NORMĂ din 22 octombrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALEMINISTERUL SANATATIIAUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 391 bis din 9 mai 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 345 24/05/2006
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 22/10/2004
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Notă
Aprobată prin Ordinul nr. 772/1.474/325/2004 publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 391 din 9 mai 2005.
 + 
Capitolul IDispoziții generale + 
Articolul 1Prezenta normă prevede cerințele minime de siguranță alimentară, igienă alimentară, calitate și identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea și/sau comercializarea mazărei verzi în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că aceasta nu prezintă nici un risc pentru consumul uman și este prezentată corect, conform principiilor de bază privind protecția consumatorului. + 
Articolul 2Reglementările prezentei norme nu se aplică produselor preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu și nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranzitează țara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu. + 
Articolul 3Prevederile art. 4, 5, 8, 10 și 12 nu se aplică produselor fabricate și/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spațiul Economic European, cu condiția ca cerințele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecție echivalent cu cel prevăzut în prezenta normă.(la 22-08-2006,
Articolul 3 din Capitolul I a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 345 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006
)
 + 
Capitolul IINatură. Conținut + 
Articolul 4"Mazăre verde în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din boabe de mazăre proaspătă sau congelată din specia Pisum sativum L. din care se exclud subspeciile macrocarpum, conservate cu unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, într-un mediu lichid sau în vid, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor. + 
Articolul 5Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului și pentru aceasta trebuie să includă cel puțin următoarele informații:(1)denumirea materiei prime: "mazăre" sau "mazăre verde";(2)denumirea mărimii boabelor de mazăre: "fină", "mijlocie", "boabe", etc., conform reglementărilor în vigoare privind sortarea pe dimensiuni a boabelor de mazăre;(3)denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică: ex.: "cu piper verde", "în sos de unt" sau "cu unt";(4)mențiunea: "conservat în vid", dacă produsul este conservat în vid.
 + 
Capitolul IIIFabricare + 
Articolul 6Alimentul "Mazăre verde în conservă", definit și descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime și auxiliare sănătoase, fabricat și ambalat în condiții de igienă impuse de reglementările în vigoare. + 
Articolul 7Materia primă folosită la fabricarea mazărei verzi în conservă poate să provină din soiuri zaharate sau nezaharate, cu bob neted, zbârcit, rotund sau alte soiuri care îndeplinesc cerințele de calitate și siguranță alimentară pentru legume proaspete impuse de reglementările în vigoare. + 
Articolul 8Mazărea verde poate fi conservată:(a)în mediu lichid: mazărea verde este acoperită cu un lichid de conservare care nu depășește 40% din greutatea netă a produsului;(b)în vid: în interiorul recipientului se realizează un vid ridicat, iar cantitatea de lichid din recipient nu depășește 20% din greutatea netă a produsului. + 
Articolul 9Lichidul sau mediul în care este conservată mazărea verde trebuie să îndeplinească cerințele de calitate și siguranță alimentară prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 10Ingredientele utilizate la fabricarea mazărei verzi în conservă, trebuie să îndeplinească cerințele specificate în anexa nr. 1 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare și să nu depășească limitele maxim admise. + 
Articolul 11Spațiile în care se fabrică mazărea verde în conservă, incluzând instalațiile și echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerințele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerințele de sănătate și calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
 + 
Capitolul IVCalitate. Siguranță alimentară + 
Articolul 12Mazărea verde în conservă trebuie să îndeplinească cerințele organoleptice și fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 2, respectiv anexa nr. 3, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerințe nu pot fi denumite și descrise conform prevederilor prezentei norme. + 
Articolul 13Prezența în produsul finit a microorganismelor, paraziților și substanțelor generate de microorganisme trebuie să nu depășească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 14Se interzice fabricarea și comercializarea mazărei verzi în conservă care conține cantități de contaminanți și reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
 + 
Capitolul VAmbalare, etichetare, marcare, depozitare și transport + 
Articolul 15Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecționate din materiale care îndeplinesc cerințele prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 16Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecționate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare. + 
Articolul 17Etichetarea și marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informațiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării și trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:(1)denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 și Art. 5 din prezenta normă;(2)cantitatea netă;(3)cantitatea netă fără lichid;(4)lista ingredientelor;(5)menționarea tratamentului termic;(6) condițiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicații speciale;(la 22-08-2006,
Alineatul (6) din Articolul 17 , Capitolul V a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 345 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006
)
(7)data durabilității minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferință, înainte de …." cu menționarea lunii și anului;(8)"o mențiune care să permită identificarea lotului" (această mențiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilității minimale este indicată prin menționarea clară și necodificată cel puțin a zilei și lunii, în această ordine);(9)numele și adresa producătorului, sau ale ambalatorului, sau ale distribuitorului sau ale importatorului;(10)țara de origine a produsului.
 + 
Articolul 18Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informațiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de țara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi. + 
Articolul 19Depozitarea produsului definit în prezenta normă se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau îngheț și cu respectarea condițiilor impuse de producător.(la 22-08-2006,
Articolul 19 din Capitolul V a fost modificat de Punctul 3, Articolul I din ORDINUL nr. 345 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006
)
 + 
Articolul 20Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiții care să asigure integritatea ambalajelor, menținerea calității produselor și protecția contra razelor solare sau a înghețului. + 
Articolul 21Fiecare transport de mazăre verde în conservă trebuie să fie însoțit de documente care să ateste originea, proveniența și securitatea alimentară a produsului.
 + 
Capitolul VIDispoziții finale + 
Articolul 22Anexele nr. 1 până la nr. 3 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.
 + 
Anexa nr. 1la normă
Ingrediente. Limite admise

