NORMĂ din 22 octombrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALEMINISTERUL SANATATIIAUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 391 bis din 9 mai 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 336 24/05/2006
ActulACTUALIZEAZA PENORMA 22/10/2004
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Notă
Aprobată prin ORDINUL nr. 781/1.477/316 publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 391 din 9 mai 2005.
 + 
Capitolul IDispoziții generale + 
Articolul 1Prezenta normă prevede cerințele minime de siguranță alimentară, igienă alimentară, calitate și identificare a produsului, care trebuiesc respectate la fabricarea și/sau comercializarea piersicilor în conservă pe teritoriul României, pentru a putea garanta că acestea nu prezintă nici un risc pentru consumul uman și sunt prezentate corect, conform principiilor de bază privind protecția consumatorului. + 
Articolul 2Reglementările prezentei norme nu se aplică piersicilor în conservă preparate în gospodării individuale pentru consumul propriu și nici acelora care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar, ca bunuri care tranzitează țara, dacă nu prezintă un pericol pentru sănătatea umană sau pentru mediu. + 
Articolul 3Prevederile art. 4, 5, 7, 8, 9 și 11 nu se aplică produselor fabricate și/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spațiul Economic European, cu condiția ca cerințele aplicabile acestui produs în statul respectiv să asigure un nivel de protecție echivalent cu cel prevăzut în prezenta norma.(la 22-08-2006,
Articolul 3 din Capitolul I a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 336 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006
)
 + 
Capitolul IINatură. Conținut + 
Articolul 4"Piersici în conservă" este denumirea de produs finit fabricat în scopul vânzării, dată în general alimentelor preparate din piersici sănătoase, proaspete, congelate sau preconservate, care păstrează identitatea fructului Prunus persica L. cu excepția nectarinelor, descojite sau nedescojite, conservate într-unul din mediile lichide specificate în anexa nr. 3 la prezenta normă în conținutul căruia se poate adăuga unul sau mai multe din ingredientele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, sau fără lichid, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau după introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor. + 
Articolul 5Denumirea sub care se vinde produsul trebuie să indice corect natura alimentului și pentru aceasta trebuie să includă cel puțin următoarele informații:(1)denumirea materiei prime: "piersici";(2)denumirea formei de prezentare "întregi", "jumătăți", "descojite", "cu coajă", etc., și a culorii fructului: "alb", "galben", etc., conform definițiilor și descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normă;(3)denumirea mediului fluid în care sunt conservate piersicile, conform definițiilor și descrierilor din anexa nr. 3 la prezenta normă, spre ex.: „în apă”, „în suc”, „în sirop slab îndulcit”, „în sirop cu mult zahăr”, etc., dacă piersicile sunt conservate fără lichid se menționează: „fără lichid” sau „tasat”;(4)denumirea ingredientului care conferă produsului o aromă sau caracteristică specifică: ex. "cu X";(5)acidul ascorbic adăugat se menționează în lista ingredientelor sub forma "antioxidant: acid ascorbic" în cazul în care funcția principală a acestuia este de conservare a culorii produsului.
 + 
Capitolul IIIFabricare + 
Articolul 6Alimentul "Piersici în conservă", definit și descris în prezenta normă, trebuie să fie sănătos, salubru, corespunzător pentru consumul uman, preparat din materii prime și auxiliare sănătoase, fabricat și ambalat în condiții de igienă impuse de reglementările în vigoare. + 
Articolul 7Materia primă folosită la fabricarea piersicilor în conservă, definită și descrisă în anexa nr. 1 la prezenta normă, trebuie să îndeplinească cerințele de calitate și siguranță alimentară pentru fructe proaspete prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 8Ingredientele utilizate la fabricarea piersicilor în conservă, trebuie să îndeplinească cerințele specificate în anexa nr. 2 la prezenta normă, să corespundă reglementărilor în vigoare și să nu depășească limitele maxim admise. + 
