarurilor din fructe şi sucurilor din fructe uscate, destinate consumului direct, precum şi sucurilor din fructe concentrate, utilizate la obţinerea sucurilor din fructe sau a nectarurilor destinate consumului direct.
 + 
Articolul 20Prezentele norme sunt compatibile cu reglementările comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivelor Consiliului CEE 93/77/1993 şi 93/45/1993.
 + 
Anexă

       
  Nectaruri din fructe obţinute din: Conţinutul minim total de acid exprimat ca acid tartric (g/l din produsul finit) Conţinutul minim de suc şi/sau de piure (% din greutatea produsului finit)
  I. Fructe fade în stare naturală cu adaos de suc
  Fructul pasiunii 8 25
  Quito maranjilos (Solanum quitoense) 5 25
  Coacăze negre 8 25
  Coacăze albe 8 25
  Coacăze roşii 8 25
  Coacăze 9 30
  Sallow-thorn berries (Hippophae) 9 25
  Porumbe 8 30
  Prune 6 30
  Quetsches 6 30
  Scoruşe de munte 8 30
  Măceşe 8 40
  Cireşe acre 8 35
  Alte cireşe 6*) 40
  Afine 4 40
  Soc 7 50
  Zmeură 7 40
  Caise 3*) 40
  Căpşuni 5*) 40
  Dude/Mure 6 40
  Merişoare 9 30
  Gutui 7 50
  Lămâi şi chitre 25
  Alte fructe aparţinând acestei categorii 25
  II. Fructe cu acid scăzut, cărnoase sau puternic aromate cu sucuri necomestibile în stare naturală
  Mango 35
  Banane 25
  Guave 25
  Papaya 25
  Lyches 25
  Azeroles (Neapolitan medlars) 25
  Soursop (Annona muricata) 25
  Bullock's heart sau custard apple (Annona reticul ata) – 25
  Sugar apples 25
  Rodii 25
  Fructe Cashew 25
  Prune spaniole (Spondia purpurea) 25
  Umbu (Spondia tuberosa aroda) 30
  Alte fructe aparţinând acestei categorii 25
  III. Fructe cu sucuri consumabile în stare naturală
  Mere 3*) 50
  Pere 3*) 50
  Piersici 3*) 45
  Citrice, cu excepţia lămâilor şi a chitrelor 5 50
  Ananas 4 50
  Alte fructe aparţinând acestei categorii 50

––––-Notă *) Limita nu se aplică în cazul nectarurilor din fructe obţinute exclusiv din piure din fructe şi/sau piure din fructe concentrat ori obţinute din sucuri din fructe şi piure din fructe şi/sau piure din fructe concentrat. ––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x