Ingredientul Limita admisă
Mazăre verde boabe Conform anexa nr. 3
Apă În cantități fixate prin tehnologia de fabricație
Sare
Zaharuri: zahăr, zahăr invertit, dextroză, sirop de glucoză
Concentrat sau suc de legume (lăptucă, ceapă, morcovi etc.); plante aromatice; legume simple sau în amestec (lăptucă, ceapă, morcovi, bucăți de ardei verde sau roșu); esență de mentă; max. 15% (m/m) din cantitatea netă fără lichid
Unt , ulei vegetal sau grăsimi de origine animală sau vegetală; min. 3% (m/m) din cantitatea netă a produsului din recipient
Aditivi alimentari
(1) Coloranți max. 100 mg/kg singuri sau în amestec
(a) tartrazină (E102),
(b) albastru brilliant (E133)
(c) Beta-caroten (E160a(ii));
(2) Potențiatori de arome: Glutamat monosodic (E621): se utilizează doar în cazul în care în compoziția produsului sunt prezente unt, ulei vegetal sau grăsimi de origine animală sau vegetală. În cantități fixate prin tehnologia de fabricație
(3) Agenți de întărire: clorură de calciu (E509), lactat de calciu (E327), gluconat de calciu (E578); max. 350 mg/kg exprimat în Ca total, singuri sau în amestec
(4) Agenți stabilizatori, emulgatori și degelificare: Gume vegetale: gumă arabică (E414), carragenan (E407), gumă guar (E412), gumă xantan (E415), gumă Karaya (E416), gumă Tara (E417), gumă lan (E418), gumă Tragacanth (E413); max. 1% (m/m) din cantitatea netă a produsului dintr-un recipient
Alginați: de calciu (E), alginat de potasiu (E402), alginat de sodiu (E401), alginat de amoniu (E403)
Pectină (E440 i) În cantități fixate prin tehnologia de fabricație
Total aditivi de la (3) la (6) inclusiv Max. 1% (m/m) din cantitatea netă a produsului dintr-un recipient, singuri sau în amestec.
Amidon natural (nemodificat) sau modificat: se utilizează doar în cazul în care în compoziția produsului sunt prezente unt, ulei sau grăsimi de origine animală sau vegetală; este permisă utilizarea următoarelor tipuri de amidon:
a) amidon tratat cu acizi
b) amidon tratat cu baze
c) amidon albit
d) fosfat de diamidon (tratat cu trimetafosfat de sodiu) În cantități fixate prin tehnologia de fabricație
e) fosfat de diamidon fosfatat (E1413)
f) fosfat de monoamidon (E1410)
g) acetat de amidon
h) amidon hidroxipropilic (E1440)
i) adipat de diamidon acetilat (E1422)
j) amidon oxidat (E1404)
k) fosfat de diamidon (E412) fosfat de diamidon acetilat (E414)