Articolul 9Lichidul sau mediul în care sunt conservate piersicile trebuie să îndeplinească cerințele din anexa nr. 3 la prezenta normă și cerințele de calitate și siguranță alimentară prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 10Spațiile în care se fabrică piersicile în conservă, incluzând instalațiile și echipamentele aferente, trebuie să îndeplinească cerințele de igienă alimentară, iar personalul să îndeplinească cerințele de sănătate și calificare, stabilite prin reglementările în vigoare.
 + 
Capitolul IVCalitate. Siguranță alimentară + 
Articolul 11Piersicile în conservă trebuie să îndeplinească cerințele organoleptice și fizico-chimice prevăzute în anexa nr. 4, respectiv anexa nr. 5, la prezenta normă. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerințe nu pot fi denumite și descrise conform prevederilor prezentei norme. + 
Articolul 12Prezența în produsul finit a microorganismelor, paraziților și substanțelor generate de microorganisme trebuie să nu depășească limitele maxim admise prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 13Se interzice fabricarea și comercializarea piersicilor în conservă care conțin cantități de contaminanți și reziduuri pesticide peste limitele maxim admise prevăzute prin reglementările în vigoare.
 + 
Capitolul VAmbalare, etichetare, marcare, depozitare și transport + 
Articolul 14Ambalajele care intră în contact direct cu alimentul definit prin prezenta normă, trebuie să fie confecționate din materiale care îndeplinesc cerințele prevăzute de reglementările în vigoare. + 
Articolul 15Ambalajele de transport trebuie să asigure integritatea produsului, să fie curate, uscate, în stare bună. Aceste ambalaje pot fi confecționate din lemn, carton, folie termocontractibilă, sau alte materiale care trebuie să corespundă reglementărilor în vigoare. + 
Articolul 16Etichetarea și marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informațiile necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării și trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:(1)denumirea sub care este vândut alimentul, conform Art. 4 și Art. 5 din prezenta normă;(2)cantitatea netă;(3)cantitatea netă fără lichid;(4)lista ingredientelor;(5)menționarea tratamentului termic;(6)condițiile de depozitare, atunci când acestea necesita indicații speciale;.(la 22-08-2006,
Punctul (6) din Articolul 16 , Capitolul V a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 336 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006
)
(7)data durabilității minimale se înscrie sub forma "a se consuma, de preferință, înainte de …." cu menționarea lunii și anului;(8)"o mențiune care să permită identificarea lotului" (această mențiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilității minimale este indicată prin menționarea clară și necodificată cel puțin a zilei și lunii, în această ordine);(9)numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;(10)țara de origine a produsului.
 + 
Articolul 17Pentru produsele care se comercializează pe teritoriul României informațiile de pe etichete trebuie să fie înscrise în limba română, indiferent de țara producătoare, fără a exclude însă prezentarea lor în alte limbi. + 
Articolul 18Depozitarea produsului definit în prezenta norma se face în încăperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau inghet și cu respectarea condițiilor impuse de producător.(la 22-08-2006,
Articolul 18 din Capitolul V a fost modificat de Punctul 3, Articolul I din ORDINUL nr. 336 din 24 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 717 din 22 august 2006
)
 + 
Articolul 19Transportul produsului definit prin prezenta normă trebuie să se facă cu vehicule curate, acoperite, în condiții care să asigure integritatea ambalajelor, menținerea calității produselor și protecția contra razelor solare și a înghețului. + 
Articolul 20Fiecare transport de piersici în conservă trebuie să fie însoțit de documente care să ateste originea, proveniența și securitatea alimentară.
 + 
Capitolul VIDispoziții finale + 
Articolul 21 Anexele nr. 1 până la nr. 5 inclusiv fac parte integrantă din prezenta normă.
 + 
Anexa nr. 1la normă
Materia primă. Definiții și descriere
(1)Piersicile trebuie să fie întregi, sănătoase, cu aspect proaspăt, fără lovituri mecanice, ajunse la maturitate, fără codițe și frunze, fără gust și/sau miros străin;(2)Soiurile de piersici sunt grupate după criteriul aderenței sâmburelui la pulpă, astfel:(a)cu sâmbure detașabil – acele soiuri la care sâmburele se detașează ușor de pulpă;(b)cu sâmbure aderent – acele soiuri la care sâmburele nu se poate detașa.(3)Soiurile de piersici sunt grupate după culoare, astfel:

(a) albe – soiuri de piersici a căror culoare dominantă variază de la alb la alb-gălbui;
(b) galbene – soiuri de piersici a căror culoare dominantă variază de la galben deschis la roșu-portocaliu intens;
(c) verzi – soiuri de piersici a căror culoare dominantă variază de la verde deschis la verde;
(d) roșii – soiuri de piersici a căror culoare dominantă variază de la galben deschis la roșu-portocaliu, iar pulpa acestora (inclusiv concavitatea în care se găsește sâmburele) prezintă puncte roșii.

(4)Piersicile în conservă se pot fabrica în următoarea gamă sortimentală:

(a) întregi – fructe întregi cu sâmburi, depelate sau nedepelate;
(b) jumătăți – fructe fără sâmburi, tăiate în două părți aproximativ egale, depelate sau nedepelate;
(c) sferturi – fructe fără sâmburi, tăiate în patru părți aproximativ egale, depelate sau nedepelate
(d) felii – fructe fără sâmburi, tăiate în sectoare aproximativ egale, depelate sau nedepelate;
(e) cuburi – fructe fără sâmburi, tăiate în bucăți având forma unui cub, nedepelate;
(f) bucăți – fructe fără sâmburi, depelate sau nedepelate, tăiate în forme de dimensiuni inegale;
(g) alte forme – orice altă formă de prezentare a piersicilor este admisă dacă:
(i) se deosebește de formele prezentate în prezenta normă;
(ii) îndeplinește cerințele prezentei norme, incluzându-le pe cele privind defectele, conținutul de fructe și orice altă prevedere privind modul de prezentare, pentru evitarea confuziilor;
(iii) este descrisă clar în denumirea produsului și pe etichetă astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.

 + 
Anexa nr. 2la normă
Ingrediente. Limite admise

Ingredientul Limita admisă
Piersici Conform anexei nr. 5
Apă În cantități fixate prin tehnologia de fabricație cu respectarea prevederilor din anexa nr. 3 la normă
Suc de fructe
Apă și suc de fructe
Amestec de sucuri de fructe
Zaharuri: zaharoză, dextroză, sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză.
Plante aromatice, oțet, miez de sâmburi de piersici În cantități fixate prin tehnologia de fabricație
Aromatizanți: În cantități fixate prin tehnologia de fabricație
(a) esențe naturale de fructe
(b) alți aromatizanți naturali sau identic naturali
Antioxidanți: În cantități fixate prin tehnologia de fabricație
Acid L-ascorbic (E300)