 + 
Anexa nr. 2la normă
Cerințe organoleptice

Caracteristică Condiții de admisibilitate
Aspectul exterior al recipientului Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor ori pelicula de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu eticheta curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit ușoare deformări la corp dar nu la falț.
Aspectul conținutului
(1) Culoare (1) Caracteristica soiului, tipului de conservare și sortimentului fabricat
(2) Gust și miros (2) Gustul și mirosul trebuie să fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat și ingredientelor folosite, fără gust și miros străin.
(3) Textură (3) Boabele de mazăre trebuie să prezinte o textură satisfăcătoare: să fie fragede și să prezinte un grad de maturitate uniform.
(4) Lichidul de conservare (4) Lichidul de conservare trebuie să aibă o consistență care să-i permită separarea de boabele de mazăre la temperatura de 20°C; excepție fac conservele de mazăre cu sos Lichidul de conservare trebuie să fie limpede sau ușor opalescent în cazul conservelor de mazăre verde în apă, cu sau fără adaos de sare, se admite prezența unui sediment slab.
(5) Defecte admise:
(a) Boabe ușor pătate, (a) max. 5% (m/m) din cantitatea netă fără lichid
(b) Boabe foarte pătate, (b) max. 1% (m/m) din cantitatea netă fără lichid
(c) Fragmente de boabe: cotiledoane separate, cotiledoane zdrobite, coji detașate, etc. (c) max. 10% (m/m) din cantitatea netă fără lichid
(d) Boabe galbene (d) max. 2% (m/m) din cantitatea netă fără lichid
(e) Materii vegetale străine: cozi, frunze sau păstăi de mazăre verde, etc. (e) max. 0,5% (m/m) din cantitatea netă fără lichid
Total defecte (a, b, c, d, e). max . 12% (m/m) din cantitatea netă fără lichid

 + 
Acceptarea lotuluiOrice recipient de mazăre verde în conservă care nu îndeplinește condițiile de calitate enumerate în anexa nr. 2, este considerat necorespunzător.Un lot de mazăre verde în conservă va fi considerat corespunzător dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depășește criteriul de acceptare (c) al planului de eșantionare specific, prezentat în "Planurile de eșantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.
 + 
Anexa nr. 3la normă
Cerințe fizico-chimice

Denumirea caracteristicii Condiții de admisibilitate Metode de analiză
Cantitatea de boabe de mazăre conținută într-un recipient cu produs, sau cantitatea netă fără lichid (în kg/kg). minim 60% Calculată ca procent din greutatea volumului de apă distilată conținută de recipientul complet umplut și închis, măsurată la temperatura de 20°C.
Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul în care sunt conservate; excepție ambalarea sub vid)*1) minim 90% Calculat ca procent din volumul de apă distilată conținut de recipientul complet umplut și închis, măsurat la temperatura de 20°C.

*1) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conținută de recipientul complet umplut și închis, măsurată la temperatura de 20°C, diminuează cu 20 mililitri. + 
Acceptarea lotuluiUn recipient care nu îndeplinește cerințele minime pentru gradul de umplere se consideră necorespunzător.(1)Un lot de "Mazăre verde în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depășește criteriul de acceptare (c) al planului de eșantionare specific, prezentat în "Planurile de eșantionare pentru produse alimentare preambalate", Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.(2)La verificarea prin metoda conținutului minim de mazăre verde în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid) se consideră că lotul corespunde cerințelor, dacă greutatea medie a conținutului tuturor recipientelor examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiția ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.

–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x