 + 
Anexa nr. 3la normă
Medii de conservare. Definiții și descriere
(1)Piersicile se conservă în mediu lichid sau fără adaus de lichid, după cum urmează:(a)Apă sau amestecul format din apă cu unul sau mai multe sucuri de fructe în care predomină apa. În denumirea acestor produse se va include mențiunea: "în apă" sau "conservat în apă";(b)Amestecul format din apă cu suc de piersici, cu unul sau mai multe sucuri de fructe, în care sucul/sucurile dețin o pondere mai mare de 50% în volum. În denumirea acestor produse se va include mențiunea: "în suc de piersici cu apă", "în suc de X (denumirea fructului) cu apă" sau "în suc de fructe cu apă";(c)Suc de piersici, sucul unui fruct compatibil cu piersicile sau un amestec de sucuri din fructe. În denumirea acestor produse se va include mențiunea: "în suc de piersici", "în suc de X (numele fructului)" sau "în suc de fructe";(2)În lichidele de conservare de la aliniatul (1) se poate adăuga unul sau un amestec de zaharuri: zaharoză, dextroză, zahăr invertit, sirop de glucoză, sirop deshidratat de glucoză.(3)Dacă în lichidul de conservare s-au adăugat zaharuri denumirile produselor respective se completează cu descrierile din Tabelul nr. 1, spre ex. "în suc de X (numele fructului) slab îndulcit", "în apă slab îndulcită", "în sirop concentrat".(4)Dacă în lichidul de conservare nu s-au adăugat zaharuri, se menționează: "fără adaus de zaharuri".(5)Se admite conservarea piersicilor fără adaus de lichid, practic doar cu lichidul rezultat din tasarea lor. În denumirea acestor produse se va include mențiunea: "fără lichid" sau "tasate".Tabelul nr. 1 Descrierea lichidelor de conservare cu adaus de zaharuri

Lichidul de conservare Conținutul în substanță uscată solubilă (în °Brix)
Dacă lichidul de conservare îndulcit este sucul de piersici sau sucul unui alt fruct sau un amestec de sucuri din fructe, lichidul final nu trebuie să scadă sub 14 °Brix și se definește după cum urmează:
a) Suc de fructe cu puțin zahăr sau slab îndulcit min. 14
b) Suc de fructe cu mult zahăr sau puternic îndulcit min. 18
Dacă lichidul de conservare îndulcit este apă sau un amestec de apă cu unul sau mai multe sucuri din fructe, lichidul final se definește după cum urmează:
c) Sirop cu puțin zahăr, slab îndulcit, sirop subțire min. 14
d) Sirop cu mult zahăr, puternic îndulcit, sirop concentrat min. 18
Opțional se pot prepara următoarele lichide de conservare îndulcite:
e) apă îndulcită, apă slab îndulcită, apă cu puțin zahăr min. 10 – max. 14
f) Sirop foarte concentrat min. 22

 + 
Anexa nr. 4la normă
Cerințe organoleptice

Caracteristică Condiții de admisibilitate
Aspectul exterior al recipientului Curat, ermetic închis, nebombat, să nu prezinte fisuri, să nu prezinte pete de rugină la exteriorul sau în interiorul recipientelor ori peliculă de lac desprinsă de pe interiorul cutiei, cu etichetă curată, vizibil imprimată cu toate elementele de identificare, lipită simetric în planul recipientului; la cutiile metalice se admit ușoare deformări la corp dar nu la falț.
Aspectul conținutului:
(1) Culoare (1) Caracteristica soiului, tipului de conservare și sortimentului fabricat.
(2) Gust și miros (2) Gustul și mirosul trebuie să fie plăcute, caracteristic sortimentului fabricat și ingredientelor folosite, fără gust și miros străin.
(3) Textură (3) Piersicile în conservă trebuie să prezinte o textură satisfăcătoare: fructe potrivit de tari, nedestrămate, suficient de cărnoase.
(4) Uniformitatea dimensională la piersici "întregi", "jumătăți" sau "sferturi" (4) 95% din numărul de fructe întregi, jumătăți sau sferturi trebuie să fie aproximativ egale ca mărime. Dacă într-un recipient se află un fruct sfărâmat, bucățile combinate sunt considerate un fruct. Dacă în recipient sunt mai puțin de 20 de fructe, unul poate fi neglijat.
(5) Defecte admise: Conform tabelului nr. 2

Tabelul nr. 2 Defecte admise

Defectul admis Conservate în lichid Conservate "fără lichid" sau "tasate"
(1) Fructe cu aspect modificat: fructe atacate de insecte sau boli, fructe lovite fructe a căror culoare este modificată. 30% din numărul total de fructe dintr-un recipient 3 fructe la 500 g fructe
(2) Fructe zdrobite sau bucăți de fructe:
(a) piersici "întregi": piersici deformate sau zdrobite care nu mai au forma lor normală; 5% din numărul total de fructe dintr-un recipient Nu se aplică
(b) piersici "jumătăți": jumătăți de piersici sparte sau zdrobite accidental în bucăți mai mici cu 50% față de dimensiunea normală;
(c) piersici "sferturi": sferturi de piersici sparte sau zdrobite accidental în bucăți mai mici cu 75% față de dimensiunea normală;
(3) Pielițe, la piersicile depelate (se stabilesc pentru media probelor prelevate) max. 15 cmp suprafață la 1 kg fructe max. 30 cmp suprafață la 1 kg fructe
(4) Sâmburi sau fragmente de sâmburi*1) (se stabilesc pentru media probelor prelevate) 1 sâmbure sau echivalentul la 5 kg fructe 1 sâmbure sau echivalentul la 5 kg fructe

*1) "un sâmbure" desemnează un sâmbure întreg sau un fragment mare echivalent cu o jumătate de sâmbure sau maxim trei bucăți mici, a căror masă totală este mai mică decât cea a unei jumătăți de sâmbure.

 + 
Acceptarea lotuluiOrice recipient de piersici în conservă care nu îndeplinește condițiile de calitate enumerate în anexa nr. 4, exceptându-le pe cele de la punctele (3) și (4) din tabelul nr. 2, este considerat necorespunzător.Un lot de piersici în conservă va fi considerat corespunzător:(a)dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depășește criteriul de acceptare (c) al planului de eșantionare specific, prezentat în "Planurile de eșantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius, și(b)cerințele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor, sunt îndeplinite.
 + 
Anexa nr. 5la normă
Cerințe fizico-chimice

Denumirea caracteristicii Condiții de admisibilitate Metode de analiză
Cantitatea de piersici conținută într-un recipient cu produs sau cantitatea netă fără lichid (în kg/kg). Conform tabel nr. 3 Calculată ca procent din greutatea volumului de apă distilată conținută de recipientul complet umplut și închis, măsurată la temperatura de 20°C.
Gradul de umplere admis pentru un recipient cu produs (inclusiv lichidul în care sunt conservate)*2) minim 90% Calculat ca procent din volumul de apă distilată conținut de recipientul complet umplut și închis, măsurat la temperatura de 20°C.

*2) În cazul produselor ambalate în recipiente de sticlă, volumul de apă distilată conținută de recipientul complet umplut și închis, măsurată la temperatura de 20°C, diminuează cu 20 mililitri.Tabelul nr. 3 Valorile minime pentru conținutul în fructe al unui recipient

În sirop cu mult zahăr, puternic îndulcit, sirop concentrat În sirop cu puțin zahăr, slab îndulcit, sirop subțire "Fără lichid" sau "tasate"
Soiuri cu sâmbure aderent 57% 59% 84%
Soiuri cu sâmbure detașabil 54% 56% 82%

 + 
Acceptarea lotuluiUn recipient care nu îndeplinește cerințele minime pentru gradul de umplere se consideră necorespunzător.(1)Un lot de "Piersici în conservă" va fi acceptat din punct de vedere calitativ dacă numărul recipientelor "necorespunzătoare" nu depășește criteriul de acceptare (c) al planului de eșantionare specific, prezentat în "Planurile de eșantionare pentru produse alimentare preambalate", Nivel de Calitate Acceptabil NCA = 6,5, din Codex Alimentarius.(2)La verificarea prin metoda conținutului minim de fructe în recipient după îndepărtarea lichidului (cantitatea netă fără lichid) se consideră că lotul corespunde cerințelor, dacă greutatea medie a conținutului tuturor recipientele examinate nu este mai mică decât valoarea minimă cerută, cu condiția ca nici un recipient să nu prezinte o valoare exagerat de mică.

––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x